Paistinrasva

.............

Miksi margariini jossa on n. 30% rasvaa ei sovi paistamiseen? Onko siitä muka jotain haittaa?

21

5689

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rasvaa

      siitä margariinista, eli 70%, on käsittääkseni lähinnä vettä ja emulsioaineita. Vesi haihtuu paistettaessa ja nuo sidosaineet saattaa (?) palaa pannulle ja loppujen lopuksi nokareesta tuollaista "rasvaa" jää pannulle vain juuri ja juuri havaittava määrä oikeaa rasvaa.

      Käytä ennemmin (oikeaa 100%) rypsiöljyä paistamiseen, se on terveellisintä paistorasvaa ja määrääkin on helpposäännöstellä.

    • järkikin

      sano, että "rasva", joka onkin vain 35-prosenttisesti rasvaa, ei sovellu paistamiseen? 65 prosenttia siitä on näet vettä! Pelkkää rätinää, kun tuo 35 prosentin rasvaosuus räiskii siinä kiehuvassa 65 prosentin vesiosuudessa. Ja kiinteät emulgointiaineet palavat pannuun kiinni. 30-prosenttinen margariini on äärimmäisen keinotekoinen tuote.

      Paras paistorasva on oliiviöljy. Rypsiöljy sekä haisee paistettaessa että maistuu syödessä pahalta.

      • kyllä oliiviöljy on paras sekä makunsa että paisto-ominaisuuksien vuoksi. Rypsiöljyssä on vieras maku ja se sopii huonosti paistamiseen kun se hapettuu herkästi. Voi myös käyttää voita ja voin ja oliiviöljyn sekoitusta jos haluaa vaihtelua ja uusia makuelämyksiä.


      • pizzamagistern
        kj.mattila kirjoitti:

        kyllä oliiviöljy on paras sekä makunsa että paisto-ominaisuuksien vuoksi. Rypsiöljyssä on vieras maku ja se sopii huonosti paistamiseen kun se hapettuu herkästi. Voi myös käyttää voita ja voin ja oliiviöljyn sekoitusta jos haluaa vaihtelua ja uusia makuelämyksiä.

        Oliiviöljyjäkin on monenlaisia, kylmäpuristettu (virgin, extra virgin) ei sovellu paistamiseen, sen sijaan se huonompilaatuinen soveltuu. Rypsiöljy sen sijaan on parasta paistorasvaa ja käytännössä mautonta eikä se mitään hapetu. On tainnu ne teidän pahat maut tulla heikosta ruoanlaittotaidosta, eikä öljystä. Voi on itsellään huonoa paistorasvaa siinä olevan proteiinin vuoksi, kirkastettu voi taas toimii.

        Oliiviöljy on aikas kökköä rasvaa yleensäkin ja epäterveellistä toisin kuin ihmiset luulee.


      • pizzamagistern kirjoitti:

        Oliiviöljyjäkin on monenlaisia, kylmäpuristettu (virgin, extra virgin) ei sovellu paistamiseen, sen sijaan se huonompilaatuinen soveltuu. Rypsiöljy sen sijaan on parasta paistorasvaa ja käytännössä mautonta eikä se mitään hapetu. On tainnu ne teidän pahat maut tulla heikosta ruoanlaittotaidosta, eikä öljystä. Voi on itsellään huonoa paistorasvaa siinä olevan proteiinin vuoksi, kirkastettu voi taas toimii.

        Oliiviöljy on aikas kökköä rasvaa yleensäkin ja epäterveellistä toisin kuin ihmiset luulee.

        Jos haluaa saada omega 6:tta niin rypsiöljy on siihen hyvä lähde. Sen omega 6/3 suhde on 2/1, eli epäedullinen. Tällaiset rasvat hapettuvat kuumennettaessa.

        Oliiviöljyssä on muita kasvisöljyjä vähemmän monityydytettyjä rasvoja ja vain aavistus omega rasvoja. Koostumus tekee oliiviöljystä vakaan ja oliiviöljyn omega-9 rasva estää kolesterolia hapettumasta. Toisin on rypsiöljy joka kuumennettaessa hapettuu ja aiheuttaa ihmiselle ongelmia.

        Oliiviöljyn laatu taas on kiinni sen happopitoisuudesta. Esim Kreetalaisessa SITIA Extra Virgin oliiviöljyssä se on 0,3%. Siksi se soveltuu paistamiseen erittäin hyvin, paremmin kuin huonompilaatuiset.

        Ilmeisesti olet pilannut runsailla hiilareilla ja sokereill makunystyräsi jos et maista enää rypsiöljyn makua. Minulla taas makuaistit paranivat selvästi kun siirryin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Sokeri ja erilaiset makua parantavat lisäaineet, kuten E621, tunnetusti turruttavat makuaistia.


      • Pizzamestari
        kj.mattila kirjoitti:

        Jos haluaa saada omega 6:tta niin rypsiöljy on siihen hyvä lähde. Sen omega 6/3 suhde on 2/1, eli epäedullinen. Tällaiset rasvat hapettuvat kuumennettaessa.

        Oliiviöljyssä on muita kasvisöljyjä vähemmän monityydytettyjä rasvoja ja vain aavistus omega rasvoja. Koostumus tekee oliiviöljystä vakaan ja oliiviöljyn omega-9 rasva estää kolesterolia hapettumasta. Toisin on rypsiöljy joka kuumennettaessa hapettuu ja aiheuttaa ihmiselle ongelmia.

        Oliiviöljyn laatu taas on kiinni sen happopitoisuudesta. Esim Kreetalaisessa SITIA Extra Virgin oliiviöljyssä se on 0,3%. Siksi se soveltuu paistamiseen erittäin hyvin, paremmin kuin huonompilaatuiset.

        Ilmeisesti olet pilannut runsailla hiilareilla ja sokereill makunystyräsi jos et maista enää rypsiöljyn makua. Minulla taas makuaistit paranivat selvästi kun siirryin vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Sokeri ja erilaiset makua parantavat lisäaineet, kuten E621, tunnetusti turruttavat makuaistia.

        Oletkin näköjään yksi näistä luontaistuote/lisäainevastustushihhuleista, se selittää paljon.

        Paljon tuli taas väitteitä rasvojen koostumuksista ja käyttäytymisestä ruoan valmistuksessa, oletan että nämäkin "faktat" on löydetty niinkin luotettavista lähteistä kuin luontaistuotemainoksista ja muiden hihhuleiden ah-niin-luotettavilta internjet-sivustoilta?

        Rypsiöljy on monissa oikeissa tutkimuksissa todettu erinomaiseksi koostumukseltaan ja toisaalta oliiviöljy on monissa tutkimuksissa todettu keskimääräistä heikommaksi kasvirasvaksi, jossa nimenomaan ON monityydyttyneitä rasvahappoja. Vain parhaimmat ja kalleimmat oliiviöljyt ovat hyvälaatuisia, suurin osa myytävästä oliiviöljystä on heikkolaatuista.

        Ja ei, en ole turruttanut makuaistiani millään, tuskinpa sinun väitteilläsi sokereiden ja glutamaatin käytöstä on mitään pohjaa muutenkaan. Sen sijaan maistan kyllä oliiviöljyn tympeän maun ja siksi en moista moskaa suuhuni laitakkaan.


      • Tietävä*
        pizzamagistern kirjoitti:

        Oliiviöljyjäkin on monenlaisia, kylmäpuristettu (virgin, extra virgin) ei sovellu paistamiseen, sen sijaan se huonompilaatuinen soveltuu. Rypsiöljy sen sijaan on parasta paistorasvaa ja käytännössä mautonta eikä se mitään hapetu. On tainnu ne teidän pahat maut tulla heikosta ruoanlaittotaidosta, eikä öljystä. Voi on itsellään huonoa paistorasvaa siinä olevan proteiinin vuoksi, kirkastettu voi taas toimii.

        Oliiviöljy on aikas kökköä rasvaa yleensäkin ja epäterveellistä toisin kuin ihmiset luulee.

        Taas löytyi tuollainen "teoreetikko" (pizzamagistern), joka ei tiedä mitään asioista käytännössä.

        On ensinnäkin hölynpölyä, että virgin ja extra virgin oliiviöljyt eivät sovellu paistamiseen. Niin luulevat vain ne, jotka eivät oliiviöljyä käytä. Eli täyttä mutua sinulta!

        Lisäksi nykyään on vaikeata jopa löytää muuta kuin neitsytoliiviöljyä Suomen kaupoista, vain paria laatua "tavallista" löytyy isommista marketeista.

        Rypsiöljy haisee ja maistuu pahalta, ainakin tavallinen. Kylmäpuristettua en ole edes viitsinyt kokeilla, kun en usko sen maksavan vaivaa.


      • Tietävä*
        Pizzamestari kirjoitti:

        Oletkin näköjään yksi näistä luontaistuote/lisäainevastustushihhuleista, se selittää paljon.

        Paljon tuli taas väitteitä rasvojen koostumuksista ja käyttäytymisestä ruoan valmistuksessa, oletan että nämäkin "faktat" on löydetty niinkin luotettavista lähteistä kuin luontaistuotemainoksista ja muiden hihhuleiden ah-niin-luotettavilta internjet-sivustoilta?

        Rypsiöljy on monissa oikeissa tutkimuksissa todettu erinomaiseksi koostumukseltaan ja toisaalta oliiviöljy on monissa tutkimuksissa todettu keskimääräistä heikommaksi kasvirasvaksi, jossa nimenomaan ON monityydyttyneitä rasvahappoja. Vain parhaimmat ja kalleimmat oliiviöljyt ovat hyvälaatuisia, suurin osa myytävästä oliiviöljystä on heikkolaatuista.

        Ja ei, en ole turruttanut makuaistiani millään, tuskinpa sinun väitteilläsi sokereiden ja glutamaatin käytöstä on mitään pohjaa muutenkaan. Sen sijaan maistan kyllä oliiviöljyn tympeän maun ja siksi en moista moskaa suuhuni laitakkaan.

        Vain totaalinen moukka ja ruoan suhteen sivistymätön ihminen kokee, että oliiviöljy maistuu "tympeältä".


      • Tietävä*
        Pizzamestari kirjoitti:

        Oletkin näköjään yksi näistä luontaistuote/lisäainevastustushihhuleista, se selittää paljon.

        Paljon tuli taas väitteitä rasvojen koostumuksista ja käyttäytymisestä ruoan valmistuksessa, oletan että nämäkin "faktat" on löydetty niinkin luotettavista lähteistä kuin luontaistuotemainoksista ja muiden hihhuleiden ah-niin-luotettavilta internjet-sivustoilta?

        Rypsiöljy on monissa oikeissa tutkimuksissa todettu erinomaiseksi koostumukseltaan ja toisaalta oliiviöljy on monissa tutkimuksissa todettu keskimääräistä heikommaksi kasvirasvaksi, jossa nimenomaan ON monityydyttyneitä rasvahappoja. Vain parhaimmat ja kalleimmat oliiviöljyt ovat hyvälaatuisia, suurin osa myytävästä oliiviöljystä on heikkolaatuista.

        Ja ei, en ole turruttanut makuaistiani millään, tuskinpa sinun väitteilläsi sokereiden ja glutamaatin käytöstä on mitään pohjaa muutenkaan. Sen sijaan maistan kyllä oliiviöljyn tympeän maun ja siksi en moista moskaa suuhuni laitakkaan.

        Nimimerkkisi kertoo kaiken sinusta. Vain moukat pitävät pizzoista, mokomasta junttiruoasta.


      • vanha kokki
        Tietävä* kirjoitti:

        Taas löytyi tuollainen "teoreetikko" (pizzamagistern), joka ei tiedä mitään asioista käytännössä.

        On ensinnäkin hölynpölyä, että virgin ja extra virgin oliiviöljyt eivät sovellu paistamiseen. Niin luulevat vain ne, jotka eivät oliiviöljyä käytä. Eli täyttä mutua sinulta!

        Lisäksi nykyään on vaikeata jopa löytää muuta kuin neitsytoliiviöljyä Suomen kaupoista, vain paria laatua "tavallista" löytyy isommista marketeista.

        Rypsiöljy haisee ja maistuu pahalta, ainakin tavallinen. Kylmäpuristettua en ole edes viitsinyt kokeilla, kun en usko sen maksavan vaivaa.

        Paistamiseen voita, sekä oliivioljyä, nimenomaa kylmäpuristettua, joita sekoitan suhteessa puolet ja puolet. Sekoitus kestää kuumuutta paremmin kuin voi yksinään. Maku on erinomainen, tervellisyydestä en osaa sanoa mitään.
        Kotimaista rypsiöljyä yritän välttää, koska minusta siinä maistuu maatalouspolitiikka liiaksi.


      • pizzamaisteri
        Tietävä* kirjoitti:

        Vain totaalinen moukka ja ruoan suhteen sivistymätön ihminen kokee, että oliiviöljy maistuu "tympeältä".

        Sain päivän parhaat naurut näitä sinun avautumisiasi lukiessa. Olen aina mieluummin moukka kuin teennäinen pelle niin kuin sinä.


      • oliviiöljyssä
        vanha kokki kirjoitti:

        Paistamiseen voita, sekä oliivioljyä, nimenomaa kylmäpuristettua, joita sekoitan suhteessa puolet ja puolet. Sekoitus kestää kuumuutta paremmin kuin voi yksinään. Maku on erinomainen, tervellisyydestä en osaa sanoa mitään.
        Kotimaista rypsiöljyä yritän välttää, koska minusta siinä maistuu maatalouspolitiikka liiaksi.

        "Kotimaista rypsiöljyä yritän välttää, koska minusta siinä maistuu maatalouspolitiikka liiaksi."

        maistuu EU-maatalouspolitiikka. Onko se paremman makuista?


      • sivusta vain
        Tietävä* kirjoitti:

        Nimimerkkisi kertoo kaiken sinusta. Vain moukat pitävät pizzoista, mokomasta junttiruoasta.

        En minä kyllä kovin paljon arvosta niitäkään, jotka kokevat asiakseen haukkua toisia moukiksi makumieltymysten perusteella.


      • ruokaa, niin
        vanha kokki kirjoitti:

        Paistamiseen voita, sekä oliivioljyä, nimenomaa kylmäpuristettua, joita sekoitan suhteessa puolet ja puolet. Sekoitus kestää kuumuutta paremmin kuin voi yksinään. Maku on erinomainen, tervellisyydestä en osaa sanoa mitään.
        Kotimaista rypsiöljyä yritän välttää, koska minusta siinä maistuu maatalouspolitiikka liiaksi.

        paista oliiviöljyssä, johon lusikallinen voita tai sian ihraa. Tulee paistetuista perunoistakin oikein hyviä, eikä pala. Sama sopii kaikenlaisten pihvien paistoon.


      • ei muka maistu?

        Oliiviöljyn maku kyllä sopii joihinkin ruokiin, mutta minä en ainakaan halua kaikkien ruokien, joissa käytetään öljyä, maistuvan oliivilta. Hatusta vedettynä esimerkkinä vaikka oliiviöljyssä paistetut letut, eipä oikein makunystyröjä hivele.

        Saahan siitä pitää ja käyttää mihin haluaa, mutta se on faktaa, että oliiviöljy todellakin maistuu. Rypsiöljyllä on paljon neutraalimpi maku ruoassa, eikä minulta ole makuaisti hävinnyt minnekään (en tupakoi, en juo kahvia/teetä, en syö einesruokia, syön vain vähän sokeria,...). Terveyspuoleen paistettaessa en ota kantaa kun siitä en mitään tiedä.


    • +kokki

      Voi on ainut oikea paistinrasva ja terveellisin, maistuvinkin vielä.

    • +kokki

      Voi on ainut oikea paistinrasva ja terveellisin, maistuvinkin vielä.

      • Vanha kokki

        Mutta ei aivan. Voin ja oliiviöljyn symbioosi on sen vuoksi hyvä, ettei paistinrasva ruskistu liiaksi ja maistu palaneelta. Voi yksin soveltuu erinomaisesti paistamiseen, mutta kärähtää kovin helposti.

        Laardi on eräs erinomaisimmista paistorasvoista, mutta sen saanti on hankalaa, koska sitä ei enää suomessa valmisteta, joten se on tuotava virosta tai saksasta.
        Meillä kun tuo tohtori P.Puska on saanut rasvahysterian aikaan ja kaiken tulee olla niiiiin terveellistä, että!

        Esimerkiksi lättyjä en paistaisi minäkään laardissa, enkä oliiviöljyssä vaan puhtaassa voissa.

        Tarkoitan tällä, että kannattaa valita rasva paistettavan mukaan.
        Siltikään en hirveästi suosi rypsi, enkä liioin rapsiöljyä.
        Margariinia en käytä milloinkaan paistamiseen.


      • eläinrasva
        Vanha kokki kirjoitti:

        Mutta ei aivan. Voin ja oliiviöljyn symbioosi on sen vuoksi hyvä, ettei paistinrasva ruskistu liiaksi ja maistu palaneelta. Voi yksin soveltuu erinomaisesti paistamiseen, mutta kärähtää kovin helposti.

        Laardi on eräs erinomaisimmista paistorasvoista, mutta sen saanti on hankalaa, koska sitä ei enää suomessa valmisteta, joten se on tuotava virosta tai saksasta.
        Meillä kun tuo tohtori P.Puska on saanut rasvahysterian aikaan ja kaiken tulee olla niiiiin terveellistä, että!

        Esimerkiksi lättyjä en paistaisi minäkään laardissa, enkä oliiviöljyssä vaan puhtaassa voissa.

        Tarkoitan tällä, että kannattaa valita rasva paistettavan mukaan.
        Siltikään en hirveästi suosi rypsi, enkä liioin rapsiöljyä.
        Margariinia en käytä milloinkaan paistamiseen.

        Kuinka epäterveellistä laardi - ja possun rasva ylipäänsä - oikeastaan onkaan? Maallinkon silmin ainakaan rasvahappokoostumus ei näytä aivan toivottomalta: tyydyttyneitä n. 40%, kertatyydyttymättömiä peräti 50% ja monityydyttymättömiä n. 10% (ks. http://en.wikipedia.org/wiki/Lard).

        Eräiden ulkomaisten kinkkujen rasvaa jopa mainostetaan terveellisenä. Onko laardi joutunut meillä suotta pannaan raisiolais-valiolaisen maatalouspolitiikan seurauksena?

        Jos laardia jostain saa hankittua, niin olisiko 50/50 seos voita ja laardia passeli paistorasva? Vaiko peräti 33/33/33 voita, laardia ja oliiviöljyä?


      • Tampereen juntti
        Vanha kokki kirjoitti:

        Mutta ei aivan. Voin ja oliiviöljyn symbioosi on sen vuoksi hyvä, ettei paistinrasva ruskistu liiaksi ja maistu palaneelta. Voi yksin soveltuu erinomaisesti paistamiseen, mutta kärähtää kovin helposti.

        Laardi on eräs erinomaisimmista paistorasvoista, mutta sen saanti on hankalaa, koska sitä ei enää suomessa valmisteta, joten se on tuotava virosta tai saksasta.
        Meillä kun tuo tohtori P.Puska on saanut rasvahysterian aikaan ja kaiken tulee olla niiiiin terveellistä, että!

        Esimerkiksi lättyjä en paistaisi minäkään laardissa, enkä oliiviöljyssä vaan puhtaassa voissa.

        Tarkoitan tällä, että kannattaa valita rasva paistettavan mukaan.
        Siltikään en hirveästi suosi rypsi, enkä liioin rapsiöljyä.
        Margariinia en käytä milloinkaan paistamiseen.

        Voin paisto-ominaisuuksissa liiallinen ruskistumisongelma on perinteisissä keittiöissä hoidettu kirkastamisella. Tämä tapahtuu kuumentamalla voita astiassa kunnes proteiinipitoinen hera sakkautuu pohjalle. Pinnalle jää puhdas rasva, joka kestää paistettaessa varsin korkeita lämpötiloja. Kirkastetun voin aromi on hienostuneen pähkinäinen. Kokeilemalla erilaisia voilaatuja, huomaa varsin pian suomalaisten suosivan melko hapanta voita, jossa herapitoisuus on suuri.

        Intiassa yleisimpiä paistinrasvoja on juuri tämä butter ghee, joka on kirkastettua voita.

        Itse käytän monipuolisesti erilaisia öljyjä ja voisekoituksia aina tilanteen mukaan.
        Parjatun rypsiöljyn väitettyjä makuhaittoja en ole valmiissa ruuassa havainnut, tosin rypsiöljyä kuumennettaessa lievä kalalle vivahtava aromi erottuu selvästi.

        Klassiseen välimerelliseen keittiöön oliiviöljy kuuluu itsestäänselvästi, joko voihin sekoitettuna tai sellaisenaan.


    • Anonyymi

      Voiko Keijua siis kaura käyttää paistamiseen?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe