sävellys

tero88

en tiiä et kuuluuko tää tänne mut kummiskin, mulla on oma bändi ja ollaan soitettu muutama vuos säänöllisesti ja ajateltais jo itsevarmuuden merkeissä jo tekemään omia biisejä. Haluaisin vähän avarrusta sävellykseen et miten se käytänössä tapahtuu esim: pitäisikö ekana rytmi tehdä, sävel,sovelletaanko soolo vai rytmikitara ensiksi kappaleeseen , milloin bassonsovellus yms.. toivottavasti ymmärsitte idean :) olisi kiva jos joku auttaisi mistä sävellys pitää aloittaa ja miten lopettaa. kiitos jo etukäteen.

3

450

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En tiedä pitäisikö minun edes vastata kun sävellän ihan erilaista musiikkia. Tässä kuitenkin jotain kun nyt kerta tänne eksyin :)

      Minulle sävellys lähtee yleensä ihan pienestä oivalluksesta. Se saattaa olla yksi sointu, lyhyt melodiakulku tai jokin visuaalinen idea siitä, miltä musiikki "näyttää". Yleensä hyvin varhaisessa vaiheessa yritän kehitellä idean siitä, mistä biisi kertoo, sillä se vaikuttaa suuresti lopputulokseen.

      Kannattaa miettiä mitä teidän bändinne edustaa, millaista musiikkia haluatte tehdä ja mistä haluatte kertoa. Kun teillä on jokin ajatus kasassa, säveltäminen ja biisien tekokin on helpompaa.

      Säveltäminen on siitä hankalaa, että siihen ei voi kovin hyvin valmistautua, se pitää vain aloittaa. Tapoja on monia: Voit esimerkiksi tehdä ensin sanoituksia, vaikka vain kertosäkeistön. Otat kitaran käteen tai menet pianon ääreen ja alat ottaa sointuja ja kehitellä melodiakulkuja niiden varaan. Yleensä se pienikin alku ruokkii inspiraatiota ja sävellys lähtee käyntiin omalla painollaan.

      Toinen vaihtoehto on se, että vietät aikaa soitellessa, mitä nyt sitten soitatkaan. Kehittelet sointukulkuja ja melodioita. Sitten alat kehittelmään biisi-ideaasi melodian ja sointujen varaan.

      Kysyit sovitusjärjestyksestä biisientekovaiheessa. Itse suosittelisin aloittamaan soinnuista. Melodia on täysin riippuvainen soinnuista, joten se kannattaa kyhätä seuraavaksi. Kun sinulla on melodia, se käytännössä määrittää myös rytmin - tarvitsee vain päättää kuinka nopeasti soittaa ja minkälaisen kompin siihen haluaa rummuille, bassolle ja kitaralle. Tässä vaiheessa runko on aika hyvin kasassa, ja minun näkökulmastani kannattaa jättää kehittämisvaraa muille soittajille. Heiltä varmasti löytyy ideoita miten soittaa omaa sointintaan. Soolo-osuudet, bassokuviot, rumpufillit ja muut ovat sitten hienosäätöä kun biisi on jo käytännössä valmis.

      Itse sävellän instrumentaalia musiikkia, eli lähtökohdat ovat hieman erilaiset kuin sinulla. Luulisin, että niissä on kuitenkin jonkin verran yhtymäkohtia. Tärkeintä on se, että alat vain tekemään musiikkia, kokeilet eri tapoja. Ajan myötä kyllä selviää mikä on sinulle paras tapa tehdä biisejä. Sanoisin kuitenkin, että jonkin verran siinä vaaditaan luovuutta. Ihan mekaanisesti biisit eivät synny, ellei ole todellinen ammattilainen.

      Onnea biisien tekoon!

    • Ansariini

      Minulla on yleensä kaksi tapaa alkaa säveltämään.

      joku minulla on hyvä idea, valmis sävel päässäni, jolloin otan soittimen käteeni ja yritän saada päässä olevan melodian ulos.

      toinen tapa on tosiaankin vain alkaa soittaa, kitaralla vaikkapa sointuja satunnaisessa järjestyksessä. Tämän jälkeen voi kirjoittaa sanat ylös jos on sellainen fiilis. Basso on aika helppo sovittaa, jos ei vaadi paljoa, kitaran pohjasoinnut on yleensä ihan toimivia. (Mielikuvitusta voi tosin aina käyttää)

    • tero88

      tuosta olikin paljon apua, tosin siinä olet oikeassa että luovuus on yksi tärkeimmistä osatekijöistä, minua on yläaste aikana kehuttu luovaksi sekä musiikissa että kuvaamataidosssa joten sitä kait minulla sitten pitäisi ollakin. ja se on toiminut mainiosti kun olemme melodiaan kaikki itse soveltaneet omat instrumenttimme. tosin sävellyksestä voi tulla aika pitkäveteinen kun olen luonteeltanikin perfektionismi :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2117
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      118
      1630
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1520
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1347
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1256
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      489
      1167
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1165
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      963
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      932
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      886
    Aihe