Auttakaa nyt minua onnetonta leipojaa.
Ongelma on siinä pulla/leipätaikinan vaivaamisvaiheessa, eli kun ohjeessa sanotaan esim. 12 dl jauhoja lisätään, ja sitten vaivataan KUNNES taikina irtoaa käsistä.
Niin kuinka kauan sitä taikinaa oikein pitää vaivata ennenkuin se irtoaa. Tuntuu että vaivaan ja vaivaan kunnes käsi kramppaa ja silti taikina jää kiinni kulhoon ja käsiin.
Olen sitten lisännyt jauhoja niin kauan että olen saanut taikinan irtoamaan. Mutta onhan se järjetöntä jos ohjeessa lukee 12 dl niin minä joudun laittamaan 15-16dl!!
Mitä teen väärin?
Mitä se vaivaaminen oikein saa aikaan taikinassa?
Pitäisikö sen vaivaamisen itsessään aiheuttaa sen, että taikina irtoaa?
Ja jos, niin kuinka hiton monta tuntia sitä pitää vaivata??
Onko väärin lisätä jauhoja?
Joskus tuntuu että pullista tulee kuivia, jauhoisia, lienee siitä syystä että niissä on niin paljon jauhoja. Joskus taas pullista tulee silti ihan hyviä. En ymmärrä :(
EI irtoa kulosta eikä käsistä!!!
7
8780
Vastaukset
- leivon
Taikinaan pitäisi vaivaamalla saada vähän sitkoa, silloin taikinakin irtoaa helpommin. En osaa sanoa tuleeko se vaivaamalla.
Riippuu myös ohjeesta, onko siihen laitettu oikea jauho määrä. Kokeile eri ohjeita.
Itse lisään jauhoja kunnes taikina irtoaa käsistä, mutta jos haluaa oikein pehmoiset pullat, ei saa lisätä liikaa. On myös vaikeampaa leipoa, jos taikina on hyvin löysää. Silloin voi leipoessakin lisätä vielä hieman leivin alustalle.
Tsemppiä, harjoittelu ja kokemus tekee mestarin. - ....
Itse laitan nestemäärään, esim. 5 dl, suunnilleen puolet tai jopa hiukan vähemmän ohjeen jauhomäärästä. Käytän perinteistä kierrevispilää (sitä jolla kannamunat vaahdottuu). En vatkaa raivolla vaan rauhallisesti, ja taikina tuntuu jossakin vaiheessa hieman liisteröityvän. Sen voi antaa vaikka tuossa vaiheessa jo hiukan nousta ja kuplahdella. Vasta sitten loput jauhot, joskus riittää 13-14 dl (en käytä Anni-Helenaa vaan Sunnuntaita tai vastaavaa "pullajauhoa"). Kananmunaa en laita, tulee pehmeämpiä pullia. Rasva viimeisenä, viimeksi Floran pullorasvaa. Sämpylätaikina samalla periaattella, kohta saan ottaa toisen pellillisen uunista.
- onneton leipoja
No vähän samaan tapaan minäkin teen, eli ensin sekoittelen vispilällä ja sitten vasta myöhemmin käsin. Mutta mietin vaan sitä kun olen tehnyt "7 tähden leipomiskirjan" mukaan pullaa, ja siihen ohjeeseen jouduin laittamaan ylimääräistä jauhoa ja sitten nyt tein hiivaleipää jauhopakerin ohjeella niin siihenkin jouduin lisäämään jauhoja enemmän kuin ohjeessa.
Mut ihan hyviä sämpylöitä tuli, vähän ehkä turhan kiinteitä eikä niin kuohkeita kuin olisin halunnut. Jostain syystä mun pullat/sämpylät ei kauheasti enää kasva kokoa siinä pellillä seisotettaessa.
- minä teen
Että laitan nyt kutakuinkin jauhoja sen ohjeen mukaan, aluksi hämmennän vispilällä ja alustus käsin.
Pehmeä rasva pitää lisätä loppuvaiheessa, sen jälkeen vielä vähän jauhoja, koita saada aikaiseksi semmonen "pallo" eli kääntelet taikinaa kulhon reunoilta keskelle päin.
RAsvan lisäämsen jälkeen pitäis jo irrota.
Lykkyä peliin, kyllä se onnstuu :o) - -nainen-
Jos pullasta tulee liian kiinteitä. Niin jauhoja on liikaa.
Pehmeän ja ilmavan pulla salaisuus on siinä, että jauhomäärää vähennetään n. 12dl -> 10dl. Leipominen on tietenkin hankalaa, kun taikina tarttuu käsiin ja astiaan. Mutta lisää VOITA, ihan lopuksi ja sillä saat taikinan irti kulhosta ja käsistä.
Ja jotta pulla ei menettäisi kuohkeuttaan, kun jauhoja pitäisi lisätä leivontavaiheessa, että saat taikinasi/pullasi irti leivinalustasta.
Tee seuraavaa:
Pyyhi työpöytä puhtaaksi(ei puualusta). Ja levitä työpöydälle ruokaöljyä ohuelti, n. 1-2 rkl, riippuen taikinan koosta. Ja kumoa taikinasi tälle *öljytylle* alustalle. Vetelämmänkin taikinan leipominen helpottuu ja taikina ei liimaudu työpöytään ja käsiin kiinni.
(Voit leipoessa myös lisätä hieman öljyä käsiin).
Vaikka *NiksiPirkka* -ohjeille olenkin vuosia naureskellut. Niin tämän konstin kuitenkin olen todella hyväksi havainnut, jo yli 20 vuotta sitten :)
Kokeile!- täytyy kokeilla :)
Kiitos kaikille vastauksista!
Täytyy kokeilla tuota öljyttyä leipomisalustaa.
Mutta jauhojen vähentäminen...kuulostaa siltä että ei tule onnistumaan, mutta KOKEILEN silti :) Ainakin olen huomannut, että pullat ovat kuohkeampia jos mahdollisimman vähän laittaa sitä jauhoa. Leivissä kiinteys ei olekaan niin haitaksi.
Muistan pikkutyttönä äidin pullataikinan, niin se oli ihan sellainen iso kiinteä pyöreä möykky. Ja äidin korvapuustit oli parhaita. Mutta se käytti kyllä muistaakseni tosi paljon rasvaa :) - -nainen-
täytyy kokeilla :) kirjoitti:
Kiitos kaikille vastauksista!
Täytyy kokeilla tuota öljyttyä leipomisalustaa.
Mutta jauhojen vähentäminen...kuulostaa siltä että ei tule onnistumaan, mutta KOKEILEN silti :) Ainakin olen huomannut, että pullat ovat kuohkeampia jos mahdollisimman vähän laittaa sitä jauhoa. Leivissä kiinteys ei olekaan niin haitaksi.
Muistan pikkutyttönä äidin pullataikinan, niin se oli ihan sellainen iso kiinteä pyöreä möykky. Ja äidin korvapuustit oli parhaita. Mutta se käytti kyllä muistaakseni tosi paljon rasvaa :)Itse olen tuosta syystä *vähänjauhon* -kannataja. Koska tuolloin pulla on ilmavaa, maukasta ja kuohkeaa.
Heh, oma äitini leipoi aina *nappulapullaa*, eli käytti liian paljon jauhoja. Ja ihmetteli aina sitä. Että miten voi olla, samat aineet, mutta lopputulos on aina eilainen.
t. *Leipuri hiiva* :)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 854598
Haleja ja pusuja
Päivääsi kulta 🤗🤗💋❤️❤️❤️ kaipaan sinua Tänäänkin.. Miksikäs se tästä muuttuisi kun näin kauan jatkunut 🥺864426Onko mukava nähdä minua töissä?
Onko mukava nähdä minua töissä vai ei? Itse ainakin haluan nähdä sinut 🤭433759Oi mun haniseni
Mul on ihan törkee ikävä sua. En jaksais tätä enää. Oon odottanut niin kauan, mutta vielä pitää sitä tehdä. Tekis mieli173612Hei rakas sinä
Vaikka käyn täällä vähemmän, niin ikäväni on pahempaa. Pelkään että olen ihan hukassa😔 mitä sinä ajattelet? naiselle402987Kyllä mulla on sua ikävä
Teen muita juttuja, mutta kannan sua mielessäni mukana. Oot ensimmäinen ajatus aamulla ja viimeinen illalla. Välissä läm102794En kirjoita sulle tänne
Enään nainen. Olen kyllä kiltisti enkä ala mihinkään kuin tosirakkaudesta. Kanssasi sitten jos se on mahdollista ja pidä212711IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä.
IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä. IS uutisoi torstaina Toni Imm392143Nainen, tunnusta että olet varattu ja tyytymätön suhteeseesi
Ja siksi pyörit täällä ikävä palstalla etsien sitä jotain jota elämääsi kaipaat. ehkäpä olet hieman surullinen, koska ta1581758Savon murteella viäntäminen asiakaspalvelussa?
Olin äsken tekemisissä puhelimitse rahoitusalan firman asiakasneuvonnassa. Tyyppi väänsi leveää savoa oikein perusteelli1171332