Suomi jääkauden jälkeen

Noble jäämies

Geologia kertoo että jopa viimeisen 10000 vuoden aikana on tapahtunut melkoisia mullistuksia.

10000 vuotta sitten valtameren pinta oli 30 metriä alempana kuin nyt! Jääkausi oli loppumassa, mutta Suomi oli vielä osittain jään peitossa. Maankohoaminen oli voimakasta.

Karkeasti ilmaisten valtameren pinta ja Suomen maaperä nousivat lähes samaan tahtiin. No joo, kyllähän Suomen kalliot nousivat vähän enemmän koska kuivin jaloin olemme.

Jos kaikki jäätiköt sulaisivat niin arvellaan että valtamerien pinta nousisi vielä tästä 55 metriä. Loppujen lopuksi tähän nähden aika pieneltä tuntuu kun arvellaan että kasvihuoneilmiön voimistuminen voisi nostaa merenpintaa 6 metriä.

Jos maankohoaminen jatkuu nykyisellä vauhdilla niin Perämerestä pitäisi tulla sisäjärvi 2000 vuoden kuluttua kun Merenkurkku kuroutuu kiinni.

Kun Suomen maa nousee enemmän Pohjanlahden rannikolla kuin Itä-Suomessa, niin maa kallistuu suunnilleen itään tai kaakkoon päin. Tämä on aiheuttanut muutoksia eräiden järvien lasku-uomiin. Suurien järvien muutokset jääkauden jälkeen on dokumentoitu melko hyvin.

No mitenkäs jos ajatellaan Pohjanmaan jokia. Ne virtaavat suunnilleen länteen päin, joten maankohoaminen nostaa joen suuta enemmän kuin sen latvaa. Näin ollen Pohjanmaan jokien tulvatilanne ei tule ainakaan helpottumaan. Voikohan tapahtua esim. 2000 vuoden aikana että jonkin joen virtaamissuunta muuttuisi maankohoamisen vuoksi?

4

868

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • että esim Oulujärven

      vedet virtaavatkin aikanaan itään kuten Kitkan vedet tekevät nykyään. Kitkastakin vesi virtasi aikoinaan länteen Iijoen vesistön kautta, mutta eipä virtaa enää. Näin väittivät ainakin yhdessä artikkelissa.

    • Joki ei käänny virtaamaan toiseen suuntaa, (eikä niin että perämeri virtaisi jokea pitkin lakaudelle), jokien suunta voisi muuttua lounais-suuntaan ja ne laskisivat jonnekin Porin ja Vaasan tienoille. Jokien alkupäät on Suomen-Selän alueella jonka korkeus on noin 80-100m tienoilla, joten voimakaskaan maankohoaminen Merenkurkun tienoilla ei hevillä Pohjanmaanjokia käännä.

      Vielä jääkauden jälkeisistä olosuhteista, kaikkialla maat ovat ollet melkein pelkkää liejua. Ainoastaan soraharjut ovat ollet kuivempaa. Maassa on tapahtunut sen jälkeen uudelleen kiteytymistä, jolloin maa on saanut nykyiset maalajit. Kiteytyminen on edennyt noin puolentoista metrin syvyyteen, pois lukien liki koko ajan veden alla olevat alueet.

      • kalliokynnys

        joka kohoaa, niin voipa suunta latvavesiltä kääntyäkin lännen sijasta itään.


      • Nimetön

        Nyt 'airfoil' laittaakin Suomen maaperän muodostumisen uusiksi. Vai että jokin mystinen 'kiteytyminen' on edennyt oikein 1,5 metrin syvyyteen?! Se liejukin on hienoainesmaata, jossa on orgaanista ainesta seassa. Luokituksesta riippuen 6- >20%. Suomen pinta-alasta sitä on aina ollut vain hyvin vähän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4479
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe