reissumies/reikäleipä

miten tehdään?

Tavallisen ruisleivän ohjeita minulla on, mutta miten tehdään kunnon rukiinen eli reissumiehen tapainen leipä?

Olisiko kellään ohjetta?

16

3929

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuitenkin

      ostaa kaupasta,sekä tuotannollisista että taloudellisista syistä? Ja saat ainakin tuoretta melkein joka päivä.

      • aloittaja

        Senpä takia olisin halunnut tehdä leipää itse. Tässä maassa ruisleipää syödään erittäin vähän, eikä se vähäkään ole tottumaani suomalaiseen verrattuna "mistään kotoisin."

        Olen tehnyt kyllä ruisleipää, mutta kun siitä ei tule yhtä "kovaa" kuin ns teollisesta. Kiitos kuitenkin vastauksista.


      • ruissurffaaja

        Kaliforniasta ei loydy kauppaa.


      • halusi lopettaa
        ruissurffaaja kirjoitti:

        Kaliforniasta ei loydy kauppaa.

        USAsta löytyy kyllä skandinaavisista ja muista kaupoista kaikkea mahdollista. Ruotsalaista emmentalia ja kaikkea kivaa.

        On myös olemassa postimyynti eli verkkokauppa, jolloin saa autenttista ruisleipää.


    • teollinen tuote

      joten kysäiseppä resepti valmistajalta. Eiköhän kuitenkin kotona tehty hapatettu ruisleipä ole "rukiisempi" kuin nämä teollisesti valmistetut leivät.

      Reissumiehen ainesosat: Täysjyväruisjauho ja –rouhe (48 %), vehnäjauho, vesi, hiiva, ruismallas ja merisuola (1,2 %).

      • ainaskaan

        ole liiemmin lisäaineita..


      • Iloisia leipomishetkiä!

      • pepes

    • kova leipuri

      vitsit taa keskustelupalsta on maailman kauhein. Suomalaiset kunniaan. Mita iloa kenellekkaan on naista nasevista kommenteista taala. Kenella on niin paljon liikaa aikaa etta urkkii kysymysta ruisleivan reseptista jos on omasta mielesta ajanhukkaa leipoa.... Onneksi tyottomyyskorvauksella saa elaa leppoisasti, niin on aikaa kouluttaa muita!
      Meinasin taas kerran tilata ruisleipaa suomikauppa.fi :lta, mut postikulut tulee kalliimmaksi kuin se ylihinnoiteltu leipa. Mun yrityksistani tehda kunnon hapatettua ruisleipaa, ilman tuota ruismallasta tietty... tulee aina sitkeita lapensa kovia yksiloita joita ei yhta haukkua enempaa viitsi maistaa. Ma nyt en ole yleensakaan mikaan keittiomestari, mut siis jotain sinne pain edes!! No mut koitetaan tuotalinkkia, kiitos tuolle yhdelle!

    • tuo ei ole totta

      Totta, paljon parempaa kuin hana savolainen ruislimppu, johon tietysti joku voi olla siihenkin tottunut.

      Miten sitten joku jälkiuusileipä, pystyykö sellaistakin tekemään kotona?

      • sisäisen rikkomus

        Ruislimppu on hapanta, huoh.


    • mitä oikein tapahtui

      Tarkoitat varmaan ruisreikäleipää - se onkin Suomen paras leipä - sääli, että se on kadonnut kaupan hyllyltä kokonaan Suomessakin!

    • hauskaa, että tulit

      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/1919/Ruisleip%E4

      Hapatin:
      4 leipäviipaletta
      1 l vettä
      1 l ruisjauhoja

      Taikina:
      1 dl vettä
      2 rkl suolaa
      (hiivaa)
      1,5 l ruisjauhoja


      Taikinajuuri

      Ruisleivän teko alkaa taikinajuuren tekemisestä. Hanki jostain hyvää ruislimppua, jolle haluaisit leipäsi maistuvan. Leikkaa leivästä viipaleet ja poista kuori. Murentele leipä kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoittele hetki, että leipä leviää veteen. Lopuksi lisää ruisjauho huolellisesti sekoittaen.

      Peitä taikinakulho liinalla ja anna sen seistä huoneenlämmössä päivän verran. Taikina on sopivasti hapantunut, kun se kuplii ja tuoksuu happamalle.

      Taikina

      Jos haluat, että taikina kohoaa reilusti nopeammin, lisää noin 20 g hiivaa veteen, jonka lisäät taikinajuureen. Lisää suola ja ruisjauhot ja alusta taikina huolellisesti melko tiiviiksi.

      Kohota taikinaa vielä liinan alla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun taikina on noin kaksinkertainen, se on kohonnut tarpeeksi.

      Kun taikina on valmis, ota siitä talteen noin 100 g:n pala ja pakasta se huolellisesti muoviin käärittynä. Näin sinulla on odottamassa valmis taikinajuuri seuraavaa leiväntekokertaa.

      Leipominen

      Taikinasta saat neljä leipää. Leivo limput ja anna niiden kohota vielä liinan alle peitettyinä. Ripottele pinnalle jauhoja ja pistele haarukalla leipiä. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Paistamisen jälkeen kääri leivät pyyhkeiden sisälle jäähtymään.

      Seuraavalla kerralla aloittaessasi leipomista laitat vain taikinajuuren leipäviipaleiden sijaan yön yli vesi- ja jauhoseokseen happanemaan.

    • reilu kilvoittelu

      http://www.kodinkuvalehti.fi/ruoka/resepti/1641/ruisreikaleipa_

      Juuren alku
      2 dl vettä
      2 dl ruisjauhoja

      Juuren kasvatus
      päivittäin 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja

      Leipätaikina
      2 dl vettä
      1–3 tl suolaa
      noin 10 dl ruisjauhoja (osa voi olla karkeita)
      (2 tl tuorehiivaa)

      ---

      1. Valmista taikinajuuri sekoittamalla vesi ja ruisjauhot paksuksi velliksi. Peitä kannella tai leivinliinalla, mutta älä sulje kantta tiukasti, jotta seos saa happea. Jätä juuriseos huoneenlämpöön 12–24 tunniksi. Kaada puolet juuresta pois ja kaada jäljellä olevaan juureen 1 dl vettä. Sekoita hyvin ja lisää 1 dl ruisjauhoja hyvin sekoittaen. Jätä taas kannen alle 12–24 tunniksi. Toista juuren käsittely päivittäin, kunnes 5–7 päivän kuluttua juuri on leivontavalmis. Juuren tulisi tuoksua herkullisen happamalta kuplia hyvin ja olla selvästi kohonnut. Ota tästä juuresta noin 1 dl ja laita jääkaappiin kannelliseen rasiaan. Juuri säilyy viikon verran hyvänä. Herätä juuri lisäämällä siihen 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Anna juuren tekeytyä leipomisvalmiiksi huoneenlämmössä noin 24 tuntia ja ota siitä taas juurta talteen.

      2. Sekoita leipomisvalmiseen juureen kädenlämpöinen vesi ja suola. Lisää jauhoja vähitellen hyvin vaivaten. Jos juuri ei ole hyvin käynyt, voit tässä vaiheessa lisätä mukaan vesitilkkaan sekoitetun hiivan.

      3. Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä jauhoja lisäillen, kunnes taikina on kiinteää ja pehmeää. Älä tee taikinasta liina kovaa. Nosta taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa siihen asti, kunnes risti on hävinnyt taikinan pinnalta. Siihen menee 1–3 tuntia, riippuen kohoamispaikan lämmöstä.

      4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 2 sentin paksuisiksi, halkaisijaltaan noin 20 sentin kokoisiksi litteiksi leiviksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille. Ota jauhoihin kastetulla lasilla tai muulla pyöreällä muotilla keskeltä leipää pala pois ja aseta ne isojen leipien lomaan. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1–2 tuntia.

      5. Viillä reikäleipiin leikkausviillot ja pistele leipiä haarukalla. Paista 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia. Suihkauta halutessasi vettä leiville paiston puolivälissä. Kääri leivät leivinliinaan jäähtymään, jotta kuori pehmenisi.

      Vinkki! Jos omistat pitsakiven, käytä sitä leivän paistamiseen! Laita kivi kylmään uuniin ja säädä lämpötila. Valuta leipä paperilta kuumalle kivelle ja paista kypsäksi. Leivät täytyy paistaa yksitellen.

    • totuuden velkaa

      Etkö kaipaa setsuureja?

    • se oli onnettomuus

      Miten sitten karjalanpiirakat? Jaksatko leipoa niitäkin siellä rapakon takana?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Päivän Sanna: Nvidia sijoittaa miljardi dollaria Nokian osakkeisiin

      Nvidia merkitsee osakkeet 6,01 Yhdysvaltain dollarin osakekohtaisella merkintähinnalla tavanomaisten toteutumisehtojen t
      Maailman menoa
      28
      5148
    2. Palkansaajilta kupattiin 27,5 mrd euroa työeläkkeisiin

      Jo pelkän himmelin toimintakulut olivat 400 miljoonaa euroa, jolla olisi mukavasti tuottanut myös sote-palveluja hyvinvo
      Maailman menoa
      64
      3055
    3. Suomessa Pohjoismaiden tyhmimmät demarit......aijaijai..

      Lasse Lehtinen sanoo suoraan, että Ruotsissa on fiksummat demarit kuin Suomessa. Ja Tampereella fiksummat demut kuin Hel
      Maailman menoa
      12
      2940
    4. HS: persujen v. 2015 turvapaikanhakijoista alle puolet töissä

      Aikuisina Suomeen tulleista ja myönteisen päätöksen saaneista vain 42 prosenttia oli vuonna 2023 töissä, vaikka he ovat
      Maailman menoa
      143
      2841
    5. Nepotismi jytkyttää porvaristossa

      Taas uutisoidaan, että useampi perussuomalainen kansanedustaja on palkannut oman perheenjäsenensä eduskunta-avustajaksi
      Maailman menoa
      20
      1619
    6. Persut muuten hyväksyvät 2 + 8 mrd. euron maatalous- ja yritystuet

      Vaikka molemmat tukimuodot tiedetään haitallisiksi, koska ovat käytännössä pelkkää säilyttävää tukea, eivätkä kannusta k
      Maailman menoa
      86
      1580
    7. Martina Aitolehti podcastissa: Ero

      Martina Aitolehti podcastissa: Ero Martina Aitolehti kertoi BFF-podcastin https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/696
      Kotimaiset julkkisjuorut
      227
      1556
    8. Kaikki ovat syntisiä!!!

      Näin täällä koko ajan vakuutellaan uskovaisten toimesta. Myös Päivi Räsänen on toistanut tätä samaa matraa jatkuvasti. N
      Luterilaisuus
      413
      1243
    9. Haluaisitko sinä

      Että välimme selkeäisivät vai tämäkö riittää sinulle?
      Ikävä
      68
      1120
    10. Persut palkkaavat verorahoilla

      avustajikseen lapsiaan ja naisystäviään. Juuso on palkannut avustajakseen oman poikansa. Hänen koulutustaustastaan ei
      Maailman menoa
      222
      1046
    Aihe