viiliminen

viilii

Valion viili ei enää viili.
Olen tehnyt perinteiseen tapaan viiliä itse, käyttämällä kaikenlaisia viilejä siemenenä. Aina aikasemmin toimi- kesää talvea. Nyt parin kuukauden aikana viilimistä ei tapahdu - on juoksettunutta klimppistä piimää vaan. Onko Valio pilannut viilibakteerinsa, vai käsitelläänkö viiliä nyt erillä lailla? Oletteko muut kokeilleet, onko muita viilimaakareita?

9

3090

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maidon

      pilaajat Valiossa keksineet jotain uutta. En ole viiliä kokeillut muutamaan kuukauteen, mutta olen tehnyt toisen huomion. Jääkaappikylmä maito säilyi vielä vuoden alussa moitteettomana lähes viikon viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Tämän päivän tilanne on toinen, maito juoksettuu jo viimeisen käyttöpäivän iltana. Maito ei entiseenkään tapaan happane vaan siitä tulee klimppejä purkin phjalle ja hera nousee pintaan. Ei oikea maito tuolla tavoin käyttäydy. Jotain on siis maidolle tapahtunut ihan hiljattain, mutta mitä. Hinta ainakin nousi rutkasti.

      • käyttöpäivän

        jälkeen oletat, että maito on lähes viikon vielä tuoreen arvoista. Eikö tuo viimeinen käyttöpäivämerkintä herätä sua yhtään?

        Mun jääkaapissa on kyllä säilynyt maito, vaikka on mennyt yli viimeisen myyntipäivän, eli on ollut juomakelpoista vielä seuraavana päivänä, eikä mitää heraa ole noussut pintaan, eikä ole juoksettunut. Tosin en sitä maitoa osta kerralla, että olisi yli viikon. Mistä ihmeestä sä sitä maitoos ostat?

        Ostan täysmaitoa ja viilipurkin (punasen), josta saan viiliin "siemenen".
        Kevytmaitoon ja ykkös-maitoon ja rasvattomaan maitoon en viiliä edes yritä tehdä, sillä eihän vesi happane.

        Et kertonut mitä maitoa ostat. Meijereillä tuskin mitään eroa, samat pitoisuudet Ingmanilla ja Valiolla rasvan suhteen. Pirkka-maitokin on ihan samanlaatuista.


      • No satakunnassa
        käyttöpäivän kirjoitti:

        jälkeen oletat, että maito on lähes viikon vielä tuoreen arvoista. Eikö tuo viimeinen käyttöpäivämerkintä herätä sua yhtään?

        Mun jääkaapissa on kyllä säilynyt maito, vaikka on mennyt yli viimeisen myyntipäivän, eli on ollut juomakelpoista vielä seuraavana päivänä, eikä mitää heraa ole noussut pintaan, eikä ole juoksettunut. Tosin en sitä maitoa osta kerralla, että olisi yli viikon. Mistä ihmeestä sä sitä maitoos ostat?

        Ostan täysmaitoa ja viilipurkin (punasen), josta saan viiliin "siemenen".
        Kevytmaitoon ja ykkös-maitoon ja rasvattomaan maitoon en viiliä edes yritä tehdä, sillä eihän vesi happane.

        Et kertonut mitä maitoa ostat. Meijereillä tuskin mitään eroa, samat pitoisuudet Ingmanilla ja Valiolla rasvan suhteen. Pirkka-maitokin on ihan samanlaatuista.

        Satamaito on purkkimaidontuottaja ja todellakin, se säilyi taannoin aivan juomakelpoisena vielä 5-7 vrk:tta viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Todettu satoja kertoja, kun kauppareissut ovat vaivalloisia ja ylen pitkiäkin.(Polkupyörä, kesät talvet edestakaisin n. 40 km.)Käyttömaitona meillä on ollut ja tulee olemaan sininen eli kevytmaito,ruottiksi Lätt mjölk. Jääkaappimme lämpötila on tasaiset 4 astetta plussalla, siellä säilytämme myös maidon.
        Viimeksi tänä aamuna oli pilaantunut vajaa purkki
        23 päivälle merkattu. Jotain on siis tapahtunut, siitä sinun on turha kanssani inttää, tiedänhän minä mistä narisen. Asia on sinänsä ihan ok. viimeinen käyttöpäivä on viimeinen, mutta miksi se aikaisemmin säilyi, siitä tässä on kyse. Olikohan jotain säilöntäaineksia hieman liikaa? Siihen tuskin koskaan saamme oikeata vastausta, onhan kyseessä lähes monopoliin verrattava yritys.


      • ny kauheesti kun
        No satakunnassa kirjoitti:

        Satamaito on purkkimaidontuottaja ja todellakin, se säilyi taannoin aivan juomakelpoisena vielä 5-7 vrk:tta viimeisen käyttöpäivän jälkeen. Todettu satoja kertoja, kun kauppareissut ovat vaivalloisia ja ylen pitkiäkin.(Polkupyörä, kesät talvet edestakaisin n. 40 km.)Käyttömaitona meillä on ollut ja tulee olemaan sininen eli kevytmaito,ruottiksi Lätt mjölk. Jääkaappimme lämpötila on tasaiset 4 astetta plussalla, siellä säilytämme myös maidon.
        Viimeksi tänä aamuna oli pilaantunut vajaa purkki
        23 päivälle merkattu. Jotain on siis tapahtunut, siitä sinun on turha kanssani inttää, tiedänhän minä mistä narisen. Asia on sinänsä ihan ok. viimeinen käyttöpäivä on viimeinen, mutta miksi se aikaisemmin säilyi, siitä tässä on kyse. Olikohan jotain säilöntäaineksia hieman liikaa? Siihen tuskin koskaan saamme oikeata vastausta, onhan kyseessä lähes monopoliin verrattava yritys.

        tuli vastattua, Siitä satamaidosta en tosiaankaan tiedä, mutta valion purkeissa lukee selkeesti pakkauspvä ja viim.käyttäpvä, eli 7 päivää säilyy. Ja purkin kyljessä lukee, että säilyy avattuna 3-4 päivää viileässä.
        Lidlin maito on valion maitoa ja ihan on hyvin säilyny, yleensä tulee käytettyä ennen ku menee vanhaksi.
        Meillä jääkaapin lämpötila on n. -2 astetta, joskus -3 astetta pakkasen puolella. Siis ei plusasteita kylmä/viileä tuotteille.


      • maidotkin
        ny kauheesti kun kirjoitti:

        tuli vastattua, Siitä satamaidosta en tosiaankaan tiedä, mutta valion purkeissa lukee selkeesti pakkauspvä ja viim.käyttäpvä, eli 7 päivää säilyy. Ja purkin kyljessä lukee, että säilyy avattuna 3-4 päivää viileässä.
        Lidlin maito on valion maitoa ja ihan on hyvin säilyny, yleensä tulee käytettyä ennen ku menee vanhaksi.
        Meillä jääkaapin lämpötila on n. -2 astetta, joskus -3 astetta pakkasen puolella. Siis ei plusasteita kylmä/viileä tuotteille.

        Jäässä aina, no mikäs siinä, mutta eikö se ole keljua syödä voikkuleipää ja maitosorbettia. Jääkaappi ei ole pakastin. Nosta nyt ainakin 1 aste plussalle, niin eivät produktit jäädy.


    • Kesäviili

      Viilinteko ei kotioloissa oikein meinaa onnistua jos on ukkosta ilmassa. Silloin myös maito happanee helpommin, jopa ennen viimeistä käyttöpäivää. En tiesä tarkemmin mistä johtuu, ehkä sähköstä, mutta näin se vain näyttäisi olevan.

