Tällainen kirja on ilmestynyt.
"Tavoitteeni on tällä haukikeittokirjalla tuoda hauki esiin ja nostaa se kulinaristisella asteikolla korkealle, minne se kuuluukin. Hauki on hieno kala, jonka voi valmistaa lukemattomin eri tavoin. Eurooppalaisessa keittiössä, erityisesti Ranskassa hauki on hyvin arvostettu kala. Se on monen kolmen tähden ravintolan ruokalistalla. On korkea aika, että hauki myös täällä Pohjolassa saa osakseen kaiken sen arvostuksen, jonka se ansaitsee, toteaa Kenneth Oker-Blom kirjansa loppukaneetissa."
http://www.loviisansanomat.net/paauutiset.php?id=2960
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtopic.php?t=25962
http://www.kalamies.com/foorumi/viewtopic.php?t=26628
herkkuja hauesta / 100 haukireseptiä
12
6448
Vastaukset
Lienee syytä kertoa eräs Mannerheim-tarina, jossa Gustu oli saanut rintamalta lähetyksen haukia Mikkeliin, aikaa kului jolloin keittiö kyseli, että milloinka hauet olisi tarkoitus tarjoilla? Johon Gustun vastaus monokkeli silmässä kiiluen: "Enkö minä niistä kaloista ole jo lähettäjiä kiittänyt, pitääkö minun ne vielä syödäkin?"
Vähän mannerheiminlinjalla olen tässä haukiasiassa - vaikka ranskalaiset haukea arvostavatkin ruokakalana, saattaa se johtua siitä, että joissain paikoin Ranskaa on muuta kalaa ylen heikosti saatavilla. Ja hauki isona kalana on täyttänyt perheen proteiintarvetta hyvin.
No, kalapullissa menettelee, paljolla kermalla ja mausteilla.. jauhettuna eivät sadat piikit pistele ja muuten melko mauttomaan kalaan saadaan lisämakua.
Ihmettelen miten hauesta saa 100 maukasta reseptiä?Tulipa viestille otsikko, mutta sisällöntuottajani on vielä vähän kesälaitumilla.Anteeksi.
Hauki on varsin ruotoinen kala ja erityisesti kaksihaaraiset pikkuruodot jäävät ilkeästi varomattoman kurkkuun kiinni. Niitähän on perinteisesti irroteltu näkki- tai ruisleivällä. Kelju tilanne yhtäkaikki.
Näin aikoinani jossain ruotsalaisessa erälehdessä tarkasti kuvitetun ohjeen miten hauesta saa leikattua ruodottomia fileenosia.Kokonaisia ruodottomia fileitä siitä ei saa, mutta hyviä ruokapaloja kuitenkin.Harmi etten huomannut ottaa talteen. Toivottavasti kirjassa neuvotaan tämä taito.
Itse grillaan kesähaukeni usein kokonaisina foliossa voimakassuolaisella voilla, valkosipulilla, sitruunalla ja yrteillä täytettynä. Ei ole kuivaksi nimetty.
Kireitä siimoja kaikille kalamiehille ja -naisille.- K. Manner
Parta-Arska kirjoitti:
Tulipa viestille otsikko, mutta sisällöntuottajani on vielä vähän kesälaitumilla.Anteeksi.
Hauki on varsin ruotoinen kala ja erityisesti kaksihaaraiset pikkuruodot jäävät ilkeästi varomattoman kurkkuun kiinni. Niitähän on perinteisesti irroteltu näkki- tai ruisleivällä. Kelju tilanne yhtäkaikki.
Näin aikoinani jossain ruotsalaisessa erälehdessä tarkasti kuvitetun ohjeen miten hauesta saa leikattua ruodottomia fileenosia.Kokonaisia ruodottomia fileitä siitä ei saa, mutta hyviä ruokapaloja kuitenkin.Harmi etten huomannut ottaa talteen. Toivottavasti kirjassa neuvotaan tämä taito.
Itse grillaan kesähaukeni usein kokonaisina foliossa voimakassuolaisella voilla, valkosipulilla, sitruunalla ja yrteillä täytettynä. Ei ole kuivaksi nimetty.
Kireitä siimoja kaikille kalamiehille ja -naisille.Hauki antaa kokille haastetta. Kirjan tekijä on vuosikymmeniä perehtynyt aiheeseen. On siinä fileentekoon ohjeet myös.
Haukia tulee niin paljon ja helposti, että siksikin on fiksua edes vähän perehtyä siihen. - haastetta...
K. Manner kirjoitti:
Hauki antaa kokille haastetta. Kirjan tekijä on vuosikymmeniä perehtynyt aiheeseen. On siinä fileentekoon ohjeet myös.
Haukia tulee niin paljon ja helposti, että siksikin on fiksua edes vähän perehtyä siihen.Kaikissa hyvissä haukiresepteissä sanotaan että tee näin niin ei maistu enää yhtään hauelle... niin oliko se sittenkään niin hyvä kala, ite heitän ne lokeille jos siikaverkkoihini tarttuvat, niitä on jo aivan liikaa!!!
- Sven Laakso
K. Manner kirjoitti:
Hauki antaa kokille haastetta. Kirjan tekijä on vuosikymmeniä perehtynyt aiheeseen. On siinä fileentekoon ohjeet myös.
Haukia tulee niin paljon ja helposti, että siksikin on fiksua edes vähän perehtyä siihen.Hauki on mainiota uppopaistettuna, vaikka jollain kiinalaisella reseptillä. Kovalihainen kala toimii.
Hauki toimii myös intialaisissa pöperöissä garam masala kastikkeessa erittäin loistavasti.
Ei mitään valittamista. - asdasdashdghfhfg
Sven Laakso kirjoitti:
Hauki on mainiota uppopaistettuna, vaikka jollain kiinalaisella reseptillä. Kovalihainen kala toimii.
Hauki toimii myös intialaisissa pöperöissä garam masala kastikkeessa erittäin loistavasti.
Ei mitään valittamista.Noissa on ideaa, taidan ens kerralla tehdä lihasta kuutioita ja friteerata.
- namiskukkelis
mikäli hauesta koitetaan herkkua saada. Minä aina jonkun hauen kesässä otan ylös asti, kun niitä tulee väkisinkin muun kalastuksen yhteydessä. Monella lailla on sitä sitten yritetty herkuksi loihtia. Huonot on taiat, koska tulokset ovat vaatimattomia. Mutta syömäkelpoista on saatu kun haukeen yhdistetään muu kala (kuha,ahven tai punalihainen) joukkoon. Onko se sitten enää hauen hyvyyttä kun esim. haukimureketainaan laitetaan 60% kirjolohta?
Toinen tapa on kastikkeella maustaminen, esim. hyvä rapukastike antaa hauelle hyvän maun, ja taas tullaan tähän samaan, mikä se siinä hyvältä maistuu?
Oikein yksinkertaisesti laitettunakin saa hyvää, kun leivittää korppujauhoissa ja paistaa runsaassa voissa, sekä maustaa sen vielä limellä, sipuliperunamuusin kanssa aivan erinomaista.
Hauen oma maku kun on kovin vähäinen, niin tuskin ilman maustamista siitä kovin kummoista saakaan. - haukimies2
Itse ainakin pidän hauen mausta ja lihan koostumuksesta. Huonoja puolia ovat tietenkin piikit ja vähärasvaisuus, mutta jo pelkkä voissa tai öljyssä ja suolalla ja pippurilla maustettu hauki on herkkua perunoiden kanssa.
- lapin heppu
Haukihan on ruokakalana suoraan herkullinen. Ainoa vika on siinä mistä hauki on pyydetty. Aikaisemmin etelä-suomessa asuessani en todellakaan ollut hauen ystävä mutta nyt lapissa asuvana hauki on aivan huippukala. Syykin on aika yksinkertainen. Tyypillinen etelä-suomalainen matala ja rehevä järvi pilaa kalan maun, melkein kalan kuin kalan. Ja varsinkin lämpimän veden aikaan kalojen maku, siis muidenkin kuin hauen hauen, on lievästi sanoen järkyttävä! Eli suurin syy hauen aliarvostukseen on etelä-suomen saastuneiden ja pilattujen vesistöjen luoma.
Varmaan tässä on osasyyllinen tuo järvien rehevöityneisyys, mutta kyllä merihauenkin maku on useimmiten melko tympeä ja raaka - vaikka tietysti ovathan nekin saastuneita vesiä.
- Vanha kokki
crudo kirjoitti:
Varmaan tässä on osasyyllinen tuo järvien rehevöityneisyys, mutta kyllä merihauenkin maku on useimmiten melko tympeä ja raaka - vaikka tietysti ovathan nekin saastuneita vesiä.
Joko mudalle tai muuten huonolle. Toisaalta hauki on varsin mauton kalana, kuten seiti. Hyvin maustettuna saadaan mikä tahansa maistumaan, mutta maistuuko siinä enää se alkuperäinen raaka-aine?
Veljeni kanssa aikoinaan pyydystelimme perämeren pohjukassa pieniä, alle kiloisia haukia iskukoukuilla ja uistimella. Tuo pieni hauki on maittavampi kuin iso ja sitä pientä tulikin julmasti. Äitimuori paistoi niistä ruisjauhoihin tai korppujauhoihin leivitettynä maukkaita paloja, meille kelpasivat vain pyrstön palat, koska niissä ei ollut ruotoja. Murekkeeseen hauki sopii mainiosti, etenkin jos sekaan jauhaa otain maukasta kalaa.
Melko turhaa kirjoittaa kirjaa kalasta josta on syntynyt sananparsikin " Ei maistu puulle, eikä hauelle", eli kyseessä on mauton raaka-aine. - Vanha kokin veli
Vanha kokki kirjoitti:
Joko mudalle tai muuten huonolle. Toisaalta hauki on varsin mauton kalana, kuten seiti. Hyvin maustettuna saadaan mikä tahansa maistumaan, mutta maistuuko siinä enää se alkuperäinen raaka-aine?
Veljeni kanssa aikoinaan pyydystelimme perämeren pohjukassa pieniä, alle kiloisia haukia iskukoukuilla ja uistimella. Tuo pieni hauki on maittavampi kuin iso ja sitä pientä tulikin julmasti. Äitimuori paistoi niistä ruisjauhoihin tai korppujauhoihin leivitettynä maukkaita paloja, meille kelpasivat vain pyrstön palat, koska niissä ei ollut ruotoja. Murekkeeseen hauki sopii mainiosti, etenkin jos sekaan jauhaa otain maukasta kalaa.
Melko turhaa kirjoittaa kirjaa kalasta josta on syntynyt sananparsikin " Ei maistu puulle, eikä hauelle", eli kyseessä on mauton raaka-aine.Tai siis tarkalleen ottaen minähän niitä haukia narrasin kun sinä makasit veneen toisessa päässä kirkasta viinaa kitkoen ja sammumispisteessä nuokkuen! Olithan siihenkin aikaan jo kovan luokan viiniveikko!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023