mykykeitto

kai vaan

olisiko kellään mykykeiton teko-ohjetta?

26

9298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eräs ohje

      Joka on klimppisopan ohje ja länsisuomalainen ohje.Oman tietoni mukaan myky-ja klimppi ovat samaa soppaa. Korjatkoon joku jos olen väärässä.

      SOPPA
      N: 500g naudan lapaa
      1-2 laakerinlehteä
      5 maustepippuria
      1-2 sipulia
      6 perunaa
      2 porkkanaa
      persiljaa , suolaa
      Keitä lapa hiljalleen vedessä kuori vaahto pois . Lisää pippurit, laakerinlehdet ja sipuli.
      Poista liha n: 30min jälkeen ja jäähdytä, paloittele.
      Keitä lientä kokoon, mausta suolalla, lisää perunat porkkanat ja lopussa lihat ja klimpit.
      KLIMPIT 0,5 dl vettä
      2,5dl vehnäjauhoja
      2 munankeltuaista
      suolaa
      Sekoita aineet tasaiseksi ja tee pieniä klimppejä. Pudota klimpit kiehuvaan liemeen ja kypsennä muutama minuutti.

      • kai vaan

        keittoon tulee veri "klimppejä" ,maksaa,perunaa ym.muuta.sellaista ohjetta etsin...


      • Tellu

        Kyllähän on näin,että klimppisoppa on klimppisoppaa ja myky-eli tappaiskeitto on munuaisista,maksasta,sian,myös naudan lihasta ,sydämestä ja VERESTÄ tehdyistä mykyistä/myvyistä. ja sopat on ihan eri sopat!


    • murmeli-

      Itä-Suomessa, tai ainakin meillä (heh) mykykeittoon tulee, niinkuin mainitsitkin, myös maksaa ja perunaa, porkkanaa ei tule. Tarkempaa ohjetta en valitettavasti osaa antaa...mutta mykykeitto perunoilla ja maksalla on ehdoton :)

      • Entinen Kiuruvetinen....

      • tuli

        vastaus väärään "väliin" :)


    • taikinanjuuresta,

      otetaan aamulla taikinanjuurta talteen, kun ruisleipätahdas on alustettu, otetaan sitä ja muotoillaan pinehköjä pallosia - mykkyjä - ja keitetään taikinanjuuressa. Syödään esim. voin, siemenvoin tai maidon kera. Näinikän meillä täällä vanhassa Viipurin läänissä.

      On kyllä maultaan kovin erilaista kuin savolainen mykykeitto.

      • Kerro lähemmin

        Miten taikinan juuressa keitetään taikinan juuresta otettuja mykyjä, ei ne Viipuriskaa olt mykkyi!
        Taiat ollakii niit nuorempii Viipurilaisii ja vain kuulopuhheel peril mykysopast, heheh!


      • otettuja mykkyjä
        Kerro lähemmin kirjoitti:

        Miten taikinan juuressa keitetään taikinan juuresta otettuja mykyjä, ei ne Viipuriskaa olt mykkyi!
        Taiat ollakii niit nuorempii Viipurilaisii ja vain kuulopuhheel peril mykysopast, heheh!

        kyl se onnistuu ja oikei hyvästkii. Juurha o oamusiil viel hyvi vetelää vellii. Tahas ko alustettoa ni siint viimiseks otetoa mykyt. Ne siit keiteteä ja a vot ko o hapanta.


    • Arvaan, että tästä mykykeitosta ja sen "ainoasta oikeasta olomuodosta" syntyy pitkä keskustelu. Siksi monta paikallista käsitystä siitä on.

      Minulle itselleni se on ollut aina klimmpisoppa ja satakuntalaiseen tapaan tehty: klimppeihin käytettiin kananmunaa, ohrajauhoja, keiton keitinlientä ja rusinoita, joita inhosin - ja inhoan edelleenkin. Muuten kyseessä oli savustetuista luista tehty lihakeitto, johon oli yleensä lisätty myös ohraryynejä.

