ruisleipä

linda

nyt tarvitsisin hyviä ohjeita ruisleivän tekoon!Eli onko kellään ihan oikeaa näppituntumaa ruisleivän tekoon? reseptiin kuuluu kai vaan vettä,suolaa ja ruisjauhoja,mutta tarvitaanko hiivaa? entäs miten se juuri valmistetaan?miten se hapatetaan jne?????entä paistoaika ja lämpötila jne???????viisaat,kertokaa!!!!!

16

1439

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Titta

      Jos sinulla on vain sähköuuni käytössäsi, etkä saa mistään juurta, joka ei ole pakastettu, niin kokeile ensin Myllyn Paras ruisleipäainepussia, missä on kaikki valmiina.

      Viisas en ole, mutta kokemusta on.

      Juuren voi tehdä pitemmän tai lyhyemmän kaavan mukaan.

      Leipään voi käyttää hiivaa tai ei.

      Omassa sähköuunissani en ole saanut ilman hiivaa onnistumaan.

      • linda

        jos olisin suomessa, menisin ostamaan suoraan kaupasta sitä ruisleipää.......mutta kun en ole niin nyt olis todellakin pakko saada ohjeita ruisleivän ja sen juuren tekoon!!!!joten auttakaa suomineitoa maailmalla....


      • auflauf
        linda kirjoitti:

        jos olisin suomessa, menisin ostamaan suoraan kaupasta sitä ruisleipää.......mutta kun en ole niin nyt olis todellakin pakko saada ohjeita ruisleivän ja sen juuren tekoon!!!!joten auttakaa suomineitoa maailmalla....

        Nyt en ehdi enempää neuvoa, mutta juuren saat liottamalla hapankorppuja vedessä yönyli. Tarkemmat ohjeet tulee hieman myöhemmin. Kokemuksesta voin sanoa, ettei sen tekeminen ole ihan helppoa. Paitsi leipureille ja meidän mummoille.


      • Leipuri espanjasta
        auflauf kirjoitti:

        Nyt en ehdi enempää neuvoa, mutta juuren saat liottamalla hapankorppuja vedessä yönyli. Tarkemmat ohjeet tulee hieman myöhemmin. Kokemuksesta voin sanoa, ettei sen tekeminen ole ihan helppoa. Paitsi leipureille ja meidän mummoille.

        Ensimmäinen taikina:
        1litra 37 asteista vettä
        1 pussi kuivahiivaa
        ruisjauhoja
        2rkl suolaa
        Vatkaa sakea velli ja anna seita liinan alla
        1 vrk. Leivo taikina,suola lisätään vasta tässä vaiheessa ja hapata 2-4 tuntia. Leivo 2 leipää ja kohota. Paista 1tunti.250 ensin 40min. pudota loppuajaksi 200 asteeseen. Jätä seuraavaa kertaa varten pieni pala jääkaappiin.


      • tex mex
        Leipuri espanjasta kirjoitti:

        Ensimmäinen taikina:
        1litra 37 asteista vettä
        1 pussi kuivahiivaa
        ruisjauhoja
        2rkl suolaa
        Vatkaa sakea velli ja anna seita liinan alla
        1 vrk. Leivo taikina,suola lisätään vasta tässä vaiheessa ja hapata 2-4 tuntia. Leivo 2 leipää ja kohota. Paista 1tunti.250 ensin 40min. pudota loppuajaksi 200 asteeseen. Jätä seuraavaa kertaa varten pieni pala jääkaappiin.

        Anteeksi nyt jos on tyhmä kysymys mutta mitä varten se pieni pala sinne jääkaappiin pitää jättää? Ja mitä sillä sitten ensi kerralla oikein tehdään? Ja miksi kun kerran ensimmäinen taikinakin syntyi pelkistä ruisjauhoista ja vedestä? En tiedä mitään ruisleivän valmistusprosessista vaikka joka aamu kyseistä leipää syönkin joten olisi kiva jos joku voisi vaivautua valaisemaan asiaa.


      • leipuri minäkin
        tex mex kirjoitti:

        Anteeksi nyt jos on tyhmä kysymys mutta mitä varten se pieni pala sinne jääkaappiin pitää jättää? Ja mitä sillä sitten ensi kerralla oikein tehdään? Ja miksi kun kerran ensimmäinen taikinakin syntyi pelkistä ruisjauhoista ja vedestä? En tiedä mitään ruisleivän valmistusprosessista vaikka joka aamu kyseistä leipää syönkin joten olisi kiva jos joku voisi vaivautua valaisemaan asiaa.

        Se pala sekoitetaan seuraavaan taikinaan
        kun laitetaan uusi juuri. Mutta kannattaa
        laittaa myös hiiva.


      • tex mex
        leipuri minäkin kirjoitti:

        Se pala sekoitetaan seuraavaan taikinaan
        kun laitetaan uusi juuri. Mutta kannattaa
        laittaa myös hiiva.

        Tuleeko toisesta taikinasta sitten jotenkin eri makuista kun sinne lisätään pala vanhaa vai miksi ei voi tehdä toista taikinaa samoin kuin ekaa eli ruisjauhoista, vedestä ja hiivasta?


      • linda
        leipuri minäkin kirjoitti:

        Se pala sekoitetaan seuraavaan taikinaan
        kun laitetaan uusi juuri. Mutta kannattaa
        laittaa myös hiiva.

        kaikille vastanneille! näillä eväillä sitten yritän-pitäkää peukkuja! muuten yksi juttu vielä, en ole löytänyt paikallisista kaupoista tuorehiivaa, onnistuukohan kuivahiivalla yhtä hyvin? ja mikähän annostus silloin olisi?
        mukavaa päivän jatko akaikille!


      • Titta
        linda kirjoitti:

        kaikille vastanneille! näillä eväillä sitten yritän-pitäkää peukkuja! muuten yksi juttu vielä, en ole löytänyt paikallisista kaupoista tuorehiivaa, onnistuukohan kuivahiivalla yhtä hyvin? ja mikähän annostus silloin olisi?
        mukavaa päivän jatko akaikille!

        Kauan haettuani löysin ohjeen, jonka mukaan olen joskus tehnyt juurta:

        5-6 dl vettä
        2 rkl rasvatonta maitoa
        n. 1 l ruisjauhoja

        1. Kiehauta vesi ja anna sen kiehua avoimessa kattilassa 5-10 min.

        2. Jäähdytä vesi puhtaan liinan alla. Lisää rasvaton, tuore maito. Sekoita nesteeseen 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja anna olla huoneenlämmössä.

        3. Lisää juureen 1-1,5 dl ruisjauhoja joka pv 5-7 päivän aikana. Sitä happamampaa, mitä kauemmin. Lyhyempikin aika käy, jos ei pidä kovin happamasta. Sekoita juurta samalla. Tänä aikana juuri alkaa tuoksua happamelta ja kuohua.

        Tästä määrästä tulee aika suuri, mutta ainahan voi tehdä pienemmän.


      • Titta
        linda kirjoitti:

        kaikille vastanneille! näillä eväillä sitten yritän-pitäkää peukkuja! muuten yksi juttu vielä, en ole löytänyt paikallisista kaupoista tuorehiivaa, onnistuukohan kuivahiivalla yhtä hyvin? ja mikähän annostus silloin olisi?
        mukavaa päivän jatko akaikille!

        Tässä toinen ohje, johon tulee hiivaa

        1 l vettä
        1 l ruisjauhoja
        3 viipaletta jälkiuunileipää
        Nokare hiivaa

        1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiivanokare, murennetut leipäviipaleet ja ruisjauhot.

        2. Peitä ja anna seistä kaksi pv lämpimässä. Sekoita välillä.

        Kahden pv:n jälkeen jälkeen voi leipoa, eli juureen lisätään 50 g hiivaa, suolaa ja n. 1,3 l ruisjauhoja.

        Taikinasta tulee esim. yksi kilon limppu ja kaksi reikäleipää.


      • linda
        Titta kirjoitti:

        Tässä toinen ohje, johon tulee hiivaa

        1 l vettä
        1 l ruisjauhoja
        3 viipaletta jälkiuunileipää
        Nokare hiivaa

        1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiivanokare, murennetut leipäviipaleet ja ruisjauhot.

        2. Peitä ja anna seistä kaksi pv lämpimässä. Sekoita välillä.

        Kahden pv:n jälkeen jälkeen voi leipoa, eli juureen lisätään 50 g hiivaa, suolaa ja n. 1,3 l ruisjauhoja.

        Taikinasta tulee esim. yksi kilon limppu ja kaksi reikäleipää.

        nyt kyllä kuulostaa jo tosi hyvältä, kiitos titta! ja muut tietenkin. nyt kysyisin vielä että miten leivänjuuri säilytetään seuraavaa käyttökertaa varte?olen kuullut jääkaappisäilytyksestä, pakastamisesta ja ihan huoneenlämmössä jauhitettuna ja välillä aina käännellen, mikä olisi paras tapa? entä miten juuri elvytetään esim pakastamisen jälkeen?jaksaako joku vielä vastailla,please!


      • Titta
        linda kirjoitti:

        nyt kyllä kuulostaa jo tosi hyvältä, kiitos titta! ja muut tietenkin. nyt kysyisin vielä että miten leivänjuuri säilytetään seuraavaa käyttökertaa varte?olen kuullut jääkaappisäilytyksestä, pakastamisesta ja ihan huoneenlämmössä jauhitettuna ja välillä aina käännellen, mikä olisi paras tapa? entä miten juuri elvytetään esim pakastamisen jälkeen?jaksaako joku vielä vastailla,please!

        Ennen vanhaanhan hapanleipä tehtiin puutiinussa ja juuri säilyi sen seinämissä ja pohjassa, josta se sitten seuraavalla kerralla heräteltiin henkiin. Nyt ei taida kovinkaan monella olla enää taikinatiinua, hyvä perinne katoaa.

        Juurta voi säilyttää puhtaassa muovipussissa tms., jääkaapissa tai pakastimessa. Itse olen pakastanut, kun en tarvi kovin usein.

        Liuota taikinanjuuri alle 30-asteiseen veteen. Jos juuri on pakastettu, lisää se jäisenä, jolloin vesi voi olla hieman lämpimämpää.

        Vatkaa veteen puolet leipään käytettävästä ruisjauhosta. Vatkaa hyvin!

        Anna taikina-astian olla liinalla peitettynä taas noin vuorokausi VEDOTTOMASSA paikassa. Tänä aikana taikinan happamuus lisääntyy ja nostatuskyky kehittyy. Seos alkaa kuohua ja löystyä. Lämmittämätön sähköuuni on tasalämpöinen ja vedoton nostatuspaikka.

        Leipien nostatusaika on kahdesta tunnista jopa kuuteen tuntiin, riippuen juuren nostatuskyvystä ja lämpötilasta. Joten ei ole "hätähousun" hommaa.

        Suola lisätään leipomispäivänä tai edellisenä iltana.

        On pitkäjänteistä hommaa.

        Unohtuikoos jotain, toivottavasti ei.

        Kysy, jos joku vielä askarruttaa. Yritän taitojeni ja tietojeni mukaan vastailla. En kuitenkaan enää tänään.

        Taisi tulla vähän enemmän kuin kysyit, mutta käytä omaa suodaintasi.

        Hyvää viikonloppua :)


      • Titta
        tex mex kirjoitti:

        Anteeksi nyt jos on tyhmä kysymys mutta mitä varten se pieni pala sinne jääkaappiin pitää jättää? Ja mitä sillä sitten ensi kerralla oikein tehdään? Ja miksi kun kerran ensimmäinen taikinakin syntyi pelkistä ruisjauhoista ja vedestä? En tiedä mitään ruisleivän valmistusprosessista vaikka joka aamu kyseistä leipää syönkin joten olisi kiva jos joku voisi vaivautua valaisemaan asiaa.

        Leivästä tulee yleensä sen parempaa, mitä vanhempi juuri on. Ei siinä muuta.

        Ihan huoletta voi tehdä tarvitsemansa juuren joka kerta alusta lähtien, leivästä ei vain silloin tule kovin hapanta.


      • linda
        Titta kirjoitti:

        Leivästä tulee yleensä sen parempaa, mitä vanhempi juuri on. Ei siinä muuta.

        Ihan huoletta voi tehdä tarvitsemansa juuren joka kerta alusta lähtien, leivästä ei vain silloin tule kovin hapanta.

        on porisemassa, pitäkäähän peukkuja!!!!!
        erityskiitokset titalle joka jaksanut vastailla.vielä tosin jäin epäselväksi KUINKA PIENI pala riittää seuraavan taikinan juureksi?olisko desi vai kaksi, riittävä määrä?


      • Leipuri
        linda kirjoitti:

        on porisemassa, pitäkäähän peukkuja!!!!!
        erityskiitokset titalle joka jaksanut vastailla.vielä tosin jäin epäselväksi KUINKA PIENI pala riittää seuraavan taikinan juureksi?olisko desi vai kaksi, riittävä määrä?

        kaksi desiä on oikein hyvä määrä ja muuten
        samalla tapaa vettä ja jauhoja kuin ensimmäisellä
        kerralla.


      • Titta
        Leipuri kirjoitti:

        kaksi desiä on oikein hyvä määrä ja muuten
        samalla tapaa vettä ja jauhoja kuin ensimmäisellä
        kerralla.

        Hyvä nyrkkisääntö on, että sellainen nyrkinkokoinen pala :) Ei tarvitse mittailla missään.

        Oletkos onnistunut leipäsi kanssa, kun tuli oltua vähän aikaa poissa?

        Saat muuten hyvää hiivaleipääkin, kun teet siihen juuren edellisenä päivänä. Siitä en ole ottanut juuria talteen. Esim. litra huoneen lämpöistä vettä, n. 10 g hiivaa liotetaan joukkoon. Lisätään 9 dl jauhoja hyvin vatkaten. Peitetään ja annetaan kuplia huoneenlämmössä seuraavaan päivään.

        Leipomispäivänä lisätään n. 20 g hiivaa, hiukan siirappia ja jauhoja. Tulee todella maukas leipä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Martinan uusi poikakaveri

      Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu
      Kotimaiset julkkisjuorut
      205
      3141
    2. Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.

      Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva
      Maailman menoa
      239
      1600
    3. Laita mulle viesti!!

      Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus
      Ikävä
      95
      1462
    4. Millaisessa tilanteessa olisit toiminut toisin

      Jos saisit yhden mahdollisuuden toimia toisin?
      Ikävä
      92
      1369
    5. Vanhemmalle naiselle

      alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e
      Ikävä
      46
      1324
    6. Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen

      No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.
      Maailman menoa
      156
      1236
    7. Ajattelen sinua tänäkin iltana

      Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin
      Ikävä
      12
      1178
    8. Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!

      "Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze
      Maailman menoa
      123
      1009
    9. Miehelle...

      Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät
      Ikävä
      89
      922
    10. Tuntuu liian hankalalta

      Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.
      Ikävä
      44
      803
    Aihe