Kertokaapa kokemuksianne karpalon syömisestä ja poimimisesta. Suolle olis ihan kiva mennä joku sunnuntai rämpimään ihan liikunnan ja luonnon kannalta, karpaloitakin on näkyny paikoitellen. Mutta ihan tosissaanko syötte marjanne, väkeviähän ovat mokomat? Millä reseptillä karpaloista saa hyvän, ei vain terveellisen, makusia?
Voiko karpaloista tehdä jotain hyvää
18
6747
Vastaukset
- seurakseen
Aika 'perinteinen' yhdistelmähän on karpalot ja kinuskikastike. Kiisseliähän siitä voi tehdä, miksei käyttää vaikka johonkin piirakkaankin puolukan asemasta, tai maitorahkaan.
- kiisseliä
Karpalosta teen ainakin itse kiisseliä. Eikun vaan marjat kiehumaan veteen. Anna kiehua hetki, siivilöi marjat pois. Painele marjoja siivilässä kauhalla tms niin, että herkullinen mehu puristuu talteen keitinveden sekaan ja viskaa kuoret pois. Lisää maun mukaan sokeria ja perunajauhoja suurustamaan kiisseli. Kiehauta. Tarjoa viileänä kermavaahdon kera. Voin suositella!
- makua...
Itse käytän karpaloita ihan sellaisenaan murojen ja puuron seassa, antaa muuten vähän ykstoikkoselle aamupalalle potkua.
Muistan joskus kaverin leiponeen vähän piimäkakun tyylisen kakun, joka sitten kuorrutettiin kinuskikastikkeella ja tarjoiltiin karpaloiden kera. - Umami
karpaloista on tehdä ihan yksinkertainen jälkiruoka!
Valion vaniljajäätelöä tarjoiluvadille päälle pakkasesta karpaloita peitämään päälisen (voi tehdä myös jokaiselle oman annoskupin)joko itse tehty kinuskikastike tai yllätysvieraitten varalle kaapista valmista kinuskikastiketta ainakin 1 purkillinenjohonkin korkealaitaiseen kuppin ja hetkeksi mikroon niin että kunnolla kuumene(alkaa nousta kupissa ylemmäs)
siis tulikuumaa kinuskikastiketta koko komeuden tai annosten päälle.Eipä ole vieraat valittanut koskaan jälkiruuasta!!Ihana yhdistelmä kylmää, kuumaa, hapanta ja makeaa!!Umami!!! - tuossa
.. jo vinkkejä, mutta vielä lisää. Karpalot ovat jäisinä aivan mahtavan hyviä sellaisenaan (toki voi pyörittää vaikka tomusokerissa, jos haluaa), korvaavat karkit!
Ja rahka on hyvää sekä kokonaisista marjoista tehtynä että soseesta valmistettuna, itse pidän enemmän niistä kokonaisista marjoista.
Huomenna suolle!!- >>>>>>>>>>>
Kuuma karpalokiisseli ja vaniljajäätelö, meidän perheen herkku, joka kruunaa
hyvän ruuan.
- karpaloista
voit katsoa upean tuoremehun reseptin viinihappopussin (saa tavallisista ruokakaupoista) kyljestä. Siinä käytetään puolukoita, mutta karpalot käyvät yhtä hyvin. marjoja ei tarvita monia litroja, muistaakseni 4 litraa on jo sopiva määrä. Mehua ei siis keitetä, survos vähän veden kanssa laitetaan astiaan keittiön nurkkaan pariksi päiväksi kannen alle viinihapon kanssa. Sitten siivilöidään ja liuotetaan sokeri sekaan. Väri on aivan kertakaikkiaan uskomattoman kaunis, ja maku aivan eri luokkaa kuin höyrytetty puolukka/karpalomehu.laimennellaan sitten sopivasti kun juodaan. Kokeile.
löysin tämän reseptinkin:
Karpalotuoremehu
4 litraa karpaloita
2 litraa vettä
25 g viinihappoa
Survo karpalot ja sekoita viinihappo puoleen litraan vettä. Lisää seos ja loput vedestä marjasurvoksen sekaan. Anna mehustua 1-2 päivää huoneen lämmössä. Siivilöi mehu kaksinkertaisen harsokankaan läpi ja lisää 0,5 kg sokeria mehulitraan. Säilytä viileässä. Hyvä jano- tai ruokajuoma suhteessa 1 osa mehua, 3 osaa vettä.- arivir
Moi. tämä karpalotuoremehu ohje on muuten ihan jees,mutta sokeria ei ihan niin paljon.ehkä 350 g litraa kohti riittää. Maistuu liikaa sokerilta muuten.
- Suoltapa suolta
Kyllä perinteinen kiisseli kúohukermalla höystettynä on parasta!
- safkaseireeni
Karpalo-kinuskijuustokakku
http://safkaseireeni.blogspot.com/2009/12/karpalo-kinuskijuustokakku.html - Anonyymi
Minä soseutan karpalot laitan kuppiin piimää ja sitten sosetta reilusti ai että on hyvää tietysti hieman sokeria laitan soseen sekaan
- Anonyymi
Teininä löysin jonkun kotitekoisen jogurtin, vlilin tms ohjeen ja se oli älyttömön hyvää. En muista tuliko siihen kurria vai piimää ja maitoa.
Anonyymi kirjoitti:
Teininä löysin jonkun kotitekoisen jogurtin, vlilin tms ohjeen ja se oli älyttömön hyvää. En muista tuliko siihen kurria vai piimää ja maitoa.
Ei kurrista tai piimästä saa jogurttia...Täysmaito aina pohjana viilin ja jogurtin teossa...Piimää voi käyttää siemenä jogurtin ja viilin kotikonstein teossa.
- Anonyymi
Harjama kirjoitti:
Ei kurrista tai piimästä saa jogurttia...Täysmaito aina pohjana viilin ja jogurtin teossa...Piimää voi käyttää siemenä jogurtin ja viilin kotikonstein teossa.
Eihän kurri estä tekemistä jos piimä siemenenä. Kurrista tosin voi tehdä yksinäänkin viilin kaltaista ja onhan mtös rasvattomia jogurtteja. Kurri sakentuu huoneenlämmössä tai viileässä jostain syystä, mutta ei pilaannu.
Anonyymi kirjoitti:
Eihän kurri estä tekemistä jos piimä siemenenä. Kurrista tosin voi tehdä yksinäänkin viilin kaltaista ja onhan mtös rasvattomia jogurtteja. Kurri sakentuu huoneenlämmössä tai viileässä jostain syystä, mutta ei pilaannu.
Olet oikeassa.
Sekoitin kirnupiimän (voin teossa sivutuotteena tuleva piimäjuoma) ja kurrin eli kuoritun maidon joka on yhtä hyvä viilin ja jogurtin pohja kuin täysmaito.
Sitä ei maatalon poikana kasvaneena koskaan kohdannut..siis kurria keittiössä, sehän oli "vasikkojen juomaa".- Anonyymi
Harjama kirjoitti:
Olet oikeassa.
Sekoitin kirnupiimän (voin teossa sivutuotteena tuleva piimäjuoma) ja kurrin eli kuoritun maidon joka on yhtä hyvä viilin ja jogurtin pohja kuin täysmaito.
Sitä ei maatalon poikana kasvaneena koskaan kohdannut..siis kurria keittiössä, sehän oli "vasikkojen juomaa".Kuoritteko maitoa kotona? Meille tilattiin meijeristä joskus ja se "viili" oli oikeasti hyvää, ei venyvää kuten kaupan viilit.
- Anonyymi
Harjama kirjoitti:
Olet oikeassa.
Sekoitin kirnupiimän (voin teossa sivutuotteena tuleva piimäjuoma) ja kurrin eli kuoritun maidon joka on yhtä hyvä viilin ja jogurtin pohja kuin täysmaito.
Sitä ei maatalon poikana kasvaneena koskaan kohdannut..siis kurria keittiössä, sehän oli "vasikkojen juomaa".Kuoritteko maitoa kotona? Meille tilattiin meijeristä joskus ja se "viili" oli oikeasti hyvää, ei venyvää kuten kaupan viilit.
Karpalo on tosi väkevä. Taitaa olla mulla vielä vähän pakkasessa. Ostin kerran kaupasta, kun puolukat taisi olla sillä kertaa loppu, mutta en pysty kauheasti syömään, kun puolukoitakin väkevämpiä. Ehkä pitäis hilloa tehdä joku kerta karpaloista, niin sitten pystyis syömään, kun sokeria laittaa joukkoon.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1062650Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302365Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen202225Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663991774- 1131580
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1641312Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2731124- 711014
- 80984
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha178920