      Mutta Eurooppa on täynnä erilaisia mykyruokia - knödelit ovat saksankielisen kansanosan perinneruokaa puhtaimmillaan ja sieltä kai meidänkin klimppimme ovat kotoisin.

      Käykö esimerkiksi Tirolilainen mykykeitto:

      sämpylän sisusta
      2 dl maitoa
      2 munaa
      150 kylmäsavupekonia - jos löytyy - jos ei, niin mahdollisimman savunmakuista pekonia muuten; speckiähän Tirolissa käytetään!
      1 sipuli pieneksi pilkottuna
      1 valkosipulinkynsi pienittynä
      2 - 3 rkl vehnäjauhoa
      2 pieni kourallinen hienonnettua persiljaa
      suolaa, pippuria, muskottia

      Hienonna sämpylän sisus veitsellä hyvin, samoin pekoni. Sekoita yhteen jauhon kanssa hyvin.

      Paista hienonnettua sipulia voissa tovi ja lisää massaan.

      Maito, munat, persilja, ja valkosipuli sekoitetaan yhteen, kuullotettu sipuli lisätään ja kaikki sekoitetaan hyvin muun massan kanssa. Maustetaan suolalla, pippurilla ja muskotilla varovasti.

      Knödelitaikinaa vaivataan hyvin tovi ja annetaan asettua vadissa jääkaapissa vartin verran. Vaivataan vielä kerran. Jos taikina on liian löysän oloista voidaan sitä jäykistää lisäämällä vähän sämpylän sisusta lisää.

      Taikinasta tehdään vähän pingispalloa suurempia jötiköitä ja keitetään suolavedessä noin kymmenen minuuttia tai kunnes nousevat keitinveden pinnalle.

      Keittoa varten tehdään naudanrinnasta helmeilevässä vedessä keittojuuresten kanssa hitaasti keittämällä lihakeitto tai vielä parempi - tumma lihabuljonki - jossa knödeli(t) tarjotaan. Keittoon ei välttämättä edes enää lisätä lihaa - makuhan on jo liemessä vaan ehkä ainoastaan vain ruohosipulia ja tuoreita, keitettyjä herneitä tms.

      Vähän toisenlainen mykykeitto - mutta samaa juurta.

    • kun vässää sinne

      MYKYROKKA NIIN SAUT IHKA AIJON SAVOLAISEN RUKA OHJEEN.HYVIÄ MAKU NAATINTOJA JA HAASKOO SYKSYVÄ.

    • Entinen Kiuruvetinen
    • kai vaan

      jep!kiitokset,nyt löyty ohje mitä etsin..yläsavolainen mykyrokka..pitää lomalla kokeilla sen tekoa...

      • kuhttuu sitä

        Tappauskeitoksi.
        Nimi kertoo kaiken olellisen :D

        Näin siis Pohjois-Karjalassa.


      • kuhttuu sitä kirjoitti:

        Tappauskeitoksi.
        Nimi kertoo kaiken olellisen :D

        Näin siis Pohjois-Karjalassa.

        Eiköhän tämäkaltainen keitto ole sesonkikeitto, jota tehdään lähinnä syksyllä karjan lahtiaikaan, jolloin saadaan verta ja sisäelimiä ja näistä keitettiin keittoa. Jos matkaan lisättiin mykyjä kutsuttiin sitä juuri mykyrokaksi.

        Keski-Suomessa tiedän sitä sanotun tappaiskeitoksi. Siihen lisättiin harvemmin mykyjä, mutta joskus kyllä - anoppi keitteli aikoinaan.


    • "limppi soppa?"

      Mikä v...n mykyrokka, oikea nimitys tälle herkkuruualle on tappaiskeitto/mykykeitto. On muuten vissi ero kuin saunavasta tai saunavihta. Ei piotäisi olla tietäjä kun ei tiiä mikä ruoka on kyseessä.

