olisiko kellään mykykeiton teko-ohjetta?
mykykeitto
26
8934
Vastaukset
- eräs ohje
Joka on klimppisopan ohje ja länsisuomalainen ohje.Oman tietoni mukaan myky-ja klimppi ovat samaa soppaa. Korjatkoon joku jos olen väärässä.
SOPPA
N: 500g naudan lapaa
1-2 laakerinlehteä
5 maustepippuria
1-2 sipulia
6 perunaa
2 porkkanaa
persiljaa , suolaa
Keitä lapa hiljalleen vedessä kuori vaahto pois . Lisää pippurit, laakerinlehdet ja sipuli.
Poista liha n: 30min jälkeen ja jäähdytä, paloittele.
Keitä lientä kokoon, mausta suolalla, lisää perunat porkkanat ja lopussa lihat ja klimpit.
KLIMPIT 0,5 dl vettä
2,5dl vehnäjauhoja
2 munankeltuaista
suolaa
Sekoita aineet tasaiseksi ja tee pieniä klimppejä. Pudota klimpit kiehuvaan liemeen ja kypsennä muutama minuutti.- kai vaan
keittoon tulee veri "klimppejä" ,maksaa,perunaa ym.muuta.sellaista ohjetta etsin...
- Tellu
Kyllähän on näin,että klimppisoppa on klimppisoppaa ja myky-eli tappaiskeitto on munuaisista,maksasta,sian,myös naudan lihasta ,sydämestä ja VERESTÄ tehdyistä mykyistä/myvyistä. ja sopat on ihan eri sopat!
- murmeli-
Itä-Suomessa, tai ainakin meillä (heh) mykykeittoon tulee, niinkuin mainitsitkin, myös maksaa ja perunaa, porkkanaa ei tule. Tarkempaa ohjetta en valitettavasti osaa antaa...mutta mykykeitto perunoilla ja maksalla on ehdoton :)
- Entinen Kiuruvetinen....
mykyrokkaa?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mykyrokka
Tässä myös ohje:
http://paakari.net/printable.php?dab=reseptit&id=3263&ni= - tuli
vastaus väärään "väliin" :)
- taikinanjuuresta,
otetaan aamulla taikinanjuurta talteen, kun ruisleipätahdas on alustettu, otetaan sitä ja muotoillaan pinehköjä pallosia - mykkyjä - ja keitetään taikinanjuuressa. Syödään esim. voin, siemenvoin tai maidon kera. Näinikän meillä täällä vanhassa Viipurin läänissä.
On kyllä maultaan kovin erilaista kuin savolainen mykykeitto.- Kerro lähemmin
Miten taikinan juuressa keitetään taikinan juuresta otettuja mykyjä, ei ne Viipuriskaa olt mykkyi!
Taiat ollakii niit nuorempii Viipurilaisii ja vain kuulopuhheel peril mykysopast, heheh! - otettuja mykkyjä
Kerro lähemmin kirjoitti:
Miten taikinan juuressa keitetään taikinan juuresta otettuja mykyjä, ei ne Viipuriskaa olt mykkyi!
Taiat ollakii niit nuorempii Viipurilaisii ja vain kuulopuhheel peril mykysopast, heheh!kyl se onnistuu ja oikei hyvästkii. Juurha o oamusiil viel hyvi vetelää vellii. Tahas ko alustettoa ni siint viimiseks otetoa mykyt. Ne siit keiteteä ja a vot ko o hapanta.
Arvaan, että tästä mykykeitosta ja sen "ainoasta oikeasta olomuodosta" syntyy pitkä keskustelu. Siksi monta paikallista käsitystä siitä on.
Minulle itselleni se on ollut aina klimmpisoppa ja satakuntalaiseen tapaan tehty: klimppeihin käytettiin kananmunaa, ohrajauhoja, keiton keitinlientä ja rusinoita, joita inhosin - ja inhoan edelleenkin. Muuten kyseessä oli savustetuista luista tehty lihakeitto, johon oli yleensä lisätty myös ohraryynejä.
Mutta Eurooppa on täynnä erilaisia mykyruokia - knödelit ovat saksankielisen kansanosan perinneruokaa puhtaimmillaan ja sieltä kai meidänkin klimppimme ovat kotoisin.
Käykö esimerkiksi Tirolilainen mykykeitto:
sämpylän sisusta
2 dl maitoa
2 munaa
150 kylmäsavupekonia - jos löytyy - jos ei, niin mahdollisimman savunmakuista pekonia muuten; speckiähän Tirolissa käytetään!
1 sipuli pieneksi pilkottuna
1 valkosipulinkynsi pienittynä
2 - 3 rkl vehnäjauhoa
2 pieni kourallinen hienonnettua persiljaa
suolaa, pippuria, muskottia
Hienonna sämpylän sisus veitsellä hyvin, samoin pekoni. Sekoita yhteen jauhon kanssa hyvin.
Paista hienonnettua sipulia voissa tovi ja lisää massaan.
Maito, munat, persilja, ja valkosipuli sekoitetaan yhteen, kuullotettu sipuli lisätään ja kaikki sekoitetaan hyvin muun massan kanssa. Maustetaan suolalla, pippurilla ja muskotilla varovasti.
Knödelitaikinaa vaivataan hyvin tovi ja annetaan asettua vadissa jääkaapissa vartin verran. Vaivataan vielä kerran. Jos taikina on liian löysän oloista voidaan sitä jäykistää lisäämällä vähän sämpylän sisusta lisää.
Taikinasta tehdään vähän pingispalloa suurempia jötiköitä ja keitetään suolavedessä noin kymmenen minuuttia tai kunnes nousevat keitinveden pinnalle.
