Jos sinun pitäisi kehittää menu johonkin täysin suomalaiseen ravintolaan, joka perustettaisiin esimerkiksi USA:han, mitä ruokia tarjoilisit?
Mitkä ovat mielestäsi aitoja suomalaisia ruokia, joita voi ylpeydellä esitellä ulkomaalaisille, kuliranistisina elämyksinä?
Aidosti suomalaisia ruokia!
166
25377
Vastaukset
- ja sittenmustamakkara. - ihminen.Valintasi ovat maan mainiot. 
 Kyseessä on silti suomi24:n ylläpidon epätoivoinen yritys saada aikaan keskustelua. Ja onnistuihan se taas kerran siitä.
 Suomalaiset ovat niin yksinäisiä, että lankeavat mihin tahansa, jotta leikkivät sosiaalista.
- Naminomiihminen. kirjoitti:Valintasi ovat maan mainiot. 
 Kyseessä on silti suomi24:n ylläpidon epätoivoinen yritys saada aikaan keskustelua. Ja onnistuihan se taas kerran siitä.
 Suomalaiset ovat niin yksinäisiä, että lankeavat mihin tahansa, jotta leikkivät sosiaalista.ja lenkkaria persikseen. Mämmiä naamaan ja kuolaa leualle. Kaatunut olutpullo housun sivutaskussa ja grillissä palaneet sormet. 
- Kokki kolmonenNaminomi kirjoitti:ja lenkkaria persikseen. Mämmiä naamaan ja kuolaa leualle. Kaatunut olutpullo housun sivutaskussa ja grillissä palaneet sormet. http://www.julkkikset.fi/forum/index.php/topic,4082.0.html 
- Kokki kolmonen kirjoitti:- http://www.julkkikset.fi/forum/index.php/topic,4082.0.html - läskisoosi ja pottumuusi 
- nopsu13juustopaistia,kampsupaistia,salmiakkia jne.. 
 
- ovat?Keitetyt suolasilakat ja kuoriperunat? 
 Tässä tarjottu 'mustamakkarakin' tunnetaan maailmalla, missä veriruokia tarjotaan suolessa.- kannattaneeHankkia käsiinsä mahdollisimman paljon suomalaisia perinneruokia käsitteleviä kirjoja. Eiköhän noita mahtane löytyä melkoinen liuta, eriasia olisivatko kuinkakin kaupallisia amerikan malliin. 
 Jenkit kun tykkäävät meille oudoista sapuskoista, kuten paahdetuista marshmelloweista ja maapähkinävoista ja lukuisista muista kummallisista, mutta heille tavallisista makuyhdistelmistä.
- ja ranskalaisetkannattanee kirjoitti:Hankkia käsiinsä mahdollisimman paljon suomalaisia perinneruokia käsitteleviä kirjoja. Eiköhän noita mahtane löytyä melkoinen liuta, eriasia olisivatko kuinkakin kaupallisia amerikan malliin. 
 Jenkit kun tykkäävät meille oudoista sapuskoista, kuten paahdetuista marshmelloweista ja maapähkinävoista ja lukuisista muista kummallisista, mutta heille tavallisista makuyhdistelmistä.,tai perunamuusi ja silakat,mustamakkara ja puolukkahillo,makaronilaatikko,kaalilaatikko,makkaraa eri muodoissa,paistettua kuhaa,kastiketta,mar´joja,sienipiiras,paistetettuja sieniä lihakastikkeessa,lista on loputon.suomalainen ruoka on maailman parasta,on vaan sellasia kusipäitä jotka ei osaa edes yhtä suomalaista ruokaa luetella. 
- importexportEi kelpaa, suola on tuontitavaraa. 
 
- noidenedellä mainittujen lisäksi mieleen muu kuin mämmi, kalakukko ja talkkuna. 
 Mustamakkara ei ole mitenkään erityisen suomalaista. Verimakkaroita tehdään lähes kaikissa Euroopan maissa.
 Joten taitaa tulla maailman lyhin ruokalista siinä ravintolassa...- EdellinenTietysti unohtui se tyypillisistä tyypillisin suomalainen perinneruoka, jollaista ei voisi olla missään muussa maapallon maassa: roiskeläppäpitsa! 
- maksaloorano maksaloorahan se ja varsinki se halpa jota meidän fifille syötetään joka päivä.....! 
- mie taas.Aika hyvin ovat Suomalaisen ruoan vääntäneet huonoksi, tai hyväksi tässä keskustelussa. 
 Me elämme vanhemmiksi kuin missään, joten tuota paskaa (suomalaista) ruokaa on siinä mielessä järkevää syödä.
- tähtimie taas. kirjoitti:Aika hyvin ovat Suomalaisen ruoan vääntäneet huonoksi, tai hyväksi tässä keskustelussa. 
 Me elämme vanhemmiksi kuin missään, joten tuota paskaa (suomalaista) ruokaa on siinä mielessä järkevää syödä.Japanissa ihmiset elävät pisimpään, ei todellakaan Suomessa. Suomessa syödään liikaa lihaa ja rasvaa, josta seuraa ylipainoisuutta ja korkeaa verenpainetta sekä verisuonten tukkeutumista. Japanilaiset taas syövät paljon kasviksia ja merilevää, jotkut myös kalaa. 
- sdfafadstähti kirjoitti:Japanissa ihmiset elävät pisimpään, ei todellakaan Suomessa. Suomessa syödään liikaa lihaa ja rasvaa, josta seuraa ylipainoisuutta ja korkeaa verenpainetta sekä verisuonten tukkeutumista. Japanilaiset taas syövät paljon kasviksia ja merilevää, jotkut myös kalaa. Uskaltaisin väittää vastaan. Itse syön erittäin paljon lihaa ja rasvaa, mutta olen silti normaalipainoinen. 
 Jos ihminen syö vähärasvaista ruokaa, pitää hänen syödä sitä enemmän kuin rasvaista ruokaa, jotta keho saisi tarpeeksi rasvaa. Sokerit kait pahimpia vihollisia.
 
- herkutttelijaklimppisoppa, piimävelli, kukot (kala-, liha-, peruna-, lanttu-), leipäjuusto lakkahillolla, tattimuhennos (käsittääkseni ulkomailla herkutellaan korvasienillä, kanttarelleilla ja suppilovahveroilla, kun taas tatit jäävät vähemmälle), ruisleipä, karjalanpiirakka & munavoi, pyöröt, lihasoppa, karjalanpaisti, poronliharuoat, mämmi, piimä, suomalaiset marjat ja niistä tehdyt jutut, imelletty perunalaatikko, lanttulaatikko, sienisalaatti... Tuossa mitä itse keksin, mutta katso toki vielä seuraava linkki: 
 http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_suomalaisista_perinneruokalajeista
- noita!!!Pelkästään kalasta löytyy varmaan 100 hyvää reseptiä, lihasta lempparit: karjalanpaisti ja poronkäristys, unohtamatta rosvopaistia.... - Jos se halutaanTehdä suomalaisittain, se on parasta tehdä Veikko Huovisen kirjan mukaan, muuten se ei poikkea mitenkään maailmalla tehdyistä maassa haudutetuista lihoista. Ei siis suomalaista. 
- kourmee jänisJos se halutaan kirjoitti:Tehdä suomalaisittain, se on parasta tehdä Veikko Huovisen kirjan mukaan, muuten se ei poikkea mitenkään maailmalla tehdyistä maassa haudutetuista lihoista. Ei siis suomalaista. Eiköhän kaikki eväät ole perimmiltään aika universaaleja joista on tehty toisistaan enempi ja vähempi eroavia variaatioita. Voitanee ottaa esiin Karjalan paisti, joka kuuluu yleiskategoriaan padassa haudutettua lihaa. 
- importexportJos se halutaan kirjoitti:Tehdä suomalaisittain, se on parasta tehdä Veikko Huovisen kirjan mukaan, muuten se ei poikkea mitenkään maailmalla tehdyistä maassa haudutetuista lihoista. Ei siis suomalaista. Lähes kaikki mausteet ovat tuontitavaraa. Monelle suomalaiselle onkin tyypillistä, että keittiön kolmen maustepurkin kanssa juostaan hellan ohi. Suomalainen kotiruoka on tyypillisesti mautonta tai etovaa. Ne kolme maustepurkkia ovat suola, valkopippuri ja maustepippuri. 
 Muistan, kun lapsuudessani ihan yleisesti uskottiin ja uskoteltiin lapsille, että mausteet tuhoavat ihmisen sisäelimet ja mausteita käytetään vain kätkemään raaka-aineiden pilaantunut maku.
 Jos haluaa tarjoilla mahdollisimman suomalaiselta maistuvaa ruokaa, se tarkoittaa, että mausteet laitetaan pannaan.
 
