Nyt on kaalikääryleiitten

aika=eurooppalainen

perinneruoka. Tässä saksalaisittain valmistettuna:
http://www.chefkoch.de/rezepte/426431133556910/Omas-Kohlrouladen.html.Alhaalla video, josta selviää kaikki,mm.että riisin tilalle tulee loppukaalista hakattu murska.
Minä kyllä itsepäisesti laitan ne 5 isoa käärylettä voideltuun uunivuokaan, silppuan pekonia väleihin, maustan mustalla pippurilla, meiramilla, vihannesbuljonkijauheella tai pakastimesta pieneksihakatuilla keittovihanneksilla, jossa paljon persiljaa. Päälle desi kermaa, ja uuniin 150 asteeseen 2 tuntia tai niin kauan, että ovat kauniin ruskeita.Perunan kanssa tai ilman, minulla tietenkin puolukkahilloa lisäksi.

13

2954

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • perinteisempään tapaan

      Valitsen isohkon kaalin, poistan siitä kannan veitsellä kovertaen. Laitan kaalin kellumaan kantapuoli alaspäin isoon kattilaan, jossa kansi päällä. Veteen ripsautan rahtusen suolaa.

      Sitten pesen riisin ja keitän sen kypsäksi ja annan jäähtyä. Kuullotan sipulia silppuna ja annan jäähtyä. Pläjäytän sikanauta jauhelihaa kulhoon, maustan sen suolalla murtapippurirouheella ja meiramilla. Lisään jauhelihan joukkoon riisit ja sipulin. Kuorin ensimmäiset lehdet kaalista ja panen takaisin kiehumaan. Kunnes taas irtoaa uudet lehdet.

      Jatkan, kunnes sopivan kokoiset lehdet ovat loppu, Sitten silppuan jäljelle jääneen kaalin pieneksi hakkelukseksi ja lisään sen lihaseokseen. Lajittelen lehdet ja ohennan lehtikaraa, jotta se olisi helpompi kääriä. Sitten laitan lehdille runsaan ruokalusikallisen kaalinkeittovedellä löysennettyä lihariisiseosta ja käärin kääryleen sivut keskelle ja rullaan kääryleen muotoonsa.Asetan kääryleen saumakohta leivinpaperilla päällystettyä paistopeltiä vasten.

      Näin jatkan kunnes kaikki kääryleet ovat pellillä näteissä riveissä tiiviisti toisiaan vasten. Lorautan hieman öljyä tai voita kääryleille ja sitten tummaa siirappia reilusti. Käärylepelti uuniin 175 asteeseen ja käännän kääryleet kunhan ovat ruskistuneet pinnaltaan. Paistan edelleen kunnes toinenkin puoli on saanut väriä.

      Annan kääryleiden jäähtyä omassa liemessään ja sitten laitan osan niistä neljän kappaleen pakastepusseihin ja tietenkin ennen sitä syömme minkä jaksamme puolukkahillon ja kermakastikkeen sekä keitettyjen perunoiden kera.
      Aika hyvää evästä.

      • ennen kuin joku ehtii

        Naljailla, niin ilmoitan nöyrimmästi, että vesi siinä isosssa kattilassa on tietenkin kiehuvaa koko ajan. Lehdet eivät myöskään itsestään irtoa, kyllä ne täytyy irroittaa käsin ja yksitellen. Täällä vain oitis huomautetaan, jos on hiukankin epäselvää ohjeissa.


      • kerrottu näiden
        ennen kuin joku ehtii kirjoitti:

        Naljailla, niin ilmoitan nöyrimmästi, että vesi siinä isosssa kattilassa on tietenkin kiehuvaa koko ajan. Lehdet eivät myöskään itsestään irtoa, kyllä ne täytyy irroittaa käsin ja yksitellen. Täällä vain oitis huomautetaan, jos on hiukankin epäselvää ohjeissa.

        suomalaisten perinteellisten kääryleiden tekotapa. Toivottavasti nuoren polven edustajat kiinnostuvat asiasta.
        Minä olen saanut täällä Berliinissä huomata, että monesta suomalaisesta perinneruoasta on olemassa saksalainen perinneruoka-muunnos, niinkuin nyt nämä kääryleet.Täällä vain niihin ei laiteta riisiä, ei syödä puolukkahillon kanssa(paitsi minä) ja niihin lisätään pekonin muruja ja maustetaan meiramilla ja valkosipulilla.- Molemmat ovat hyviä. Justiinsa on se todettu.


      • kualkiäryleet

        tulee käytettäessä rikottuja ohraryynejä. Näin tehtiin jo muinoin, kun oikeasti perinneruokaa tehtiin.
        Riisi on mautonta.


      • Kylläkin riisiä
        kualkiäryleet kirjoitti:

        tulee käytettäessä rikottuja ohraryynejä. Näin tehtiin jo muinoin, kun oikeasti perinneruokaa tehtiin.
        Riisi on mautonta.

        Ohraryyni on kotimainen, riisi tuontitavaraa, mutta riisiäkin on silti saanut suomesta reilut parisataa vuotta, että siten voimme kyllä hyvällä syyllä kutsua riisiäkin perinteiseksi. Riisi on sinällään mautonta mutta sillä ei ole kääryleissä suurtakaan merkitystä, koska muita makuaineita on riittävästi.

        Tuskinpa ohraryyniäkään lisättiin maun vuoksi, vaan lisäkkeeksi uskoisin sitäkin laitetun taikinan joukkoon, samoin kuin kaalihakkelustakin. Siten ei tarvittu niin paljon arvokasta lihaa.

        Toisaalta makujakin on niin monenlaisia, että tästä asiasta tuskin kannattanee edes keskustella.


    • Kaalikääryleet ovat yleiseurooppalaista ruokaperinnettä laajimmillaan - omista pohjoismaisista kääryleistämme Keski-Euroopan rouladenien kautta idän dolmaksiin ja sarmaksiin - kaali vain vaihtuu viinilehtiin, systeemi muuten sama.

      Tuossa reseptissäsi on kaksi asiaa, jota olen itsekin harrastanut: riisin tilalla todellakin hakattu kaali ja kuiva leipä ja mausteena terävä sinappi. Niin tehtynä tulee täytteestä tosi mehukas eikä laisinkaan kova ja maustaa kermakastikkeen hyvin.

      • kokeiltu

        Kesällä kokeilin kääryleiden tekoa punajuuren lehdistä. Olivat erinomaisen hyviä.


      • joka syksy
        kokeiltu kirjoitti:

        Kesällä kokeilin kääryleiden tekoa punajuuren lehdistä. Olivat erinomaisen hyviä.

        Kaupasta tai torilta saa syksyisin erityistä käärylekaalia, joka on litteä ja matala muodoltaan.Siitä saa suurempia lehtiä. On varsinkin torilla paljonkin arvokkaampaa kuin tavallinen kaali, mutta jos sattuu kaupasta samaan halvalla kannattaa kokeilla jos löytyy ja sattuu omistamaan kattilan johon se mahtuu. Käärylekaalissa on sitten vastaavasti enemmän pienempiä sisuslehtiä, joille keksin mukavan käytön. Teen niistä vahvasti maustettuja pikku kääryleitä. Oma suosikki on lisätä vaan jauhelihataikinan loppuosaan garam masalaa ja jeeraa ja saan ihania `intialaisia ` kääryleitä.


      • kääryleitä
        joka syksy kirjoitti:

        Kaupasta tai torilta saa syksyisin erityistä käärylekaalia, joka on litteä ja matala muodoltaan.Siitä saa suurempia lehtiä. On varsinkin torilla paljonkin arvokkaampaa kuin tavallinen kaali, mutta jos sattuu kaupasta samaan halvalla kannattaa kokeilla jos löytyy ja sattuu omistamaan kattilan johon se mahtuu. Käärylekaalissa on sitten vastaavasti enemmän pienempiä sisuslehtiä, joille keksin mukavan käytön. Teen niistä vahvasti maustettuja pikku kääryleitä. Oma suosikki on lisätä vaan jauhelihataikinan loppuosaan garam masalaa ja jeeraa ja saan ihania `intialaisia ` kääryleitä.

        kokonaisesta kiinankaalista, hiukan ryöppäsin sitä kantaosaa. Harmi, että yleensä ne on halkastu kahtia, no Lidlistä löysin kokonaisia. Täytteen tein ihan perinteisen, paitsi siirappia ei sattunut olemaan, niin käytin fariinisokeria.


      • viitsi satuja
        joka syksy kirjoitti:

        Kaupasta tai torilta saa syksyisin erityistä käärylekaalia, joka on litteä ja matala muodoltaan.Siitä saa suurempia lehtiä. On varsinkin torilla paljonkin arvokkaampaa kuin tavallinen kaali, mutta jos sattuu kaupasta samaan halvalla kannattaa kokeilla jos löytyy ja sattuu omistamaan kattilan johon se mahtuu. Käärylekaalissa on sitten vastaavasti enemmän pienempiä sisuslehtiä, joille keksin mukavan käytön. Teen niistä vahvasti maustettuja pikku kääryleitä. Oma suosikki on lisätä vaan jauhelihataikinan loppuosaan garam masalaa ja jeeraa ja saan ihania `intialaisia ` kääryleitä.

        kertoa aikuisille ihmisille"käärylekaalia" heh,heh,heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


    • Nuori kokki

      Minä olen aina ensin pyöräyttänyt kääryleet pannulla voissa ruskeiksi. Sitten vasta uuniin. Mummu opetti tekemään niin. Eikö kukaan muu ruskista ensin?

      • mummuni

        sitoi kaalikääryleet narulla. Sitten valeli niitä vuoroin siirapilla ja kermalla paistettaessa. Olivat kyllä niiin hyviä, mutta niiden narujen poisto vähän hidasti syömistä;)
        Vasta aikuisena opin, että narut eivät ole välttämättömiä kaalikääryleiden teossa ja että ne olisi pitänyt tietenkin jo kokin poistaa.
        Mutta hauskaa meillä aina suvun kesken on niitä "narukääryleitä" muistellessa.


      • Uuniin, niin

        Laita uunin lämpö 175, kyllä ne ruskistuvat oikein kauniisti silläkin tavalla. Jos haluat väriä molemmin puolin, niin käännä kääryleet kun pinta on haluamasi värinen. Ennakkoruskistus on aivan turha toimenpide. Mummut toki tiesivät paljon, mutta eivät silti kauhean paljon.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      109
      2820
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2320
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1930
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      169
      1341
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      284
      1169
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      243
      979
    Aihe