    • limppisoppaaei

      Limppisoppa: kyllä mykykeitosta käytetään etenkin yläsavossa varsin pienellä alueella nimitystä mykyrokka. Rakkaalla lapsella monta nimeä. Pari kertaa olen sitä saanut syödä...jotkut kuulemma oikein paastoaa edellisen päivän et mahtuu sitten enempi masuun.
      Sesonkikeitto hyvinkin on ollut, sika kun teurastettiin ennen niin ei saatu sisäelimiä säilymään joten nopea käyttö oli paras.

    • Aito savoolainen

      Mykykeitto se meidän kylällä Kartulassa sillä nimellä sitä kutsuttiin

    • Hämeestä

      Mykykeitto eli tappaiskeitto. Se on oikein. Lihaa maksaa munuaista sydäntä porkkanaa ja perunaa. Mykytaikinaan verta sipulia suolaa hieman maitoo ja ohrajauhoja. Kun perunat muut on melko kypsiä laitetaan lusikalla liemeen mykytaikinaa ja melko ohueksi muotoillaan et kypsyvät nopeemmin. Noin puol tuntia ja eikun syömään!

    • rajansakaikella

      Mykykeitto on savossa päin käytössä ja tappaiskeitto taas ilman mykyjä keskisuomessa. Raja on tietysti häilyvä.

      • Myky Rokka

        Ylä-Savossa tätä voimakasta, kotieläimen teurastuksen jälkeen valmistettua ja mykyjä sisältävää keittoa kutsutaan yleisnimellä rokka, ja pitemmän kaavan mukaan mykyrokka.

        Kyseessä on lihakeitto, johon on laitettu lihan lisäksi sisäelimiä. Kiehuttamisen aikana tähän keittoon sitten lisätään näitä eläimen teurasverestä, talista ja ohrajauhosta tehdystä taikinasta leivottuja ja esikypsennettyjä kämmenen kokoisia kakkuja eli mykyjä.

        Taitaapa olla niitä vahvimpia liharuokia, mitä maassamme valmistetaan. Jotka pitävät voimakkaista liharuuista, syövät Ylä-Savossa mykyrokkaa ihan haljetakseen.

        Ja sen aterian jälkeisenä yönseutuna tahtovat seksitouhut juolahtaa mieleen...


    • EiVetinen

      Jopahan jotakin,reseptiä on paljon,kuin syöjiäkin.Niinkuin Karjalan paistikin on.

    • Anonyymi

      Hyi hemmetti. Lapsena jo opetettiin,ettei verta syödä!!!!

    • Anonyymi

      Unohtakaa nuo klimppi jutut . Ottakaa selvää Martoilta jotka asuvat Pohjois - Savossa.

      Iisalmi paikka mistä sai todella hyvää Tappaiskeittoa, Siis mykykeittoa. Toinen paikka
      on Lapinlahdelta Iisalmeen mennessä oikealla puolella 5-tietä. Väisäsen Kotiliha. Mahtava ruokailu paikka.. Suosittelen , käyn siinä joka vuosi keväällä , kesällä syksyisin jopa talvellakin.. Paikka jossa kannattaa poketa. TERVEISIN KOKKIPOIKA. Hesasta..

    • Anonyymi

      Olen käynyt kyseisessä paikassa . On maittavaa ruokaa , Rahtarina tiedän mistä puhun...

    • Anonyymi

      Ei.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin kaivattusi

      Ja sinun juttusi kaatui?
      Ikävä
      127
      4295
    2. En löydä sinua

      En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
      Ikävä
      23
      3032
    3. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

      Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
      Maailman menoa
      113
      2554
    4. Opettelen sun jokaisen virheen

      ja rakastan sua.
      Ikävä
      46
      2121
    5. Hajoaako persut kuten 2017?

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen
      Maailman menoa
      256
      1709
    6. Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle

      IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt
      Kankaanpää
      46
      1636
    7. Mihin se sysipska hävisi?

      Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
      Ikävä
      32
      1567
    8. Ne oli ne hymyt

      Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
      Ikävä
      20
      1446
    9. Mitä haluat oikeasti

      Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
      Ikävä
      28
      1430
    10. Mitä uskot sinun

      Ja kaivattusi välillä tulevan tapahtumaan lähiaikoina
      Ikävä
      95
      1211
    Aihe