Valemuistot

HeppuHej

Kipeä muisto voi olla valemuisto.

Varo johdattelevaa terapeuttia. Kertoo uusin Tiede-lehti.

5

467

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • uskonuskon

   Paul Cameronin mukaan Freud olisi ollut homo, joka kuitenkin itse tajusi olevansa sairas ja siksi teki psykoanalyyttisen teoriansa

   • HeppuHej

    kuin paperilehdessä.

    http://www.tiede.fi/uusinnumero/?id=113&vl=2008

    Esimerkkitapaus oli naisesta, jolle oli poksahtanut päähän muisto, että häntä oli käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsena. Hän epäili isoisäänsä ja kertoi tälle asian. Isoisä alkoi selvittää asiaa ja ilmeni, että tyttö oli 3 vuotiaana katetroitu sairaalassa ja tästä oli jäänyt kyseinen muisto.


   • Anonyymi
    HeppuHej kirjoitti:

    kuin paperilehdessä.

    http://www.tiede.fi/uusinnumero/?id=113&vl=2008

    Esimerkkitapaus oli naisesta, jolle oli poksahtanut päähän muisto, että häntä oli käytetty seksuaalisesti hyväksi lapsena. Hän epäili isoisäänsä ja kertoi tälle asian. Isoisä alkoi selvittää asiaa ja ilmeni, että tyttö oli 3 vuotiaana katetroitu sairaalassa ja tästä oli jäänyt kyseinen muisto.

    Jos olisin terapeutti, epäilisin muistoa, jos se on äkillisesti vasta terapiassa tullut mieleen. Lisäksi ammatillisen vastuun pitäisi herätä sitä suuremmalla syyllä mitä enemmän muistoa kytketään irralliseen todistusaineistoon, joka ei kuitenkaan ole mitään oikeustodistekelpoista materiaalia. Eli terapoitavan muisto esimerkiksi kytkeytyy valokuvaan. Tällöin on todennäköistä, että muisto on mielen valokuvan aineksista luoma.

    Toinen hälytysmerkki on mielestäni, kun tarina alkaa kuulostaa piirteiltään enenevässä määrin rikosfiktiolta. Esimerkiksi Auerin tapauksessahan lapset kertoilivat hyväksikäytön lisäksi satanistisista lemmikkien surmaamisista (oliko ne nyt hamstereita). Vaikka itse hyväksikäyttö on voinut tapahtua, tämä olisi ainakin minulle vakava hälytysmerkki itse terapia/tutkimusprosessin synnyttästä suggestiosta. Siitä, että lapsi kertoo, mitä hän olettaa kuulijan haluavan kuulla tai millä hän huomaa saavansa kuulijoidensa mielenkiinnon. Kun palaute (terapeutin kiinnostus, lisäkyselyt) ruokkivat tietyntyylisiä juttuja, näitä sitten kerrotaan. Esimerkiksi lapsi ei saa terapeutin huomiota kertomalla uusimmasta pikku autostaan, vaan kertomalla kokemistaan kauhujutuista.

    Samanlainen rikosfiktioelementtien hiipiminen tarinaan (eli koettujen kauhujen voimistuminen joka muistelukerralla) nousee esiin Ylen Valemuisto - dokumentissa. Ensin valemuiston kokenut luuli isänsä hyväksikäyttäneen tätä, ja muiston avautuessa lisää mukana oli jo naapurikin, joka lopulta oli muistoissa jo tappanutkin jonkun tytön. Tässä vaiheessa dokumentin päähenkilö alkoi itsekin epäillä muistiaan.

    Terapeutilla on suuri vastuu ja olisi hyvä ymmärtää mielen toimintaa laajasti.


  • Anonyymi

   Itselläni on valemuisto, että olen keskustellut eräästä asiasta yhden henkilön kanssa, vaikka tämä on osoittautunut mahdottomaksi, kun tutkin milloin keskustelu olisi pitänyt käydä. Valemuisto on muodostunut siitä, että olen mielessäni käynyt vuoropuhelua tuon henkilön kanssa kuvitteellisesti, ja sitten ajan kanssa (vuosikymmenien kuluttua) tästä on muodostunut muisto aidosta keskustelusta hänen kanssaan.

   Merkillistä sillä muisto on täysin elävä ja "oikea" muisto.

  • Anonyymi

   Mieleenkiintoinen aihe.
   Olen pohtiunut, olisiko vaikka jotkut lapsuusajan reissut valemuistoja toiveajattelun tuloksena. Kaksi häpeällistä lapsuusajan muistoa ovat masturboiminen uimahallin poreammeessa muiden läsnäollessa ja yritys yhdyntään siskon kanssa, vaikka nämä voivat olla totta, kun teininä olin todella riippuvainen masturboimisesta ja sitä oli pakko tehdä. Toivon suurimman osan muistoista olevan valemuistoja.
   Toisaalta, jos jotkut kipeät muistot eivät olisi valemuistoja, voi psyykata itselleen niiden olevan niitä.
   Valemuistohan tarkoittaa myös sitä, että ihmistä on helppo manibuloida. Muunmuassa terapiassa näin voisi toimia, sillä jos luotto on terapeuttia kohtaan vankka, hän voi taivuttaa muistosi ja näin muuttavan ajatustasti. Onko se sitten hyvä vai huono, se riippuu muistosta ja miten sen käsittelee.

   Entäs jos et olisi tehnyt jotain, sanotaan nyt vaikka varastanut korukaupasta kalliin timattikorin ja ryöstänyt törkeästi isovanhempasi, syyllinen manibuloisi muutaman "todistajan" kanssa muistosi omaksesi ja näin tunnustaisit teon. Miten tässä tilanteessa eläisi? Voihan sen selvittää tietenkin.

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin ajattelit

   Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
   Ikävä
   144
   1912
  2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

   ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
   Ikävä
   114
   1487
  3. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

   Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
   Maailman menoa
   91
   1285
  4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

   Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
   Ikävä
   169
   1272
  5. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

   tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
   Ikävä
   89
   1205
  6. Minä vaan masennun yksinäni

   Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
   Ikävä
   207
   1081
  7. Hyvää yötä naiselle.

   Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
   Ikävä
   98
   997
  8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

   ulkonäöllisesti?
   Ikävä
   47
   986
  9. Venäjä lähettää 480 tuhannen sotilaan armeijan Suomen rajalle

   Miten Suomessa vastataan Venäjän uhkaan sotilaallisesti
   Maailman menoa
   204
   962
  10. Nainen voi rakastaa

   Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
   Ikävä
   76
   848
  Aihe