Creme caramel on

helppo tehdä

4 munaa
500 ml täysmaitoa tai kermamaitoa
3 ruokalus.sokeria
kastike:100 g sokeria, 1 rkl voita

Uuni laitetaan lämpiämään 150 asteiseksi.
Voi sulatetaan kattilassa.100 gr sokeria lisätään koko ajan sekoittaen. Tämä karamellisoitunut liemi kaadetaan 4 pieneen vuokaan(n.7 cm halkaisijalla) tai yhteen isompaan,nopeasti, koska sulanut sokeri kovettuu pian.
Vanukasta varten keitetään maito ja otetaan pois liedeltä. 3 rkl sokeria vispataan munien kanssa vaahdoksi.Kuuma maito lisätään vähitellen ja vispataan, kunnes vanukastaikina paksunee hiukan.Taikina kaadetaan vuokiin karamellisoosin päälle. Vuoka/vuoat laitetaan uuniin n.20 minuutiksi, jolloin vanukas jähmettyy.
Vanukkaita on pidettävä vähintään 12 tuntia jääkaapissa, jotta sokeriliemi taas pehmenee sopivasti.
Jos on tehnyt yhden isomman vanukkaan, voi siitä leikata lautasille sopivia paloja, lisätä soosi ja koristella kermavaahdolla ja hedelmillä jokainen lautanen.Pikkuvuokien kippaaminen lautasille onnistuu harjoituksella.
Tämä on jälkiruoka, joka on levinnyt kaikkiin Välimeren maihin ja siitä on jokaisella etelä-Euroopan kokkaajalla oma valmistustapansa, maidon tilalla voi käyttää kermaa, mannaryynivanukastakin olen syönyt,karamellisoosin voi tehdä ruskeasta sokerista, vanukkaan voi paistaa vesihauteessa, päälle voi ripotella espressokahvia jne. Useimmiten tarjotaan vanukas ilman hedelmiä ja kermavaahtoa.Nimiäkin on rakkaalla lapsella useampia, creme Brulee, katalanilainen (etelä-Ranska pohjois-itäinen Espanja) vanukas jne.

6

3319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanhaan aikaan
    • Teet tuon karamellikastikkeen sokerista ja voista. Yleensä sulatettavaan sokeriin lisätään kuitenkin vettä - muuten sitä on tosi vaikeata pitää juoksevana vaan se tahtoo möykkyyntyä vaikka minkä pannun pohjalle. Oikea suhde on muuten noin 150 gr sokeria ja 2-3 rkl vettä.

      Sokeri-vesiseosta keitetään kunnes sokeri muuttuu kullanruskeaksi.

      Toinen kommentti: Creme Caramel ja Creme Brulée ovat eri ruokia - Creme Bruléen katalonialainen versio on nimeltään Crema Catalana. Lisäksi löytyy Andaluciasta oma versionsa nimeltään Crema Helada. jota on pidetty pakastimessa tovin.

      Mutta kuten sanoin - näillä on yhteistä Creme Caramellin kanssa vain se, että molempiin käytetään munaa, kermamaitoa ja sokeria ja maustetaan yleisimmin vaniljalla.

      En myöskään yhdy aivan väitteeseesi, että Creme Caramel olisi kovin helppo tehdä - päin vastoin; se vaatii aivan tuoreita munia ja kuuluu onnnistuakseen tehdä vesihauteessa, mikä ei aivan kaikille ole yksinkertainen asia.

      Mutta on se vain senverran hyvä jälkkäri, että yrittää kannattaa aina.

      • Creme Caramellistä:

        250 gr. sokeria
        3 x vaniljavanukasjauhoa
        1,5 litraa maitoa
        3 x kuohukermaa

        Valmistus tapahtuu 2 päivänä:
        1.päivä: Osa maitoa otetaan ja sekoitetaan vaniljavanukasjauhojen kanssa pussin ohjeen mukaan.Loppu maito keitetään ja otetaan sivuun liedeltä.
        Otetaan korkea kattila, johon pannaan sokeri, joka lämmitetään hitaasti liedellä, koko ajan sekoittaen.Kun sokeri tulee vaahtoiseksi, laitetaan kattila hellalta pesualtaaseen, koska sokeri on hyvin kuumaa. Nyt siihen lisätään keitetty maito vähitellen. Varottava, koska keitos tahtoo kiehua yli. Lasten ei pidä tehdä tätä itse!Kun kiehuminen altaassa loppuu, on maitoa vielä sekoitettava voimakkaasti. Vaniljaseos lisätään kattilaan, kattila liedelle uudestaan,annetaan kiehahtaa ja sekoitetaan koko ajan. Annetaan jäähtyä ja laitetaan jääkaappiin yöksi.
        2.päivä: Vispataan kerma astiassa paksuksi vaahdoksi tehosekoittimella. Myös vanukas kattilassa vispataan vielä ja sitten lisätään kermavaahto siihen.Valmis vanukas laitetaan yhteen isoon tai annoskuppeihin. Tiskaaminen on helppoa, koska aina löytyy joku, joka ei voi olla nuolematta kippoa.
        CC ja CB ovat eri ruokia, mutta se on vain merkki siitä, että katalonialaiset ylpeinä omista tavoistaan tietenkin tekevät oman muunnoksensa, luulen.Ja jos CC voin kanssa, tulee hyvää, mutta sokeri paksunee ensin, mutta on seur. päivänä taas juoksevampaa.