- oikeinpaetsimällä etsisi, ei voine löytää huonompaa ja hölmömpää liikeideaa kuin perustaa "täysin suomalainen" ravintola USA:han! Ja vieläpä niin, että se tarjoaisi kulinaristisia elämyksiä! Korkeintaan sitten "kuliranistisia", kuten sinä kirjoitat... Ettei peräti "hullunkurinalistisia"... - ruokailija_Ihan vaan mielenkiinnon takia kysyin; en siis ole toteuttamassa ideaa. Kyllä näkee, että joillakin ei vain ole mielikuvitusta ja halua kokeilla uusia ideioita. Kaavoihin kangistunut siis... 
 Ja voit tunkea sen KU-LI-NA-RIS-TI-SEN tiedät kyllä minne... Virheet ovat inhimillisiä ja niitä sattuu kaikille, VINK VINK.
- Hei!ruokailija_ kirjoitti:Ihan vaan mielenkiinnon takia kysyin; en siis ole toteuttamassa ideaa. Kyllä näkee, että joillakin ei vain ole mielikuvitusta ja halua kokeilla uusia ideioita. Kaavoihin kangistunut siis... 
 Ja voit tunkea sen KU-LI-NA-RIS-TI-SEN tiedät kyllä minne... Virheet ovat inhimillisiä ja niitä sattuu kaikille, VINK VINK.Suomalaisessa perinneruoassako (kun sitä ei juurikaan edes ole) olisi "MIELIKUVITUSTA" ja "UUSIA IDEOITA"!!!??? 
 Salli minun nauraa. Tai pikemmin itkeä.
 
- tiskiinSienet, marjat, kala, riista, siinäpä ne melkein täkäläiset perinteisimmät ovat, ehkä jotkin tietyt juurekset lisäksi (enpä oikein historiaansa tiedä, mitä täällä lie muualta tuomatta kasvanut). Saahan niistäkin vaikka mitä ja ihan 'fine dining'-osastoakin, en kuitenkaan lähtisi sille linjalle, että eksoottisuus on automaattisesti hyve. Senhän pitää olla hyvää, ei vain 'tätä meillä aina on syöty, saa kelvata muillekin'. - importexportMaitohorsmaa täällä on syöty, ja pettua. Ja nauriin villi muoto peltokaali kuului kai ruokalistalle. Metsän elukoita kuten jäniksiä ja pienia metsäkanalintuja pyydettiin naruansoilla. Ja varmasti kalastettiinkin jotenkin. 
 Että siitä vaan petäjän kaarnaa vuolemaan ravintolan tarpeisiin. Vaikka kai pettuleivässäkin tarvii sideaineeksi jotain muutakin.
 
- poronkäristysHelppoja tehdä ja varmaan maistuvat muunmaallaisille. - grh...mikä siinä karjalanpaistissa on hyvää,eihän se edes maistu miltään...vaikka vanhan ajan saunapalvi niin jo naim..ja makua..ai niin eihän suomessa ruoka saa maistua miltään,sellaista netraali paskaa.. 
- meidän kansallisgrh... kirjoitti:mikä siinä karjalanpaistissa on hyvää,eihän se edes maistu miltään...vaikka vanhan ajan saunapalvi niin jo naim..ja makua..ai niin eihän suomessa ruoka saa maistua miltään,sellaista netraali paskaa.. ruokana ja tietty hampurilaisia. Niitähän suomalaiset ahmivat. 
- poronkäristystäsehän on vaan lappalaisten perinneruoka, ja hei haloo lappi ei ole suomi. Kyllä se suomalaisten perinneruoka on makkara, vaikka se kuinka tyhmältä tuntuu. 
 Lihapullat ja muusi
 
- Perso-RuokaMinusta suomalainen ruoka on karjalan piirakka - nam namHistoriantutkijat ovat löytäneet viitteitä karjalanpiirakoiden valmistuksesta jo kauan tiedettyä aikaisemmin. Kristiinankaupungin susiluolasta löytyneiden kivettyneiden piirakoiden radiohiiliajoituksessa ollaan päädytty heti jääkauden jälkeiseen aikakauteen. 
 
- Pohjan-Akkalanttulaatikkoa. 
- paisti-peteKyllä tuo suomalainen ruoka on karjalan piirakka ja rosvo-paisti 
- NimetönVoissa paistetut silakat ja kunnon aito perunamuusi! 
- ja jälkkäriksi lakkasoppa. Ruokajuomaksi Lapinkulta - lapin lyyti..että tehdään pottuvoita ja poronkäristystä :)) 
- lopettakaa...oli puhe suomesta, lappi on osa siitä, valitettavasti... 
 
- NimetönVoissa paistetut silakat ja aito perunamuusi! 
- PettuSuomalainen perinneruoka on syntynyt tosi tarpeesta puutteellisissa oloissa. Se on hyvä tuntea mutta ei mitään syytä ihannoida herkullisena ruokana. Jotakinhan on syötävä ja ei se talkkuna velli kai mitään herkkua ole? 
- tuli...vesi kielelle 
 Lohi-laatikko ja Lihapataa perunoja
 jälkäriksi suomalaista jäätelöä ja hilloja
 nam.nam.- saaliaNo siitä vois kai lähteä että karjalanpiirakkaa munavoilla, odotteluun, kuten suomessa saa monessa paikassa salaatin, tai tuorejuusto leipää. 
 Ja porosta kannattais tehdä runko liharuolille. käristyksenä ja pihveinä yms Poroa kuitenkin pidetään maailmalla pääasiassa joulupukin vetojuhtana, joka loisi eksotiikkaa. Kaikki hapanvellit ja ja ihme sörsselit jotka ei kelpaa keskivertosuomalaisille ei kyllä olis myöskään markkina-arvoa muuallakaan. No mämmi ehkä kävis jos osaavat ruokalistassa jotenkin mainostaa että maistuu samalta miltä näyttää. Olisi ikään kuin mexikon jalopenolle suomalainen vaihtoehto, vaikkei tulista olekaan. jälkkäreissä kannattais suosia esim lakkaa ja puolukkaa, joista kyllä saa korkeatasoisia ja maistuvia. Mut ylipäätään ruoathan on universaaleja, pasta on alunperin kiinalaista alkuperää, vaikka monet mieltää sen italiaan, samoin leipää jossa lihaa päällä on kautta-aikain syöty ympäri maapalloa, vaikka hampurilaiset ja americanot omivatkin.
 Pyttipannukin lienee kansainvälinen ruoka, aina on vanhoja tähteitä lämmitetty, joten ei voitane pitää ruotsalaisten omaisuutena.
 Ja listalle pitäis ehdottomasti saada vaikka parmankinkkua, peruskoonin harmiksi
- importexportNyt oli kai kyse perinneruokalajeista, oikein vanhoista ja mahdollisimman suomalaisista. Miten sitä suomalaista jäätelöä tehtiin 200-300 vuotta sitten? Tai jo sitä ennen? 
 Vuonna 1922 italialainen Magin perhe perusti Suomen ensimmäisen jäätelönvalmistuslaitoksen, Helsingin jäätelötehtaan.
 Mistä sitä suomalaista jäätelöä muuten saa nykyisin?
 
- Kokki vainRuokajuomana kotikalja. 
 Alkusnapsi: Koskenkorvan Viinaa 2 cl eli puolikas snapsilasillinen. Tai vaihtoehtoisesti Jaloviinaa.
 Alkuruoat: sillifileitä, ruisreikäleipää, voita (mieluiten kirnuvoita mutta saatavuus on nykyisin huono), tuoretta tilliä ja keitettyä kananmunaa
 Pääruoka: keitetyt perunat ja Karjalanpaisti.
 Jälkiruoka: karpalokiisseliä kermavaahdon kanssa (on tosin venäläisvaikutteinen jälkiruoka mutta ollut suosittu Suomessakin jo kauan sitten)
 Jälkiruokasnapsi: Mesimarjalikööriä 4 cl
- Pohjan-AkkaSe on peräpohjalaista, koska ohra menestyy pohjoisessakin...samoin kaura...ruis on vissinki hankalampi. Venhä häätyy tuua ulkoa, samoin riisi ja hirssi. tattari vois menestyä, mutta kuka sitä söis. 
 resähti: Sekotethan ohrajauhojen sekhan vähän suolaa. Sitten lirhautethan tilkka kraanavettä, että tullee semmosta ei kovvaa, eikä pehmeää taikinaa. Semmosta sopivaa, enämpi kovvaa. Kiehuhvan, suolala maustethun vethen tiputelhan semmosia litteitä vajaan kymmenen sentin levysiä kakkoja. Kun net klöntit nousee pinthan, on kypsää. Syyhän voin kans syvästä taltriikista, vähän vesilientä höystheenä.
 Verikakkojaki voi pruuvata jos on tuoretta verta. Niissä on kolestroolia.
- potut pottuinaTuppipotut ja läskisoosi,hiivaleipä juomana maito, ruokaryyppynä koskenkorva. - importexportEi nyt millään maitoa ja koskenkorvaa samalla aterialla! 
 
- Mitä meinaaSiis ootteko nyt ihan tyhmiä. Perinneruualla meinataan, missä se ruoka on alunperin kehitetty. Minusta karjalanpaisti poronkäristys jne on kehitetty ALUNPERIN Suomessa, joten ne on suomalaisia perinneruokia!!! - Poronkäristys on taatusti vanha Suomalainen perinneruoka mutta onkohan silloin vielä Suomessa tunnettu perunamuusia...? Vai onko alkuperäisessä poronkäristyksessä käytetty jotakin muuta lisuketta? 
 
- mävaaaannnnKunnollista poronkäristystä ja pottumuusia niin jo on kumma jos ei rupee maistuu.Karjalan piirakoita.hyvin tehtyjä, niitäkin kun on paskoja,tollanen ruoka niin kyllä varmasti pitäs maistua.Lapista vielä lihat ja makkarat ja leivät 
- qwertqwertkarjalan paisti anukseenne,itsekkään en liiemmin pidä ja ulkomaalaiset eivät siitä niin paljoa kanskaan pidä kun esim.poronkäristys - ihime valittajamitä sinä ite sitten laittasit tarijolle, kyllä kait se joku muukin käy ku karjalan paisti. Poron käristys on kai jo liianki tunnettua ulukomaillaki nykyään. 
- tyntäkääMielestäni tällaisen nimimerkin käyttäjä elää 1990 lukua silloin oli jotain kun käytti qwert-nimimerkkiä, mutta nyt olet ääliö olet pysähtyneisyyden ajan olio. etkö voi elää tätäpäivää vai oletko juurin saanut koneen ja oppinut näppäimiä käyttämään.- 
 Mutta ruuasta puheen ollen eikö läskisoosi ja perunamuusi kera stuuvinkin, ole aivan hyvä ruoka, maidolla ja ruis tai vehnäsellä. juustoa paksu skiiva lauantaimakkaraa. en sano HK:n sinistä koska sen maku on muuttunut aivan kamalaksi tässä parin, kolmenkuukauden sisällä, eivät vaan ole siirtäneet sen valmistusta johonkin eksoottiseen maahan maistuu kauhealle ei yhtään sille perinteiselle hk.n plöölle. Käyttävätkö märäntynyttä raaka-ainetta , jos valmistetaan villissä maassa, en syö enään sitä kaksi kertaa ostin aina sama ällöttävä maku. kertokaa muutkin onko teillä näin.
- Ubiikkityntäkää kirjoitti:Mielestäni tällaisen nimimerkin käyttäjä elää 1990 lukua silloin oli jotain kun käytti qwert-nimimerkkiä, mutta nyt olet ääliö olet pysähtyneisyyden ajan olio. etkö voi elää tätäpäivää vai oletko juurin saanut koneen ja oppinut näppäimiä käyttämään.- 
 Mutta ruuasta puheen ollen eikö läskisoosi ja perunamuusi kera stuuvinkin, ole aivan hyvä ruoka, maidolla ja ruis tai vehnäsellä. juustoa paksu skiiva lauantaimakkaraa. en sano HK:n sinistä koska sen maku on muuttunut aivan kamalaksi tässä parin, kolmenkuukauden sisällä, eivät vaan ole siirtäneet sen valmistusta johonkin eksoottiseen maahan maistuu kauhealle ei yhtään sille perinteiselle hk.n plöölle. Käyttävätkö märäntynyttä raaka-ainetta , jos valmistetaan villissä maassa, en syö enään sitä kaksi kertaa ostin aina sama ällöttävä maku. kertokaa muutkin onko teillä näin.Puhumattakaan henkilöstä, joka käyttää nimimerkkiä "tyntäkää"... 
 
- Kirjaavu sissäänmykyrokka http://fi.wikipedia.org/wiki/Mykyrokka 
- todellakin poronkäristystä taikkapa karjalanpaistia, karjalanpiirakoita.. jälkiruoaksi mämmiä... vaikka ite en siitä tykkääkkään eli ite kannustaisin vaikka niitä lörtsyjä :D ruokajuomaksi maitoa. ku mun käsityksen mukaa muualla maassa sen juontia ei niin arvosteta - ei maistuulkomaalaiselle. Tiedän, koska palattuani Suomeen vuosien jälkeen en tahtonut löytää mitään maukasta syötävää. E kalakukko, mämmi, karjalanpiirakat, makarooni laatikko y.m. sellainen miltään maistu. 
 Ainoastaan hyvin maustetut hitaasti paistetut uunirouat maistuu ulkomaalaiselle.
 Nyt vasta neljän vuoden jälkeen voin taas jotenkuten syödä "perinteisiä suomalaisia ruokia".
 
- herkutteluamenu 
 lohikeittoa ja karjalanpiirakoita munavoilla
 poronkäristys, perunamuussi ja puolukkahillo
 pannulla kermassa tai appelssiinisiirapissa lämmitetty leipäjuusto lakkahillon kera
 nam
 juomaksi olutta
- SUOSITTELEEPerinteiseen buffet pöytään laittaisin: 
 Metsäsienisalaattia
 Sillikaviaaria
 Sinappisilakoita
 Graavattua siikaa
 Lämminsavustettua lohta
 Muikunmätiä, smetanaa ja sipulia
 Savustettua hirvenpaistia ja
 Mustaherukka hyytelöä
 Keitettyä perunaa
 Ruisleipää ja voita
 *****
 Paistettuja muikkuja
 Haudutettuja kuharullia
 Poronkäristystä
 Karjalanpaistia
 Perunasosetta
 Uunijuureksia- PerlinaJälkiruuaksi ehdotan suomalaisia marjoja, mustikkaa, vadelmaa, lakkoja, ehkä herukoita: marjasalaattia, marjahyytelöä, marjapiirakkaa ja vaniljakastiketta tai maustettua kermavaahtoa. 
 Leipäjuusto ja lakat voisi myös mennä.
- idea!Täähän on suoraan ruotsinlaivalta! 
- AITOA SUOMALAISTAHyvä, että löytyi edes 1 suomalaisen ruoan asiantuntija. 
 Kaikki meidän kalaruokamme, silakoista alkaen ovat tosi hyviä ja niistä saa monipuolisia herkkuja.
 Sitten, kun sais snakarilla karjalanpiirakoita munavoin kera, niin monelta jäis hampurilaiset ym pikaruoat syömätä.
- hjk2kseAITOA SUOMALAISTA kirjoitti:Hyvä, että löytyi edes 1 suomalaisen ruoan asiantuntija. 
 Kaikki meidän kalaruokamme, silakoista alkaen ovat tosi hyviä ja niistä saa monipuolisia herkkuja.
 Sitten, kun sais snakarilla karjalanpiirakoita munavoin kera, niin monelta jäis hampurilaiset ym pikaruoat syömätä.Hei, tuossa on huippuidea. Miksei nakkikioskeilla voitaisi myydä tavallista ruokaa myös? Siis juurikin karjalanpiirakoita tai vaikka voileipiä... rieskaa jonka päällä juustoa ja makkaraa, tai ruisleipää tomaatin ja paistetun kananmunan kanssa... Oikeastaan näitä saakin kyllä "pikaruokana", mutta silloin pitää mennä päiväsaikaan torille. Paistetut muikut... slurp! :) Olisiko nakkikioskeille liian suuri vaiva hommata esim. karjalanpiirakoita joita voitaisiin myydä illalla/yöllä kaupungilla? Tuskinpa. 
- oikein oivallettunaKiitti nimimerkille taitavasta suomalaisesta menusta. Yksinkertaisesti kerrottuna ilman epäselvyyksiä. Lisähuomautuksena sanoisin tuosta metsäsienisalaatista, ja nimenomaan sekalaisista suolasienistä valmistettuna. Tässä joskus kun meillä oli amerikankansalaisia vierailulla, he olivat aivan myytyjä tuosta salaatista ja savumuikuista. 
 Tämä rouva kertoi heillä siellä olevan myös metsäsuolasieniä, mutta ovat hurjan kalliita.
 Suomalainen perusruoka – läskisoossi, ym. ovat huolella valmistettuna taatusti vaativaankin makuun erinomaista tarjottavaa
- cooliinäin se on, lisäys: paistetut silakat muusilla. 
- kaikki nakkikioskithjk2kse kirjoitti:Hei, tuossa on huippuidea. Miksei nakkikioskeilla voitaisi myydä tavallista ruokaa myös? Siis juurikin karjalanpiirakoita tai vaikka voileipiä... rieskaa jonka päällä juustoa ja makkaraa, tai ruisleipää tomaatin ja paistetun kananmunan kanssa... Oikeastaan näitä saakin kyllä "pikaruokana", mutta silloin pitää mennä päiväsaikaan torille. Paistetut muikut... slurp! :) Olisiko nakkikioskeille liian suuri vaiva hommata esim. karjalanpiirakoita joita voitaisiin myydä illalla/yöllä kaupungilla? Tuskinpa. vähitellen katoavat kannattamattomina. Halusin viime vuonna tarjota ulkomaisille vierailleni Forssassa suomalaista pikaruokaa, mutta se voitiin unohtaa koska kaikki nakkarit oli lopetettu. 
- johtuuhjk2kse kirjoitti:Hei, tuossa on huippuidea. Miksei nakkikioskeilla voitaisi myydä tavallista ruokaa myös? Siis juurikin karjalanpiirakoita tai vaikka voileipiä... rieskaa jonka päällä juustoa ja makkaraa, tai ruisleipää tomaatin ja paistetun kananmunan kanssa... Oikeastaan näitä saakin kyllä "pikaruokana", mutta silloin pitää mennä päiväsaikaan torille. Paistetut muikut... slurp! :) Olisiko nakkikioskeille liian suuri vaiva hommata esim. karjalanpiirakoita joita voitaisiin myydä illalla/yöllä kaupungilla? Tuskinpa. että kaikki nakkikioskit (pikkufirmat) lopettavat. Olisiko meidän tylsä yhteiskunta taas säätänyt vähän liikaa säädöksiä, näille pienille yrityksille, tai müuten tehnyt pienyrittäjyyden liian vaikeaksi= siis ei enää nakkikioskeja vaan vain Hesburgerin majoneesilihottavia hampurilaisia. Siis jos haluatte tätä lisää kannattaa äänestää hallituspuolueita. 
 
- ja perunamuussiatietysti!! puolukkahillon kera! - vanha kokkiSaattaisi kannattaakin, sillä amerikkalaiset ovat kiinnostuneita myös etnisistä ruokapaikoista, jota on huikeat määrät suurissa kaupungeissa. 
 Kokeilemeninen maksaa, mutta yrittäjähän ottaa aina riskin, aloittipa hän liiketoiminnan missä tahansa.
 Luonnollisesti kannattaa selvittää kaikki ravintolatoimintaan liittyvät lainkohdat ja paragrafit, koska säännöt ja määräykset ovat aivan erilaiset rapakon takana kuin meillä.
 Itse asiassa jossain suurkaupungissa suomalainen perinneruokia valmistava ja tarjoava ravintola saattaisi olla eksoottinen nähtävyyskin. Ei meidän tarvitse hävetä ruokiamme missäänpäin maailmaa, eiväthän engelsmannitkaan häpeä, vaikka saattaisi olla jopa aihetta.
 Henkilökohtaisesti en ymmärrä ulkolaisten ruokien hehkuttamista meillä, olisiko jonkinlaista alemmuuden tunnetta pelissä?
- JörnnikkäJoku kai väittää että suomalaiset kulkee heiniä kengissä ja hassu värikäs hattu päässä kesät talvet 
- oiva oivallus.. sitä ei ole kukaan vielä maininnut. Itse pidän siitä melkein enemmän kuin puolukasta joidenkin ruokien kanssa. 
 Myöskin pihlajanmarjamehu on maistamisen arvoista.
- ab1vanha kokki kirjoitti:Saattaisi kannattaakin, sillä amerikkalaiset ovat kiinnostuneita myös etnisistä ruokapaikoista, jota on huikeat määrät suurissa kaupungeissa. 
 Kokeilemeninen maksaa, mutta yrittäjähän ottaa aina riskin, aloittipa hän liiketoiminnan missä tahansa.
 Luonnollisesti kannattaa selvittää kaikki ravintolatoimintaan liittyvät lainkohdat ja paragrafit, koska säännöt ja määräykset ovat aivan erilaiset rapakon takana kuin meillä.
 Itse asiassa jossain suurkaupungissa suomalainen perinneruokia valmistava ja tarjoava ravintola saattaisi olla eksoottinen nähtävyyskin. Ei meidän tarvitse hävetä ruokiamme missäänpäin maailmaa, eiväthän engelsmannitkaan häpeä, vaikka saattaisi olla jopa aihetta.
 Henkilökohtaisesti en ymmärrä ulkolaisten ruokien hehkuttamista meillä, olisiko jonkinlaista alemmuuden tunnetta pelissä?Vasinkin jos jos tarjoilijat ja muut olisi siellä kansallispuvuissa olisis eksotiikkaa lisää ja jokuhan maksaisi jo kokemuksesta kun taustalla soisi kalevala-aiheista jne. ja baari olisi kun Jukolan pirtti, vois olla kiinnostuneita, ainakin CONAN O´BRIAN vois käydä... ja hehkuttaa lisää mainosta. 
 
- -nainen--madekeittoa 
 -paistettuja muikkuja muusi
 -kalakukkoa
 -kaalikääryleitä
 -kaalilaatikkoa
 -ruisleipää voita- KebabmanElämme Suomessa vuotta 2008. Mielestäni kansamme on monivärinen ja olemme kansainvälistyneet hurjasti. Jos ei ole pakko olla jotain 1970-luvun menua, niin tämän päivän menu voisi olla tällainen: 
 Limu, olut, sidu, jäävesi, maito, piimä
 ****
 Kreikkalainen salaatti
 Tonnikalasalaatti
 Porkkanaraaste
 ****
 Iskender Kebab
 Kasvispizza
 Kanafile keitettyjen juuresten ja parsakaalin kera
 ****
 Vanilijakermajäätelöä Marianne-rakeiden kanssa
 ( Hyla vaihtoehto)
 Kahvi
 Café Frappe
- p.p.p.pKebabman kirjoitti:Elämme Suomessa vuotta 2008. Mielestäni kansamme on monivärinen ja olemme kansainvälistyneet hurjasti. Jos ei ole pakko olla jotain 1970-luvun menua, niin tämän päivän menu voisi olla tällainen: 
 Limu, olut, sidu, jäävesi, maito, piimä
 ****
 Kreikkalainen salaatti
 Tonnikalasalaatti
 Porkkanaraaste
 ****
 Iskender Kebab
 Kasvispizza
 Kanafile keitettyjen juuresten ja parsakaalin kera
 ****
 Vanilijakermajäätelöä Marianne-rakeiden kanssa
 ( Hyla vaihtoehto)
 Kahvi
 Café FrappeTuo menu ei todellakaan kuulosta suomalaiselta, jonka voisi laittaa kokonan suomalaista kulttuuria ylistävään, hienoon ravintolaan. Siis, ei todellakaan. 
 Mutta.
 Tuo kuulostaa kyllä herkulliselta oli suomalaista tai ei.
 Tykkäät varmaan iskender kebabista? Se on minun mielestä ainakin maailman parhaiten maistuvaa ruokaa.
 Jälkiruoka osuudessakaan ei ole pahemmin moittimista.
 Hyviä herkuttelu hetkiä! ;)
- Kebabmanp.p.p.p kirjoitti:Tuo menu ei todellakaan kuulosta suomalaiselta, jonka voisi laittaa kokonan suomalaista kulttuuria ylistävään, hienoon ravintolaan. Siis, ei todellakaan. 
 Mutta.
 Tuo kuulostaa kyllä herkulliselta oli suomalaista tai ei.
 Tykkäät varmaan iskender kebabista? Se on minun mielestä ainakin maailman parhaiten maistuvaa ruokaa.
 Jälkiruoka osuudessakaan ei ole pahemmin moittimista.
 Hyviä herkuttelu hetkiä! ;)Joo, iskender kebab on mun lemppari-safka!!! 
 Eihän tuo olekaan perisuomalainen menu mutta tämän päivän Suomen jokapäiväistä arkea useissa lounasravintoloissa.
 Kuin myös, hyviä herkutteluhetkiä! ;)
- hyvä makuruoan suhteen, voitais ennä joskus yhdessä iltapalalle :-) 
- sumalaista...Kebabman kirjoitti:Elämme Suomessa vuotta 2008. Mielestäni kansamme on monivärinen ja olemme kansainvälistyneet hurjasti. Jos ei ole pakko olla jotain 1970-luvun menua, niin tämän päivän menu voisi olla tällainen: 
 Limu, olut, sidu, jäävesi, maito, piimä
 ****
 Kreikkalainen salaatti
 Tonnikalasalaatti
 Porkkanaraaste
 ****
 Iskender Kebab
 Kasvispizza
 Kanafile keitettyjen juuresten ja parsakaalin kera
 ****
 Vanilijakermajäätelöä Marianne-rakeiden kanssa
 ( Hyla vaihtoehto)
 Kahvi
 Café Frappeyök, ja pian rutkasti velttoaa ylipainoa tällä lnjalla. 
- -nainen-hyvä maku kirjoitti:ruoan suhteen, voitais ennä joskus yhdessä iltapalalle :-) Tehdään niin :) 
 
- Jorma!Olennaista on suomalainen raaka-aine. Keittokultuurit ovat saaneet vaikutteita toisiltaan iät ajat joten niissä löytyy paljon yhtäläisyyksiä ja siksi on vaikea erottua. 
 Suomen puhtaat ja maukkaat raaka-aineet ovat Suomalaisen ruoka-kultuurin perusta.
 Kalat, marjat, sienet, ruis, ohra sekä riista voisi olla hyvä lähtökohta. Valmistus ja laitto paikallisille räätälöity.
 Esimerkiksi kalakukko voi olla ulkomaalisille vaikeasti lähestyttävä herkku mutta jos uunissa haudutettu kala ja pekoni tarjoiltaisiin ruispaahtoleivällä niin vastaanotto voisi olla jo parempi.
 Kermaisen lohikeiton voisi tarjoilla siten että peruna ja liemi soseutetaan ja päälle lisätään kypsiä kalakuutioita.
 Poronkäristys ja puolukkavispipuuro voisivat kyllä toimia sellaisenaan.- caput.mortuumOlen samaa mieltä. 
 Pikemminkin pitää pohtia suomalaista ruokakulttuuria eikä niitä raaka-aineita, joita täällä luonnonvaraisesti on ikiaikoja kasvanut.
 Voiko kukaan suomalainen sanoa itseäänkään suomalaiseksi kun meidän suonissamme virtaava veri on saanut osansa muualta?
 
