Savustus

Hönö

Kertokaapas savustusmestarit miten savustetaan oikein:
-palvikinkku
-lohi

Reseptiin kuuluu tietenkin katajanoksat, leppälastut ja sokeripalat, mutta missäkohtaa suolataan ja millaisella suolalla? Myös muut variaatiot kiinnostaa parasta lopputulosta haettaessa.

7

5622

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tseni

      Palvikinkkua en ole koskaan tullut savustaneeksi mutta lohta kylläkin..

      Lohifileet suolataan noin 3 tuntia ennen savustusta merisuolalla. Suolaa kukin laittaa oman määränsä mutta sitä saa olla sellaiset 1/4 - 1/2 dl per file. Kun savustamisen aika koittaa niin se suola pyyhitään siitä kalan päältä pois paperilla ja eikun fileet savustumaan..

      Riippuu paljon fileen painosta se savustus aika mutta noin 45min on hyvä..

      meillon sellanen noin 30cm halkasiljaltaa oleva savustuspönttö ja sinne sit pohjalle pari kourallista leppälastua, noin 5 sokeripalaa ja muutamia katajanoksia.. Tulta pöntön alle ja eiku kalan pönttöön ja oottelemaan..

      • Jenniina

        Toi on erästapa, mutta mielestäni parempia saa kun ensiksi savustaa lohen jonka jälkeen maun mukaan karkeeta suolaa ja lohi paperikääreeseen tekeytymään/suolaantumaan noin 10-15min. Ja rosepippuri ja chili sopivat kalan mausteeksi hyvin, kannattaa laittaa samaan aikaan kuin suola.

        Hmmm, tuliskos chilin maku esiin, jos heittäs laatikon pohjalle muutaman chilin savustuksen alkuvaiheessa, vaiko palaisivat ja tulis kitkerä maku.

        Kataja antaa hieman kitkerähkön maun, joten sen annostelussa kannattaa olla tarkka. Kannattaa myös kokeilla laittaa mukaan vähäsen omenapuuta, tulee hyvä maku.

        Ainiin, sit kala kannattaa laittaa jäisenä savustumaan, ja hyvin pienellä tulella ja hitaasti kypsytettynä/savustettuna tulee hyvää.


        Palvikinkun savustuksesta en osaa oikein mitään sanoa, mutta olen pienempänä seurannut kun sitä tehtiin, oli muistaakseni päivänverran savustumassa savusaunassa (lisäilin vain välillä puita uuniin), ja toisenkerran oli kylmäsavu laatikossa valmistumassa, tiedä sit kutsutaanko tota palvikinkus, mut hyvää oli.


      • Jenniina
        Jenniina kirjoitti:

        Toi on erästapa, mutta mielestäni parempia saa kun ensiksi savustaa lohen jonka jälkeen maun mukaan karkeeta suolaa ja lohi paperikääreeseen tekeytymään/suolaantumaan noin 10-15min. Ja rosepippuri ja chili sopivat kalan mausteeksi hyvin, kannattaa laittaa samaan aikaan kuin suola.

        Hmmm, tuliskos chilin maku esiin, jos heittäs laatikon pohjalle muutaman chilin savustuksen alkuvaiheessa, vaiko palaisivat ja tulis kitkerä maku.

        Kataja antaa hieman kitkerähkön maun, joten sen annostelussa kannattaa olla tarkka. Kannattaa myös kokeilla laittaa mukaan vähäsen omenapuuta, tulee hyvä maku.

        Ainiin, sit kala kannattaa laittaa jäisenä savustumaan, ja hyvin pienellä tulella ja hitaasti kypsytettynä/savustettuna tulee hyvää.


        Palvikinkun savustuksesta en osaa oikein mitään sanoa, mutta olen pienempänä seurannut kun sitä tehtiin, oli muistaakseni päivänverran savustumassa savusaunassa (lisäilin vain välillä puita uuniin), ja toisenkerran oli kylmäsavu laatikossa valmistumassa, tiedä sit kutsutaanko tota palvikinkus, mut hyvää oli.

        Sitä ainoaa ja oikeaa tapaa ei olekkaan, vaan jokaisella on omat pienet niksimsä jolla saa aikases todella herkullista omaan makutottumukseensa.


    • arska

      Itse suosin savustamista ilman suolaa ja muita mausteita. Lisäksi savustan kalan tai lihan mahdollisimman hitaasti. Kun kala on valmis niin suolaan ja maustan sen mieleisekseni ja pistän sen tiukalle käärölle (ensin voipaperia ja sitten sanomalehteä ympärille) puoleksi tunniksi.

      • arska

        Unohtu vielä mainita tuosta suolaamisesta, että olen käyttänyt suhdetta 50 grammaa suolaa per raakana punnittu kg. Aiemmin käytin merisuolaa mutta löysin luontaistuotekaupasta valkaisematonta merisuolaa. Sen aromi pesee kertaheitolla teolliset suolat. Hintavampihan se on, mutta mahtava maku kyllä korvaa hintaeron. Kokeilkaa ihmeessä!


    • Mössääjä

      Useamman kilon kinkku on niin paksu klöntti, että harva yrittääkään sen savustamista kotikonstein (pikku savustuspöntöillä). Vaatii matalan lämpötilan ja PIIITKÄN savustusajan.

      Joulukinkunkin paistossa (uunissa) maltti on valttia. Matala lämpötila ja yön yli uunittaminen tuottaa mehevimmän tuloksen.

      Minä ainakin jätän kinkkujen savustamisen mielisuosiolla niille, joilla on kunnon palvaamo tai palvisauna ja paremmat taidot.

    • August

      Yksi tapa suolata kalat on suolaveteen kastaminen.
      Kalat kastetaan heti savustamisen jälkeen suolaveteen,
      muikut n. 5-20 sekuntia, isommat kalat tietysti pitempään.
      Kannattaa pitää selkäpuolta hiukan pidempään kuin mahaa,
      että tulee tasainen suola.
      Suolaliemi valmistetaan liuottamalla veteen merisuolaa niin paljon,
      ettei enää kunnolla liukene. Sen voi säilyttää myös uutta käyttöä varten,
      kun sitä kuitenkin on tehtävä sen verran, että kalat mahtuu uittamaan.
      Tapa on ylivoimaisesti kätevin silloin, kun ei ole aikaa pitää isoa kalaa
      tunteja suolaantumassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      199
      4346
    2. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      42
      1996
    3. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      61
      1647
    4. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      133
      1343
    5. Martina on käynyt puhumassa viisauksia

      Iltalehden artikkelissa Martinan viisaudet.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      358
      1327
    6. Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin

      Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss
      Ihastuminen
      93
      959
    7. SDP:läinen lähettiläs Titta Maja-Luoto RAIVOAA lähetystössä -?

      SDP:n puolueen Maja-Luoto on Portugalissa noussut Median otsikoihin, koska RAIVOAA työntekijöille ja pitää Heitä lähinnä
      Yhteiskunta
      26
      913
    8. Mitä alkoholijuomaa on myyty sekä Linda Lampeniuksen että Matti Nykäsen nimellä? Testaa tietosi!

      Mikähän alkoholijuoma se mahtoi olla…? Tule pelaamaan kivaa Testerin Juomavisaa! Kuinka monta saat oikein? Tästä pääse
      Juomat
      10
      879
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      170
      818
    10. Voiko vauva uskoa ?

      Lohkoissa väitetään ettei vauva voi uskoa. Tässä näet vauvan uskon. https://youtube.com/shorts/QhFbPSdjpnA?si=Zb2BCRST9
      Helluntailaisuus
      186
      696
    Aihe