lukemlla välttyy hitsaamiselta

esahitsaajamestari

Hitsaushuurujen terveysriskit
Hitsaushuuruja syntyy eniten puikkohitsauksessa. Huurujen syntyyn vaikuttaa hitsausmenetelmän lisäksi hitsausvirran ja -jännitteen oikea suhde, johon hitsaaja itse voi vaikuttaa. Huurut etenevät pienestä hiukkaskoostaan johtuen keuhkorakkuloihin asti aiheuttaen hengitystieärsytystä. Elimistön oma puolustusjärjestelmä poistaa suuren osan metallihuuruista, osa imeytyy verenkiertoon ja osa jää keuhkoihin aiheuttaen pölykeuhkosairauden eli pneumokonioosin. Tämä on keuhkoröntgenkuvassa näkyvä muutos, sinänsä hyvänlaatuinen, koska se ei vaikuta keuhkojen toimintaan. Muita hitsaushuurujen aiheuttamia hengitystiesairauksia ovat parissa päivässä paraneva metallikuume, esim. sinkityn teräksen hitsaamisesta johtuen, akuutti kemiallinen keuhkotulehdus, tapaturmaiseksi luokiteltava tilanne kadmiumoksidin hitsauksesta; yleinen hitsauskaasuista ja -huuruista johtuva keuhkoputkien ärsytystila yskineen ja limanerityksineen. Keuhkosyövän riski on hitsaajilla lisääntynyt 20-40% verrattuna esim. toimistotyöntekijöihin ( vrt. tupakoitsijan riski keuhkosyöpään 1500%). Astmaan sairastumisen riski hitsaajilla on kaksinkertainen toimistotyöntekijöihin verrattuna. Hitsauksen pysyviä terveysriskejä arvioitaessa on otettava huomioon työntekijän erityinen sairastumisherkkyys, esim. atopia ja ennen kaikkea tupakointi, joka nostaa hitsaajan keuhkosyöpäriskiä entisestään ja yhdessä hitsaussavujen hengitysteitä ärsyttävien ominaisuuksien kanssa heikentää keuhkofunktioita merkittävästi.

Vähemmän tieteellistä näyttöä on hitsauksen mahdollisesta vaikutuksesta lisääntymisterveyteen ja mangaanin mahdollisesta yhteydestä Parkinsonin taudin riskitekijänä. Suomessa on tutkittu kohonneen alumiinialtistumisen keskushermostovaikutuksia alumiinin MIG-hitsaajilla . Tutkimuksen mukaan muisti- ja keskittymisongelmat, lievä depressiivisyys ja väsyneisyys lisääntyivät alumiinialtistuksen kasvaessa.

Hitsaus limakalvoärsyttäjänä ja –herkistäjänä
Monet hitsauksessa vapautuvat aineet aiheuttavat limakalvoärsytystä. Osa aiheuttaa herkistymistä eli ovat allergisen nuhan ja astman riskitekijöitä. Voimakkaita herkistäjiä ovat maalien ja pinnoitteiden lämpöhajoamistuotteina vapautuvat mm. isosyanaatit, ftaalihappoanhydridit ja aldehydit. Näiden terveysvaaran riskiarviointia vaikeuttaa se, että niille kaikille ei ole asetettu työhygieenisiä raja-arvoja ja lisäksi useiden eri aineiden samanaikaisen esiintymisen yhteisriskiarviointi on vaikeaa.

UV-säteily on osa optista säteilyä, muita ovat näkyvä valo ja infrapuna- eli lämpösäteily. Hitsaaja altistuu UV-säteilylle, jonka synnyttää valokaaressa syntyvä sähköpurkaus. Ilman suojalaseja UV-säteily aiheuttaa silmään säteilyvamman "sähköä silmässä"(opthalmica electrica), joka paranee paikallislääkityksellä päivässä parissa. Tilannetta on pidetty kauan täysin vaarattomana pysyvien vammojen suhteen, mutta asiasta ei nykyään olla enää täysin yksimielisiä.

Hitsaajan terveystarkastus
Alkutarkastus. Hitsaustyöhön ovat sopimattomia henkilöt, jotka ovat yliherkkiä hitsaustyössä esiintyville aineille, esim. kromaatille. Kroonista keuhkosairautta potevat eivät ole soveliaita hitsaustyöhön. Alkutarkastuksen yhteydessä on tarkoituksenmukaista ottaa spirometria ja thorax-röntgen, jollei sitä ole otettu viimeisen vuoden aikana. Myös nso-rtg on suositeltava ottaa alkutilanteessa, jollei sopivan tuoretta kuvaa ole käytettävissä. Tällöin ennen altistumista mahdollisesti todetut vaarattomat kystat tms. eivät aiheuta seurannassa sekaannusta. Atopia-taipumus ei ole este hitsaustyölle, mutta työntekijälle on syytä painottaa henkilökohtaisten suojaimien asianmukaista käyttöä kasvaneen herkistymisriskin minimoimiseksi. Hitsaustyö on melutyötä ja se edellyttää hyvää näkökykyä, joten kuulo- ja näkötarkastus kuuluvat alkutarkastukseen. Hitsaustyö on myös fyysisesti kuormittavaa, joka tulee ottaa huomioon sopivuutta arvioidessa.

Määräaikaistarkastuksessa huomioidaan hengitystieoireet. Jos oireet viittaavat astmaan, tehdään spirometria ja käynnistetään PEF-työpaikkaseuranta. Jos uusi astma kehittyy hitsaustyössä ollessa, on todennäköisesti edessä alanvaihto. Jos aikaisempi astma alkaa oireilla hitsaustyössä, voi työssä jatkaminen olla mahdollista työhygienisiä toimenpiteitä parannettaessa. Spirometria otetaan vähintään 3 vuoden välein. (Terveystarkastuksista henk.koht. tiedonanto H.Taskinen/Sininen kirja)

Kromi
Kromille hitsaaja altistuu seostettu terästä hitsatessa ja polttoleikatessa. Kromi voi esiintyä sekä metallisena kromina että 3- ja 6-arvoisena. Hitsausmenetelmä vaikuttaa olennaisesti hitsaushuurujen määrään ja samalla kromille altistumisen määrään. Ruostumattoman teräksen hitsaajan kohdalla on muistettava ilmoittaa hänet tarvittaessa ASA-rekisteriin. ASA-rekisteriin ilmoitetaan työntekijät,, jotka ovat altistuneet vähintään 20 työpäivänä vuodessa suuren osan työpäivästä. Altistuneiksi on ilmoitettava aina myös ne työntekijät, joka onnettomuuden, tuotantohäiriön tai muun vastaavan syyn vuoksi ovat altistuneet epätavallisen paljon syöpäsairauden vaaraa aiheuttavalle tekijälle. Kromille altistumista voi selvittää työhygieenisten mittausten avulla. Sekä 3-kromille että 6-kromille on asetettu HTP-arvo , jotka löytyvät internetsivuilta esim. www.ketsu.net/htp/HTP2005.pdf. Hitsaajan altistumista voi myös arvioida biomonitoroinnin avulla (U-Cr), puikkohitsaajille on erikseen ilmoitettu altistumattomien raja ja toimenpideraja. Biomonitorointitietoja löytyy mm.internetsivulta www.ttl.fi/Internet/Suomi/TTL toimii/Osastot/Tyohygienian ja toksikologian osasto/Palvelut/otto-ohjeet.htm 1. Etukäteen tulisi varmistua, minkälainen hitsausprosessi on käytössä. Virtsan krominäytettä on harvoin syytä ottaa, jos käytetään MIG-hitsausta. Kromi voi aiheuttaa allergista kosketusihottumaa, allergista nuhaa ja allergista astmaa. Harvinaisia nykyään ovat nenän septumissa näkyvät ns. kromihaavat. 6-arvoinen kromi on keuhko- ja poskiontelosyövän riskitekijä. 3-arvoinen kromi voi aiheuttaa ihon herkistymistä. Metallinen kromi on stabiilia ja metallipölynä aiheuttaa vain ärsytysoireita. 6-arvoiselle kromille altistuvan hitsaajan määräaikaistarkastus on syytä tehdä altistusmäärän mukaan 1–3 vuoden välein huomioiden hitsausmenetelmä. Huomiota kiinnitetään iho- ja hengitystieoireisiin, myös nenän limakalvot tarkastetaan. Tupakoinnin lopettamista tulee kannustaa. Altistusmäärää arvioitaessa otetaan normaalin hitsausviikon lopulla iltapäivän virtsan kromipitoisuus (U-Cr) Harkittaessa keuhkoröntgentutkimusta on syytä muistaa, että keuhkosyövän latenssi kromialtistumiseen on n. 10 vuotta.

Nikkeli
Ruostumattoman ja haponkestävän teräksen hitsauksessa ja polttoleikkauksessa altistutaan nikkelille. Hitsausmenetelmistä MIG-hitsaus on eniten nikkelille altistava. Liukoiset nikkeliyhdisteet altistavat allergiselle kosketusihottumalle, allergiselle nuhalle ja astmalle. Lisäksi ne lisäävät poskiontelo-ja keuhkosyövän riskiä. Myös metallinen nikkeli voi herkistää ihoa. Nikkelille hengitysteitse altistuvien terveystarkastustarve on 1–3 vuotta altistusmäärästä ja hitsausmenetelmästä riippuen. Alkutarkastuksen yhteydessä tulee selvittää työntekijän mahdollinen kosketusallergia nikkelille, koska tällöin hän herkistyy herkemmin nikkelille myös hengitysteitse. Kroonista hengityselinsairautta sairastavaa on seurattava tiiviimmin työterveyshuollossa. Spirometria kuuluu määräaikaistarkastukseen, tarvittaessa myös keuhkojen röntgentutkimus. Latenssi keuhkosyövän ja nikkelille altistumisen välillä on n. 10 vuotta. Nikkelin ilmapitoisuudelle on asetettu HTP-raja, ja työntekijän alistumista voi seurata biomonitoriteitse määrittämällä virtsan nikkelipitoisuus U-Ni. Tässäkin on tärkeää, että tiedetään käytössä oleva hitsausmenetelmä.

31

11648

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Abudumu

      Otsonimyrkyst ei ollu mitään. Oikeesti jos terveys olis tärkeetä, ni hitsausta ei pitäs tehä ollenkaa.

      • Dddr

        Ylivoimaisesti ovat alumiinin ja rosterin hitsaus. Mitä kirkkaampi liekki, sitä enempi otsonia. Vähiten tulee otsonia mustan raudan puikkohitsauksesta. Oli muutes naurettava agan mainos et muka mison korjais otsoniongelman. Täyttä valetta. Kaikkee sitä saa mainostaakin.


      • EWE DI
        Dddr kirjoitti:

        Ylivoimaisesti ovat alumiinin ja rosterin hitsaus. Mitä kirkkaampi liekki, sitä enempi otsonia. Vähiten tulee otsonia mustan raudan puikkohitsauksesta. Oli muutes naurettava agan mainos et muka mison korjais otsoniongelman. Täyttä valetta. Kaikkee sitä saa mainostaakin.

        Mison kaasuissa lisänä oleva NO eli typpioksidi vähentää otsonin määrää. Sen muodostumista ei voida kuitenkaan täydellisesti estää.

        Ei täyttä valetta siis.


      • Tuotaei
        EWE DI kirjoitti:

        Mison kaasuissa lisänä oleva NO eli typpioksidi vähentää otsonin määrää. Sen muodostumista ei voida kuitenkaan täydellisesti estää.

        Ei täyttä valetta siis.

        Misonii on tullu käytetty ja otsonii tulee ihan perkeleesti kun alumiinia hitsaa ja se on fakta. Se on sellanen terävä pistävä haju ja ihoa alkaa kiristää. Noi agan jutut on kyl suurelta osin siis pötyä.


      • terveellisiä
        EWE DI kirjoitti:

        Mison kaasuissa lisänä oleva NO eli typpioksidi vähentää otsonin määrää. Sen muodostumista ei voida kuitenkaan täydellisesti estää.

        Ei täyttä valetta siis.

        Ei ne typpioksiidit myöskään taida terveyttä edistää.


      • 111
        terveellisiä kirjoitti:

        Ei ne typpioksiidit myöskään taida terveyttä edistää.

        Typpimonoksidi reagoi otsonin kanssa ja reaktion seurauksena syntyy puhdasta happea ja typpioksidia. Se ei ole minullekkaan selvinnyt, kuinka suuren osan otsonista typpi hajoittaa.

        Hitsaajan terveyttä edistää parhaiten kohdeimurit ja raitisilmamaski, johon tulee suodatettua paineilmaa.

        Mitään alumiinien tai rosterien hitsausta ei kannata edes harkita ilman kunnon suojaimia.

        Älkää menkö sinne nyrkkipajoihin tappamaan itseänne, työsuojeluun ilmoituksia jos ei kunnon suojaimia löydy.

        Järkeä saa käyttää ja itseään ei tarvitse myrkyttää.


      • Jkjs

        Otsoni haihtuu ilmaan noin 30-60 sentin päästä hitsausliekistä. Eli kannattaa käyttää aktiivihiilisuodattimia raitis ilmamaskissa


    • SUOJAKAASUT

      Pitää muistaa että suojakaasut yleensä toimii samoin tavoin, että syrjäyttää hapen. Suojakaasua tavanomaisesti tulee hitsatessa 8 - 25 litraa minuutissa. Agan esittelijän mukaan suojakaasut eivät ole terveydelle haitallisia. Sehän on kaasu, joka ei reagoi minkään aineen kanssa. On näkymätön ja hajuton joka vain tehokkaasti syrjäyttää hapen. Silti vahvasti uskon ettei esittelijä halua pieneen suljettuun tilaan, johon päästetään suuri määrä suojakaasua. Kyseinen menettely saisi esittelijän pakokauhun valtaan ja loppujenlopuksi tuupertumaan tajuttomana lattialle. Tästä neljän minuutin kuluttua alkaisi kehittymään pysyviä aivovaurioita ja viikatemies niittäisi satoa.

      Seuraava esittelijä kun tulee sanomaan että suojakaasu on vaaraton, otan pullon telineestä, pyöritän pullon vessaan ja otan esittelijän mukaan. Vessassa avaan pullon hanan ja sanon että tämä on täysin turvallista.

      Saman esittelijän mukaan asetyleeni oli vaaraton kaasu, joka palaa huonosti, osittain pitää paikkansa. Miksi telakalla silti kovimmat metalliduunarit imppaa asettia ja saa päänsä sekaisin.

      Sama esittelijä kehui happea vaarattomaksi. Se on vain kaasu ja sitä jos hengittää niin ei vaikuta mitenkää. Edistää toki asetyleenin palamista... Kyllä olis taas Agassa paljon opittavaa.

      • imppaus

        helsingin telakalla on vielä vodka käytetyin


      • sobrbusmies
        imppaus kirjoitti:

        helsingin telakalla on vielä vodka käytetyin

        Keikkahommissa pitääkin vetää nuppi turvoksiin.


      • PekkaPeräreikä

    • esahitsaamestari

      http://www.kaypahoito.fi/terveysportti/ekirjat_tmp.naytaartikkeli?p_artikkeli=fat00117

      --------------------------
      kromi
      Lukuisia haittavaikutuksia kuten verenpaineen nousu, GI-haitat, lihaskivut, tuntohäiriöt, virtsaamisvaivat ja kuume. Munuaistoksinen.



      -----------------------
      Työtoksikologia
      Farmakologia ja toksikologia
      27.10.2005
      Kirsi Vähäkangas ja Kai Savolainen
      Työperäisen altistumisen luonne
      Tavallisimmat ongelmatyöpaikat ja niiden altisteet
      Altistumisen mittaaminen työympäristössä
      Molekyyliepidemiologia työtoksikologiassa

      Uusi artikkeli

      Työperäisen altistumisen luonne
      Työtoksikologian kehittyminen
      Altistuminen työoloissa on aiheuttanut työntekijöille monia työperäisiä sairauksia. Klassisia ammattitauteja aiheuttaneita työaltisteita ovat esimerkiksi lyijy, elohopea, kadmium ja kromi. Lyijyn neurotoksisuus ja vaikutukset verenkuvaan ovat kaikille tuttuja. Altistuminen metalliselle elohopealle on niin ikään tunnettu vakavista neurotoksisista vaikutuksistaan. Metallisen elohopean toksisuutta kuvaa 1800-luvulta oleva lausahdus "hullu kuin hatuntekijä ("mad as a hatter"), koska metallista elohopeaa käytettiin huopahattujen valmistuksessa. Torjunta-aineiden levittäjien keskushermosto-oireet tunnetaan samaten töistä, joissa viljaa on peitattu orgaanisella elohopealla. Kadmium on taas kuuluisa munuaismyrkyllisyydestään ja kromi allergisoivista vaikutuksistaan ja kyvystään aiheuttaa syöpää. Esimerkkejä muunlaisista haittoja aiheuttaneista työolosuhteiden altisteista ovat rikkihiili ja sen aiheuttamat psykoosit ja muut vakavat keskushermosto-oireet ja rikkihiilen aiheuttama suurentunut vaara sairastua sepelvaltimotautiin. Torjunta-aineista organofosfaatit ja karbamaatit ovat välittömästi hyvin myrkyllisiä.

      Nämä esimerkit osoittavat, että aiemmin työperäinen altistuminen oli usein niin runsasta, että se aiheutti altistuneille työntekijöille vakavia välittömiä tai pysyviä terveyshaittoja. Tämän takia työperäisen altistumisen haittoihin on kiinnitetty ensimmäisenä vakavaa huomiota ja altistusta on pyritty vähentämään määräyksillä ja suosituksilla (HTP-arvot) sekä muuttamalla teollisia prosesseja siten, että altisteita pääsee työympäristöön niin vähän kuin mahdollista. Tulokset ovat olleet hyviä, ja työperäiset myrkytykset ja ammattitaudit, jotka vielä 1970-luvulla olivat kohtuullisen tavallisia ja jotka aiheutuivat kemiallisille aineille altistumisesta, ovat monissa tapauksissa olennaisesti vähentyneet tai niitä ei enää havaita. Esimerkkejä altisteista, joiden haitat on kyetty poistamaan työympäristöstä Suomessa, ovat lyijy ja rikkihiili.

      Työympäristön altisteet ovat kuitenkin edelleen usein merkittävä uhka terveydelle. Siksi on tärkeää tietää, mitkä ovat työperäisen altistumisen olennaisia piirteitä ja mitkä seikat vaikuttavat työperäiseen altistumiseen.

      Työperäisen altistumisen ominaispiirteet
      Työssä käytetyt altisteet tunnetaan yleensä varsin hyvin. Siksi niille altistumista on mahdollista seurata mittaamalla altisteita työpaikan ilmasta tai pinnoilta taikka selvittää työntekijöiden altistumista mittaamalla altistetta tai sen metaboliittia elimistön nesteistä, ennen kaikkea virtsasta tai verestä. Nykyään on yhä useammin mahdollista seurata myös altisteen elimistöön joutunutta sisäistä annosta (pitoisuusmittaukset), altistumista kohdekudoksessa (esimerkiksi DNA-adduktit) tai vaikutuksia mittaamalla esimerkiksi entsyymiaktiivisuuksia vaikka organofosfaattialtistumisen jälkeen.

      Työperäisen altistumisen luonteeseen vaikuttavat ennen kaikkea työtavat, altistumisolot (suljettu tila vai ulkoilma), itse altiste (vesi- ja lipidiliukoisuus), altisteen olomuoto sen joutuessa kosketuksiin elimistön kanssa, esimerkiksi joutuuko liuotinaine elimistöön etupäässä höyrynä hengitysteiden kautta vai altistuvatko työntekijät myös liuotinaineen iholle joutuville roiskeille, jolloin iho saattaa olla merkittävä altistumistie. Torjunta-aineille altistumisen arvioinnin kannalta on tärkeätä tietää käytettävän valmisteen ominaisuudet. Jos aine on helposti höyrystyvä ja lipidiliukoinen, sille voidaan altistua sekä keuhkojen että ihon kautta. Jos kyseessä on esimerkiksi torjunta-aineen ruiskutettava aerosoli, on olennaista tietää pisaroiden partikkelikoko. Suuret hiukkaset eivät helposti pääse keuhkoihin, ja tilanteissa, joissa altistus helposti arvioidaan pääasiassa keuhkojen kautta tapahtuvaksi, todellinen altistus voikin tulla pääasiassa ihon kautta. Torjunta-aineille altistumisessa tyypillisesti tärkein altistumisreitti on iho.

      Hyvin tärkeätä altistumisen kannalta on, tapahtuuko altistuminen ulkosalla vai suljetussa tilassa. Tämä on erityisen merkityksellistä, jos altiste on myrkyllinen kaasu, vaikkapa rikkivety, jolle usein altistutaan suljetuissa tiloissa viemäritöissä tai öljynjalostusteollisuudessa. Tämäntyyppisen altistumisen merkitystä korostavat vuosittaiset kuolemantapaukset, joita tapahtuu rikkivetyaltistumisen seurauksena varsinkin öljynjalostusteollisuudessa. Yleensä ainoa tapa arvioida todellisia altistumisoloja on tehdä mittauksia todellisissa tai todellisuutta vastaavissa altistumisoloissa.

      Työntekijän altistumiseen vaikuttavat myös monet muut kuin vain suoraan työympäristöstä johtuvat seikat (taulukko 1). Kemiallisen aineen käsittelyssä on tietysti aineen luonne otettava aina huomioon.

      Altistumisen torjunnassa suojautuminen on tärkeätä ehkäistäessä yhtä hyvin keuhkojen kuin ihon kautta tapahtuvaa altistumista.

      Työntekijän altistumiseen vaikuttavat altistumisreitin lisäksi fyysinen rasitus, hengityksen minuuttitilavuus, ihon verenkierto ja hikoaminen. Hengitystilavuuden suureneminen lisää altistumista keuhkojen kautta. Sama vaikutus on myös verenkierron kiihtymisellä, koska se nopeuttaa aineen poistumista keuhkoista ja siten parantaa aineen pääsyä keuhkoalveoleista verenkiertoon.

      Ihon kautta altistumista lisää ihoverenkierron kiihtyminen. Myös hikoilu lisää altistumista ihon kautta. Puutteellinen ihon suojaaminen voi ratkaisevasti lisätä ihoimeytymistä, samaten se, jos kemiallista ainetta pääsee vaatteen alle, missä se tehostetusti hautuessaan voi läpäistä ihon. Ihon haavaumat ja tulehdukset voivat lisätä varsinkin erilaisten liuotinaineiden imeytymistä ihon kautta. Myös ruumiinrakenteella voi olla merkitystä varsinkin pitkäkestoisessa altistumisessa. Esimerkiksi rasvaliukoiset aineet pyrkivät keräytymään rasvakudokseen ja vapautuvat sieltä altistumisen loputtua.

      Aineen käyttäytymisellä elimistössä, sen kinetiikalla, voi olla merkitystä altistumiselle. Hyvin rasvaliukoinen tai huonosti metaboloituva aine voi kertyä elimistöön, kun taas vesiliukoisessa tai nopeasti metaboloituvasta aineesta päästään nopeasti eroon. Altistumisen kannalta on merkitystä myös sillä, että aine voi lisätä tai estää omaa tai muiden aineiden aineenvaihduntaa. Esimerkiksi etanoli estää ksyleenin aineenvaihduntaa ja siten pidentää "sisäistä" altistumista ksyleenille.

      Taulukko 1. Työperäiseen altistumiseen vaikuttavia tekijöitä. Altistava aine
      fysikaalis-kemialliset ominaisuudet, olomuoto
      käyttäytyminen ympäristössä
      kinetiikka ja dynamiikka
      Altistunut yksilö
      yksilölliset ominaisuudet
      Altistumisolosuhteet
      altistumisen tiheys
      altistumisen kesto
      altistumispitoisuus ja sen vaihtelut
      Työn luonne
      fyysinen rasitus
      hengityksen minuuttivolyymi
      verenkierron nopeus
      hikoilu
      Suojautuminen
      hengityssuojaimet
      suojavaatteet

      Tavallisimmat ongelmatyöpaikat ja niiden altisteet
      Ongelmatyöpaikat
      Modernissa yhteiskunnassa on lukuisia ammatteja ja teollisuudenaloja, joissa joudutaan tekemisiin toksisten aineiden kanssa. Tärkeimpiä ovat eri teollisuuden alat, maatalous, liikenteeseen liittyvät alat, laboratoriotyöskentely, sairaalat ja siivoustyö (taulukko 2). Altistumisen suhteen työskentelyolot ja suhtautuminen henkilökohtaiseen suojautumiseen ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin varsinaiset työpaikkojen altisteet. Ongelmatyöpaikat tunnetaan jo varsin hyvin, ja niissä työskentelevät ihmiset on pyritty suojaamaan laissa määrätyillä enimmäispitoisuuksilla (taulukko 3). Lisäksi on järjestettävä suojaimet ja neuvontaa altistumisen välttämiseksi.

      HTP-arvot eli haitallisiksi tunnetut pitoisuudet ovat pienimpiä ilman epäpuhtauksien pitoisuuksia, joiden arvioidaan voivan vahingoittaa työntekijän terveyttä. Ne ovat ohjeellisia arvoja, jotka eivät velvoita työnantajaa välittömiin toimenpiteisiin. Muutamille erittäin haitallisiksi varmasti tiedetyille aineille on määrätty sitovat raja-arvot, joita ei saa ylittää missään tilanteessa.

      Taulukko 2. Työpaikkojen tyypillisiä altisteita. Toimiala Tyypilliset altisteet
      Teollisuus
      Metalliteollisuus Polysykliset hiilivedyt, bentseeni, myrkylliset kaasut, metallit ja metalliyhdisteet
      Lääketeollisuus Lääkeaineet, liuottimet
      Muoviteollisuus Liuottimet, metalliyhdisteet, muovien monomeerit, vinyylikloridi, fenolit ja aldehydit
      Kemian teollisuus Liuottimet, torjunta-aineet, myrkylliset kaasut, metalliyhdisteet
      Rakennusteollisuus Puupölyt, homeitiöt, epäorgaaniset hiukkaset
      Puunjalostusteollisuus, metsäteollisuus
      Maatalous Torjunta-aineet
      Liikenne Polysykliset hiilivedyt, liuottimet, typen oksidit
      Laboratoriot Liuottimet
      Sairaalat Lääkeaineet, anestesiakaasut
      Siivousala Liuottimet, emäksiset pesuaineet
      Taulukko 3. Työympäristön aineiden haitallisiksi tunnettuja pitoisuuksia (HTP-arvo, 8 tunnin keskipitoisuus, ellei erikseen mainita). Aine ppm mg/m3
      * Sitova raja-arvo
      Arseeni ja sen epäorgaaniset yhdisteet 0,01
      Asbesti* 0,5/cm3
      Asetaldehydi 50 90
      Asetoni 500 1 200
      Bentseeni* 16
      Bentso(a)pyreeni 0,01
      DDT 1
      Elohopean alkyyliyhdisteet 0,01
      Elohopea ja sen epäorgaaniset yhdisteet 0,05
      Epäorgaaninen pöly 10
      Etanoli 1 000 1 900
      Etikkahappo 10 25
      Etyleeniglykoli, höyry 50 125
      Etyleeniglykoli, sumu 10
      Etyylieetteri 400 1 200
      Fenoli 5 19
      Fluoridit 2,5
      Formaldehydi (15 min.) 1 1,3
      Halotaani 1 8
      Hiilidioksidi 5 000 9 000
      Hiilimonoksidi 30 34
      Hiilitetrakloridi 5 31
      Hopea, liukoiset yhdisteet 0,01
      Hopea, metalli ja liukenemattomat yhdisteet 0,1
      Jodi (15 min.) 0,1 1
      Kadmium ja sen yhdisteet 0,02
      Kadmiumoksidi, huuru 0,01
      Kloori 0,5 1,5
      Kloroformi 10 50
      Kromi(VI)-yhdisteet 0,05
      Kromi ja sen II ja III-yhdisteet 0,5
      Kvartsi, hienojakoinen 0,2
      Lyijy* 0,1
      Metanoli 200 260
      Nikkeli, metalli 1
      Nikkeli, yhdisteet 0,1
      Nikotiini 0,5
      Orgaaninen pöly 5
      Otsoni 0,1 0,2
      Rikkidioksidi 2 5
      Rikkihiili 5
      Rikkivety 10 15
      Styreeni 20 85
      Typpioksiduuli 100
      Tärpätti 100 560
      Vetyperoksidi 1 1,4
      Vinyylikloridi* 5
      Öljysumu 5

      Liuotinaineet ja höyryt
      Liuotinaineille altistuminen aiheutti Suomessakin vielä 1960- ja 1970-luvuilla runsaasti myrkytyksiä ja vakavia terveyshaittoja. Työsuojelullisten toimenpiteiden ansiosta altistumismäärät ovat pienentyneet merkittävästi ja vakavia terveyshaittoja ilmenee enää harvoin.

      Työoloissa tärkeimmät liuottimet ovat orgaaniset aromaattiset liuotinaineet, jotka ovat kaikki bentseenijohdannaisia sekä klooratut alifaattiset hiilivedyt (taulukko 4). Lisäksi on joukko muita aineita, kuten eräät aldehydit ja ketonit, joilla on huomattava työtoksikologinen merkitys.

      Taulukko 4. Orgaaniset liuottimet. Orgaaninen yhdiste Liuotin
      Alifaattiset hiilivedyt Pentaani, heksaani, heptaani, oktaani, nonaani, dekaani
      Aromaattiset hiilivedyt Bentseeni, tolueeni, ksyleeni, styreeni, etyylibentseeni
      Sykliset hiilivedyt Sykloheksaani, terpeenit
      Halogenoidut alifaattiset hiilivedyt Metyylikloridi, etyylikloridi, dikloorimetaani eli metyleenikloridi, hiilitetrakloridi, kloroformi, 1,1,1-trikloorietaani, 1,1,2,2-tetrakloorietaani, 1,2-dikloorieteeni, trikloorieteeni, tetrakloorieteeni
      Alkoholit Metanoli, etanoli, propanoli, butanoli, amyylialkoholi, etyleeniglykoli
      Ketonit Asetoni, metyylietyyliketoni, metyyli-isobutyyliketoni
      Eetterit Etyleeniglykolimonoetyylieetteri
      Esterit Etyyliasetaatti, butyyliasetaatti, amyyliasetaatti, glykoliesterit, vinyyliasetaatti
      Rikkihiili

      Aromaattiset liuotinaineet
      Bentseeni on yleisesti käytetty synteesien raaka-aine ja aiemmin myös yleisesti käytetty puhdistusaine. Bentseeniä syntyy öljynjalostusteollisuuden sivutuotteena. Öljynjalostusteollisuuden lisäksi bentseenille altistutaan esimerkiksi bensiinin jakelussa, koska kaikki bensiinilaadut sisältävät jonkin verran bentseeniä, vaikka uusimmissa laaduissa sen määrää on kyetty vähentämään.

      Ilman korkea bentseenipitoisuus aiheuttaa anestesian lyhyenkin altistumisen jälkeen. Tällöin pitoisuuden on kuitenkin oltava erittäin suuri, yli 2 000 ppm. Pienempikin lyhytaikainen altistuminen bentseenille heikentää keskushermoston suorituskykyä ja altistuneiden tarkkaavaisuutta ja suurentaa siten onnettomuuksien vaaraa.

      Bentseenin vakavimmat vaikutukset liittyvät sen pitkäaikaisvaikutuksiin. Bentseenirengas metaboloituu sen aineenvaihdunnan aikana erittäin reaktiiviseksi epoksidiksi, joka kykenee reagoimaan solun nukleofiilisten ryhmien kanssa DNA:ssa ja proteiineissa (kuva 1). Pitkäaikainen bentseenialtistuminen voi aiheuttaa työntekijöille aplastista anemiaa ja leukemiaa (IARC:n luokka 1 eli ihmisille karsinogeeninen).

      Bentseenille altistumisen arviointi perustuu bentseenin mittaamiseen ilmasta tai vedestä. Bentseenin virtsaan erittyvä päämetaboliitti, fenoli, ei ole riittävän täsmällinen altistumisen mittari, koska myös muut aineet muuttuvat ja erittyvät fenolina.

      Muita aromaattisia liuotinaineita ovat tolueeni (metyylibentseeni), ksyleeni (dimetyylibentseeni), styreeni (vinyylibentseeni) ja etyylibentseeni. Ne kaikki lamaavat keskushermostoa suurina pitoisuuksina ja vähäinen pitkäaikainen altistuminen voi heikentää vireystasoa. Näille aineille altistumista arvioidaan mittaamalla ainetta ilmasta tai verestä. Lisäksi voidaan käyttää metyylihippuurihapon pitoisuutta virtsassa ksyleenialtistumisen ja mantelihapon virtsapitoisuutta styreenialtistumisen mittarina.

      Bentseenijohdannaisista ainoastaan styreenillä on arvioitu olevan mahdollisesti haitallisia pitkäaikaisvaikutuksia, jotka kohdistuvat muualle kuin keskushermostoon. Tämä johtuu siitä, että styreeni metaboloituu reaktiiviseksi styreeni-7,8-oksidiksi (kuva 2). Tämä epoksidirakenteinen metaboliitti on mutageeninen. Styreenin DNA-sitoutumistuotteita ja kromosomivaurioita on kuvattu styreenille altistuneissa työntekijöissä. Tästä syystä, ja koska on jonkin verran näyttöä sen karsinogeenisuudesta eläimille, styreeni luokitellaan ihmisille mahdollisesti karsinogeeniseksi (luokka 2B IARC:n luokituksessa).

      Klooratut alifaattiset liuotinaineet ja höyryt
      Tärkeimpiä tämän ryhmän aineita ovat trikloorieteeni, trikloorietaani, tetrakloorieteeni ja tetrakloorietaani sekä hiilitetrakloridi, kloroformi ja dikloorimetaani. Nämä lamaavat kaikki suurina pitoisuuksina keskushermostoa ja voivat aiheuttaa anestesian.

      Trikloorietaani poistuu nopeasti elimistöstä eikä se juuri metaboloidu. Sillä ei ole anesteettisten vaikutusten lisäksi havaittu muita merkittäviä haittoja. Trikloorieteeni on tehokkaasti metaboloituva liuotin, jolla on reaktiivisia aineenvaihduntatuotteita. Niistä eräiden on arveltu suurentavan syöpävaaraa. Trikloorieteeniin suhtaudutaankin mahdollisesti syöpävaaraa aiheuttavana aineena. Tetrakloorietaani on hyvin huonosti metaboloituva ja erittäin rasvaliukoinen aine, joka kertyy helposti elimistöön, mutta sillä ei ole todettu merkittäviä pitkäaikaishaittoja. Tetrakloorieteeni on trikloorieteenin tavoin hyvin metaboloituva aine, jolla on reaktiivisia aineenvaihduntatuotteita ja joka suurentaa syövän vaaraa ainakin koe-eläimillä.

      Hiilitetrakloridi ja kloroformi ovat molemmat klassisia maksamyrkkyjä. Molemmat metaboloituvat reaktiivisiksi radikaaleiksi, jotka aiheuttavat maksa- ja munuaisvaurioita. Pitkäaikainen altistuminen suurentaa koe-eläinten vaaraa sairastua maksasyöpään.

      Dikloorimetaanin erityispiirre on anesteettisen vaikutuksen lisäksi yhdisteen muuttuminen aineenvaihdunnassa osittain häkäkaasuksi. Näin ollen dikloorimetaanialtistumista seuraa veren karboksihemoglobiinipitoisuuden suureneminen. Koe-eläintutkimuksissa dikloorimetaani on aiheuttanut koe-eläimille keuhko- ja maksasyöpää sekä rintarauhasen syöpää.

      Alifaattiset alkoholit
      Alifaattisista alkoholeista tärkeimpiä ovat metanoli ja etanoli. Molempien alkoholien lyhytaikaisvaikutus on humala. Etanolia on käsitelty muualla tässä kirjassa (). Metanolin vakavimmat seuraukset ovat muurahaishapon kertyminen silmään ja sitä seuraava verkkokalvon vaurioituminen ja sokeus. Iso annos metanolia ja siitä syntyvä elimistön asidoosi voivat johtaa kuolemaan. Vakavan metanolimyrkytyksen hoitona käytetään etanolin infuusioita suoneen, koska metanoli ja etanoli metaboloituvat saman entsyymin katalysoimana, ja täten etanoli estää metanolin metaboliaa formaldehydiksi ja muurahaishapoksi.

      Muut liuotinaineet
      Etyleeniglykoli on käytännössä toksikologisesti tärkein glykoli. Sen toksisuuden erityispiirre on metaboloituminen oksaalihapoksi, joka kelatoi kalsiumia varsinkin munuaisissa. Seurauksena voi olla palautumaton munuaisvaurio ja anuria. Samalla syntyvä hypokalsemia voi vakavissa myrkytyksissä aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia rytmihäiriöitä.

      Muita tärkeitä liuottimia ovat n-heksaani ja metyyli-butyyliketoni, joiden toksisuuden mekanismia, muuttumista neurotoksiseksi 2,5-heksaanidioniksi, on käsitelty aiemmin, samoin rikkihiiltä.

      Muut kaasut ja höyryt
      Yleistä
      Myrkyttömien kaasujen (vety, typpi, hiilidioksidi) haitallisuus perustuu kudosten hapensaannin estämiseen. Kun näiden kaasujen pitoisuus on riittävän suuri, ne aiheuttavat hengitysilman hapen osapaineen haitallisen pienenemisen.

      Myrkyllisille kaasuille voi altistua monenlaisissa töissä: rikkidioksidille mm. räjähdysaineteollisuudessa ja räjäytystöissä, öljynjalostuksessa, rikkihapon valmistuksessa ja paperimassateollisuudessa; typpidioksidille synteettisten väriaineiden valmistuksessa, räjähdysaineteollisuudessa ja metalliteollisuudessa sekä hitsauksessa; kloorille ja klooriyhdisteille selluloosa-, metalli- ja tekstiiliteollisuudessa; fluorivedylle lasi- ja lannoitetehtaissa.

      Myrkylliset kaasut ja höyryt vaikuttavat ennen kaikkea keuhkoihin, mutta ärsyttävät myös silmien limakalvoa ja suurina pitoisuuksina ihoa. Keuhkoissa oireena voi olla ärsytys (yskä, kirvely ja hengitysvaikeus) ja lievä tulehdus tai pahemmissa tapauksissa keuhkopöhö ja alveolivaurio, joka voi aiheutua voimakkaasta altistumisesta mille tahansa kaasulle. Aineiden kyvyssä aiheuttaa keuhkopöhö on suuria eroja: ilmapitoisuuden ja altistumisajan tulona (ppm x min) ilmoitettu fosgeenin efektiivinen annos on 50, kloorin 1 000 ja ammoniakin 50 000.

      Ärsyttävät kaasut
      Työympäristön tärkeimmät ärsyttävät kaasut ovat eräät aldehydit ja isosyanaatit. Aldehydeistä merkittävin on formaldehydi, joka jo alle 3 ppm:n pitoisuutena aiheuttaa keuhkoputkien ärsytystä, supistustaipumusta ja hengenahdistusta. Isosyanaateista tärkeimmät ovat metyylidi-isosyanaatti ja tolueenidi-isosyanaatti, jotka ovat erittäin ärsyttäviä jo vähäisinä (ppb eli part per billion) pitoisuuksina ja voivat myös herkistää altistuneet työntekijät.

      Keuhkoissa hyvin veteen liukenevat kaasut liukenevat nopeasti ylähengitysteiden limakalvolla ja aiheuttavat voimakkaat ärsytysoireet, mikä varoittaa tehokkaasti kaasun lisääntyneestä ilmapitoisuudesta. Tällaisia välittömiä ärsytysoireita aiheuttavia, ylähengitysteihin vaikuttavia kaasuja ovat ammoniakki, suolahappo, rikkihappo, formaldehydi, asetaldehydi ja etikkahappo. Ylähengitysteihin ja keuhkoputkiin vaikuttavat mm. fluorivety, rikkidioksidi, kloori, klooridioksidi, jodi, bromi ja fluori.

      Vähemmän vesiliukoiset kaasut ovat vaarallisempia, koska ne pääsevät alveoleihin asti. Ne aiheuttavat myös vähemmän ärsytystä ja näin altistuminen saattaa jatkua pitkään. Alveolitasolla vaikuttavia kaasuja ovat mm. fosgeeni, otsoni, typpidioksidi ja akroleiini. Keuhkorakkuloita vahingoittavien rasvaliukoisten kaasujen vahingollinen vaikutus perustuu lipidiperoksidaation aiheuttamaan tulehdusreaktioon. Tulehdussolut aktivoituvat, vasoaktiivisia aineita ja entsyymejä vapautuu ja alveolaarimembraanin läpäisevyys lisääntyy.

      Metallihuurut
      Metallihuurut ovat toksisia etenkin keuhkoille. Tavallisin oire on akuutti metallikuume, jossa lämmönnousun lisäksi oireina ovat kuiva yskä, nivelkivut ja päänsärky. Metallikuumetta pidetään lievänä toksisena reaktiona ja sille kehittyy toleranssi. Sen aiheuttaa tavallisesti sinkki, mutta myös kupari ja magnesium voivat olla aiheuttajina. Sinkin ja kuparin on kuvattu aiheuttaneen myös vakavampia keuhko-oireita.

      Bronkusten ja alveolien epiteeliä voimakkaasti vahingoittavia metallihöyryjä syntyy elohopeaa, kobolttia ja kadmiumia kuumennettaessa. Näin syntyvät oksidit ja nikkelikarbonyyli aiheuttavat pneumoniitin, joka voi olla henkeä uhkaava.

      Krooninen metallihöyryjen keuhkovaikutus on keuhkosyöpä, jota voivat aiheuttaa arseeni, beryllium, kadmium, kromi, nikkeli ja niiden yhdisteet.

      Metallit
      Yleistä
      Metallit ovat erittäin tavallisia työympäristöjen altisteita ja voivat aiheuttaa toksisia oireita sekä hengitettyinä että ihoaltistumisen seurauksena. Edellä on käsitelty metallihöyryjen keuhkovaikutuksia. Tavallisimmat ihoaltistumisen seuraukset on kosketusihottuma (mm. arseeni, kadmium, koboltti, kromi, nikkeli, sinkki ja niiden yhdisteet) ja allergia (tyypillisiä kromi ja nikkeli). Ihosyöpää voivat aiheuttaa samat karsinogeenisiksi todetut metallit, jotka myös lisäävät keuhkosyövän vaaraa (ks. yllä). Metalleilla on myös systeemisiä vaikutuksia, jotka voivat aiheutua altistumisesta joko keuhkojen, ruuansulatuskanavan tai ihon kautta. Monet metallit ovat hermomyrkkyjä, mm. elohopea, lyijy ja mangaani.

      Akuuttien metallimyrkytysten hoidossa yleishoidon lisäksi on käytössä kelatoivia aineita, jotka sitovat metalleja (taulukko 5).

      Taulukko 5. Metalleja sitovia kelatoivia aineita, joita käytetään metallimyrkytysten hoidossa. Kelatoiva aine Myrkytys, jonka hoidossa hyötyä Tärkeimmät haittavaikutukset ja vasta-aiheet
      Asetyylikysteiini Elohopea, lyijy (kokeellinen) Voi aiheuttaa joillekin potilaille anafylaktisen reaktion.
      Deferoksamiini Rauta Allergiset reaktiot, mahavaivat, hypotensio.
      Dimerkaproli (BAL) Arseeni, epäorgaaninen elohopea, lyijy (paitsi alkyylilyijy; kalsium- EDTA:n ohella), lisäksi mahdollisesti antimoni, vismutti, kromi, kupari, kulta, nikkeli, sinkki Lukuisia haittavaikutuksia kuten verenpaineen nousu, GI-haitat, lihaskivut, tuntohäiriöt, virtsaamisvaivat ja kuume. Munuaistoksinen.
      DMPS (dimerkaptosulfonaatti) Elohopea Vähemmän toksinen kuin dimerkaproli. Ihoreaktiot
      DMSA (dimerkaptosuksinaatti) Lyijy, elohopea, arseeni Vähemmän toksinen kuin dimerkaproli; pahoinvointi, ripuli, ihottuma, neutropenia.
      Natriumkalsiumedetaatti Lyijy Kontraindisoitu anuriassa, käytettävä varoen munuaistauteja sairastavilla.
      Penisillamiini Kupari, lyijy, elohopea, kulta Penisilliiniallergia kontraindikaatio. Käytettävä varoen munuaistauteja sairastavilla. Allergiset reaktiot, GI-oireet, hematologiset reaktiot.

      Arseeni ja sen yhdisteet
      Työpaikkoja ja prosesseja, joissa voi altistua arseenille, ovat mm. torjunta-aineiden valmistus ja käyttö, lääkeaineteollisuus, väriaineteollisuus, nahkateollisuus sekä tietysti arseenin ja sen yhdisteiden valmistus.

      Arseeni imeytyy sekä hengitysteiden, ruuansulatuskanavan, että ihon kautta ja sitoutuu valkuaisaineeseen, jonka mukana se kulkeutuu eri puolille elimistöä. Vaikka arseeni erittyy sekä virtsaan että ulosteisiin, sitä kertyy myös elimistössä ihoon, hiuksiin ja luustoon, jossa se voi säilyä vuosia.

      Arseenin vahingollisuus perustuu siihen, että se sitoutuu mitokondrioiden entsyymien SH-ryhmiin ja vahingoittaa näin kudoshengitystä. Trivalenttiset arseeniyhdisteet ovat paljon vahingollisempia kuin pentavalenttiset. Vaikka ylimäärä monotiolia (esim. glutationia) palauttaa joidenkin entsyymien toiminnan, voidaan entsyymit, joissa on kaksi tioliryhmää, reaktivoida vain ditioleilla, kuten 2,3-dimerkaptopropanolilla (BAL).

      Akuutin arseenimyrkytyksen oireet ovat moninaiset. Altistumisesta ruuansulatuskanavan kautta seuraavat kovat mahakivut ja ripuli. Muita äkillisen myrkytyksen oireita voivat olla hengitystieoireet, perifeerinen neuropatia, joka voi ilmetä viivästyneesti, ja kardiovaskulaariset oireet varsinkin suuren annoksen jälkeen. Kroonisessa myrkytyksessä ovat silmien ja hengitysteiden ärsytysoireet, ihomuutokset, keskushermosto- ja ääreishermostovauriot ja iho- ja keuhkosyöpä mahdollisia. Myös maksavaurio on tyypillinen pitkäaikaishaitta arseenialtistumisen yhteydessä. Raynaud'n oireyhtymän (kylmän aiheuttama sormien syanoosi) tapainen ääreisverenkierron heikkeneminen on myös kuvattu.

      Beryllium ja sen yhdisteet
      Berylliumin aiheuttamat myrkytykset ovat harvinaisia. Berylliumia käytetään sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa ja ydinreaktoreissa. Sitä on ainesosana monissa metalliseoksissa. Tyypilliset berylliumin aiheuttaman akuutin myrkytyksen oireet ovat limakalvojen ärsytys ja kemiallinen keuhkokuume suurempien annosten jälkeen. Kroonisessa myrkytyksessä ihoreaktiona voi seurata kosketusihottuma tai granulooma (vierasesinereaktio) ja keuhkoissa beryllioosi (berylliumkeuhko) ja keuhkosyöpä. Krooninen myrkytys voi syntyä ilman akuutin myrkytyksen oireita jopa vuosien kuluttua viimeisestä altistumisesta.

      Elohopea ja sen yhdisteet
      Elohopea on ensimmäinen aine maailmassa, jonka käyttöä työssä alettiin säädellä lailla 1600-luvulla Idrian elohopeakaivoksissa Jugoslaviassa. Jo tätä ennen elohopean myrkyllisyys oli tunnettu vuosisatoja, ja 1500-luvulta lähtien, jolloin merkurokloridia (kalomeli) alettiin käyttää kupan hoitoon, elohopeamyrkytyksen kliininen kuva on ollut tuttu.

      Metalliselle elohopealle voi altistua kemian teollisuudessa ja laboratorioissa. Sitä käytetään mittareiden ja lamppujen valmistuksessa ja katalyyttinä monissa kemiallisissa reaktioissa. Metallinen elohopea höyrystyy huoneenlämmössä. Pienessä huoneessa elohopeaa sisältävän laitteen särkyminen voi olla vaarallista. Metallisen elohopean höyryt imeytyvät keuhkoista nopeasti, mutta suolistoon joutunut metallinen elohopea imeytyy vain vähän.

      Epäorgaanisia elohopeayhdisteitä käytetään lääkkeiden ja torjunta-aineiden valmistuksessa ja laivoissa käytettävissä maaleissa, jotka estävät levän kasvua. Näiden yhdisteiden imeytyminen riippuu yhdisteen liukoisuudesta. Sekä metallinen elohopea että sen yhdisteet imeytyvät jonkin verran myös ihon läpi. Elohopea ja sen epäorgaaniset yhdisteet kertyvät varsinkin munuaisiin, kun taas orgaaniset elohopeayhdisteet kulkeutuvat erityisesti keskushermostoon (ks. Metyylielohopea). Elohopean biologinen puoliintumisaika on kymmeniä tunteja.

      Elohopean myrkyllisyys johtuu sen mikrosomaalisia ja mitokondriaalisia entsyymejä estävästä vaikutuksesta, joka johtaa epäspesifiseen soluvaurioon ja -kuolemaan. Vaikka pikäaikainen pieni annos on suoraan toksinen munuaistubuluksen soluille, voi munuaisvaurio syntyä myös immunologisella mekanismilla.

      Metyylielohopean toksisuutta on käsitelty myös ympäristötoksikologiassa. Äkilliseen elohopean ja sen yhdisteiden aiheuttamaan myrkytykseen kuuluvat limakalvojen ja ruuansulatuskanavan ärsytysoireet ja elohopeahöyryjen aiheuttama kemiallinen keuhkokuume. Kroonisen myrkytyksen klassinen kuva on triadi: lisääntynyt ärsyyntyvyys, vapina ja ientulehdus. Muita tyypillisiä oireita ovat psyykkiset muutokset, munuaisvaurio ja ihottuma.

      Viime vuosina on käyty kiivasta keskustelua hammaspaikkoihin käytettävästä amalgaamista vapautuvan elohopean myrkyllisyydestä. Asia on edelleen hyvin kiistanalainen. Joka tapauksessa amalgaamista vapautuvan, altistumista aiheuttavan elohopean määrä on paljon pienempi kuin missään työperäisessä altistumisessa. Joissakin tutkimuksissa on kuvattu amalgaamin aiheuttamia lisääntyneitä elohopeapitoisuuksia kudoksissa, ja herkät yksilöt saattavat tietenkin reagoida normaalia pienemmille pitoisuuksille. Amalgaamipaikkojen poistamista harkitessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että runsain amalgaamin aiheuttama elohopeaaltistus aiheutuu juuri amalgaamipaikkojen poistamisesta. Paikkoja korjattaessa ja korvattaessa uudella paikkamateriaalilla amalgaamia ei enää suositella eikä käytetä. Uudet paikkamateriaalit ovat muovia tai keraameja, jolla ei ole tunnettuja terveydelle haitallisia vaikutuksia.

      Kadmium ja sen yhdisteet
      Kadmiumia käytetään erilaisten värien ja maalien ja eräiden torjunta-aineiden ainesosana. Koska se kestää hyvin korroosiota, sitä käytetään myös muiden metallien, varsinkin raudan ja teräksen pinnoitteena. Tärkein työympäristön ulkoisen kadmium-altistumisen lähde on tupakointi.

      Kadmium imeytyy elimistöön sekä keuhkoista että ruuansulatuskanavasta. Kadmiumia kertyy koko eliniän pääasiassa maksaan ja munuaisiin, joissa se indusoi metallotioneiinia, pienimolekyylistä proteiinia, jolla on suuri affiniteetti metalleihin, kuten kadmiumiin ja sinkkiin. Metallotioneiinin on arveltu olevan kudosta kadmiumin toksiselta vaikutukselta suojaava tekijä. Toisaalta se saattaa olla yhteydessä toksisuuteen, koska parenteraalisesti annettu kadmiummetallotioneiini on toksinen munuaisille. Metalli-metallotioneiinikompleksin on osoitettu saostuvan munuaiskeräsiin, missä se voi aiheuttaa vakavan munuaisvaurion ja sitä seuraavan virtsaneritysvaikeuden.

      Akuutti myrkytys syntyy tyypillisesti kadmiumhuuruja hengitettäessä ja johtaa keuhkopöhöön. Myrkytys on salakavala, koska oireiden alkaminen voi viivästyä jopa kymmeniä tunteja. Krooninen myrkytys voi ilmetä munuaisvauriona, keuhkolaajentumana, kosketusihottumana tai keuhkosyöpänä.

      Kromi
      Kromille voi altistua varsinkin metalliteollisuudessa. Myös seuraavat työt aiheuttavat merkittävää kromille altistumista: kromaattipitoisten maalien valmistus ja käyttö, sementin valmistus ja käyttö ja puunkyllästys sekä nahkan käsittely kromipitoisilla parkitsemisaineilla. Kenties tärkeimmät teollisuudenalat kromialtistumisen kannalta ovat ferrokromaatin louhinta ja ruostumattoman teräksen valmistus. Ferrokromaatin louhinnassa altistutaan terveyden kannalta vähemmän haitalliselle ja kolmiarvoiselle kromille, kun taas ruostumattoman teräksen valmistuksessa altistutaan myös syöpävaaralliselle kuusiarvoiselle kromille. Kromia on ruostumattomassa teräksessä noin 20 %.

      Teollisuuden käyttämissä yhdisteissä kromi on joko kolmi- tai kuusiarvoista. Kuusiarvoinen kromi on huomattavasti myrkyllisempää kuin kolmiarvoinen, mikä johtuu sen paremmasta liukoisuudesta. Metallisen kromin toksisuus on vähäisempää.

      Kuusiarvoisen kromin haitoista tyypillisimpiä ovat sen syövyttävät, herkistävät ja syöpää aiheuttavat vaikutukset. Tavallisimmat syöpymävammat ovat ihon kromihaavat ja nenän väliseinän kivuton syöpyminen. Kromi on tavallisimpia herkistäviä aineita työympäristöissä, ja se aiheuttaa yliherkkyysihottumia ja astmaa. Keuhkosyövän ja nenän sivuontelosyövän vaara on suurentunut kromaattityöntekijöillä. Myös kolmiarvoinen kromi aiheuttaa ihoärsytystä ja -haavaumia.

      Lyijy
      Lyijy on yksi käytetyimpiä metalleja. Niinpä työaloja, joilla altistutaan lyijylle, on lukuisia mm. maali-, muovi-, auto- ja telakkateollisuudessa. Pääosa maailman lyijytuotannosta käytetään akkujen valmistamiseen. Lyijy on myös tavallinen ainesosa metalliseoksissa (messinki, pronssi, juotos- ja pinnoitemateriaalit). Suurimmat veren lyijypitoisuuden mediaanit on saatu messinkivalimoissa, lyijyromua sulattavilla työntekijöillä ja akkutehtaissa.

      Lyijyä käytetään sekä metallisena että lyijy-yhdisteinä, mm. oksideina, nitraattina, kloridina ja kromaattina. Tärkeimmät orgaaniset lyijy-yhdisteet ovat lyijytetraetyyli ja lyijytetrametyyli, joita on käytetty bensiinin seassa nakutuksen estoaineina (tästä on käytännössä jo suureksi osaksi luovuttu Suomessa).

      Työssä lyijyä tulee elimistöön pääasiassa hengitysteiden kautta (ympäristöaltistuminen taas tapahtuu pääasiassa ruuansulatuskanavan kautta). Noin 30–40 % hengitetystä lyijystä imeytyy. Imeytyneen osuuden suuruus riippuu voimakkaasti hiukkaskoosta, liukoisuudesta ja hengitystilavuudesta. Lyijy kertyy varsinkin luihin, joissa se sitoutuu kalsiumin paikalle. Muista kudoksista aortta, maksa ja munuaiset sisältävät eniten lyijyä. Lyijyn toksisen vaikutuksen perusta on, kuten monen muunkin metallin, monien entsyymien ja muiden proteiinien toiminnan estäminen. Se sitoutuu elimistössä SH-, OH-, NH2- ja H2 PO3-ryhmiin sekä amiineihin ja aminohappoihin.

      Tyypillinen lyijymyrkytyksen oire on anemia, koska lyijy häiritsee hemoglobiinin synteesin estämällä useita entsyymejä (kuva 3). Varhaisin lyijymyrkytyksen aiheuttama muutos on ALA-D:n (delta-aminolevuliinihappo-dehydrataasi) estyminen. ALA-D -aktiivisuus korreloi negatiivisesti veren lyijypitoisuuden kanssa, ja sitä voidaan käyttää lyijylle lievästi altistuneiden väestöryhmien seurantaan. Testi on kuitenkin liian herkkä käytettäväksi työtoksikologiassa. Lyijymyrkytysdiagnoosin varmistamiseksi on tärkeintä mitata veren lyijypitoisuus. Jos pitoisuus on yli 2,4 mikromol/l, työntekijä pitää siirtää lyijyttömään työhön. Veren lyijypitoisuuden suurenemisen lisäksi hematologisten vaikutusten tutkiminen auttaa: vähentynyt ALA-D, suurentunut virtsan ALA, suurentunut virtsan koproporfyriini ja suurentunut punasolujen protoprofyriini IX on lyijymyrkytykselle spesifinen yhdistelmä.

      Toksisuuden kannalta myös hermosto on tärkeä kudos. Lyijy vaikuttaa sekä keskus- että ääreishermostoon. Ääreishermoston vaurio lievän altistumisen jälkeen ilmenee raajojen ja nivelten särkynä sekä lihasten väsymisenä ja heikkoutena. Lisäksi voi ilmetä vapinaa, heikentynyttä lihastonusta ja atrofiaa ranteen ojentajalihaksissa. Ranteen ojentajalihaksen halvaus (lead palsy) oli aikaisemmin tyypillinen lyijymyrkytyksen oire, mutta työympäristön valvonnan takia sitä ei enää ilmene.

      Runsas, pikäaikainen altistuminen lyijylle voi johtaa aivovaurioon. Äkillinen aivovaurio aiheutuu vain suuresta lyijyannoksesta, joka johtaa yli 7,2 mikromol/l veripitoisuuteen (taulukko 6). Lyijy voi aiheuttaa oireita myös muiden elinsysteemien osalta, kuten ruuansulatuskanavan oireita. Munuaisvaurioita ei enää nykyään ilmene, ja maksavauriota on kuvattu vain vakavissa myrkytyksissä.

      Alkyylilyijy (tetraetyylilyijy ja tetrametyylilyijy) ei estä hemisynteesiä, vaan ne vaikuttavat ennen kaikkea hermostoon. Lievän myrkytyksen oireita ovat unettomuus, hermostuneisuus, lisääntynyt fyysinen aktiivisuus ja kiihtyneisyys.

      Taulukko 6. Veren lyijypitoisuuden (mikrog/dl) suhde haittavaikutuksiin: matalimmat veripitoisuudet, joilla haittavaikutuksia esiintyy. Vaikutus Lapset Aikuiset
      Hemivaikutukset
      Anemia 80–100 80–100
      Alentunut punasolujen elinikä > 2,9
      Virtsan ALA-pitoisuus 40 40
      Veren protoporfyriini 15 15
      ALA-dehydrataasin estyminen 10 < 10
      Pyrimidiini-5-nukleotidaasin estyminen < 10 –
      Hermostovaikutukset
      Vaikea enkefalopatia 80–100 100–120
      Subkliininen enkefalopatia 50
      Vaikutus älykkyysosamäärään < 30
      Sikiövaikutukset < 15
      Perifeerinen neuropatia 40 40
      Munuaisvaikutukset
      Akuutti nefropatia 80–100 ?
      Krooninen nefropatia – 60
      D-vitamiinin metabolia < 30 –
      Verenpaineen nousu miehillä – 30?

      Nikkeli
      Suurin vaara altistua nikkelille on nikkelinjalostuksessa, elektrolyyttisessä pintakäsittelyssä ja ruostumatonta terästä hitsattaessa. Nikkeli aiheuttaa allergiaa. Tavallisin on kosketusallergia, mutta myös astman syntyminen on mahdollista. Nikkelijalostamoiden työntekijöillä on lisääntynyt vaara sairastua keuhko- ja nenän sivuonteloiden syöpään.

      Nikkelikarbonyyli on orgaaninen nikkeliyhdiste, joka on helposti haihtuva neste. Sille voi altistua paitsi nikkelinjalostuksessa, myös elektroniikka-, öljynjalostus-, muovi- ja kumiteollisuudessa. Äkillinen myrkytys johtaa sekä keuhkojen, ruuansulatuskanavan, että keskushermoston oireisiin. Noin 1-1,5 vuorokaudessa ilmenee hengenahdistusta, päänsärkyä, huimausta, pahoinvointia, oksentelua ja kipuja rintalastan takana ja ylävatsalla. Keuhkovaurio voi johtaa myöhemmin keuhkofibroosiin. Myös nikkelikarbonyyli aiheuttaa keuhko- ja nenän sivuonteloiden syöpää.

      PAH-yhdisteet
      Altistuminen PAH-yhdisteille työympäristössä
      Varsin monilla työelämän aloilla altistutaan PAH-yhdisteille, jotka ovat joko prosessin synnyttämiä kaasuja tai ajoneuvon työilmaan tuomia pakokaasuja. Keskeisimpiä PAH-altistumista aiheuttavista työaloista ovat seuraavat: koksaamot, raudan ja teräksen valu, alumiiniteollisuus, kivihiilen tislaus ja kaasun valmistus, asfaltti- ja bitumityö, nuohous (nämä kuusi alaa aiheuttavat eniten PAH-altistumista), kumiteollisuus, konepajat, painovärien valmistus ja kirjapainotyö, puun kyllästys, kaivosteollisuus, ravintolatyö (passiivinen tupakointi), eristystyöt, paristojen valmistus ja jätteen poltto. Kaikkiaan suomalaisia, jotka altistuvat työssä bentso(a)pyreenille ja muille PAH-yhdisteille, on arvioitu olevan yli 100 000. Suomalaisten työperäistä kemikaalialtistumista koskevassa tutkimuksessa on arvioitu, että noin 5 000 työntekijää altistuu 10 mikrog/m3 (HTP-arvo, ks. taulukko 3) ylittäville bentso(a)pyreenin pitoisuuksille. Arvio perustuu Työterveyslaitoksen palvelu- ja tutkimustoiminnan työhygieenisiin mittauksiin vuosina 1979-1988.

      Raudan ja teräksen valun yhteydessä syntyvät PAH-yhdisteet ovat peräisin kourujen ja valumuottien käsittelyyn käytetystä tervasta, piestä tai öljystä, jotka palavat sulan metallin vaikutuksesta. Kirjallisuudessa on varsin paljon tutkimuksia PAH-pitoisuuksista raudan valussa. Pitoisuudet vaihtelevat suuresti, 0,07-72 mikrog/m3. Työterveyslaitoksen tekemässä valimotutkimuksessa eristettiin valimopölystä 50 erilaista PAH-yhdistettä. Suurin bentso(a) pyreenipitoisuus oli 72 mikrog/m3, joka mitattiin kaavaushiekan valmistuksessa. Bentso(a)pyreeni-pitoisuus masuunin läheisyydessä vaihtelee paikan ja ajan mukaan.

      Koksaamojen PAH-pitoisuuksia on tutkittu runsaasti. Suurimmat bentso(a)pyreenipitoisuudet ovat olleet reilusti yli 30 mikrog/m3, ja niitä on ilmennyt varsinkin vanhemmissa koksaamoissa. Kuten muillakin aloilla, pitoisuus vaihtelee runsaasti prosessin, mittauspaikan ja ilmanvaihdon mukaan. Myös käytettyjen raaka-aineiden on todettu vaikuttavan pitoisuuksiin. Hengityssuojaimien käyttö vähentää huomattavasti työntekijöiden PAH-altistumista. Koko kasvot peittävää suojainta käytettäessä PAH-altistuminen vähenee jopa 60 %.

      Koksaamoilma on malliesimerkki monimutkaisesta kemiallisesta seoksesta. Eri koksaamoista on pystytty erottamaan satoja PAH-yhdisteitä. PAH-kirjo on kullekin koksaamolle tyypillinen, mutta bentso(a)pyreeni kuuluu poikkeuksetta 5–10 tärkeimmän joukkoon (kuva 4).

      PAH-yhdisteiden terveyshaitat
      Yksittäisten PAH-yhdisteiden, varsinkin bentso(a)pyreenin (BP), terveyshaittoja on innokkaasti tutkittu niiden eristämisestä lähtien jo yli 50 vuoden ajan. Niiden akuutti toksisuus on hyvin vähäinen, eli annoksen pitää olla suuri ennen kuin haittoja ilmenee, ja tärkeimmät terveyshaitat ovatkin niiden pitkäaikaishaitat, varsinkin kasvaimia aiheuttava vaikutus. Taulukossa luetellaan koe-eläimillä havaittuja akuutteja ja kroonisia haittoja. Tyypillistä koe-eläimille on vaikutuksen riippuminen annostelutiestä. Karsinogeenisen vaikutuksen kohde-elimiä ovat varsinkin keuhkot ja iho.

      1930-luvulla, kun PAH-yhdisteiden karsinogeeninen vaikutus ei ollut vielä tiedossa, kokeiltiin jopa BP:n käyttöä lääkkeenä, onhan terva tunnettu kansanlääke ja BP tervan ainesosa. Cottini ja Mazzone julkaisivat 1939 tuloksensa BP:n sivelemisestä ihmisen iholle neljän kuukauden ajan. Tuloksena oli jonkin verran pigmentaatiota ja joitakin syyliä, mutta ei pahanlaatuisia kasvaimia. Kaiken kaikkiaan ei mikään neljästä tiedetystä BP:n ihmisaltistuksesta, Cottinin ja Mazzonen työ mukaan luettuna, johtanut pahanlaatuisiin kasvaimiin.

