Kaasugrillin valinta

ValurautaaVaiEmaliaJaMontak...

Olen hankkimassa uutta kaasugrilliä, kun vanhasta meni poltin jo toisen kerran ym. Tarjontaan tutustuttuani olisiko pari kysymystä asiaan vihkiytyneille.
1) Onko parilatasojen syytä olla valurautaa vai emalia? Sellaisia kiiltäviä ei tainnut enää olla, mitä muutama vuosi sitten.
2) Montako poltinta pitäisi olla 2/3? Kestääkö valurautapoltin ulkosäilytyksen?
3) Kannattaako hankkia/onko ollut käyttöä tasaiselle valurautatasolle vai kaikki reiällistä parilaa? Voiko siinä paistaa esim. munan tms.?
4) Entäs toi Weber, on arvokas, onko hintansa arvoinen?
Ja jos jotain muuta tulee mieleen, niin otan mieluusti kommentteja. Jossain keskustelussa mainittiin, että savustuslaatikko olisi hyvä mahtua.

4

7395

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • J.ussi

      "1) Onko parilatasojen syytä olla valurautaa vai emalia? Sellaisia kiiltäviä ei tainnut enää olla, mitä muutama vuosi sitten.
      2) Montako poltinta pitäisi olla 2/3? Kestääkö valurautapoltin ulkosäilytyksen?
      3) Kannattaako hankkia/onko ollut käyttöä tasaiselle valurautatasolle vai kaikki reiällistä parilaa? Voiko siinä paistaa esim. munan tms.?
      4) Entäs toi Weber, on arvokas, onko hintansa arvoinen?"

      1. Valurauta on kaiketi parempi grillata, mutta vaikampi pitää kunnossa kuin emali. Oikea valurauta on kestävä, koska sille voi tarvittaessa antaa vaikka hiomalaikkaa puhdistukseen toisin kuin emalille tai pinnoitetulle valuraudalle. Kromattuja ritilöitä on mutta ne ruostuvat aika nopeasti. Oma suosikkini on emali helpon puhdistuksen takia,

      2. Riippuu ihan kuinka monelle grillaa ja mitä grillaa. Perunat kasvikset liha maissi tarvitsee paljon enemmän tilaa kuin makkara.

      3. Varmaankin mitenkä tykkää. Itse hankkisin ehkä ennemmin pelkkää ritilää ja laittaisin siihen päälle tarvittaessa parilan. Melkein kaikissa grilleissä on parila ja ritiläosa.

      4. Kyllähän Webereissä asiat ovat kohdallaan ja valmistettu kestävistä materiaaleista.

      • ValurautaaVaiEmaliaJaMontak...

        "1. Valurauta on kaiketi parempi grillata, mutta vaikampi pitää kunnossa kuin emali. Oikea valurauta on kestävä, koska sille voi tarvittaessa antaa vaikka hiomalaikkaa puhdistukseen toisin kuin emalille tai pinnoitetulle valuraudalle. Kromattuja ritilöitä on mutta ne ruostuvat aika nopeasti. Oma suosikkini on emali helpon puhdistuksen takia"

        Kestääkö tämä emali käytössä hyvin? Esim. jos käyttää terkäsisiä grillausvälineitä?


      • J.ussi
        ValurautaaVaiEmaliaJaMontak... kirjoitti:

        "1. Valurauta on kaiketi parempi grillata, mutta vaikampi pitää kunnossa kuin emali. Oikea valurauta on kestävä, koska sille voi tarvittaessa antaa vaikka hiomalaikkaa puhdistukseen toisin kuin emalille tai pinnoitetulle valuraudalle. Kromattuja ritilöitä on mutta ne ruostuvat aika nopeasti. Oma suosikkini on emali helpon puhdistuksen takia"

        Kestääkö tämä emali käytössä hyvin? Esim. jos käyttää terkäsisiä grillausvälineitä?

        Varmaankin emalointeja on hyvinkin eri laatuisia. Omassa Fiestassa on emaloitu ritilä ja se ritilä on grillistä parhaassa kunnossa 5-6 kesän jälkeen. Grilli on muuten vaihtokunnossa mutta ritilä on ihan hyvässä kunnossa. Emali on pysynyt kiinni eikä ritilässä ole koskaan ollut ruostetta. Olen puhdistanut ritilää vähän sillä mikä on käteen sattunut: teräksisillä ja kuparisilla grillausharjoilla ja muillakin vastaavillä harjoilla sekä aika usein myös puulla. Tuo puu on aika kätevä, kun katsoo sellaisen 2-3cm x 1 cm x pituutta sopivasti neliskanttisen puun jolla hinkkaa ritilää. Aika nopeasti kuumaa ritilää hinkattaessa tikkuun tulee ritilän tangon muotoinen kolo, jolla ritilä puhdistuu kätevästi. Ritilän olen puhdistanut tavallisesti niin, että grillauksen jälkeen suurimmat liat pois ritilältä ja grilli täysille hetkeksi ja sitten vielä vähän harjausta. Grillausta oloitettaessa kuumennan grillin kuumaksi, harjaan ritilän ja lasken lämmön sopivaksi. Grillauskautta aloittaessa pesen ritilän.

        Ritilä ei ole mikään teflon, joten sitä täytyy rasvata ettei ruoka tartu siihen. Olen käyttänyt lähinnä teräksisiä grillausvälineitä.

        Olen kyllä tykännyt tuosta ja yritän etsiä seuraavaankin kaasugrilliin joko emali tai rosteri ritilän (ja ilman parilaa). Tuntuu että omassa grillissäni emalointi on paljon laadukkaamman oloinen kuin monissa nykyisissä halvoissa grilleissä, joten voi olla että jollain on hyvinkin erillaisia kokemuksia.


    • grillimestari

      Muutama kommentti grillin valintaa - omiin kokemuksiin perustuen.

      * Valurautaparila on hyvä - kestää isältä pojalle. Antaa välillä teräsharjaa, öljyä ja lämpöä, niin hyvänä pysyy vuodesta toiseen. Kestää kunnon teräsharjaa (kannattaa hankkia kunnollinen samantien puhdistukseen, eikä mitään marketin messinkisettiä)

      * Grillausparilan pitäisi olla ainakin 1/2 -osalta "avoin ritilä", jotta voi grillata myös marinoitua lihaa. Umpiparilassa jää marinadit pintaan aiheuttaen keittämis-ilmiön, mikä vie lihasta parhaat aromit. Avoin parila on myös mukavampi pitää siistinä.

      * Hyvä pinnoitettu rasvankerääjä plussaa, mukavampi pitää puhtaana.

      * 2 tehokasta poltinta riittää jo moneen käyttöön. (parempi kuin 3 tehotonta)

      * Puisia tasoja ja muitakin osia kannattaa välttää - mielummin laadukasta rosteria. Sen voi pestä syksyllä laimealla liuottimella tai fairyllä ja painepesurilla => grilli on kuin uusi. Puupinnat imee rasvat jne. ja on vuoden päästä järkyssä kunnossa ja viimeistään talvisäilön jälkeen homepilkuilla. Hiomakoneella ja puuöljyllä saa pelastettua vähän, mutta ei kokonaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      176
      11185
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      54
      5318
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      46
      2555
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      37
      2246
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1771
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      42
      1674
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      31
      1310
    8. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      35
      1256
    9. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      1076
    10. Daniel Nummelan linjapuhe 2025

      Kansanlähetyksen toiminnanjohtajan Daniel Nummelan linjapuhe tänään. Rehellistä analyysiä mm. evlut kirkosta ja piispo
      Luterilaisuus
      103
      995
    Aihe