      Ja kyllä meilläkin laitetaan kahviin käyttöpäivän ylittänyttä maitoa, jos ei se vielä juoksetu. Talvella ainakin yleensä ihan hyvin voi aamukahviin laittaa maitoa, jossa on eilinen päiväys. Tai jopa parikin päivää mennyt päiväys, jos purkkia ei ole avattu. Vanha maku tuntuu, jos juo lasista, mutta kahvissa ja taikinassa se menee aivan hyvin.

      • vanha kokki

        Viime vuosituhannella, työskennellessäni Pietarissa,
        käytimme Stockmannin Kalinka myymälää mm. maidon ostopaikkana. Maito oli Valion pakkaamaa, eli siis tuotu suomesta ja kyllä se maito oli täysin käyttökelpoista vielä 6-7 päivää viimeisen käyttöpäiväleiman jälkeenkin. Tein myös viiliä kevytmaidosta siellä ja hyvin onnistui.
        Kesällä ukkonen "säikäyttää" viilimisen ja maito "laskee alleen", eli siitä eroittuu hera.
        Nykyiset maidot eivät happane, vaan ne paakkuuntuvat ja niissä erottuu vesihera. Tänä aamuna viimeksi totesin 29 päivän maidon käyttökelvottomaksi kaataessani sitä kahviini,jolloin se leikkautui. Jotain on ilmiselvästi valmistusprosessissa tapahtunut, mutta mitä? Jääkaappini lämpötila on tasaiset 4-5 astetta puolella.
        Käsittelemätön maito hapantuu ja haisee voimakkaasti, mitä taas homogenisoitu maito ei tee.


      • ihmettellöö
        vanha kokki kirjoitti:

        Viime vuosituhannella, työskennellessäni Pietarissa,
        käytimme Stockmannin Kalinka myymälää mm. maidon ostopaikkana. Maito oli Valion pakkaamaa, eli siis tuotu suomesta ja kyllä se maito oli täysin käyttökelpoista vielä 6-7 päivää viimeisen käyttöpäiväleiman jälkeenkin. Tein myös viiliä kevytmaidosta siellä ja hyvin onnistui.
        Kesällä ukkonen "säikäyttää" viilimisen ja maito "laskee alleen", eli siitä eroittuu hera.
        Nykyiset maidot eivät happane, vaan ne paakkuuntuvat ja niissä erottuu vesihera. Tänä aamuna viimeksi totesin 29 päivän maidon käyttökelvottomaksi kaataessani sitä kahviini,jolloin se leikkautui. Jotain on ilmiselvästi valmistusprosessissa tapahtunut, mutta mitä? Jääkaappini lämpötila on tasaiset 4-5 astetta puolella.
        Käsittelemätön maito hapantuu ja haisee voimakkaasti, mitä taas homogenisoitu maito ei tee.

        http://onibasu.com/archives/km/4918.html
        Ihan vakavasti nk luomu eli tilamaito parasta viilin juureen. http://personal.inet.fi/koti/siv.tapani.hartikainen/reseptit.htm#viili
        http://maalainen.blogspot.com/2006/07/kes-ja-viili.html
        Lapsuuden viili oli nukkapintaista kuin mummun poski ja lohkeili ei siis nk pitkää piimää.
        Kävisiköhän juureski hapukoor /smetana ?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      138
      5848
    2. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

      Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
      Ikävä
      407
      2687
    3. Kerro kaivattusi etunimi

      Miehille..
      Ikävä
      138
      2611
    4. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      18
      2122
    5. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      16
      1818
    6. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      73
      1276
    7. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      8
      1117
    8. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      10
      1072
    9. Mikä musta tekee

      Oikein haluttavan sun silmissä? Mä en ymmärrä. Parasta aika mennyt ko ohi 😃
      Ikävä
      52
      958
    10. Millainen on

      Ihanne kumppani
      Ikävä
      85
      897
    Aihe