Jauhelihan säilyvyys

jääkaapissa?

Kun avaan 400g j.lihapaketin, joka on siis suojakaasuun pakattu, pitääkö paistaa heti kaikki, vai voinko tehdä niin, että paistan ensin puolet, sitten avattu rasia jääkaappiin, ja seur.päivänä paistan loput?
Kysyn siksi, kun teen useasti ruokia, joihin en tarvitse koko rasiaa, vaan 200g.
Miten menetellä?
Kiitti jos joku vastaapi.

12

37864

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paistaa heti

      kaikki. Säilyy kypsänä paremmin kuin raakana.

      • kokenut kokkikolmonen

        Jauheliha säilyy ilman suojakaasua jääkaapissa aivan hyvin yhden vuorokauden ja myös kaksi. Eikä mene pilalle vielä vaikka olis kolmannenkin vuorokauden. Nenä kertoo sen milloin jauheliha on pilalla.

        Jos sen paistaa valmiiksi ja käyttää seuraavana päivänä sen, niin eihän se paistettu yhden päivän kaapissa ollut jauheliha ole enää niin hyvää kuin että ois sen juuri paistanut.


      • pahasti
        kokenut kokkikolmonen kirjoitti:

        Jauheliha säilyy ilman suojakaasua jääkaapissa aivan hyvin yhden vuorokauden ja myös kaksi. Eikä mene pilalle vielä vaikka olis kolmannenkin vuorokauden. Nenä kertoo sen milloin jauheliha on pilalla.

        Jos sen paistaa valmiiksi ja käyttää seuraavana päivänä sen, niin eihän se paistettu yhden päivän kaapissa ollut jauheliha ole enää niin hyvää kuin että ois sen juuri paistanut.

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA


      • vanha kokki
        pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        Täytyy tyrmätä sinun väitteesi, olen nimittäin asian kokeillut oikein virallisesti ja terveystarkastajan ja laboratorion yhteistyönä.
        Tuoreesta ruhosta leikattu ja jauhettu liha säilyy kutakuinkin tasan seitsemän vrk:tta käyttökelpoisena
        eli vasta silloin sen kokonaisbakteerimäärä alkaa näyttää punaista. Edellytyksenä on, että lihaa säilytetään alle 4 asten lämpötilassa. Silloinkaan aistinvarainen tutkinta ei vielä hälyttänyt. Suojakaasuista ei ollut silloin tietoakaan. Koe tehtiin Porin kaupungin elintarvikelaboratorion ja terveystarkastjien toimesta ja minun pyynnöstäni, vuonna 1982.
        Toisin sanoen, liha josta tuote jauhetaan on avainasemassa, samoin siihen vaikuttaa koko prosessin hygienisyys ja ennenkaikkea säilytyslämpötila. Joten kokkikolmonen on väitteessään hyvinkin oikeassa, sillä ehkä hänelle on käynyt onni saada hyvää ja tuoretta tavaraa.
        Tosin nykyään joka asiassa fuskataan, joten on parasta valmistaa etenkin valmispakatut jauhelihat välittömästi. Kauppiaan jauhama säilyy yleensä paremmin, etenkin kun valitsee itse haluamansa palan jauhettavaksi.
        Laatuvaatimukset, eivätkä bakteerien sallitut kokonaismäärät ole muuttuneet miksikään.


      • kokenut kokkikolmonen
        pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        En väittänytkään että kypsässä ja kypsentämättömässä lihassa olisi saman verran bakteereita, vaan että se kypsentämätön jauheliha säilyy käyttökelpoisena sen kolme päivää kaapissa. Sen jälkeen bakteeripitoisuus menee arveluttavalle tasolle ja itse en sitä enää käytä.

        Kypsentämättömässä jauhelihassa on kolmen päivän säilytyksen jälkeen tod. näköisesti vähemmän bakteereita kun käsissäsi, joten kun vahingossa pyyhkäiset kädellä suutasi, saat tod. näköisesti enemmän bakteereita kun säilytetystä jauhelihasta.
        Lisäksi kypsennettäessä bakteeritaso laskee.

        Taidat olla näitä nykyajan bakteerikammoisia, jotka sitten sairastuvat helposti kun puunaamat antibakteerisilla pesuaineilla koko kämppänsäkin(luontainen vastustuskyky laskee).

        Vatsa- tms. tauteja minulla ei ole koskaan ollut.

        Tuossa vanha kokkikin jo mainitsi faktaa. Itse käytän suojakaasussakin olevaa jauhelihaa avaamisen jälkeen esim. seuraavana päivänä, mutta en silloin jos jauhaliha on seisonut liian kauan kaupan hyllyllä, eli jos se ei ole tarpeeksi tuoretta.


      • pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        Täysin samaa mieltä kanssasi ja olet toki oikeassa. Kertoohan sen jo maalaisjärkikin että jauhelihassa oleva pinta-ala on tosi ahnas haukkaan bakteereja. Kesällä kun ostat kaupasta jauhelihaa niin jopa samana iltana se voi jo haista koska kylmäketju ei ole ollut ihan hanskassa. Nimenomaan kannattaa kaikki paistaa ja vaikka pakastaa se loppu, niin on aina tuoreen oloista lihaa eikä tarvii oksutella kun aukasee paketin.


      • Anonyymi
        pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        Sivua ei löydy , OLEN PULASSA


      • Anonyymi
        pahasti kirjoitti:

        Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
        Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
        http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA

        Ei ole kyä tääläkään tauteja näkynyt, vaikka jauhelihaa on avattuna säilönyt 2 vuorokauttakin, jääkaapissa tiivisti. Nenällä sen haistaa tai väristä eroittaa kun tuote vanha. Aivan kaikkea paskaa kannata uskoa, mitä netistä löydät :D


    • jauhelainen

      Mikrobit alkavat lisääntyä räjähdysmäisesti samantien, kun tuollainen paketti avataan. Kannattaa kypsentää kaikki samantien. Sama pätee yleensä kaikkeen tavaraan, joka vakuumista otetaan.

    • Hullukko pullukko

      Mulla on tapana tehdä töissä kerran viikossa ruoka. Esim. Makaronilaatikko. Sitä sitten syödään niin kauan, että se loppuu. 4 päivää vanhana jauhelihan maku alkaa muuttua pahemmaksi, mutta parhaimmillani olen syönyt 9 päivää vanhaa jauhelihaa. Vatsatauteja minulla ei ole koskaan.

    • Tuomo-osikas

      Jos ei ole faktoja vaan omaa kokemusta niin jätä ihmeessä turhanpäiväiset pohdinnat sikseen. http://kuinka.fi/vastaus/kuinkakauansäilyy/12.php tuolta löytyy lisätietoa jauhelihasta :)

    • Tohtii tohtiii

      Ei pelkoa, itse kerran hyvässä humalassa laitoin jauhen liha paketin mikroon sulamaan. Hetken päästä rupesin paistamaan sitä ja otin jääkaapista toisen paketin mikä oli 6 vrk vanhaa. Tein ruuan söin ja seuraavana aamuna loput. Huomasin vasta kun löysin sulatetun lihan mikrosta, maku oli ruuassa normaali.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      124
      3744
    2. Riikka on siis suomalaisille velkaa 84 mrd

      Jos kauhukabinetti istuu vaalikauden loppuun. Keskimäärin yli 20 miljardia uutta velkaa rikkaiden veronalennuksiin jokai
      Maailman menoa
      31
      2799
    3. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      7
      2745
    4. Sanna on suomalaisille siis velkaa 24 mrd euroa

      Muistanette vielä kuinka Italian remonttirahoja perusteltiin sillä, että italialaiset ostaa suomalaisilta paidatkin pääl
      Maailman menoa
      132
      2373
    5. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      8
      2254
    6. Teboili alasajo on alkanut

      Niinhän siinä kävi että teebboili loppuu...
      Suomussalmi
      38
      1756
    7. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      58
      1126
    8. "Sanna Marinin kirja floppasi", kertoo eräs median otsikko

      "Miljardien tappio - Sanna Marin vaikenee", kertoo toinen otsikko. Marin ei siis siinä kirjassaan kerro sanallakaan For
      Maailman menoa
      82
      1039
    9. Oot kyl rakas

      Et tiiäkkään miten suuri vaikutus sulla on mun jaksamiseen niin töissä, kun vapaallakin❤️. Oot täysin korvaamaton. En t
      Ikävä
      36
      1030
    10. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      75
      994
    Aihe