Kananmunakastike

crudo

Laitan tähän nyt tulevan Juhannuksen kunniaksi toisen uuden perunan kasteen: kananmunakastikkeen. Tämä on itse asiassa valkokastike - sauce bechamel - johon on lisätty silputtua, keitettyä kananmunaa.

Tee perinteinen valkokastike. Sulata muutama reilu ruokalusikallinen voita kattilassa. Kun voi on sulanut, lisää pari ruokalusikallista vehnäjauhoja. Sekoita hyvin, jotta rasva imeytyy jauhoihin, älä ruskista.

Lisää maitoa vähän kerrallaan hyvin sekoittaen - mieluummin punaista maitoa - kunnes olet saanut kastikkeelle sopivan ja haluamasi löysyyden.

Lisää seoksen joukkoon halkaistu valkosipulinkynsi. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia välillä hyvin sekoittaen, älä polta pohjaan, älä anna kiehua yli.

Mausta suolalla ja esim. silputulla ruohosipulilla ja ripauksella valkopippuria. Poista valkosipulinkynsi - se on jo tehnyt tehtävänsä ja tuonut miedon maun. Lisää joukkoon hienonnetut, keitetyt kananmunat.

Tarjoa uusien perunoitten kanssa. Jos lisäät tilliä ruohosipulin sijaan saat mainion kalakastikkeen. Käytä vähän enemmän valkopippuria ja suolaa ja lorauta vaikka joukkoon vähän kalalientä. Loistava vaikka paistetuille ahvenille.

6

4306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanha kokki

      Söimme kauan, kauan sitten jossain Uppsalan lähellä sijaitsevassa pikkuhotellissa. Valkokastike tarjottiin uusiin perunoihin sekoitettuna, joukossa muhennettua kananmunaa ruohosipulisilppua ja tilliä.
      Kyseinen perunaruoka tarjottiin graavin lohen kera, erittäin hyvää, niinpä se kuuluukiin kesän ensiperunoiden kera perinteisiin ruokiimme edelleen.

      • salaattikastike

        2 dl (kuohu)kermaa
        1 rkl sinappia
        1/4 tl suolaa
        1/2 rkl sokeria
        1 tl väkiviinaetikkaa
        2 kovaksi keitettyä munaa (8 min munaa)
        -Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mausteet. Kuori munat ja hienonna ne haarukalla. Sekoita osa hienonnetusta munasta kastikkeeseen, käytä osa koristeeksi salaatin pinnalla ja viimesitele tillihapsuilla .
        Käy myös nuorien perunoiden höysteeksi.


      • vanha kokki
        salaattikastike kirjoitti:

        2 dl (kuohu)kermaa
        1 rkl sinappia
        1/4 tl suolaa
        1/2 rkl sokeria
        1 tl väkiviinaetikkaa
        2 kovaksi keitettyä munaa (8 min munaa)
        -Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää mausteet. Kuori munat ja hienonna ne haarukalla. Sekoita osa hienonnetusta munasta kastikkeeseen, käytä osa koristeeksi salaatin pinnalla ja viimesitele tillihapsuilla .
        Käy myös nuorien perunoiden höysteeksi.

        Niin tuo mainio salaattikastike tehdään siten, että kananmunan valkuaista ei sekoiteta kastikkeeseen, ainoastaan keltuaista. Joka tapauksessa nostalgisen upea soosi, nimenomaa lehtisalaatille. Valkuaine puolestaan pilputaan hienoksi ja se käytetään koristeena. Saatan tietysti muistaa väärinkin.


      • vanha kokki kirjoitti:

        Niin tuo mainio salaattikastike tehdään siten, että kananmunan valkuaista ei sekoiteta kastikkeeseen, ainoastaan keltuaista. Joka tapauksessa nostalgisen upea soosi, nimenomaa lehtisalaatille. Valkuaine puolestaan pilputaan hienoksi ja se käytetään koristeena. Saatan tietysti muistaa väärinkin.

        Oikein muistat - juuri näin se tehdään. Keltuainen soossiin hienoksi jauhettuna ja valkuainen pinnalle silpuksi.


      • on myös samantapainen:
        crudo kirjoitti:

        Oikein muistat - juuri näin se tehdään. Keltuainen soossiin hienoksi jauhettuna ja valkuainen pinnalle silpuksi.

        Niitä on monta valmistustapaa, myös ilman jauhoja perunakuutioiden ja kerman kanssa. Tässä arkinen ohje, 4 annosta:

        8-10 keitettyä perunaa
        2 rl vehnäjauhoja
        3 dl maitoa
        1 dl ruokakermaa, 15 %
        1 rl margariinia tai voita
        suolaa, mustaapippuria
        2 rl ruohosipulia hakattuna pieneksi

        Viipaloi (tai kuutioi) kuoritut ja keitetyt perunat. Vispaa jauho maitoon ja kermaan kattilassa.Lisää voi/margariini. Keitä 3-4 min., lisää suola ja pippuri. Lisää perunat ja hauduta pienellä lämmöllä. Sekoita ruohosipuli.Tätä syödään kylmän sillin, paistetun kalan ja lihan kanssa. Erityisesti kalan kanssa kannattaa "potatisstuvning"-perunamuhennoksen päälle lisätä hakattua munaa tai koristella lautanen kananmunasiivuilla. Smaklig måltid!


      • on myös samantapainen: kirjoitti:

        Niitä on monta valmistustapaa, myös ilman jauhoja perunakuutioiden ja kerman kanssa. Tässä arkinen ohje, 4 annosta:

        8-10 keitettyä perunaa
        2 rl vehnäjauhoja
        3 dl maitoa
        1 dl ruokakermaa, 15 %
        1 rl margariinia tai voita
        suolaa, mustaapippuria
        2 rl ruohosipulia hakattuna pieneksi

        Viipaloi (tai kuutioi) kuoritut ja keitetyt perunat. Vispaa jauho maitoon ja kermaan kattilassa.Lisää voi/margariini. Keitä 3-4 min., lisää suola ja pippuri. Lisää perunat ja hauduta pienellä lämmöllä. Sekoita ruohosipuli.Tätä syödään kylmän sillin, paistetun kalan ja lihan kanssa. Erityisesti kalan kanssa kannattaa "potatisstuvning"-perunamuhennoksen päälle lisätä hakattua munaa tai koristella lautanen kananmunasiivuilla. Smaklig måltid!

        Tämän olin jo unohtanut - ja nyt alkoi tehdä mieli heti. Ruotsissa tätä tarjotaan siten, että siihen sekoitetaan myös paljon persiljaa, mutta ruohosipuli on toki oiva lisä.

        Aivan verraton lisäke paistetulle tai savukalalle. Tämän tulee olla kermamaitoista muhennosta ja parasta tulee tietysti juuri tämän hetken perunoista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      240
      2115
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      154
      1368
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      53
      1260
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1025
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      989
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      930
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      211
      923
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      825
    9. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      649
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      640
    Aihe