nori-levyt

sushiin

Auttakaa tyhmää! Kun tekee itse sushia kuivatuista merilevyistä, pitääkö levyjä liottaa tms. vai lätkitäänkö riisi suoraan vain kuivan levyn päälle?

8

1259

Vastaukset

 • Vaimostaniko puhut?

  Ja puhutko levyistä vai levistä, vaiko peräti levälevyistä?

  • nori-levy tarkoittaa kuivattua merilevälevyä, sitä jolle riisi asetellaan, kun tehdään sushi-rullia.


 • Hei!

  Tein tänään sushia pitkästä aikaa. Minulla on ohje, jonka mukaan noriarkkia paahdetaan kuuman (lieden) levyn päällä. On kätevää kun keittää sushiriisiä ohjeen mukaan, eli laittaa kylmään veteen ja levylle, joka kuutosella. Kun vesi kiehuu kunnolla, siirretään kattila levylle, joka on "kakkosella": tuolloin jää kuuma levy vapaaksi norin pientä rapeuttamista varten.

  Sushiriisi lätkitään kyllä suoraan tuolle arkille (itse kostutin sitä tänään vähän etikalla, mutta menee helposti pöperöksi siten), ja riisissähän on makea etikkaliemi, joka kostuttaa sitten sitä noriakin. Veitsen voi kastella etikkaan ennen leikkaamista.

  Onnea sushin valmistamiseen!

  • Vielä siitä noriarkin paahtamisesta: älä siis laita suoraan kuumalle levylle, vaan liikuttele arkkia muutama sentti levyn yläpuolella. Tumma nori muuttuu "kypsyessään" vaaleanvihertväksi - vaihda silloin kulmaa, josta kiinni pitäen arkkia kypsyttelet.


 • Syön usein sushia. Ne noriarkit joita täällä kaupasta saa, ovat ihan käyttövalmiita eli ei niitä todellakaan tarvitse ruveta paahtelemaan millään levyillä. Sushiriisi "lätkitään suoraan vain kuivan levyn päälle", kuten aloittaja muotoili. Katsokaa kuitenkin että norilevy on oikein päin.

  Riisistä tulee tarpeeksi kosteutta noriin, rullatessa voi sitten sipaista hiukan vettä sormella viimeiselle sentille (jolla siis ei ole riisiä...), että liimautuu hyvin rullaksi. Valmista rullaa voi hieman "silitellä" kostein käsin, on nimittäin helpompi leikata sitten.

  • "Ne noriarkit joita täällä kaupasta saa, ovat ihan käyttövalmiita eli ei niitä todellakaan tarvitse ruveta paahtelemaan millään levyillä."

   Täällä? Missä? Täällä missä asun kaupasta puolestaan saa kahtaa tyyppiä noriarkkeja: paahdettavia (tummanvihreitä) ja "käyttövalmiita" (vaaleanvihreitä). Edellisiä todellakin kannattaa paahdella levyillä.

   Suosittelen viimeiselle arkin sentille, sille jossa riisiä ei ole, sipaistavaksi etikkaa veden sijaan.


  • sushin ystävä kirjoitti:

   "Ne noriarkit joita täällä kaupasta saa, ovat ihan käyttövalmiita eli ei niitä todellakaan tarvitse ruveta paahtelemaan millään levyillä."

   Täällä? Missä? Täällä missä asun kaupasta puolestaan saa kahtaa tyyppiä noriarkkeja: paahdettavia (tummanvihreitä) ja "käyttövalmiita" (vaaleanvihreitä). Edellisiä todellakin kannattaa paahdella levyillä.

   Suosittelen viimeiselle arkin sentille, sille jossa riisiä ei ole, sipaistavaksi etikkaa veden sijaan.

   En nyt ole mikään sushiguru, mutta mun tietääkseni väri voi liittyä myös norin laatuun. Yleensä mitä tummempi nori, sitä laadukkaampana sitä pidetään. Eli vihreä ei ole yhtä hienostunutta kuin tummempi. Ja jos paketissa lukee "yakinori" tai "yaki-sushinori", se on mun tietääkseni jo paahdettu. Voi sitä silti paahdella jos väkisin haluaa, maku vahvistuu.


 • Ihan vaan kuivaan levään

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.