Laitan tähän nyt tulevan Juhannuksen kunniaksi toisen uuden perunan kasteen: kananmunakastikkeen. Tämä on itse asiassa valkokastike - sauce bechamel - johon on lisätty silputtua, keitettyä kananmunaa.
Tee perinteinen valkokastike. Sulata muutama reilu ruokalusikallinen voita kattilassa. Kun voi on sulanut, lisää pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Sekoita hyvin, jotta rasva imeytyy jauhoihin, älä ruskista.
Lisää maitoa vähän kerrallaan hyvin sekoittaen - mieluummin punaista maitoa - kunnes olet saanut kastikkeelle sopivan ja haluamasi löysyyden.
Lisää seoksen joukkoon halkaistu valkosipulinkynsi. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä hyvin sekoittaen, älä polta pohjaan, älä anna kiehua yli.
Mausta suolalla ja esim. silputulla ruohosipulilla ja ripauksella valkopippuria. Poista valkosipulinkynsi - se on jo tehnyt tehtävänsä ja tuonut miedon maun. Lisää joukkoon hienonnetut, keitetyt kananmunat.
Tarjoa uusien perunoitten kanssa. Jos lisäät tilliä ruohosipulin sijaan saat mainion kalakastikkeen. Käytä vähän enemmän valkopippuria ja suolaa ja lorauta vaikka joukkoon vähän kalalientä. Loistava vaikka paistetuille ahvenille.
Kananmunakastike
6
4547
Vastaukset
- vanha kokki
Söimme kauan, kauan sitten jossain Uppsalan lähellä sijaitsevassa pikkuhotellissa. Valkokastike tarjottiin uusiin perunoihin sekoitettuna, joukossa muhennettua kananmunaa ruohosipulisilppua ja tilliä.
Kyseinen perunaruoka tarjottiin graavin lohen kera, erittäin hyvää, niinpä se kuuluukiin kesän ensiperunoiden kera perinteisiin ruokiimme edelleen.- salaattikastike
2 dl (kuohu)kermaa
1 rkl sinappia
1/4 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
2 kovaksi keitettyä munaa (8 min munaa)
-Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mausteet. Kuori munat ja hienonna ne haarukalla. Sekoita osa hienonnetusta munasta kastikkeeseen, käytä osa koristeeksi salaatin pinnalla ja viimesitele tillihapsuilla .
Käy myös nuorien perunoiden höysteeksi. - vanha kokki
salaattikastike kirjoitti:
2 dl (kuohu)kermaa
1 rkl sinappia
1/4 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
1 tl väkiviinaetikkaa
2 kovaksi keitettyä munaa (8 min munaa)
-Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mausteet. Kuori munat ja hienonna ne haarukalla. Sekoita osa hienonnetusta munasta kastikkeeseen, käytä osa koristeeksi salaatin pinnalla ja viimesitele tillihapsuilla .
Käy myös nuorien perunoiden höysteeksi.Niin tuo mainio salaattikastike tehdään siten, että kananmunan valkuaista ei sekoiteta kastikkeeseen, ainoastaan keltuaista. Joka tapauksessa nostalgisen upea soosi, nimenomaa lehtisalaatille. Valkuaine puolestaan pilputaan hienoksi ja se käytetään koristeena. Saatan tietysti muistaa väärinkin.
vanha kokki kirjoitti:
Niin tuo mainio salaattikastike tehdään siten, että kananmunan valkuaista ei sekoiteta kastikkeeseen, ainoastaan keltuaista. Joka tapauksessa nostalgisen upea soosi, nimenomaa lehtisalaatille. Valkuaine puolestaan pilputaan hienoksi ja se käytetään koristeena. Saatan tietysti muistaa väärinkin.
Oikein muistat - juuri näin se tehdään. Keltuainen soossiin hienoksi jauhettuna ja valkuainen pinnalle silpuksi.
- on myös samantapainen:
crudo kirjoitti:
Oikein muistat - juuri näin se tehdään. Keltuainen soossiin hienoksi jauhettuna ja valkuainen pinnalle silpuksi.
Niitä on monta valmistustapaa, myös ilman jauhoja perunakuutioiden ja kerman kanssa. Tässä arkinen ohje, 4 annosta:
8-10 keitettyä perunaa
2 rl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 dl ruokakermaa, 15 %
1 rl margariinia tai voita
suolaa, mustaapippuria
2 rl ruohosipulia hakattuna pieneksi
Viipaloi (tai kuutioi) kuoritut ja keitetyt perunat. Vispaa jauho maitoon ja kermaan kattilassa.Lisää voi/margariini. Keitä 3-4 min., lisää suola ja pippuri. Lisää perunat ja hauduta pienellä lämmöllä. Sekoita ruohosipuli.Tätä syödään kylmän sillin, paistetun kalan ja lihan kanssa. Erityisesti kalan kanssa kannattaa "potatisstuvning"-perunamuhennoksen päälle lisätä hakattua munaa tai koristella lautanen kananmunasiivuilla. Smaklig måltid! on myös samantapainen: kirjoitti:
Niitä on monta valmistustapaa, myös ilman jauhoja perunakuutioiden ja kerman kanssa. Tässä arkinen ohje, 4 annosta:
8-10 keitettyä perunaa
2 rl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1 dl ruokakermaa, 15 %
1 rl margariinia tai voita
suolaa, mustaapippuria
2 rl ruohosipulia hakattuna pieneksi
Viipaloi (tai kuutioi) kuoritut ja keitetyt perunat. Vispaa jauho maitoon ja kermaan kattilassa.Lisää voi/margariini. Keitä 3-4 min., lisää suola ja pippuri. Lisää perunat ja hauduta pienellä lämmöllä. Sekoita ruohosipuli.Tätä syödään kylmän sillin, paistetun kalan ja lihan kanssa. Erityisesti kalan kanssa kannattaa "potatisstuvning"-perunamuhennoksen päälle lisätä hakattua munaa tai koristella lautanen kananmunasiivuilla. Smaklig måltid!Tämän olin jo unohtanut - ja nyt alkoi tehdä mieli heti. Ruotsissa tätä tarjotaan siten, että siihen sekoitetaan myös paljon persiljaa, mutta ruohosipuli on toki oiva lisä.
Aivan verraton lisäke paistetulle tai savukalalle. Tämän tulee olla kermamaitoista muhennosta ja parasta tulee tietysti juuri tämän hetken perunoista.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!
Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!881998- 821800
- 541449
Nyt tiedän
Että joku on lahjonut jonkun tai olemme idiootteja. Nuo kokkareiden päsmärit tuli valituksi valtuustoon. Onnea vaan kai481405- 1461348
Sanna Ukkolan kolumni: Rautarouva, joka unohti joukkonsa - Riikka Purran pitäisi katsoa peiliin
"Historialliset tappiot eivät synny vahingossa. Ne syntyvät, kun johtaja unohtaa, ketä hänen piti palvella, kirjoittaa I481282Oletko ymmärtänyt
Oletko ymmärtänyt jotain kaivatustasi lähiaikoina tai oletko muuttanut mielipidettäsi kaivatustasi?1441234Kepun hegemonia jatkumassa vankkana Puolangalla
Tuuliviirien vallankumous jäi pahasti piippuun!261084- 39975
Paraneeko ilmapiiri nyt?
Paraneeko kunnallispolitiikan ilmapiiri nyt kun persuilla meni vaalit päin pers3ttä ja änkyräpersut tipahtivat vilttiket25972