      Tupakansavun ja PAH-yhdisteiden tunnetut terveyshaitat ovat monessa suhteessa samanlaiset. Tupakansavu on yhteydessä moniin erilaisiin ihmisen syöpiin, ja se on immunosuppressiivinen eläimillä ja ihmisillä. Tupakointi suurentaa tunnetusti ihmisen sydän- ja verisuonitautien vaaraa, ja PAH-yhdisteillä on todettu samansuuntaisia vaikutuksia. Suomessa on kiinnitetty huomiota passiiviseen tupakointiin työpaikoilla, erityisesti ravintoloissa. Vuonna 2000 voimaan tulleella lainsäädännöllä ravintolat on velvoitettu estämään ravintolatyöntekijöiden altistumista työpaikan tupakansavulle joko rajoittamalla asiakkaiden tupakanpolttoa tai ilmanvaihtojärjestelyin.

      Kivespussin syöpä nokikolareilla oli ensimmäinen tunnistettu työperäinen syöpä, joka johtuu lähes varmasti PAH-yhdisteistä. Tunnetaan useita teollisuuden aloja, joissa työntekijöiden tiedetään altistuvan PAH-yhdisteille ja joilla epidemiologisten tutkimusten mukaan on suurentunut syövän vaara. Alumiinin, kivihiilen ja kivihiilikaasun tuotannon sekä rauta- ja teräsvalimoiden työntekijöillä on suurentunut keuhkosyövän vaara. Kivihiilituotannossa on lisäksi munuaissyövän vaara suurempi kuin muussa väestössä, ja kivihiiliterva voi aiheuttaa ihmisille ihosyöpää. Asfaltti- ja bitumityö lisäävät myös keuhkosyöpäriskiä. Monien työaltistumisten arviointia vaikeuttaa se, ettei kaikissa epidemiologisissa tutkimuksissa ole otettu tupakointia huomioon.

      Koksaamoemissio näyttää olevan melko vahva karsinogeeninen seos verrattuna tupakkaan ja tervaan (taulukko 7). Tämä vertailu osoittaa myös eläinkokeiden arvon tutkittaessa kemiallisten aineiden karsinogeenisuutta. Taulukossa olevien arvojen vertailussa täytyy tietysti ottaa huomioon, että koksaamoemissioille altistutaan vain työpaikalla ja työtehtävän mukaan, tupakansavulle sen sijaan jatkuvasti, jolloin hengitetään PAH-aineita sisältävää ilmaa suoraan keuhkoihin. Vallitsevan teorian mukaan PAH-yhdisteiden syöpää aiheuttava vaikutus vaatii metabolisen aktivaation ja sitoutumisen DNA:han eli PAH-DNA-adduktien syntymisen (ks. Kemiallinen karsinogeneesi).

      Eläimillä on voitu osoittaa, että PAH-yhdisteet aiheuttavat aterooma-plakkeja arterioiden seinämiin. Näillä plakeilla ei ole korrelaatiota PAH-DNA-adduktien määrään verisuonien seinämässä, joten tämän vaikutuksen mekanismi on todennäköisesti erilainen kuin karsinogeneesin mekanismi. On myös olemassa epidemiologisia tutkimuksia, joiden mukaan PAH-yhdisteille työperäisesti altistuvilla on lievästi suurempi vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kuin verrokkiväestöllä.

      Taulukko 7. Monimutkaisten seosten suhteellinen karsinogeenisuus. Karsinogeeni Suhteellinen tuumoririski1
      Verrattuna koksaamoemissioihin
      Sencar-hiirillä tuumori-initiaatiomallissa

      Hiiren ihopapilloomat2 Ihmisen keuhkokarsinoomat
      Koksaamoemissio 1,0 1,0
      Kattoterva 0,22 0,39
      Tupakansavu 0,0017 0,0024

      Torjunta-aineet
      Yleistä
      Torjunta-aineet ovat klassisesti kuuluneet tärkeimpiin työperäisiin altisteisiin, ja niiden merkitys on edelleen suuri. Tärkeimmät torjunta-aineryhmät niiden käytön mukaan jaoteltuna ovat 1) hyönteisten torjunta-aineet eli insektisidit; 2) rikkakasvien torjunta-aineet eli herbisidit; 3) kasvitautien torjunta-aineet eli fungisidit ja 4) tuhoeläinten torjunta-aineet, joista tärkeimmät ovat rotanmyrkkyjä. Lisäksi viidentenä ryhmänä on pidetty kasvunsääteitä. Niiden toksisuus on käytännössä niin vähäistä, että sillä ei ole merkitystä ihmisen terveyden kannalta.

      Torjunta-aineille altistutaan maa- ja metsätaloudessa ja puutarhaviljelmillä. Viime aikoina kasvihuoneissa altistumisen merkitys on selvästi kasvanut kasvihuoneviljelyn yleistyttyä. Torjunta-aineita käytetään jauheina, vesisuspensioina tai liuoksina.

      Insektisidit
      Organofosfaatit ja karbamaatit ovat nykyään eniten käytettyjä insektisidejä (taulukko 8). Molempien vaikutusmekanismi perustuu asetyylikoliiniesteraasientsyymin estoon ja sen seurauksena asetyylikoliinin kertymiseen eri kohde-elimissä. Hyönteiset ovat erityisen herkkiä karbamaattien ja organofosfaattien vaikutuksille, mutta niiden akuutti toksisuus on merkittävä myös ihmisille. Organofosfaattien ja karbamaattien tärkeimmät myrkytysoireet ovat lisääntynyt limaneritys, keuhkoputkien supistuminen, pupillien supistuminen (mioosi), ruuansulatuskanavan supistukset, ripuli ja sydämen harvalyöntisyys (bradykardia). Vakavimmat vaikutukset kohdistuvat keskushermostoon, jossa kolinerginen kiihotustila aiheuttaa epileptisiä kouristuksia, aivovaurion ja vakavissa tapauksissa hengitysvaikeuksien ja kouristusten seurauksena kuoleman.

      Karbamaattien ja organofosfaattien olennaisin ero on kemiallisen aineen ja asetyylikoliiniesteraasientsyymin välisen sidoksen pysyvyys. Vaikka karbamaatit voivat olla hyvin myrkyllisiä, niiden vaikutus on lyhytkestoisempi kuin organofosfaattien, joiden sidos entsyymin aktiivisen ryhmän kanssa on pysyvämpi kuin karbamaateilla. Useissa tapauksissa tapahtuu organofosfaatin ja entsyymien välisen sidoksen "ikääntyminen", muuttuminen kovalenttiseksi ja siten pysyväksi. Entsyymiaktiivisuuden korvaamiseksi tarvitaan silloin uuden entsyymin synteesi.

      Toinen tärkeä hyönteisten torjunta-aineryhmä on organokloori-insektisidit. Niiden käyttö on kuitenkin viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana merkittävästi vähentynyt niiden suuren myrkyllisyyden ja ennen kaikkea pysyvyyden takia.

      Diklooridifenyylietaani-insektisideistä tärkein on DDT. Muita saman ryhmän yhdisteitä ovat metoksikloori ja metokloori. Syklodieeni-insektisideistä tärkeimmät ovat olleet aldriini, dieldriini, heptakloori, klordaani, endosulfaani ja toksafeeni.

      Heksakloorisykloheksaaneista keskeinen yhdiste on lindaani. Näiden aineiden tärkeimmät myrkkyvaikutukset kohdistuvat keskushermostoon, missä ne lisäävät hermosolujen ärtyvyyttä ja siten altistavat aivoja eri syistä johtuville kouristuksille, joita voi seurata aivovaurio. Organokloori-insektisidien pääasialliset vaikutukset kohdistuvat hermosolujen ionikanaviin ja niiden toiminnan säätelyyn siten, että hermosolujen ärtyvyyskynnys laskee ja herkkyys kouristuksille lisääntyy. Osa, kuten syklodieenit, estävät hermosolujen ärtyvyyttä estävän välittäjäaineen GABA:n vaikutuksia.

      Organokloori-insektisidimyrkytyksen tärkeimmät oireet ovat ärtyisyys, huimaus, vapina sekä toonis-klooniset kouristukset, joiden paras hoito ovat bentsodiatsepiinit.

      Viime aikoina pyretroidirakenteisten hyönteisten torjunta-aineiden käyttö on selvästi yleistynyt, koska ne ovat huomattavasti vähemmän toksisia kuin organofosfaatit, karbamaatit tai organokloori-insektisidit. Pyretroidit ovat kuitenkin varsin herkistäviä.

      Monet maat, esimerkiksi Etelä-Afrikka, siirtyivät organokloorihyönteismyrkyistä, ennen kaikkea DDT:stä, pyretriinien käyttöön. Ne ovat viime vuosina kuitenkin palanneet käyttämään DDT:tä pyretriinien heikon tehon takia. Etelä-Afrikassa malariatapausten määrä kääntyi nopeaan kasvuun, kun DDT:stä luovuttiin vuonna 1996, ja tapausten määrä on alkanut vähentyä vasta kun käyttö aloitettiin uudelleen vuonna 2001. Tämä osoittaa, kuinka vaikeata riskien hallinta monessa tapauksessa voi olla ja miten erilaisia tekijöitä joudutaan vertailemaan rinnakkain arvioitaessa tarvetta käyttää tarttuvien tautien torjunnassa terveydelle haitalliseksi tiedettyä kemiallista ainetta.

      Taulukko 8. Organofosfaattien ja karbamaattien välitön myrkyllisyys rotalle suun kautta annettuna. Torjunta-aine Akuutti myrkyllisyys (LD50; mg/kg)
      Organofosfaatit
      Parationi 13
      Malationi 12 000
      Mevinfossi 3–13
      Karbamaatit
      Aldikarbi 1
      Karbaryyli > 10

      Rikkakasvien torjunta-aineet
      Rikkakasvien torjunta-aineet ovat käytetyimpiä torjunta-aineita maataloudessa. Tämän ryhmän aineista yleisimmät ovat fenoksihappoja, ennen kaikkea MCPA ja 2,4-D. Fenoksihapot ovat akuutisti hyvin vähän toksisia yhdisteitä, mutta pitkäaikaisen työperäisen altistumisen on arveltu ihmisellä suurentavan vaaraa sairastua pehmytkudossarkoomiin ja non-Hodgkin -lymfoomaan. Mekanismi, jolla nämä vaikutukset voisivat syntyä, on edelleen selvittämättä. Myös pelkät kloorifenolit, fenoksihappojen rakenteelliset lähisukulaiset, voivat suurentaa samojen syöpämuotojen vaaraa kuin fenoksihapot. Nämä havainnot tukevat oletusta fenoksihappojen syöpävaarallisuudesta. Aiemmin fenoksihappovalmisteissa oli pieniä määriä dioksiinia epäpuhtautena, joka saattoi tuoda oman lisänsä niiden myrkyllisyyteen, kuten kykyyn aiheuttaa syöpää. Tuoreet tutkimukset, jotka osoittavat puhtaan kloorifenolialtistumisen lisäävän ihmisen riskiä sairastua eri syöpämuotoihin (pehmytkudossarkooma, non-Hodgkin-lymfooma), tukevat epäilystä, että fenoksihapot voivat yksinäänkin aiheuttaa syöpää.

      Tärkeä ja paljon käytetty rikkakasvien torjunta-aineryhmä ovat bipyridyyliryhmän aineet, parakvatti ja dikvatti. Vaikka molemmat ovat ihmisille myrkyllisiä, parakvatin myrkyllisyys on merkittävästi suurempi kuin dikvatin. Työoloissa molemmat ovat aiheuttaneet useita kuolemaan johtaneita myrkytyksiä. Parakvatin myrkyllisyyden kohdekudos on keuhkot, joissa suuret parakvattiannokset aiheuttavat palautumattoman, usein kuolemaan johtavan keuhkovaurion. Parakvatti kertyy keuhkosoluihin, jossa se metaboloituu erittäin reaktiiviseksi radikaaliksi. Tämä aiheuttaa parakvatin huomattavan keuhkomyrkyllisyyden. Parakvatin käyttö Suomessa on kielletty.

      Muita toksikologisesti merkittäviä rikkakasvien torjunta-aineita ovat dinitrofenolit, joiden toksisuus aiheutuu niiden kyvystä kytkeä irti oksidatiivinen aineenvaihdunta. Seuraus on merkittävä lämmöntuotto, kouristukset sekä mahdollinen kuolema lämpöhalvaukseen. Dinitrofenolin vaarallisuutta lisää sen suuri lipidiliukoisuus, jonka ansiosta se läpäisee hyvin sekä suojavaatteita että ihon.

      Kasvitautien torjunta-aineet
      Tärkeimmät kasvitautien torjunta-aineet ovat karbendatsiimiksi muuttuvat aineet (benomyyli ja karbendatsiimi) sekä ditiokarbamaatit. Kasvitautien torjuntaan on käytetty myös orgaanisia elohopeayhdisteitä. Puunsuoja-aineina on käytetty kloorifenoleita, joita korvaamaan on viime aikoina ruvettu käyttämään 2-etyyliheksaanihappoa.

      Benomyyliä ja karbendatsiimia käytetään nykyään varsin vähän, koska ainakin benomyyliä pidetään mutageenisenä aineena. Benomyyliä käytetään kuitenkin edelleen rajoitetusti tiettyjen kasvitautien torjuntaan. Benomyyli ja karbendatsiimi ovat tumasukkulamyrkkyjä, jotka aiheuttavat genotoksisuutta häiritsemällä solunjakautumista. Niitä pidetään mutageenisina, ja koska ne voivat olla genotoksisia myös sukusoluille, niiden epäillään aiheuttavan myös perimämyrkyllisyyttä. Aineita ollaankin vetämässä maailmanlaajuisesti pois markkinoilta.

      Ditiokarbamaatit jaetaan kahteen pääryhmään, dimetyyliditiokarbamaatteihin ja tiuraameihin sekä etyleenibisditiokarbamaatteihin. Molemmat ovat työympäristössä ongelmallisia aineita, koska ne ovat hyvin herkistäviä ja koska kaikki ditiokarbamaatit ovat ristiin allergisia, ts. jos on allerginen yhdelle ditiokarbamaatille, on allerginen kaikille ryhmän aineille. Lisäksi etyleenibisditiokarbamaatit metaboloituvat elimistössä osittain etyleenitioureaksi (ETU). ETU estää kilpirauhasen toimintaa ja aiheuttaa struumaa. Etyleenibisditiokarbamaatit sekä ETU aiheuttavat koe-eläimille myös kilpirauhassyöpää ilmeisesti estämällä kilpirauhasen toimintaa. Esto johtaa kilpirauhasen jatkuvaan stimulaatioon ja syövän syntyyn hormonaalisella mekanismilla. Ditiokarbamaattien herkistävyyden ja niiden mahdollisten karsinogeenisten vaikutusten takia kaikki tämän ryhmän aineet ovat ongelmallisia työympäristössä. Koska parempia korvaavia aineita ei toistaiseksi ole tarjolla, niitä käytetään edelleen varsin laajasti. Etyleenitiourea näyttää olevan ihmiselle huomattavasti vähemmän vaarallinen kuin rotille, koska rotissa havaittavaa kilpirauhasen toiminnan estoa ei havaita ihmisellä. Sen takia etyleenitiourean ei katsota aiheuttavan ihmiselle kilpirauhasen syöpää, vaikka se rotille pieninäkin annoksina aiheuttaa kilpirauhasen adenokarsinoomaa.

      Orgaanisia elohopeayhdisteitä on käytetty ennen kaikkea siementen peittausaineena, mutta niiden käytöstä on suurimmaksi osaksi luovuttu huomattavan myrkyllisyyden vuoksi. Elohopeapeittausaineet ovat aiheuttaneet myrkytysepidemioita mm. Irakissa. Orgaanisten elohopeayhdisteiden toksikologiaa on käsitelty myös ympäristötoksikologian yhteydessä.

      Kloorifenolit olivat pitkään paljon käytettyjä puunsuoja-aineita, joiden käyttö on vähentynyt toksisuuden takia (Suomessa ne ovat kiellettyjä). Kloorifenolit ovat myös akuutisti toksisia, mutta niiden vakavimmat vaikutukset liittyvät niiden pitkäaikaishaittoihin. Sekä työ- että ympäristöperäinen altistuminen kloorifenoleille näyttää suurentavan vaaraa sairastua erilaisiin syöpiin, mm. pehmytkudossarkoomaan ja non-Hodgkin-lymfoomaan. Tuoreet tutkimukset osoittavat kuitenkin, että aineesta toiseen vaihtaminen ei ole ongelmatonta. Korvaava aine, 2-etyyliheksaanihappo, aiheuttaa epämuodostumia, maksavaurioita ja lisääntymistoksisuutta ainakin koe-eläimille. Lisäksi sen on osoitettu aiheuttavan aineenvaihdunnallisia muutoksia myös sille altistuneille työntekijöille. Ei tiedetä kuitenkaan varmasti, mikä on 2-etyyliheksaanihapon kyky aiheuttaa vakavia toksisia vaikutuksia ihmisille.

      Tuhoeläinten torjunta-aineet
      Tuhoeläinten torjunta-aineista tärkeimpiä ovat rotanmyrkyt, joita ovat mm. sinkkifosfaatti, energia-aineenvaihduntaa estävä fluorietikkahappo ja alfanaftyylitiourea (ANTU), jonka LD50 rotalla on vain 3 mg/kg. ANTU:n vaikutukset perustuvat kuitenkin ennen kaikkea keuhkopöhöön, mikä on seurausta sen vaikutuksista keuhkokapillaareihin.

      Käytetyimpiä rotanmyrkkyjä ovat antikoagulantit, hydroksikumariini ja varfariini. Ne estävät hyytymistekijöiden synteesiä K-vitamiinin vaikutuksia estämällä. Rotanmyrkkyinä käytettyinä antikoagulantit eivät ole ongelmallisia ihmisten kannalta.

      Bioaerosolit (bakteeri- ja homeitiöt) ovat nykyään yhä tärkeämpiä työympäristön altisteita, jotka voivat aiheuttaa hankalia terveyshaittoja, keuhkoputkien ja ylähengitysteiden ja silmien ärsytysoireita ja keuhkoputkien ja nenä- ja suuontelon tulehduksellisia muutoksia. Rakennusten kosteusvauriot aiheuttavat uusien rakennustapojen takia yhä yleisemmin kosteuteen liittyvää homekasvua, joka itiöidessään aiheuttaa hengitystieoireita. Tyypillisiä kosteusvauriorakennusten mikrobeja ovat mm. Penicillium, Fusarium ja Stachybotrys sukuihin kuuluvat homeet. Niille altistuminen aiheuttaa homealtistumiselle tyypillisiä hengitysteiden oireita.

      Useat homeaerosoleista aktivoivat hengitysteiden limakalvojen makrofageja, jotka alkavat tuottaa ympäröiville soluille ja niille itselleen haitallisia happiradikaaleja. Soluaktivaatioon liittyy myös lisääntynyt tulehdusta edistävien sytokiinien ja kemokiinien tuotanto. Sytokiinit kutsuvat paikalle muita tulehdussoluja, ennen muuta verenkierron neutrofiileja, ja sytokiinit ohjaavat paikalle tulevia neutrofiileja oikeisiin paikkoihin vierasesineiden haittoja torjumaan. Seurauksena voi olla kuitenkin tulehdusreaktion voimistuminen.

      Pieniä puupölypartikkeleita voidaan myös pitää bioaerosoleina. Kovapuupölyjen (lehtipuut) tiedetään lisäävän nenän sivuontelon syöpäriskiä. Sekä kovapuu- että pehmytpuupöly (havupuut) aiheuttavat myös hengitysteiden tulehdusreaktioita, limakalvoturvotusta, limakalvojen, nenän ja silmien ärsytystä ja yskää, sekä muita flunssan kaltaisia oireita. Etenkin pehmytpuupölyt näyttävät lisäävän makrofagien happiradikaalituotantoa. Lisäksi sekä kova- että pehmytpuupölyt näyttävät lisäävän sekä sytokiineja että kemokiineja koodaavien geenien ilmentymistä. Tämä sopii hyvin siihen, että molemmat aiheuttavat hengitysteiden tulehdusreaktiota. Yhteistä home- ja puupölyaerosoleille on, että niiden aiheuttamia terveyshaittoja voidaan ehkäistä vain estämällä altistumista.

      Altistumisen mittaaminen työympäristössä
      Ympäristön mittaukset
      Yleisin tapa arvioida altistumista kemiallisille aineille työympäristössä ovat työhygieeniset mittaukset, mikä tarkoittaa aineiden pitoisuuksien mittaamista työympäristössä. Ilman epäpuhtauksia verrataan haitallisiksi tunnettuihin pitoisuuksiin (HTP-arvot, ks. taulukko 3). HTP-arvot ovat pienimpiä ilman epäpuhtauksien pitoisuuksia, joiden arvioidaan vahingoittavan työntekijän terveyttä. Tavallisesti HTP-arvot määrätään ilman epäpuhtauksien 8 tunnin keskiarvopitoisuudelle, joidenkin aineiden kohdalla myös hetkellisille keskipitoisuuksille tai 15 minuutin huippupitoisuudelle. HTP-luettelossa kaasujen ja höyryjen HTP-arvot on ilmaistu niiden tilavuusosuutena (cm3/m3; ppm = parts per million eli tilavuuden miljoonasosa) tai massapitoisuuksina (mg/m3) ilmassa.

      Kemiallista ainetta voidaan mitata tarvittaessa myös vedestä esim. maatalous- ja viemäritöissä. Mikäli epäpuhtaudet ovat hiukkasmaisia, voidaan niitä mitata ilman lisäksi pinnoilta tai työntekijöiden vaatteista tai iholta. Hiukkasmaisten ilman epäpuhtauksien HTP-arvot on ilmaistu niiden massapitoisuutena ilmassa (mg/m3).

      Kun ainetta mitataan työpaikan ilmasta, mitattua pitoisuutta verrataan HTP-arvoon. Jakamalla mitattu pitoisuus HTP-arvolla voidaan arvioida, ylittyvätkö turvallisina pidetyt altistumismäärät. Työperäinen altistuminen on useimmiten altistumista useille aineille samanaikaisesti. Tällöin altistumisen arvioinnissa käytetään ns. additiivista mallia, joka ei ota huomioon aineiden mahdollisia yhteisvaikutuksia. Kun esimerkiksi arvioidaan ylittääkö altistuminen aineille A, B ja C työpaikan ilmassa HTP-arvot, arvio tehdään yksinkertaisesti seuraavan kaavan avulla:

      missä X on altistuminen suhteessa HTP-arvoon, A, B, ja C aineiden ilmapitoisuudet ja Ahtp, Bhtp ja Chtp kunkin aineen HTP-arvot. Jos summa on pienempi kuin 1, pidetään yhteisaltistumista turvallisena.

      HTP-arvot on asetettu vain hengitysteitse tapahtuvaa altistumista ajatellen, vaikka altistumisen kannalta tärkein reitti useiden aineiden kohdalla on iho. Esimerkiksi aniliini, fenoli ja useat torjunta-aineet voivat helposti imeytyä haitallisessa määrin elimistöön ehjänkin ihon kautta. Haavat tai ihosairaudet lisäävät imeytymistä. Tyypillinen altistumistilanne on torjunta-aineilla ruiskutettujen kasvien käsittely. Jos iho on tärkeä imeytymisreitti, on HTP-luettelossa tästä erikseen merkintä.

      Biomonitorointi
      Jos ilmapitoisuuksia mitataan läheltä hengitysvyöhykettä, saatetaan päästä aika tarkkoihin tuloksiin sisäänhengitetyn ainemäärän suhteen. Arvioitaessa imeytynyttä ainemäärää täytyy tietysti muistaa, että vain osa, esimerkiksi enimmillään 60–70 %, hengitetyistä orgaanisista liuottimista imeytyy keuhkoista verenkiertoon. Vain vähän lipidiliukoisten kaasujen elimistöön imeytynyt osuus voi olla kuitenkin paljon suurempi, jopa 90 %. Imeytyneen osuuden suuruus riippuu alveoli-ilman ja veren liuotinainepitoisuudesta ja aineen veriliukoisuudesta. Myös ihmisten hengitystapa vaihtelee suuresti, samoin toksikokinetiikka (imeytyminen, kulkeutuminen elimistön eri kudoksiin ja metabolia). Varsinkin metabolia on monien aineiden (mm. kemiallisten karsinogeenien, joista suurin osa vaatii metabolista aktivaatiota) kohdalla tärkeä asia. Vierasaineiden metaboliassa tunnetaan paitsi gaussinen vaihtelu entsyymien aktiivisuuksissa, myös metabolian polymorfismeja, jolloin väestössä on populaatiosta erotettavissa osa, jonka metabolia poikkeaa selvästi väestön metaboliasta. Esimerkiksi asetylaatiopolymorfismi vaikuttaa rakkosyöpäherkkyyteen.

      Ympäristössä oleva suurikaan pitoisuus ei voi aiheuttaa haittoja, ennen kuin se on joutunut elimistön sisälle. Näin esimerkiksi suojainten käytöllä voidaan vaikuttaa voimakkaasti altistumiseen silloinkin, kun vahingollisen aineen poistaminen kokonaan työympäristöstä on mahdotonta.

      Biomonitorointi tarkoittaa elimistön sisälle joutuneen aineen, sen metaboliatuotteen, sitoutumistuotteen tai aikaisen vaikutuksen mittaamista (kuva 5). Ilmapitoisuus-mittaukset ja biologisten näytteiden tutkiminen täydentävät toisiaan, eivätkä biomonitorointitutkimukset ole toistaiseksi vähentäneet ilmapitoisuusmittausten merkitystä kahdesta syystä: 1) läheskään kaikille altisteille ei ole olemassa luotettavia biomonitorointimenetelmiä ja 2) ilmapitoisuusmittaukset toimivat ensimmäisenä varoitussignaalina, jonka perusteella pitää jo ryhtyä toimenpiteisiin, esim. suojainten käyttöön, jotta sisäinen annos jäisi mahdollisimman vähäiseksi.

      Klassinen biomonitorointimenetelmä on aineen tai sen metaboliittien virtsapitoisuuden mittaaminen (varsinkin näitä menetelmiä kutsutaan alan kirjallisuudessa myös biologiseksi monitoroinniksi). Virtsaa on helppo saada näytteeksi ja monista aineista on jo olemassa viralliset enimmäispitoisuussuositukset virtsamäärityksiä varten.

      Laskimoveren pitoisuuksia mitataan lääkeaineiden ohella myös teollisuuskemikaaleista. Joissain tapauksissa verestä voidaan mitata aineen sijasta vaikutusta (esim. organofosfaattien kohdalla koliiniesteraasientsyymin aktiivisuutta, tai hiilimonoksidin aiheuttamaa karboksihemoglobiinipitoisuutta). Myös joidenkin altisteiden pitoisuuksille verestä on määritelty suurin sallittu pitoisuus.

      Aikaisen vasteen mittareita käytetään myös karsinogeenien biomonitoroinnissa. Esimerkiksi genotoksisten karsinogeenien aikaista vastetta voidaan mitata sisarkromatidivaihdosten tai mikrotumien määrällä verisoluissa, tai virtsan mutageenisuudella. Nämä menetelmät ovat kuitenkin epäspesifisiä, ja niihin vaikuttaa voimakkaasti mm. tupakointi.

      Molekyyliepidemiologia työtoksikologiassa
      Perinteisessä epidemiologiassa tutkitaan tekijöitä, jotka jo ovat aiheuttaneet sairauden. Molekyyliepidemiologia on uusi tieteenhaara, joka pyrkii biokemiallisilla ja molekyylibiologisilla menetelmillä toteamaan altistumisen ja varhaiset muutokset, jotta sairaus voitaisiin estää (kuva 6). Molekyyliepidemiologiassa on lähes täysin keskitytty toistaiseksi kemialliseen karsinogeneesiin (taulukko 9). Karsinogeeninen vaikutus on pelätyimpiä kroonisia vaikutuksia, koska oireeton vaihe ihmisillä on pitkä ja vaikutus usein palautumaton ja kuolemaan johtava. Siksi tarve karsinogeenialtistumisen luotettavaan selvittämiseen on suuri. Yksilöllinen herkkyys karsinogeeneille vaihtelee myös suuresti, ja siksi pyritään karsinogeneesin kannalta biologisesti relevanttien menetelmien kehittämiseen.

      Viimeisen 20 vuoden aikana on yritetty soveltaa karsinogeenien DNA-sitoutumistuotteiden (DNA-adduktit) määrittämistä karsinogeenien biomonitorointiin. Koska kemiallisen karsinogeneesin ajatellaan saavan alkunsa DNA-sitoutumisesta, näistä menetelmistä odotetaan olevan hyötyä myös selvitettäessä yksittäisten kemiallisten aineiden osuutta ihmisten syöpätautien synnyssä. Näiltä menetelmiltä vaaditaan erittäin suurta herkkyyttä, koska vain pieni osa elimistöön tulleesta aineesta metaboloituu DNA:han sitoutuviksi tuotteiksi. Lisäksi vain osa näistä tuotteista on oletettavasti karsinogeenisia, mikä aiheuttaa tarpeen spesifisten menetelmien kehittelylle. Jos halutaan käyttää menetelmää vain biomonitorointiin, ei spesifisyyden vaatimus tietyn kemiallisen altistavan ryhmän sisällä (esim. PAH-yhdisteet) ole kovin tärkeä.

      Lukuisia menetelmiä on jo olemassa. Näistä tärkeimmät ovat addukteille kehitettyjä vasta-aineita hyväksi käyttävät immuunimenetelmät, biofysikaaliset, esim. fluoresenssiin perustuvat menetelmät ja nukleotidien jälkimerkintä radioaktiivisella fosforilla. Yhtään näistä menetelmistä ei kuitenkaan ole vielä rutiinikäytössä, mutta alan tutkimus on vilkasta, ja epäilemättä tulevaisuudessa niitä

      • työtyötön

        --------------------------.....................................................................................


      • nurmicitikka
        työtyötön kirjoitti:

        --------------------------.....................................................................................

        lapsukaiset läksyjänne.
        matit ristot jormat juhat juhanit reenot humut sumut sepot eerot toivottomat askot martit


      • der4
        nurmicitikka kirjoitti:

        lapsukaiset läksyjänne.
        matit ristot jormat juhat juhanit reenot humut sumut sepot eerot toivottomat askot martit

        täällä itketään jostakin hitsaus kaasuista! Kansa joka syö itsensä hengiltä, katsokaa
        vaikka teinityttöjä semmosiä 100kilosia motkäleitä lylertää kokispullo kädessä.

        Lisäks tupakoidaan, ryypätään jne aikuisiän diapeetes on yleisin sairaus siitä deuraa sydäntaudit ym

        Ei työ tapa vaan laiskuus tappaa.


      • topmersu
        der4 kirjoitti:

        täällä itketään jostakin hitsaus kaasuista! Kansa joka syö itsensä hengiltä, katsokaa
        vaikka teinityttöjä semmosiä 100kilosia motkäleitä lylertää kokispullo kädessä.

        Lisäks tupakoidaan, ryypätään jne aikuisiän diapeetes on yleisin sairaus siitä deuraa sydäntaudit ym

        Ei työ tapa vaan laiskuus tappaa.

        Siinä on se ero että, toinen johtuu henkilön oman pään sisäisistä asioista ja toinen työnantajan pään sisäisistä asioista.
        Kumpaa risoo enempi, tietenkin sitä joka joutuu työnantajan paskaa henkeen vetämään vasten tahtoaan,
        Toinen omasta mielihalustaan syö itsestään pullukan


      • metallimiäs
        topmersu kirjoitti:

        Siinä on se ero että, toinen johtuu henkilön oman pään sisäisistä asioista ja toinen työnantajan pään sisäisistä asioista.
        Kumpaa risoo enempi, tietenkin sitä joka joutuu työnantajan paskaa henkeen vetämään vasten tahtoaan,
        Toinen omasta mielihalustaan syö itsestään pullukan

        koulun opettaja sano aikoinaan jos joku valitti jostaki,n jumalauta jätkät menkää pullakuskiks!

        Ei niitä hitsuu hommia oo pakko tehä jollei terveys kestä, Lisäks työnantajan pitää hommata kunnon imurit maskit.

        Eli koulun penkille vaan ja työttömäks ekonoomiks tai inssiks.


      • risoo-se
        metallimiäs kirjoitti:

        koulun opettaja sano aikoinaan jos joku valitti jostaki,n jumalauta jätkät menkää pullakuskiks!

        Ei niitä hitsuu hommia oo pakko tehä jollei terveys kestä, Lisäks työnantajan pitää hommata kunnon imurit maskit.

        Eli koulun penkille vaan ja työttömäks ekonoomiks tai inssiks.

        Terveys oli mennä tutulta hst metallin hitsaajalta, kun oli maksa-arvot nousseet kolminkettaiseksi kuuden vuoden aikana ja sokeritkin alkaneet hiipiä ylöspäin. Oli ilmennyt närästystä ruokatorvessa, tähystetty varmistukseksi yksityisellä, oli näkynyt paiseen omaisia ärsytys tulehtumia.
        Hitsaus saasteesta ne on tulleet vaikka lääkärit ei ole mitään sanoneet. Sitten vasta lääkärit ottaa tosissaan kun arvot on reilusti yli viitearvojen yli.
        Sitä ennen ollaan oman onnen nojalla.


      • Göögs
        risoo-se kirjoitti:

        Terveys oli mennä tutulta hst metallin hitsaajalta, kun oli maksa-arvot nousseet kolminkettaiseksi kuuden vuoden aikana ja sokeritkin alkaneet hiipiä ylöspäin. Oli ilmennyt närästystä ruokatorvessa, tähystetty varmistukseksi yksityisellä, oli näkynyt paiseen omaisia ärsytys tulehtumia.
        Hitsaus saasteesta ne on tulleet vaikka lääkärit ei ole mitään sanoneet. Sitten vasta lääkärit ottaa tosissaan kun arvot on reilusti yli viitearvojen yli.
        Sitä ennen ollaan oman onnen nojalla.

        Joo ja vielä hapotetaan itse mitä hitsataan.Se on kyllä kovaa ainetta,henki salpautuu hetkeksi jos sitä höyryä menee henkeen.Kun ei ole mitään hengityssuojaimia.Monessa pikku pajassa tehdään hapotusta ilman kunnon ilmanvaihtoa ja suojaimia.


      • Anonyymi

        mikä takia malationin vastavaikuttajaa "tarjotaan" nykyään yli 65- vuotiaille "muistilääkkeenä"?
        Robottiko ne käypähoidot on suunnitellut?


    • kta24e

      ja kotona makoilu aiheuttaa makuuhaavoja ja mielenterveys ongelmia.

    • sepoarmo

      Äkkiä hitsöömään

    • AMTJT

      mukavaa..saahaan uus hali

    • nikkeli-rst

      Kyllä urpo pitää olla nykyään että oman terveytensä tuhoaa paskapalkkaisissa hitsarin hommissa.

      Reppumiesten ajat ovat ohi ja nekin monet vanhat hitsarit muinoin isopalkkaisine hommineen ovat jo turpen alla ennen eläkeikää.

      Ei monikaan näistä työnsankareista päässyt ikinä nauttimaan työnsä hedelmistä kun kunto romahti ja sen jälkeen suoraan monttuun.

      • Järkiintynyt

        Nimenomaan näin.

        Monikaan näistä urpoista ei tajua, että myrkyille altistuu ihon ja sitä kautta verenkierron kautta, ei se pelkkä raitisilmamaski ihmeitä tee. Joku paskainen puuvillahaalari estää vain murto-osan kaasualtistuksesta.

        Metalliliittohan tietenkin on hyvin hiljaa näistä asioista, mutta monilla muilla aloilla on altistumiseen tajuttu puuttua ihan eri malliin.

        Että tehkäähän vaan rauhassa niitä työukon hommianne paskapalkalla, mutta lopettakaa samantien haaveet terveenä eläköitymisestä.


    • uihi

      Hitsarien pitäisi päästä aikaisemmin eläkkeelle, mutta mitä tekee hallitukset, nostavat vain eläkerajaa.

      • Anonyymi

        Duunareita ei haluta päästää eläkkeelle vaan pelkät herrat jatkossa pääsevät eläkkeelle.


    • Anonyymi

      on runsaasti muitakin duunariammatteja kuin hitsarin duunit. Valintahan se siis on.

      • Anonyymi

        Duunarin hommat ovat jo taputeltuja Suomessa. Palkat ala-arvoisia ja monet työt ovat lisäksi vuokrafirmojen pa*kahommia.

        Metalliala on jo matalapalkka-ala missä ei kannata turhaan aikaansa kuluttaa, siellä ramppaa myös itäeurooppalaista halpista polkemassa vielä lisää palkkoja joten päästä irti suosiolla ihan oman mielenterveytesi takia.

        Anna pa*kojen firmojen mennä konkkaan, kukaan ei niitä pomoja eikä firmoja halua tukea.


    • Anonyymi

      Haponkestävän teräksen pintakäsittely tuhoaa terveyden.

      Haponkestäviä terästuotteita valmistavista metallipajoistajoissa joissa hitsataan ja peitataan eli pintakäsitellään typpihappo fluorivetyhappo liuoksella metallikappaleet liuokseen upotettuna


      Joko on terveys kuralla puumalaisella kun pintakäsittely höyryt typpihappo ja fluorivetyhappo keuhkot arpeuttanut.
      Sivele peittaustahnaa hapokestävän raudan päälle ja hengitä syvään.


      Niillä on työpaikkailmoituskin:
      TYÖ ETSII TEKIJÄÄ!
      Etsimme ----- tehtaallemme HITSAAJAA, jolla on mahdollisesti jo hieman kokemusta valmistaa putkistoja ja putkistonosia prosessiteollisuuteen ruostumattomasta ja haponkestävästä materiaalista.

      Työntekijöitä on terveys huvennut pois kun eivät jaksa hengästymättä juosta. Keuhkot ei hapeta verta ja hemoglopiini on viiterajan ylärajoilla. Useita työntekijöitä pois kun työterveyslääkäri tutkimuksissaan huomannut että työntekijän terveys mennyt huonompaan suuntaan.

    • Anonyymi

      jokos Kyösti H on mullan alla, TÄSSÄPÄ hyvä mainos kun työntekijät sairastuu työperäiseen,,,,,,,

      https://www.mv.helsinki.fi/home/tkeranen/takhitsaus.pdf


      REKRYKOULUTUS - Haussa uusia metallialan osaajia SP stainkyrvälle Oy:lle! 🎯
      SP stainkyrpä Oy järjestää yhteistyössä EriTec Oy:n kanssa rekrykoulutuksen, jonka päätteeksi hyväksytysti rekrykoulutuksen suorittaneet työllistyvät hitsaajaksi SP stainless Oy:n tiloihin Toivalaan toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.
      Koulutus soveltuu erinomaisesti alanvaihtajille tai alaa jo opiskeleville, sillä tärkeintä koulutukseen hakeutumisessa on motivaatio uuden oppimiselle. 💪
      TERÄKSENLUJAA AMMATTITAITOA: SP stainless Oy on metalliteollisuuden yritys, jonka ydinosaamista on ruostumattomien ja haponkestävien materiaalien käsittely. Olemme Suomen laadukkain ja luotettavin erikoismateriaalien osaaja. Vuosien saatossa olemme kerryttäneet teräksenlujaa ammattitaitoa ja osaamista, jotta voimme tuottaa asiakkaillemme lisäarvoa laadukkaiden alihankintatuotteiden muodossa.
      👉 Voit tutustua yritykseen lisää osoitteessa: https://spstainless.fi/
      Rekrykoulutuksen tavoitteena on kouluttaa uusia metallialan osaajia SP stainless Oy:n palvelukseen. Koulutuksessa saat perehdytyksen hitsaajan työtehtäviin sekä valmiudet kehittyä metallialan ammattilaiseksi koulutuksen päätyttyä. Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutukseen sisältyy teoriajakso sekä työssäoppimista työnantajan tiloissa henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe