pekoni, kuinka se syntyy

porsaan nakertaja

tietääkö kukaan esim. amerikan pekonin valmistusmenetelmiä ja mistä osasta sikaa pekoni leikataan?

näin televisiosta ohjelman jossa tehtiin ilmeisesti amerikkalaisessa tehtaassa peknoia.
lihana käytettiin sian vatsaa. lihasiivut uitettiin suolan ja "nestemäisen savun" (kai joku aromi?) sekoituksessa ja niihin vielä ruiskutettiin neuloilla nestemäistä savua ja suolaa. lopuksi vielä pekoni kypsennettiin mikroaalloilla...
ei kovin hohdokasta.

9

8511

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Pekoni

      Savustettu ja esikypsennetty
      Pekoni on savustettu, esikypsennetty, paistamiseen ja muuhun ruuanlaittoon käytettävä lihatuote. Se tulee kypsentää loppuun ruuanlaiton yhteydessä. Markkinoilla on sian- ja kalkkunanlihasta tehtyä pekonia. Kalkkunanlihasta tehty pekoni on kevyempi vaihtoehto perinteiselle sianlihasta valmistetulle pekonille.

      Perinteisesti sianlihaa
      Tietosanakirjassa pekoni (bacon) määritellään suolatuksi siansivuksi, jota yleensä myydään ohuina viipaleina. Näitä viipaleita syödään paistettuina tai grillattuina, usein kananmunien kanssa. Ranskassa nimi bacon tarkoittaa myös suolattua sian fileeselkää/ulkofilettä (loin), joka on kuivattu, höyrykypsennetty ja savustettu.

      Perinteisesti pekonia tehdään sianlihasta, mutta nykyisin sitä tehdään myös kalkkunanlihasta. Muita valmistusaineita ovat vesi, suola ja glukoosi. Pekonin lisäaineita ovat stabilointiaineet, hapettumisenestoaine ja säilöntäaine.

      Pekoni
      Pekoni valmistetaan suurehkoista, kokonaisista lihapaloista. Ensin lihapalat suolataan huolellisesti monineulasuolauskoneella. Suolatut palat ripustetaan vaunuun, savustetaan ja kypsytetään, kunnes niiden sisälämpötila on hiukan yli 40 astetta. Sen jälkeen lihat pakastetaan. Pakastetut lihat tempperoidaan sopivan kohmeiseksi, jotta viipalointi olisi mahdollista. Viipaloinnin jälkeen pekonisiivut pakataan vakuumipakkauksiin.

      Pekonia historiassa
      Sanan alkuperä on muinaisranskalainen bakko, joka tarkoittaa kinkkua. Nyky-Ranskassa siitä tuli bacon, jolla tarkoitetaan suolattua sianlihapalaa, tai jopa kokonaista sikaa. Repas baconique oli juhlallinen ateria, jolla tarjottiin vain sianliharuokia. Pekoni omittiin sittemmin Englantiin, josta se palasi takaisin Ranskaan nykyisessä merkityksessään.

      Pekoni tänään
      Nykyisin pekoni-nimitys on kulinaristisesti käytettävä termi kuten härkä. Sillä viitataan tietyllä menetelmällä valmistettuun lihatuotteeseen, jolla on tietty käyttötarkoitus ja soveltuvuus ruokalajeihin."

      http://www.finfood.fi/finfood/liha.nsf/0/C58F3AC6EBC9094FC22571850042897B?opendocument&lng=Suomi&sh=Kaikille&cat1=Tietoa lihasta&cat2=Lihavalmisteet&cat3=Pekoni

      Eli pekoni tehdään siis tavallisesti porsaan kyljestä. Tästä kuvaa hamottamaan asiaa:

      http://www.kotimaisetkasvikset.fi/finfood/ffom.nsf/0/6C820A3EEFAA035DC22565480028F4AE?opendocument&lng=Suomi&sh=Kaikille&cat1=Ylli&cat2=Jalostus&cat3=Elintarvikkeiden valmistus&cat4=Lihatuotteet&cat5=Lihan käsittely teollisuudessa

      • namiskukkelis

        tuli pekonista hieno esitelmä. Ja alko tekemään mieli paistettua pekonia ja munaa paahtoleivän kera.


      • pitää laittaa

        glukoosia eli sokeria. Eikö enää mitään voida valmistaa ilman sokeria?


    • syksfyksy
      • porsaannakertaja

        kyllä! tämä on juuri se kyseinen video, josta ensimmäisessä viestissä mainitsin. niin on keinotekoiset menetelmät ja epäesteettiset valmistusaineet että hirvittää. jos suomessa pekoni valmistetaan samoilla menetelmillä, niin ei ole enää suosikkien joukussa...

        kyllä tuolla finfoodin sivuilla sanotaan, että pekoni on sian kylkeä, eikä sian vatsaa, niinkuin tuossa videolla. ja että se oikeasti savustetaan, eikä vain liuoteta jossain savun makuisessa liemessä.

        kauhistus.


      • porsaannakertaja kirjoitti:

        kyllä! tämä on juuri se kyseinen video, josta ensimmäisessä viestissä mainitsin. niin on keinotekoiset menetelmät ja epäesteettiset valmistusaineet että hirvittää. jos suomessa pekoni valmistetaan samoilla menetelmillä, niin ei ole enää suosikkien joukussa...

        kyllä tuolla finfoodin sivuilla sanotaan, että pekoni on sian kylkeä, eikä sian vatsaa, niinkuin tuossa videolla. ja että se oikeasti savustetaan, eikä vain liuoteta jossain savun makuisessa liemessä.

        kauhistus.

        Tänä kesänä on markkinoille tunkenut näitä savunmakuisia grillisoosseja sekä erilaisia muita suitsukkeita, joihin on lisätty tislattua savunmakua. Näitä voi itsekin tehdä savustamalla vettä, höyrystämällä sitä sen jälkeen ja sitten tiivistämällä sopivalle pinnalle mustaksi tervaksi, jota voi laimentaa.

        Kuinkahan karsinogeenista mönjä lieneekään? Ja eroaakohan sittenkään loppujen lopuksi niin paljon normaalista savustamisesta tässä mielessä?

        Pekoneja on maailmalla kymmeniä eri lajeja - jo yksistään englantilaisissa kaupoissa yli puolenkymmentä riippuen siitä, mistä päin possua liha on kotoisin puhumattakaan eri savustusasteista. Onhan omissakin kaupoissamme sentään jo muutama erilainen pekonipaketti tarjolla. Paras aamiaispekoni on muuten Turun Mestaripalvin kylmäsavupekoni.


      • crudo kirjoitti:

        Tänä kesänä on markkinoille tunkenut näitä savunmakuisia grillisoosseja sekä erilaisia muita suitsukkeita, joihin on lisätty tislattua savunmakua. Näitä voi itsekin tehdä savustamalla vettä, höyrystämällä sitä sen jälkeen ja sitten tiivistämällä sopivalle pinnalle mustaksi tervaksi, jota voi laimentaa.

        Kuinkahan karsinogeenista mönjä lieneekään? Ja eroaakohan sittenkään loppujen lopuksi niin paljon normaalista savustamisesta tässä mielessä?

        Pekoneja on maailmalla kymmeniä eri lajeja - jo yksistään englantilaisissa kaupoissa yli puolenkymmentä riippuen siitä, mistä päin possua liha on kotoisin puhumattakaan eri savustusasteista. Onhan omissakin kaupoissamme sentään jo muutama erilainen pekonipaketti tarjolla. Paras aamiaispekoni on muuten Turun Mestaripalvin kylmäsavupekoni.

        >>Kuinkahan karsinogeenista mönjä lieneekään? Ja eroaakohan sittenkään loppujen lopuksi niin paljon normaalista savustamisesta tässä mielessä?


    • maha raja
      • läski-äijä

        Suomalainen pekoni syntyy nykyään joko ruottissa tahi puolassa , kotimaisesta lihasta kuitenkin valmistaen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävä sinua

      Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k
      Ikävä
      27
      3633
    2. Oletko sä oikeesti varattu?

      Että sen takii ei voida olla tekemisissä?
      Ikävä
      41
      2469
    3. Otavassa tapahtuu!

      Rakennuspalo, yläkerta tulessa. Henkirikosta epäillään. Tiettyä henkilöautoa etsitään, minkä mahdollinen epäilty ottanut
      Mikkeli
      36
      2314
    4. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      7
      2067
    5. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      43
      1572
    6. Rakas, kerro mulle

      Miltä se tuntuu?
      Ikävä
      38
      1559
    7. Horoskooppikysely

      Oma ja ikävän kohteen horoskooppi? Sopivatko yhteen?
      Ikävä
      14
      1372
    8. Oletko ollut vihainen, suuttunut tai pettynyt

      johonkin kaivattusi toimintaan?
      Ikävä
      128
      1310
    9. Pitkäaikaiset työttömät työllisyystöillä takaisin yhteiskuntaan

      Vaikka se vähän maksaakin, niin parempi on valtion teettää hanttihommia, jottei yksilöistä tule yhteiskuntakelvottomia.
      Maailman menoa
      268
      1293
    10. Kesäseuraa

      Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t
      Ikävä
      45
      1275
    Aihe