1 vuotiaalle mitä saa

antaa.tavan jugia

kävin pojan 1 vuotis neuvolassa ja siellä sanottiin että voi syödä samaa ruokaa kun vanhemmatkin mutta kun kysyin entäs esim.makkara/nakki keitto tai voiko laittaa kinkkukiusaukseen valmiiksi kaupassa viipaloitua kinkkua niin ei kuulemma saa kun on liian suolaista.entäs jugurtti pitäis olla maustamatonta.en mä ainakaan syö mitään mausteetonta kun ihan ehtaa tavaraa.mitäs te muut annatte lapsillenne ruoaksi ja välipaloiksi?laitatteko liemikuutioita ruokaan annatteko normaali jugurttia/viiliä?mites ne jossa on 0% rasvaa ja lisättyä sokeria niin eikös niitä voisi antaa?entäs joko annatte omenaa ja päärynää ilman että keitätte pehmeiksi?antakaas mulle hyviä esimerkkejä mitä te annatte 1 vuotiaalle ruoaksi ja mitä mäkin voisin tehdä?

kiitos vastanneille!!

13

12275

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suurperheen äiti

      Ne ohjeet, joita saat neuvolasta, on tietysti hyviä kaikille. Makkarathan ON liian suolaisia, rasvaisia ja ties mitä. Mutta meillä yksivuotias saa aina samaa kuin muutkin. Ja meillä nakkikeitto kuuluu arkiruokiin. Eihän siinä nyt sitä nakkia niin tolkuttomasti ole :D. Meillä 1-vuotias saa kaikkea mitä muutkin: keittoja, kiusauksia, makaronilaatikkoa, kastiketta ja perunaa jne. Onhan se tietysti niin, että mitä suolattomampaa perusruokaa syötte, sen parempi kaikille, koko perheelle.

      Meillä syödään näitä (myös 1-vuotiaat): aamulla ja illalla puurot, viilit, jogurtit, leivät, murot, myslit, kaakao, mehu, maito...

      Lounas ja päivällinen: keitot, puurot, kiusaukset, kastikkeet peruna/pasta/riisi, uunikala ja muusi...(jos on vaikka pihviä, se on 1-vuotiaalle vaikeaa pureskella, niin voin antaa pilttiä)

      Välipala: jogurtti, leivonnaiset, hedelmäsalaatti, viili, puurot, rahka, jäätelö, vanukkaat, banaani (omenaa, porkkanaa yms kovaa en anna raastamatta tai keittämättä alle 3v tukehtumisvaaran vuoksi - on järkyttävä kokemus taustalla!)

      Jos haluaa, voi lisätä suolan ruokaan kun on ottanut siitä lapselle annoksen. joskus olen tehnyt näin, mutten enää viitsi :)

      • akuperäinen kyselee

        annatko maustamatonta jugurttia ja viiliä vai ihan samaa kun me aikuiset?


      • suurperheen äiti
        akuperäinen kyselee kirjoitti:

        annatko maustamatonta jugurttia ja viiliä vai ihan samaa kun me aikuiset?

        Meillä syödään ihan tavallisia jogurtteja. Viilit on yleensä niitä maustamattomia ja niihin laitetaan kanelisokeria tai hilloa päälle. En osta koskaan makeutusainemömmöjä, vaan sokerilla maustettuja jogurtteja. Voivat olla vähärasvaisia, mutta ehdottomasti makeutusainevapaita. Jos osta maustettuja viilejä, tarkistan ettei ole makeutusaineita. Ostan myös litran purkeissa maustamatonta ja lisään siihen marjoja, sokeria, kaurahiutaleita, banaania, hunajaa tai mitä milloinkin ja teen sellaisen oman jugurttijuoman. Lapset tykkää.

        Nyt juuri syön yhtä mistä lapset tykkää ja voi antaa 1-vuotiaallekin välipalaksi: omenakaurapaistos. Eli omenat (mieluiten kotimaisia) kuoritaan ja laitetaan uunivuokaan. Päälle sokeria, kaurahiutaleita ja juustohöylällä voisiivuja. Uuniin niin että omenat pehmenee. Ihanaa vaniljakastikkeen tai jäätelön kera!


    • annettiin

      Ihan tavallista ruokaa..ei niin mausteista kylläkään kuin oma, jos tehtiin jtn mstä itse pitää tulisempana..
      Rasvatonta jugua en ole koskaan antanut, lapsi kuitenkin rasvaa tarvitsee, eihän rasvatonta maitoakaan suositella ellei lisätä sitten ruokaan erikseen rasvaa..
      makkaraa nakkia ja kinkkua ollaan annettu mut max kerta viikossa(sääntöpätee muuten vanhempiinkin lapsiin!!):)
      Jos lapsella on hampaita niin miksi pitäisi hedelmiä keittää??
      Meillä pojan suosikkiruokia oli lohilaatikko(lohisuikaleita, perunasipasekotus ja kermaa), spagu ja jauhelihakastike, peruna muusi erilaisten kastikkeiden kera...ja..hmm..

      • oo mitään

        hedelmiä keitelly tai raastanu, ennen ku oli hampaita sai soseena ja sitte ku etuhampit oli tulleet (joskus 8-9 kk) niin ihan raakoja paloja annoin, sellasia käteen sopivia mistä sai haukkuja otettua.

        Mitenköhän se yli kolmevuotias ei sitten enää oo vaarassa tukehtua? Kyllä ihan kuka vaan, minkä ikäinen vaan voi tukehtua. Lapsen syöntiä vaan pitää seurata.


      • rasvatonta..

        maitoa suositellaan lapsillekin. Maidon rasva ei ole terveellistä, raskaa on hyvä saada muista lähteistä.


    • Vähän tohtii jo höllätä

      Meillä on puolivuotias vauva, joka syö (sokeritonta) jogurttia ja tavallista maitoa - tosin punaista sellaista, kun muut juomme rasvatonta. Vielä noin pienellä ei uskalla rasvan määrää kauheasti vähentää, kun tarvitsee kasvuun ja kehitykseen energiaa.

      Suolan ja sokerin pyrimme jättämään pois, mutta joskus saa myös sellaista ruokaa, joka on tehty lihaliemikuutioon. Makkaraa emme anna, mutta pikkuisen nakkia on ollut jossakin ruoassa, emmekä ole sitä pois erotelleet. Hedelmiä raastamme jogurtin sekaan sellaisenaan, ilman pehmentämisiä. Syö pienin poikkeuksin samaa ruokaa kuin mekin. Lisäaineiden määrää on syytä vähän tarkkailla. Ruoan on oltava mahdollisimman puhdasta.

      Esikoisen kanssa seurasimme orjallisesti neuvolan ohjeita. Mahtoivat siinä olla mummoloiden väet ihmeissään nykyneuvoloiden ohjeistuksista! Tavallisia maitotuotteitakin annettiin esikoiselle vasta yksivuotiaana. Tämän toisen kanssa meno on ollut aivan toisenlaista. Poikaa on ruokittu harkinnalla, mutta huomattavasti löysemmin perustein kuin ensimmäistä. Onkin muuten todella moniruokainen. Ei karsasta mitään, ei riisiäkään, vaikkei siihen sekoita muuta kuin kalaa tai lihaa ilman kastiketta. Teemme lähes kaikki ruoat itse, kaupan hedelmäsoseita annamme kerran päivässä.

      On hyvä kuunnella, mitä neuvolassa sanotaan, mutta joskus on hyvä käyttää omaakin harkintaa. Antoisaa elämää ja hyvää syksyä koko perheelle!

      • on hyvä kuunnella

        ohjeita:

        Viiliä vain makuannoksena

        Äidinmaidon koostumus vaihtelee imetyksen eri vaiheissa ja jopa saman päivän aikana. Äidinmaidossa on paljon vähemmän proteiinia kuin lehmänmaidossa. Siksi tavallinen maito on liian vahvaa alle vuoden vanhalle vauvalle. Kun äidinmaidossa proteiinia on alle gramma sadassa millissä, on sitä lehmänmaidossa samassa määrässä yli kolme grammaa.

        Lehmänmaidon proteiinit ovat lisäksi laadultaan sellaisia, että ne "juustoutuvat" möhkäleeksi vauvan vatsassa. Äidinmaidossa proteiinit ovat helposti lapsen suolistossa pilkkoutuvia.

        Nämä ovat syitä, miksi 6 - 12 kuukauden ikäinen lapsi ei voi siirtyä suoraan muun perheen käyttämään tavalliseen maitoon. Tavallisesta maidosta valmistettuja tuotteita, kuten jogurttia tai viiliä, voi antaa kymmenkuiselle vauvalle vasta aivan pieninä makuannoksina. Esimerkiksi kokonaisen viilipurkillisen syöntiä ei tässä vaiheessa suositella liiallisen proteiininsaannin takia.

        Jos vauvaa ei enää imetetä, on 8 -12-kuukautiselle sopiva annos äidinmaidonkorviketta, velliä ja puuroa noin 6 - 7 desiä päivässä. Alle puoli litraa on liian vähän kasvavalle vauvalle.

        http://www.piltti.fi/index/hoidetaan/lehtiartikkelit_ruokajaravitsemus/0406_12_la


    • ja makkaraa..

      ei saisi antaa, koska niissä on nitriittiä. Jos antaa, niin vasta vuoden täyttäneelle ja vain silloin tällöin.

    • höyrytin

      jos antaa viinirypäleitä niin pilkkoo neljään osaan eikä anna kokonaisena siinä on tukehtumisen vaara kun kurkku on pieni.Porkkanan keitän suikaleiksi ka tykkää mutustella.

    • tavis syömäri

      Meillä syödään vain luomu maitoa (tavallinen ja varsinkin rasvaton maito ei oikeastaan ole edes maitoa se on niin käsiteltyä ja kaikki hyvä poistettu) nitriitittömiä nakkeja ja makkaroita (tavallinenhan aiheuttaa syöpää ja sen adi arvo eli sallittu syömis määrä arvo joka määritellään eviran sivulla, ylittyy lapsella jo puolikkaasta nakista) ceylon kanelia ( tavallisessa joka ei oikeastaa ole kanelia ollenkaan on kumariinia joka on maksa toksista) kristalli suolaa, leivonnassa täysjyvä luomu jauhoja tai spelttiä ja paljon kaikkea värikästä ruokaa, tomaattia, parsakaalia, paprikaa, suosin luomulihaa ( siinä on enemmän tärkeitä omega 3 rasvoja, luomu munia myös omegan takia ja kaikkeen ruokaan lisään päälle oliivi öljyä.... Syödään ihan tavallista ruokaa, mutta haluan että ruokamme on laadukasta ja olen hyvin tietoinen monista haitoista joita muut vähättelevät, usein ne ketkä eivät ole ottaneet asioita selvää. Sanotaan kaikkea kohtuudella mutta mielestäni on päätöntä syödä yhtään syöpää aiheuttavia aineita tai muuten toksisia tai yli käsiteltyjä tai ainakaan syöttää niitä lapselle.

    • Perheenäiti

      Aivan tavallista kotiruokaa. Silloin tietää, mitä ruokaan laittaa eikä tarvitse syödä lisäaineita. Lihan olen pienentänyt mahdollisimman pieniksi palasiksi samoin kuin porkkanat. Maustamatonta jogurttia olen minäkin antanut lapsilleni ja olen itse keräämistä marjoista laittanut survosta mukaan, joten makua saa monenlaista. Lasten annoksiin olen laittanut vähemmän suolaa - olen siis ensiksi ottanut lapsille menevät ruoat ja sitten laittanut mausteita enermmän. Normaali maitoa myös lapsille. Välipaloiksi palasen banaania tai omenaa sekä itsetehtyjä marjakiisseleitä.

      • Kotiruokaa

        Mä oon vierestä seurannut kun 1 vuotiaalle annetaan kermaa makean vispipuuron kanssa ja ruskeita kastikkeita ja täytekakkua. Itsevalmistamiin lihapulliin laitetaan sipulikeittopussi mausteeksi. Annetaan paljon makaronia ja paljon perunaa. Vaaleaa leipää. Maustettu sokerijugurtti.
        Tää on ihan yleinen kotiruokameininki monilla eikä edes huomata mitä siinä on pielessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      137
      1906
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1898
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1848
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1630
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1150
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe