Istutettiin Lapista tuotuja puikulapottuja pieneen perunamaahan tänne etelään. Kasvoivat hitaasti, mutta olivatkin sitten syyskesällä yhtäkkiä pitkiä ja komeita.
Eiku keittämään. Menivät muusiksi. Uusi satsi varoivaisemmin ja lähes sama tulos. Joku asiantuntija sitten sanoi, että puikulahan kypsyy kymmenessä minuutissa. No raaka oli ja muutaman minuutin päästä murusina olivat taas.
Lyhyesti: mikä on oikea ja toimiva tapa keittää noita Lapin puikula pottuja? Hyviä ne ainakin ovat.
Puikuloita
25
9992
Vastaukset
- kelpuutan
puikuloita ja muita jauhoisia/hajoavia perunalajikkeita VAIN muusiin.
- oma kikka
En ole mitään ongelmia huomannut, ne kypsyvät todellakin nopeasti. Kun tikulla koettaa ja tuntuu ei-ihan-kypsältä, kaadan veden pois, laitan pari palaa talouspaperia perunoitten päälle ja kansi takaisin kiinni, minuutin - parin päästä höyryt kattilasta ovat imeytyneet paperiin ja perunat oikean kypsiä.
Alimmaiset perunat tuppaavat vetistymään, paperilla saa nesteen pois kattilasta.
Puikuloita ei kannata keittää liian kovalla lämmöllä, riittää kun vesi pulppuilee. Kovalla lämmöllä ja liian kauan keitettynä ne tosiaan hajoavat. Niin ja hipppusen merisuolaa laitan keitinveteen.
Voi laittaa tavallistakin.
Puikuloista tulee ihan älyttömän hyvä muusi.
On siinä kyllä näpäräämistä :)- oikein keitettynä
On mitä maukkain sellaisenaan, kovissa ei ole mitään makua.
En kelpuuta kiinteää perunaa mihinkään. - on ehdottomasti
oikein keitettynä kirjoitti:
On mitä maukkain sellaisenaan, kovissa ei ole mitään makua.
En kelpuuta kiinteää perunaa mihinkään.kamalinta syötävää (= syötäväksi tarkoitettua) mitä maapallo päällään kantaa! Perunan pitää olla mahdollisimman kiinteä, niin että leikkauspunta kiiltää.
Käsittämätöntä, että joku haluaa mässyttää suussaan perunajauhoja! - kiiltävän limaiset
on ehdottomasti kirjoitti:
kamalinta syötävää (= syötäväksi tarkoitettua) mitä maapallo päällään kantaa! Perunan pitää olla mahdollisimman kiinteä, niin että leikkauspunta kiiltää.
Käsittämätöntä, että joku haluaa mässyttää suussaan perunajauhoja!kiinteätkin perunat !
- Opetan sinua
kiiltävän limaiset kirjoitti:
kiinteätkin perunat !
Etkö tiedä, mikä ero on määrällä ja laadulla?
Perunajauhoa on toki vain yhtä laatua, mutta määrät vaihtelevat eri perunalajikkeissa. Mitä enemmän tärkkelystä (= "perunajauhoa") lajikkeessa on, sitä "jauhoisemmalta" se tuntuu ja sitä helpommin se keitettäessä hajoaa. Ja päin vastoin: mitä kiinteämmältä ja "jauhottomammalta" lajike tuntuu, sitä vähemmän tärkkelystä siinä on. - on tärkeätä
Opetan sinua kirjoitti:
Etkö tiedä, mikä ero on määrällä ja laadulla?
Perunajauhoa on toki vain yhtä laatua, mutta määrät vaihtelevat eri perunalajikkeissa. Mitä enemmän tärkkelystä (= "perunajauhoa") lajikkeessa on, sitä "jauhoisemmalta" se tuntuu ja sitä helpommin se keitettäessä hajoaa. Ja päin vastoin: mitä kiinteämmältä ja "jauhottomammalta" lajike tuntuu, sitä vähemmän tärkkelystä siinä on.Se nimittäin kertoo käyttötarkoituksen. Kova kiinteämaltoinen ei sovi esim. uuniperunaksi eikä muusiperunaksi. On olemassa ns.yleisperuna, joka taas sopii kaikenlaiseen ruoan valmistukseen, mutta eí ole yhteenkään sopivin mahdollinen.
Peruna (solanum tuberosum)on erittäin moninainen juurimukula, suomessa vain ei tunneta kuin joitakin lajikkeita. - mutta,
Opetan sinua kirjoitti:
Etkö tiedä, mikä ero on määrällä ja laadulla?
Perunajauhoa on toki vain yhtä laatua, mutta määrät vaihtelevat eri perunalajikkeissa. Mitä enemmän tärkkelystä (= "perunajauhoa") lajikkeessa on, sitä "jauhoisemmalta" se tuntuu ja sitä helpommin se keitettäessä hajoaa. Ja päin vastoin: mitä kiinteämmältä ja "jauhottomammalta" lajike tuntuu, sitä vähemmän tärkkelystä siinä on.jokaisella on makunsa, ihan riippumatta sinun mielipiteistäsi !
- ei riitä
mutta, kirjoitti:
jokaisella on makunsa, ihan riippumatta sinun mielipiteistäsi !
On parasta olla ääneti. Jauhoisuus määrää käyttötarkoituksen, kovamaltoinen perunaon vähäjauhoisempi ja sinä pidät sellaisesta, miksi et sallisi muiden nauttia jauhoisemmasta perunasta?
Kovamaltoisesta perunasta ei tule hyvää muusia, mutta sinähän et pidäkään muusista, vaan tapettiliisteristä.
Saat toki pitää mielipiteesi, sehän vain osoittaa ahtaan ajatusmaailmasi suppeuden.
Mutta älä silloin julista, että vain kovamaltoinen peruna on hyvä, koska muilla on eriävä mielipide. - Pottunenä
ei riitä kirjoitti:
On parasta olla ääneti. Jauhoisuus määrää käyttötarkoituksen, kovamaltoinen perunaon vähäjauhoisempi ja sinä pidät sellaisesta, miksi et sallisi muiden nauttia jauhoisemmasta perunasta?
Kovamaltoisesta perunasta ei tule hyvää muusia, mutta sinähän et pidäkään muusista, vaan tapettiliisteristä.
Saat toki pitää mielipiteesi, sehän vain osoittaa ahtaan ajatusmaailmasi suppeuden.
Mutta älä silloin julista, että vain kovamaltoinen peruna on hyvä, koska muilla on eriävä mielipide.Kaikkihan tuon tietävät, että jauhoista perunalajiketta käytetään muusin tekoon. Siihen se soveltuukin. Kiinteä/kovamaltoinen taas on sovelias keitin- ja paistinperunaksi sekä perunasalaattiperunaksi.
Tämä keskustelu lähti nimenomaan keitinperunoista eikä muusinteosta. Kysyttiin, miten keittää puikuloita ilman että ne hajoavat. - ns. makuasiaa
Pottunenä kirjoitti:
Kaikkihan tuon tietävät, että jauhoista perunalajiketta käytetään muusin tekoon. Siihen se soveltuukin. Kiinteä/kovamaltoinen taas on sovelias keitin- ja paistinperunaksi sekä perunasalaattiperunaksi.
Tämä keskustelu lähti nimenomaan keitinperunoista eikä muusinteosta. Kysyttiin, miten keittää puikuloita ilman että ne hajoavat.mistä kukakin tykkää, mutta kun ei ole itsellä mitään "elämää",
pitää sekaantua ja tulla nälvimään kaikille palstoille, ja vasta siihenkin, mitä ei edes kysytty ! - määrää
on tärkeätä kirjoitti:
Se nimittäin kertoo käyttötarkoituksen. Kova kiinteämaltoinen ei sovi esim. uuniperunaksi eikä muusiperunaksi. On olemassa ns.yleisperuna, joka taas sopii kaikenlaiseen ruoan valmistukseen, mutta eí ole yhteenkään sopivin mahdollinen.
Peruna (solanum tuberosum)on erittäin moninainen juurimukula, suomessa vain ei tunneta kuin joitakin lajikkeita.jokaisen oma suu !
Onneksi kaikki eivät ole noin äärimmäisen kaavoihinkangistuneita. - jängänäijä
on ehdottomasti kirjoitti:
kamalinta syötävää (= syötäväksi tarkoitettua) mitä maapallo päällään kantaa! Perunan pitää olla mahdollisimman kiinteä, niin että leikkauspunta kiiltää.
Käsittämätöntä, että joku haluaa mässyttää suussaan perunajauhoja!Ymmärtämätön pörrö.
Ei niitä oo tarkotuskaan keitellä muusiksi. Jätä vähän hampaallekin töitä(al dente, niinkuin ranskalainen sannoo)
Nii ja keittele tuppipottuna, elä kuori ennen keittua.
Ai nii, ja elä kiirehi, keittele varovasti, niinko tulen sivulla ja pitkään. Mitähä se olis semmosella sähköpölijällä...olskoos kolomonen ja jos kiehuu kuplimalla, nii sitte kakkonen. - Anonyymi
Kiitos keitto ohjeesta.minun puolukat aina hajosi ja repesi.
- Anonyymi
kiiltävän limaiset kirjoitti:
kiinteätkin perunat !
puikulat höyrykattilaan päälle ripsaus :merisuola ja tilli.
kypsymisen aikana muu sörsselson.
kun tikku-kypsät, hulautan työlaudalle ja murskaan suttunuijalla, kuoret haarukalla - ei makeampaa sapuskaa
http://luonnosta.fi/2015/10/miten-perunoita-keitetaan-mikroaaltouunissa/'
mutta kaiken huippu on uuniperunana https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/maailman-helpoin-tapa-valmistaa-perunat-ei-tarvitse-edes-kuoria-rapea-lopputulos/6561850
mojo rojo
https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/suolaperunat-ja-mojo-rojo/5659104#gs.m32f3v
- Lainkhan tumpelo
Sie et vain tiijä, että meän puikula se ei viihy lantalaisen pellosa. Meän puikula on kovasti jauhonen ja ranttu pottu ja se pruukhaa kasua meilä täälä lapisa meleko erilaisisa olosuhteisa. Meän pottu on meleko kovvaa täälä kasvatettuna, toki vaikia siltikin keittää ehejänä, mutta se vain onnistuu ko met laitamma kattilhaan vettä vain sen verta, että pottu peittyvä ja suolathan karkialla merisuolala. Paamma joukhon tilliä, jos sattuu olehmaan. Keitämmä varoen
hiljasela tulela, pottu ei tykkää kovasta porheilusta. Emmä mekhän yritä saaja kasoamaan täälä mithän eteläsä viihtyvää kasvia, älä siekhän meän pottua sielä eteläsä. Muusiksihan se mennee väkistenki, vaikkakhi hyvän makkuiseksi.
Lapin puikula on meän lappilaisten ommaa pottua ja sillä hyvä.
Terveisin Ivalon äijä- Alkuperäinen Tumpeloi
No kun entisenä Lappilaisena kaipaa sitä hyvää puikulapottua edelleen. Pitihän sitä yrittää etelässäkin kasvattaa. Muistan lapsuudestani, että ne pienet puikulat olivat niitä parhaita.
Täällä kasvatetuista xl-puikuloistakin tuli hyvää muusia, vaikka se keittäminen ei oikein onnistunut.
Kiitos vihjeistä.
- kkkkkkkkkkkkkkkkk
Puikula on perunoiden KINGI, se on helpointa kypsentää höyrykattilassa.
Onnistuu vedessäkin - suolaa veteen, vettä niukiasti, ja vielä napakoista perunoista vesi vex ja kansi tiukasti päälle - jälkilämpö (ei kuumalle levylle, ettei pala alimmaiset)kypsentää loppuun hajottamatta.- Aslakkiperunanrakastaja
Puikula on paras peruna - ihan kaikkiin tarkoituksiin !
Kaivanpa höyrykattilan taas esiin - kun hyvän vihjeen annoit !
Olenko nyt aivan väärässä, jos arvaaan, että tämä Lapin puikula on sama kuin Ruotsin arvostettu "mandelpotatis", jota on kahtakin lajia: vaaleampaa ja sinistä? Siis sama pottu, jota Tina Nordström työsti lähes jokaisessa kokkiohjelmassaan ja jota viipaloidaan surströmmingin päälle? Ei siis nyt ihan mikään Lapin oma laji - eihän? Vaan voinhan olla väärässä. Suomessakin tätä muistaakseni sanottiin aikanaan manteliperunaksi kunnes lappilaiset halusivat omia tämän Lapin puikulan.
Itse keitän puikulat vähässä vedessä kovassa suolassa ja lähes aivan heti kun vesi on aivan tovin poreillut, sähkö pois, kattilan kansi tiukasti kiinni ja kattila vielä hellalla annetaan perunat kypsyä loppuun ilman kiehumista höyryssä. Eivät hajoa, mutta kypsyvät.- Lassitus
Mandelpotatis on nimenomaan sama lajike kuin puikula. Sitten löytyy Ruotsista myös "sparrispotatis" ("parsaperuna"), joka muistuttaa läheisesti mandelpotatisia. Sparrispotatisia Tina harrastaa usein.
Sinisiä perunoita tiedän vain yhtä lajia: Blue Congo, joka on aivan eri muotoinen kuin pitkulaiset mandelit ja sparrikset. - Kertokaa...
Lassitus kirjoitti:
Mandelpotatis on nimenomaan sama lajike kuin puikula. Sitten löytyy Ruotsista myös "sparrispotatis" ("parsaperuna"), joka muistuttaa läheisesti mandelpotatisia. Sparrispotatisia Tina harrastaa usein.
Sinisiä perunoita tiedän vain yhtä lajia: Blue Congo, joka on aivan eri muotoinen kuin pitkulaiset mandelit ja sparrikset.No mitä mie tein väärin ??? Ostin kaupasta pussillisen puikulaa, idätin asianmukasesti, laitoin perunapenkkiin, ei ykskään noussut: Ihan tavan siikli kyllä nousi mutta ei yhtään puikullaa. Kele. Mikä siinä on se kasvatusniksi ? Pitääkö niille jutella ?
- petteri
Keittoaika riippuu vuodeajasta.Tänään keitin perunoita 3.11 20min sen jälkeen kun vesi kiehui,sen jälkeen levy sammukssiin ja 5min haudutusta vesi pois,eikä missään tapauksessa saa mennä kokeilemaan perunoiden kypsyyttä keitettäessä hajoavat varmasti.Kesällä omastamaasta otettuna perunoiden keittoaika oli huomattavasti lyhempi noin 10-12min ja haudutus.Tietenkin keittoaikaan vaikuttaa perunoiden koko.
- Anonyymi
Pitkulainen kypsyy tietysti nopeammin kuin pyöreä, kokeilen kypsyyttä leikehaarukalla eikä ole hajonneet. Jos hiukan kovaa niin voi jättää keitinveteen siksi aikaa kun tekee muuta ruokaa. Jos menee ylikypsäksi niin hajoaa mikä peruna tahansa.
Pitkulaisissa tuo kuorintakikka kannattaa varmaan tehdä pituusssuunnassa, en ole vielä kokeillut mihinkään kun viimeksi olivat pieniä. Nyt on jotain isompia pitkulaisia, voisi niissä testata.
- Anonyymi
Idiootti
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1162966Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen252384Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082016- 1141660
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881208Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2551076- 801054
- 711044