Maksamakkarasta

Leberwurst

Suomesta ei enää saa hyvää maksamakkaraa - ainakaan kotimaista; joistakin herkkumyymälöistä saattaa kyllä löytyä hyvää mutta kallista saksalaista.

Sama koskee maksapasteijaa. Tai saattaisihan jokin yksittäinen pasteija tai makkaralaatu vielä löytyä, mutta on valtavaa hasardia ostaa umpimähkään, jos sitten onkin pahanmakuista.

Vielä pari vuotta sitten sai Lidlista useitakin laatuja herkullisia saksalaisia maksamakkaroita, mutta ne lopetettiin yksi toisensa jälkeen, ja tilalle otettiin tympeätä Snellmania ja HK:ta.

Näköjään suomalaiset eivät enää ymmärrä hyvän maksiksen päälle, minkä seurauksena kaikkien maksisten valmistus varmaan ennen pitkää lopetetaan.

Järkyttävää!

16

6662

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kaikki laadut

      Ovat ala-arvoista töhnää. On kuitenkin yksi selvästi ja kirkkaasti yli muiden. Pirkkalassa toimii pienehkö lihanjalostustehdas Savupojat joka valmistaa tuotetta nimellä Savupoikien herkkumaksamakkara.
      Myyntialue on vain kovin suppea, sillä se käsittänee vain Tampereen seudun lähiympäristöineen. Siinä on maksamakkara, jossa on laatu huipussaan samoin maku. Suosittelen, jos satutte jostain löytämään.

    • koskaan maistanut

      Lidlin lasipurkkiin pakattua maksapateeta?

      • tavaraa

        Hyvää, mutta ei mitenkään huippuhyvää, toki hintansa väärtti. Maksamakkara on aivan eri tuote.


      • Leberwurst

        Kuten tuo edellinen, sanon minäkin, että aika hyvää. Mutta turhan isona kerta-annoksena joutuu ostamaan. Ja patee on tosiaan vähän eri juttu kuin maksamakkara ja maksapasteija. Sitä Lidlin lihapateetakin (samanlaisessa lasipurkissa) olen kokeillut, ja sekin aika OK.


    • Ainakaan täältä Helsingistä ei tahdo löytää kunnon maksamakkaraa. Onneksi on vielä edes Kastenin makkaroita joissain kaupoissa. Aikanaan kun kiertelin Suomea harrastin maksamakkaran bongausta. Menin paikkakunnalla kauppoihin ja katsoin mitä maksamakkaroita oli kaupan. Usein paikallisten pienten tuottajien maksamakkarat antoivat positiivisia yllätyksiä.
      Olen joskus hätäpäissäni tehnyt itse maksalevitettä mikrossa; Otetaan hyvältä näyttävä maksapateen ohje ja tehdään makkarataikina. Kumotaan taikina mikrovuokaan ja kypsennetään välillä sekoittaen, jotta levitteestä tulee varmasti kypsää. Ei ole välttämättä kovin kauniin näköistä, mutta usein pahuksen hyvää.

      • Leberwurst

        Takavuosina, kun vielä oli olemassa makkarafirma nimeltä Kassler Tammisaaressa, se teki upeata harmaata kiinteää leikattavaa maksamakkaraa, joka vieläpä oli tekstittömässä luonnonsuolessa.

        Myöhemmin luonnonsuoli vaihdettiin nykyajan muovikuoreen, mutta itse makkara oli yhä yhtä hyvää. Sitä sai vielä 1980-luvun lopulla. Sitten tehdas sulautui johonkin suurfirmaan, ja Tammisaaren tehdas ja sen tuotteet lopetettiin.

        Sama tehdas valmisti myös superhyvää saunalenkkiä, joka tosin oli parasta ihan kylmiltään. Sekin on nyt kadonnut.

        Kaikki hyvä lopetetaan, ja tilalle tulee nykyajan moskaa, jossa ainoana makuna on paha maku.


      • leberkäse
        Leberwurst kirjoitti:

        Takavuosina, kun vielä oli olemassa makkarafirma nimeltä Kassler Tammisaaressa, se teki upeata harmaata kiinteää leikattavaa maksamakkaraa, joka vieläpä oli tekstittömässä luonnonsuolessa.

        Myöhemmin luonnonsuoli vaihdettiin nykyajan muovikuoreen, mutta itse makkara oli yhä yhtä hyvää. Sitä sai vielä 1980-luvun lopulla. Sitten tehdas sulautui johonkin suurfirmaan, ja Tammisaaren tehdas ja sen tuotteet lopetettiin.

        Sama tehdas valmisti myös superhyvää saunalenkkiä, joka tosin oli parasta ihan kylmiltään. Sekin on nyt kadonnut.

        Kaikki hyvä lopetetaan, ja tilalle tulee nykyajan moskaa, jossa ainoana makuna on paha maku.

        http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?t=3504&highlight=maksamakkara*
        kauhistus juuri Saksasta palanneena huomaa eron.
        Rakkaus ruokaan jäi http://en.wikipedia.org/wiki/Leberkäse
        http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/l.html#lebe
        http://www.cdkitchen.com/recipes/recs/262/Bayrischer_Leberkaese22345.shtml


      • Leberwurst

        Kiitos kun muistutit Kastenista! Se oli päässyt unohtumaan, kun viimeksi Kastenia ostaessani se sattui olemaan heidän maalaismaksamakkaraansa, ja siitä en jostakin syystä pitänyt, vaikka kelpuutan kyllä muuten maalaismaksiksenkin, kunhan se on hyvää, ja takavuosina sekin on ollut yleensä hyvää.

        Mutta nyt eilen osui Citymarketin esittelytiskillä silmään Kastenin "tavallinen" maksamakkara, ja ostin pienen maistiaispalan. Sepä oli TOSI hyvää, muistutti jopa vähän sitä täällä toisaalla mainostamaani Kasslerin takavuosien maksista. Tosin tämä Kasten oli ehkä sittenkin pikkuisen liian miedon makuista, ehkä vähän enemmän maksan makua saisi olla, mutta olipa kuitenkin nyt parasta pitkään aikaan.


      • Leberwurst
        Leberwurst kirjoitti:

        Kiitos kun muistutit Kastenista! Se oli päässyt unohtumaan, kun viimeksi Kastenia ostaessani se sattui olemaan heidän maalaismaksamakkaraansa, ja siitä en jostakin syystä pitänyt, vaikka kelpuutan kyllä muuten maalaismaksiksenkin, kunhan se on hyvää, ja takavuosina sekin on ollut yleensä hyvää.

        Mutta nyt eilen osui Citymarketin esittelytiskillä silmään Kastenin "tavallinen" maksamakkara, ja ostin pienen maistiaispalan. Sepä oli TOSI hyvää, muistutti jopa vähän sitä täällä toisaalla mainostamaani Kasslerin takavuosien maksista. Tosin tämä Kasten oli ehkä sittenkin pikkuisen liian miedon makuista, ehkä vähän enemmän maksan makua saisi olla, mutta olipa kuitenkin nyt parasta pitkään aikaan.

        Tänään ostinkin maistiaisiksi Helsingin Hakaniemen hallin Roiniset Oy:n lihatiskiltä pienen palan aitoa saksalaista Zimmermannin vasikanmaksamakkaraa (Kalbleberwurst).

        Kotona huomasin ensin pettymyksekseni, että se olikin varsin löysää eli lähinnä levitettävää laatua, kun olisin halunnut kiinteämpää leikattavaa sorttia. Mutta onneksi se oli sentään maultaan varsin herkullista!


    • kullakin

      Mitä muita kriteerejä sille mielestäsi hyvälle on kuin maku? Itse pidän HK:n Herkkumaksamakkarasta, on se sitten 'hyvää' tai huonoa. Eräs syy siihen on, ettei se maistu sian maksalle, kuten niin monet muut, esim. Snellmannin, jota joskus kokeeksi ostin. Sama ero löytyy myös eri maksalaatikoiden välillä, toiset maistuu todella selkeästi sian maksalle (jotkin teollisesti valmistetut, yleisin mielikuva on kuitenkin pitopalvelujen tms. tekemät 'perinteiset').

      Ei minulla sian maksan käyttöä vastaan mitään muuten ole, tuossa HK:ssakin sitä on, mutta mausta en vaan pidä niin yhtään. En nyt keksi parempaa termiä, kuin että maistuu navetalle.

    • Leberwurst

      Erehdyin tänään ostamaan Wigrenin maksamakkaraa, kun Citymarketissa Kastenin maksamakkaraa erillistiskiltä myyvä konsulentti oli tauolla (idioottimainen järjestelmä!).

      Oli täysin mautonta: ei tosin maistunut pahaltakaan, mutta ei myöskään hyvältä, vaan ei miltään.

    • 8+13

      "Suomesta ei enää saa hyvää maksamakkaraa - ainakaan kotimaista"

      Kyllä saa, kun tekee itse.

    • Anonyymi

      Otk: maksamakkara oli aikoinaan huippua. Myöskään kunnon perunasalaattia ei saa mistään. Vielä 80- luvun alussa oli Saarioisen ja Pirkan perunasalaatti sikahyvää.

    • Anonyymi

      Voisiko kukaan auttaa: mistäpäin Helsingistä (miell keskustasta) voi nykyään ostaa "perinteistä maksapasteijaa", sellaista joka oli ihan tavallinen tuote 20-50 vuotta sitten. Ei mitään maksamakkaraa, vain pehmeä maukas pasteija.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannan kirja USA:n bestseller!

      "Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä
      Maailman menoa
      44
      10629
    2. Yritystuet 10 mrd. vuodessa, eli yrittäjäriski valtiolla kuten kommunismissa

      Pelkästään Viking Linen viinanhakuristeilyitä sponsoroidaan 20 miljoonalla eurolla vuosittain. Dieselin verotukikin on
      Yrittäjyys
      128
      10166
    3. Oikeistolainen luki Med mod att leda : en biografi

      ...ei tykänny Sanna Marinista
      Maailman menoa
      22
      7947
    4. Sture Fjäder haluaa tuensaajien nimet julki

      Kokoomuspoliitikko haluaa yli 800 euroa kuukaudessa tukia saavien nimet julki. Ehkä olisi syytä julkaista myös kuvat? h
      Maailman menoa
      177
      6354
    5. Metsäalan rikolliset

      Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.
      Sotkamo
      35
      5038
    6. Milloin viimeksi näit kaivattusi?

      Toimisitko nyt toisin kuin siinä tilanteessa teit?
      Ikävä
      58
      4790
    7. Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"

      Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..
      Maailman menoa
      130
      4144
    8. Maahanmuuttajat torjuvat marjanpoiminnan - "emme ole rottia"

      Ruotsalaisen journalistin selvitys paljasti, miksi maahanmuuttajat kieltäytyvät työstä. Taustalla vaikuttavat kulttuuris
      Maailman menoa
      129
      3466
    9. Missä vaiheessa

      Päätit luovuttaa suhteeni?
      Ikävä
      63
      3175
    10. Adonikselle

      Kuvittelitko oikeasti, että ootan sua? Kuvittelitko, että voit noin vain vetäyttä ja kun tulet takaisin, kaikki on niin
      Ikävä
      227
      3114
    Aihe