4 munaa
500 ml täysmaitoa tai kermamaitoa
3 ruokalus.sokeria
kastike:100 g sokeria, 1 rkl voita
Uuni laitetaan lämpiämään 150 asteiseksi.
Voi sulatetaan kattilassa.100 gr sokeria lisätään koko ajan sekoittaen. Tämä karamellisoitunut liemi kaadetaan 4 pieneen vuokaan(n.7 cm halkaisijalla) tai yhteen isompaan,nopeasti, koska sulanut sokeri kovettuu pian.
Vanukasta varten keitetään maito ja otetaan pois liedeltä. 3 rkl sokeria vispataan munien kanssa vaahdoksi.Kuuma maito lisätään vähitellen ja vispataan, kunnes vanukastaikina paksunee hiukan.Taikina kaadetaan vuokiin karamellisoosin päälle. Vuoka/vuoat laitetaan uuniin n.20 minuutiksi, jolloin vanukas jähmettyy.
Vanukkaita on pidettävä vähintään 12 tuntia jääkaapissa, jotta sokeriliemi taas pehmenee sopivasti.
Jos on tehnyt yhden isomman vanukkaan, voi siitä leikata lautasille sopivia paloja, lisätä soosi ja koristella kermavaahdolla ja hedelmillä jokainen lautanen.Pikkuvuokien kippaaminen lautasille onnistuu harjoituksella.
Tämä on jälkiruoka, joka on levinnyt kaikkiin Välimeren maihin ja siitä on jokaisella etelä-Euroopan kokkaajalla oma valmistustapansa, maidon tilalla voi käyttää kermaa, mannaryynivanukastakin olen syönyt,karamellisoosin voi tehdä ruskeasta sokerista, vanukkaan voi paistaa vesihauteessa, päälle voi ripotella espressokahvia jne. Useimmiten tarjotaan vanukas ilman hedelmiä ja kermavaahtoa.Nimiäkin on rakkaalla lapsella useampia, creme Brulee, katalanilainen (etelä-Ranska pohjois-itäinen Espanja) vanukas jne.
Creme caramel on
6
3175
Vastaukset
- vanhaan aikaan
http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/jalkiruoka_a_k/fi_FI/kuutamokiisseli/ ja tuorewet marjat , se onpi ihanaa
Teet tuon karamellikastikkeen sokerista ja voista. Yleensä sulatettavaan sokeriin lisätään kuitenkin vettä - muuten sitä on tosi vaikeata pitää juoksevana vaan se tahtoo möykkyyntyä vaikka minkä pannun pohjalle. Oikea suhde on muuten noin 150 gr sokeria ja 2-3 rkl vettä.
Sokeri-vesiseosta keitetään kunnes sokeri muuttuu kullanruskeaksi.
Toinen kommentti: Creme Caramel ja Creme Brulée ovat eri ruokia - Creme Bruléen katalonialainen versio on nimeltään Crema Catalana. Lisäksi löytyy Andaluciasta oma versionsa nimeltään Crema Helada. jota on pidetty pakastimessa tovin.
Mutta kuten sanoin - näillä on yhteistä Creme Caramellin kanssa vain se, että molempiin käytetään munaa, kermamaitoa ja sokeria ja maustetaan yleisimmin vaniljalla.
En myöskään yhdy aivan väitteeseesi, että Creme Caramel olisi kovin helppo tehdä - päin vastoin; se vaatii aivan tuoreita munia ja kuuluu onnnistuakseen tehdä vesihauteessa, mikä ei aivan kaikille ole yksinkertainen asia.
Mutta on se vain senverran hyvä jälkkäri, että yrittää kannattaa aina.- Creme Caramellistä:
250 gr. sokeria
3 x vaniljavanukasjauhoa
1,5 litraa maitoa
3 x kuohukermaa
Valmistus tapahtuu 2 päivänä:
1.päivä: Osa maitoa otetaan ja sekoitetaan vaniljavanukasjauhojen kanssa pussin ohjeen mukaan.Loppu maito keitetään ja otetaan sivuun liedeltä.
Otetaan korkea kattila, johon pannaan sokeri, joka lämmitetään hitaasti liedellä, koko ajan sekoittaen.Kun sokeri tulee vaahtoiseksi, laitetaan kattila hellalta pesualtaaseen, koska sokeri on hyvin kuumaa. Nyt siihen lisätään keitetty maito vähitellen. Varottava, koska keitos tahtoo kiehua yli. Lasten ei pidä tehdä tätä itse!Kun kiehuminen altaassa loppuu, on maitoa vielä sekoitettava voimakkaasti. Vaniljaseos lisätään kattilaan, kattila liedelle uudestaan,annetaan kiehahtaa ja sekoitetaan koko ajan. Annetaan jäähtyä ja laitetaan jääkaappiin yöksi.
2.päivä: Vispataan kerma astiassa paksuksi vaahdoksi tehosekoittimella. Myös vanukas kattilassa vispataan vielä ja sitten lisätään kermavaahto siihen.Valmis vanukas laitetaan yhteen isoon tai annoskuppeihin. Tiskaaminen on helppoa, koska aina löytyy joku, joka ei voi olla nuolematta kippoa.
CC ja CB ovat eri ruokia, mutta se on vain merkki siitä, että katalonialaiset ylpeinä omista tavoistaan tietenkin tekevät oman muunnoksensa, luulen.Ja jos CC voin kanssa, tulee hyvää, mutta sokeri paksunee ensin, mutta on seur. päivänä taas juoksevampaa. Creme Caramellistä: kirjoitti:
250 gr. sokeria
3 x vaniljavanukasjauhoa
1,5 litraa maitoa
3 x kuohukermaa
Valmistus tapahtuu 2 päivänä:
1.päivä: Osa maitoa otetaan ja sekoitetaan vaniljavanukasjauhojen kanssa pussin ohjeen mukaan.Loppu maito keitetään ja otetaan sivuun liedeltä.
Otetaan korkea kattila, johon pannaan sokeri, joka lämmitetään hitaasti liedellä, koko ajan sekoittaen.Kun sokeri tulee vaahtoiseksi, laitetaan kattila hellalta pesualtaaseen, koska sokeri on hyvin kuumaa. Nyt siihen lisätään keitetty maito vähitellen. Varottava, koska keitos tahtoo kiehua yli. Lasten ei pidä tehdä tätä itse!Kun kiehuminen altaassa loppuu, on maitoa vielä sekoitettava voimakkaasti. Vaniljaseos lisätään kattilaan, kattila liedelle uudestaan,annetaan kiehahtaa ja sekoitetaan koko ajan. Annetaan jäähtyä ja laitetaan jääkaappiin yöksi.
2.päivä: Vispataan kerma astiassa paksuksi vaahdoksi tehosekoittimella. Myös vanukas kattilassa vispataan vielä ja sitten lisätään kermavaahto siihen.Valmis vanukas laitetaan yhteen isoon tai annoskuppeihin. Tiskaaminen on helppoa, koska aina löytyy joku, joka ei voi olla nuolematta kippoa.
CC ja CB ovat eri ruokia, mutta se on vain merkki siitä, että katalonialaiset ylpeinä omista tavoistaan tietenkin tekevät oman muunnoksensa, luulen.Ja jos CC voin kanssa, tulee hyvää, mutta sokeri paksunee ensin, mutta on seur. päivänä taas juoksevampaa.Kyllä ne ovat eri ruokia - eikä kumpikaan ole edes espanjalaista perua vaan ranskalaisia klassikkoja.
Creme Caramel kts. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/12990/Creme caramel
ja Creme Brulee kts.
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/16100/Creme brulee
Crema Catalanan resepti ja tekotapa poikkeaa Creme Bruléesta siinä, että Creme Brulée tehdään yleensä kermaan ja Crema Catalana kermamaitoon. Samoin Creme Brulée hyydytetään vesihauteessa, mutta Crema Catalana uunissa sellaisenaan. Crema Catalana maustetaan myös usein sitruunalla ja appelsiininkuorella sekä kanelilla.
Tietysti voi aina ajatella, että Creme Bruléen vanukas ei ole mitään muuta kuin Creme Caramelia ja oikeassa väittäjä onkin. Mutta eri ruoista on kyse - ihan kommentoimatta katalaanien ylpeyttä omasta kansastaan ja kulttuuristaan mitenkään.
Creme Caramel kulkee monasti Espanjassa nimellä flan - vaikka tämännimisiä ruokia löytyy kyllä muitakin ja aika erilaisiakin.- Marissa!
crudo kirjoitti:
Kyllä ne ovat eri ruokia - eikä kumpikaan ole edes espanjalaista perua vaan ranskalaisia klassikkoja.
Creme Caramel kts. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/12990/Creme caramel
ja Creme Brulee kts.
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/16100/Creme brulee
Crema Catalanan resepti ja tekotapa poikkeaa Creme Bruléesta siinä, että Creme Brulée tehdään yleensä kermaan ja Crema Catalana kermamaitoon. Samoin Creme Brulée hyydytetään vesihauteessa, mutta Crema Catalana uunissa sellaisenaan. Crema Catalana maustetaan myös usein sitruunalla ja appelsiininkuorella sekä kanelilla.
Tietysti voi aina ajatella, että Creme Bruléen vanukas ei ole mitään muuta kuin Creme Caramelia ja oikeassa väittäjä onkin. Mutta eri ruoista on kyse - ihan kommentoimatta katalaanien ylpeyttä omasta kansastaan ja kulttuuristaan mitenkään.
Creme Caramel kulkee monasti Espanjassa nimellä flan - vaikka tämännimisiä ruokia löytyy kyllä muitakin ja aika erilaisiakin.Hei, Ilmeisesti porukalla on ristiriitaista tietoa näistä herkuista. Créme Caramel/Creme Catalana on espanjalainen paahtovanukas. Cremé brulén kaltainen, mutta poikkeaa valmistustavoiltaan. Sokeri karamellisoidaan kattilassa ja kaadetaan annosvuokiin, jonka jälkeen pääasiassa kananmunista ja kermasta koostuva vanukasseos kaadetaan päälle. Cremé Brulé on ranskalainen jälkiruoka, jossa sokeri karamellisoidaan hyytyneen vanukasseoksen päälle. Ne näyttävätkin ihan erilaisilta annoksilta
- siinä vasta jälkiruoka
Mutta olkaa varovaisia chilin kanssa, ohjeen mukainen määrä on mielestäni liikaa, ja tarjoillessa kannattaa olla myös vaniljajäätelöpallo, vie tulisuutta pois.
http://www.kotijakeittio.fi/ruoka/jalkiruoat/_a53125/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde212656Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292282- 1482254
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.532160Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti211772Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3881627Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961566- 2901454
- 1331408
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131399