SISÄLTÄÄ ,KETKÄ SITÄ YLEENSÄ SÖI?
Mitä muuten
11
2000
Vastaukset
- elivii
Eikös se ollut köyhien ruokaa ja sisälsi tomaattia ja yrttimausteita vehnälettusen päällä. Katselin sitä pizzan historiaa käsittelevää ohjelmaa telkasta ja kävi ilmi että italialaisten pizza oli hyvin yksinkertainen yrteillä maustettu littana leipä. Päällystetty nykypizzan mallinen tuli Kreikasta alunperin.
Pizza on leipä - ja leivän kaltainen sen kuuluisi olla vieläkin. Durumvehnästä leivottu leipä, jolle on yksinkertaisemmillaan lorautettu mausteeksi päälle oliiviöljyä ja muutama rae suolaa, ehkä muutama yrtti - rosmariinia, timjamia, oreganoa; mitä nyt pihamaalta on löytynyt.
Ja oikein - tullut alunperin Napolin seudulle Italiaan Kreikasta.
Keskeltä littana, reunoiltaan kuumassa uunissa kupruille ruskettunut leipä. Pizzan päälliset ovat Napolin seudulla pikemminkin köyhät kuin rikkaat: tomaatti, mozzarella ja yrtit. Muutama ainesosa ja niitäkin vähän, juusto useimmiten yleensä omana osanaan saarekkeina kiekolla eikä peittämässä autuaasti koko komeutta kuin muovikalvo frisbeellä. Usein juusto puuttuu vallan pizzasta. Kaikkia pizzanpäällisiä ei myöskään panna uuniin vaan lisätään leivälle paiston jälkeen - ei rucola kauniilta uunin jälkeen näyttäisikään.
Napolilainen pizza on yhtä hyvä kuin siihen käytetty ja tehty taikina - se on pizzan pääsasia ja kaikki muu on vain lisämausteita taikinalle. Siksi napolilainen pizzamaakari kiinnittää taikinaan kaiken huomionsa.- on ollut
crudo kirjoitti:
Pizza on leipä - ja leivän kaltainen sen kuuluisi olla vieläkin. Durumvehnästä leivottu leipä, jolle on yksinkertaisemmillaan lorautettu mausteeksi päälle oliiviöljyä ja muutama rae suolaa, ehkä muutama yrtti - rosmariinia, timjamia, oreganoa; mitä nyt pihamaalta on löytynyt.
Ja oikein - tullut alunperin Napolin seudulle Italiaan Kreikasta.
Keskeltä littana, reunoiltaan kuumassa uunissa kupruille ruskettunut leipä. Pizzan päälliset ovat Napolin seudulla pikemminkin köyhät kuin rikkaat: tomaatti, mozzarella ja yrtit. Muutama ainesosa ja niitäkin vähän, juusto useimmiten yleensä omana osanaan saarekkeina kiekolla eikä peittämässä autuaasti koko komeutta kuin muovikalvo frisbeellä. Usein juusto puuttuu vallan pizzasta. Kaikkia pizzanpäällisiä ei myöskään panna uuniin vaan lisätään leivälle paiston jälkeen - ei rucola kauniilta uunin jälkeen näyttäisikään.
Napolilainen pizza on yhtä hyvä kuin siihen käytetty ja tehty taikina - se on pizzan pääsasia ja kaikki muu on vain lisämausteita taikinalle. Siksi napolilainen pizzamaakari kiinnittää taikinaan kaiken huomionsa.maatyöläisten eväs kun oltiin töissä pellolla ja juomana viini.Pitsa taikina tehtiin duranvehnästä,päälle laitettiin tomatin paloja josta oli poistettu kuori ja siemenet päälle juusto,paiston jälkeen kuumalle pizzalle siveltiin olivi öljy.
on ollut kirjoitti:
maatyöläisten eväs kun oltiin töissä pellolla ja juomana viini.Pitsa taikina tehtiin duranvehnästä,päälle laitettiin tomatin paloja josta oli poistettu kuori ja siemenet päälle juusto,paiston jälkeen kuumalle pizzalle siveltiin olivi öljy.
Näinhän se on - samaan perheeseen kuuluu vielä foccaccia-leipä, joka jo on huomattavasti selvemmin todellinen leipä, mutta jonka päälle sillekin laitetaan monasti oliiveja, rosmariinia, suolaa, öljyä jne. - tosin paljon säästeliäämmin kuin pizzaan.
Elsassissa on oma pizzansa - Tarte flambée - Provencessa omansa - Pissaladiere, joten ei pizzankaltainen eines aivan niin italialainen ole vaan varsin tyypillinen Välimeren ja Euroopan alueen leivonnainen.
Huom. Mihinkään näistä ei ole koskaan kuulunut kahta asiaa - tai en ole ainakaan vielä tähän mennessä alkuperäseuduilla tärmännyt: ananas ja sinihomejuusto. Ne ilmentävät jotain syvältä suomalaisesta kansanluonteesta kumpuavaa kaipuuta etelämeren saarille syömään jotain turvallista ja lähes eksoottista asiaa. Kuka lienee aloittanut tämän manian - sitä kauhalla päähän!- ovat hyvin ....
crudo kirjoitti:
Näinhän se on - samaan perheeseen kuuluu vielä foccaccia-leipä, joka jo on huomattavasti selvemmin todellinen leipä, mutta jonka päälle sillekin laitetaan monasti oliiveja, rosmariinia, suolaa, öljyä jne. - tosin paljon säästeliäämmin kuin pizzaan.
Elsassissa on oma pizzansa - Tarte flambée - Provencessa omansa - Pissaladiere, joten ei pizzankaltainen eines aivan niin italialainen ole vaan varsin tyypillinen Välimeren ja Euroopan alueen leivonnainen.
Huom. Mihinkään näistä ei ole koskaan kuulunut kahta asiaa - tai en ole ainakaan vielä tähän mennessä alkuperäseuduilla tärmännyt: ananas ja sinihomejuusto. Ne ilmentävät jotain syvältä suomalaisesta kansanluonteesta kumpuavaa kaipuuta etelämeren saarille syömään jotain turvallista ja lähes eksoottista asiaa. Kuka lienee aloittanut tämän manian - sitä kauhalla päähän!Olen kyllä sitä mieltä että koska kun suomalaiset eivät (raaka-aineiden puuttuessa/ollessa "vähän sinne päin") voi tehdä aitoa napolilaista pizzaa niin miksei sitten käyttää mielikuvitusta. Luulenpa että moni ulkomaan eläväkin on ihastunut näihin ihme yhdistelmiin, kuvastavathan ne ainakin suomalaisuutta :)
Alkuperäinen ideahan kai (?) oli tehdä tavallaan pyttipannua - käyttää täytteeksi edellispäivän ylijääneitä ainesosia.
Täytyy kyllä sanoa että Tanskassa täyteasia on vielä monimutkaisempi, joissain nouto/kulmapizzerioissa alle kuuden eri täytteen pizzaa ei näyttänyt saavan. Ja toisaalta, ne oli kyllä ihan eri makuisia kuin suomalaiset, eli erilaisuus kunniaan. - aitoon pizzaan
crudo kirjoitti:
Pizza on leipä - ja leivän kaltainen sen kuuluisi olla vieläkin. Durumvehnästä leivottu leipä, jolle on yksinkertaisemmillaan lorautettu mausteeksi päälle oliiviöljyä ja muutama rae suolaa, ehkä muutama yrtti - rosmariinia, timjamia, oreganoa; mitä nyt pihamaalta on löytynyt.
Ja oikein - tullut alunperin Napolin seudulle Italiaan Kreikasta.
Keskeltä littana, reunoiltaan kuumassa uunissa kupruille ruskettunut leipä. Pizzan päälliset ovat Napolin seudulla pikemminkin köyhät kuin rikkaat: tomaatti, mozzarella ja yrtit. Muutama ainesosa ja niitäkin vähän, juusto useimmiten yleensä omana osanaan saarekkeina kiekolla eikä peittämässä autuaasti koko komeutta kuin muovikalvo frisbeellä. Usein juusto puuttuu vallan pizzasta. Kaikkia pizzanpäällisiä ei myöskään panna uuniin vaan lisätään leivälle paiston jälkeen - ei rucola kauniilta uunin jälkeen näyttäisikään.
Napolilainen pizza on yhtä hyvä kuin siihen käytetty ja tehty taikina - se on pizzan pääsasia ja kaikki muu on vain lisämausteita taikinalle. Siksi napolilainen pizzamaakari kiinnittää taikinaan kaiken huomionsa.Eiköhän aitoon pizzaan aluksi tullut spelttivehnää eli alkuvehnää, jossa on 17% proteiinia ja muutenkin runsaasti ravinteita (esim. ruisjauhoissa vain 10% proteiinia). Satoisampi ja ravinneköyhä durumvehnä alkoi yleistyä viimeistään 1800-luvulla ja siitä jo alkoi pizzan turmio.
- Frank.Zane
Pizzan historia voidaan jäljittää Suur-Kreikan kreikkalaissiirtokuntiin saakka Etelä-Italiassa. Pizza saattaa olla ensimmäisen kerran mainittu Vergiliuksen Aeneiksen seitsemännessä kirjassa. 200-luvulla eaa. Marcus Porcius Caton kirjoittama Rooman historia mainitsee "litteän kivillä paistetun taikinapyörylän, jossa on täytteenä oliiviöljyä, yrttejä ja hunajaa". Roomalaiset käyttivät hunajaa lähes ruoassa kuin ruoassa. Lisää todisteita on löydetty Pompejista, jonka kaivauksista löydettiin pizzerioita muistuttavia kauppoja.
Vaikka roomalaiset tunsivat useita erilaisia litteitä leipiä, joihin lisättiin öljyä ja mausteita, nämä ruoat ovat lähinnä pizzan esi-isiä eivätkä varsinaisia nykyisentyyppisiä pizzoja. Tomaattia ei vielä tunnettu Euroopassa eikä intialaista vesipuhvelia, jonka maidosta valmistetaan mozzarellaa, ollut tuotu vielä Campaniaan Napolin alueelle.
Tomaatin tullessa Eurooppaan 1500-luvulla sen uskottiin ensin olevan myrkyllinen. Kuitenkin 1700-luvun loppuun mennessä köyhätkin Napolin ympäristön asukkaat käyttivät sitä litteän leipänsä täytteenä, ja ruokalajin suosio alkoi kasvaa. Pizzasta tuli matkailunähtävyys, ja Napolissa vierailevat kävivät kokeilemassa sitä kaupungin köyhillä alueilla.
Vuoteen 1830 asti pizzaa myytiin ulkoilmakojuissa kaduilla, mutta silloin maailman ensimmäinen oikea pizzeria, Antica Pizzeria Port'Alba, avautui Napolissa ja on yhä toiminnassa osoitteessa Via Port'Alba 18. Kunnia nykyaikaisen pizzan luomisesta annetaan leipuri Raffaele Espositolle. Vuonna 1889 Pietro... e basta così –pizzeriassa (kirjaimellisesti "Pietro... ja se riittää", perustettu vuonna 1780 ja yhä toiminnassa nimellä Pizzeria Brandi) työskentelevä Esposito leipoi erikoispizzan kuningas Umberto I:n ja Savoijin kuningatar Margheritan vierailua varten. Pizza oli hyvin isänmaallinen: se muistutti Italian lippua vihreine (basilika), valkoisine (mozzarella) ja punaisine (tomaatti) väreineen, ja nimettiin Pizza Margheritaksi kuningattaren kunniaksi.
Vehnälajike on muuten DURUM- pizzakuski
Italiasta pizza levisi Yhdysvaltoihin siirtolaisten mukana, mutta vasta II-mailmansodan jälkeen, kun amerikkalaiset joukot palasivat kotimaahansa Euroopasta pizza levisi koko kansan tietoisuuteen Yhdysvalloissa. Kerrotaan, että kun amerikkalaiset tekivät maihinnousun Sisiliaan toisessa mailmansodassa, he olivat ihmeissään " hei kaverit täälläkin saa pizzaa". 1950 luvulla pizza alkoi levitä takaisin Eurooppaan eri pizzaketjujen välityksellä. Suomen ensimmäinen pizzeria oli Haminassa, nimeltään Giovanni, sen perustaja oli Italialainen merimies. Giovanni avattiin 1961. Nykyään Suomen pizzamarkkinoita hallitsee Turkkilaisten pyörittämät kebab-pizzeriat. Suomen tunnetuimpia pizza guruja lienee Turussa aloittanut Dennis.
- pizzakuski
pizzakuski kirjoitti:
Italiasta pizza levisi Yhdysvaltoihin siirtolaisten mukana, mutta vasta II-mailmansodan jälkeen, kun amerikkalaiset joukot palasivat kotimaahansa Euroopasta pizza levisi koko kansan tietoisuuteen Yhdysvalloissa. Kerrotaan, että kun amerikkalaiset tekivät maihinnousun Sisiliaan toisessa mailmansodassa, he olivat ihmeissään " hei kaverit täälläkin saa pizzaa". 1950 luvulla pizza alkoi levitä takaisin Eurooppaan eri pizzaketjujen välityksellä. Suomen ensimmäinen pizzeria oli Haminassa, nimeltään Giovanni, sen perustaja oli Italialainen merimies. Giovanni avattiin 1961. Nykyään Suomen pizzamarkkinoita hallitsee Turkkilaisten pyörittämät kebab-pizzeriat. Suomen tunnetuimpia pizza guruja lienee Turussa aloittanut Dennis.
Italialaiset vieraani ihmettelivät Suomalaisessa pizzassa valkosipulia ja ananasta ! Sanoivat että pizzaan ei laiteta hedelmiä eikä ikinä valkosipulia ????
- -
pizzakuski kirjoitti:
Italialaiset vieraani ihmettelivät Suomalaisessa pizzassa valkosipulia ja ananasta ! Sanoivat että pizzaan ei laiteta hedelmiä eikä ikinä valkosipulia ????
Tällaisesta tulee helposti mieleen, että saattaa ao. henkilöillä olla mielessään myös ainoa ja oikea tapa käyttää vaikkapa nyt herkkutatteja (ruokaan yleensä).
- Enriko
Karvaranteet keksi pohjan ja jenkit täytteet, jonka jälkeen joka maassa on tehty omanlaisia pizzoja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit32718Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille
Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?1581341Heikki Silvennoinen ( Kummeli)
Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on491165- 1271028
Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2071000Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä18996Hyvää huomenta 18. luukku
Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️223974- 42899
Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?
Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk297885- 72875