      • Creme Caramellistä: kirjoitti:

        250 gr. sokeria
        3 x vaniljavanukasjauhoa
        1,5 litraa maitoa
        3 x kuohukermaa

        Valmistus tapahtuu 2 päivänä:
        1.päivä: Osa maitoa otetaan ja sekoitetaan vaniljavanukasjauhojen kanssa pussin ohjeen mukaan.Loppu maito keitetään ja otetaan sivuun liedeltä.
        Otetaan korkea kattila, johon pannaan sokeri, joka lämmitetään hitaasti liedellä, koko ajan sekoittaen.Kun sokeri tulee vaahtoiseksi, laitetaan kattila hellalta pesualtaaseen, koska sokeri on hyvin kuumaa. Nyt siihen lisätään keitetty maito vähitellen. Varottava, koska keitos tahtoo kiehua yli. Lasten ei pidä tehdä tätä itse!Kun kiehuminen altaassa loppuu, on maitoa vielä sekoitettava voimakkaasti. Vaniljaseos lisätään kattilaan, kattila liedelle uudestaan,annetaan kiehahtaa ja sekoitetaan koko ajan. Annetaan jäähtyä ja laitetaan jääkaappiin yöksi.
        2.päivä: Vispataan kerma astiassa paksuksi vaahdoksi tehosekoittimella. Myös vanukas kattilassa vispataan vielä ja sitten lisätään kermavaahto siihen.Valmis vanukas laitetaan yhteen isoon tai annoskuppeihin. Tiskaaminen on helppoa, koska aina löytyy joku, joka ei voi olla nuolematta kippoa.
        CC ja CB ovat eri ruokia, mutta se on vain merkki siitä, että katalonialaiset ylpeinä omista tavoistaan tietenkin tekevät oman muunnoksensa, luulen.Ja jos CC voin kanssa, tulee hyvää, mutta sokeri paksunee ensin, mutta on seur. päivänä taas juoksevampaa.

        Kyllä ne ovat eri ruokia - eikä kumpikaan ole edes espanjalaista perua vaan ranskalaisia klassikkoja.

        Creme Caramel kts. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/12990/Creme caramel

        ja Creme Brulee kts.

        http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/16100/Creme brulee

        Crema Catalanan resepti ja tekotapa poikkeaa Creme Bruléesta siinä, että Creme Brulée tehdään yleensä kermaan ja Crema Catalana kermamaitoon. Samoin Creme Brulée hyydytetään vesihauteessa, mutta Crema Catalana uunissa sellaisenaan. Crema Catalana maustetaan myös usein sitruunalla ja appelsiininkuorella sekä kanelilla.

        Tietysti voi aina ajatella, että Creme Bruléen vanukas ei ole mitään muuta kuin Creme Caramelia ja oikeassa väittäjä onkin. Mutta eri ruoista on kyse - ihan kommentoimatta katalaanien ylpeyttä omasta kansastaan ja kulttuuristaan mitenkään.

        Creme Caramel kulkee monasti Espanjassa nimellä flan - vaikka tämännimisiä ruokia löytyy kyllä muitakin ja aika erilaisiakin.


      • Marissa!
        crudo kirjoitti:

        Kyllä ne ovat eri ruokia - eikä kumpikaan ole edes espanjalaista perua vaan ranskalaisia klassikkoja.

        Creme Caramel kts. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/12990/Creme caramel

        ja Creme Brulee kts.

        http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/16100/Creme brulee

        Crema Catalanan resepti ja tekotapa poikkeaa Creme Bruléesta siinä, että Creme Brulée tehdään yleensä kermaan ja Crema Catalana kermamaitoon. Samoin Creme Brulée hyydytetään vesihauteessa, mutta Crema Catalana uunissa sellaisenaan. Crema Catalana maustetaan myös usein sitruunalla ja appelsiininkuorella sekä kanelilla.

        Tietysti voi aina ajatella, että Creme Bruléen vanukas ei ole mitään muuta kuin Creme Caramelia ja oikeassa väittäjä onkin. Mutta eri ruoista on kyse - ihan kommentoimatta katalaanien ylpeyttä omasta kansastaan ja kulttuuristaan mitenkään.

        Creme Caramel kulkee monasti Espanjassa nimellä flan - vaikka tämännimisiä ruokia löytyy kyllä muitakin ja aika erilaisiakin.

        Hei, Ilmeisesti porukalla on ristiriitaista tietoa näistä herkuista. Créme Caramel/Creme Catalana on espanjalainen paahtovanukas. Cremé brulén kaltainen, mutta poikkeaa valmistustavoiltaan. Sokeri karamellisoidaan kattilassa ja kaadetaan annosvuokiin, jonka jälkeen pääasiassa kananmunista ja kermasta koostuva vanukasseos kaadetaan päälle. Cremé Brulé on ranskalainen jälkiruoka, jossa sokeri karamellisoidaan hyytyneen vanukasseoksen päälle. Ne näyttävätkin ihan erilaisilta annoksilta


    • siinä vasta jälkiruoka

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      42
      2822
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      354
      2596
    3. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      56
      2325
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      35
      2204
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      25
      1733
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1639
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1526
    8. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1449
    9. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1395
    10. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1299
    Aihe