Apua perusasioihin!

Aloittelijako

Miten voisin saada hevosen taipumaan paremmin esim. volteilla ja kaarilla? Entä miten huomaan milloin hevonen on taipunut ja milloin ei, tuntuuko se erilaiselta?

Mitä tarkoittaa ulko-ohjan tuki? Eihän ohjista saa vetää, mutta silti pitäsi olla tuki ulko-ohjalla (käännöksissä) ja samalla kuitenkin säilyttää tuntuma sisäohjassa. En tajua miten tuo on mahdollista ilman että vetää ohjista!

Lisäksi mitä tarkoittaa kun pitää ratsastaa hevosta eteen?

Olisin kiitollinen jos saisin apuja, jää aina tunnilla vähän hämäräksi tarkoitus kun en ymmärrä.

- Kohta yli vuoden ratsastanut

6

4032

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • agrologi

      Näitä juttuja on vähän vaikea selittää kirjoittamalla, mutta yritän nyt kuitenkin antaa jotain vinkkiä miten pääset harjoittelemaan asiaa.

      Ensin helpoin kysymyksesi: Hevosen ratsastamista reippaampaan vauhtiin kutsutaan eteen ratsastamiseksi.

      Ohjastuntumalla tarkoitetaan, sitä että ohjasta vedetään koko ajan sen verran, että ohja pysyy tiukalla ja ratsastaja tuntee hevosen suupielet ohjan välityksellä, mutta ei yhtään enempää. Jotta ohjastuntuma pysyisi tasaisena ja mielyttävänä, pitää kädellä myödätä koko ajan hevosen pään liikkeen mukaan. Kaartaessa ulkokäsi säilyttää tämän saman tuntuman koko ajan ja samalla sisäkäsi toimii tarpeen mukaan vetäen vähän kovemmin tai myödäten vähän reilumminkin tarpeen mukaan.

      Jätin viimeiseki ensimmäisen kysymyksesi, koska se on selvästi vaikein: Hevosen taipumisen voi kokenut ratsastaja huomata hevosen painopisteestä ja siitä miltä sen kylki tuntuu pohjetta vasten, sekä millainen tuntuma tulee suusta ohjaa pitkn. Ohjan viesti on kohtuullisen selvä mutta muuten asian tunteminen on enemmänkin yliluonnollinen tunne, kun mikään selitettävissä oleva aistimus. (Vaiko pystyisikö joku muu tarkentamaan).

      Aloittevan ratsastajan kannattaa kurkata hiukan alaviistoon voltin (tai minkä tahansa kaarteen) aikana, jos näet hevosen sierain kaaren ja silmäkulman sisäkäden puolelta on hevonen ainakin asettunut oikein, jos näkyvissä on enemmän kuin silmäkulma ja sierain kaari on hevonen kääntänyt päätään liikaa (eli ulko-ohjan tuki on unohtunut). Jos silmäkulmaa ja sierain kaarta ei näy hevonen menee pää suorassa tai ulospäin asettuneena eli sisäohjalla on ratsastettu liian kevyesti.

      Taipumisen seuraaminen on sitten jo vaikeampaa. Tavoitteena on hevonen joka taipuu ympyrän kaaren verran ja että koko hevonen taipuu yhtä paljon. Ensinnäkin käännä katsesi aina missä aiot olla 5-15m päästä eli reilusti kaarteen suuntaan. Silloin painosi kääntyy automaattisesti oikein. Vie ulkopohje taaemmaksi omalta paikaltaan purista sisäpohje reilusti kiinni omalle paikoilleen. Ideana on että sisäpohje työntää hevosen keskivartalon ulospäin voltin kaaren mukaisesti ja ohja ja ulkopohje pitää hevosen pään ja pepun oikealla paikalla älä siis yritä ratsastaa volttia /tai mitään muutakaan kaarretta vetämällä sisäohjasta ja unohtamalla sisäpohkeen.

