Venäläinen kakku

Sargul

Nimeltään Napoleon-kakku, on kuulemma pidetty varsnkin syntymäpäiväkakkuna. Siinä on monia ohuen ohuita kerroksia ja kermaa ja kuorrutettu murusilla. Levyt paistetaan kaikki yksitellen eli ei ole sellainen sokerikakkupohjainen.
Onko ketään syönyt tai onko jopa reseptiä?

17

4506

    Vastaukset

    • >>>Onko ketään syönyt

      • Mikä vittu sua vaivaa?


    • Onko ketään (hyttynen) syönyt?

      Kyllä, minua hyttynen söi viimeksi viime kesänä.

      • oletko koskaan imenyt hyttysen paskaa ?
        :----)))))))


    • perusnapleon kait koostuu ohuista voitaikina levyistä ja vanljakreemistä (omenahillosta) sekä pinnalle sokerivesikuorrute (ja paahdettuja mantelilastuja)

      joskus väliin laitetaan myös omenahilloa.

      Variaatioita on suklaasta, shampanjaan ja loheen eli melkein mitä vaan ohuita taikanalevyjä ja täytettä kokoamalla saadaan "napoleon".

      Hyvää on tämä perusverio - sitä ei voi kieltää.

      tässä helppo ( ei paras) ohje:

      Napoleonin leivos

      500 g voitaikinaa

      Väliin
      voi-vaniljakiisseliä
      (omenahilloa)

      Päälle
      sokerivesikuorrutusta

      Voi-vaniljakiisseli

      5 dl maitoa
      4 rkl sokeria
      1 munankeltuainen
      3 rkl perunajauhoja
      100 g voita
      2 tl vaniljasokeria

      1. Paista voitaikinalevy 200°C kellertäväksi ja jaa suorakaiteenmuotoisiksi paloiksi. Anna jäähtyä.

      2. Tee kiisseli: mittaa maito, sokeri, keltuainen ja perunajauhot kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Ota liedeltä hetki kun kiisseli on kerran pulpahtanut kiehuvana.
      3. Vaahdota voi ja sekoita joukkoon jäähtynyt kiisseli. Mausta seos vaniljalla.
      4. Levitä kiisseli voitaikinalevyjen väliin ja kuorruta leivokset sokerivesikuorrutuksella.
      --------------



      • ...ehkäpä... kirjoitti:

        ...kuitenkin leivosta?

        Etsin nimenomaan kakkua, eli siis todellakin täytekakkua, en leivoksia tai mitäään muitakaan latteita torttuja, vaan napoleon nimistä kakkua jossa voi olla jopa kymmenen kerrosta, kermalla täytetty ja kuorrutettu ja paistamisen aikana tulleista murusista "kuorrutettuna".
        Venäläinen itse sanoi sitä nápoleon-kakuksi. Sitä en tiedä, mistä maasta ohje on alunperin kotoisin, mutta kuitenkin tuntuu olevan venäjällä suosittu täytekakku.


      • Raikkaista mustikoista ja valmiista lehtitaikinasta syntyy kesän komein kahvikakku, jonka täytteessä on venäläinen yllätys: kermaliköörillä maustettu mannapuuro. Maun lisäksi tässä leivonnaisessa koukuttavat erilaiset suutuntumat. Jokaisessa lusikallisessa on jotain rapeaa, lehtevää ja pehmeää.

