reissumies/reikäleipä

miten tehdään?

Tavallisen ruisleivän ohjeita minulla on, mutta miten tehdään kunnon rukiinen eli reissumiehen tapainen leipä?

Olisiko kellään ohjetta?

16

3863

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuitenkin

      ostaa kaupasta,sekä tuotannollisista että taloudellisista syistä? Ja saat ainakin tuoretta melkein joka päivä.

      • aloittaja

        Senpä takia olisin halunnut tehdä leipää itse. Tässä maassa ruisleipää syödään erittäin vähän, eikä se vähäkään ole tottumaani suomalaiseen verrattuna "mistään kotoisin."

        Olen tehnyt kyllä ruisleipää, mutta kun siitä ei tule yhtä "kovaa" kuin ns teollisesta. Kiitos kuitenkin vastauksista.


      • ruissurffaaja

        Kaliforniasta ei loydy kauppaa.


      • halusi lopettaa
        ruissurffaaja kirjoitti:

        Kaliforniasta ei loydy kauppaa.

        USAsta löytyy kyllä skandinaavisista ja muista kaupoista kaikkea mahdollista. Ruotsalaista emmentalia ja kaikkea kivaa.

        On myös olemassa postimyynti eli verkkokauppa, jolloin saa autenttista ruisleipää.


    • teollinen tuote

      joten kysäiseppä resepti valmistajalta. Eiköhän kuitenkin kotona tehty hapatettu ruisleipä ole "rukiisempi" kuin nämä teollisesti valmistetut leivät.

      Reissumiehen ainesosat: Täysjyväruisjauho ja –rouhe (48 %), vehnäjauho, vesi, hiiva, ruismallas ja merisuola (1,2 %).

      • ainaskaan

        ole liiemmin lisäaineita..


      • Iloisia leipomishetkiä!

      • pepes

    • kova leipuri

      vitsit taa keskustelupalsta on maailman kauhein. Suomalaiset kunniaan. Mita iloa kenellekkaan on naista nasevista kommenteista taala. Kenella on niin paljon liikaa aikaa etta urkkii kysymysta ruisleivan reseptista jos on omasta mielesta ajanhukkaa leipoa.... Onneksi tyottomyyskorvauksella saa elaa leppoisasti, niin on aikaa kouluttaa muita!
      Meinasin taas kerran tilata ruisleipaa suomikauppa.fi :lta, mut postikulut tulee kalliimmaksi kuin se ylihinnoiteltu leipa. Mun yrityksistani tehda kunnon hapatettua ruisleipaa, ilman tuota ruismallasta tietty... tulee aina sitkeita lapensa kovia yksiloita joita ei yhta haukkua enempaa viitsi maistaa. Ma nyt en ole yleensakaan mikaan keittiomestari, mut siis jotain sinne pain edes!! No mut koitetaan tuotalinkkia, kiitos tuolle yhdelle!

    • tuo ei ole totta

      Totta, paljon parempaa kuin hana savolainen ruislimppu, johon tietysti joku voi olla siihenkin tottunut.

      Miten sitten joku jälkiuusileipä, pystyykö sellaistakin tekemään kotona?

      • sisäisen rikkomus

        Ruislimppu on hapanta, huoh.


    • mitä oikein tapahtui

      Tarkoitat varmaan ruisreikäleipää - se onkin Suomen paras leipä - sääli, että se on kadonnut kaupan hyllyltä kokonaan Suomessakin!

    • hauskaa, että tulit

      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/1919/Ruisleip%E4

      Hapatin:
      4 leipäviipaletta
      1 l vettä
      1 l ruisjauhoja

      Taikina:
      1 dl vettä
      2 rkl suolaa
      (hiivaa)
      1,5 l ruisjauhoja


      Taikinajuuri

      Ruisleivän teko alkaa taikinajuuren tekemisestä. Hanki jostain hyvää ruislimppua, jolle haluaisit leipäsi maistuvan. Leikkaa leivästä viipaleet ja poista kuori. Murentele leipä kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoittele hetki, että leipä leviää veteen. Lopuksi lisää ruisjauho huolellisesti sekoittaen.

      Peitä taikinakulho liinalla ja anna sen seistä huoneenlämmössä päivän verran. Taikina on sopivasti hapantunut, kun se kuplii ja tuoksuu happamalle.

      Taikina

      Jos haluat, että taikina kohoaa reilusti nopeammin, lisää noin 20 g hiivaa veteen, jonka lisäät taikinajuureen. Lisää suola ja ruisjauhot ja alusta taikina huolellisesti melko tiiviiksi.

      Kohota taikinaa vielä liinan alla. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun taikina on noin kaksinkertainen, se on kohonnut tarpeeksi.

      Kun taikina on valmis, ota siitä talteen noin 100 g:n pala ja pakasta se huolellisesti muoviin käärittynä. Näin sinulla on odottamassa valmis taikinajuuri seuraavaa leiväntekokertaa.

      Leipominen

      Taikinasta saat neljä leipää. Leivo limput ja anna niiden kohota vielä liinan alle peitettyinä. Ripottele pinnalle jauhoja ja pistele haarukalla leipiä. Paista 200 asteessa noin tunnin ajan. Paistamisen jälkeen kääri leivät pyyhkeiden sisälle jäähtymään.

      Seuraavalla kerralla aloittaessasi leipomista laitat vain taikinajuuren leipäviipaleiden sijaan yön yli vesi- ja jauhoseokseen happanemaan.

    • reilu kilvoittelu

      http://www.kodinkuvalehti.fi/ruoka/resepti/1641/ruisreikaleipa_

      Juuren alku
      2 dl vettä
      2 dl ruisjauhoja

      Juuren kasvatus
      päivittäin 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja

      Leipätaikina
      2 dl vettä
      1–3 tl suolaa
      noin 10 dl ruisjauhoja (osa voi olla karkeita)
      (2 tl tuorehiivaa)

      ---

      1. Valmista taikinajuuri sekoittamalla vesi ja ruisjauhot paksuksi velliksi. Peitä kannella tai leivinliinalla, mutta älä sulje kantta tiukasti, jotta seos saa happea. Jätä juuriseos huoneenlämpöön 12–24 tunniksi. Kaada puolet juuresta pois ja kaada jäljellä olevaan juureen 1 dl vettä. Sekoita hyvin ja lisää 1 dl ruisjauhoja hyvin sekoittaen. Jätä taas kannen alle 12–24 tunniksi. Toista juuren käsittely päivittäin, kunnes 5–7 päivän kuluttua juuri on leivontavalmis. Juuren tulisi tuoksua herkullisen happamalta kuplia hyvin ja olla selvästi kohonnut. Ota tästä juuresta noin 1 dl ja laita jääkaappiin kannelliseen rasiaan. Juuri säilyy viikon verran hyvänä. Herätä juuri lisäämällä siihen 1 dl vettä ja 1 dl ruisjauhoja. Anna juuren tekeytyä leipomisvalmiiksi huoneenlämmössä noin 24 tuntia ja ota siitä taas juurta talteen.

      2. Sekoita leipomisvalmiseen juureen kädenlämpöinen vesi ja suola. Lisää jauhoja vähitellen hyvin vaivaten. Jos juuri ei ole hyvin käynyt, voit tässä vaiheessa lisätä mukaan vesitilkkaan sekoitetun hiivan.

      3. Kumoa taikina työpöydälle ja jatka alustusta siinä jauhoja lisäillen, kunnes taikina on kiinteää ja pehmeää. Älä tee taikinasta liina kovaa. Nosta taikina takaisin kulhoon ja tee kämmensyrjällä risti taikinan pintaan. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa siihen asti, kunnes risti on hävinnyt taikinan pinnalta. Siihen menee 1–3 tuntia, riippuen kohoamispaikan lämmöstä.

      4. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele palloiksi. Taputtele pallot noin 2 sentin paksuisiksi, halkaisijaltaan noin 20 sentin kokoisiksi litteiksi leiviksi. Nosta leivinpaperoidulle pellille. Ota jauhoihin kastetulla lasilla tai muulla pyöreällä muotilla keskeltä leipää pala pois ja aseta ne isojen leipien lomaan. Kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa 1–2 tuntia.

      5. Viillä reikäleipiin leikkausviillot ja pistele leipiä haarukalla. Paista 175 asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 30 minuuttia. Suihkauta halutessasi vettä leiville paiston puolivälissä. Kääri leivät leivinliinaan jäähtymään, jotta kuori pehmenisi.

      Vinkki! Jos omistat pitsakiven, käytä sitä leivän paistamiseen! Laita kivi kylmään uuniin ja säädä lämpötila. Valuta leipä paperilta kuumalle kivelle ja paista kypsäksi. Leivät täytyy paistaa yksitellen.

    • totuuden velkaa

      Etkö kaipaa setsuureja?

    • se oli onnettomuus

      Miten sitten karjalanpiirakat? Jaksatko leipoa niitäkin siellä rapakon takana?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oi mun haniseni

      Mul on ihan törkee ikävä sua. En jaksais tätä enää. Oon odottanut niin kauan, mutta vielä pitää sitä tehdä. Tekis mieli
      Ikävä
      17
      4202
    2. Kyllä mulla on sua ikävä

      Teen muita juttuja, mutta kannan sua mielessäni mukana. Oot ensimmäinen ajatus aamulla ja viimeinen illalla. Välissä läm
      Ikävä
      10
      3174
    3. Hei rakas sinä

      Vaikka käyn täällä vähemmän, niin ikäväni on pahempaa. Pelkään että olen ihan hukassa😔 mitä sinä ajattelet? naiselle
      Tunteet
      40
      3087
    4. IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä.

      IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä. IS uutisoi torstaina Toni Imm
      Maailman menoa
      43
      2368
    5. Vihdoin tiedän että tämä on molemminpuolista

      Saattoi se koko ajan olla silmiemme edessä mutta kumpikaan ei uskaltanut sitä toivoa. Kunpa nähtäisiin pian, toivottavas
      Ikävä
      81
      1196
    6. Miellytänkö sinun silmää?

      Varmaan ainakin vähän, jos tykkäät minusta. Siis jos tykkäät.
      Ikävä
      79
      1069
    7. Haluaisin lähettää sulle viestin

      Mutta en enää uskalla. Miehelle.
      Ikävä
      56
      1044
    8. Natoon liittyminen on alkanut kaduttaa.

      Nato on muuttunut niin paljon, että se ei ole enää se mihin haluttiin liittyä. Usa on vetäytynyt ja 5% osuus valtion tul
      Maailman menoa
      368
      1009
    9. Israel aloitti 3. maailmansodan

      https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011297979.html Israel se sitten aloitti näköjään kolmannen maailmansodan.
      Maailman menoa
      215
      966
    10. Alex ja Sanna taas Bilderberg-kokoukseen

      Kansainvälinen parivaljakkomme on taas yhdessä siellä missä tapahtuu. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/09eda060-635e
      Maailman menoa
      137
      871
    Aihe