Refluksi ja työ

-Kiisa-

Hei!

Minulla on refluksi, joka aina silloin tällöin pahenee ja oireet kestävät parisen päivää. Kun tautini todettiin nuorempana, oli oireetkin pahemmat mutta nyt on lääkitys tarpeen mukaan. Olen huomannut, että ruokavalio ja varsinkin stressi pahentavat refluksia ja joskus joutuu olemaan töistäkin pois. Vähän aikaa sitten aloitin kesätyöt ja jouduin olemaan pois töistä oksentelun takia...no tästähän piti toimittaa erillinen todistus, että on diagnosoitu refluksi (lääkärintodistus). Miten muilla on työnantajat suhtautuneet poissaoloon refluksin takia? Tuntuu, että sitä ei oikein ymmärretä ja sanotaan vain, että kyllä heitäkin saattaa joskus vähän närästää...

21

11841

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • refluksi

      silloin tällöin on ihan eri juttu kun refluksi.Minulle tulee hengenahdistusta refluksin vuoksi,myös yskin koko ajan vaikka nexium 40mg joka päivä otan.
      Ääni ongelia koko ajan eli tämä sairaus ei ole mitään rinnan polttelua syönnin jälkeen minulla,koska ei edes polttele vaan kurkkua kutittaa koko ajan,yötä päivää ja on kuin tulessa.
      Vähätellään todella refluksisairautta,sen olen huomannut.
      Luin jostain että refluksisairaus haittaa enempi elämää kun sepelvaltimotauti.

    • ??...

      Löytyikö muuten tähystyksessä jotain (onko tähystetty)? Eli miten tuo on diagnosoitu?
      Itselläni meinaan ei taas tähystyksessä löytynyt mitään poikkeavaa, mutta oireiden perusteella on arveltu, että voisi silti olla refluksia.
      En ole itse vielä joutunut kyselemään lääkärintodistusta tuohon, kun en ole ollut kodin ulkopuolella työelämässä, mutta olis kiva tietää saisinko mahdollisesti tuollaisen todistuksen tarvittaessa.

      Mulla myös tuntuu stressi pahentavan oireita ja nykyään pahenee aina ennen kuukautisia, jos pahat PMS oireet päällä. Iän myötä tuntuu vaan pahenevan.

      Mulla on kyllä myös histamiini-intoleranssi (reagoin esim. huomattavan voimakkaasti myös nokkoseen ja hyttysiin), joka on vaivannut jo lapsesta lähtien, mutta vasta nyt löytynyt tuo syy ja siinä hieman samoja oireita ja ruoka-aine-juttuja kuin refluksissa.
      Välillä kyllä vatsaa selvästi ihan polttaa ja kurkussa on kutinaa, yskittää jne., eli viittaa myös refluksiin.
      Happosalpaajat ovat olleet käytössä jo pidempään tarvittaessa ja auttavatkin usein jotain, mutta en voi niitä kovin pitkäjaksoisesti syödä, alkavat aiheuttaa taas muita ongelmia. Elimistö menee jotenkin kokonaan tukkoon ja epätasapainoon.

      Kiva vaan, kun joidenkin ihmisten mielestä nämä vaivat ovat vaan korvien välissä. Ikäänkuin nämä olisivat vain joitain epämääräisiä "tuntemuksia" kropassa, jotka voidaan tulkita miten tahansa.
      Tuosta histamiinijutustakin sain kyllä ihan infoa yliopistolisen keskussairaalan allergiaosastolta, kun olin siellä tutkimuksissa. Ainakin sen sairaalan lääkärin mukaan tuollainen on siis kyllä ihan olemassa, heillä oli ihan brosyyrikin antaa siitä.
      Tuota ei vain kuulemma voi testata mitenkään, että saataisiin virallisesti todistettua ja jotkut lääkärit eivät ilmeisesti oikein kunnolla tunnusta sitä "oikeaksi" terveysongelmaksi (kuten netistä löytää tekstiä, jos googlettaa tuon).
      Yhden psykologiystäväni mukaan mitään allergioita yms. (etenkin nämä ruoka.ainejutut tuntuu vaikealta käsittää) ei ole jokseenkin olemassakaan, tai kaikki on ainakin siedätettävissä pois ja jotenkin omasta mielestä kiinni. Hieman rasittavaa...

      • apua tarjolla

        REFLUKSITAUTI

        Tavoitteet
        Suljetaan nopeasti pois kiireellistä hoitoa vaativat sairaudet, jos närästykseen tai rinnanaluspoltteeseen liittyy muu äkillinen tai voimakas oire, kuten rintakipu, vatsakipu tai verioksennus; kardiovaskulaariset sairaudet, vaikea esofagiitti, komplisoitunut ulkustauti, ruokatorven ja mahalaukun kasvaimet.
        Hoidetaan aluksi oireenmukaisesti muut kuin mainituista oireista kärsivät potilaat ja tehdään jatkotutkimuksia, jos oireet pitkittyvät.

        Määritelmä
        Närästys on polttava tunne rintalastan takana. Sitä ei voi luonnehtia selväksi kivuksi. Närästystä provosoivat usein kylmä tai kuuma juoma, sitrusmehu ja alkoholi. Antasidit tyypillisesti helpottavat närästystä.
        Ruokatorven refluksitaudissa henkilö altistuu gastroesofageaalisen refluksin aiheuttamille komplikaatioille tai hänen elämänlaatunsa on huonontunut refluksioireiden vuoksi.
        Epidemiologia
        Amerikkalaisessa selvityksessä terveistä sairaalahenkilökunnan jäsenistä närästystä oli päivittäin 7 %:lla ja viikoittain 14 %:lla.
        Raskauden aikana närästys on vielä tavallisempaa (25–80 %).
        Närästys- ja refluksioireilu lisääntyvät iän myötä. Vain pieni osa potilaista hakeutuu tutkimuksiin.

        Etiologia
        Närästyksen ja rinnanaluspoltteen mekanismiksi katsotaan yleensä gastroesofageaalinen refluksi. Sairauksia, joihin liittyy närästystä ja rinnanaluspoltetta, ovat refluksisairaus (joko liittyy esofagiittiin tai ilmenee ilman todettavaa esofagiittia) ruokatorven muut motoriset häiriöt (akalasia, diffuusit spasmit, pähkinänsärkijäesofagus) peptinen ulkustauti
        mahalaukun tyhjenemishäiriöt ärtyvän suolen oireyhtymä ruokatorven ja mahalaukun kasvaimet.
        Palleatyrä edistää usein oireen syntyä.
        Refluksia ilmenee usein ilman anatomista poikkeavuuttakin. Useimmiten palleatyrään ei liity refluksioireita.
        Tärkein refluksitaudin etiopatogeneettinen tekijä on lisääntynyt hetkittäinen alasulkijan relaksaatio (TLESR).

        Komplikaatiot
        Refluksiesofagiitti on useimmiten lievä sairaus ilman vakavia komplikaatioita. Jatkuva hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa ruokatorven levyepiteelin korvautumista metaplastisella lieriöepiteelillä (Barrettin epiteeli). Sitä tavataan n. 8–20 %:lla esofagiittipotilaista, ja siihen sisältyy adenokarsinooman vaara. Pitkään kestänyt ulseroiva esofagiitti voi aiheuttaa strikturoitumista ja nielemisvaikeuksia. Esofagiitti aiheuttaa noin 7 % kaikista ruoansulatuskanavan verenvuodoista. Esofagiittivuoto on lähes aina anemisoivaa tihkuvuotoa.

        Ilman selvää esofagiittia refluksisairauden ei tiedetä varmasti johtavan pysyviin ruokatorvivaurioihin. Refluksisairauteen voi liittyä aspiraatiota ja toistuvia hengitystieinfektioita erityisesti lapsilla ja vanhuksilla. Hampaiden kiillevaurioiden on esitetty liittyvän refluksisairauteen.

        Potilaan taustatiedot ja status
        Refluksisairauteen viittaavat oireet:
        Närästys on refluksisairauden tärkein oire. Sitä ilmenee 75 %:lla refluksisairauden oireista kärsivistä. Oireen sensitiivisyys on kuitenkin huono.
        Oire liittyy ruokailuun: runsas syöminen, rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, väkevät alkoholit ja happamat mehut pahentavat oireita. Maito ja antasidit usein helpottavat niitä.
        Kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet pahentavat tilaa, samoin makuulla olo.
        Närästykseen liittyvät muut ruokatorvioireet: rintakipu, nielemisvaivat, röyhtäily, karvaan nesteen nousu suuhun.
        Refluksisairauspotilailla esiintyy usein muita toiminnallisia vatsavaivoja, kuten ummetusta, vatsan turvottelua ja kaasuvaivoja.
        Hengitystieoireita, erityisesti yöllisiä yskänkohtauksia, on vanhuksilla aspiraation vuoksi.

        Hälyttävät oireet, jolloin endoskopia on heti aiheellinen:
        Verioksennukset
        Verenvuoto
        Anemia
        Nielemisvaivat
        Ruoan takertumisen tunne
        Laihtuminen
        Rintakivut
        Merkit, jotka viittaavat, että oireen takana on muukin kuin refluksisairaus
        Vatsakivut ja aristus ylävatsalla viittaavat ulkustautiin tai muuhun ylävatsan alueen orgaaniseen sairauteen.
        Rasitukseen liittyvä rintakipu on usein sydänperäistä. Joskus samat tekijät voivat pahentaa sekä ruokatorvi- että sydänperäisiä oireita. Nitraatit auttavat myös ruokatorviperäisissä kivuissa. Refluksisairaus voi myös pahentaa sepelvaltimotaudin oireita.
        Nielemisvaivat liittyvät ruokatorven striktuuraan, kasvaimeen tai primaarisiin motiliteettihäiriöihin.
        Hoitokokeilu ennen gastroskopiaa
        Diagnostinen hoitokokeilu B protonipumpun estäjällä A voidaan tehdä alle 55-vuotiaille, joilla on tyypilliset refluksisairauden oireet, mutta ei hälyttäviä oireita. Käytettäessä tätä strategiaa voidaan välttää turhia endoskopioita. Lievien oireiden hoito voidaan aloittaa myös lievemmällä lääkityksellä: antasidit, H2-reseptorin salpaajat. Potilasohje närästyslääkkeistä 2.

        Jos oireet kestävät yli 3 viikkoa tai uusivat nopeasti, ovat ensivaiheen tutkimukset suositeltavia. Jos potilaan vointi on hyvä, eikä hälyttäviä oireita ole, voidaan toistuvat ja pitempiaikaisetkin hoidot sallia alle 55-vuotiailla vaikkei gastroskopiaa ole tehty.
        Jos uusia ja hälyttäviä oireita (kuten nielemisvaikeudet) ilmaantuu, on gastroskopia aiheellinen.
        Jos oireen syy on selvitetty ja oireet uusivat hoidon jälkeen, voidaan kokeilla uudelleen sitä hoitoa, jolla oireet paranivat.
        Ensivaiheen tutkimukset
        Tehdään kaikille, joilla on yli 3 viikkoa kestänyt päivittäinen tai usein toistuva oireilu tai hälyttäviä oireita
        Gastroskopia
        PVK
        Refluksiesofagiitti diagnosoidaan luotettavasti gastroskopialla ja sen yhteydessä otetulla esofagusbiopsialla. Biopsialöydöksen merkitys ilman makroskooppisia löydöksiä on kyseenalainen. Gastroskopiassa voidaan osoittaa tai sulkea pois myös muita närästyksen ja rinnanaluspoltteen syitä, kuten ulkus ja mahan tai ruokatorven kasvaimet. Refluksisairauden endoskooppinen luokittelu. Lääkkeen valinnan ja lääkityksen keston määrää esofagiitin vaikeusaste, joka määritellään Los Angeles -luokituksen avulla:

        1. Esofagiitin luokittelu (Los Angeles) Aste1) Endoskopialöydös 2)
        Asteet C ja D = vaikea esofagiitti. Esofagiitin komplikaatiot, kuten striktuura, haava ja Barrettin metaplasia, luokitellaan erikseen.
        2) Limakalvon rikkouma on normaalista limakalvosta tarkasti erottuva punoittava tai fibriinipeitteinen alue.

        A Yksi tai useampi limakalvon rikkouma poimun päällä, pituus ≤ 5 mm
        B Yksi tai useampi > 5 mm:n mittainen limakalvon rikkouma poimun päällä mutta ei yhtenäisenä poimujen välissä
        C Kahden tai useamman pitkittäisen poimun välissä yksi tai useampia limakalvon rikkoumia, jotka kattavat alle 75 % ympärysmitasta
        D Limakalvon rikkoumia, jotka kattavat vähintään 75 % ruokatorven ympärysmitasta

        Jatkotutkimukset
        Jos ei todeta endoskooppista esofagiittia, on syytä pyrkiä refluksitaudin tai motiliteettihäiriön osoittamiseen toistuvia hankalia ja hoitoon reagoimattomia oireita ja epäselviä rintakipu- tai hengitystieoireita potevilla.

        Ruokatorven pH:n pitkäaikaismonitoroinnissa kotona todetaan pidentynyt kokonaisrefluksiaika (pH alle 4 yli 5 % mittausajasta), pitkiä refluksiepisodeja (yli 5 min; oirekorrelaatio).
        Ruokatorven paineenmittaus tehdään ennen leikkaushoitoa tai epäiltäessä primaarista motiliteettihäiriötä, kuten akalasiaa.
        Ruokatorvi röntgenkuvataan motiliteettihäiriöepäilyissä. Negatiivinen löydös ei varmuudella sulje pois lievää motiliteettihäiriötä.
        Sydänperäisten syiden selvittely tulee kysymykseen, jos närästelyn ja rinnanaluspoltteen lisäksi ilmenee rintakipuja, ja erityisesti, jos ne liittyvät rasitukseen:
        keuhkokuva
        EKG
        rasitus-EKG.
        Refluksisairauden hoito
        Hoidon päätavoite on oireiden lievitys.
        Useat potilaat tarvitsevat myös pitkäaikaista ylläpitohoitoa.
        Hoidon tavoitteet
        Oireettomuus
        Endoskooppisesti nähtävän tulehduksen rauhoittaminen
        Esofagiitin uusiutumisen estäminen
        Komplikaatioiden estäminen
        Elämäntapamuutokset ja antasidi
        Eivät usein yksin riitä lievittämään oireita riittävästi
        Sängyn pääpuolen kohotus D
        Laihduttaminen
        Ilta-aterioiden välttäminen
        Pienet ateriat usein
        Ärsyttävien ruokien välttäminen (sitrushedelmät, väkevät alkoholijuomat, tomaatti, kahvi)
        Tupakoinnin lopettaminen
        Tiettyjen lääkkeiden välttäminen (nitrovalmisteet, kalsiuminsalpaajat, antikolinergit, teofylliinivalmisteet)
        Alginaatti tai antasidi tarvittaessa

        Potilasohje 1
        Lääkehoito
        Lääkehoidon periaatteet ovat samat riippumatta siitä, onko hänellä endoskopoimaton, endoskopiassa normaalilta näyttävä vai endoskooppisesti lievä refluksisairaus.
        Vaikeusasteet (Los Angelesin luokitus), ks. taulukko 3
        Oireiden lievittäminen ja esofagiitin parantaminen
        Lievä esofagiitti (aste A tai B)
        Happopumpun salpaaja 4–6 viikkoa A (omepratsoli 20 mg × 1 A; lansopratsoli 30 mg × 1 A; pantopratsoli 40 mg × 1; rabepratsoli 20 mg × 1; esomepratsoli 40 mg × 1 A)
        H2-salpaaja, normaali annos kahdesti vuorokaudessa (ranitidiini, nitsatidiini 150 mg × 2, famotidiini 20 mg × 2) 12 viikkoa
        Vaikeat oireet tai vaikea-asteinen esofagiitti (aste C tai D), hoidon kesto 8–12 viikkoa
        Omepratsoli 20–40 mg × 1–2 A
        Lansopratsoli 30 mg × 1–2 A
        Pantopratsoli 40 mg × 1–2
        Rabepratsoli 20 mg × 1–2
        Esomepratsoli 40 mg × 1 A
        Esofagiitin uusiutumisen esto
        Esofagiitti tai oireet uusiutuvat 60–80 %:lla vuoden kuluessa.
        Ei endoskooppista esofagiittia tai lievä esofagiitti
        Happopumpun salpaaja A kerran päivässä. Pienin annos riittää usein.
        Lievä, kohtalainen tai vaikea esofagiitti
        Happopumpun salpaaja A kerran päivässä hoitoannoksena tai pienenä hoitoannoksena (omepratsoli 10–20 mg × 1; lansopratsoli 15–30 mg × 1; pantopratsoli 20–40 mg × 1; esomepratsoli 20 mg × 1)
        Pitkäaikaishoito
        Refluksisairauden oireet uusivat vuoden kuluessa noin 80 %:lla antisekretorisen hoiton loputtua.
        Nykyisin pyritään käyttämään lievintä hoitoa, jolla potilas pysyy oireettomana.
        Pitkäaikaisessa estohoidossa protonipumpun estäjät ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja turvallisiksi A.
        Kirurginen hoito (Nissenin fundoplikaatio) on tarpeen alle 10 %:lla refluksiesofagiittipotilaista. Sen aiheet ovat seuraavat:
        esofagiitti ei pysy oireettomana lääkehoidolla tai uusiutuu usein.
        esofagiitin komplikaatiot: striktuurat, Barrettin epiteeli ja jatkuva esofagiitti, vuoto, vaikeat aspiraatio-oireet.
        Seuranta
        Lievää esofagiittia ei tarvitse endoskooppisesti kontrolloida, jos oireet paranevat.
        Keskivaikean ja vaikean esofagiitin paraneminen on suositeltavaa varmistaa endoskopialla, jotta tiedetään hoidon teho. Jos oireet muuttavat luonnettaan, on tähystyskontrolli tarpeen.
        Jos todetaan Barrettin esofagus, ovat endoskopiakontrollit dysplasian toteamiseksi tarpeen 3–5 vuoden välein. Barrettin esofagukseen sisältyy suurentunut adenokarsinooman vaara.
        Jos endoskooppisesti ei todeta esofagiittia, refluksisairautta hoidetaan samoin periaattein kuin refluksiesofagiittia. Jos oireet paranevat, eivät kontrollit ja seuranta ole tarpeen.
        Ruokatorven primaarit motiliteettihäiriöt
        Ks. myös 4
        Hoidon tavoitteena on oireiden helpottaminen sekä komplikaatioiden, erityisesti akalasian keuhkokomplikaatioiden, estäminen.
        Motiliteettihäiriöiden hoito
        Ensivaiheessa voidaan akalasiassa ja diffuuseissa esofagusspasmeissa kokeilla lääkehoitoa, jonka tulokset ovat vaihtelevia:
        lyhytvaikutteinen glyseryylinitraatti ennen ateriaa tai
        isosorbididinitraatti ennen ateriaa.
        Jos nitraatit eivät auta, voidaan kokeilla kalsiuminestäjiä: nifedipiini, diltiatseemi. On huomattava, että kalsiuminestäjät voivat pahentaa joidenkin potilaiden refluksioireita.
        Akalasian hoito on pneumaattinen dilataatio. Ellei tästä ole apua, suositellaan myotomiaa (Hellerin leikkaus).



        OMASTA SAIRAUDESTANI: MINUT ON TÄHYSTETTY PARIIN KERTAAN. SAIRAUS ON HYVIN HALLINNASSA. JOSKUS KÄYTÄN SOMAC-LÄÄKITYSTÄ, RAVINON KANSSA OLEN TARKKA JA LISÄKSI OTAN ASTAVITA-NIMISTÄ RAVINTOLISÄÄ PÄIVITTÄIN, KOSKA LÄÄKÄRINI KERTOI, ETTÄ SE SUOJAA LIMAKALVOVAURIOTA JA ESTÄÄ MM. HELIKOBAKTEERI PULORI-INFEKTIOITA. OLEN TARKKAAN KUUNNELLUT LÄÄKÄRINI, JOLLE ANNAN 10 PISTETTÄ, OHJEITA SAIRAUDESTANI. MINUN EI TARVITSE TOIMITTAA SAIRAUSLOMATODISTUSTA TYÖNANTAJALLENI,SILLÄ OLEN KESKUSTELLUT ASIASTA HÄNEN KANSSAAN JA HÄN YMMÄRTÄÄ TILANTEEN. TOISAALTA TYÖSSÄPOISSAOLOJA ON OLLUT VAIN 1-2 PÄIVÄÄ VUODESSA.

        T. tämänkin sairauden kanssa voi elää


      • tekstiin
        apua tarjolla kirjoitti:

        REFLUKSITAUTI

        Tavoitteet
        Suljetaan nopeasti pois kiireellistä hoitoa vaativat sairaudet, jos närästykseen tai rinnanaluspoltteeseen liittyy muu äkillinen tai voimakas oire, kuten rintakipu, vatsakipu tai verioksennus; kardiovaskulaariset sairaudet, vaikea esofagiitti, komplisoitunut ulkustauti, ruokatorven ja mahalaukun kasvaimet.
        Hoidetaan aluksi oireenmukaisesti muut kuin mainituista oireista kärsivät potilaat ja tehdään jatkotutkimuksia, jos oireet pitkittyvät.

        Määritelmä
        Närästys on polttava tunne rintalastan takana. Sitä ei voi luonnehtia selväksi kivuksi. Närästystä provosoivat usein kylmä tai kuuma juoma, sitrusmehu ja alkoholi. Antasidit tyypillisesti helpottavat närästystä.
        Ruokatorven refluksitaudissa henkilö altistuu gastroesofageaalisen refluksin aiheuttamille komplikaatioille tai hänen elämänlaatunsa on huonontunut refluksioireiden vuoksi.
        Epidemiologia
        Amerikkalaisessa selvityksessä terveistä sairaalahenkilökunnan jäsenistä närästystä oli päivittäin 7 %:lla ja viikoittain 14 %:lla.
        Raskauden aikana närästys on vielä tavallisempaa (25–80 %).
        Närästys- ja refluksioireilu lisääntyvät iän myötä. Vain pieni osa potilaista hakeutuu tutkimuksiin.

        Etiologia
        Närästyksen ja rinnanaluspoltteen mekanismiksi katsotaan yleensä gastroesofageaalinen refluksi. Sairauksia, joihin liittyy närästystä ja rinnanaluspoltetta, ovat refluksisairaus (joko liittyy esofagiittiin tai ilmenee ilman todettavaa esofagiittia) ruokatorven muut motoriset häiriöt (akalasia, diffuusit spasmit, pähkinänsärkijäesofagus) peptinen ulkustauti
        mahalaukun tyhjenemishäiriöt ärtyvän suolen oireyhtymä ruokatorven ja mahalaukun kasvaimet.
        Palleatyrä edistää usein oireen syntyä.
        Refluksia ilmenee usein ilman anatomista poikkeavuuttakin. Useimmiten palleatyrään ei liity refluksioireita.
        Tärkein refluksitaudin etiopatogeneettinen tekijä on lisääntynyt hetkittäinen alasulkijan relaksaatio (TLESR).

        Komplikaatiot
        Refluksiesofagiitti on useimmiten lievä sairaus ilman vakavia komplikaatioita. Jatkuva hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa ruokatorven levyepiteelin korvautumista metaplastisella lieriöepiteelillä (Barrettin epiteeli). Sitä tavataan n. 8–20 %:lla esofagiittipotilaista, ja siihen sisältyy adenokarsinooman vaara. Pitkään kestänyt ulseroiva esofagiitti voi aiheuttaa strikturoitumista ja nielemisvaikeuksia. Esofagiitti aiheuttaa noin 7 % kaikista ruoansulatuskanavan verenvuodoista. Esofagiittivuoto on lähes aina anemisoivaa tihkuvuotoa.

        Ilman selvää esofagiittia refluksisairauden ei tiedetä varmasti johtavan pysyviin ruokatorvivaurioihin. Refluksisairauteen voi liittyä aspiraatiota ja toistuvia hengitystieinfektioita erityisesti lapsilla ja vanhuksilla. Hampaiden kiillevaurioiden on esitetty liittyvän refluksisairauteen.

        Potilaan taustatiedot ja status
        Refluksisairauteen viittaavat oireet:
        Närästys on refluksisairauden tärkein oire. Sitä ilmenee 75 %:lla refluksisairauden oireista kärsivistä. Oireen sensitiivisyys on kuitenkin huono.
        Oire liittyy ruokailuun: runsas syöminen, rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, väkevät alkoholit ja happamat mehut pahentavat oireita. Maito ja antasidit usein helpottavat niitä.
        Kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet pahentavat tilaa, samoin makuulla olo.
        Närästykseen liittyvät muut ruokatorvioireet: rintakipu, nielemisvaivat, röyhtäily, karvaan nesteen nousu suuhun.
        Refluksisairauspotilailla esiintyy usein muita toiminnallisia vatsavaivoja, kuten ummetusta, vatsan turvottelua ja kaasuvaivoja.
        Hengitystieoireita, erityisesti yöllisiä yskänkohtauksia, on vanhuksilla aspiraation vuoksi.

        Hälyttävät oireet, jolloin endoskopia on heti aiheellinen:
        Verioksennukset
        Verenvuoto
        Anemia
        Nielemisvaivat
        Ruoan takertumisen tunne
        Laihtuminen
        Rintakivut
        Merkit, jotka viittaavat, että oireen takana on muukin kuin refluksisairaus
        Vatsakivut ja aristus ylävatsalla viittaavat ulkustautiin tai muuhun ylävatsan alueen orgaaniseen sairauteen.
        Rasitukseen liittyvä rintakipu on usein sydänperäistä. Joskus samat tekijät voivat pahentaa sekä ruokatorvi- että sydänperäisiä oireita. Nitraatit auttavat myös ruokatorviperäisissä kivuissa. Refluksisairaus voi myös pahentaa sepelvaltimotaudin oireita.
        Nielemisvaivat liittyvät ruokatorven striktuuraan, kasvaimeen tai primaarisiin motiliteettihäiriöihin.
        Hoitokokeilu ennen gastroskopiaa
        Diagnostinen hoitokokeilu B protonipumpun estäjällä A voidaan tehdä alle 55-vuotiaille, joilla on tyypilliset refluksisairauden oireet, mutta ei hälyttäviä oireita. Käytettäessä tätä strategiaa voidaan välttää turhia endoskopioita. Lievien oireiden hoito voidaan aloittaa myös lievemmällä lääkityksellä: antasidit, H2-reseptorin salpaajat. Potilasohje närästyslääkkeistä 2.

        Jos oireet kestävät yli 3 viikkoa tai uusivat nopeasti, ovat ensivaiheen tutkimukset suositeltavia. Jos potilaan vointi on hyvä, eikä hälyttäviä oireita ole, voidaan toistuvat ja pitempiaikaisetkin hoidot sallia alle 55-vuotiailla vaikkei gastroskopiaa ole tehty.
        Jos uusia ja hälyttäviä oireita (kuten nielemisvaikeudet) ilmaantuu, on gastroskopia aiheellinen.
        Jos oireen syy on selvitetty ja oireet uusivat hoidon jälkeen, voidaan kokeilla uudelleen sitä hoitoa, jolla oireet paranivat.
        Ensivaiheen tutkimukset
        Tehdään kaikille, joilla on yli 3 viikkoa kestänyt päivittäinen tai usein toistuva oireilu tai hälyttäviä oireita
        Gastroskopia
        PVK
        Refluksiesofagiitti diagnosoidaan luotettavasti gastroskopialla ja sen yhteydessä otetulla esofagusbiopsialla. Biopsialöydöksen merkitys ilman makroskooppisia löydöksiä on kyseenalainen. Gastroskopiassa voidaan osoittaa tai sulkea pois myös muita närästyksen ja rinnanaluspoltteen syitä, kuten ulkus ja mahan tai ruokatorven kasvaimet. Refluksisairauden endoskooppinen luokittelu. Lääkkeen valinnan ja lääkityksen keston määrää esofagiitin vaikeusaste, joka määritellään Los Angeles -luokituksen avulla:

        1. Esofagiitin luokittelu (Los Angeles) Aste1) Endoskopialöydös 2)
        Asteet C ja D = vaikea esofagiitti. Esofagiitin komplikaatiot, kuten striktuura, haava ja Barrettin metaplasia, luokitellaan erikseen.
        2) Limakalvon rikkouma on normaalista limakalvosta tarkasti erottuva punoittava tai fibriinipeitteinen alue.

