nyt tarvitsisin hyviä ohjeita ruisleivän tekoon!Eli onko kellään ihan oikeaa näppituntumaa ruisleivän tekoon? reseptiin kuuluu kai vaan vettä,suolaa ja ruisjauhoja,mutta tarvitaanko hiivaa? entäs miten se juuri valmistetaan?miten se hapatetaan jne?????entä paistoaika ja lämpötila jne???????viisaat,kertokaa!!!!!
ruisleipä
16
1439
Vastaukset
- Titta
Jos sinulla on vain sähköuuni käytössäsi, etkä saa mistään juurta, joka ei ole pakastettu, niin kokeile ensin Myllyn Paras ruisleipäainepussia, missä on kaikki valmiina.
Viisas en ole, mutta kokemusta on.
Juuren voi tehdä pitemmän tai lyhyemmän kaavan mukaan.
Leipään voi käyttää hiivaa tai ei.
Omassa sähköuunissani en ole saanut ilman hiivaa onnistumaan.- linda
jos olisin suomessa, menisin ostamaan suoraan kaupasta sitä ruisleipää.......mutta kun en ole niin nyt olis todellakin pakko saada ohjeita ruisleivän ja sen juuren tekoon!!!!joten auttakaa suomineitoa maailmalla....
- auflauf
linda kirjoitti:
jos olisin suomessa, menisin ostamaan suoraan kaupasta sitä ruisleipää.......mutta kun en ole niin nyt olis todellakin pakko saada ohjeita ruisleivän ja sen juuren tekoon!!!!joten auttakaa suomineitoa maailmalla....
Nyt en ehdi enempää neuvoa, mutta juuren saat liottamalla hapankorppuja vedessä yönyli. Tarkemmat ohjeet tulee hieman myöhemmin. Kokemuksesta voin sanoa, ettei sen tekeminen ole ihan helppoa. Paitsi leipureille ja meidän mummoille.
- Leipuri espanjasta
auflauf kirjoitti:
Nyt en ehdi enempää neuvoa, mutta juuren saat liottamalla hapankorppuja vedessä yönyli. Tarkemmat ohjeet tulee hieman myöhemmin. Kokemuksesta voin sanoa, ettei sen tekeminen ole ihan helppoa. Paitsi leipureille ja meidän mummoille.
Ensimmäinen taikina:
1litra 37 asteista vettä
1 pussi kuivahiivaa
ruisjauhoja
2rkl suolaa
Vatkaa sakea velli ja anna seita liinan alla
1 vrk. Leivo taikina,suola lisätään vasta tässä vaiheessa ja hapata 2-4 tuntia. Leivo 2 leipää ja kohota. Paista 1tunti.250 ensin 40min. pudota loppuajaksi 200 asteeseen. Jätä seuraavaa kertaa varten pieni pala jääkaappiin. - tex mex
Leipuri espanjasta kirjoitti:
Ensimmäinen taikina:
1litra 37 asteista vettä
1 pussi kuivahiivaa
ruisjauhoja
2rkl suolaa
Vatkaa sakea velli ja anna seita liinan alla
1 vrk. Leivo taikina,suola lisätään vasta tässä vaiheessa ja hapata 2-4 tuntia. Leivo 2 leipää ja kohota. Paista 1tunti.250 ensin 40min. pudota loppuajaksi 200 asteeseen. Jätä seuraavaa kertaa varten pieni pala jääkaappiin.Anteeksi nyt jos on tyhmä kysymys mutta mitä varten se pieni pala sinne jääkaappiin pitää jättää? Ja mitä sillä sitten ensi kerralla oikein tehdään? Ja miksi kun kerran ensimmäinen taikinakin syntyi pelkistä ruisjauhoista ja vedestä? En tiedä mitään ruisleivän valmistusprosessista vaikka joka aamu kyseistä leipää syönkin joten olisi kiva jos joku voisi vaivautua valaisemaan asiaa.
- leipuri minäkin
tex mex kirjoitti:
Anteeksi nyt jos on tyhmä kysymys mutta mitä varten se pieni pala sinne jääkaappiin pitää jättää? Ja mitä sillä sitten ensi kerralla oikein tehdään? Ja miksi kun kerran ensimmäinen taikinakin syntyi pelkistä ruisjauhoista ja vedestä? En tiedä mitään ruisleivän valmistusprosessista vaikka joka aamu kyseistä leipää syönkin joten olisi kiva jos joku voisi vaivautua valaisemaan asiaa.
Se pala sekoitetaan seuraavaan taikinaan
kun laitetaan uusi juuri. Mutta kannattaa
laittaa myös hiiva. - tex mex
leipuri minäkin kirjoitti:
Se pala sekoitetaan seuraavaan taikinaan
kun laitetaan uusi juuri. Mutta kannattaa
laittaa myös hiiva.Tuleeko toisesta taikinasta sitten jotenkin eri makuista kun sinne lisätään pala vanhaa vai miksi ei voi tehdä toista taikinaa samoin kuin ekaa eli ruisjauhoista, vedestä ja hiivasta?
- linda
leipuri minäkin kirjoitti:
Se pala sekoitetaan seuraavaan taikinaan
kun laitetaan uusi juuri. Mutta kannattaa
laittaa myös hiiva.kaikille vastanneille! näillä eväillä sitten yritän-pitäkää peukkuja! muuten yksi juttu vielä, en ole löytänyt paikallisista kaupoista tuorehiivaa, onnistuukohan kuivahiivalla yhtä hyvin? ja mikähän annostus silloin olisi?
mukavaa päivän jatko akaikille! - Titta
linda kirjoitti:
kaikille vastanneille! näillä eväillä sitten yritän-pitäkää peukkuja! muuten yksi juttu vielä, en ole löytänyt paikallisista kaupoista tuorehiivaa, onnistuukohan kuivahiivalla yhtä hyvin? ja mikähän annostus silloin olisi?
mukavaa päivän jatko akaikille!Kauan haettuani löysin ohjeen, jonka mukaan olen joskus tehnyt juurta:
5-6 dl vettä
2 rkl rasvatonta maitoa
n. 1 l ruisjauhoja
1. Kiehauta vesi ja anna sen kiehua avoimessa kattilassa 5-10 min.
2. Jäähdytä vesi puhtaan liinan alla. Lisää rasvaton, tuore maito. Sekoita nesteeseen 2 dl ruisjauhoja. Peitä astia liinalla ja anna olla huoneenlämmössä.
3. Lisää juureen 1-1,5 dl ruisjauhoja joka pv 5-7 päivän aikana. Sitä happamampaa, mitä kauemmin. Lyhyempikin aika käy, jos ei pidä kovin happamasta. Sekoita juurta samalla. Tänä aikana juuri alkaa tuoksua happamelta ja kuohua.
Tästä määrästä tulee aika suuri, mutta ainahan voi tehdä pienemmän. - Titta
linda kirjoitti:
kaikille vastanneille! näillä eväillä sitten yritän-pitäkää peukkuja! muuten yksi juttu vielä, en ole löytänyt paikallisista kaupoista tuorehiivaa, onnistuukohan kuivahiivalla yhtä hyvin? ja mikähän annostus silloin olisi?
mukavaa päivän jatko akaikille!Tässä toinen ohje, johon tulee hiivaa
1 l vettä
1 l ruisjauhoja
3 viipaletta jälkiuunileipää
Nokare hiivaa
1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiivanokare, murennetut leipäviipaleet ja ruisjauhot.
2. Peitä ja anna seistä kaksi pv lämpimässä. Sekoita välillä.
Kahden pv:n jälkeen jälkeen voi leipoa, eli juureen lisätään 50 g hiivaa, suolaa ja n. 1,3 l ruisjauhoja.
Taikinasta tulee esim. yksi kilon limppu ja kaksi reikäleipää. - linda
Titta kirjoitti:
Tässä toinen ohje, johon tulee hiivaa
1 l vettä
1 l ruisjauhoja
3 viipaletta jälkiuunileipää
Nokare hiivaa
1. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiivanokare, murennetut leipäviipaleet ja ruisjauhot.
2. Peitä ja anna seistä kaksi pv lämpimässä. Sekoita välillä.
Kahden pv:n jälkeen jälkeen voi leipoa, eli juureen lisätään 50 g hiivaa, suolaa ja n. 1,3 l ruisjauhoja.
Taikinasta tulee esim. yksi kilon limppu ja kaksi reikäleipää.nyt kyllä kuulostaa jo tosi hyvältä, kiitos titta! ja muut tietenkin. nyt kysyisin vielä että miten leivänjuuri säilytetään seuraavaa käyttökertaa varte?olen kuullut jääkaappisäilytyksestä, pakastamisesta ja ihan huoneenlämmössä jauhitettuna ja välillä aina käännellen, mikä olisi paras tapa? entä miten juuri elvytetään esim pakastamisen jälkeen?jaksaako joku vielä vastailla,please!
- Titta
linda kirjoitti:
nyt kyllä kuulostaa jo tosi hyvältä, kiitos titta! ja muut tietenkin. nyt kysyisin vielä että miten leivänjuuri säilytetään seuraavaa käyttökertaa varte?olen kuullut jääkaappisäilytyksestä, pakastamisesta ja ihan huoneenlämmössä jauhitettuna ja välillä aina käännellen, mikä olisi paras tapa? entä miten juuri elvytetään esim pakastamisen jälkeen?jaksaako joku vielä vastailla,please!
Ennen vanhaanhan hapanleipä tehtiin puutiinussa ja juuri säilyi sen seinämissä ja pohjassa, josta se sitten seuraavalla kerralla heräteltiin henkiin. Nyt ei taida kovinkaan monella olla enää taikinatiinua, hyvä perinne katoaa.
Juurta voi säilyttää puhtaassa muovipussissa tms., jääkaapissa tai pakastimessa. Itse olen pakastanut, kun en tarvi kovin usein.
Liuota taikinanjuuri alle 30-asteiseen veteen. Jos juuri on pakastettu, lisää se jäisenä, jolloin vesi voi olla hieman lämpimämpää.
Vatkaa veteen puolet leipään käytettävästä ruisjauhosta. Vatkaa hyvin!
Anna taikina-astian olla liinalla peitettynä taas noin vuorokausi VEDOTTOMASSA paikassa. Tänä aikana taikinan happamuus lisääntyy ja nostatuskyky kehittyy. Seos alkaa kuohua ja löystyä. Lämmittämätön sähköuuni on tasalämpöinen ja vedoton nostatuspaikka.
Leipien nostatusaika on kahdesta tunnista jopa kuuteen tuntiin, riippuen juuren nostatuskyvystä ja lämpötilasta. Joten ei ole "hätähousun" hommaa.
Suola lisätään leipomispäivänä tai edellisenä iltana.
On pitkäjänteistä hommaa.
Unohtuikoos jotain, toivottavasti ei.
Kysy, jos joku vielä askarruttaa. Yritän taitojeni ja tietojeni mukaan vastailla. En kuitenkaan enää tänään.
Taisi tulla vähän enemmän kuin kysyit, mutta käytä omaa suodaintasi.
Hyvää viikonloppua :) - Titta
tex mex kirjoitti:
Anteeksi nyt jos on tyhmä kysymys mutta mitä varten se pieni pala sinne jääkaappiin pitää jättää? Ja mitä sillä sitten ensi kerralla oikein tehdään? Ja miksi kun kerran ensimmäinen taikinakin syntyi pelkistä ruisjauhoista ja vedestä? En tiedä mitään ruisleivän valmistusprosessista vaikka joka aamu kyseistä leipää syönkin joten olisi kiva jos joku voisi vaivautua valaisemaan asiaa.
Leivästä tulee yleensä sen parempaa, mitä vanhempi juuri on. Ei siinä muuta.
Ihan huoletta voi tehdä tarvitsemansa juuren joka kerta alusta lähtien, leivästä ei vain silloin tule kovin hapanta. - linda
Titta kirjoitti:
Leivästä tulee yleensä sen parempaa, mitä vanhempi juuri on. Ei siinä muuta.
Ihan huoletta voi tehdä tarvitsemansa juuren joka kerta alusta lähtien, leivästä ei vain silloin tule kovin hapanta.on porisemassa, pitäkäähän peukkuja!!!!!
erityskiitokset titalle joka jaksanut vastailla.vielä tosin jäin epäselväksi KUINKA PIENI pala riittää seuraavan taikinan juureksi?olisko desi vai kaksi, riittävä määrä? - Leipuri
linda kirjoitti:
on porisemassa, pitäkäähän peukkuja!!!!!
erityskiitokset titalle joka jaksanut vastailla.vielä tosin jäin epäselväksi KUINKA PIENI pala riittää seuraavan taikinan juureksi?olisko desi vai kaksi, riittävä määrä?kaksi desiä on oikein hyvä määrä ja muuten
samalla tapaa vettä ja jauhoja kuin ensimmäisellä
kerralla. - Titta
Leipuri kirjoitti:
kaksi desiä on oikein hyvä määrä ja muuten
samalla tapaa vettä ja jauhoja kuin ensimmäisellä
kerralla.Hyvä nyrkkisääntö on, että sellainen nyrkinkokoinen pala :) Ei tarvitse mittailla missään.
Oletkos onnistunut leipäsi kanssa, kun tuli oltua vähän aikaa poissa?
Saat muuten hyvää hiivaleipääkin, kun teet siihen juuren edellisenä päivänä. Siitä en ole ottanut juuria talteen. Esim. litra huoneen lämpöistä vettä, n. 10 g hiivaa liotetaan joukkoon. Lisätään 9 dl jauhoja hyvin vatkaten. Peitetään ja annetaan kuplia huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
Leipomispäivänä lisätään n. 20 g hiivaa, hiukan siirappia ja jauhoja. Tulee todella maukas leipä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2053141Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391600Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus951462- 921369
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e461324Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1561236Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121178Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze1231009Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89922Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44803