Juustotarjotin

Morbier

Ajattelin laittaa illan istujaisiin juustorjottimen. Mitäpä siis tarjoilen juuston kera? Viinirypäleet taitavat olla se suosituin juttu vaikkakaan ne eivät ole etiketitillisesti oikein kun tarjolla on myös viinejä. Eli mitä siis tarjottimelle? Olen jo hankkinut kuivattuja aprikooseja sekä sellasia voileipäkeksien tapaisia... ja mutenkäs, kuuluuko niille olla jokin levitekin? tavan margariinia vai jotain maustettua sulatejuustoa?

7

628

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suolaisen juuston kanssa sopii makea: erilaiset hillokkeet - löytyy kaupasta; aprikoosi, viikuna, pähkinät yms. Myös jotkut hedelmät - päärynä saattaa käydä makeutensa vuoksi - appelsiini, omena eivät mielestäni niin hyvin.

      Jos hankit keksejä, osta sellaisia, jotka ovat mahdollisimman neutraaleja eivätkä suolaisia. Nykyään saa useasta ravintolasta esimerkiksi makeahkoa pähkinäleipää - en vain tiedä, mistä sellaista saisi kotikayttöön.

      Leivän tai keksin päälle ei kannata hankkia mitään levitettä - sotkee juuston makua turhaan. Eikä missään nimessä sulatejuustoja - sama kuin panisit voita leivälle.

      Viinit riippuvat niistä juustoista, joita tarjoat. Punaviinihän on se tavallinen valinta ja valkoviini sopii vain harvojen juustojen kanssa. Älä unohda portviiniä - erinomainen esimerkiksi homejuustojen ja voimakasmakuisempien juustojen kanssa. Parempi kuin punaviini, jonka maku tahtoo jäädä helposti paitsioon voimakkaammille juustoille ja suolaisimmille juustoille.

      Myös jotkut juurekset sopivat, esimerkiksi retiisi ja jopa varsiselleri.

      • morbier

        Hmmm... empä tullut noita hillokkeita ajatelleeksi...

        Keksit ovat suht neutraaleja ja muistan noita keksejä juuri olleenkin eräässä juustotarjoilussa ja aprikooseja... mutta siitä on nii kauan aikaa etten yhtää mitää muuta muistakaan :/

        Viinit ostin myyjän suositusten mukaan, sekä valko että punaviiniä. Juustoina on sinihomejuustoa sekä morbieria (ranskalaista lehmänmaito juustoa), pitäisikö juustoja sitten olla kuinka montaa lajia?

        Kukaan syöjistä ei ole kauheasti viinin ystävä joten ei haittaa vaikkakaan viini ei niin voimakkaasti maistuisikaan.

        Kokeilemme tätä vain erilaisuuden vuoksi.


      • morbier

        kävisikö kuivatut aprikoosit siltänsä vai olisiko ne hyvä liottaa jossain enenn tarjoulua? mitä muita vaihtoehtoja olisi kuin hillokkeet?


      • kkkkkkkkkkkkkkkkk
        morbier kirjoitti:

        kävisikö kuivatut aprikoosit siltänsä vai olisiko ne hyvä liottaa jossain enenn tarjoulua? mitä muita vaihtoehtoja olisi kuin hillokkeet?

        ... hanki mieluummin taateleita ja viikunoita, mieluummin tuoreina jos onnistuu.

        Piparkakut /joulupiparin näköset) on todella hyviä homejuusotojen kanssa

        säilötty mango ( tai todella kypsä tuore) sopii ihanaasti valkohome-juustoon

        Patonkipalatkin (pienet ohuet siivut) on myös hyviä


        Kuivia aprikooseja ei suö erkkikään - on tarkotettu ruanlaittoon


      • morbier kirjoitti:

        Hmmm... empä tullut noita hillokkeita ajatelleeksi...

        Keksit ovat suht neutraaleja ja muistan noita keksejä juuri olleenkin eräässä juustotarjoilussa ja aprikooseja... mutta siitä on nii kauan aikaa etten yhtää mitää muuta muistakaan :/

        Viinit ostin myyjän suositusten mukaan, sekä valko että punaviiniä. Juustoina on sinihomejuustoa sekä morbieria (ranskalaista lehmänmaito juustoa), pitäisikö juustoja sitten olla kuinka montaa lajia?

        Kukaan syöjistä ei ole kauheasti viinin ystävä joten ei haittaa vaikkakaan viini ei niin voimakkaasti maistuisikaan.

        Kokeilemme tätä vain erilaisuuden vuoksi.

        Älähän heitä niitä aprikooseja pois:

        Aprikoosit pieniksi viipaleiksi, kattilaan pienen vesitilkan kanssa pienelle tulelle. Mukaaan pieni luraus hunajaa ja jos löytyy niin voit lisätä vähän timjamia tai yhden tähtianiksen. Anna hautua hiljakseen hillokkeeksi. Jos ei junajaa löydy niin lisää tavallista sokeria ruokalusikallisen verran.

        Vieraillesi voit kehua tehneesi ihan itse; helppoa kuin mikä.

        Juustoja ei mielestäni tarvitse olla kuin ehkä kolme, mutta niiden tulisi olla erilaisia. Morbier on hyvä juusto tuhkaraitoineen ja sen kaveriksi käy kyllä joku sinihomejuusto - Aura Gold?

        Jos haluat mukaan jonkun vähän kovemman juuston, jolla on voimakas maku ja tuoksu niin Appenzeller on hyvä valinta. Näillä pärjää. Tämän kanssa menee myös tuo valkoviini, sinihomejuustolle ei käy ja Morbierkin on siinä ja siinä vaikka aika mieto onkin.


      • vanha kokki
        kkkkkkkkkkkkkkkkk kirjoitti:

        ... hanki mieluummin taateleita ja viikunoita, mieluummin tuoreina jos onnistuu.

        Piparkakut /joulupiparin näköset) on todella hyviä homejuusotojen kanssa

        säilötty mango ( tai todella kypsä tuore) sopii ihanaasti valkohome-juustoon

        Patonkipalatkin (pienet ohuet siivut) on myös hyviä


        Kuivia aprikooseja ei suö erkkikään - on tarkotettu ruanlaittoon

        Kuivista aprikooseista tulee erinomainen hilloke, juuri kuten arvoisa crudo neuvoi. kkkkkkkkkkkk, puuttui asiaan josta ei ilmeisesti mitään tiedä.


    • Ranskassa...

      ...pienen firmamme pomo tilaa joskus toimiston iltadrinkille juustotarjottimen valmiina juustoliikkestä. Siinä on yleensä mukana erilaisten juustojen lisäksi esimerkiksi rusinoita, hassel- ja saksanpähkinöitä, viikunoita, ananaskirsikoita, mansikoita ja pitahayaa. Lisäksi on tarjolla patonkeja ja pähkinäleipää sekä puna- ja valkoviiniä.

      Luulisi, että Ranskassa ainakin osattaisiin tehdä juustoon liittyvät tarjoilut oikein. Hyvää on ainakin ollut.

      Muista myös: Tarjolle asetellessa jokaiselle juustolaadulle olisi hyvä olla oma veitsi, ja lisäksi jokaiselle illanviettoon osallistujalle myös oma veitsi. Olen huomannut, että suomalaiset tekevät "juustoleipänsä" ihan valmiiksi juustotarjottimen vieressä, kun taas ranskalainen tapa on ottaa juustoja ja leipää lautaselleen, ja laitella juustoa leipäpalojen päälle vähitellen samalla kun syö.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      225
      7047
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      45
      1315
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      29
      1128
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      921
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      49
      895
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      62
      877
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      96
      856
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      811
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      776
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      763
    Aihe