Mikä on vierihoidon ja laittoman, yli 48 tuntia

Vastauksemme

Mikä on vierihoidon ja laittoman, yli 48 tuntia kestävän eristyksen ero?


Tunteeko laki vierihoito-nimikettä (vastaava: intensiivihoito/jarruhoito...) ja miten se eroaa lainvastaisesta yli 48 tunnin eristämisestä? Miten vierihoito määritellään? -Millä perusteella lapsen voi alistaa "vierihoitoon" ja kuka on pätevä hoitamaan lasta hänen ollessa suljetussa tilassa hoidettavana (hoitomenetelmänä keskustelu) - ko. henkilön koulutus? "Vierihoidon" tukena käytetään usein psyykelääkitystä. Kenellä on riittävät valtuudet lääkehoidon hetkittäisiin muutoksiin (lisäyksiin)? -Riittääkö tähän sosiaalikasvattajan tutkinto (tai puhelimitse konsultointi lääkäriltä)?

Ristiriitaista tietoa 26.02.2004


Vastauksemme


Laki ei nykyisessä muodossaan tunne vierihoitoa tai muuta samaa tarkoittavaa sanaa, joten silloin kuin vierihoitoon liittyy eristämistä, noudatetaan lastensuojelulain eristykselle asettamia rajoja. Aiemmassa vastauksessa kysymykseen "Mistä selvyyttä sijoitetun lapsen asioihin?" on kerrottu tarkemmin, mitä laki sanoo eristämisestä. Linkki vastaukseen on tämän sivun lopussa.

Koska vierihoitoa ei laissa ole määritelty, ei myöskään ole erikseen määritelty sitä, minkälaisella koulutuksella hoitoa voi antaa. Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annetun asetuksen (804/1992) mukaan laajaa tietoutta edellyttäviin hoito-, huolenpito-, kasvatus-, opetus- tai kuntoutustehtäviin tarvitaan tehtävään soveltuva vähintään opistoasteinen sosiaali- tai terveydenhuoltoalan taikka muun alan ammatillinen tutkinto. Kelpoisuusehtona sosiaalihuollon erityistyöntekijän tehtävään on tehtävän edellyttämä koulutus ja soveltuva erikoistumiskoulutus tai perehtyneisyys.

Työntekijöiden ammattitaidon rajojen tunteminen on osa lastensuojelulaitosten laadunhallintaa. Pelkistettynä se tarkoittaa sitä, että lastensuojelulaitos tarjoaa vain sellaisia palveluja, joihin sen resurssit - siis myös työntekijöiden ammattitaito - riittävät. Lisäksi ennen lapsen sijoittamista kunnan sosiaalityöntekijä arvioi yhdessä lastensuojelulaitoksen kanssa, pystyykö yksikkö vastaamaan juuri kyseisen lapsen tarpeisiin.

Internetistä löytyi Kristiina Sallisen varsin kattava esitys "Vierihoito lastensuojelulaitoksessa", joka on tehty Tampereen Yliopiston Sosiaalityön harjoittelun analyysinä. Seuraavat otteet Sallisen tekstistä vastaavat osaltaan kysymykseen, mitä vierihoito on. Sallisen koko esitykseen on linkki tämän vastauksen lopussa.

Laitoshuoltoa koskevaan lastensuojelulakiin on rajoitteiden osalta tulossa tarkennuksia. Tärkeimmät lastensuojelun pakkotoimityöryhmän ehdotuksista ovat henkilöntarkastus ja – katsastus. Se mahdollistaisi virtsa-, veri- tai hiusnäytteen ottamisen silloin, kun on syytä epäillä päihteiden väärinkäyttöä. Toinen merkittävä ehdotus on erityinen huolenpito pakkokeinona. Se tarkoittaa moniammatillista hoitoa ja huolenpitoa, jonka aikana lapsen liikkumavapautta voidaan rajoittaa. Erityistä huolenpitoa voidaan järjestää vakavan päihde- ja rikoskierteen katkaisemiseksi, tai jos lapsi vakavasti vaarantaa käyttäytymisellään terveyttään ja kehitystään. Hoidon kestoksi ehdotetaan 30 vrk ja sitä voidaan jatkaa erityisen painavasta syystä 30 vrk. Päätös hoidon aloittamisesta täytyy perustua moniammatilliseen arvioon ja hoito on lopetettava heti kun tarvetta ei enää ole. (Koivuranta 2001,9-10)

Erityinen huolenpito on rajoittavuudestaan ja kontrollista huolimatta lapsilähtöinen auttamistapa. Aikuisen läsnäolo, rauhoittuminen ja keskusteluyhteyden saavuttaminen ovat keskeisiä keinoja. Lapsi on lähtökohtaisesti riippuvainen aikuisista ja vaikeissa elämäntilanteissa olevat lapset eivät voi selvitä ilman aikuisten tukea. Vierihoito antaa mahdollisuuden nuoren kohtaamisen ja vuorovaikutuksen syntyyn. Laitostyö toteuttaa normalisoinnin pedagogiikkaa, joka tarkoittaa lapsen asettamista lapsen perinteiselle paikalle. (Harrikari 2001,9) Vierihoito ei kuitenkaan tarkoita, että lapsen pitäisi olla aikuisen vallan alla, vaan sen täytyy olla sisällöllisesti ja menetelmällisesti lapsen subjektiutta korostava. hoitomuoto. Vierihoito ei voi koskaan olla ideologisesti eikä juridisesti kurinpito- tai rangaistus-toimenpide.

Erityinen huolenpito on hoitomuotona ollut käytössä jo viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien. Sitä on nimitetty vierihoidoksi, intensiivihoidoksi, jarruhoidoksi, lähihoidoksi ja tehostetuksi hoidoksi. Menetelmä ei ole vielä laillinen, mutta lastensuojelulaitokset mainostavat toimintamuotoa täysin avoimesti ja hoidosta peritään korotettu sijoituksen hoitovuorokausimaksu. Toimintaa luonnehditaan seuraavasti - tavoitteena on pysäyttää nuori ajattelemaan elämäntilannettaan ja vastuuttamaan teoistaan sekä estämään rikoskierre ja päihteiden väärinkäyttö.

Tavoitteena on myös lapsikeskeisiä lähestymistapoja – pyritään siihen, että nuori huomaa olevansa oman elämänsä subjekti, joka vierihoidon avulla motivoituu irrottautumaan itsetuhoisista käyttäytymismalleista. Yhteistä eri laitosten hoitomuodoille on, että ne ovat suunnattu vaikeahoitoisille ja moniongelmaisille nuorille ja tarkemmat hoitosisällöt suunnitellaan yksilöllisesti nuoren sen hetkisiä erityistarpeita huomioiden. Vierihoidossa on keskeistä aikuisen läsnäolo ja se, että hoito tapahtuu erillään muusta lastensuojelulaitoksen osastoelämästä.


Lääkkeitä voi Suomessa määrätä vain lääkäri. Lääkkeitä voi määrätä myös puhelimitse. Ohessa linkki Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistukseen lääkkeiden määräämisestä.



Aiheeseen liittyvää:
Mistä selvyyttä sijoitetun lapsen asioihin?


Lisätietoja:
http://www.uta.fi/laitokset/sospol/hlokunta/s-miettinen/kaytanto/sallin.htm
http://pre20031103.stm.fi/suomi/pao/julkaisut/lam99-50.htm

1

939

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lapsen etu - tapetaan äiti

      Intensiivihoitoja on näköjään erilaisia, googlasin noita.

      1)Yksi on tuo hdl:n ja Pelastakaa lapset ry:n psyykkisesti oirehtiville intensiivihoito, puppuhoito. Hyvät rahat saavat siitä. Siinä eristetään noin 1- h päivittäin pari kolme vuotta. Sitä ei laki kiellä.

      2)Sitten tuo, mistä puhut: ihme homma. Ketä nyt autetaan päihteen käytöstä pois eristämällä! Sehän kaksinkertainen rangaistus, jos nuorella todella on vieroitusoireita. Onko näitä todella olemassa, tällaisia nuoria? 30 vrk eristämistä. Ei kukaan aikuinen jaksa missään eristyskopissa vapaaehtoisesti istua, vaikka se olisi hänen työtään. Montakohan kertaa vuorokaudessa vuoro vaihtuu ja kuinkahan monta kertaa lapsi jätetään yksin ja kuinka pitkäksi aikaa. Lapsi taatusti vaiennetaa tuolla, niin ettei hän uskalla kertoa.

      Eikö lapset kuulu sairalahoitoon, jos ovat myrkytystilassa, eikä mihinkään puoskaroitavaksi? Lasta ei saa eristää kuin max 24 h (lastensuojelulaki 417/2008, §70. Eristyksen alussa, jatkettaessa eristystä ja lopuksi tarvitaan lääkärintarkastus. Ahah, porsaanreikä laisssa: mikäli tämä ei ole ilmeisen tarpeetonta.

      Ahan, nyt minä tiedän, mihin se yksi lapseni tuttu joutui kuukaudeksi. Ei hän kylläkään käyttänyt muutakuin lääkärin määrämiä huumeita. Kait hänet sitten vieroitettiin niistä.

      ON TÄMÄ PÖYRISTYTTÄVÄÄ TOUHUA, MITÄ LAPSILLE TEHDÄÄN AUTTAMISEN NIMISSÄ.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Epäily: Oppilas puukotti kolmea Pirkkalan koululla

      Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin kolme oppilasta on loukkaantunut puukotuksessa Pirkkalan Vähäjärven koululla. Myös e
      Pirkanmaa
      306
      7718
    2. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      85
      6019
    3. Jos olisit täällä

      Tosin en tiiä miks oisit. (Ja hävettää muutenkin kun ei muka muulla tavoin osaa kertoa tätäkään) Jos jollain pienellä
      Ihastuminen
      173
      3571
    4. Kyllä se taitaa olla nyt näin

      Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee
      Ikävä
      32
      2057
    5. Pirkkalan koulussa puukotus, oppilas puukotti kolmea

      Ilmeisesti tyttöjä ollut kohteena.
      Maailman menoa
      195
      1911
    6. Odotan että sanot

      Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san
      Ikävä
      22
      1906
    7. Paljon niitä puheita

      susta liikkuu. 🤮
      Tunteet
      36
      1679
    8. Olet kiva

      Olet kiva :)
      Ikävä
      44
      1494
    9. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      55
      1452
    10. Miksi haluat alentaa muita?

      Luulin sinua niin erilaiseksi, poikkeavan hyväksi, olin väärässä.
      Ikävä
      22
      1441
    Aihe