viiliä itse!?!

apua, apua

Nyt on näin, että Suomenmaassa viili oli ykkösherkkuani aamupalalla, iltapalalla ja vaikka millä palalla. Ulkomaille kun muutin, niin eihän täällä mitään viiliä ole. Itku! Mummo teki itse viiliä "siemenestä", kun olin lapsi, taisi laittaa siis viiliä ja maitoa kulhoon ja tuli kulhollinen viiliä.
Jos saan viilin siemenen tänne asti Suomesta, niin mitens sitä viiliä sitten tehdään itse?? Ja voiko samalla alulla sitten tehdä viiliä ikuisuuksiin...

Kaikki neuvot ja vinkit ja arvelutkin tervetulleita, kiitos.

t.viilikissa

37

16452

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sen kun

      salakuljetat matkalaukussa yhden purkin viiliä, siitä se lähtee...

      palaa asiaan, kun olet ensin tehnyt sen tempun... tai olet valmistelemassa sitä...

      • Ruma mies

        Kaipa tiedät, miten käy, jos yrittää kuljettaa lentokoneeseen lanttulaatikon. Viilinjuuresta rapsahtaa vähintään tuplatuomio.


    • oikein.

      lyhyesti: viiliä pari lusikallista astiaan ja maitoa päälle, antaa muhia lämpimässä ja kun se on muhinut tarpeeksi, voit jäähdyttää sen syötävään kuntoon

      ja sitten ei kun vaan jatkamaan uutta viiliä taas tuosta uudesta viilistä...

      • jadessan

        minäkin sain nyt hyvän neuvon kun mietin ihan samaa miten viiliä voi tehdä.


    • velkaa

      kun täällä yökaudet autellaan;

      ja lupaa nauttia kanelin ja oikean (hienon) sokerin kanssa

    • suomalainen.

      ei arvele koskaan, se kyllä tietää, jos puhumaan ryhtyy

      • Herkkupää

        vallan mainiosti huoneenlämpö, jossa viili piimii erinomaisesti, mutta piimimispaikan tulisi mielellään olla vedoton.
        Kannattaa laittaa jokin peite astioiden päälle itikoiden varalta. Jos asut espanjassa, voit käyttää mainiosti leche del dia`a, eli päivän maitoa. Siitä tulee aivan kotoisen makuinen viili. Edellä mainittiin aivan oikeat ohjeet; pari ruokalusikallista pariin desiin huoneenlämpöistä maitoa, voidaan varovasti sekoittaa, tai olla sekoittamatta. Odotellaan vuorokausi ja viili on valmista nautittavaksi. Parempaa siitä tietenkin tulee jääkaappikylmänä. Punasaviset, sisältä laseeratut loivareunaiset viilikupit ovat parhaita jos vain jostain löytyy.


      • astialla sittenkään
        Herkkupää kirjoitti:

        vallan mainiosti huoneenlämpö, jossa viili piimii erinomaisesti, mutta piimimispaikan tulisi mielellään olla vedoton.
        Kannattaa laittaa jokin peite astioiden päälle itikoiden varalta. Jos asut espanjassa, voit käyttää mainiosti leche del dia`a, eli päivän maitoa. Siitä tulee aivan kotoisen makuinen viili. Edellä mainittiin aivan oikeat ohjeet; pari ruokalusikallista pariin desiin huoneenlämpöistä maitoa, voidaan varovasti sekoittaa, tai olla sekoittamatta. Odotellaan vuorokausi ja viili on valmista nautittavaksi. Parempaa siitä tietenkin tulee jääkaappikylmänä. Punasaviset, sisältä laseeratut loivareunaiset viilikupit ovat parhaita jos vain jostain löytyy.

        olla merkitystä? Äiti nimittäin teki viilin parin litran muoviämpäriin.


      • vähän lisää
        Herkkupää kirjoitti:

        vallan mainiosti huoneenlämpö, jossa viili piimii erinomaisesti, mutta piimimispaikan tulisi mielellään olla vedoton.
        Kannattaa laittaa jokin peite astioiden päälle itikoiden varalta. Jos asut espanjassa, voit käyttää mainiosti leche del dia`a, eli päivän maitoa. Siitä tulee aivan kotoisen makuinen viili. Edellä mainittiin aivan oikeat ohjeet; pari ruokalusikallista pariin desiin huoneenlämpöistä maitoa, voidaan varovasti sekoittaa, tai olla sekoittamatta. Odotellaan vuorokausi ja viili on valmista nautittavaksi. Parempaa siitä tietenkin tulee jääkaappikylmänä. Punasaviset, sisältä laseeratut loivareunaiset viilikupit ovat parhaita jos vain jostain löytyy.

        viili onnistuu aivan hyvin huoneen lämmössä, vedottomassa paikassa ja mielellään niin ettei liikuttele viilimisen(väh.12h) aikana. Itse valmistan viilipurkeissa jotka olen säästänyt vuosien varrella. Jo 40vuotta olen valmistanut viilin ja 21 vuotta jogurtin itse.


      • Herkkupää
        astialla sittenkään kirjoitti:

        olla merkitystä? Äiti nimittäin teki viilin parin litran muoviämpäriin.

        suurempaa merkitystä, mutta parin desin annos omasta kupista mahdollistaa sen pintakerman tasaisen jaon. Nuo perinteiset savikipot olivat juuri sopivia annoskulhoja. Äitisi toki saa tehdä viilinsä vaikka saunanpadassa, onpahan kollektiivinen kokemus syödä samasta kiulusta koko suku.


    • ...

      Hei

      Laita saman verran maitoa ja piimä sekaisin, ja anna olla yön yli huoneen lämmössä niin saat viiliä.

      • hyvää tämäkin

        Että näin.

        Jugurttiakin voi tehdä itse.


      • ...
        hyvää tämäkin kirjoitti:

        Että näin.

        Jugurttiakin voi tehdä itse.

        Olen saanut näin valmisteettua viiliä, hyvää oli ja rakenne oli myös samanlainen kuin viilillä.


      • hyvää tämäkin kirjoitti:

        Että näin.

        Jugurttiakin voi tehdä itse.

        Kyllä siitä tulee viiliä,mut ei ihan ensimmäiset kerrat ole rakenne hyvä.Joka kesä aloitan mökillä viilin teon 1 dl piimää 1 dl lämpöistä kulutusmaitoa 24 tuntia huoneen lämmössä;sit maakellariin kylmään.Viikon kun otat ain viilistä 1dl maitoa 1dl ja hapatat= on viilin juuri valmis! Sit voi jatkaa 2lusikallisella viiliä 2dl maitoa ja hapatusta 10 tuntia. Ens kesänä ostan Valion Hilja maitoa,kokeilen siitä. Pitää tunnustaa et lisään litraan maitoa 1dl kuohukermaa-kyllä tulee samettista viiliä!Että näin juuri tehdään.


    • ehkä kuitenkin lehmänmaidosta

      pohjana,(siemenenä) oli sitä vahvempaa viiliä.Siis punaista lusikallinen, Päälle huonelämmin maito,yöksi vedoton lämmin paikka,(puuhellan päälle jos on, muutoin peittele kunnolla.) aamusta pitäisi olla valmista, mutta tiedä tämän päivän maidosta. Ihana keltainen kuori päällä nam.

      • Nimetön

        Alunperin viili tehdään lisäksi homogenoimattomasta maidosta, muutenhan kerma ei nouse päälle. Suomessa ainakin luomumaito on tällaista, lieniköhän myös yömaito.


    • lusikalla

      Eiks Viiliä saa tehtyä niin että otat viilista lusikallisen viiliä ja laitat toiseen kuppiin ja maitoa päälle ja pimeeseen kaappiin vuorakaudeksi niin johan viilin pitäs syntyä

    • darial

      Muistan joskus lapsena (60-luvulla) kuulleeni jutun, joka koski viilin tekoa: Viiliä imeytetään huokoiseen paperiin ja annetaan paperin kuivua sen jälkeen täysin. Sitten vaan paperi kirjekuoreen ja lähetys merten taakse. Vastaanottaja laittaa sitten paperin likoamaan maitoon, jolloin happobakteerit virkoavat. Astia pidetään huonelämmössä, runsaan vuorokauden päästä maito on viilinä. Sen jälkeen uusi viili aina tästä 'siemenestä'. Tänä päivänä vastaanottaja saisi ehkä varautua kyselyihin viranomaisten taholta, mutta menetelmä sisänsä kertoo entisaikojen kekseliäisyydestä.

      • varma homma

        Viilin siemenen voi lähettää vaikka postimerkin takana.

        Ehkä itse laittaisin kirjekuoreen paperin ja sinne teipin taakse tipan viiliä.


      • RohkeaMummi

        Tämä juttu kyllä kuulostaa aprillipillipilalta, mutta olen sen verran höperö, että aion kokeilla, koska mun olis vietävä viiliä Prahaan lastenlapsille, jos onnaa vien sitä myös Englantiin.
        Muuten yritän viedä viilipurkin ihan käsimatkatavaroissa, laitan viilipurkin ja Raamatun samaan samaan laatikkoon ja läpivalaisuun. suap nähdä kuin käy:)
        Terkuin
        Rohkea mummi


    • eleila

      Helpommin tekee sekoittamalla puoli purkkia punaista viiliä n 7 dl maitoa. Jaa purkkeihin ja anna levätä vedottomassa, lämpimässä paikassa puoli vuorokautta peitettynä. Jäähdytä ja nauti talkkunan ja sokerin kanssa..

    • Ekis Tekis

      Hei

      Tuota viiliä en itse ole vielä tehnyt. Vaan kyllä tuo sun ohje on ihan just oikee. Kotona aikanaan, isä ja äiti, tekivät pieniin n. 3 dl kuppeihin viilin. Aina parempaa tuloo jos käytettävissä on oikeaa lehmänmaito siis ns. tankkimaitoa, jota ei ole käsitelty. Vaan kyll vanhempanikin tekivät kaupan rasvaisemmasta ns punaisesta maidosta. Kaada kuppiin melkein täyteen maitoa ja sitten viiliä siemeneksi ruokalusikallinen tai pari ja sekoitetaan. Jätetään huoneenlämpöön, ja mielellään vedottomaan paikkaan, yön yli ja sitt on valmista. Itse ole tehnyt tuosta ns. tankkimaidosta jugurttia ja tosihyvää. Nyt lähden purkittaan valkosipulistaFETAA, jonka myös itte tehnyt. Onnea VIILIN tekoon. Ekis

      • hei..

        Miten sää teet sitä feta juustoa?voisitko kertoo kiitos..


    • Tuula

      Hei, osta kaupasta viiliä ja laita ruokalusikallinen annuskulhoon, maitoa päälle, anna olla huoneenlämmössä kannen alla vuorokausi, pinnalle nousee kuori ja lusikalla kokeilet onko se "viilimäistä" kiinteää, jos ei vielä ole, niin anna olla toinen vuorokausi, eikähän käytäntö näytä, millaista siitä tulee. Minä olen jokunen vuosi sitten tehnyt noin, nyt olen sen jo unohtanut, mutta kiitos viestisi vaikutuksesta, itsekin aion sitä heti maanantaina yrittää, kun saa kaupasta viilipurkin. Makoisia viilinvalmistushetkia, laita joskus talkkunaa ja vähän sokeria joukkoon, on hyvää :)

    • mari.....

      puolet pulkaarianjukurtii lasikulhoon litra täysimaitoa,kaksivuorokautta huoneenlämössä ja jokin kansi päällä..tulee hyvää ja ei venyvää(jukurtii)nam..minä teen sitä välillä vielläkin .sekaan reilusti vattuhiloa..ei tarvii ostaa suklaatakaan .mennee makean himokin samalla..eikun nauttimaan

      • sapuskan ystävä

        Jogurtin valmistamiseksi.
        Kuumenna litra täysmaitoa (se punainen) miltei kiehuvaksi, ei kuitenkaan saa kiehahtaa. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (37 ast.) Lisää maitoon purkillinen bulgarian jogurttia varovaisesti lusikalla sekoittaen.Aseta astia lämpöiseen vedottomaan paikkaan. Peittele astia hyvin sivuilta,
        laita kansi päälle ja peitä yyhkeellä. Anna jogurtin valmistua vuorokauden verran.


      • alkup. viilikissa
        sapuskan ystävä kirjoitti:

        Jogurtin valmistamiseksi.
        Kuumenna litra täysmaitoa (se punainen) miltei kiehuvaksi, ei kuitenkaan saa kiehahtaa. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi (37 ast.) Lisää maitoon purkillinen bulgarian jogurttia varovaisesti lusikalla sekoittaen.Aseta astia lämpöiseen vedottomaan paikkaan. Peittele astia hyvin sivuilta,
        laita kansi päälle ja peitä yyhkeellä. Anna jogurtin valmistua vuorokauden verran.

        Nyt on viilin siemen saatu tänne asti, tunti sitte laitoin kulhoihin maidon kanssa. Ja jo kävin kurkkaamassa pyyhkeen alle, vaikka eihän sielä vielä mitään tapahdu... Saas nähdä, kun huomenillalla kurkin, miltä näyttää.

        Kiitos neuvoista ja kirjotuksista!

        Vesikielellä viiliänsä odotellen;
        viilikissa

        ps. entäs piimä, salmiakki, ruisleipä, maitorahka ja hk:n sininen, saisko niitäkin itse tehtyä... ;)


      • hmmm....
        alkup. viilikissa kirjoitti:

        Nyt on viilin siemen saatu tänne asti, tunti sitte laitoin kulhoihin maidon kanssa. Ja jo kävin kurkkaamassa pyyhkeen alle, vaikka eihän sielä vielä mitään tapahdu... Saas nähdä, kun huomenillalla kurkin, miltä näyttää.

        Kiitos neuvoista ja kirjotuksista!

        Vesikielellä viiliänsä odotellen;
        viilikissa

        ps. entäs piimä, salmiakki, ruisleipä, maitorahka ja hk:n sininen, saisko niitäkin itse tehtyä... ;)

        Miten viiliä voisi tehdä Englannissa, ilman alkuperäistä viiliä? Onko täällä kaupassa jotain maitotuotetta? Ja eikö sitten viiliä voi tosiaankaan kuljettaa matkalaukussa?


      • Anonyymi
        hmmm.... kirjoitti:

        Miten viiliä voisi tehdä Englannissa, ilman alkuperäistä viiliä? Onko täällä kaupassa jotain maitotuotetta? Ja eikö sitten viiliä voi tosiaankaan kuljettaa matkalaukussa?

        Toimineeko tämä, näin kuitenkin kirjoitetaan:

        "Viilin sijasta valmistuksessa voi käyttää esim. smetanaa tai melkein mitä tahansa hapanmaitotuotetta."

        http://www.kysy.fi/kysymys/miten-voi-itse-tehda-viilin-siementa


    • Tämä oli puolittainen vahinko, mutta lopputulos oli onnistunut.
      Työkaveri osti ihan tavallista viilistä ja se jäi sitten pöydälle lojumaan yön yli
      lämpimään paikkaan vielä. No me päätettiin harrastaa kokeellista keittiötä
      ja laitettiin se "siemen" isompaan astiaan, päälle normaalia sinistä maitoa
      ja annettiin olla taas yön yli, siis ihan pöydällä ja lämpimässä.
      Siitä alkoi meidän "työviilin" valmistus.
      Otettiin aina satsista se uusi siemen ja seuraavan päivän viilit tuli siitä.

      Marjaviileillä kokeiltiin myös mutta niistä ei jostain syystä onnistu, ihan
      maustamaton perusviili toimii.
      Marjat, hillot tai hunajan voi sitten lisätä siihen päälle.

    • fiks

      Voisitteko ihan oikeasti neuvoa. Viilipurkkeja on viety Englantiin muutamia, ja ensin siitä tuleekin ihan OK viiliä, mutta ei kovin kauaa, siemen ikäänkuin heikkenee.

      Neuvoja, te kokeilleet?

    • Anonyymi

      Jos asut hollannissa, niin terveyskaupoista saa viiliä (fil).. saisikohan kefiiriä..

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Parasta tulee kurrista, lohkeilevaa ja raikasta kun ei ole rasvaa eltaantumassa.

      • Anonyymi

        Täytyy testata rasvatonta maitoa ja rasvatonta viiliä onnistuuko niistä. Viilipurkit hankalia kuljettaa kaupasta, muuten ei viitsisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täytyy testata rasvatonta maitoa ja rasvatonta viiliä onnistuuko niistä. Viilipurkit hankalia kuljettaa kaupasta, muuten ei viitsisi.

        Ei onnistunut, litra rasvatonta maitoa ja 1 purkki 1% viiliä 20 tuntia astiassa pyyhkeen alla 24 asteen lämmössä, ei sakeutunut. Laitoin nyt noin desin asidofiliuspiimää joukkoon, kstsotaan tapahtuuko mitään. Maku kyllä oli hyvä, kai sen voi jossain käyttää vaikkei sakeutuisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei onnistunut, litra rasvatonta maitoa ja 1 purkki 1% viiliä 20 tuntia astiassa pyyhkeen alla 24 asteen lämmössä, ei sakeutunut. Laitoin nyt noin desin asidofiliuspiimää joukkoon, kstsotaan tapahtuuko mitään. Maku kyllä oli hyvä, kai sen voi jossain käyttää vaikkei sakeutuisi.

        Uskomatonta, piimä sakeutti muutamassa tunnissa ja maku edelleen hyvä, mutta ei tule lohkeilevaa kuten kurrista. Mikähän salaisuus siinä on? Muistelen että siinä vesi erottui erikseen. Tuo viilikin oli venyvää, pitäisi kokeilla toisenlaista tai pelkkää piimää.


    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      105
      7371
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2802
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2382
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      109
      2093
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1789
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    9. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1359
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1327
    Aihe