        A Yksi tai useampi limakalvon rikkouma poimun päällä, pituus ≤ 5 mm
        B Yksi tai useampi > 5 mm:n mittainen limakalvon rikkouma poimun päällä mutta ei yhtenäisenä poimujen välissä
        C Kahden tai useamman pitkittäisen poimun välissä yksi tai useampia limakalvon rikkoumia, jotka kattavat alle 75 % ympärysmitasta
        D Limakalvon rikkoumia, jotka kattavat vähintään 75 % ruokatorven ympärysmitasta

        Jatkotutkimukset
        Jos ei todeta endoskooppista esofagiittia, on syytä pyrkiä refluksitaudin tai motiliteettihäiriön osoittamiseen toistuvia hankalia ja hoitoon reagoimattomia oireita ja epäselviä rintakipu- tai hengitystieoireita potevilla.

        Ruokatorven pH:n pitkäaikaismonitoroinnissa kotona todetaan pidentynyt kokonaisrefluksiaika (pH alle 4 yli 5 % mittausajasta), pitkiä refluksiepisodeja (yli 5 min; oirekorrelaatio).
        Ruokatorven paineenmittaus tehdään ennen leikkaushoitoa tai epäiltäessä primaarista motiliteettihäiriötä, kuten akalasiaa.
        Ruokatorvi röntgenkuvataan motiliteettihäiriöepäilyissä. Negatiivinen löydös ei varmuudella sulje pois lievää motiliteettihäiriötä.
        Sydänperäisten syiden selvittely tulee kysymykseen, jos närästelyn ja rinnanaluspoltteen lisäksi ilmenee rintakipuja, ja erityisesti, jos ne liittyvät rasitukseen:
        keuhkokuva
        EKG
        rasitus-EKG.
        Refluksisairauden hoito
        Hoidon päätavoite on oireiden lievitys.
        Useat potilaat tarvitsevat myös pitkäaikaista ylläpitohoitoa.
        Hoidon tavoitteet
        Oireettomuus
        Endoskooppisesti nähtävän tulehduksen rauhoittaminen
        Esofagiitin uusiutumisen estäminen
        Komplikaatioiden estäminen
        Elämäntapamuutokset ja antasidi
        Eivät usein yksin riitä lievittämään oireita riittävästi
        Sängyn pääpuolen kohotus D
        Laihduttaminen
        Ilta-aterioiden välttäminen
        Pienet ateriat usein
        Ärsyttävien ruokien välttäminen (sitrushedelmät, väkevät alkoholijuomat, tomaatti, kahvi)
        Tupakoinnin lopettaminen
        Tiettyjen lääkkeiden välttäminen (nitrovalmisteet, kalsiuminsalpaajat, antikolinergit, teofylliinivalmisteet)
        Alginaatti tai antasidi tarvittaessa

        Potilasohje 1
        Lääkehoito
        Lääkehoidon periaatteet ovat samat riippumatta siitä, onko hänellä endoskopoimaton, endoskopiassa normaalilta näyttävä vai endoskooppisesti lievä refluksisairaus.
        Vaikeusasteet (Los Angelesin luokitus), ks. taulukko 3
        Oireiden lievittäminen ja esofagiitin parantaminen
        Lievä esofagiitti (aste A tai B)
        Happopumpun salpaaja 4–6 viikkoa A (omepratsoli 20 mg × 1 A; lansopratsoli 30 mg × 1 A; pantopratsoli 40 mg × 1; rabepratsoli 20 mg × 1; esomepratsoli 40 mg × 1 A)
        H2-salpaaja, normaali annos kahdesti vuorokaudessa (ranitidiini, nitsatidiini 150 mg × 2, famotidiini 20 mg × 2) 12 viikkoa
        Vaikeat oireet tai vaikea-asteinen esofagiitti (aste C tai D), hoidon kesto 8–12 viikkoa
        Omepratsoli 20–40 mg × 1–2 A
        Lansopratsoli 30 mg × 1–2 A
        Pantopratsoli 40 mg × 1–2
        Rabepratsoli 20 mg × 1–2
        Esomepratsoli 40 mg × 1 A
        Esofagiitin uusiutumisen esto
        Esofagiitti tai oireet uusiutuvat 60–80 %:lla vuoden kuluessa.
        Ei endoskooppista esofagiittia tai lievä esofagiitti
        Happopumpun salpaaja A kerran päivässä. Pienin annos riittää usein.
        Lievä, kohtalainen tai vaikea esofagiitti
        Happopumpun salpaaja A kerran päivässä hoitoannoksena tai pienenä hoitoannoksena (omepratsoli 10–20 mg × 1; lansopratsoli 15–30 mg × 1; pantopratsoli 20–40 mg × 1; esomepratsoli 20 mg × 1)
        Pitkäaikaishoito
        Refluksisairauden oireet uusivat vuoden kuluessa noin 80 %:lla antisekretorisen hoiton loputtua.
        Nykyisin pyritään käyttämään lievintä hoitoa, jolla potilas pysyy oireettomana.
        Pitkäaikaisessa estohoidossa protonipumpun estäjät ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja turvallisiksi A.
        Kirurginen hoito (Nissenin fundoplikaatio) on tarpeen alle 10 %:lla refluksiesofagiittipotilaista. Sen aiheet ovat seuraavat:
        esofagiitti ei pysy oireettomana lääkehoidolla tai uusiutuu usein.
        esofagiitin komplikaatiot: striktuurat, Barrettin epiteeli ja jatkuva esofagiitti, vuoto, vaikeat aspiraatio-oireet.
        Seuranta
        Lievää esofagiittia ei tarvitse endoskooppisesti kontrolloida, jos oireet paranevat.
        Keskivaikean ja vaikean esofagiitin paraneminen on suositeltavaa varmistaa endoskopialla, jotta tiedetään hoidon teho. Jos oireet muuttavat luonnettaan, on tähystyskontrolli tarpeen.
        Jos todetaan Barrettin esofagus, ovat endoskopiakontrollit dysplasian toteamiseksi tarpeen 3–5 vuoden välein. Barrettin esofagukseen sisältyy suurentunut adenokarsinooman vaara.
        Jos endoskooppisesti ei todeta esofagiittia, refluksisairautta hoidetaan samoin periaattein kuin refluksiesofagiittia. Jos oireet paranevat, eivät kontrollit ja seuranta ole tarpeen.
        Ruokatorven primaarit motiliteettihäiriöt
        Ks. myös 4
        Hoidon tavoitteena on oireiden helpottaminen sekä komplikaatioiden, erityisesti akalasian keuhkokomplikaatioiden, estäminen.
        Motiliteettihäiriöiden hoito
        Ensivaiheessa voidaan akalasiassa ja diffuuseissa esofagusspasmeissa kokeilla lääkehoitoa, jonka tulokset ovat vaihtelevia:
        lyhytvaikutteinen glyseryylinitraatti ennen ateriaa tai
        isosorbididinitraatti ennen ateriaa.
        Jos nitraatit eivät auta, voidaan kokeilla kalsiuminestäjiä: nifedipiini, diltiatseemi. On huomattava, että kalsiuminestäjät voivat pahentaa joidenkin potilaiden refluksioireita.
        Akalasian hoito on pneumaattinen dilataatio. Ellei tästä ole apua, suositellaan myotomiaa (Hellerin leikkaus).



        OMASTA SAIRAUDESTANI: MINUT ON TÄHYSTETTY PARIIN KERTAAN. SAIRAUS ON HYVIN HALLINNASSA. JOSKUS KÄYTÄN SOMAC-LÄÄKITYSTÄ, RAVINON KANSSA OLEN TARKKA JA LISÄKSI OTAN ASTAVITA-NIMISTÄ RAVINTOLISÄÄ PÄIVITTÄIN, KOSKA LÄÄKÄRINI KERTOI, ETTÄ SE SUOJAA LIMAKALVOVAURIOTA JA ESTÄÄ MM. HELIKOBAKTEERI PULORI-INFEKTIOITA. OLEN TARKKAAN KUUNNELLUT LÄÄKÄRINI, JOLLE ANNAN 10 PISTETTÄ, OHJEITA SAIRAUDESTANI. MINUN EI TARVITSE TOIMITTAA SAIRAUSLOMATODISTUSTA TYÖNANTAJALLENI,SILLÄ OLEN KESKUSTELLUT ASIASTA HÄNEN KANSSAAN JA HÄN YMMÄRTÄÄ TILANTEEN. TOISAALTA TYÖSSÄPOISSAOLOJA ON OLLUT VAIN 1-2 PÄIVÄÄ VUODESSA.

        T. tämänkin sairauden kanssa voi elää

        lisätietoa refluksista saa googlaamalla myös refluksiin liittyviä tekstejä englanniksi (GERD, LPR, acid reflux, treatment of reflu jne) - sitä löytyy melko paljon.

        kommenteja edelliseen lainaustekstiin - uusimpia tutkimustuloksia tässä tekstissä ei näkynyt ja muutamat kohdat ovat myöskin kyseenalaisia:

        Valitettavasti suomessa keskitytään liiallisesti alarefluksiin, laryngofaryngeaalaisen refluksin
        toteamisen/tutkimisen kustannuksella. Tällöin perinteinen
        närästyksen tunne usein puuttuu (itsellä pelkkää kurkkurefluksia, en muista perinteistä närästystä pariin vuoteen). Ja ennenkaikkea - suositukset lääkityksestä laryngofaryngeaaliseen refluksiin ovat viimeaikaisten tutkimusten (n. 8v) mukaan erilaisia (!!):
        kaksinkertainen lääkitys 3-6 kk (ja jopa enemmän).
        Tämän tietävät ainakin osa kurkkulääkäreistä, jotka kurkun puolelle menevää refluksia hoitavat.
        Tieto löytyy kaikista englanninkielisistä vähääkään vakavammin otettavista teksteistä.


        Maito auttaa pienissä määrin mutta on petollinen, koska sen kalsium lisää hapon tuotantoa.
        Samanlainen vaikutus myös ilmeisesti kaikilla kalsiumia sisältävillä tuotteilla? Harvinaista, että tätä ei mainita.



        "Refluksipotilailla esiintyy usein myös ummetusta ym......" - hyvä lausahdus kunhan sitä ei tulkita väärin - nykyoppien mukaisesti refluksi ei siis aiheuta kyseisiä muita tauteja vaan pikemminkin päinvastoin (esim ummetus lisää painetta vatsalaukussa, joka saattaa provosoida refluksia). Lääkärini totesi kunnon suoliston toimimisesta olevan etua refluksipotilaille.

        "useimmiten palleatyrään ei liity ....." -
        tämähän on juuri päinvastoin mitä lääkärit
        useimmiten ehdottelevat (refluksi saattaa johtua pelkästään palleatyrästä, joka haittaa r-torven normaalia toimintaa)...

        Kannattaa vertailla eri tekstejä.


      • refluksi
        tekstiin kirjoitti:

        lisätietoa refluksista saa googlaamalla myös refluksiin liittyviä tekstejä englanniksi (GERD, LPR, acid reflux, treatment of reflu jne) - sitä löytyy melko paljon.

        kommenteja edelliseen lainaustekstiin - uusimpia tutkimustuloksia tässä tekstissä ei näkynyt ja muutamat kohdat ovat myöskin kyseenalaisia:

        Valitettavasti suomessa keskitytään liiallisesti alarefluksiin, laryngofaryngeaalaisen refluksin
        toteamisen/tutkimisen kustannuksella. Tällöin perinteinen
        närästyksen tunne usein puuttuu (itsellä pelkkää kurkkurefluksia, en muista perinteistä närästystä pariin vuoteen). Ja ennenkaikkea - suositukset lääkityksestä laryngofaryngeaaliseen refluksiin ovat viimeaikaisten tutkimusten (n. 8v) mukaan erilaisia (!!):
        kaksinkertainen lääkitys 3-6 kk (ja jopa enemmän).
        Tämän tietävät ainakin osa kurkkulääkäreistä, jotka kurkun puolelle menevää refluksia hoitavat.
        Tieto löytyy kaikista englanninkielisistä vähääkään vakavammin otettavista teksteistä.


        Maito auttaa pienissä määrin mutta on petollinen, koska sen kalsium lisää hapon tuotantoa.
        Samanlainen vaikutus myös ilmeisesti kaikilla kalsiumia sisältävillä tuotteilla? Harvinaista, että tätä ei mainita.



        "Refluksipotilailla esiintyy usein myös ummetusta ym......" - hyvä lausahdus kunhan sitä ei tulkita väärin - nykyoppien mukaisesti refluksi ei siis aiheuta kyseisiä muita tauteja vaan pikemminkin päinvastoin (esim ummetus lisää painetta vatsalaukussa, joka saattaa provosoida refluksia). Lääkärini totesi kunnon suoliston toimimisesta olevan etua refluksipotilaille.

        "useimmiten palleatyrään ei liity ....." -
        tämähän on juuri päinvastoin mitä lääkärit
        useimmiten ehdottelevat (refluksi saattaa johtua pelkästään palleatyrästä, joka haittaa r-torven normaalia toimintaa)...

        Kannattaa vertailla eri tekstejä.

        taidampa käydä kurkkulääkärillä taas,viimeksi sain nenänhuuhtelukannun ja suositteli jatkamaan 40mg Nexiumia vrk.
        Ei ole auttanut,yskin koko ajan,maitoa olen käyttänyt päivittäin helpottamaan oloa,mutta pitäskös sekin jättää jos se lisää happojen määrää.
        Ihmetelen myös,miksi kukaan ei puhu että vaiva on vaan kurkussa,eikö lääkärit tiedä tätä?


      • refluksi
        refluksi kirjoitti:

        taidampa käydä kurkkulääkärillä taas,viimeksi sain nenänhuuhtelukannun ja suositteli jatkamaan 40mg Nexiumia vrk.
        Ei ole auttanut,yskin koko ajan,maitoa olen käyttänyt päivittäin helpottamaan oloa,mutta pitäskös sekin jättää jos se lisää happojen määrää.
        Ihmetelen myös,miksi kukaan ei puhu että vaiva on vaan kurkussa,eikö lääkärit tiedä tätä?

        en saanut kannua lääkäriltä vaan sano et osta apteekista ja sillä huuhdella poskiontelot,minulla on kyllä valkosia kokkareita usein nielussa,johtuu varmaan refluksista.


      • propuja
        refluksi kirjoitti:

        en saanut kannua lääkäriltä vaan sano et osta apteekista ja sillä huuhdella poskiontelot,minulla on kyllä valkosia kokkareita usein nielussa,johtuu varmaan refluksista.

        Ihanteellista olisi, jos gastro ja kurkkupuolen
        ihmiset toimisivat yhteistyössä.


        Niitä valkoisia pallukoita (proput) nielurisojen poimuissa ja "kraatereissa" on jokaisella
        jossakin vaiheessa, toisilla enemmän, toisilla
        vähemmän - ei liity refluksiin. Täysin vaarattomia - jos ne haittaa, niitä voi itse poistaa topsilla jos haluaa. Jotkut kurlailee lisäksi suuvesillä. Pahanhajuisiahan ne ovat tietenkin.
        Ne koostuvat bakteereista, ruoantähteistä
        (syödessä jäävistä) yms - lääkärin mukaan
        kuuluvat nielun normaalitoimintaan. Toiset eivät edes huomaa niiden olemassaoloa vaan nielaisevat ne esim ruoan mukana alas.


      • Outo lintu
        tekstiin kirjoitti:

        lisätietoa refluksista saa googlaamalla myös refluksiin liittyviä tekstejä englanniksi (GERD, LPR, acid reflux, treatment of reflu jne) - sitä löytyy melko paljon.

        kommenteja edelliseen lainaustekstiin - uusimpia tutkimustuloksia tässä tekstissä ei näkynyt ja muutamat kohdat ovat myöskin kyseenalaisia:

        Valitettavasti suomessa keskitytään liiallisesti alarefluksiin, laryngofaryngeaalaisen refluksin
        toteamisen/tutkimisen kustannuksella. Tällöin perinteinen
        närästyksen tunne usein puuttuu (itsellä pelkkää kurkkurefluksia, en muista perinteistä närästystä pariin vuoteen). Ja ennenkaikkea - suositukset lääkityksestä laryngofaryngeaaliseen refluksiin ovat viimeaikaisten tutkimusten (n. 8v) mukaan erilaisia (!!):
        kaksinkertainen lääkitys 3-6 kk (ja jopa enemmän).
        Tämän tietävät ainakin osa kurkkulääkäreistä, jotka kurkun puolelle menevää refluksia hoitavat.
        Tieto löytyy kaikista englanninkielisistä vähääkään vakavammin otettavista teksteistä.


        Maito auttaa pienissä määrin mutta on petollinen, koska sen kalsium lisää hapon tuotantoa.
        Samanlainen vaikutus myös ilmeisesti kaikilla kalsiumia sisältävillä tuotteilla? Harvinaista, että tätä ei mainita.



        "Refluksipotilailla esiintyy usein myös ummetusta ym......" - hyvä lausahdus kunhan sitä ei tulkita väärin - nykyoppien mukaisesti refluksi ei siis aiheuta kyseisiä muita tauteja vaan pikemminkin päinvastoin (esim ummetus lisää painetta vatsalaukussa, joka saattaa provosoida refluksia). Lääkärini totesi kunnon suoliston toimimisesta olevan etua refluksipotilaille.

        "useimmiten palleatyrään ei liity ....." -
        tämähän on juuri päinvastoin mitä lääkärit
        useimmiten ehdottelevat (refluksi saattaa johtua pelkästään palleatyrästä, joka haittaa r-torven normaalia toimintaa)...

        Kannattaa vertailla eri tekstejä.

        "Refluksipotilailla esiintyy usein myös ummetusta ym......" - hyvä lausahdus kunhan sitä ei tulkita väärin - nykyoppien mukaisesti refluksi ei siis aiheuta kyseisiä muita tauteja vaan pikemminkin päinvastoin (esim ummetus lisää painetta vatsalaukussa, joka saattaa provosoida refluksia). Lääkärini totesi kunnon suoliston toimimisesta olevan etua refluksipotilaille.
        ==================================================Niin mä luulen myös, että ummetus tai huono vatsan toiminta lisää refluksitaudin riskiä, enkä usko että ummetus kuuluu refluksitautiin, mutta ummetus/huono vatsan toiminta voi käynnistää refluksitaudin.


      • Summerly

        "Happosalpaajat ovat olleet käytössä jo pidempään tarvittaessa ja auttavatkin usein jotain, mutta en voi niitä kovin pitkäjaksoisesti syödä, alkavat aiheuttaa taas muita ongelmia. Elimistö menee jotenkin kokonaan tukkoon ja epätasapainoon"


        Voisitko hieman tarkentaa, että mitä ongelmia tuosta pitkäaikaiskäytöstä aiheutuu?


      • pitäs lääkärinkin tietää:-(
        apua tarjolla kirjoitti:

        REFLUKSITAUTI

        Tavoitteet
        Suljetaan nopeasti pois kiireellistä hoitoa vaativat sairaudet, jos närästykseen tai rinnanaluspoltteeseen liittyy muu äkillinen tai voimakas oire, kuten rintakipu, vatsakipu tai verioksennus; kardiovaskulaariset sairaudet, vaikea esofagiitti, komplisoitunut ulkustauti, ruokatorven ja mahalaukun kasvaimet.
        Hoidetaan aluksi oireenmukaisesti muut kuin mainituista oireista kärsivät potilaat ja tehdään jatkotutkimuksia, jos oireet pitkittyvät.

        Määritelmä
        Närästys on polttava tunne rintalastan takana. Sitä ei voi luonnehtia selväksi kivuksi. Närästystä provosoivat usein kylmä tai kuuma juoma, sitrusmehu ja alkoholi. Antasidit tyypillisesti helpottavat närästystä.
        Ruokatorven refluksitaudissa henkilö altistuu gastroesofageaalisen refluksin aiheuttamille komplikaatioille tai hänen elämänlaatunsa on huonontunut refluksioireiden vuoksi.
        Epidemiologia
        Amerikkalaisessa selvityksessä terveistä sairaalahenkilökunnan jäsenistä närästystä oli päivittäin 7 %:lla ja viikoittain 14 %:lla.
        Raskauden aikana närästys on vielä tavallisempaa (25–80 %).
        Närästys- ja refluksioireilu lisääntyvät iän myötä. Vain pieni osa potilaista hakeutuu tutkimuksiin.

        Etiologia
        Närästyksen ja rinnanaluspoltteen mekanismiksi katsotaan yleensä gastroesofageaalinen refluksi. Sairauksia, joihin liittyy närästystä ja rinnanaluspoltetta, ovat refluksisairaus (joko liittyy esofagiittiin tai ilmenee ilman todettavaa esofagiittia) ruokatorven muut motoriset häiriöt (akalasia, diffuusit spasmit, pähkinänsärkijäesofagus) peptinen ulkustauti
        mahalaukun tyhjenemishäiriöt ärtyvän suolen oireyhtymä ruokatorven ja mahalaukun kasvaimet.
        Palleatyrä edistää usein oireen syntyä.
        Refluksia ilmenee usein ilman anatomista poikkeavuuttakin. Useimmiten palleatyrään ei liity refluksioireita.
        Tärkein refluksitaudin etiopatogeneettinen tekijä on lisääntynyt hetkittäinen alasulkijan relaksaatio (TLESR).

        Komplikaatiot
        Refluksiesofagiitti on useimmiten lievä sairaus ilman vakavia komplikaatioita. Jatkuva hoitamaton tulehdus voi aiheuttaa ruokatorven levyepiteelin korvautumista metaplastisella lieriöepiteelillä (Barrettin epiteeli). Sitä tavataan n. 8–20 %:lla esofagiittipotilaista, ja siihen sisältyy adenokarsinooman vaara. Pitkään kestänyt ulseroiva esofagiitti voi aiheuttaa strikturoitumista ja nielemisvaikeuksia. Esofagiitti aiheuttaa noin 7 % kaikista ruoansulatuskanavan verenvuodoista. Esofagiittivuoto on lähes aina anemisoivaa tihkuvuotoa.

        Ilman selvää esofagiittia refluksisairauden ei tiedetä varmasti johtavan pysyviin ruokatorvivaurioihin. Refluksisairauteen voi liittyä aspiraatiota ja toistuvia hengitystieinfektioita erityisesti lapsilla ja vanhuksilla. Hampaiden kiillevaurioiden on esitetty liittyvän refluksisairauteen.

        Potilaan taustatiedot ja status
        Refluksisairauteen viittaavat oireet:
        Närästys on refluksisairauden tärkein oire. Sitä ilmenee 75 %:lla refluksisairauden oireista kärsivistä. Oireen sensitiivisyys on kuitenkin huono.
        Oire liittyy ruokailuun: runsas syöminen, rasvainen ruoka, suklaa, kahvi, väkevät alkoholit ja happamat mehut pahentavat oireita. Maito ja antasidit usein helpottavat niitä.
        Kumartelu, nostelu ja kiristävät vaatteet pahentavat tilaa, samoin makuulla olo.
        Närästykseen liittyvät muut ruokatorvioireet: rintakipu, nielemisvaivat, röyhtäily, karvaan nesteen nousu suuhun.
        Refluksisairauspotilailla esiintyy usein muita toiminnallisia vatsavaivoja, kuten ummetusta, vatsan turvottelua ja kaasuvaivoja.
        Hengitystieoireita, erityisesti yöllisiä yskänkohtauksia, on vanhuksilla aspiraation vuoksi.

        Hälyttävät oireet, jolloin endoskopia on heti aiheellinen:
        Verioksennukset
        Verenvuoto
        Anemia
        Nielemisvaivat
        Ruoan takertumisen tunne
        Laihtuminen
        Rintakivut
        Merkit, jotka viittaavat, että oireen takana on muukin kuin refluksisairaus
        Vatsakivut ja aristus ylävatsalla viittaavat ulkustautiin tai muuhun ylävatsan alueen orgaaniseen sairauteen.
        Rasitukseen liittyvä rintakipu on usein sydänperäistä. Joskus samat tekijät voivat pahentaa sekä ruokatorvi- että sydänperäisiä oireita. Nitraatit auttavat myös ruokatorviperäisissä kivuissa. Refluksisairaus voi myös pahentaa sepelvaltimotaudin oireita.
        Nielemisvaivat liittyvät ruokatorven striktuuraan, kasvaimeen tai primaarisiin motiliteettihäiriöihin.
        Hoitokokeilu ennen gastroskopiaa
        Diagnostinen hoitokokeilu B protonipumpun estäjällä A voidaan tehdä alle 55-vuotiaille, joilla on tyypilliset refluksisairauden oireet, mutta ei hälyttäviä oireita. Käytettäessä tätä strategiaa voidaan välttää turhia endoskopioita. Lievien oireiden hoito voidaan aloittaa myös lievemmällä lääkityksellä: antasidit, H2-reseptorin salpaajat. Potilasohje närästyslääkkeistä 2.

        Jos oireet kestävät yli 3 viikkoa tai uusivat nopeasti, ovat ensivaiheen tutkimukset suositeltavia. Jos potilaan vointi on hyvä, eikä hälyttäviä oireita ole, voidaan toistuvat ja pitempiaikaisetkin hoidot sallia alle 55-vuotiailla vaikkei gastroskopiaa ole tehty.
        Jos uusia ja hälyttäviä oireita (kuten nielemisvaikeudet) ilmaantuu, on gastroskopia aiheellinen.
        Jos oireen syy on selvitetty ja oireet uusivat hoidon jälkeen, voidaan kokeilla uudelleen sitä hoitoa, jolla oireet paranivat.
        Ensivaiheen tutkimukset
        Tehdään kaikille, joilla on yli 3 viikkoa kestänyt päivittäinen tai usein toistuva oireilu tai hälyttäviä oireita
        Gastroskopia
        PVK
        Refluksiesofagiitti diagnosoidaan luotettavasti gastroskopialla ja sen yhteydessä otetulla esofagusbiopsialla. Biopsialöydöksen merkitys ilman makroskooppisia löydöksiä on kyseenalainen. Gastroskopiassa voidaan osoittaa tai sulkea pois myös muita närästyksen ja rinnanaluspoltteen syitä, kuten ulkus ja mahan tai ruokatorven kasvaimet. Refluksisairauden endoskooppinen luokittelu. Lääkkeen valinnan ja lääkityksen keston määrää esofagiitin vaikeusaste, joka määritellään Los Angeles -luokituksen avulla:

        1. Esofagiitin luokittelu (Los Angeles) Aste1) Endoskopialöydös 2)
        Asteet C ja D = vaikea esofagiitti. Esofagiitin komplikaatiot, kuten striktuura, haava ja Barrettin metaplasia, luokitellaan erikseen.
        2) Limakalvon rikkouma on normaalista limakalvosta tarkasti erottuva punoittava tai fibriinipeitteinen alue.

        A Yksi tai useampi limakalvon rikkouma poimun päällä, pituus ≤ 5 mm
        B Yksi tai useampi > 5 mm:n mittainen limakalvon rikkouma poimun päällä mutta ei yhtenäisenä poimujen välissä
        C Kahden tai useamman pitkittäisen poimun välissä yksi tai useampia limakalvon rikkoumia, jotka kattavat alle 75 % ympärysmitasta
        D Limakalvon rikkoumia, jotka kattavat vähintään 75 % ruokatorven ympärysmitasta

        Jatkotutkimukset
        Jos ei todeta endoskooppista esofagiittia, on syytä pyrkiä refluksitaudin tai motiliteettihäiriön osoittamiseen toistuvia hankalia ja hoitoon reagoimattomia oireita ja epäselviä rintakipu- tai hengitystieoireita potevilla.

        Ruokatorven pH:n pitkäaikaismonitoroinnissa kotona todetaan pidentynyt kokonaisrefluksiaika (pH alle 4 yli 5 % mittausajasta), pitkiä refluksiepisodeja (yli 5 min; oirekorrelaatio).
        Ruokatorven paineenmittaus tehdään ennen leikkaushoitoa tai epäiltäessä primaarista motiliteettihäiriötä, kuten akalasiaa.
        Ruokatorvi röntgenkuvataan motiliteettihäiriöepäilyissä. Negatiivinen löydös ei varmuudella sulje pois lievää motiliteettihäiriötä.
        Sydänperäisten syiden selvittely tulee kysymykseen, jos närästelyn ja rinnanaluspoltteen lisäksi ilmenee rintakipuja, ja erityisesti, jos ne liittyvät rasitukseen:
        keuhkokuva
        EKG
        rasitus-EKG.
        Refluksisairauden hoito
        Hoidon päätavoite on oireiden lievitys.
        Useat potilaat tarvitsevat myös pitkäaikaista ylläpitohoitoa.
        Hoidon tavoitteet
        Oireettomuus
        Endoskooppisesti nähtävän tulehduksen rauhoittaminen
        Esofagiitin uusiutumisen estäminen
        Komplikaatioiden estäminen
        Elämäntapamuutokset ja antasidi
        Eivät usein yksin riitä lievittämään oireita riittävästi
        Sängyn pääpuolen kohotus D
        Laihduttaminen
        Ilta-aterioiden välttäminen
        Pienet ateriat usein
        Ärsyttävien ruokien välttäminen (sitrushedelmät, väkevät alkoholijuomat, tomaatti, kahvi)
        Tupakoinnin lopettaminen
        Tiettyjen lääkkeiden välttäminen (nitrovalmisteet, kalsiuminsalpaajat, antikolinergit, teofylliinivalmisteet)
        Alginaatti tai antasidi tarvittaessa

        Potilasohje 1
        Lääkehoito
        Lääkehoidon periaatteet ovat samat riippumatta siitä, onko hänellä endoskopoimaton, endoskopiassa normaalilta näyttävä vai endoskooppisesti lievä refluksisairaus.
        Vaikeusasteet (Los Angelesin luokitus), ks. taulukko 3
        Oireiden lievittäminen ja esofagiitin parantaminen
        Lievä esofagiitti (aste A tai B)
        Happopumpun salpaaja 4–6 viikkoa A (omepratsoli 20 mg × 1 A; lansopratsoli 30 mg × 1 A; pantopratsoli 40 mg × 1; rabepratsoli 20 mg × 1; esomepratsoli 40 mg × 1 A)
        H2-salpaaja, normaali annos kahdesti vuorokaudessa (ranitidiini, nitsatidiini 150 mg × 2, famotidiini 20 mg × 2) 12 viikkoa
        Vaikeat oireet tai vaikea-asteinen esofagiitti (aste C tai D), hoidon kesto 8–12 viikkoa
        Omepratsoli 20–40 mg × 1–2 A
        Lansopratsoli 30 mg × 1–2 A
        Pantopratsoli 40 mg × 1–2
        Rabepratsoli 20 mg × 1–2
        Esomepratsoli 40 mg × 1 A
        Esofagiitin uusiutumisen esto
        Esofagiitti tai oireet uusiutuvat 60–80 %:lla vuoden kuluessa.
        Ei endoskooppista esofagiittia tai lievä esofagiitti
        Happopumpun salpaaja A kerran päivässä. Pienin annos riittää usein.
        Lievä, kohtalainen tai vaikea esofagiitti
        Happopumpun salpaaja A kerran päivässä hoitoannoksena tai pienenä hoitoannoksena (omepratsoli 10–20 mg × 1; lansopratsoli 15–30 mg × 1; pantopratsoli 20–40 mg × 1; esomepratsoli 20 mg × 1)
        Pitkäaikaishoito
        Refluksisairauden oireet uusivat vuoden kuluessa noin 80 %:lla antisekretorisen hoiton loputtua.
        Nykyisin pyritään käyttämään lievintä hoitoa, jolla potilas pysyy oireettomana.
        Pitkäaikaisessa estohoidossa protonipumpun estäjät ovat osoittautuneet tehokkaiksi ja turvallisiksi A.
        Kirurginen hoito (Nissenin fundoplikaatio) on tarpeen alle 10 %:lla refluksiesofagiittipotilaista. Sen aiheet ovat seuraavat:
        esofagiitti ei pysy oireettomana lääkehoidolla tai uusiutuu usein.
        esofagiitin komplikaatiot: striktuurat, Barrettin epiteeli ja jatkuva esofagiitti, vuoto, vaikeat aspiraatio-oireet.
        Seuranta
        Lievää esofagiittia ei tarvitse endoskooppisesti kontrolloida, jos oireet paranevat.
        Keskivaikean ja vaikean esofagiitin paraneminen on suositeltavaa varmistaa endoskopialla, jotta tiedetään hoidon teho. Jos oireet muuttavat luonnettaan, on tähystyskontrolli tarpeen.
        Jos todetaan Barrettin esofagus, ovat endoskopiakontrollit dysplasian toteamiseksi tarpeen 3–5 vuoden välein. Barrettin esofagukseen sisältyy suurentunut adenokarsinooman vaara.
        Jos endoskooppisesti ei todeta esofagiittia, refluksisairautta hoidetaan samoin periaattein kuin refluksiesofagiittia. Jos oireet paranevat, eivät kontrollit ja seuranta ole tarpeen.
        Ruokatorven primaarit motiliteettihäiriöt
        Ks. myös 4
        Hoidon tavoitteena on oireiden helpottaminen sekä komplikaatioiden, erityisesti akalasian keuhkokomplikaatioiden, estäminen.
        Motiliteettihäiriöiden hoito
        Ensivaiheessa voidaan akalasiassa ja diffuuseissa esofagusspasmeissa kokeilla lääkehoitoa, jonka tulokset ovat vaihtelevia:
        lyhytvaikutteinen glyseryylinitraatti ennen ateriaa tai
        isosorbididinitraatti ennen ateriaa.
        Jos nitraatit eivät auta, voidaan kokeilla kalsiuminestäjiä: nifedipiini, diltiatseemi. On huomattava, että kalsiuminestäjät voivat pahentaa joidenkin potilaiden refluksioireita.
        Akalasian hoito on pneumaattinen dilataatio. Ellei tästä ole apua, suositellaan myotomiaa (Hellerin leikkaus).



        OMASTA SAIRAUDESTANI: MINUT ON TÄHYSTETTY PARIIN KERTAAN. SAIRAUS ON HYVIN HALLINNASSA. JOSKUS KÄYTÄN SOMAC-LÄÄKITYSTÄ, RAVINON KANSSA OLEN TARKKA JA LISÄKSI OTAN ASTAVITA-NIMISTÄ RAVINTOLISÄÄ PÄIVITTÄIN, KOSKA LÄÄKÄRINI KERTOI, ETTÄ SE SUOJAA LIMAKALVOVAURIOTA JA ESTÄÄ MM. HELIKOBAKTEERI PULORI-INFEKTIOITA. OLEN TARKKAAN KUUNNELLUT LÄÄKÄRINI, JOLLE ANNAN 10 PISTETTÄ, OHJEITA SAIRAUDESTANI. MINUN EI TARVITSE TOIMITTAA SAIRAUSLOMATODISTUSTA TYÖNANTAJALLENI,SILLÄ OLEN KESKUSTELLUT ASIASTA HÄNEN KANSSAAN JA HÄN YMMÄRTÄÄ TILANTEEN. TOISAALTA TYÖSSÄPOISSAOLOJA ON OLLUT VAIN 1-2 PÄIVÄÄ VUODESSA.

        T. tämänkin sairauden kanssa voi elää

        Tuolla siitä lisää:
        http://koti.utanet.fi/~paula/kotikokkeli/afta.htm


      • näihin?
        Outo lintu kirjoitti:

        "Refluksipotilailla esiintyy usein myös ummetusta ym......" - hyvä lausahdus kunhan sitä ei tulkita väärin - nykyoppien mukaisesti refluksi ei siis aiheuta kyseisiä muita tauteja vaan pikemminkin päinvastoin (esim ummetus lisää painetta vatsalaukussa, joka saattaa provosoida refluksia). Lääkärini totesi kunnon suoliston toimimisesta olevan etua refluksipotilaille.
        ==================================================Niin mä luulen myös, että ummetus tai huono vatsan toiminta lisää refluksitaudin riskiä, enkä usko että ummetus kuuluu refluksitautiin, mutta ummetus/huono vatsan toiminta voi käynnistää refluksitaudin.

        Niin, ilmeisesti se menee noin, mutta vielä olis kiva tietää, että miksi tuo ummetus iskee aina n. viikkoa ennen kuukautisia, etenkin jos kuukautisten alkaminen pitkittyy ja on vaikeat PMS-oireet (ja esim. esivaihdevuosiin liittyviä vuotohäiriöitä).
        Usein silloin, kun kuukautiset alkavat tavallista aikaisemmin (esim. viikkoa ennen "normaalia") ja ilman esioireita (ja samantien kunnolla, että ei alkuun mitään tiputtelua, kuten tuossa pitkittyneessä versiossa saattaa olla), niin silloin ei myöskään yleensä ole tuota ummetusta.
        Ruokavaliolla ei tunnu olevan merkitystä. Aina sama vaiva, vaikka lisäisi kaikenlaista mahdollista vatsan toimintaa edistävää (vielä entisestäänkin) hyvissä ajoin ennen tuota kriittistä ajankohtaa ja sen aikana.


      • kysymykseen
        Summerly kirjoitti:

        "Happosalpaajat ovat olleet käytössä jo pidempään tarvittaessa ja auttavatkin usein jotain, mutta en voi niitä kovin pitkäjaksoisesti syödä, alkavat aiheuttaa taas muita ongelmia. Elimistö menee jotenkin kokonaan tukkoon ja epätasapainoon"


        Voisitko hieman tarkentaa, että mitä ongelmia tuosta pitkäaikaiskäytöstä aiheutuu?

        On tullut sellaisia jaksoja pitkällisen happosalpaajien käytön jälkeen jolloin tuntuu, että ruoka ei enää sula kunnolla. Nexium tekee lisäksi esim. huonon olon ja Lasoprazolikin toisinaan.
        En osaa selittää kovin tarkaan, mutta noista tulee usein sellainen hieman outo olo.


      • sopii
        kysymykseen kirjoitti:

        On tullut sellaisia jaksoja pitkällisen happosalpaajien käytön jälkeen jolloin tuntuu, että ruoka ei enää sula kunnolla. Nexium tekee lisäksi esim. huonon olon ja Lasoprazolikin toisinaan.
        En osaa selittää kovin tarkaan, mutta noista tulee usein sellainen hieman outo olo.

        itselle tosi hyvin. Ei ole ollut kyllä mitään sulamisongelmia (itsellä kyllä refluksiystävällinen ruokavalio ruokien käsittely esim soseet, raasteet, höyrytys ym) ja suolistokin pelaa hyvin.

        Usein kuulee että refluksista kärsivät juovat ruoan kanssa vettä/mineraalivesiä ym - nehän laimentaa normaalistikin happoja ja saattaa näin aiheuttaa sulamattomuutta/vatsanväänteitä. Lääkityksen kanssa se juominen kannattaisi ainakin lopettaa (lääke on jo vaikuttanut siihen happomäärään joten ei tarvi laimennusta enää).


        Toivottavasti pystyt käyttämään edes jotain happosalpajaa isoimpiin vaivoihisi.


    • ihmiset nykyään

      jos oksenteleva häipyy kotiin! Vaikka kuinka selität ettei se ole tarttuvaa mahatautia vaan refluksia, mielletään se oksentelu tarttuvaan sairauteen, jota halutaan tietenkin välttää.

      Oksentamisesta ei meillä tarvi selittää sen enempää terveydenhoitajalle/työterveydessä - sairaslomaa saa muutaman päivän pelkästä oksentamisesta/ripulista ym. Toimitan lapun työnantajalleni mutta en ala nykyään selittämään vaivojani sen enempää (minulla useita työnantajia) - selvittäköön lääkärin suttuisen kirjoituksen/numerokoodin itse jos haluaa.
      Käytän aina refluksisanaa - en käytä enää termiä "närästys", koska ihmiset alkoivat selittelemään omia juttujaan ja ehdottelemaan typeriä Samarin ja maitojuttujaan.
      Itse koin ne (keskivaikeaa refluksia silloin aikoinaan kärsineenä) neuvot yhtä hyödylliseksi kuin jos jalkani olisi poikki ja ihminen ehdottaa siihen laastarin laittoa.



      Selvää on tietenkin ettei palkkaa juokse koeajalta/1 kk aikana jos esim. määräaikainen työsuhde. Oli sairaus mikä tahansa, yhtä paljon työnantajaa yleensä harmittaa poissaolo ja mahdollinen töiden kasautuminen/tekemättä jättäminen.

      • refluksi

        refluksista parantua kokonaan,ilman leikkausta?


      • taitaa kuulua
        refluksi kirjoitti:

        refluksista parantua kokonaan,ilman leikkausta?

        aina ryhmään, jossa ajoittaista refluksia esiintyy (en tiedä määritteleevätkö lääkärit näitä tapauksia refluksitaudiksi vielä ollenkaan?) - esim. raskaus ohitse (ei painetta ja portti toimii jälleen normaalisti) ja satunnaista portin toimintahäiriötä (mistä johtuu ei aavistustakaan). Nämä tapaukset taitavat kuulua niihin onnellisin lieviin tapauksiin joilla
        jo yhden aineksen poistaminen (esim kahvi) ja sängynpäädyn kohotus lieventää oireita.

        Jos portti on väljä, varsinaista muuta poistokeinoa ei ole kuin leikkaus (tämäkin kestää vain tietyn rajoitetun ajan, jonka jälkeen tilannetta korjataan uudella leikkauksella).


      • Outo lintu
        refluksi kirjoitti:

        refluksista parantua kokonaan,ilman leikkausta?

        kurkun alueen refluksiongelmat hävinneet, samoin hengenahdistusta selvästi vähemmän kuin noin kolme kuukautta sitten, närästystä on jonkin verran.

        Minua tutkinut ja hutkinut vatsakirurgi sanoi että varsinaisesta refluksista voi leikkauksella parantua mutta tulee muita oireita, jotka eivät välttämättä paranna elämisen laatua. Lisäksi jotkut joutuvat/pääsevät korjausleikkaukseen, joten leikkausta - en ainakaan minä - pidä ykkösvaihtoehtona.

        Monihan on parantunut refluksista ilman leikkaustakin, tai ainakaan ei ole enää tuntenut refluksitaudin oireita.


      • refluksi
        Outo lintu kirjoitti:

        kurkun alueen refluksiongelmat hävinneet, samoin hengenahdistusta selvästi vähemmän kuin noin kolme kuukautta sitten, närästystä on jonkin verran.

        Minua tutkinut ja hutkinut vatsakirurgi sanoi että varsinaisesta refluksista voi leikkauksella parantua mutta tulee muita oireita, jotka eivät välttämättä paranna elämisen laatua. Lisäksi jotkut joutuvat/pääsevät korjausleikkaukseen, joten leikkausta - en ainakaan minä - pidä ykkösvaihtoehtona.

        Monihan on parantunut refluksista ilman leikkaustakin, tai ainakaan ei ole enää tuntenut refluksitaudin oireita.

        kun on tapahtunut parempaan suuntaan muutos,minullakin välillä tuntuu enempi ja välillä on että en huomaa ollenkaan.
        Nexiumia olen kyllä syönyt jo useamman kuukuden,kohta pidän taas paussia ja kokeilen onko parempi olla.
        Selvästi huomaan,kun syön sopimatonta,oireet paheee,ja liikasyöminen myös tekee huonon olon.
        Stressiä pitää välttää,eikä alkoholikaan sovi kuin pieninä määrinä,joskus.


      • Outo lintu
        refluksi kirjoitti:

        kun on tapahtunut parempaan suuntaan muutos,minullakin välillä tuntuu enempi ja välillä on että en huomaa ollenkaan.
        Nexiumia olen kyllä syönyt jo useamman kuukuden,kohta pidän taas paussia ja kokeilen onko parempi olla.
        Selvästi huomaan,kun syön sopimatonta,oireet paheee,ja liikasyöminen myös tekee huonon olon.
        Stressiä pitää välttää,eikä alkoholikaan sovi kuin pieninä määrinä,joskus.

        pienemmällä annoksella eli Somac 20Mg aamuisin, lääkäri sanoi että saa ottaa kaksikin, toisen illalla jos on tarvetta tai olla kokonaan ilman, mutta otan yhden aamuisin, kun joudun käyttämään myös tulehduskipulääkettä ja Somac/Nexium estää mahdollisia vaurioita vatsassa, jos tulehduskipulääkkeellä on taipumusta niitä aiheuttaa.

        Refluksitaudin "oireilu" on minulla vaihtelevaa, mutta tosiaan kurkkukipu, kurkun kutina on jäänyt pois. Hengenahdistus on selvästi vähentynyt, välillä kokonaan pois, josko sitten auttaa astmapiippu, kun allergia- ja astmatutkimuksissa minulta löytyi selviä allergialöydöksiä ja lievä astma.


      • *Kiisa*
        taitaa kuulua kirjoitti:

        aina ryhmään, jossa ajoittaista refluksia esiintyy (en tiedä määritteleevätkö lääkärit näitä tapauksia refluksitaudiksi vielä ollenkaan?) - esim. raskaus ohitse (ei painetta ja portti toimii jälleen normaalisti) ja satunnaista portin toimintahäiriötä (mistä johtuu ei aavistustakaan). Nämä tapaukset taitavat kuulua niihin onnellisin lieviin tapauksiin joilla
        jo yhden aineksen poistaminen (esim kahvi) ja sängynpäädyn kohotus lieventää oireita.

        Jos portti on väljä, varsinaista muuta poistokeinoa ei ole kuin leikkaus (tämäkin kestää vain tietyn rajoitetun ajan, jonka jälkeen tilannetta korjataan uudella leikkauksella).

        Hello!

        Tuli mieleen tuosta refluksista ja raskaudesta, että pahentaako raskaus refluksin oireita entisestään: oksentelua, närästystä, pahoinvointia ym? Onko kokemuksia? Ootteko käyttäny mitä lääkitystä sitten raskauden aikana? Pelottaa vähän tulla raskaaksi, jos oireet oikein pahenevat.


      • tutuilla
        *Kiisa* kirjoitti:

        Hello!

        Tuli mieleen tuosta refluksista ja raskaudesta, että pahentaako raskaus refluksin oireita entisestään: oksentelua, närästystä, pahoinvointia ym? Onko kokemuksia? Ootteko käyttäny mitä lääkitystä sitten raskauden aikana? Pelottaa vähän tulla raskaaksi, jos oireet oikein pahenevat.

        ollut refluksia raskauden yhteydessä.
        Luulisi tilanteen pahenevan ainakin närästyksen osalta kun paine vatsalaukussa kasvavan sikiön takia lisääntyy vähitellen.
        Tiukka dieetti ja asento jutut tärkeitä.
        Soita apteekkiin ja kysy mikä sopii - farmaseutti tietää. Jotkut käytti perinteistä ruokasoodaa veden kanssa
        ( tippoja sitruunamehua) - auttaa kuulemma alle tunnin joillakin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Joskus mietin

      miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi
      Ikävä
      24
      4586
    2. Miten reagoisit

      Jos ikäväsi kohde ottaisi yhteyttä?
      Ikävä
      88
      3714
    3. Ryöstö hyrynsalmella!

      Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313
      Hyrynsalmi
      46
      3075
    4. Olisiko kaivattusi

      Sinulle uskollinen? Olisitko itse hänelle?
      Ikävä
      54
      2657
    5. Ihana nainen

      Suukotellaanko illalla?☺️ 🧔🏻🫶
      Ikävä
      51
      2589
    6. Mitä haluaisit sanoa

      Nyt kaivatullesi?
      Ikävä
      203
      2583
    7. Sukuvikaako ?

      Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne
      Iisalmi
      32
      2390
    8. Ootko koskaan miettinyt että

      miksi kaivatullasi ei ole puolisoa?
      Ikävä
      152
      2318
    9. Huomenta ihana

      Mussu ❤️.
      Ikävä
      31
      1945
    10. Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa

      Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok
      Maailman menoa
      107
      1521
    Aihe