Puikuloita

Tumpelo keittämässä pottuja

Istutettiin Lapista tuotuja puikulapottuja pieneen perunamaahan tänne etelään. Kasvoivat hitaasti, mutta olivatkin sitten syyskesällä yhtäkkiä pitkiä ja komeita.

Eiku keittämään. Menivät muusiksi. Uusi satsi varoivaisemmin ja lähes sama tulos. Joku asiantuntija sitten sanoi, että puikulahan kypsyy kymmenessä minuutissa. No raaka oli ja muutaman minuutin päästä murusina olivat taas.

Lyhyesti: mikä on oikea ja toimiva tapa keittää noita Lapin puikula pottuja? Hyviä ne ainakin ovat.

25

4217

Vastaukset

  • puikuloita ja muita jauhoisia/hajoavia perunalajikkeita VAIN muusiin.

  • En ole mitään ongelmia huomannut, ne kypsyvät todellakin nopeasti. Kun tikulla koettaa ja tuntuu ei-ihan-kypsältä, kaadan veden pois, laitan pari palaa talouspaperia perunoitten päälle ja kansi takaisin kiinni, minuutin - parin päästä höyryt kattilasta ovat imeytyneet paperiin ja perunat oikean kypsiä.
    Alimmaiset perunat tuppaavat vetistymään, paperilla saa nesteen pois kattilasta.
    Puikuloita ei kannata keittää liian kovalla lämmöllä, riittää kun vesi pulppuilee. Kovalla lämmöllä ja liian kauan keitettynä ne tosiaan hajoavat. Niin ja hipppusen merisuolaa laitan keitinveteen.
    Voi laittaa tavallistakin.
    Puikuloista tulee ihan älyttömän hyvä muusi.
    On siinä kyllä näpäräämistä :)

    • On mitä maukkain sellaisenaan, kovissa ei ole mitään makua.
      En kelpuuta kiinteää perunaa mihinkään.


    • oikein keitettynä kirjoitti:

      On mitä maukkain sellaisenaan, kovissa ei ole mitään makua.
      En kelpuuta kiinteää perunaa mihinkään.

      kamalinta syötävää (= syötäväksi tarkoitettua) mitä maapallo päällään kantaa! Perunan pitää olla mahdollisimman kiinteä, niin että leikkauspunta kiiltää.

      Käsittämätöntä, että joku haluaa mässyttää suussaan perunajauhoja!


    • on ehdottomasti kirjoitti:

      kamalinta syötävää (= syötäväksi tarkoitettua) mitä maapallo päällään kantaa! Perunan pitää olla mahdollisimman kiinteä, niin että leikkauspunta kiiltää.

      Käsittämätöntä, että joku haluaa mässyttää suussaan perunajauhoja!

      kiinteätkin perunat !


    • kiiltävän limaiset kirjoitti:

      kiinteätkin perunat !

      Etkö tiedä, mikä ero on määrällä ja laadulla?

      Perunajauhoa on toki vain yhtä laatua, mutta määrät vaihtelevat eri perunalajikkeissa. Mitä enemmän tärkkelystä (= "perunajauhoa") lajikkeessa on, sitä "jauhoisemmalta" se tuntuu ja sitä helpommin se keitettäessä hajoaa. Ja päin vastoin: mitä kiinteämmältä ja "jauhottomammalta" lajike tuntuu, sitä vähemmän tärkkelystä siinä on.


    • Opetan sinua kirjoitti:

      Etkö tiedä, mikä ero on määrällä ja laadulla?

      Perunajauhoa on toki vain yhtä laatua, mutta määrät vaihtelevat eri perunalajikkeissa. Mitä enemmän tärkkelystä (= "perunajauhoa") lajikkeessa on, sitä "jauhoisemmalta" se tuntuu ja sitä helpommin se keitettäessä hajoaa. Ja päin vastoin: mitä kiinteämmältä ja "jauhottomammalta" lajike tuntuu, sitä vähemmän tärkkelystä siinä on.

      Se nimittäin kertoo käyttötarkoituksen. Kova kiinteämaltoinen ei sovi esim. uuniperunaksi eikä muusiperunaksi. On olemassa ns.yleisperuna, joka taas sopii kaikenlaiseen ruoan valmistukseen, mutta eí ole yhteenkään sopivin mahdollinen.
      Peruna (solanum tuberosum)on erittäin moninainen juurimukula, suomessa vain ei tunneta kuin joitakin lajikkeita.


    • Opetan sinua kirjoitti:

      Etkö tiedä, mikä ero on määrällä ja laadulla?

      Perunajauhoa on toki vain yhtä laatua, mutta määrät vaihtelevat eri perunalajikkeissa. Mitä enemmän tärkkelystä (= "perunajauhoa") lajikkeessa on, sitä "jauhoisemmalta" se tuntuu ja sitä helpommin se keitettäessä hajoaa. Ja päin vastoin: mitä kiinteämmältä ja "jauhottomammalta" lajike tuntuu, sitä vähemmän tärkkelystä siinä on.

      jokaisella on makunsa, ihan riippumatta sinun mielipiteistäsi !


    • mutta, kirjoitti:

      jokaisella on makunsa, ihan riippumatta sinun mielipiteistäsi !

      On parasta olla ääneti. Jauhoisuus määrää käyttötarkoituksen, kovamaltoinen perunaon vähäjauhoisempi ja sinä pidät sellaisesta, miksi et sallisi muiden nauttia jauhoisemmasta perunasta?
      Kovamaltoisesta perunasta ei tule hyvää muusia, mutta sinähän et pidäkään muusista, vaan tapettiliisteristä.
      Saat toki pitää mielipiteesi, sehän vain osoittaa ahtaan ajatusmaailmasi suppeuden.
      Mutta älä silloin julista, että vain kovamaltoinen peruna on hyvä, koska muilla on eriävä mielipide.


    • ei riitä kirjoitti:

      On parasta olla ääneti. Jauhoisuus määrää käyttötarkoituksen, kovamaltoinen perunaon vähäjauhoisempi ja sinä pidät sellaisesta, miksi et sallisi muiden nauttia jauhoisemmasta perunasta?
      Kovamaltoisesta perunasta ei tule hyvää muusia, mutta sinähän et pidäkään muusista, vaan tapettiliisteristä.
      Saat toki pitää mielipiteesi, sehän vain osoittaa ahtaan ajatusmaailmasi suppeuden.
      Mutta älä silloin julista, että vain kovamaltoinen peruna on hyvä, koska muilla on eriävä mielipide.

      Kaikkihan tuon tietävät, että jauhoista perunalajiketta käytetään muusin tekoon. Siihen se soveltuukin. Kiinteä/kovamaltoinen taas on sovelias keitin- ja paistinperunaksi sekä perunasalaattiperunaksi.

      Tämä keskustelu lähti nimenomaan keitinperunoista eikä muusinteosta. Kysyttiin, miten keittää puikuloita ilman että ne hajoavat.


    • Pottunenä kirjoitti:

      Kaikkihan tuon tietävät, että jauhoista perunalajiketta käytetään muusin tekoon. Siihen se soveltuukin. Kiinteä/kovamaltoinen taas on sovelias keitin- ja paistinperunaksi sekä perunasalaattiperunaksi.

      Tämä keskustelu lähti nimenomaan keitinperunoista eikä muusinteosta. Kysyttiin, miten keittää puikuloita ilman että ne hajoavat.

      mistä kukakin tykkää, mutta kun ei ole itsellä mitään "elämää",
      pitää sekaantua ja tulla nälvimään kaikille palstoille, ja vasta siihenkin, mitä ei edes kysytty !


    • on tärkeätä kirjoitti:

      Se nimittäin kertoo käyttötarkoituksen. Kova kiinteämaltoinen ei sovi esim. uuniperunaksi eikä muusiperunaksi. On olemassa ns.yleisperuna, joka taas sopii kaikenlaiseen ruoan valmistukseen, mutta eí ole yhteenkään sopivin mahdollinen.
      Peruna (solanum tuberosum)on erittäin moninainen juurimukula, suomessa vain ei tunneta kuin joitakin lajikkeita.

      jokaisen oma suu !
      Onneksi kaikki eivät ole noin äärimmäisen kaavoihinkangistuneita.


    • on ehdottomasti kirjoitti:

      kamalinta syötävää (= syötäväksi tarkoitettua) mitä maapallo päällään kantaa! Perunan pitää olla mahdollisimman kiinteä, niin että leikkauspunta kiiltää.

      Käsittämätöntä, että joku haluaa mässyttää suussaan perunajauhoja!

      Ymmärtämätön pörrö.

      Ei niitä oo tarkotuskaan keitellä muusiksi. Jätä vähän hampaallekin töitä(al dente, niinkuin ranskalainen sannoo)

      Nii ja keittele tuppipottuna, elä kuori ennen keittua.

      Ai nii, ja elä kiirehi, keittele varovasti, niinko tulen sivulla ja pitkään. Mitähä se olis semmosella sähköpölijällä...olskoos kolomonen ja jos kiehuu kuplimalla, nii sitte kakkonen.


    • Kiitos keitto ohjeesta.minun puolukat aina hajosi ja repesi.


    • kiiltävän limaiset kirjoitti:

      kiinteätkin perunat !

      puikulat höyrykattilaan päälle ripsaus :merisuola ja tilli.
      kypsymisen aikana muu sörsselson.
      kun tikku-kypsät, hulautan työlaudalle ja murskaan suttunuijalla, kuoret haarukalla - ei makeampaa sapuskaa
      http://luonnosta.fi/2015/10/miten-perunoita-keitetaan-mikroaaltouunissa/'
      mutta kaiken huippu on uuniperunana https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/maailman-helpoin-tapa-valmistaa-perunat-ei-tarvitse-edes-kuoria-rapea-lopputulos/6561850
      mojo rojo
      https://www.mtvuutiset.fi/makuja/reseptit/resepti/suolaperunat-ja-mojo-rojo/5659104#gs.m32f3v


  • Sie et vain tiijä, että meän puikula se ei viihy lantalaisen pellosa. Meän puikula on kovasti jauhonen ja ranttu pottu ja se pruukhaa kasua meilä täälä lapisa meleko erilaisisa olosuhteisa. Meän pottu on meleko kovvaa täälä kasvatettuna, toki vaikia siltikin keittää ehejänä, mutta se vain onnistuu ko met laitamma kattilhaan vettä vain sen verta, että pottu peittyvä ja suolathan karkialla merisuolala. Paamma joukhon tilliä, jos sattuu olehmaan. Keitämmä varoen
    hiljasela tulela, pottu ei tykkää kovasta porheilusta. Emmä mekhän yritä saaja kasoamaan täälä mithän eteläsä viihtyvää kasvia, älä siekhän meän pottua sielä eteläsä. Muusiksihan se mennee väkistenki, vaikkakhi hyvän makkuiseksi.
    Lapin puikula on meän lappilaisten ommaa pottua ja sillä hyvä.
    Terveisin Ivalon äijä

    • No kun entisenä Lappilaisena kaipaa sitä hyvää puikulapottua edelleen. Pitihän sitä yrittää etelässäkin kasvattaa. Muistan lapsuudestani, että ne pienet puikulat olivat niitä parhaita.
      Täällä kasvatetuista xl-puikuloistakin tuli hyvää muusia, vaikka se keittäminen ei oikein onnistunut.

      Kiitos vihjeistä.


  • Puikula on perunoiden KINGI, se on helpointa kypsentää höyrykattilassa.

    Onnistuu vedessäkin - suolaa veteen, vettä niukiasti, ja vielä napakoista perunoista vesi vex ja kansi tiukasti päälle - jälkilämpö (ei kuumalle levylle, ettei pala alimmaiset)kypsentää loppuun hajottamatta.

    • Puikula on paras peruna - ihan kaikkiin tarkoituksiin !
      Kaivanpa höyrykattilan taas esiin - kun hyvän vihjeen annoit !


  • Olenko nyt aivan väärässä, jos arvaaan, että tämä Lapin puikula on sama kuin Ruotsin arvostettu "mandelpotatis", jota on kahtakin lajia: vaaleampaa ja sinistä? Siis sama pottu, jota Tina Nordström työsti lähes jokaisessa kokkiohjelmassaan ja jota viipaloidaan surströmmingin päälle? Ei siis nyt ihan mikään Lapin oma laji - eihän? Vaan voinhan olla väärässä. Suomessakin tätä muistaakseni sanottiin aikanaan manteliperunaksi kunnes lappilaiset halusivat omia tämän Lapin puikulan.

    Itse keitän puikulat vähässä vedessä kovassa suolassa ja lähes aivan heti kun vesi on aivan tovin poreillut, sähkö pois, kattilan kansi tiukasti kiinni ja kattila vielä hellalla annetaan perunat kypsyä loppuun ilman kiehumista höyryssä. Eivät hajoa, mutta kypsyvät.

    • Mandelpotatis on nimenomaan sama lajike kuin puikula. Sitten löytyy Ruotsista myös "sparrispotatis" ("parsaperuna"), joka muistuttaa läheisesti mandelpotatisia. Sparrispotatisia Tina harrastaa usein.

      Sinisiä perunoita tiedän vain yhtä lajia: Blue Congo, joka on aivan eri muotoinen kuin pitkulaiset mandelit ja sparrikset.


    • Lassitus kirjoitti:

      Mandelpotatis on nimenomaan sama lajike kuin puikula. Sitten löytyy Ruotsista myös "sparrispotatis" ("parsaperuna"), joka muistuttaa läheisesti mandelpotatisia. Sparrispotatisia Tina harrastaa usein.

      Sinisiä perunoita tiedän vain yhtä lajia: Blue Congo, joka on aivan eri muotoinen kuin pitkulaiset mandelit ja sparrikset.

      No mitä mie tein väärin ??? Ostin kaupasta pussillisen puikulaa, idätin asianmukasesti, laitoin perunapenkkiin, ei ykskään noussut: Ihan tavan siikli kyllä nousi mutta ei yhtään puikullaa. Kele. Mikä siinä on se kasvatusniksi ? Pitääkö niille jutella ?


  • Keittoaika riippuu vuodeajasta.Tänään keitin perunoita 3.11 20min sen jälkeen kun vesi kiehui,sen jälkeen levy sammukssiin ja 5min haudutusta vesi pois,eikä missään tapauksessa saa mennä kokeilemaan perunoiden kypsyyttä keitettäessä hajoavat varmasti.Kesällä omastamaasta otettuna perunoiden keittoaika oli huomattavasti lyhempi noin 10-12min ja haudutus.Tietenkin keittoaikaan vaikuttaa perunoiden koko.

    • Pitkulainen kypsyy tietysti nopeammin kuin pyöreä, kokeilen kypsyyttä leikehaarukalla eikä ole hajonneet. Jos hiukan kovaa niin voi jättää keitinveteen siksi aikaa kun tekee muuta ruokaa. Jos menee ylikypsäksi niin hajoaa mikä peruna tahansa.

      Pitkulaisissa tuo kuorintakikka kannattaa varmaan tehdä pituusssuunnassa, en ole vielä kokeillut mihinkään kun viimeksi olivat pieniä. Nyt on jotain isompia pitkulaisia, voisi niissä testata.


  • Idiootti

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa menee naimisiin

    Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
    112
    4729
  2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

    Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
    Maailman menoa
    122
    638
  3. Mistä Trumpia syytetään?

    Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
    Maailman menoa
    80
    538
  4. Martinan virheelliset ravitsemusneuvot

    Tänään antaa vinkkejä sitruunavedestä, jonka teksti "lainattu" mtv3-sivulta, jossa sentään on mainittu lähde(toisin kun Martinalla) Toisekseen sitruun
    34
    475
  5. Näytit väsyneeltä tänään

    Väsyneeltä, totiselta, kiireiseltä ja hiljaiselta. Näytät siltä, että kukaan ei pidä sinusta huolta En tiedä edes nimeäsi. Ehkä minun ei ole tarkoit
    Ikävä
    19
    439