Säännölliset ruoka-ajat

neuvoja?

Osaisikohan joku neuvoa miten järjestän säännöliset ruoka-ajat todella epäsäännöllisen elämäni kanssa?

Teen siis erittäin epäsäännöllistä työtä klo 9.00-20.00 välillä. Menen joka päivä eri aikaa töihin klo 9-15 välillä ja pääsen 15-20 välillä ja teen joka päivä eri pituisia työpäiviä. Joka päivä ei ole ruokatuntia vain yksi 15min tauko, joskus on 30min ruokatauko, riippuu päivän pituudesta.

Eli miten saisin syötyä kaikki päivän ateriat säännöllisesti. Aamupala, välipalat, lounas, päivällinen jne.?
Nyt syön ihan miten sattuu ja sen huomaan kehon voinnissa. Aina väsyttää ja on nälkä. Napostelen milloin sattuu ja lämpimän ruoan syön ehkä kerran viikossa. Ja silloin todella ison annoksen, sitten on vatsa tukossa.

Terveelliset ruoka-aineet on hallussa, mutta tuntuu että en osaa niitä käyttää.
Kaiken lisäksi en ole mikään mestari kokki, tai siis olen aika mielikuvitukseton niissä asioissa. En osaa loihtia omasta päästä ja mitä kaapista löytyy mitään. Enkä oikein osaa käyttää kuin perus ruoka-aineita. Avokadokin tuntuu vieraalta tuotteelta :) Halua oppia kyllä löytyy paljon!

Olisi ihanaa jos joku viisaampi auttaisi saamaan elämäni järjestykseen. Kiitos :)

9

2391

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eihän?

      Voit laatia itsellesi ruoka-ajat ja noudattaa niitä myös työssä ollessasi. Kaikki riippuu siitä, nukutko säännöllisesti eli heräätkö joskus kahdeksalta, joskus vasta kahdeltatoista, ja miten ruokapuoli töissä järjestyy. Jos otat omat ruoat mukaan ja on esim. mikro käytössä, niin esim. lounasaikaan lämmität lounaaksi tarkoitetun aterian olitpa sitten kotona tai töissä. Jos lämmitysmahdollisuutta ei ole, niin opettele tekemään ravitsevia kylmiä aterioita, esim. voileipiä ja/tai salaatteja. Ruoka-aikoja ei tarvitse noudattaa orjallisesti, vaan voit joustaa työn taukojen mukaan. Yritä päästä satunnaisesta napostelusta ja keskittää huomiosi pääaterioihin, vaikka hieman eri kellonaikoihin, niin kuitenkin tutussa järjestyksessä ja kaikista kiinnipitäen. Suunnittele ateriat jo edellispäivänä ja jos et ole kovin innokas ruoanlaittaja, niin laadi jokin kestolista, jonka noudattaminen on helppoa ja ajan myötä ulkomuistissa, esim. tiettyinä viikonpäivinä tiettyjä ruokia, vaikka maanantaisin broileria, tiistaisin jauhelihaa, jne. Näin myös ruoan ostaminen on helpompaa ja rutinoituu ajan myötä. Jos on pakko napostella, niin siirry hedelmiin, pähkinöihin, jogurttiin (mausta itse marjoilla ja hunajalla), yms. terveelliseen, eikä silloin ole niin kauheasti väliä, vaikka varsinaisia aterioita jäisi väliin.

    • vetabix

      Sinun pitää vain antaa itsellesi enemmän aikaa. Säännölliset ruoka-ajat ovat todella tärkeä olla olemassa.

    • Duunari

      Asiantuntijat kertokaahan mullekki milloin ja mitä kannattaisi syödä. Oon reilu parikymppinen jätkä 172/70kg. teen yöduunii (fyysistä) jonka alotan klo:21.00 ja loppuu yöstä riippuen 01-04. käyn salilla 3-4krt/vko. tarkotus olis saada vähän lisää lihasmassaa. mut tuntuu et syön liian vähän, nälkä usein töissä. Haluaisin tietää mmiten kannattais ruokailla jos esim menen nukkumaan klo: 05.00 ja herään 12.00.

      • Ml4242

        Aamupalaksi kannattaa syödä ruisleipää sekä 150-200g raejuustoa tai maitorahkaa , perus kotiruokaa lounaalla sekä rasvatonta maitoa 2lasia, välipalaksi ruisleipää sekä rasvatonta maitoa sekä maitorahka purkki,päivällinen on perus kotiruokaa sekä 2 lasii rasvatonta maitoa, iltapalaksi rasvaton maitotuote tai hedelmii sekä puoli litraa vettä tai kivennäisvettä. Aterioiden välissä kannattaa olla noin 3h.


    • jkdfksfnsdfsdfsdf

      Aina minua ihmetyttää että miksi pitäisi olla säännölliset ruoka-ajat? Senkö vuoksi että vuoden 1972 koulukirjasta lähtien sitä ajatusta on meille tuputettu?

      Itse heitin piupaut tuolle ja syön siinä vaiheessa kun oikeasti tulee nälkä. No, kun syön vähähiilihydraattisesti niin siihen nälän tulemiseen saattaa mennä 24 tuntiakin....

      Ihmeellistä että se ylös ja alas pomppiva verensokeri olisi niin terveellistä että sitä pitää ihan pakonomaisesti noudattaa, mutta kai se niin sitten on.

    • Panhandle

      Nimenomaan verensokerin heilahteluja vastaanhan se tasainen syöminen toimii!

      Jos nälän ja mielitekojen kanssa ei ole ongelmia, voi joku hyvinkin pärjätä pitkiäkin aikoja syömättä. Sitten on meitä, joille pienikin heitto ruoka-ajoissa aiheuttaa ensin kiukuttelua, sitten ankaran päänsäryn ja lopulta koko illan kestävän jääkaappirumban. Useimmat ihmiset lienevät näiden ääripäiden välissä.

      Tässä Patrik Borgin näkemys tasaisesta ateriarytmistä:

      http://patrikborg.blogspot.fi/2012/03/tasainen-ateriarytmi.html

      Hiukan kyllä ihmettelen, voiko sellainen ihminen saada tarpeeksi energiaa ja kaikki tarvitsemansa ravintoaineet, joka syö vain kerran vuorokaudessa. Eihän ihmiseen kerralla määräänsä enempää ruokaa mahdu, ja energiaa tarvitaan ihan elimistön toimintaan. Huono syöminen vaikuttaa aivotoimintaan, se on huomattu mm. anorektikoista.

      • sdjfksfsdfsdf

        No, tuo kerran vuorokaudessa syöminen tapahtui siinä vaiheessa kun pudotin painoa. Eli ei se ihan arkielämää ole, mutta normaalistikin kolmella tai kahdella "aterialla" tulen toimeen. Ateria saattaa olla vaikkapa omena iltapalaksi, eli ei aina niin massiivista sittenkään. Ja kyllä ihminen tulee aika vähällä ruoalla toimeen, lihaa tarvitsee se 150g / vrk jotta saa proteiinit, siihen päälle hedelmiä, marjoja ja kasviksia niin olemme jo aika vahvoilla. Jos vielä jotakin haluaa ekstraksi niin kananmunaa tai juustoa, pähkinöitä jne.

        "Sitten on meitä, joille pienikin heitto ruoka-ajoissa aiheuttaa ensin kiukuttelua, sitten ankaran päänsäryn ja lopulta koko illan kestävän jääkaappirumban. Useimmat ihmiset lienevät näiden ääripäiden välissä."

        Tiedätkö, olen itse täsmälleen tuollainen silloin kun syön leipää ja muita hiilihydraatteja. Oma teoriani on se, että ne hiilihydraatit nimenomaan aikaansaa sen verensokerin vaihtelun. Kaksi tuntia kun on edellisestä ruokailusta mennyt niin pakko saada lisää, muuten tulee itku ja parku tai sitten raivari.

        Aikoinaan kun metsässä ihmiset asusteli, niin silloinhan syötiin vain, kun saatiin jotakin syömistä. Sen vuoksi en oikein halua uskoa että nykyinen sokeri-insuliini-rasva pumppaus eestaas olisi aivan tervettä puuhastelua.

        Ja ei, en ole mikään karppaus-uskovainen, vaan ihan omakohtaisia havaintoja aiheesta vaan... Jokainenhan syö niinkuin parhaaksi näkee ja mistä hyvän olon saavuttaa.


      • 4+11
        sdjfksfsdfsdf kirjoitti:

        No, tuo kerran vuorokaudessa syöminen tapahtui siinä vaiheessa kun pudotin painoa. Eli ei se ihan arkielämää ole, mutta normaalistikin kolmella tai kahdella "aterialla" tulen toimeen. Ateria saattaa olla vaikkapa omena iltapalaksi, eli ei aina niin massiivista sittenkään. Ja kyllä ihminen tulee aika vähällä ruoalla toimeen, lihaa tarvitsee se 150g / vrk jotta saa proteiinit, siihen päälle hedelmiä, marjoja ja kasviksia niin olemme jo aika vahvoilla. Jos vielä jotakin haluaa ekstraksi niin kananmunaa tai juustoa, pähkinöitä jne.

        "Sitten on meitä, joille pienikin heitto ruoka-ajoissa aiheuttaa ensin kiukuttelua, sitten ankaran päänsäryn ja lopulta koko illan kestävän jääkaappirumban. Useimmat ihmiset lienevät näiden ääripäiden välissä."

        Tiedätkö, olen itse täsmälleen tuollainen silloin kun syön leipää ja muita hiilihydraatteja. Oma teoriani on se, että ne hiilihydraatit nimenomaan aikaansaa sen verensokerin vaihtelun. Kaksi tuntia kun on edellisestä ruokailusta mennyt niin pakko saada lisää, muuten tulee itku ja parku tai sitten raivari.

        Aikoinaan kun metsässä ihmiset asusteli, niin silloinhan syötiin vain, kun saatiin jotakin syömistä. Sen vuoksi en oikein halua uskoa että nykyinen sokeri-insuliini-rasva pumppaus eestaas olisi aivan tervettä puuhastelua.

        Ja ei, en ole mikään karppaus-uskovainen, vaan ihan omakohtaisia havaintoja aiheesta vaan... Jokainenhan syö niinkuin parhaaksi näkee ja mistä hyvän olon saavuttaa.

        150 grammaa lihaa sisältää noin 30 grammaa proteiiniä, joka on sopiva annos noin 35 kiloiselle täysin liikuntaa harrastamattomalle ihmiselle.


      • Panhandle
        sdjfksfsdfsdf kirjoitti:

        No, tuo kerran vuorokaudessa syöminen tapahtui siinä vaiheessa kun pudotin painoa. Eli ei se ihan arkielämää ole, mutta normaalistikin kolmella tai kahdella "aterialla" tulen toimeen. Ateria saattaa olla vaikkapa omena iltapalaksi, eli ei aina niin massiivista sittenkään. Ja kyllä ihminen tulee aika vähällä ruoalla toimeen, lihaa tarvitsee se 150g / vrk jotta saa proteiinit, siihen päälle hedelmiä, marjoja ja kasviksia niin olemme jo aika vahvoilla. Jos vielä jotakin haluaa ekstraksi niin kananmunaa tai juustoa, pähkinöitä jne.

        "Sitten on meitä, joille pienikin heitto ruoka-ajoissa aiheuttaa ensin kiukuttelua, sitten ankaran päänsäryn ja lopulta koko illan kestävän jääkaappirumban. Useimmat ihmiset lienevät näiden ääripäiden välissä."

        Tiedätkö, olen itse täsmälleen tuollainen silloin kun syön leipää ja muita hiilihydraatteja. Oma teoriani on se, että ne hiilihydraatit nimenomaan aikaansaa sen verensokerin vaihtelun. Kaksi tuntia kun on edellisestä ruokailusta mennyt niin pakko saada lisää, muuten tulee itku ja parku tai sitten raivari.

        Aikoinaan kun metsässä ihmiset asusteli, niin silloinhan syötiin vain, kun saatiin jotakin syömistä. Sen vuoksi en oikein halua uskoa että nykyinen sokeri-insuliini-rasva pumppaus eestaas olisi aivan tervettä puuhastelua.

        Ja ei, en ole mikään karppaus-uskovainen, vaan ihan omakohtaisia havaintoja aiheesta vaan... Jokainenhan syö niinkuin parhaaksi näkee ja mistä hyvän olon saavuttaa.

        "Aikoinaan kun metsässä ihmiset asusteli, niin silloinhan syötiin vain, kun saatiin jotakin syömistä. Sen vuoksi en oikein halua uskoa että nykyinen sokeri-insuliini-rasva pumppaus eestaas olisi aivan tervettä puuhastelua."

        Ei sekään ihan terveellistä ollut, ihmiset elivät silloin ehkä 30-vuotiaiksi, elleivät kuolleet jo sitä ennen heimojen välisissä taisteluissa tai petojen raatelemina. Todennäköisesti kivikauden ihmisillä on ollut kaikenlaisia puutostauteja, ja olivathan he paljon meitä nykyihmisiä pienikokoisempiakin (mikä toisaalta johtui heikosta ravinnonsaannista, toisaalta vähensi energiantarvetta).


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannan kirja USA:n bestseller!

      "Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä
      Maailman menoa
      148
      11357
    2. Oikeistolainen luki Med mod att leda : en biografi

      ...ei tykänny Sanna Marinista
      Maailman menoa
      28
      8092
    3. Metsäalan rikolliset

      Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.
      Sotkamo
      56
      5864
    4. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      9
      4604
    5. Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"

      Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..
      Maailman menoa
      160
      4543
    6. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      32
      4321
    7. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      84
      4183
    8. Missä vaiheessa

      Päätit luovuttaa suhteeni?
      Ikävä
      84
      3467
    9. Juuri muiston ne

      Rakastuneet katseesi. Huh
      Ikävä
      80
      3230
    10. Miten paljon

      Olet halunnut mun kanssa?
      Ikävä
      48
      1731
    Aihe