Tämä on saksalaisten mieleistä kotiruokaa, varsinkin entisten preussilaisten, tuleehan resepti entisestä itä-Preussista.
4 hengen annos:
1 kg jauhelihaa naudasta (itse otan lammasta osaksi)
2 munaa
2 kuivahtunutta sämpylää
2 isoa sipulia
3 rl öljyä, suolaa, pippuria
100 g voita tai margariinia
100 g vehnäjauhoja
750 ml lihalientä
500 ml maitoa (tai puolet kermaa)
2 rl kapriksia (tai enemmän)
Sipuli hakataan pieneksi,sämpylät liotetaan vedessä, puristetaan kuivemmaksi ja sekoitetaan yhdessä munien, suolan ja pippurin ja öljyn kanssa jauhelihaan.Kädet pestään ja öljytään hiukan. Sitten pyöritellään taikinasta käsin lihapullia, jotka laitetaan lautaselle odottamaan.Voi(tai margariini) sekoitetaan jauhojen kanssa haarukalla ja annetaan ruskistua hyvin vähän(!) kattilassa.Liemi lisätään vähitellen.Liemi voi olla liha-,kana- tai kasvislientä.Kastike paksunee, jos liikaa, lisää maitoa.Kokeile mausteita, lisää suolaa ja pippuria, jos tarvitaan, Lopuksi lisätään kaprikset kastikkeeseen, toiset lisäävät hippusen sokeria,ja 1 tl etikkaa tai sitruunamehua. Kun kastike hautuu (ei kiehu), laitetaan lihapullat siihen ja annetaan kypsyä 45 min. Lisäksi keitettyjä perunoita, päälle hakattua persiljaa.
Yleinen resepti, josta paljon muunnoksia, tämä:
http://www.chefkoch.de/rezepte/133841057646212/Koenigsberger-Klopse.html
Königsbergin lihapullat
10
3284
Vastaukset
Hyvä ohje - olisikohan tämä nyt sitten uudelta nimeltään Kaliningradin pyörykät?
- osoittaa hyvin
suunnan, mistä ovat kotoisin. Niinkuin sanoin, tekee jokainen niitä omalla tavallaan. Valmistelin niitä huomiseksi ja automaattisesti lisäsin niihin hiukan sardellipastaa. Mutta anjovikset ja sardellit lihapullataikinassa on Sinulle tuttuja. Minun saksalaisen miehen naama loisti kuin kuu, kun hän näki, että huomenna on Königsberger Klopse.- Alan tuottaa Ruotsista kuhaa ja siikaa, niin saadaan pohjoismaisia herkkuja. Onhan täälläkin kalaa, mutta ikävä on mainittuja kaloja, ja silakkapihvit olisivat onnellisen päivän merkki.Eikä olisi mitään vastaan, jos saisi Uotilan kauraleipää ja Fazerin
ruisleipiä. osoittaa hyvin kirjoitti:
suunnan, mistä ovat kotoisin. Niinkuin sanoin, tekee jokainen niitä omalla tavallaan. Valmistelin niitä huomiseksi ja automaattisesti lisäsin niihin hiukan sardellipastaa. Mutta anjovikset ja sardellit lihapullataikinassa on Sinulle tuttuja. Minun saksalaisen miehen naama loisti kuin kuu, kun hän näki, että huomenna on Königsberger Klopse.- Alan tuottaa Ruotsista kuhaa ja siikaa, niin saadaan pohjoismaisia herkkuja. Onhan täälläkin kalaa, mutta ikävä on mainittuja kaloja, ja silakkapihvit olisivat onnellisen päivän merkki.Eikä olisi mitään vastaan, jos saisi Uotilan kauraleipää ja Fazerin
ruisleipiä.Eikö KaDeWe ole hyvä kala-apaja? Ja Nordseefisch tarjoa tuorettakin kunnolla?
Oikeassa olet, ei Saksasta saa aivan meidän kalojemme laatuista tavaraa - rollmopseissa ja matjeksessa hausfrauenartiin kyllä löytyy, mutta siihen se vähän taitaa jäädäkin. Tai Elben ankeriasta vihreässä kastikkeessa, joka on mielestäni vähän äklöä ja rasvaista.
Yksi hyvä tuote on ainakin: Kieler Sprotten. Niitä muistan aina tuoda tuliaisena kun voi kuskata purkkitavarana.- kyllä valikoimaltaan
crudo kirjoitti:
Eikö KaDeWe ole hyvä kala-apaja? Ja Nordseefisch tarjoa tuorettakin kunnolla?
Oikeassa olet, ei Saksasta saa aivan meidän kalojemme laatuista tavaraa - rollmopseissa ja matjeksessa hausfrauenartiin kyllä löytyy, mutta siihen se vähän taitaa jäädäkin. Tai Elben ankeriasta vihreässä kastikkeessa, joka on mielestäni vähän äklöä ja rasvaista.
Yksi hyvä tuote on ainakin: Kieler Sprotten. Niitä muistan aina tuoda tuliaisena kun voi kuskata purkkitavarana.hyviä, hinnat on tietysti taivaissa.Frische Paradies (tuore paratiisi) on ihana kauppa, jossa tosi hyvää tavaraa ja hinnat tukkuhintoja 5%,jos ei ole elintarvikealan yritystä.Ostettiin pari viikkoa sitten riippunutta entrecota kilon,merguez-makkaroita,lampaan kyljyksiä kilo,2 kiloa merianturaa,porsaan(ei sian)kinttuja kilo,iso kylmäkassi. Syötävää riittää kahdelle pariksi viikoksi, maksoi 80 Eur.-Kiitos vihjeestä:Kieler Sprotten.
- nimi nyk. Kaliningradille,
ajalta, jolloin nyk. venäl. enklaavi kuului vielä Saksaan eli itä-Preussiin. Siltä alueelta saivat saksalaiset paeta venäläisten tieltä. Nämä evakkoon joutuneet siviilit ovat säilyttäneet useita vanhoja ruokareseptejä, joita kannattaa kokeilla.Königsberger Klopse on yksi niistä,erittäin pidetty. Sitä tehdään myös ilman kermaa ja maitoa ja jauhoja,kapris ja sitruuna antavat silti ainutlaatuisen hyvän maun.
kyllä valikoimaltaan kirjoitti:
hyviä, hinnat on tietysti taivaissa.Frische Paradies (tuore paratiisi) on ihana kauppa, jossa tosi hyvää tavaraa ja hinnat tukkuhintoja 5%,jos ei ole elintarvikealan yritystä.Ostettiin pari viikkoa sitten riippunutta entrecota kilon,merguez-makkaroita,lampaan kyljyksiä kilo,2 kiloa merianturaa,porsaan(ei sian)kinttuja kilo,iso kylmäkassi. Syötävää riittää kahdelle pariksi viikoksi, maksoi 80 Eur.-Kiitos vihjeestä:Kieler Sprotten.
Kateudesta vihreänä lueskelin tarinaasi - enkä pelkästään hintaa vaan nimenomaan tuota ostoslistaa. Merquez-makkaroita - voi taivas! ja tarjottuna harishan kanssa.
Painanpa mieleeni tuon Frische Paradiesin seuraavaksi käyntikerraksi, kiitos vain!nimi nyk. Kaliningradille, kirjoitti:
ajalta, jolloin nyk. venäl. enklaavi kuului vielä Saksaan eli itä-Preussiin. Siltä alueelta saivat saksalaiset paeta venäläisten tieltä. Nämä evakkoon joutuneet siviilit ovat säilyttäneet useita vanhoja ruokareseptejä, joita kannattaa kokeilla.Königsberger Klopse on yksi niistä,erittäin pidetty. Sitä tehdään myös ilman kermaa ja maitoa ja jauhoja,kapris ja sitruuna antavat silti ainutlaatuisen hyvän maun.
Jos joku haluaa käydä Kaliningradissa - mikä muuten on ihan vähän parempi paikka kuin voisi kuvitella - voi käväistä mm. Immanuel Kantin haudalla.
"Ajatukset ilman sisältöä ovat tyhjiä, ja intuitiot ilman käsitteitä ovat sokeita."- filosofoivalle oppineelle
crudo kirjoitti:
Jos joku haluaa käydä Kaliningradissa - mikä muuten on ihan vähän parempi paikka kuin voisi kuvitella - voi käväistä mm. Immanuel Kantin haudalla.
"Ajatukset ilman sisältöä ovat tyhjiä, ja intuitiot ilman käsitteitä ovat sokeita."epäterveellistä."
"Allein essen ist für einen philosophierenden Gelehrten ungesund."
Immanuel Kant(1724-1804) - Klobse
filosofoivalle oppineelle kirjoitti:
epäterveellistä."
"Allein essen ist für einen philosophierenden Gelehrten ungesund."
Immanuel Kant(1724-1804)http://en.wikipedia.org/wiki/Königsberger_Klopse
http://foodgeeks.com/recipes/recipe/2856,konigsberger_klops_german_meatballs.phtml
http://www.myhouseandgarden.com/recipes/koenigsberger_klopse.htm
Ves herahti ja kohta kauppaan tarveaineille.
- Rakkilanmäkeläiset
Königsbergin lihapullat tai Kaliningradin lihapullat, yhtä herkullisia molemat. Tein tänän ekakerran kun suomalainen ystävänä kertoi valmistavansa näitä. Tosi herkulliset ja näitä meillä nyt aletaan tekemään toistekin!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?6468736Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.3603366Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi4652387- 1301395
- 341385
Kuvataiteilija Johanna Oras lataa mielipiteensä Miina Äkkijyrkästä Farmilla: "Miinahan oli..."
Oho! Johanna Oras ottaa kantaa kollega-Äkkijyrkän Farmi-puuhiin. Farmi Suomi -realityssä koettiin v. 2024 todellinen yl151315Kuka on mystinen heppamies?
Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel1091241- 941167
Olet vieläkin täällä
Tunnen energiasi. Tunnen että ajattelet minua. En aio koskaan enää ottaa sinuun yhteyttä. Voit ottaa minuun, jos itse h651095Hyvät valeet myllyistä
Tuuliviirit valehtelee myllyjen vaikutusta. Äänet kuuluu jopa kilometrien päähän. Se ei pidä paikkaansa. Eläimet häviää66979