Mitä ainetta tuli on?

Lukiokemisti

Mieltäni on askarruttanut eräs asia.
Palaminen on aineen reagoimista hapen kanssa.

Mutta mitä ainetta itse tuli (liekki) on? Kysyin tätä kemian opettajaltani. Hän sanoi: "Hmm.. Pistitpä pahan..". Sitten kysyin fysiikan opettajalta: "Hmm.. Aika filosofinen kysymys..".
Filosofinen??

Kun jokin aine palaa, niin energiaahan vapautuu lämpönä ja valona, mutta mitä ainetta tämä tuli on? Kaikkihan on jotain, eikö?

9

3521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on kaasua

      Tulen liekki on kuumia kaasuja jotka regoivat kemiallisesti, useimmiten hapen kanssa ja vapauttavat näin lämpöenergiaa ja valoa. Valo on, kuten tiedät, atomeista hapettumisreaktion yhteydessä vapautuvia fotoneja. Liekin väri riippuu palavasta aineesta (fotonien aallonpituus) ja seoksen sisältämistä epäpuhtauksista, kuten esim. noki.

      • tätä

        flogistonia.


      • Lukiokemisti

        Vähän tuohon suuntaan sen olen ajatellutkin. Vielä ihmettelen, että miksiköhän liekki tuntuu juuri sellaiselta kuin tuntuu (en tarkoita lämpöä), kun siihen laittaa sormensa? Mikäköhän tässä kaasujen kemiallisessa reaktiossa saa liekin tuntumaan niin omalaatuiselta? Vähän outo kysymys, mutta ehkä ymmärsitte..


      • hemmo
        Lukiokemisti kirjoitti:

        Vähän tuohon suuntaan sen olen ajatellutkin. Vielä ihmettelen, että miksiköhän liekki tuntuu juuri sellaiselta kuin tuntuu (en tarkoita lämpöä), kun siihen laittaa sormensa? Mikäköhän tässä kaasujen kemiallisessa reaktiossa saa liekin tuntumaan niin omalaatuiselta? Vähän outo kysymys, mutta ehkä ymmärsitte..

        Liekin rakenne selittyy liekin ja sen ympäristön välillä olevalla kohtalaisen suurella lämpötilaerolla. Kaasun lämpötila muuttuu todella nopeasti kun mennään liekkiä ympäröivästä ilmasta liekin sisälle. Myös kaasun virtaaminen liekissä ja sen ulkopuolella selittää liekin rakennetta ja samalla myös sitäkin miltä liekki tuntuu.


    • E. asinus

      Palaminen on reaktio, mutta ei ole mitenkään itsestäänselvä tai "filosofinen" kysymys mitä näkyvä liekki on. Ensinnäkin sen koostumus riippuu palavasta aineesta. Vety-happi -liekki on esimerkiksi "puhtaampi" eli koostumukseltaan yksinkertaisempi kuin puu-happi -liekki. Paloreaktion kemia ja reaktiokinetiikka on itseasiassa harvinaisen vaikea kysymys, ja sitä tutkitaan tieteellisesti.

      Puun, kynttilän tai muovin palaessa ensimmäinen asia mitä tapahtuu ei ole palaminen vaan energiaa kuluttava pyrolyysi. Kuumennus aiheuttaa puun kemiallisten aineiden hajoamista toisiksi, kevyemmiksi aineiksi ja toisaalta tuhkan ja hiilen muodostumista. Kevyemmät aineet palavat nopeammin ja nostavat lämpötilaa. Raskaampi noki hehkuu, jolloin liekki saa tyypillisen valkoisesta kellertävänoranssiin vaihtelevan värin.

      Itse palamisreaktio on monivaiheinen - jopa yksinkertaisimmilla hiilivedyillä vaiheita on kymmeniä. Se kulkee radikaalivälituotteiden kautta. Niinpä seoksessa on mukana paitsi lähtöaineita (pyrolyysikaasuja ja hiiltä) ja tuotteita (hiilidioksidia ja -monoksidia, vettä, nokea), myös hyvin lyhytikäisiä happi-, ja palavan aineen radikaaleja. Esimerkiksi ensi töikseen happi muuttuu singlettitilaan ja repii palavasta aineesta vedyn, jolloin syntyy hydroperoksidia (O2H), joka reagoi edelleen ja hajoaa hydroksidiksi (OH), joka on erittäin voimakas hapetin, ja joka siten reagoi edelleen. Reaktio jatkuu kunnes päästään vakaisiin tuotteisiin (H2O, CO2, CO). Tässä ei ole mitään "filosofista", se on ihan vaan kemiaa.

    • Garl.

      -Energian palamisen aiheuttaman lämpösäteilyn ja valon siirtymä vaihe. Vesi on palamistuote.
      Ilman happea ei synny palamista.
      Lämpösäteilyä syntyy ilman happea.

    • Carl.

      Kaikkeus koostuu neljästä alkuaineesta= maa,vesi,ilma ja tuli.
      -Palaminen on yhtymistä happeen.
      Minulle kansakoulussa opetettiin vuonna 1960 näin.
      En ollut erikoisen hyvä oppilas kun ei opetettu laisinkaan sitä asiaa mistä olisin ollut kiinostunut, kuten avaruus. -Lämmön siirtyminen kyllä vähän kiinosti.

    • Anonyymi

      Hypoteettisesti: jos olisi tilanne, että sinulta katkeaa
      kämpästä sähköt ja olet juuri juurrutanut chilin taimet pienen kasvivalon alla ja ne jo iloisesti kasvais. Niin onko liekin valolla, (olettaen ettei lämpö ole ongelma) , kasvattaa kasveja. Eli mitä valoa liekki antaa? Tokikin varmasti palomateriaaleista ja -vaiheista riippuen se eriää, mutta sopiiko liekin valo siis kasville? Minkään liekin? Tää ajatus mut tänne ketjuun toi :D

      • Anonyymi

        Liekki tuottaa ihan "tavallista" valoa. Jos pelkän liekin avulla aiot valaista niin pitää olla hiilipitoinen aine palamassa hieman liian vähäisellä hapella ja tuottamassa nokea, joka sitten liekissä hehkuu. Öljylamppu, nuotio.

        Esimerkkejä: Palava vety tuottaa lähinnä uv-säteilyä eikä liekkiä oikein edes näe jos on muuta valaistusta. Palava nestekaasu tuottaa sinistä valoa kun liekissä on tarpeeksi happea. Vähähappisena palaessaan liekki on keltainen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1333
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      16
      989
    3. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      986
    4. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      13
      949
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      924
    6. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      870
    7. 3
      840
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      2
      831
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      4
      829
    10. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      1
      828
    Aihe