Kun avaan 400g j.lihapaketin, joka on siis suojakaasuun pakattu, pitääkö paistaa heti kaikki, vai voinko tehdä niin, että paistan ensin puolet, sitten avattu rasia jääkaappiin, ja seur.päivänä paistan loput?
Kysyn siksi, kun teen useasti ruokia, joihin en tarvitse koko rasiaa, vaan 200g.
Miten menetellä?
Kiitti jos joku vastaapi.
Jauhelihan säilyvyys
11
35960
Vastaukset
- paistaa heti
kaikki. Säilyy kypsänä paremmin kuin raakana.
- kokenut kokkikolmonen
Jauheliha säilyy ilman suojakaasua jääkaapissa aivan hyvin yhden vuorokauden ja myös kaksi. Eikä mene pilalle vielä vaikka olis kolmannenkin vuorokauden. Nenä kertoo sen milloin jauheliha on pilalla.
Jos sen paistaa valmiiksi ja käyttää seuraavana päivänä sen, niin eihän se paistettu yhden päivän kaapissa ollut jauheliha ole enää niin hyvää kuin että ois sen juuri paistanut. - pahasti
kokenut kokkikolmonen kirjoitti:
Jauheliha säilyy ilman suojakaasua jääkaapissa aivan hyvin yhden vuorokauden ja myös kaksi. Eikä mene pilalle vielä vaikka olis kolmannenkin vuorokauden. Nenä kertoo sen milloin jauheliha on pilalla.
Jos sen paistaa valmiiksi ja käyttää seuraavana päivänä sen, niin eihän se paistettu yhden päivän kaapissa ollut jauheliha ole enää niin hyvää kuin että ois sen juuri paistanut.Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EA - vanha kokki
pahasti kirjoitti:
Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EATäytyy tyrmätä sinun väitteesi, olen nimittäin asian kokeillut oikein virallisesti ja terveystarkastajan ja laboratorion yhteistyönä.
Tuoreesta ruhosta leikattu ja jauhettu liha säilyy kutakuinkin tasan seitsemän vrk:tta käyttökelpoisena
eli vasta silloin sen kokonaisbakteerimäärä alkaa näyttää punaista. Edellytyksenä on, että lihaa säilytetään alle 4 asten lämpötilassa. Silloinkaan aistinvarainen tutkinta ei vielä hälyttänyt. Suojakaasuista ei ollut silloin tietoakaan. Koe tehtiin Porin kaupungin elintarvikelaboratorion ja terveystarkastjien toimesta ja minun pyynnöstäni, vuonna 1982.
Toisin sanoen, liha josta tuote jauhetaan on avainasemassa, samoin siihen vaikuttaa koko prosessin hygienisyys ja ennenkaikkea säilytyslämpötila. Joten kokkikolmonen on väitteessään hyvinkin oikeassa, sillä ehkä hänelle on käynyt onni saada hyvää ja tuoretta tavaraa.
Tosin nykyään joka asiassa fuskataan, joten on parasta valmistaa etenkin valmispakatut jauhelihat välittömästi. Kauppiaan jauhama säilyy yleensä paremmin, etenkin kun valitsee itse haluamansa palan jauhettavaksi.
Laatuvaatimukset, eivätkä bakteerien sallitut kokonaismäärät ole muuttuneet miksikään. - kokenut kokkikolmonen
pahasti kirjoitti:
Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EAEn väittänytkään että kypsässä ja kypsentämättömässä lihassa olisi saman verran bakteereita, vaan että se kypsentämätön jauheliha säilyy käyttökelpoisena sen kolme päivää kaapissa. Sen jälkeen bakteeripitoisuus menee arveluttavalle tasolle ja itse en sitä enää käytä.
Kypsentämättömässä jauhelihassa on kolmen päivän säilytyksen jälkeen tod. näköisesti vähemmän bakteereita kun käsissäsi, joten kun vahingossa pyyhkäiset kädellä suutasi, saat tod. näköisesti enemmän bakteereita kun säilytetystä jauhelihasta.
Lisäksi kypsennettäessä bakteeritaso laskee.
Taidat olla näitä nykyajan bakteerikammoisia, jotka sitten sairastuvat helposti kun puunaamat antibakteerisilla pesuaineilla koko kämppänsäkin(luontainen vastustuskyky laskee).
Vatsa- tms. tauteja minulla ei ole koskaan ollut.
Tuossa vanha kokkikin jo mainitsi faktaa. Itse käytän suojakaasussakin olevaa jauhelihaa avaamisen jälkeen esim. seuraavana päivänä, mutta en silloin jos jauhaliha on seisonut liian kauan kaupan hyllyllä, eli jos se ei ole tarpeeksi tuoretta. pahasti kirjoitti:
Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EATäysin samaa mieltä kanssasi ja olet toki oikeassa. Kertoohan sen jo maalaisjärkikin että jauhelihassa oleva pinta-ala on tosi ahnas haukkaan bakteereja. Kesällä kun ostat kaupasta jauhelihaa niin jopa samana iltana se voi jo haista koska kylmäketju ei ole ollut ihan hanskassa. Nimenomaan kannattaa kaikki paistaa ja vaikka pakastaa se loppu, niin on aina tuoreen oloista lihaa eikä tarvii oksutella kun aukasee paketin.
- Anonyymi
pahasti kirjoitti:
Et taida olla kovin kokenut kokki (kolmonen tai kolmetoista?), alan koulutusta tuskin ainakaan löytyy. Vai että ilman suojakaasua jauheliha säilyy jääkaapissa kolmekin vuorokautta? Meillä ei ainakaan sellaista syödä, mutta ei ole vatsatautejakaan näkynyt yli kymmeneen vuoteen. Mistä vetoa,että kypsässä jauhelihassa on vain murto-osa niistä bakteereista, mitä raa'assa jauhelihassa on päivän tai parin päivän päästä. Ainahan aikaisemmin kypsennetyn jauhelihankin voi kuumentaa mikrossa, jos se on olennaista.
Voit päivittää alkeellisia tietojasi esim. täällä:
http://www.finfood.fi/finfood/ffom.nsf/0/D52A3786BF1E3D3DC22565BB004729EASivua ei löydy , OLEN PULASSA
- jauhelainen
Mikrobit alkavat lisääntyä räjähdysmäisesti samantien, kun tuollainen paketti avataan. Kannattaa kypsentää kaikki samantien. Sama pätee yleensä kaikkeen tavaraan, joka vakuumista otetaan.
- Hullukko pullukko
Mulla on tapana tehdä töissä kerran viikossa ruoka. Esim. Makaronilaatikko. Sitä sitten syödään niin kauan, että se loppuu. 4 päivää vanhana jauhelihan maku alkaa muuttua pahemmaksi, mutta parhaimmillani olen syönyt 9 päivää vanhaa jauhelihaa. Vatsatauteja minulla ei ole koskaan.
- Tuomo-osikas
Jos ei ole faktoja vaan omaa kokemusta niin jätä ihmeessä turhanpäiväiset pohdinnat sikseen. http://kuinka.fi/vastaus/kuinkakauansäilyy/12.php tuolta löytyy lisätietoa jauhelihasta :)
- Tohtii tohtiii
Ei pelkoa, itse kerran hyvässä humalassa laitoin jauhen liha paketin mikroon sulamaan. Hetken päästä rupesin paistamaan sitä ja otin jääkaapista toisen paketin mikä oli 6 vrk vanhaa. Tein ruuan söin ja seuraavana aamuna loput. Huomasin vasta kun löysin sulatetun lihan mikrosta, maku oli ruuassa normaali.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olet minua
vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va1323033- 71590
Mies pyysi rahaa
Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?2211345Jos tapaisimme uudelleen?
niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J701191- 441171
- 371041
Mites nyt suu pannaan
Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va381022Taas Lieksassa tyritty
Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke133977- 47954
Nähdäänkö ensi viikolla
paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.36887