        NAPOLEON-KAKKU VENÄLÄISITTÄIN
        AINEKSET
        400 g lehtitaikinaa (½ Sunnuntai Iso lehtitaikinapaketista)
        Täyte
        4 1/2 dl maitoa
        3 rkl mannaryynejä
        1 munankeltuainen
        3 rkl vaniljasokeria
        3-5 rkl kermalikööriä (esim. Baileys)
        250 g voita
        1 dl sokeria
        500 g mustikoita
        Lisäksi
        lehtitaikinan murusia
        TYÖVAIHEET
        Käytä puolet paketin lehtitaikinasta ja sulata se ohjeen mukaan. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Avaa sulanut voitaikinalevy ja leikkaa se pituussuunnassa kahteen osaan. Paista voitaikinalevyjä 10–15 minuuttia. Anna jäähtyä.
        Valmista täyte. Mittaa maito ja mannaryynit kattilaan, keitä löysäksi puuroksi ja nosta kattila pois liedeltä. Sakeuta puuro vatkaamalla vispilällä keltuainen puuron sekaan. Älä keitä puuroa munan lisäämisen jälkeen. Lisää puuroon vaniljasokeri ja likööri.
        Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä voivaahtoon jäähtynyt mannapuuro pieni erä kerrallaan ja vatkaa täyte tasaiseksi massaksi. Laita 1 tunniksi jääkaappiin kovettumaan.
        Tasaa sahalaitaisella veitsellä voitaikinalevyjen reunat suoriksi ja halkaise levyt niin, että saat neljä ohutta taikinalevykappaletta. Ota talteen levyn helposti irtoava paistopinta, se käytetään koristelussa.
        Aloita kakun kokoaminen. Levitä alimmalle pohjalle neljännes täytteestä ja ripottele neljännes mustikoista täytteelle. Jatka näin, kunnes kaikki neljä kerrosta ovat valmiina.
        Koristele kakun pinta lehtitaikinan hippusilla. Nosta kakku viileään ja anna maustua vähintään 4 tuntia, mutta mielellään yön yli.! Kakkuun sopivat muutkin marjat, esimerkiksi viinimarjat ja vadelmat.
        Löytyy soppakeittiö 365 sivustolta


    • Sain venäläiseltä ystävältäni reseptin kymmenisen vuotta sitten. Kakun nimi on Napoleonin kakku:

      1.
      200g margariinia sekä
      3 lasia jauhoja sekoitetaan keskenään.

      2.
      0,5 lasia vettä
      1 muna
      1 rkl smetanaa
      vähän sitruunan mehua tai etikkaa
      vähän soodaa sekoitetaan keskenään

      Sitten sekoitetaan 1. 2. Annetaan levätä viileässä 60minuuttia.

      Taikinasta tehdään tasainen pitko, joka paloitellaan yhtä suuriksi paloiksi, esim 6kpl. Nämä palat kaulitaan yksitellen ohuiksi suorakaiteiksi. Käytä mieluiten paperimallia, jotta saat yhtä suuret kaulitut levyt.
      Paista levyt yksitellen uunissa.

      Kun levyt on paistettu, niiden reunat tasataan varovasti niin että levyt ovat tasareunaisia. Murut säästetään koristeeksi.

      Sitten tehdään "krem":

      1.
      1 muna
      1 lasi sokeria
      0.5 kuppia maitoa
      2 rkl vehnäjauhoja, pannaan kattilaan ja annetaan putruta hiljaa ja tasaisesti liedellä ja koko ajan vispaten.
      Annetaan sitten jäähtyä.

      2.
      2 rkl kakaota
      250 g suolatonta voita
      vähän sokeria, sekoitetaan keskenään.

      1. 2. sekoitetaan keskenään tasaiseksi massaksi. (vrt smetanan paksuus)

      Sitten levitetään "krem" levyille tasaisesti ja lavyt kootaan kakuksi. (Mahdolliset kuplat levyissä rikotaan varovasti vaikkapa leikkuulaudalla painaen.)
      ylimmäisen levyn päälle levitetään myös kremiä sekä kakun laidoille.

      Sitten otetaan ne aikaisemmin säästetyt murut ja levitellään tasaisesti krem-pinnalle.

      Kakku saa seisoa seuraavaan päivään huoneen lämmössä.
      Kakku paloitellaan seuraavana päivänä sopivan suuriksi paloiksi ja tarjoillaan.

      Lykkyä tykö! Luulen että tämä on haluamasi kakku.
      Se on aika työläs tehdä, mutta makoisa.
      Leivonkin sen itse nyt sunnuntain synttäreille.

      • Anteeksi tyhmät kysymykset tuolla ylempänä, en huomannut tarkistaa tätä keskustelua ennen kuin kyselin reseptin alkuperää...
        Miten kakku voi säilyä huoneen lämmössä niin kauan? Ihanko oikeesti pidät sitä huoneen lämmössä?
        Kiitos avustasi! Toivoopi Sargul maanvaiva =)


      • Sargul kirjoitti:

        Anteeksi tyhmät kysymykset tuolla ylempänä, en huomannut tarkistaa tätä keskustelua ennen kuin kyselin reseptin alkuperää...
        Miten kakku voi säilyä huoneen lämmössä niin kauan? Ihanko oikeesti pidät sitä huoneen lämmössä?
        Kiitos avustasi! Toivoopi Sargul maanvaiva =)

        Kaikki on suhteellista. Niin minulle opetettiin.
        Ehkä on parasta sopeuttaa säilyttäminen vuodenajan ja lämpötilan mukaan.
        Meidän perheessä ei ole ilmennyt ongelmia, koska kakku on yksinkertaisesti syöty yhdellä kertaa kemuissa.


    • Neukkuaikana syötiin Leningradissa napoleon-leivoksia, jotka olivat parasta, mitä maa päällään kantaa! Monta kerrosta jotain taikinaa, päällimmäinen narskui hampaissa, välissä jotain kermamössöä. Oli tappavan hyvää. Nykyvenäjällä palaillaan vanhoihin hyviin juttuihin, ehkä niitä taas saa. En tarkoita, että neukkuaika oli hyvää aikaa, mutta silloinkin oli joitainhyviä juttuja.

      • Tulipa vaan mieleen, että ostin Helsingin keskustan herkusta kesällä Napoleon-leivoksia jotka olivat juuri yllä kuvatun kaltaisia eli voitaikinalevyä ja kermaista tätettä. Todella hyvää, tosin aika äkkimakeaa paksun sokerikuorrutuksen takia:) Eli jos ei itse jaksa kokeilla, niin sieltä ostamaan.


      • Napoleon-leivoksia sai ympäri entisen Neuvostoliittoa eri tasavalloissa. Napoleon leivos tai kakku tunnetaan Suomessa tuhatlehtileivoksena ranskalaisen esikuvan mukaan.

        Viimeksi nautin Napoleonin ihan neukkumakuisena Kiovassa, Epicenter-kauppakeskuksen Lviv-kahvilassa - tosin Ukrainassakaan ei oikein laktoosittomia maitotuotteita ei ole kuten Suomessa tai Skandinaviassa tai Latviassa.

        Alunperin leivoksen nimellä tarkoitettiin Napolin kaupunkia, missä on ollut tapana tehdä näitä leivoksia. Napolilainen on napolitan ranskaksi, mikä vääntyi kansan suussa Ranskassa Napoleoniksi.

        Muunnoksia valtava määrä kuten muistakin suussa sulavista herkuista keittiömestareiden tai talonpoikaiskeittiöiden jäljiltä, esim. Stroganoff tai karjalanpaisti, poronkäristys.


    • Napoleonin leivokset:

      1 annos muroleivostaikinaa
      1 annos vanillija kiisseliä
      Kuorrutukseen:
      1 annos sitruunakuorrutusta

      Ohje:
      Muroleivostaikina kaulitaan kahdeksi samanmuotoiseksi levyksi, paksuudeltaan n,1/2cm. kauliminen tehdään leivinpaperilla, josta levyt saa helposti siirretyksi
      pellille.Levyt paistetaan uunissa vaalean ruskeiksi. Kun ne ovat jäähtyneet, levitetään toiselle levylle vanillijskiisseliä ja toinen levy asetetaan sen päälle. Peitetään sitruunakuorrutuksella ja leikataan neliöiksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

      Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
      Maailman menoa
      190
      4790