Mitä ainetta tuli on?

Lukiokemisti

Mieltäni on askarruttanut eräs asia.
Palaminen on aineen reagoimista hapen kanssa.

Mutta mitä ainetta itse tuli (liekki) on? Kysyin tätä kemian opettajaltani. Hän sanoi: "Hmm.. Pistitpä pahan..". Sitten kysyin fysiikan opettajalta: "Hmm.. Aika filosofinen kysymys..".
Filosofinen??

Kun jokin aine palaa, niin energiaahan vapautuu lämpönä ja valona, mutta mitä ainetta tämä tuli on? Kaikkihan on jotain, eikö?

9

3601

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on kaasua

      Tulen liekki on kuumia kaasuja jotka regoivat kemiallisesti, useimmiten hapen kanssa ja vapauttavat näin lämpöenergiaa ja valoa. Valo on, kuten tiedät, atomeista hapettumisreaktion yhteydessä vapautuvia fotoneja. Liekin väri riippuu palavasta aineesta (fotonien aallonpituus) ja seoksen sisältämistä epäpuhtauksista, kuten esim. noki.

      • tätä

        flogistonia.


      • Lukiokemisti

        Vähän tuohon suuntaan sen olen ajatellutkin. Vielä ihmettelen, että miksiköhän liekki tuntuu juuri sellaiselta kuin tuntuu (en tarkoita lämpöä), kun siihen laittaa sormensa? Mikäköhän tässä kaasujen kemiallisessa reaktiossa saa liekin tuntumaan niin omalaatuiselta? Vähän outo kysymys, mutta ehkä ymmärsitte..


      • hemmo
        Lukiokemisti kirjoitti:

        Vähän tuohon suuntaan sen olen ajatellutkin. Vielä ihmettelen, että miksiköhän liekki tuntuu juuri sellaiselta kuin tuntuu (en tarkoita lämpöä), kun siihen laittaa sormensa? Mikäköhän tässä kaasujen kemiallisessa reaktiossa saa liekin tuntumaan niin omalaatuiselta? Vähän outo kysymys, mutta ehkä ymmärsitte..

        Liekin rakenne selittyy liekin ja sen ympäristön välillä olevalla kohtalaisen suurella lämpötilaerolla. Kaasun lämpötila muuttuu todella nopeasti kun mennään liekkiä ympäröivästä ilmasta liekin sisälle. Myös kaasun virtaaminen liekissä ja sen ulkopuolella selittää liekin rakennetta ja samalla myös sitäkin miltä liekki tuntuu.


    • E. asinus

      Palaminen on reaktio, mutta ei ole mitenkään itsestäänselvä tai "filosofinen" kysymys mitä näkyvä liekki on. Ensinnäkin sen koostumus riippuu palavasta aineesta. Vety-happi -liekki on esimerkiksi "puhtaampi" eli koostumukseltaan yksinkertaisempi kuin puu-happi -liekki. Paloreaktion kemia ja reaktiokinetiikka on itseasiassa harvinaisen vaikea kysymys, ja sitä tutkitaan tieteellisesti.

      Puun, kynttilän tai muovin palaessa ensimmäinen asia mitä tapahtuu ei ole palaminen vaan energiaa kuluttava pyrolyysi. Kuumennus aiheuttaa puun kemiallisten aineiden hajoamista toisiksi, kevyemmiksi aineiksi ja toisaalta tuhkan ja hiilen muodostumista. Kevyemmät aineet palavat nopeammin ja nostavat lämpötilaa. Raskaampi noki hehkuu, jolloin liekki saa tyypillisen valkoisesta kellertävänoranssiin vaihtelevan värin.

      Itse palamisreaktio on monivaiheinen - jopa yksinkertaisimmilla hiilivedyillä vaiheita on kymmeniä. Se kulkee radikaalivälituotteiden kautta. Niinpä seoksessa on mukana paitsi lähtöaineita (pyrolyysikaasuja ja hiiltä) ja tuotteita (hiilidioksidia ja -monoksidia, vettä, nokea), myös hyvin lyhytikäisiä happi-, ja palavan aineen radikaaleja. Esimerkiksi ensi töikseen happi muuttuu singlettitilaan ja repii palavasta aineesta vedyn, jolloin syntyy hydroperoksidia (O2H), joka reagoi edelleen ja hajoaa hydroksidiksi (OH), joka on erittäin voimakas hapetin, ja joka siten reagoi edelleen. Reaktio jatkuu kunnes päästään vakaisiin tuotteisiin (H2O, CO2, CO). Tässä ei ole mitään "filosofista", se on ihan vaan kemiaa.

    • Garl.

      -Energian palamisen aiheuttaman lämpösäteilyn ja valon siirtymä vaihe. Vesi on palamistuote.
      Ilman happea ei synny palamista.
      Lämpösäteilyä syntyy ilman happea.

    • Carl.

      Kaikkeus koostuu neljästä alkuaineesta= maa,vesi,ilma ja tuli.
      -Palaminen on yhtymistä happeen.
      Minulle kansakoulussa opetettiin vuonna 1960 näin.
      En ollut erikoisen hyvä oppilas kun ei opetettu laisinkaan sitä asiaa mistä olisin ollut kiinostunut, kuten avaruus. -Lämmön siirtyminen kyllä vähän kiinosti.

    • Anonyymi

      Hypoteettisesti: jos olisi tilanne, että sinulta katkeaa
      kämpästä sähköt ja olet juuri juurrutanut chilin taimet pienen kasvivalon alla ja ne jo iloisesti kasvais. Niin onko liekin valolla, (olettaen ettei lämpö ole ongelma) , kasvattaa kasveja. Eli mitä valoa liekki antaa? Tokikin varmasti palomateriaaleista ja -vaiheista riippuen se eriää, mutta sopiiko liekin valo siis kasville? Minkään liekin? Tää ajatus mut tänne ketjuun toi :D

      • Anonyymi

        Liekki tuottaa ihan "tavallista" valoa. Jos pelkän liekin avulla aiot valaista niin pitää olla hiilipitoinen aine palamassa hieman liian vähäisellä hapella ja tuottamassa nokea, joka sitten liekissä hehkuu. Öljylamppu, nuotio.

        Esimerkkejä: Palava vety tuottaa lähinnä uv-säteilyä eikä liekkiä oikein edes näe jos on muuta valaistusta. Palava nestekaasu tuottaa sinistä valoa kun liekissä on tarpeeksi happea. Vähähappisena palaessaan liekki on keltainen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2595
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1138
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1044
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1001
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      913
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      881
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      822
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      33
      782
    Aihe