Voi olla jossakin muodossa jo täälläkin mutta laitetaan uudestaan koska on niin hyvä ja kesäinen lisäke:
1. purkki kermaviiliä
1. pieni purkki smetanaa
1. iso sipuli
1. nippu tiliä "ruukullinen"
1. Pkt sillifile, (esim, boy:n uusi saukon sillifile tai matjesfile, ravintola fileet käy myös hyvin huuhdeltuna)
(ripaus mustapippuri)
Sekoita kermaviili ja smetana keskenään kulhoon ja lisää ripaus mustapippuri -rouhetta jos haluat. Silppua tilli hienoksi ja lisää kulhoon. Huuhtele silli fileet kylmän veden alla ja kuivaa talouspaperiin, silppua sitten silli hienoksi ja lisää kulhoon. Sekoita. Anna maustua ainakin tunnin jääkaapissa. Tarjoa lisäkkeenä esim. uusien perunoiden ja keitettyjen kananmunien kanssa tai sellaisenaan ruisleivän päällä!
PS: (Muista huuhdella ja kuivata sillifileet muuten tartar:sta tulee liian suolaista ja vetistä)
Sillitartar
7
1604
Vastaukset
Tuli mieleen, kun tuossa taannoin muussa osiossa väännettiin peistä ta(r)tar-sanan väärinkäytöstä, niin mitähän tartaria tässä silliruoassa okein on?
Kukahan näitä ruokien nimiä oikein keksii - yhtään ymmärtämättä nimien etymologiaa ja taustaa? Nämä kaikki kuulunevatkin sarjaan "Roope Ankan Nauravat Nakit".
Usein näkee jopa lähes vakavana pidettävien ruokaloitten listoillakin sellaisia sanahirviöitä, että ihmetyttää ruokalanpitäjän ja menunlaatijan ruokapuolen tietotaso.
Kuten nämä nykyään muodissa olevat erilaiset cappuccinot. Jos vain ruoka on vähänkin juoksevaa ja sen pinnalla voisi kuvitella olevan vaahtoa, kelpaa nimeksi vaikka "sillicappuccino".
Ei tämä tietenkään ruokaasi huonommaksi tee - tuo nimi vain panee tökkimään.- saisi tartar-pihvin,
lisäksi vain pippuria ja vaikka soya-balsamico-kastike. Perunalastuja voi tehdä höyläämällä (käytän juustohöylää, kun ei ole kaiken maailman koneita) perunat(ei jauhoisia) ohuiksi siivuiksi, jotka paistopaperille, vielä paperi siivujen päälle, uuniin 15 min. 185 asteessa. Suolaa ja yrttejä, jos haluaa.
Alkuperäinen tattarien käyttämä kastike oli lienee raaka kananmuna, mikä onkin hyvää, jos ei pelkää salmonelleja. -Raaka kananmuna on hyvä "kastike" myös pastaruokiin. Alempana todellisempi kalatartar - tämän voi tehdä siiasta ja miksei lohestakin. Eräs versio on käyttää puolisi graavattua lohta ja puoliksi kylmäsavulohta.
500 g tuoretta siikafileetä - ruodot nypitty tarkoin pois
1 pieni sipuli - mieluummin punasipuli
1 rkl sitruunamehua
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 rkl hienonnettua tilliä
7 rkl neutraalia kasvisöljyä - auringonkukka yms.
mustapippuria
suolaa
Pienennä siika mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Älä käytä tehosekoitinta, sillä se tekee kalasta muusia. Huuhtele pienitty sipulisilppu nopeasti vedessä kitkeryyden poistamiseksi.
Sekoita ainekset keskenään. Jaa seos osiin ja muotoile siitä taputtelemalla pihvejä tai mieluummin vielä: käytä pyöreää muottia.
Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vaalean leivän kera. Leikkaa paahtoleipä samankokoiseksi pyöryläksi kuin tartar, paahda se ja pane tartar sen päälle. Tilliä tai ruohosipulia koristeeksi - ehkäpä kananmunankeltuainen kuorenpuolikkaseen päälle.
Tähänkin käy hienosti kananmumankeltuinen kastikkeeksi.
Toiseksi kastikkeeksi sopii piparjuurella maustettu smetana.Mulle on tulossa ensi viikolla intialainen vieras aterialle. Ajattelin tehdä alkupalaksi lohitartarin yllä olevan ohjeen mukaan. Mainitsit kastikkeena piparjuurella maustetun smetanan. Suomessa piparjuurta ei juuri käytetä, mutta eräässä ruotsalaisessa ruokaohjelmassa sitä raastettiin iloisesti kalafileen päälle. Minkähän takia piparjuuren käyttö Suomessa on jäänyt vähäiseksi? Olisiko syynä vanhan kunnon 60-luvun piparjuurilihat kouluruokalassa ;>) Itse syön raan kalan ja riimilihan kanssa joskus piparjuuritahnaa soijakastikkeen kera kuin wasabina.
- M-26
Kiitos reseptistä! Kirjoitan talteen kun tuossa ei ole juuri hiilareitakaan niin käy salaatin kanssa.
Kyllähän se on totta ettei tuo minun resepti mikään tartar ole vaan paremminkin kastike tai lisäke mutta nimi on vain jäänyt!
Tuohon mun reseptiin sellainen muutos että jos käyttää Boy uusi saukon -sillifielttä niin kannattaa huutelun lisäksi jonkin aikaa liottaa fileitä vedessä, kastike jää nimittäin minun mielestä hieman liian suolaiseksi! Parta-Arska kirjoitti:
Mulle on tulossa ensi viikolla intialainen vieras aterialle. Ajattelin tehdä alkupalaksi lohitartarin yllä olevan ohjeen mukaan. Mainitsit kastikkeena piparjuurella maustetun smetanan. Suomessa piparjuurta ei juuri käytetä, mutta eräässä ruotsalaisessa ruokaohjelmassa sitä raastettiin iloisesti kalafileen päälle. Minkähän takia piparjuuren käyttö Suomessa on jäänyt vähäiseksi? Olisiko syynä vanhan kunnon 60-luvun piparjuurilihat kouluruokalassa ;>) Itse syön raan kalan ja riimilihan kanssa joskus piparjuuritahnaa soijakastikkeen kera kuin wasabina.
Voit olla aivan oikeassa tuon koulujutun suhteen - saman kohtalon on saanut toinenkin klassikko eli tilliliha. Länsi-Suomessa on mielestäni vieläkin vankemmat perinteet piparjuurelle - Sisä-Suomen puolella en tiedä onko koskaan käytettykään.
Piparjuuren käyttö tulee kyllä varmaan lisääntymään juuri japanilaisen ruoan suosion kasvun myötä. Onhan wasabikin piparjuuta - eräänlaista sellaista - ja maultaan aivan lähes samanlaista kuin omamme. Ruotsissa ja Tanskassa on todellakin paljon laajempi perinne piparjuuren käyttöön kuin meillä.
Felixillä on tuubissa piparjuurta ja siitä puristelen aina ruokaan, milloin haluan kirpeää potkua soossiin tai salaattiinin.
Piparjuurilastut kurkkupurkkiin ovat mummopn keittiön vanha jippo. Erityisesti suola- ja hapankurkkuihin.- purkissa on
M-26 kirjoitti:
Kiitos reseptistä! Kirjoitan talteen kun tuossa ei ole juuri hiilareitakaan niin käy salaatin kanssa.
Kyllähän se on totta ettei tuo minun resepti mikään tartar ole vaan paremminkin kastike tai lisäke mutta nimi on vain jäänyt!
Tuohon mun reseptiin sellainen muutos että jos käyttää Boy uusi saukon -sillifielttä niin kannattaa huutelun lisäksi jonkin aikaa liottaa fileitä vedessä, kastike jää nimittäin minun mielestä hieman liian suolaiseksi!valmiiksi mietona mössönä mihin tahansa.
Saa Eesti herkut esim
http://books.google.fi/books?id=Fniv9ShKmxcC&pg=PA127&lpg=PA127&dq=mädaroigas&source=web&ots=q1JvNr-CIj&sig=MG3Utd_aeLOUVPGsj8PQuAlalH8&hl=fi&sa=X&oi=book_result&resnum=5&ct=result
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 931738
Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen
Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa3581159Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"
Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna181158- 941019
- 62823
Vanhemmalle naiselle
Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam34783Hyvää yötä
Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani6724- 46706
Mitä saat naiselta mies kun
Otat ohjat? Saat feminiinistä pehmeyttä, lämpöä ja rauhaa. Kun nainen on tässä moodissa hän auttaa miestä lepäämään ja p113676En vaan ymmärrä
Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla42670