Valemuistot

HeppuHej

Kipeä muisto voi olla valemuisto.

Varo johdattelevaa terapeuttia. Kertoo uusin Tiede-lehti.

5

409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • uskonuskon

      Paul Cameronin mukaan Freud olisi ollut homo, joka kuitenkin itse tajusi olevansa sairas ja siksi teki psykoanalyyttisen teoriansa

      • HeppuHej

        kuin paperilehdessä.

        http://www.tiede.fi/uusinnumero/?id=113&vl=2008

        Esimerkkitapaus oli naisesta, jolle oli poksahtanut päähän muisto, että häntä oli käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsena. Hän epäili isoisäänsä ja kertoi tälle asian. Isoisä alkoi selvittää asiaa ja ilmeni, että tyttö oli 3 vuotiaana katetroitu sairaalassa ja tästä oli jäänyt kyseinen muisto.


      • Anonyymi
        HeppuHej kirjoitti:

        kuin paperilehdessä.

        http://www.tiede.fi/uusinnumero/?id=113&vl=2008

        Esimerkkitapaus oli naisesta, jolle oli poksahtanut päähän muisto, että häntä oli käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsena. Hän epäili isoisäänsä ja kertoi tälle asian. Isoisä alkoi selvittää asiaa ja ilmeni, että tyttö oli 3 vuotiaana katetroitu sairaalassa ja tästä oli jäänyt kyseinen muisto.

        Jos olisin terapeutti, epäilisin muistoa, jos se on äkillisesti vasta terapiassa tullut mieleen. Lisäksi ammatillisen vastuun pitäisi herätä sitä suuremmalla syyllä mitä enemmän muistoa kytketään irralliseen todistusaineistoon, joka ei kuitenkaan ole mitään oikeustodistekelpoista materiaalia. Eli terapoitavan muisto esimerkiksi kytkeytyy valokuvaan. Tällöin on todennäköistä, että muisto on mielen valokuvan aineksista luoma.

        Toinen hälytysmerkki on mielestäni, kun tarina alkaa kuulostaa piirteiltään enenevässä määrin rikosfiktiolta. Esimerkiksi Auerin tapauksessahan lapset kertoilivat hyväksikäytön lisäksi satanistisista lemmikkien surmaamisista (oliko ne nyt hamstereita). Vaikka itse hyväksikäyttö on voinut tapahtua, tämä olisi ainakin minulle vakava hälytysmerkki itse terapia/tutkimusprosessin synnyttästä suggestiosta. Siitä, että lapsi kertoo, mitä hän olettaa kuulijan haluavan kuulla tai millä hän huomaa saavansa kuulijoidensa mielenkiinnon. Kun palaute (terapeutin kiinnostus, lisäkyselyt) ruokkivat tietyntyylisiä juttuja, näitä sitten kerrotaan. Esimerkiksi lapsi ei saa terapeutin huomiota kertomalla uusimmasta pikku autostaan, vaan kertomalla kokemistaan kauhujutuista.

        Samanlainen rikosfiktioelementtien hiipiminen tarinaan (eli koettujen kauhujen voimistuminen joka muistelukerralla) nousee esiin Ylen Valemuisto - dokumentissa. Ensin valemuiston kokenut luuli isänsä hyväksikäyttäneen tätä, ja muiston avautuessa lisää mukana oli jo naapurikin, joka lopulta oli muistoissa jo tappanutkin jonkun tytön. Tässä vaiheessa dokumentin päähenkilö alkoi itsekin epäillä muistiaan.

        Terapeutilla on suuri vastuu ja olisi hyvä ymmärtää mielen toimintaa laajasti.


    • Anonyymi

      Itselläni on valemuisto, että olen keskustellut eräästä asiasta yhden henkilön kanssa, vaikka tämä on osoittautunut mahdottomaksi, kun tutkin milloin keskustelu olisi pitänyt käydä. Valemuisto on muodostunut siitä, että olen mielessäni käynyt vuoropuhelua tuon henkilön kanssa kuvitteellisesti, ja sitten ajan kanssa (vuosikymmenien kuluttua) tästä on muodostunut muisto aidosta keskustelusta hänen kanssaan.

      Merkillistä sillä muisto on täysin elävä ja "oikea" muisto.

    • Anonyymi

      Mieleenkiintoinen aihe.
      Olen pohtiunut, olisiko vaikka jotkut lapsuusajan reissut valemuistoja toiveajattelun tuloksena. Kaksi häpeällistä lapsuusajan muistoa ovat masturboiminen uimahallin poreammeessa muiden läsnäollessa ja yritys yhdyntään siskon kanssa, vaikka nämä voivat olla totta, kun teininä olin todella riippuvainen masturboimisesta ja sitä oli pakko tehdä. Toivon suurimman osan muistoista olevan valemuistoja.
      Toisaalta, jos jotkut kipeät muistot eivät olisi valemuistoja, voi psyykata itselleen niiden olevan niitä.
      Valemuistohan tarkoittaa myös sitä, että ihmistä on helppo manibuloida. Muunmuassa terapiassa näin voisi toimia, sillä jos luotto on terapeuttia kohtaan vankka, hän voi taivuttaa muistosi ja näin muuttavan ajatustasti. Onko se sitten hyvä vai huono, se riippuu muistosta ja miten sen käsittelee.

      Entäs jos et olisi tehnyt jotain, sanotaan nyt vaikka varastanut korukaupasta kalliin timattikorin ja ryöstänyt törkeästi isovanhempasi, syyllinen manibuloisi muutaman "todistajan" kanssa muistosi omaksesi ja näin tunnustaisit teon. Miten tässä tilanteessa eläisi? Voihan sen selvittää tietenkin.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1837
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1699
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1534
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1233
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1204
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1202
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1166
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1141
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      8
      1139
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1124
    Aihe