Keittoa varten tehdään naudanrinnasta helmeilevässä vedessä keittojuuresten kanssa hitaasti keittämällä lihakeitto tai vielä parempi - tumma lihabuljonki - jossa knödeli(t) tarjotaan. Keittoon ei välttämättä edes enää lisätä lihaa - makuhan on jo liemessä vaan ehkä ainoastaan vain ruohosipulia ja tuoreita, keitettyjä herneitä tms.
Vähän toisenlainen mykykeitto - mutta samaa juurta.- kun vässää sinne
MYKYROKKA NIIN SAUT IHKA AIJON SAVOLAISEN RUKA OHJEEN.HYVIÄ MAKU NAATINTOJA JA HAASKOO SYKSYVÄ.
- Entinen Kiuruvetinen
mykyrokkaa?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mykyrokka
Tässä ohje: hyvvää tulloo :)
http://paakari.net/printable.php?dab=reseptit&id=3263&ni= - kai vaan
jep!kiitokset,nyt löyty ohje mitä etsin..yläsavolainen mykyrokka..pitää lomalla kokeilla sen tekoa...
- kuhttuu sitä
Tappauskeitoksi.
Nimi kertoo kaiken olellisen :D
Näin siis Pohjois-Karjalassa. kuhttuu sitä kirjoitti:
Tappauskeitoksi.
Nimi kertoo kaiken olellisen :D
Näin siis Pohjois-Karjalassa.Eiköhän tämäkaltainen keitto ole sesonkikeitto, jota tehdään lähinnä syksyllä karjan lahtiaikaan, jolloin saadaan verta ja sisäelimiä ja näistä keitettiin keittoa. Jos matkaan lisättiin mykyjä kutsuttiin sitä juuri mykyrokaksi.
Keski-Suomessa tiedän sitä sanotun tappaiskeitoksi. Siihen lisättiin harvemmin mykyjä, mutta joskus kyllä - anoppi keitteli aikoinaan.
- "limppi soppa?"
Mikä v...n mykyrokka, oikea nimitys tälle herkkuruualle on tappaiskeitto/mykykeitto. On muuten vissi ero kuin saunavasta tai saunavihta. Ei piotäisi olla tietäjä kun ei tiiä mikä ruoka on kyseessä.
- limppisoppaaei
Limppisoppa: kyllä mykykeitosta käytetään etenkin yläsavossa varsin pienellä alueella nimitystä mykyrokka. Rakkaalla lapsella monta nimeä. Pari kertaa olen sitä saanut syödä...jotkut kuulemma oikein paastoaa edellisen päivän et mahtuu sitten enempi masuun.
Sesonkikeitto hyvinkin on ollut, sika kun teurastettiin ennen niin ei saatu sisäelimiä säilymään joten nopea käyttö oli paras. - Aito savoolainen
Mykykeitto se meidän kylällä Kartulassa sillä nimellä sitä kutsuttiin
- Hämeestä
Mykykeitto eli tappaiskeitto. Se on oikein. Lihaa maksaa munuaista sydäntä porkkanaa ja perunaa. Mykytaikinaan verta sipulia suolaa hieman maitoo ja ohrajauhoja. Kun perunat muut on melko kypsiä laitetaan lusikalla liemeen mykytaikinaa ja melko ohueksi muotoillaan et kypsyvät nopeemmin. Noin puol tuntia ja eikun syömään!
- rajansakaikella
Mykykeitto on savossa päin käytössä ja tappaiskeitto taas ilman mykyjä keskisuomessa. Raja on tietysti häilyvä.
- Myky Rokka
Ylä-Savossa tätä voimakasta, kotieläimen teurastuksen jälkeen valmistettua ja mykyjä sisältävää keittoa kutsutaan yleisnimellä rokka, ja pitemmän kaavan mukaan mykyrokka.
Kyseessä on lihakeitto, johon on laitettu lihan lisäksi sisäelimiä. Kiehuttamisen aikana tähän keittoon sitten lisätään näitä eläimen teurasverestä, talista ja ohrajauhosta tehdystä taikinasta leivottuja ja esikypsennettyjä kämmenen kokoisia kakkuja eli mykyjä.
Taitaapa olla niitä vahvimpia liharuokia, mitä maassamme valmistetaan. Jotka pitävät voimakkaista liharuuista, syövät Ylä-Savossa mykyrokkaa ihan haljetakseen.
Ja sen aterian jälkeisenä yönseutuna tahtovat seksitouhut juolahtaa mieleen...
- EiVetinen
Jopahan jotakin,reseptiä on paljon,kuin syöjiäkin.Niinkuin Karjalan paistikin on.
- Anonyymi
Hyi hemmetti. Lapsena jo opetettiin,ettei verta syödä!!!!
- Anonyymi
Unohtakaa nuo klimppi jutut . Ottakaa selvää Martoilta jotka asuvat Pohjois - Savossa.
Iisalmi paikka mistä sai todella hyvää Tappaiskeittoa, Siis mykykeittoa. Toinen paikka
on Lapinlahdelta Iisalmeen mennessä oikealla puolella 5-tietä. Väisäsen Kotiliha. Mahtava ruokailu paikka.. Suosittelen , käyn siinä joka vuosi keväällä , kesällä syksyisin jopa talvellakin.. Paikka jossa kannattaa poketa. TERVEISIN KOKKIPOIKA. Hesasta.. - Anonyymi
Olen käynyt kyseisessä paikassa . On maittavaa ruokaa , Rahtarina tiedän mistä puhun...
- Anonyymi
Ei.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124390MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar862240Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5571734Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011461Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671167Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331098- 51008
Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt218971Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60913Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3898