      Volttia ratsastaessa tarkkaile koko ajan että hevonen pysyy ympyrän kaarella, jos hevonen yrittää valua isommalla ympyrälle, kuin miä haluat tehdä. voimsta ulkopohjetta ja tarkista että asetus on oikein ulko-ohjan tuki on kunnossa. Vastaavasti jos työntyy pienemälle ympyrälle, kuin mitä on tarkoitus tehdä voimista sisäpohjetta ja pidä asetus sisälle. Muista pitää katse koko ajan ympyrän kaaren mukaan niin paino ei mene väärin, vaikka hevonen yrittäisikin retkuilla.

      Vielä lohduksena. Ratsastamaan oppii vain ratsastamalla. Ja mitä enemmän osaa, sen vähemmän huomaa osaavana. Nauti joka ratsastuskerrastasi ja siitä miten huomaat pikkuhiljaa oivaltvasi asioita.

      • Aloittelijako

        Hyvin ymmärsin selityksesi! Kiitos todella paljon selkiinty etenkin tuo taivutus!


    • misslich

      eli siis.. kun hevosta lähdetään kääntämään ensin voltille, teet puolipidätteen ja käännät sisäohjalla. Silloin voi sisäkäden rannetta vähän liikuttaa niin että kuolain vähän liikkuu. Hevonen on hyvin taipunut kun näkee sisäpuolella sen sierainkaaren ja silmäkulman.

      Ulko-ohjan tuki on sitä kun ulko-ohja on tiukalla ja valmiina jos hevonen lähtee kääntämään väärään suuntaan. Ohjista vedetään kun hevosta käännetään,pysäytetään,peruutetaan, tehdään puolipidäte ym. ulko-ohjalla ei esim volteilla vedetä, ellei hevonen ala tekemään liian pientä ympyrää, mutta aina käytetään käännöksissä pohkeita tukena.

      hevosta ratsastetaan eteen kun sitä käsketään eteenpäin. pohkeilla, maiskuttamalla ym.

    • kaddiiin

      Elikkäpäs. Hevosta saa taipumaan raippaa pitämällä vastakkaisella kaulalla ja ympyröitä harjoittelemalla. Ja se kyllä tuntuu hyvältä jos osaa oikein mennä :D

      ja ulko-ohja tuki... tuet ulko-ohjalla kaulaa vasten hevosen päänkääntymisen mahdollisuuden ja taipumisen oikein. Ja ratsastaminen eteempäin on sitä että ei kävele mitenkään pitkin ohjin yms. Vaan RATSASTAA aivan kunnolla ohjaa kokoajan pohkeilla keskittyy ja ajattelee kokoajan mitä tehdä :D

    • kokemusta on

      heips! jos hevonen ei millään tahdo kääntyä voltille, on syytä käyttää ulkopohjetta enemmän ja tehokkaasti, näin hevosen tulisi kääntyä ympyrälle. Jotkut hevoset joilla täytyy olla tarkat pohje avut voivat vain kääntää päätään sivulle ja jatkaa kuitenkin eteenpäin. Tietenkin sen tuntee kun hevonen menee hyvin taipuneena ja milloin ei. Ulko-ohja tuella tarkoitetaan esim. jos alat kääntyä voltille ja vedät hieman sisäohjasta niin ulko-ohjaa ei saisi päästää löystymään vaan myös sen täytyisi olla tuntumalla muuten voi tapahtua että hevonen ei käänny vaan jatkaa pää vinossa eteenpäin. Ei ulko-ohjasta pidä vetää vaan pitää se vain tuntumalla, eli tunnen ns. hevosen suun. Eteen ratsastamisella tarkoitetaan että täytyy antaa hevoselle enemmän pohkeita jotta se liikkuisi enemmän ja reippaammin.

    • Anonyymi

      Mitä ulkopohje sisäohja ja yms tarkoittaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      118
      9465
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2780
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      156
      2536
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1786
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      13
      1590
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      9
      1396
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe