laphalaisthen kuikhankeitho-ohje:

Kuikha

laphalaisthen kuikhankeitho-ohje:
othethan ykshi kuikha
keithethän vedheshä
kaadethan vheshi phois
lisäthän kherma ja mhaitho
kaadhethan nhe phois
lisäthän viinaa
heithethän kuikha pois
juodhan liemi

15

3697

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mickelssonsson

      Otethan yks kuikka. Otethan nelijä litraa puhasta vettä.

      Kiehautethan siinä kuikkaa kymmenen minuttia.

      Heitethan vesi pois.

      Otethan kolome litraa puhasta vettä ja laitethan sinne kouralline heiniä.

      Kiehautethan siinä kuikkaa viisi minuttia.

      Heitethan vesi pois.

      Otethan sinistä, punasta taikka lehemän maitua kaks litraa.

      Kiehautethan siinä kuikkaa yks minutti.

      Heitethan maito pois.

      Otethan litra kirkasta hyvvää viinaa.

      Kiehautethan siinä kuikkaa kolome nelijä sekunttia.

      Heitethan kuikka pois.


      http://gamma.nic.fi/~myllma/kuikka.htm

      • Håkan Mickelssonsson

        Tosin hieman liian vetinen.
        Tarvitaan myös kuitua, hiilihydraattia, proteiinia, hivenaineita, vitamiineja, ja makua ja suutuntumaa, ja nestettä.


      • Sieppijärven asukas
        Håkan Mickelssonsson kirjoitti:

        Tosin hieman liian vetinen.
        Tarvitaan myös kuitua, hiilihydraattia, proteiinia, hivenaineita, vitamiineja, ja makua ja suutuntumaa, ja nestettä.

        Vetistä, ko aitua viinaa, met ryystmä sitä keittua alakuruokhain taphaan. Oikiaksi evhäksi nautimma porua josta oomma tehnet käristystä. Se se on hyyvvää kukkakeiton seurasa. Alle kulautethan reilu tömpsy keittua, sitte käristystä ja uuvellen keittua. Alakaa siinä kuule Aslakinkin jalaka vipathammaan, niin on makiaa lapin miehen kuikkakeitto.


    • Näitä lapinmiehen kuikkia ja muita turistitarjoomuksia on näkynyt koko paljon - aikansa naurettu ja sitten unohdettu. Onneksi ja toivottavasti - mukaanlukien se viina, jonka osuuden saisikin lapinmatkailusta paljon pienemmäksi nitistää.

      Myöskin lappilaiset tarjoomukset turistihotelleissa ovat - muutamaa hyvää poikkeusta lukuunottamatta - melko surkeita luomuksia: essonbaarin kärylihaa ja hillavelliä, jota on syötävä, että siemenet suussa rutisee kuin sorakuormaa haukanneena.

      En ole näillä sivuilla nähnyt juuri lappilaista ruokakulttuuria esiteltävän muutamaa lähes kahjoa poronkärykeskustelua lukuunottamatta. Siitäkin löytyi alkuperäohjeita yhtä monta kuin kirjoittajia.

      Löytyisiköhän noita näille palstoille? Reseptejä, juttuja...

      • kunnon reseptejä

        Juontaa juurensa yleisestä köyhyydestä, mitä siellä on entisaikaan ollut. Perinneruot ovatkin sitten tyyliin, persraippaa, koparakeittoa ja lintuvelliä. Ei sellasista nykyihminen kovin kummosia gourmeekiksejä saa. Yleensä sitten ne paremmat sapuskat ovat niitä kaikille tuttuja, riekkoa, lohta ja poronfilettä. perusreseptit niille on äkkiä läpikäyty.
        Sellasta se on pohjoisen sapuska. Kait nekin aikaa myöten kehittyy, pitäs vaan sinnekin saada ruokaravintoloita, vaan mistä niihin asiakkaat?


      • vanha kokki
        kunnon reseptejä kirjoitti:

        Juontaa juurensa yleisestä köyhyydestä, mitä siellä on entisaikaan ollut. Perinneruot ovatkin sitten tyyliin, persraippaa, koparakeittoa ja lintuvelliä. Ei sellasista nykyihminen kovin kummosia gourmeekiksejä saa. Yleensä sitten ne paremmat sapuskat ovat niitä kaikille tuttuja, riekkoa, lohta ja poronfilettä. perusreseptit niille on äkkiä läpikäyty.
        Sellasta se on pohjoisen sapuska. Kait nekin aikaa myöten kehittyy, pitäs vaan sinnekin saada ruokaravintoloita, vaan mistä niihin asiakkaat?

        Tapio Sointua, hän on uurastanut pitkän rupeaman lappalaisten ruokien parissa, jalostaen niitä nykypäivän vaatimuksia vasttaviksi. Kunnia sille, kelle kunnia kuuluu. Jatka Tapsa samaan malliin, olet oikealla tiellä.


      • vanha kokki kirjoitti:

        Tapio Sointua, hän on uurastanut pitkän rupeaman lappalaisten ruokien parissa, jalostaen niitä nykypäivän vaatimuksia vasttaviksi. Kunnia sille, kelle kunnia kuuluu. Jatka Tapsa samaan malliin, olet oikealla tiellä.

        Tunnen kyllä Soinnun ja Stenrosin Lappi á la Carten ja hyviä ruokiahan siinä toki on - omintakeisia. Sointu on soveltanut niitä tietysti kovasti ravintolaoloihin ja fine diningin puolelle vaikka tietysti perimä jokamiehen keittiössä olisikin. Kaikki kunnia siitä hänelle - ja onhan sitä jo paljon ilman tätäkin tullut.

        Mutta mitä ne ovat ne jokapäiväiset, perinteiset Lapin pöperöt - muuta kuin noita käryjä ja vellejä? Vaiko sitten juuri niitä?

        Voihan Lapin keittiön salaisuus olla tietysti juuri tuossa köyhyydessäkin - miten saada sesongin vähistä raaka-aineista maittavaa muonaa perheelle?

        Jotenkin kuitenkin tuntuu, että lappilainen keittiö on laajempi kuin arvaakaan ja useimmille suomalaiselle varsin tuntematon.


      • kunnon reseptejä kirjoitti:

        Juontaa juurensa yleisestä köyhyydestä, mitä siellä on entisaikaan ollut. Perinneruot ovatkin sitten tyyliin, persraippaa, koparakeittoa ja lintuvelliä. Ei sellasista nykyihminen kovin kummosia gourmeekiksejä saa. Yleensä sitten ne paremmat sapuskat ovat niitä kaikille tuttuja, riekkoa, lohta ja poronfilettä. perusreseptit niille on äkkiä läpikäyty.
        Sellasta se on pohjoisen sapuska. Kait nekin aikaa myöten kehittyy, pitäs vaan sinnekin saada ruokaravintoloita, vaan mistä niihin asiakkaat?

        Minusta vähän tuntuu siltä, että nyt kun venäläiset turistit ovat alkaneet virrata Lappiin, pitäisi paremman ruokailun arvostus olla nousussa. Hintatasokin on jo sopivan korkealla - enää puuttuu innostus ja halu näyttää.

        Myöntää täytyy, että Levillä on jo ollut paikka paikoin pientä yrittämistäkin, mutta hyvän alun jälkeen on tahtonut aina taso lopahtaa vaikka rahastaminen onkin jatkunut ahkerana. Lieneekö syynä se, että touhu on sen verran sesonginomaista, että joka kausi täytyy rakentaa aina ikäänkuin alusta - keittiötä myöten.


      • ei yksi pääsky jne
        vanha kokki kirjoitti:

        Tapio Sointua, hän on uurastanut pitkän rupeaman lappalaisten ruokien parissa, jalostaen niitä nykypäivän vaatimuksia vasttaviksi. Kunnia sille, kelle kunnia kuuluu. Jatka Tapsa samaan malliin, olet oikealla tiellä.

        Lapin pinta-ala on lähes puolet koko Suomesta. Ei siinä yksi opettaja vielä pysty tapoja muuttamaan. Auttaa toki osaltaan, mutta lintuvelli tasolta lähdettäessä matka on pitkä.


      • namiskukkelis

        1kg luutonta poronlihaa etuosasta. 7dl vettä. 10 kuorittua perunaa. 2 sipulia. 5 porkkanaa. vähän pippuria ja timjamia.
        Leikkaa liha 20g suikaleihin. kuori ja pese perunat ja sipuli, leikkaa ne viipaleiksi. Keitä lihaa vedessä kunnes se on melkein mureaa. kuori liemestä keittämisen aikana syntyvät epäpuhtaudet saadaksesi kirkkaan liemen. lisää perunut, sipuli ja porkkanat ja keitä varovasti kunnes kaikki on kypsiä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Bidosin pitää olla kirkasta, vähän täyteläisempää siitä saa jos raastaa siihen perunaa viimeisen viiden minuutin aikana. Sitä voi myös päivittää desilitralla hapankermaa, koska myös timjami on päivitys alkuperäisestä saamelaisesta juhlaruoasta.
        Bidosta on tarjottu sekä häissä että muissa suurissa kokoontumisissa etenkin Norjan saamelaisten parissa. Ilmentänee myös hyvin perinteisen ruokakultuurin niukkuutta niillä leveysasteilla.


      • namiskukkelis kirjoitti:

        1kg luutonta poronlihaa etuosasta. 7dl vettä. 10 kuorittua perunaa. 2 sipulia. 5 porkkanaa. vähän pippuria ja timjamia.
        Leikkaa liha 20g suikaleihin. kuori ja pese perunat ja sipuli, leikkaa ne viipaleiksi. Keitä lihaa vedessä kunnes se on melkein mureaa. kuori liemestä keittämisen aikana syntyvät epäpuhtaudet saadaksesi kirkkaan liemen. lisää perunut, sipuli ja porkkanat ja keitä varovasti kunnes kaikki on kypsiä. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Bidosin pitää olla kirkasta, vähän täyteläisempää siitä saa jos raastaa siihen perunaa viimeisen viiden minuutin aikana. Sitä voi myös päivittää desilitralla hapankermaa, koska myös timjami on päivitys alkuperäisestä saamelaisesta juhlaruoasta.
        Bidosta on tarjottu sekä häissä että muissa suurissa kokoontumisissa etenkin Norjan saamelaisten parissa. Ilmentänee myös hyvin perinteisen ruokakultuurin niukkuutta niillä leveysasteilla.

        Kiitos reseptistä - Lapin lihasoppa. Kyllähän jokaisen perinteisen keittiön vahvuus on siinä, että ruoka tehdään siitä, mitä kullakin hetkellä on saatavilla. Ja jos jotain ei ole, niin sitä ei sitten tarvita.

        Tärkein asiahan tässä on tuo poronliha. Jo se sinänsä tekee tästä juhlaruoan.

        Onko hapankerma kuulunut perinteiseen lappilaiseen keittiöön?


      • namiskukkelis
        crudo kirjoitti:

        Kiitos reseptistä - Lapin lihasoppa. Kyllähän jokaisen perinteisen keittiön vahvuus on siinä, että ruoka tehdään siitä, mitä kullakin hetkellä on saatavilla. Ja jos jotain ei ole, niin sitä ei sitten tarvita.

        Tärkein asiahan tässä on tuo poronliha. Jo se sinänsä tekee tästä juhlaruoan.

        Onko hapankerma kuulunut perinteiseen lappilaiseen keittiöön?

        ei Saamelaiskulttuurissa ole perinteisesti hapankermalla juhlittu, vaikka se voisi jossain muodossa sopia paimentolaiskulttuuriin.
        Noissa perinneruoissahan näkyy tämä alkujaan porojen mukana liikkuva elämä. Ei ollut keittiötä, eikä sen mukana kiinteää uunia, joten suurinosa ruoasta valmistettiin padassa. Siinä myös saatiin ruoka-aineista energia talteen paremmin kuin esim. hiiloksella grillatessa. Se tärkeä rasva ei mennyt hukkaan. Mutta kyllä herkkuja on löytynyt sieltäkin, hiiloksella grillatut poron putkiluut, jotka on sitten napautettu leulla halki. Kyllä luuydin maistuu siinä makialta meikäläiseenkin suuhun.


      • namiskukkelis kirjoitti:

        ei Saamelaiskulttuurissa ole perinteisesti hapankermalla juhlittu, vaikka se voisi jossain muodossa sopia paimentolaiskulttuuriin.
        Noissa perinneruoissahan näkyy tämä alkujaan porojen mukana liikkuva elämä. Ei ollut keittiötä, eikä sen mukana kiinteää uunia, joten suurinosa ruoasta valmistettiin padassa. Siinä myös saatiin ruoka-aineista energia talteen paremmin kuin esim. hiiloksella grillatessa. Se tärkeä rasva ei mennyt hukkaan. Mutta kyllä herkkuja on löytynyt sieltäkin, hiiloksella grillatut poron putkiluut, jotka on sitten napautettu leulla halki. Kyllä luuydin maistuu siinä makialta meikäläiseenkin suuhun.

        Olen syönyt noita koparoluita ja ydintä leivän päällä - hyvää oli!

        Ajattelin tuota hapankermaa siksi kun todellakin monilla nomaadikansoilla on hapanmaitokulttuurinsa - on sitten kyseessä hevosenmaito, jakinmaito tai lampaanmaito...

        Lieneekö poronmaitoa koskaan käytetty mihinkään muuhun kuin vasankasvatukseen?


      • vanha kokki
        crudo kirjoitti:

        Olen syönyt noita koparoluita ja ydintä leivän päällä - hyvää oli!

        Ajattelin tuota hapankermaa siksi kun todellakin monilla nomaadikansoilla on hapanmaitokulttuurinsa - on sitten kyseessä hevosenmaito, jakinmaito tai lampaanmaito...

        Lieneekö poronmaitoa koskaan käytetty mihinkään muuhun kuin vasankasvatukseen?

        Yksi vaadin lypsää noin reilun kahvikupillisen maitoa vuorokaudessa. Kahvimaitona se on todella herkkua. Poron maidosta voidaan valmistaa myös juustoa, joka on menneinä aikoina ollut myös herkku kahvin joukosssa.
        Nuo ydinluut ovat tosi suurta herkkua, mutta valitettavasti myös hirmuinen kolesterolipommi, varovaisuutta niiden nauttimisessa, ei siis "päivittäiseen" käyttöön.


      • namiskukkelis
        vanha kokki kirjoitti:

        Yksi vaadin lypsää noin reilun kahvikupillisen maitoa vuorokaudessa. Kahvimaitona se on todella herkkua. Poron maidosta voidaan valmistaa myös juustoa, joka on menneinä aikoina ollut myös herkku kahvin joukosssa.
        Nuo ydinluut ovat tosi suurta herkkua, mutta valitettavasti myös hirmuinen kolesterolipommi, varovaisuutta niiden nauttimisessa, ei siis "päivittäiseen" käyttöön.

        määriä maitoa porosta sitten lähde. Selittäneekö osaltaan sen vähäistä käyttöä. Ainakin Inarin saamelaiset myös jäädyttivät maitoa vasan pötsiin talven varalle. Sitä sitten käytettiin lasten jäätelönä ja paremmissa kahvitteluissa kahvimaitona.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4935
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3124
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1807
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1760
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1481
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1237
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1233
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1207
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1197
    Aihe