- Asiaan perehtynytUunipaisti, V-Suomessa tunnetaan nimellä karjalanpaisti, vatruskat eli sultsinat ts. karjalanpiirakat, Viipurinrinkeli, mustikkapiirakka, aamiaiseksi kauramämmi ja puolukat, savustettu kala ja rahkapiirakka. Siinähän sitä. 
- -------------Omassa ravintolassa kun ei olisi ensimmäistäkään ruokalajia. Eihän täysin suomalaista ruokaa ole olemassakaan. Suomalaiset on valuneet tähän maahan vasta parin vuosisadan aikana ja tuoneet ruokaperinteet kuka mistäkin. Entäs suomalainen perinneruoka? Onko esim karjalanpiirakoita on tehty jo vuosisatojen ajan? Sanotaanko näin, että suomalaiset ruoat on vasta kehittymässä. Voi mennä vuosisata jos toinenkin. - Mistäs luuletAmerikkalaisten ruokien periytyvän? 
- Pohjan-Akkauuen potun aikoin suolasiikaa, eli graavi siikaa. Muinoin lapsena ollessain siiat oli sellaisia suuria, kuin nykyään istutuslohet. Lohi on sellainen kala, että siihen kyllästyy, jos syö pitkän aikaa. Siikaan ei kyllästy. 
 Talviaikaan on syöty kuivaalihhaa, se oon sellaista helmikuun pakkasissa kuviatettua suolaista lihaa.
 Puikkopotut ovat pohjoisen ruokaa. Pyöreitä perunoita viljeltiin eläimille.
 Ohrarieska...ja näkkileipä tehtiin itse.
 kesäaikaan, mie muista, silloin ennen sotia syötiin kesäaikaan vain sitä kuivaa leipää: näkkileipää. Kesällä kun oli töitä paljon, niin ei joudettu leipomaan.
 Hillakiisseliä oli ainakin jouluna.
 Ruokajuomana oli kirnupiimä, pitkäpiimä, kotikalja tai maito.
 Kesällä tehtiin niittyjuomaksi kaljaa, myöhemmin simaa.
 Pontikkaa ei meilä päin keitetty, mutta kahvit hamstarattiin ruottista.
- --------------Pohjan-Akka kirjoitti:uuen potun aikoin suolasiikaa, eli graavi siikaa. Muinoin lapsena ollessain siiat oli sellaisia suuria, kuin nykyään istutuslohet. Lohi on sellainen kala, että siihen kyllästyy, jos syö pitkän aikaa. Siikaan ei kyllästy. 
 Talviaikaan on syöty kuivaalihhaa, se oon sellaista helmikuun pakkasissa kuviatettua suolaista lihaa.
 Puikkopotut ovat pohjoisen ruokaa. Pyöreitä perunoita viljeltiin eläimille.
 Ohrarieska...ja näkkileipä tehtiin itse.
 kesäaikaan, mie muista, silloin ennen sotia syötiin kesäaikaan vain sitä kuivaa leipää: näkkileipää. Kesällä kun oli töitä paljon, niin ei joudettu leipomaan.
 Hillakiisseliä oli ainakin jouluna.
 Ruokajuomana oli kirnupiimä, pitkäpiimä, kotikalja tai maito.
 Kesällä tehtiin niittyjuomaksi kaljaa, myöhemmin simaa.
 Pontikkaa ei meilä päin keitetty, mutta kahvit hamstarattiin ruottista.Näistä ei saa ravintolaruokia tekemälläkään. Ruokaan kuuluu mausteet ja mielestäni Suomen luonnossa on yrttejä/mausteita vaikka millä mitalla. Kukaan ei ole niitä kuitenkaan koskaan käyttänyt. Nyt olisi jo aika. Näistä pitää kehittää suomalaisia perinneruokia jota voidaan myydä myös ravintolassa. 
- Pohjan-Akka-------------- kirjoitti:Näistä ei saa ravintolaruokia tekemälläkään. Ruokaan kuuluu mausteet ja mielestäni Suomen luonnossa on yrttejä/mausteita vaikka millä mitalla. Kukaan ei ole niitä kuitenkaan koskaan käyttänyt. Nyt olisi jo aika. Näistä pitää kehittää suomalaisia perinneruokia jota voidaan myydä myös ravintolassa. Uusien perunoiden kanssa suolasiikaa. Sitten oli "voikastetta", tai kuppikastetta. Se oli sulatettua voita, mihin oli lisätty sipulia. 
 Maustepuoli oli aikasen köyhää: mustapippuri, laakerinlehti, sipuli...muistaakseni äiti laittoi niitä kaikkeen. Pari, kolme pippuria.
 Katahanmarjojahan voi käyttää lihan, ja vissin viinaki, mausteena. nokkosia myös...en tiiä muista.
 Sieniä ei täällä päin ole käytetty, se on outo juttu.
 Jos tulee herkkuruoka mieleen, niin kyllä se juontaa lapsuuteen.
 
- SisilyMenu Sisily 
 Luumulla täytetty liharulla punajuurisiivu
 juomana kossusnapsi
 Uunilahna
 (paistetut silakat, muikut)
 vaalea sitruunakastike (puolukkasurvos)
 kuoritut tilliperunat
 kostea porkkana-lantturaaste
 perunarieska
 juomana olut
 köyhät ritarit kermavaahto mansikkahillo
 juomana kahvi t. mansikkaviini- sisilyChristmas-Joy 
 - Sillikaviaari
 (2 sillifilettä, 2 sipulia, 2 dl luomusmetanaa)
 - Lohitahna (kylmäsavustettu lohi,smetana,sitr.pippuri)
 - Lipeäkala valkokastike
 - 2 tilliperunaa
 - Piparkakkurouheessa pyöritetyt aurajuustopallot
 - Mausteinen punaviini
 - Kinkku, villisikaa
 (lammaspaisti mureutettuna maidossa)
 - Porkkanalaatikko
 - Lanttulaatikko
 - Punajuurisalaatti
 - Itsetehty kermasinappi
 - Makea hyydyke (puolukka, mustikka)
 - Olut
 - Torttu
 - Kahvi
 - Lakkalikööri tai glögi
- Sisily 3sisily kirjoitti:Christmas-Joy 
 - Sillikaviaari
 (2 sillifilettä, 2 sipulia, 2 dl luomusmetanaa)
 - Lohitahna (kylmäsavustettu lohi,smetana,sitr.pippuri)
 - Lipeäkala valkokastike
 - 2 tilliperunaa
 - Piparkakkurouheessa pyöritetyt aurajuustopallot
 - Mausteinen punaviini
 - Kinkku, villisikaa
 (lammaspaisti mureutettuna maidossa)
 - Porkkanalaatikko
 - Lanttulaatikko
 - Punajuurisalaatti
 - Itsetehty kermasinappi
 - Makea hyydyke (puolukka, mustikka)
 - Olut
 - Torttu
 - Kahvi
 - Lakkalikööri tai glögiSisily III 
 - Herkkutattikeitto (tms. hyvä sieni Suomesta)
 - Voilla sivelty ruiskuorinen karjalanpiirakka
 - munavoi
 - kevyt valkoviini ja vesi
 - Kaalilaatikko ja puolukat
 - Olut
 - Marjarahka
 - Kaurakeksit
 
- pitäisiolla helposti toteutettavia ja raaka-aineet aina saatavilla....lähtisin siitä. 
- Vara-ElmoEi meillä ole mitään perinneruokia olemassakaan! Eikä tuota paskahuusin takaa kannettua mössöäkään (mämmi) lueta ruuaksi, joka sekin lienee Ruotsista lähtöisin? 
 Kateus on meidän "ruoka" joka paikassa!
- tämä onMutta perustaisin ravintolan, jossa ruoat ja menut vaihtuisivat suomalaisten perinteiden mukaan. 
 Olisi erikseen esimerkiksi joulunajan menu. Kesäisin tarjoiltaisiin tyypillisiä grilli ruokia, makkaraa, joitain alkoholijuomia ja olisipa silloin myös Turusta tuttu käsite, laivaravintolakin auki, jossa varttuneimmat saisivat baarissa käydä.
 Kun suomessa olisi laskiainen, olisi laskiaispullia myynnissä myös ravintolassa, pääsiäisenä menu sisältäisi erikoisuutena mämmiä.
 Koristelut sisältäisivät tietysti jouluna joulupukkeja, tonttuja, poroja ja erityisellä taululla korostettaisiin Suomalaisia perinteitä jouluun - tai pääsiäiseen, laskiaiseen jne. - liittyen.
 Tälläinen todellisuudessa vaatisi paljon aikaa ja rahaa joten se tuskin on mahdollista. Tämä on vain pieni osa kuvitelmastani kyseisestä ravintolasta. Sinnehän voisi keksiä vaikka mitä!
 Ja itse ravintolakin olisi hyvin kotimainen. Tapetteja ja mattoja myöten. Niin joulunkin saisi tuntumaan oikealta, suomalaiselta joululta, kuusta myöten.
 Jossakin taululla voisi esitteillä olla kolme tavanomaista suomalaista perhettä jossa he kertovat omasta joulunvietostaan kotisuomessa. :)
- fish watervaekkaki englaniksi 
- pappa neuvooLiha-peruna kukko, karjalan piirakat, karjalan paisti keitin perunoilla tai muusilla, riisi- ja peruna pyöröt (=kukkoset), patakukko, ruisleipä, riisivelli, -puuro (keitettynä tai uunipuurona), perunavelli, hernerokka (uunissa haudutettu), naurishaudikkaat, aladobi, ruis-puolukkapuuro, läskisoosi, tirripaisti (=sirveli), liha-perunalaatikko, liha-makaronilaatikko jne. 
- ichigo-79Ehdottomasti ja sen kanssa höyrytetyt potun NAM NAM^^ 
 Ja sitten tietysti kaali kääryleet puolukka hillolla,
 unohtamattakaan silakka file pihvejä :D !!!
- ansku81perus suomalaista ruokaaa esim.... 
 jauhelihakasiketta ja perunaa..lihakeittoa ..makkarakastiketta jne....
- kala kunniaanKala on ulkolaiselle parasta, mitä suomesta saa. Silakkaa paistettuna ja pihvinä, rullina, suutarinlohena. Muikut savustettuna. Lohi graavattuna. Ahvenfileet tai ahvenkeitto - nam. Karjalaiset uunipadat. Kaikki pitkän kypsennyksen vaativat jopa poro - mutta kylmäsavustettuna. Mäti. 
 ... Siinä niitä aluksi
- Toisinaan täälläovat valitettavasti mauttomia ulkomaiseen makuun, jo eurooppalaiseen, puhumattakaan muitten maanosien ihmisten makuun. Näin juuri esim. karjalanpaisti (huom. kirjoitetaan yhteen) ja karjalanpiiraat. Suomalaiset hienot graavatut ja savukalat arveluttavat. Mutta kun oppivat , tykkäävät. Myös meidän kaalilaatikkomme miellyttää. Suomalaisia hapanmaitotuotteita (niin piimää kuin kermaviiliä ym.)monet jäävät kaipaamaan. Täällä on moitittu poroa Eräs tuttavani maailtalta sanoi saatuaan poronfiletta, että parasta milloinkaan saatua pihviä.(Kokki en valitettavasti ollut minä). Kyllähän ulkomaiset ammattilaiset arvostavat meidän maukkaita juureksia, kasviksia, marjoja ja järvikalaa. 
- aliarvioivatOmaa ruokakulttuuriaan ja antavat muiden tehdä samoin. Joka jeesuksen pääsiäinen iltapäivälehtien toimittajat syöttävät ulkolaisille mämmiä potan näköisestä kupista, kertomatta mitä se on. Minusta se ei ole erityisen hauskaa. 
 Suomalaisten perinneruoat perustuvat aika pitkälle riistaan ja niihin kasviksiin jotka säilyvät edes jotenkin yhdeksän kuukautta. Suomessa kun sattuu olemaan suhteellisen pitkä talvi, eikä kaikkia eksoottisia kasveja voi poimia puista ympäri vuoden, on ruokavaliomme muodostunut olosuhteitten pakosta sellaiseksi kuin se on. Aika ihmeellisiä ruokia syö myös muut ääriolosuhteissa asuvat kansat, esim. Eskimot tai Austraalian Aboriginaalit.
 Toisaalta ei Suomen talvessa menneinä vuosisatoina millään idulla olisi edes pysynyt hengissä, tulee sellaisilla safkoilla ulkona kylmä.
- ValitettavastiSuomi on niin pitkään ollut pula-ajan maa ja vasta niin hiljan lakannut sitä olemasta, että täällä myös omat perinneruoat ovat varsinaisia pula-ajan tuotteita. Pettuleipää ja talkkunajauhoja, puuroja, velleja, toki kalaa ja riistaa - mutta nekin varsin alkeellisella tavalla valmistettuna. 
 Ei noista ruoista mitään ravintolamenyitä rakenneta ulkomailla. Kaikki kansainväliseen makuun sopivat perinteisemmät ruoat Suomessa ovat peräisin varakkaimmista ja pitemmän asutushistorian omaavista naapurimaistamme, etenkin Ruotsista ja Venäjältä. Enkä nyt puhu nykyajan kotkotuksista kuten "pitsasta" ja "kebabista".- jam jamKokeiles joskus kuinka hyvää saat kun lisäät tilkan talkkunajauhoja pehmeän kermaisen puolukkarahkan joukkoon 
 
- parasta.on mikro pizzat ja hese ruoka. 
- näitäPaistetut silakat 
 Liha-juurespata
 Graavi lohi
 Paistettu kuha
 Lihapyörykät
 Kanaviillokki
 Tilliliha
 Kalakeitto
 savusiikaa
 hernekeitto palvikinkun kanssa
 sopivat salaatit, perunat ja juomat (älä unohda piimää)
 juustoleipää, ruisleipää, näkkileipää
- vanha salakuljettajaSuutarin soossi 
 ja
 Läskisoossi
- _jusssiiii_no jotain suomalaisia ruokia.. 
 peruna makaroni karjalanpaisti
 särä(lampaanliha peruna puukaukalossa)
 ruisleipä
 karjalanpiirakat
 normaalia perunaa tai muusia(ei ranskalaisia)
 makaronilaatikko
 kaalilaatikko
 kalakeitto
 jauhelihakeitto
 nakit muusi
 hernekeitto sipulimurska sinappi hk sininen=)
 uunimakkara
 lettuja hilloa
 siinäpä noita muutamia....
- perinteikäskossua kyytipojaksi - sano puliukkovanhin tunnettu säilyke ruoka 
- kokki.ssano puliukko kirjoitti:vanhin tunnettu säilyke ruoka no voissa paistetut muikut ja peruna muusi....alkupaloina graavilohi voileipiä...jälkärinä..vadelma kohokas..ja noitahan riitää kotimaisia herkkuruokia joita ei esm:usassa saa koskaan...esm.ruisleipä.jota moni sielläkin ihanoi kun maistaneet.et silee 
- kultivoitukokki.s kirjoitti:no voissa paistetut muikut ja peruna muusi....alkupaloina graavilohi voileipiä...jälkärinä..vadelma kohokas..ja noitahan riitää kotimaisia herkkuruokia joita ei esm:usassa saa koskaan...esm.ruisleipä.jota moni sielläkin ihanoi kun maistaneet.et silee tönkkösuolattuja muikkuja, rieskoo ja piälle kokkelpiimee.Jäläkiruuaksi talakkunoo ja tirri 
 paistia.
 
- hjk2kseRieskaa ja suolalohta... auuh! :q 
 Kunnon ruuaksi voi olla pottuja jollain kastikkeella.
 Jälkiruuaksi pullakahvit taikka jotain marjasoppaa.
 Karjalanpiirakat on hyviä kanssa.
 Tässä muita omia herkkuruokia: lummuusi (aladobi), karjalanpaisti, lohikeitto, hernekeitto, ...
 Ulkomailla tein kaverille synttäribilelahjaksi makkarasoppaa, ja hyvin maistui.
 Ihmeellistä että pitäisi jotain poropateeta jollekin Berlusconille syöttää, eihän semmoista kukaan syö täällä... :)- hjk2kseLisäksi... paistetut silakat ja muikut, savukala, riisipuuro kiisselin ja/tai kanelisokerin kanssa, sienisalaatti, kaikki marjat myös semmoisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa, paistetut sienet, lätyt, pannukakku, ... 
 Nämähän ovat kaikki näitä tämmöisiä aivan perusruokia joita osaa tehdä melkein kuka vain. Ja ovat vielä mahdottoman hyviä. On kummallista ettei niitä arvosteta kun puhutaan suomalaisen perinteen mainostamisesta ulkomaille. Hienot ravintolat pilaavat hyvät perinteet tekemällä näistä jotain erikoisversioita joita ei kukaan tee normaalisti... Erittäin paljon onnea matkaan jos meinaat Suomi-ruokaravintolan pistää pystyyn. :)
 Ja jos neuvoa kaipaat lisää, kysy joltain perinteiseltä ison pohjalaisperheen emännältä, niin saat hyviä ruokavinkkejä. Omin voimin pidetään häät ja hautajaiset, eikä kenelläkään jää taatusti nälkä kotiin lähtiessä. :)
 
- ......En jaksanu kahlata kaikkia tekstejä läpi mutta mutta... 
 Mykyrokkaa tarjoisin...kuullostaa kamalalle ja aineksia jos lukee niin vielä kamalammalle mutta AH niin hyvää...
 Muikkukukkoa... karjalanpiirakoita(joita juuri ite tein)... Kaikkea mitä muu maailma vihaa:D- m.j.hRok, rok! Mualiman paras ruoka, joka on parhaimmillaan uudelleen lämmitettynä... vesi jo herahti kielelle! 
- ........m.j.h kirjoitti:Rok, rok! Mualiman paras ruoka, joka on parhaimmillaan uudelleen lämmitettynä... vesi jo herahti kielelle! uuvvellee lämmitettynä monasti ;) 
 
- SilvuplenLäskisoosi. 
- mammamiiaaTietenkin ihana perunamuusi ja lihapullat ja paljon sipulia!!!! 
- Spamia eli "nötköttiä...Koska USA:ssa menee nyt tosi huonosti, he syövät 
 paikallista "nötköttiä", jonka nimi on Spam.
 Amerikassa se on lama ajan perinne ruoka, säilyke, joka sisältää sianlihaa, perunajauhoja, sokeria, suolaa, vettä, nitraatteja ja mausteita.
 Yksi Spam -tökki maksaa 1,90 euroa.
 Spam tehtaan vieressä olevalla teurastamolla teurastetaan 19000 sikaa päivässä, ja yhdessä työvuorossa purkitetaan 150000 tölkkiä Spamia.
 Samoin papujen, riisin ja makaronin kulutus Jenkeissä on nyt lisääntynyt ihmityen yrittäessä syödä halvemmalla. (Kauppoalehti 17.11.2008)- mitäpä"nötkött" on suomeksi? 
- sikanautaa?mitäpä kirjoitti:"nötkött" on suomeksi? No eiköhän se nötkötti ole suomeksi sikanautaa. Sitä saa Suomessa tölkeissä. Aiemmin se oli paremman laatuista, mutta nyt mitä lie. 
 No vastaavaa kai on tämä amerikkalaisten Spam, tosin siinä kai lie vai sikaa.
 Voise olla ihan hyvääkin, koska siellä se käy nyt hyvin kaupaksi.
 Meikäläistä sikanautaa ei kai Suomessa enää syö juuri kukaan.
- kunpasikanautaa? kirjoitti:No eiköhän se nötkötti ole suomeksi sikanautaa. Sitä saa Suomessa tölkeissä. Aiemmin se oli paremman laatuista, mutta nyt mitä lie. 
 No vastaavaa kai on tämä amerikkalaisten Spam, tosin siinä kai lie vai sikaa.
 Voise olla ihan hyvääkin, koska siellä se käy nyt hyvin kaupaksi.
 Meikäläistä sikanautaa ei kai Suomessa enää syö juuri kukaan."nötkött" ei todellakaan ole "sikanautaa", vaan "nötkött" = naudanliha - kirjaimellisesti ja sananmukaisesti. "Nöt" on "nauta" ja "kött" on "liha". 
 "Sikanauta" olisi sitten ruotsiksi jotakuinkin "grisnöt", joskaan sellaista sanaa ei käytetä, kun ei koko tuota säilykettäkään Ruotsissa ole. Voisi olla myös "fläsk- och nötkött", mutta kun ei sikaa ja nautaa sotketa yhteen säilykkeissä, korkeintaan tuorejauhelihana.
 "Corned beef" (englantia) tarkoittaa myös purkitettua naudanlihaa.
- käännöskunpa kirjoitti:"nötkött" ei todellakaan ole "sikanautaa", vaan "nötkött" = naudanliha - kirjaimellisesti ja sananmukaisesti. "Nöt" on "nauta" ja "kött" on "liha". 
 "Sikanauta" olisi sitten ruotsiksi jotakuinkin "grisnöt", joskaan sellaista sanaa ei käytetä, kun ei koko tuota säilykettäkään Ruotsissa ole. Voisi olla myös "fläsk- och nötkött", mutta kun ei sikaa ja nautaa sotketa yhteen säilykkeissä, korkeintaan tuorejauhelihana.
 "Corned beef" (englantia) tarkoittaa myös purkitettua naudanlihaa.Nötkötti on kansanomainen nimitys sikanauta säilykkeelle, joka ei myöskään enää ole pelkkää 
 sikanautaa, vaan jotakin sakeutettua
 teurastamon jauhettua roipetta, siis täyttä paskaa, jota ei enää sivistynyt ihminen voi syödä.
 Amerikkaan vaan kaikki tuo paska Suomesta.
 Siellä ne köyhät mustat kuulemma syövät nälissään jopa koiran makkaraakin, ei pelkkää Spamia.
 
- atomi tai vetyyksi ateria voisi olla kunnon aito lihapiirakka kahdella nakilla ja mausteillan tai sitten kananmunalla ja kinkulla.Vaikka suomessa se mielletään usein grilliruoaksi. ulkomaalaiset ystäväni ovat pyytäneet niitä tekemään,kun ovat aikaisemmin suomessa lihiksiä syöneet. - AntaumuksellaPorilaiset on kans hyviä 
 eli perinteisesti kunnon siivu jahtimakkaraa rapeiden paahtoleipäsiivujen väliin ! Ehdottaman hyvää olusen kanssa nautittuna illan hämyssä
 
- Jos pitäisi suomalainen menu suunnitella, niin se tulisi sisältämään ainakin suomalaisia kalaruokia. Annokset olisivat reiluja ja yksinkertaisia, ei turhia hörsötyksiä koristuksina. 
 Kolmen ruokalajin ala carte-menu voisi koostua vaikkapa jostakin tämmöisestä:
 Alkuruoaksi vaikka karjalan piirakoita munavoilla tai graavisiikaa, ruisleipää ja voita. Sesonkiaikana myös uusia perunoista voisi olla siian lisänä.
 Pääruoaksi savuporoa, rosvopaistia tai Lemin särää. Tosin tuo särä on nykyään suojattu nimike, sen käyttäminen USA:ssa ei välttämättä olisi ihan yksinkertaista.
 Jälkiruoaksi joku marjajäädyke, puolukkaa, karpaloa tai lakkaa kermavaahdon kera... Tai sitten mustikkakukko vaniljajäätelöllä.
 Snapsiksi siian kanssa pontikkaa, ruokajuomaksi suomalaista olutta. Jälkiruoan kanssa kahvit.
- MämmeliMustaa makkaraa Tampereelta ja mämmiä jälkiruoaksi. Ei tule nälkä sen jälkeen, vaan huikea jano! 
- tirisoosiaainakin ja luusoppaa ja korviketta - Tarkoittaakoetta ensin holomuusi, sitten holocaust? 
 
- eurotettuKuusikymmenluvulla äidilläni oli tapana keittää lopuista hapanleivistä syötävää, kerran pari viikossa. Se oli yllättävän hyvää voisilmän kera ja ruokaa ei mennyt haaskuuseen. Jälkiruoaksi oli 
 talkkunaa kylmään piimään saostettuna ja päälle ripaus sokeria - olipa sekin hyvää!
- pitää ollapettuleipää, talkkunaa, nokkosia ja ohralimaa sekä suolasilakoita ja veriruispalttua! Siitäpä nykiläiset tykkäisivät! Rahantuloa ei voisi estää! 
- Santeri XLuonnollisesti suomessa kasvaneista raaka-aineista, hyvää ja laadukasta ruokaa. 
 Aitoa suomalaista tarkan määritelmän ruokaa tuskin edes onkaan, nykypäivänä eletään crossover-menttaliteetilla eli kaikkea sekoitetaan keskenään.
 Hyvä suomalaisuudella myyvä keittiö jenkeissä olisi täten paikallisella tyylillä rakennetut annokset joihin on laitettu paljon suomalaisia raaka-aineita sisältäviä kokonaisuuksia.
- .-.perunamuusia ja lihapullia oi nams (: 
 tai sitte jotakii possunlihaa (jossa ei läskiä)
 ja muussia ja jotakii pippurikastikejuttua, nam !
- dixPoronkäristystä, ryynimakkaraa, karjalanpiirakoita, mämmiä, hernekeittoa, raparperipiirakkaa, karjalanpaistia, kylmäsavulohta (en kyl tiiä onko suomalaista vai missä keksittyä), pihlajanmarjapiirakka, puna- musta- ja valkoherukka mehut ja piiraat... käyttää vaa mielikuvitusta:) 
- foodii2Salmiakista valmistetuja jälkkäreitä, perinteiset joululaatikot ja maksalaatikko... apuva koko ajan keksii lisää!!! Ruisleipää, lohikeittoa, suomalaiset kalat yleensäkin. Paistettua siikaa/kuhaa/ahventa ja siihen kylkiäiseksi pannulla haudutettuja punajuurikuutioita, nam. Silakat, muikut.... 
- örh!Tönkkösuolattuja muikkuja ja kossupakkasesta:)) - huh huijaa---...---...---...---... 
 
- Perusainekset: marjat, sienet, kala, riista (voipi olla haastavaa poroa maailmalta löytää), ruis. Peruna, lanttu & nauris. 
 Eli esim. ruisjauhossa & voissa paistettuja muikkuja viimeisen päälle tehdyllä perunamuussilla. Graavilohi. Hernekeitto. Karjalanpiirakoita. Karjalanpaisti, riistawellington ruistaikinassa marjaisalla kastikkeella. Leipäjuusto, pannukahvi, yhden tähden jallu. Ja juuri uunista tullutta ruisleipää.
 Ehkä joku rössypottu/mykyrokka/talkkuna jne. sinne menun väliin, mutta en odottaisi noille kovin suurta kaupallista menestystä.
 Skandinavia tai Venäjä Suomi voisi olla varmempi valinta, luulen :)
- borsh-keittoBorsh keitto 
- kullinaristiVälilihaa valkovuoto kastikkeella,jälkiruuaksi 
 kakkelperin marjoja- jjkjMitähän siihen kuuluu alkuruoaksi? 
 
- erä mieskoti ruokaa ei voita mikään kunnon peruna muussi ja mummon lihapyörykät 
- hyväääUuniperunalanttulaatikko, johon kuuluu vielä porkkanaa ja sianlihankylkeä, sipulia, maustepippuria, haudutetaan uunissa 3 tuntia. parempaa ei ole! Ruisleipää vielä tietenkin kunnon täysmaidon kera 
- K-pääepäilyttävän näköinen rössypottu, huippua! Jankkia kans voitaisi tarjoilla? 
- Karjalanpaistilla ja muusilla aloittaisin. Piimä kyytipoikana. Ohraryynivelliä ainakin jossakin välissä ja limppimaitoa pitää jokaisen kerran elämässään maistaa:ihan maitoa ja vehnäjauhoklönttejä eikä mitään raskaampaa sekaan. 
- AntaumuksellaKiva että aiheesta keskutellaan ! Suomeahan ei tunneta kulinaristisena maana vaan meidät yhdistetään lähinnä Skandinaaviseen keittiöön. 
 Parhaita makuja meiltä on tietenkin marjat,sienet, kalat, jokirapu, viljasika JA HUOM OSAAMISTA näiden laittamiseen löytyy !!!!
 Hyvin on maistunut Lipstikkakeitto, Loimu- tai savulohi keväisen korvasienimuhennoksen ja uusien tilliperunoiden kera, jälkkärinä kesän ensimmäiset mansikat .....- NÄLKÄNENUUNIMAKKARA JA PERUNA MUUSI. SE ON LYÖMÄTÖN MENUU . RUOKALASSA TYÖSKENNELLESSÄNI IHMETELTII TÄN RUUAN VETOVOIMAA , SILLOIN OLI KOKO KYLÄ LIIKKEELLÄ, JA TOINEN ON PYTTIPANNU . 
 
- lonkkisSe on niinkin herkullista kuin HK_sininen ja KARJALA 
 olut, nam
- kurinanistimites ois perinteinen jauhomakkara päältä lämpösenä ja sisältä kylmänä huuhdottuna alas oluella. olis ainakin sitä kesän tunnelmaa. 
- Maksis MasaKoskenkorvaa alkusnapsiksi 
 Kotikaljaa tai kirnupiimää ruokajuomaksi
 Muikkukeittoa alkuruoaksi
 Ruisleipää & voita
 Maksalaatikkoa & puolukkahilloa
 Punajuurisalaattia
 Korvapuusteja ja kahvia
- aziraalPitsa ja punkku.. kui nii mukamas, siinä on ruoka verraton.. Tietty karvakäsien kepappi.. jälkkärinä on oivallinrn,,nam 
- aziraalTiedätkö milaisen äänen pitää pimppakarva pudotessaan latialle ....thyi,,, et sillai 
- hgjhpitäs listalta löytyä ehdottomasti. 
 Jälkiruoaksi suklaatorttua mansikkahillolla ja sitruunakastikkeella.
- vaha piikaVanha suomalainen ruoka on suosinut juureksi. Vihannekset kasvoivat karusta ympäristössämme heikommin. 
 Maitokin on melko uusi tuote. Perinteisesti ainakin Savossa juotiin kaljaa, arkena kotikaljaa. Humalaa viljeltiin siellä täällä. Hassua, että kutsumme nykyään alkoholipitoisen kaljan tuomaa hilpeys tai potutustilaa humalaksi.
 Perunat on varsin tuore keksintö. Nauriit ja kaalit olivat aiemmin suosittuja. Viljoista ruis oli ehdoton ykkönen.
 Kalaa on syöty myös paljon, elämmehän tuhansien järvien maassa.
 Marjoista mustikat ja puolukat ovat olleet ehkä pisimpään suomalaisessa ruokapöydässä. Puolukka säilyyy survottuna ja kylmässä hyvin talven yli. Lapset lähetettiin usein marjoja hakemaan, sillä välin kun perheen emäntä leipoi leipää ja muuta. Mustikkapiirakka tehtiin ruistaikinaan.
- on samallakehitysasteella kuin Afrikan kaikkein alkukantaisimman kylän perinneruoka. Jotakin juuria ehkä. 
- ovat:- lihapullat 
 - lindströminpihvi
 - pyttipannu
 - lasimestarinsilli
 - suutarinlohi
 - kaalikääryleet
 - joulukinkku
 - maksalaatikko
 - hernekeitto
 - laskiaispulla
 - graavilohi
 - puikulaperuna
 - poronkäristys
 - ryynimakkara
 - lenkkimakkara
 - läskisoosi
 - perunamuusi
 - etikkapunajuuret
 - mätitahna...
 Kaikki herkullisia syötäviä.
 Ja kaikki meille - RUOTSISTA tulleita...!
- Vaikutus testattuKunnon kyrsä lenkkiä, joka olis tehty vain aisoista ja vauhtipusseista. Juomaksi pullo Kossua mieheen tai naiseen. - ...Mihin unohtui vanha kunnon mutti? 
 Niin hyvää, pannulla voissa paistettuna:)
 
- MatsutakeTässäpä osuva kannanotto suomalaiseseen ruokakulttuuriin: 
 http://www.agronet.fi/cgi-bin/dcforum/Agronet_keskustelukanava.cgi?az=show_thread&om=2592&forum=DCForumID3- TotuudenpuhujaSuomalainen ruoka ja ruokakulttuuri on surkeinta koko maapallolla! Mongoliassa ja Papua-Uudessa Guineassa sekä Amazonian viidakossakin alkukantaisilla heimoilla on korkeampitasoinen ruokakulttuuri kuin vielä puussa istuvilla suomalaisilla. 
- Emigrantti*Totuudenpuhuja kirjoitti:Suomalainen ruoka ja ruokakulttuuri on surkeinta koko maapallolla! Mongoliassa ja Papua-Uudessa Guineassa sekä Amazonian viidakossakin alkukantaisilla heimoilla on korkeampitasoinen ruokakulttuuri kuin vielä puussa istuvilla suomalaisilla. Täällä on tosiaankin niin surkea ruokakulttuuri, että olen päättänyt muuttaa Tallinnaan. 
- eivät ymmärräruoasta mitään. 
 
- vaikkapakauralimaravintola Fifth Avenuelle. Ja jälkiruoaksi talkkunajauhoja. 
- makumuistojaLapsuuden kodissani paistettiin kokonaisia nauriita syksyisin leivinuunin arinalla. Niitä syötiin suoraan tuhkaisesta kuorestaan voin ja suolan kanssa. 
 Uunituore ohrasta tai kaurasta leivottu hiivaleipä on myös jäänyt mieleen aivan erityisen maukkaana.
 Kakkutaikinasta tehdyt leivokset, joiden pinnalla oli valkoista lohkeilevaa kuorrutusta. Pohja paistettiin uunipannulla ja leikattiin neliöiksi. Olen joskus yrittänyt jäljittää reseptiä, mutta turhaan, ehkä se on olemassa. Isöäitini leipoi niitä 50-luvulla, sen jälkeen ei ole tullut vastaan.
- SuomiTarjoilisin poronkäristystä perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.jälkiruokana olisi mustikkakukko kermavaahdon kera.supisuomalaista! 
- AnonyymiEsimerkiksi 
 Karjalan piirakka
 Kalakukko
 Salmiakki
 Lanttulaatikko
 Graavilohi
 Leipäjuusto
 Hernekeitto
 Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä monista perinteisistä ruoista, joita etniset suomalaiset ovat keksineet.
- AnonyymiKarjalanpaisti ja karjalanpiirkat sekä kermainen lohikeitto. 
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- Sanna Marin teki sen, mihin muut eivät pystyneet - sote kerralla maaliinYli 15 vuotta Suomessa vatvottu sote-uudistus meni lopulta läpi Sanna Marinin hallituksen aikana. Edeltävät hallitukset738064
- Marinin hallitus hyväksyi soten (105-77) vuonna 2021vastaan äänesti Kok, persut, KD, Liike Nyt. Nyt on sitten käynyt niin kuin on käynyt. Pääkirjoitus: Sanna Marin jätti905727
- Enää viisi yötä Sannan kirjaanIhan täpinöissään tässä odotellaan. Vaikea pysytellä aloillaan, kun koko ajan tekisi mieli jo kirjakauppaan rynnätä, mut413862
- Pikkupersu osoitti olevansa hieman yksinkertainen"Heikosti älykkyystesteissä pärjänneistä lapsista tulee muita todennäköisemmin ennakkoluuloisia ja konservatiivisia", uu903624
- Sanna-kulttilaiset hehkuttaa edelleen Marinia, vaikka esim. Sote oli susi jo syntyessäänmutta kulttilaiset eivät ole järjen jättiläisiä, ja sanoihin Lasse Lehtinenkin, että Suomessa on pohjoismaiden tyhmimmät393294
- Kannattaako suomalaisen duunarin enää äänestää vasemmistopuolueitasillä eivät ne tunnu kovasti ajavan suomi-duunarin etuja. Jos katsotaan Vasemmistoliittoa, niin sehän on ihan feministi523233
- Lehtinen: "Oli demareidenkin onni, että valkoiset voittivat sodan 1918"Lasse Lehtisen mukaan vasemmalla on radiohiljaisuus hänen uutuuskirjastaan, "Läheltä piti. Kansakunnan hurjat hetket" L1112965
- Jos on heikkolahjainen ja laiska koulupudokas, niin silloin äänestää vasemmistopuolueitanäin tämä on käytännössä aina mennyt. Jos ei älyä ole paljon suotu, niin ei silloin inssiksi opiskella, vaan päädytään212940
- IL - 100 000 potentiaalista sotilasta pakeni Ukrainasta!"Ukrainasta nuorten miesten joukkopako Liki 100 000 asevelvollisuusikäistä miestä on poistunut Ukrainasta parin viime k442821
- SDP:n valtuutettu valehtelee koulutuksensaSDP:n helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Mahad Ahmed käyttää maisterin titteliä suoritettuaan 60 opintopisteen epäviral962815