Mustikkapiirakka pullataikinasta

Hyvää!

Nyt onnistuin saamaan tätini neuvomaan oikean mustikkapiirakan tekoon. 2.5 h tässä menee mutta on se sen väärti!

Mustikkapiirakka pullataikinasta
Ainekset
5 dl maitoa
1 pkt hiivaa
3 munaa
1-1.5 tl suolaa
1 3/4 lasillista sokeria
1 tl kardemummaa
noin 12-13 dl vehnäjauhoja
200 g voita
Voiteluun 1 muna
Täyte:
2 l mustikoita
2 - 2,5 dl sokeria
2 rkl perunajauhoa
Valmistus
1.   Lämmitä maito noin 42 asteeseen.
2.   Sekoita 1 pkt hiivaa taikinakulhoon.
3.   Lisää reilu tl suolaa
4.   Lisää sokeria 1 ¾ lasillista
5.   Sekoita 3 kananmunaa yksitellen
6.   Lisää ripaus kardemummaa
7.   Lisää vehnäjauhoja 2 3 3 desiä, tässä vaiheessa lisää 200g voita sulatettuna, lisää vielä 1 desi jauhoja
8.   Juo kahvit
9.    Lisää jauhoja pikkuhiljaa sekoittaen 13 desiin asti.
10.   Laita kulho tiskialtaaseen pyyhkeen päälle ja aluta taikina käsin. Varo liian paksua taikinaa. Sekoita jauhot huolella taikinaan. Ohenna tarvittaessa vedellä/ maidolla (tulee parempi)
11.   Lopuksi sirottele jauhoja taikinan päälle ja laita leivinliina kulhon suojaksi.
12.   Anna taikinan kohota n. 45 min.
13.   Poista neste mustikoista siivilän avulla. Lämmitä uuni tässä välissä 210 asteeseen.
14.   Levitä taikinan alustalle jauhojen päälle. Leikkaa sopiva pala, kaulitse ohkaseksi ja nosta leivinpaperin päälle pellille.
15.   Tee kohoreunat ja ristikot käsin leipoen ja voitele ne.
16.   Sekoita mustikoihin sokeria ja perunajauhoja 1 rkl/litra.
17.   Levitä mustikat ristikoihin. Lopuksi ripottele pussista sokeria ristikoihin ja reunoihin.
18.   Paista uunissa 13-15 min kauniin ruskeaksi. Kohota tarvittaessa uunin lämpötilaa 10 min kohdalla jos väriä ei juuri näy.
19.   Siivoa jäljet.
20.   Nauti.

5

6552

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suuni on mustikassa

      Mielestäni oikea mustikkapiirakka tehdään juuri pullataikinaan.

      en ole koskaan leiponut, mutta kun asuin vielä vanhempieni luona niin äiti teki hyvää mustikkapiirakkaa pullataikinaan.

      nyt asun yksin omassa asunnossani, ja en löydä kaupoista tai leipomoista pullataikinaan tehtyä mustikkapiirakkaa.

      syön pakastemustikoita sellaisenaa kaurajuoman kanssa, tai teen mustikkakiisselin.

      kärsivällisyyteni ei taida riittä mustikkapiirakan tekoon, vaikka se onkin mielstäni paras kahvileipä mitä maailmassa on.

      (harmi vaan että tänä vuonna oli huono mustikkasato)

      • Kyllin hyvä

        Olen pahoillani kaikkien kaikkitekevien äitien puolesta! Hyvä oli tarkoitus, mutta karhunpalvelus tehtiin lapsille, kun ei otettu heitä mukaan leipomaan.

        Yksikertaisesti taikina syntyy, kun vatkaat munan, pari desiä kädenlämpöistä maitoa, johon olet sekoittanut noin kolmaosan hiivapaketista, hyppysellisen suolaa ja sokeria noin puoli desiä. Seokseen alat lisätä jauhoja vatkaten. Jos sinulla ei ole konevatkainta sekoita loput jauhot käsin alustaen. Taikina saa olla suht löysää, jolloin sekoitat noin puolidesiä öljyä tai saman verran sulatettua VOITA. Taputtele taikina öljyisillä käsillä suoraan vuokaan, myös reunoille ja anna sen kohota. Kohoamisen aikana(n 15 min) sekoita litraan mustikoita(kannattaa survoa vähän) maun mukaan sokeria (0,5 dl) ja n rkl peruna- tai maissijauhoja(sitoo nestettä). Paista 200 ast 15-20 min.

        Kuten huomaat leipominen on paljolti soveltamista. Maidon sijaan voit käyttää vettä tai kauramaitoa. "hyppysellinen" jne.
        Aluksi kannattaa tehdä ohjeen mukaan, mutta mielestäni leipomisen ja ruuanlaiton viehätys on siinä, kun voi kokeilla ja käyttää mielikuvitusta. Visuaalisuus on myös tärkeä, lopputuloshan on kaikilla aisteilla nautittavaa herkkua. Suolasta piirakkaa ja lihapiirkoita voi tehdä sämpylätaikinaan.

        Erilaiset karjalaiset piirakat ovat oivia osoituksia soveltamisesta ja siitä, mitä niukkuudesta keksittiin. Tehtiin herkkuja jokainen omalla tavallaan tai sitten yhdessä talkoilla.

        Makoisia piirakkahetkiä!


    • ♥♥♥

      Ja nyt, yli neljä vuotta viestin ilmestymisen, minäkin kopioin tämän reseptin! Aina näitä näköjään tarvitaan.

      • moniallergiko äiti

        Aikaa kulunut ilmestymisestä vieläkin enemmän ja ohje lähti minunkin mukaani. Lähinnä tarvitsin tietoa siitä miten pakastemustikoiden ja perunajauhon suhde menee :)
        Pullataikinaan voi lisätä myös hieman vanilja-/vaniliinisokeria saa kivan lisä maun mutta hyvää se on ilmankin. Jos olet allerginen kananmunalle onnistuu taikinä ilman kananmuniakin ja voidella voit kahvilla, vedellä tai vedellä. Maidollakin pystyy mutta se palaa aika nopeasti. Kahvilla voitelu tuo hieman mokkaista makua ja kauniin värin pullan pintaan.


      • vehnästäkehin
        moniallergiko äiti kirjoitti:

        Aikaa kulunut ilmestymisestä vieläkin enemmän ja ohje lähti minunkin mukaani. Lähinnä tarvitsin tietoa siitä miten pakastemustikoiden ja perunajauhon suhde menee :)
        Pullataikinaan voi lisätä myös hieman vanilja-/vaniliinisokeria saa kivan lisä maun mutta hyvää se on ilmankin. Jos olet allerginen kananmunalle onnistuu taikinä ilman kananmuniakin ja voidella voit kahvilla, vedellä tai vedellä. Maidollakin pystyy mutta se palaa aika nopeasti. Kahvilla voitelu tuo hieman mokkaista makua ja kauniin värin pullan pintaan.

        Sokerivedellä voi myös kalttaa pulliin kauniin värin ja runsaasti kardemummaa taikinaan - se vain tuo sen maun pullaan.

        Itse käytän vähemmän kananmunaa ja vähän enemmän rasvaa - näin taikina kohoaa hyvin ja on kuohkeaa olematta kovaa.

        Taikinasta voi myös tehdä pullia, pyöräyttää pulla, painaa se kasaan keskeltä esim. lasin avulla, täyttää kolo mustikoilla, vähän pektiinisokeria messiin ja uuniin paistumaan 225 asteeseen noin 15 minuutiksi, kun pullan pinta on kauneen ruskea ja pulla vaikuttaa kevyeltä kokeiltaessa se on valmis.

        Keitä kannu hyvää kahvia ja nauti sen kera.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 191
      2363
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      54
      2134
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      184
      2037
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1702
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1267
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      6
      1215
    8. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1205
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      16
      1198
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1098
    Aihe