Jauhelihan säilyvyys

jääkaapissa?

Kun avaan 400g j.lihapaketin, joka on siis suojakaasuun pakattu, pitääkö paistaa heti kaikki, vai voinko tehdä niin, että paistan ensin puolet, sitten avattu rasia jääkaappiin, ja seur.päivänä paistan loput?
Kysyn siksi, kun teen useasti ruokia, joihin en tarvitse koko rasiaa, vaan 200g.
Miten menetellä?
Kiitti jos joku vastaapi.

11

36783

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paistaa heti

      kaikki. Säilyy kypsänä paremmin kuin raakana.

      • kokenut kokkikolmonen

        Jauheliha säilyy ilman suojakaasua jääkaapissa aivan hyvin yhden vuorokauden ja myös kaksi. Eikä mene pilalle vielä vaikka olis kolmannenkin vuorokauden. Nenä kertoo sen milloin jauheliha on pilalla.

        Jos sen paistaa valmiiksi ja käyttää seuraavana päivänä sen, niin eihän se paistettu yhden päivän kaapissa ollut jauheliha ole enää niin hyvää kuin että ois sen juuri paistanut.


      • pahasti
        kokenut kokkikolmonen kirjoitti:

        Jauheliha säilyy ilman suojakaasua jääkaapissa aivan hyvin yhden vuorokauden ja myös kaksi. Eikä mene pilalle vielä vaikka olis kolmannenkin vuorokauden. Nenä kertoo sen milloin jauheliha on pilalla.

        Jos sen paistaa valmiiksi ja käyttää seuraavana päivänä sen, niin eihän se paistettu yhden päivän kaapissa ollut jauheliha ole enää niin hyvää kuin että ois sen juuri paistanut.

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA


      • vanha kokki
        pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        Täytyy tyrmätä sinun väitteesi, olen nimittäin asian kokeillut oikein virallisesti ja terveystarkastajan ja laboratorion yhteistyönä.
        Tuoreesta ruhosta leikattu ja jauhettu liha säilyy kutakuinkin tasan seitsemän vrk:tta käyttökelpoisena
        eli vasta silloin sen kokonaisbakteerimäärä alkaa näyttää punaista. Edellytyksenä on, että lihaa säilytetään alle 4 asten lämpötilassa. Silloinkaan aistinvarainen tutkinta ei vielä hälyttänyt. Suojakaasuista ei ollut silloin tietoakaan. Koe tehtiin Porin kaupungin elintarvikelaboratorion ja terveystarkastjien toimesta ja minun pyynnöstäni, vuonna 1982.
        Toisin sanoen, liha josta tuote jauhetaan on avainasemassa, samoin siihen vaikuttaa koko prosessin hygienisyys ja ennenkaikkea säilytyslämpötila. Joten kokkikolmonen on väitteessään hyvinkin oikeassa, sillä ehkä hänelle on käynyt onni saada hyvää ja tuoretta tavaraa.
        Tosin nykyään joka asiassa fuskataan, joten on parasta valmistaa etenkin valmispakatut jauhelihat välittömästi. Kauppiaan jauhama säilyy yleensä paremmin, etenkin kun valitsee itse haluamansa palan jauhettavaksi.
        Laatuvaatimukset, eivätkä bakteerien sallitut kokonaismäärät ole muuttuneet miksikään.


      • kokenut kokkikolmonen
        pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        En väittänytkään että kypsässä ja kypsentämättömässä lihassa olisi saman verran bakteereita, vaan että se kypsentämätön jauheliha säilyy käyttökelpoisena sen kolme päivää kaapissa. Sen jälkeen bakteeripitoisuus menee arveluttavalle tasolle ja itse en sitä enää käytä.

        Kypsentämättömässä jauhelihassa on kolmen päivän säilytyksen jälkeen tod. näköisesti vähemmän bakteereita kun käsissäsi, joten kun vahingossa pyyhkäiset kädellä suutasi, saat tod. näköisesti enemmän bakteereita kun säilytetystä jauhelihasta.
        Lisäksi kypsennettäessä bakteeritaso laskee.

        Taidat olla näitä nykyajan bakteerikammoisia, jotka sitten sairastuvat helposti kun puunaamat antibakteerisilla pesuaineilla koko kämppänsäkin(luontainen vastustuskyky laskee).

        Vatsa- tms. tauteja minulla ei ole koskaan ollut.

        Tuossa vanha kokkikin jo mainitsi faktaa. Itse käytän suojakaasussakin olevaa jauhelihaa avaamisen jälkeen esim. seuraavana päivänä, mutta en silloin jos jauhaliha on seisonut liian kauan kaupan hyllyllä, eli jos se ei ole tarpeeksi tuoretta.


      • pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        Täysin samaa mieltä kanssasi ja olet toki oikeassa. Kertoohan sen jo maalaisjärkikin että jauhelihassa oleva pinta-ala on tosi ahnas haukkaan bakteereja. Kesällä kun ostat kaupasta jauhelihaa niin jopa samana iltana se voi jo haista koska kylmäketju ei ole ollut ihan hanskassa. Nimenomaan kannattaa kaikki paistaa ja vaikka pakastaa se loppu, niin on aina tuoreen oloista lihaa eikä tarvii oksutella kun aukasee paketin.


      • Anonyymi
        pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        Sivua ei löydy , OLEN PULASSA


    • jauhelainen

      Mikrobit alkavat lisääntyä räjähdysmäisesti samantien, kun tuollainen paketti avataan. Kannattaa kypsentää kaikki samantien. Sama pätee yleensä kaikkeen tavaraan, joka vakuumista otetaan.

    • Hullukko pullukko

      Mulla on tapana tehdä töissä kerran viikossa ruoka. Esim. Makaronilaatikko. Sitä sitten syödään niin kauan, että se loppuu. 4 päivää vanhana jauhelihan maku alkaa muuttua pahemmaksi, mutta parhaimmillani olen syönyt 9 päivää vanhaa jauhelihaa. Vatsatauteja minulla ei ole koskaan.

    • Tuomo-osikas

      Jos ei ole faktoja vaan omaa kokemusta niin jätä ihmeessä turhanpäiväiset pohdinnat sikseen. http://kuinka.fi/vastaus/kuinkakauansäilyy/12.php tuolta löytyy lisätietoa jauhelihasta :)

    • Tohtii tohtiii

      Ei pelkoa, itse kerran hyvässä humalassa laitoin jauhen liha paketin mikroon sulamaan. Hetken päästä rupesin paistamaan sitä ja otin jääkaapista toisen paketin mikä oli 6 vrk vanhaa. Tein ruuan söin ja seuraavana aamuna loput. Huomasin vasta kun löysin sulatetun lihan mikrosta, maku oli ruuassa normaali.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      200
      4363
    2. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      42
      2016
    3. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      62
      1687
    4. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      133
      1363
    5. Martina on käynyt puhumassa viisauksia

      Iltalehden artikkelissa Martinan viisaudet.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      358
      1337
    6. Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin

      Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss
      Ihastuminen
      93
      959
    7. SDP:läinen lähettiläs Titta Maja-Luoto RAIVOAA lähetystössä -?

      SDP:n puolueen Maja-Luoto on Portugalissa noussut Median otsikoihin, koska RAIVOAA työntekijöille ja pitää Heitä lähinnä
      Yhteiskunta
      26
      923
    8. Mitä alkoholijuomaa on myyty sekä Linda Lampeniuksen että Matti Nykäsen nimellä? Testaa tietosi!

      Mikähän alkoholijuoma se mahtoi olla…? Tule pelaamaan kivaa Testerin Juomavisaa! Kuinka monta saat oikein? Tästä pääse
      Juomat
      10
      899
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      170
      818
    10. Voiko vauva uskoa ?

      Lohkoissa väitetään ettei vauva voi uskoa. Tässä näet vauvan uskon. https://youtube.com/shorts/QhFbPSdjpnA?si=Zb2BCRST9
      Helluntailaisuus
      186
      696
    Aihe