Jos sinun pitäisi kehittää menu johonkin täysin suomalaiseen ravintolaan, joka perustettaisiin esimerkiksi USA:han, mitä ruokia tarjoilisit?
Mitkä ovat mielestäsi aitoja suomalaisia ruokia, joita voi ylpeydellä esitellä ulkomaalaisille, kuliranistisina elämyksinä?
Aidosti suomalaisia ruokia!
166
25047
Vastaukset
- ja sitten
mustamakkara.
- ihminen.
Valintasi ovat maan mainiot.
Kyseessä on silti suomi24:n ylläpidon epätoivoinen yritys saada aikaan keskustelua. Ja onnistuihan se taas kerran siitä.
Suomalaiset ovat niin yksinäisiä, että lankeavat mihin tahansa, jotta leikkivät sosiaalista. - Naminomi
ihminen. kirjoitti:
Valintasi ovat maan mainiot.
Kyseessä on silti suomi24:n ylläpidon epätoivoinen yritys saada aikaan keskustelua. Ja onnistuihan se taas kerran siitä.
Suomalaiset ovat niin yksinäisiä, että lankeavat mihin tahansa, jotta leikkivät sosiaalista.ja lenkkaria persikseen. Mämmiä naamaan ja kuolaa leualle. Kaatunut olutpullo housun sivutaskussa ja grillissä palaneet sormet.
- Kokki kolmonen
Naminomi kirjoitti:
ja lenkkaria persikseen. Mämmiä naamaan ja kuolaa leualle. Kaatunut olutpullo housun sivutaskussa ja grillissä palaneet sormet.
http://www.julkkikset.fi/forum/index.php/topic,4082.0.html
Kokki kolmonen kirjoitti:
http://www.julkkikset.fi/forum/index.php/topic,4082.0.html
läskisoosi ja pottumuusi
- nopsu13
juustopaistia,kampsupaistia,salmiakkia jne..
- ovat?
Keitetyt suolasilakat ja kuoriperunat?
Tässä tarjottu 'mustamakkarakin' tunnetaan maailmalla, missä veriruokia tarjotaan suolessa.- kannattanee
Hankkia käsiinsä mahdollisimman paljon suomalaisia perinneruokia käsitteleviä kirjoja. Eiköhän noita mahtane löytyä melkoinen liuta, eriasia olisivatko kuinkakin kaupallisia amerikan malliin.
Jenkit kun tykkäävät meille oudoista sapuskoista, kuten paahdetuista marshmelloweista ja maapähkinävoista ja lukuisista muista kummallisista, mutta heille tavallisista makuyhdistelmistä. - ja ranskalaiset
kannattanee kirjoitti:
Hankkia käsiinsä mahdollisimman paljon suomalaisia perinneruokia käsitteleviä kirjoja. Eiköhän noita mahtane löytyä melkoinen liuta, eriasia olisivatko kuinkakin kaupallisia amerikan malliin.
Jenkit kun tykkäävät meille oudoista sapuskoista, kuten paahdetuista marshmelloweista ja maapähkinävoista ja lukuisista muista kummallisista, mutta heille tavallisista makuyhdistelmistä.,tai perunamuusi ja silakat,mustamakkara ja puolukkahillo,makaronilaatikko,kaalilaatikko,makkaraa eri muodoissa,paistettua kuhaa,kastiketta,mar´joja,sienipiiras,paistetettuja sieniä lihakastikkeessa,lista on loputon.suomalainen ruoka on maailman parasta,on vaan sellasia kusipäitä jotka ei osaa edes yhtä suomalaista ruokaa luetella.
- importexport
Ei kelpaa, suola on tuontitavaraa.
- noiden
edellä mainittujen lisäksi mieleen muu kuin mämmi, kalakukko ja talkkuna.
Mustamakkara ei ole mitenkään erityisen suomalaista. Verimakkaroita tehdään lähes kaikissa Euroopan maissa.
Joten taitaa tulla maailman lyhin ruokalista siinä ravintolassa...- Edellinen
Tietysti unohtui se tyypillisistä tyypillisin suomalainen perinneruoka, jollaista ei voisi olla missään muussa maapallon maassa: roiskeläppäpitsa!
- maksaloora
no maksaloorahan se ja varsinki se halpa jota meidän fifille syötetään joka päivä.....!
- mie taas.
Aika hyvin ovat Suomalaisen ruoan vääntäneet huonoksi, tai hyväksi tässä keskustelussa.
Me elämme vanhemmiksi kuin missään, joten tuota paskaa (suomalaista) ruokaa on siinä mielessä järkevää syödä. - tähti
mie taas. kirjoitti:
Aika hyvin ovat Suomalaisen ruoan vääntäneet huonoksi, tai hyväksi tässä keskustelussa.
Me elämme vanhemmiksi kuin missään, joten tuota paskaa (suomalaista) ruokaa on siinä mielessä järkevää syödä.Japanissa ihmiset elävät pisimpään, ei todellakaan Suomessa. Suomessa syödään liikaa lihaa ja rasvaa, josta seuraa ylipainoisuutta ja korkeaa verenpainetta sekä verisuonten tukkeutumista. Japanilaiset taas syövät paljon kasviksia ja merilevää, jotkut myös kalaa.
- sdfafads
tähti kirjoitti:
Japanissa ihmiset elävät pisimpään, ei todellakaan Suomessa. Suomessa syödään liikaa lihaa ja rasvaa, josta seuraa ylipainoisuutta ja korkeaa verenpainetta sekä verisuonten tukkeutumista. Japanilaiset taas syövät paljon kasviksia ja merilevää, jotkut myös kalaa.
Uskaltaisin väittää vastaan. Itse syön erittäin paljon lihaa ja rasvaa, mutta olen silti normaalipainoinen.
Jos ihminen syö vähärasvaista ruokaa, pitää hänen syödä sitä enemmän kuin rasvaista ruokaa, jotta keho saisi tarpeeksi rasvaa. Sokerit kait pahimpia vihollisia.
- herkutttelija
klimppisoppa, piimävelli, kukot (kala-, liha-, peruna-, lanttu-), leipäjuusto lakkahillolla, tattimuhennos (käsittääkseni ulkomailla herkutellaan korvasienillä, kanttarelleilla ja suppilovahveroilla, kun taas tatit jäävät vähemmälle), ruisleipä, karjalanpiirakka & munavoi, pyöröt, lihasoppa, karjalanpaisti, poronliharuoat, mämmi, piimä, suomalaiset marjat ja niistä tehdyt jutut, imelletty perunalaatikko, lanttulaatikko, sienisalaatti... Tuossa mitä itse keksin, mutta katso toki vielä seuraava linkki:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_suomalaisista_perinneruokalajeista - noita!!!
Pelkästään kalasta löytyy varmaan 100 hyvää reseptiä, lihasta lempparit: karjalanpaisti ja poronkäristys, unohtamatta rosvopaistia....
- Jos se halutaan
Tehdä suomalaisittain, se on parasta tehdä Veikko Huovisen kirjan mukaan, muuten se ei poikkea mitenkään maailmalla tehdyistä maassa haudutetuista lihoista. Ei siis suomalaista.
- kourmee jänis
Jos se halutaan kirjoitti:
Tehdä suomalaisittain, se on parasta tehdä Veikko Huovisen kirjan mukaan, muuten se ei poikkea mitenkään maailmalla tehdyistä maassa haudutetuista lihoista. Ei siis suomalaista.
Eiköhän kaikki eväät ole perimmiltään aika universaaleja joista on tehty toisistaan enempi ja vähempi eroavia variaatioita. Voitanee ottaa esiin Karjalan paisti, joka kuuluu yleiskategoriaan padassa haudutettua lihaa.
- importexport
Jos se halutaan kirjoitti:
Tehdä suomalaisittain, se on parasta tehdä Veikko Huovisen kirjan mukaan, muuten se ei poikkea mitenkään maailmalla tehdyistä maassa haudutetuista lihoista. Ei siis suomalaista.
Lähes kaikki mausteet ovat tuontitavaraa. Monelle suomalaiselle onkin tyypillistä, että keittiön kolmen maustepurkin kanssa juostaan hellan ohi. Suomalainen kotiruoka on tyypillisesti mautonta tai etovaa. Ne kolme maustepurkkia ovat suola, valkopippuri ja maustepippuri.
Muistan, kun lapsuudessani ihan yleisesti uskottiin ja uskoteltiin lapsille, että mausteet tuhoavat ihmisen sisäelimet ja mausteita käytetään vain kätkemään raaka-aineiden pilaantunut maku.
Jos haluaa tarjoilla mahdollisimman suomalaiselta maistuvaa ruokaa, se tarkoittaa, että mausteet laitetaan pannaan.
- oikeinpa
etsimällä etsisi, ei voine löytää huonompaa ja hölmömpää liikeideaa kuin perustaa "täysin suomalainen" ravintola USA:han! Ja vieläpä niin, että se tarjoaisi kulinaristisia elämyksiä! Korkeintaan sitten "kuliranistisia", kuten sinä kirjoitat... Ettei peräti "hullunkurinalistisia"...
- ruokailija_
Ihan vaan mielenkiinnon takia kysyin; en siis ole toteuttamassa ideaa. Kyllä näkee, että joillakin ei vain ole mielikuvitusta ja halua kokeilla uusia ideioita. Kaavoihin kangistunut siis...
Ja voit tunkea sen KU-LI-NA-RIS-TI-SEN tiedät kyllä minne... Virheet ovat inhimillisiä ja niitä sattuu kaikille, VINK VINK. - Hei!
ruokailija_ kirjoitti:
Ihan vaan mielenkiinnon takia kysyin; en siis ole toteuttamassa ideaa. Kyllä näkee, että joillakin ei vain ole mielikuvitusta ja halua kokeilla uusia ideioita. Kaavoihin kangistunut siis...
Ja voit tunkea sen KU-LI-NA-RIS-TI-SEN tiedät kyllä minne... Virheet ovat inhimillisiä ja niitä sattuu kaikille, VINK VINK.Suomalaisessa perinneruoassako (kun sitä ei juurikaan edes ole) olisi "MIELIKUVITUSTA" ja "UUSIA IDEOITA"!!!???
Salli minun nauraa. Tai pikemmin itkeä.
- tiskiin
Sienet, marjat, kala, riista, siinäpä ne melkein täkäläiset perinteisimmät ovat, ehkä jotkin tietyt juurekset lisäksi (enpä oikein historiaansa tiedä, mitä täällä lie muualta tuomatta kasvanut). Saahan niistäkin vaikka mitä ja ihan 'fine dining'-osastoakin, en kuitenkaan lähtisi sille linjalle, että eksoottisuus on automaattisesti hyve. Senhän pitää olla hyvää, ei vain 'tätä meillä aina on syöty, saa kelvata muillekin'.
- importexport
Maitohorsmaa täällä on syöty, ja pettua. Ja nauriin villi muoto peltokaali kuului kai ruokalistalle. Metsän elukoita kuten jäniksiä ja pienia metsäkanalintuja pyydettiin naruansoilla. Ja varmasti kalastettiinkin jotenkin.
Että siitä vaan petäjän kaarnaa vuolemaan ravintolan tarpeisiin. Vaikka kai pettuleivässäkin tarvii sideaineeksi jotain muutakin.
- poronkäristys
Helppoja tehdä ja varmaan maistuvat muunmaallaisille.
- grh...
mikä siinä karjalanpaistissa on hyvää,eihän se edes maistu miltään...vaikka vanhan ajan saunapalvi niin jo naim..ja makua..ai niin eihän suomessa ruoka saa maistua miltään,sellaista netraali paskaa..
- meidän kansallis
grh... kirjoitti:
mikä siinä karjalanpaistissa on hyvää,eihän se edes maistu miltään...vaikka vanhan ajan saunapalvi niin jo naim..ja makua..ai niin eihän suomessa ruoka saa maistua miltään,sellaista netraali paskaa..
ruokana ja tietty hampurilaisia. Niitähän suomalaiset ahmivat.
- poronkäristystä
sehän on vaan lappalaisten perinneruoka, ja hei haloo lappi ei ole suomi. Kyllä se suomalaisten perinneruoka on makkara, vaikka se kuinka tyhmältä tuntuu.
Lihapullat ja muusi
- Perso-Ruoka
Minusta suomalainen ruoka on karjalan piirakka
- nam nam
Historiantutkijat ovat löytäneet viitteitä karjalanpiirakoiden valmistuksesta jo kauan tiedettyä aikaisemmin. Kristiinankaupungin susiluolasta löytyneiden kivettyneiden piirakoiden radiohiiliajoituksessa ollaan päädytty heti jääkauden jälkeiseen aikakauteen.
- Pohjan-Akka
lanttulaatikkoa.
- paisti-pete
Kyllä tuo suomalainen ruoka on karjalan piirakka ja rosvo-paisti
- Nimetön
Voissa paistetut silakat ja kunnon aito perunamuusi!
ja jälkkäriksi lakkasoppa. Ruokajuomaksi Lapinkulta
- lapin lyyti
..että tehdään pottuvoita ja poronkäristystä :))
- lopettakaa...
oli puhe suomesta, lappi on osa siitä, valitettavasti...
- Nimetön
Voissa paistetut silakat ja aito perunamuusi!
- Pettu
Suomalainen perinneruoka on syntynyt tosi tarpeesta puutteellisissa oloissa. Se on hyvä tuntea mutta ei mitään syytä ihannoida herkullisena ruokana. Jotakinhan on syötävä ja ei se talkkuna velli kai mitään herkkua ole?
- tuli...
vesi kielelle
Lohi-laatikko ja Lihapataa perunoja
jälkäriksi suomalaista jäätelöä ja hilloja
nam.nam.- saalia
No siitä vois kai lähteä että karjalanpiirakkaa munavoilla, odotteluun, kuten suomessa saa monessa paikassa salaatin, tai tuorejuusto leipää.
Ja porosta kannattais tehdä runko liharuolille. käristyksenä ja pihveinä yms Poroa kuitenkin pidetään maailmalla pääasiassa joulupukin vetojuhtana, joka loisi eksotiikkaa. Kaikki hapanvellit ja ja ihme sörsselit jotka ei kelpaa keskivertosuomalaisille ei kyllä olis myöskään markkina-arvoa muuallakaan. No mämmi ehkä kävis jos osaavat ruokalistassa jotenkin mainostaa että maistuu samalta miltä näyttää. Olisi ikään kuin mexikon jalopenolle suomalainen vaihtoehto, vaikkei tulista olekaan. jälkkäreissä kannattais suosia esim lakkaa ja puolukkaa, joista kyllä saa korkeatasoisia ja maistuvia. Mut ylipäätään ruoathan on universaaleja, pasta on alunperin kiinalaista alkuperää, vaikka monet mieltää sen italiaan, samoin leipää jossa lihaa päällä on kautta-aikain syöty ympäri maapalloa, vaikka hampurilaiset ja americanot omivatkin.
Pyttipannukin lienee kansainvälinen ruoka, aina on vanhoja tähteitä lämmitetty, joten ei voitane pitää ruotsalaisten omaisuutena.
Ja listalle pitäis ehdottomasti saada vaikka parmankinkkua, peruskoonin harmiksi - importexport
Nyt oli kai kyse perinneruokalajeista, oikein vanhoista ja mahdollisimman suomalaisista. Miten sitä suomalaista jäätelöä tehtiin 200-300 vuotta sitten? Tai jo sitä ennen?
Vuonna 1922 italialainen Magin perhe perusti Suomen ensimmäisen jäätelönvalmistuslaitoksen, Helsingin jäätelötehtaan.
Mistä sitä suomalaista jäätelöä muuten saa nykyisin?
- Kokki vain
Ruokajuomana kotikalja.
Alkusnapsi: Koskenkorvan Viinaa 2 cl eli puolikas snapsilasillinen. Tai vaihtoehtoisesti Jaloviinaa.
Alkuruoat: sillifileitä, ruisreikäleipää, voita (mieluiten kirnuvoita mutta saatavuus on nykyisin huono), tuoretta tilliä ja keitettyä kananmunaa
Pääruoka: keitetyt perunat ja Karjalanpaisti.
Jälkiruoka: karpalokiisseliä kermavaahdon kanssa (on tosin venäläisvaikutteinen jälkiruoka mutta ollut suosittu Suomessakin jo kauan sitten)
Jälkiruokasnapsi: Mesimarjalikööriä 4 cl - Pohjan-Akka
Se on peräpohjalaista, koska ohra menestyy pohjoisessakin...samoin kaura...ruis on vissinki hankalampi. Venhä häätyy tuua ulkoa, samoin riisi ja hirssi. tattari vois menestyä, mutta kuka sitä söis.
resähti: Sekotethan ohrajauhojen sekhan vähän suolaa. Sitten lirhautethan tilkka kraanavettä, että tullee semmosta ei kovvaa, eikä pehmeää taikinaa. Semmosta sopivaa, enämpi kovvaa. Kiehuhvan, suolala maustethun vethen tiputelhan semmosia litteitä vajaan kymmenen sentin levysiä kakkoja. Kun net klöntit nousee pinthan, on kypsää. Syyhän voin kans syvästä taltriikista, vähän vesilientä höystheenä.
Verikakkojaki voi pruuvata jos on tuoretta verta. Niissä on kolestroolia. - potut pottuina
Tuppipotut ja läskisoosi,hiivaleipä juomana maito, ruokaryyppynä koskenkorva.
- importexport
Ei nyt millään maitoa ja koskenkorvaa samalla aterialla!
- Mitä meinaa
Siis ootteko nyt ihan tyhmiä. Perinneruualla meinataan, missä se ruoka on alunperin kehitetty. Minusta karjalanpaisti poronkäristys jne on kehitetty ALUNPERIN Suomessa, joten ne on suomalaisia perinneruokia!!!
Poronkäristys on taatusti vanha Suomalainen perinneruoka mutta onkohan silloin vielä Suomessa tunnettu perunamuusia...? Vai onko alkuperäisessä poronkäristyksessä käytetty jotakin muuta lisuketta?
- mävaaaannnn
Kunnollista poronkäristystä ja pottumuusia niin jo on kumma jos ei rupee maistuu.Karjalan piirakoita.hyvin tehtyjä, niitäkin kun on paskoja,tollanen ruoka niin kyllä varmasti pitäs maistua.Lapista vielä lihat ja makkarat ja leivät
- qwertqwert
karjalan paisti anukseenne,itsekkään en liiemmin pidä ja ulkomaalaiset eivät siitä niin paljoa kanskaan pidä kun esim.poronkäristys
- ihime valittaja
mitä sinä ite sitten laittasit tarijolle, kyllä kait se joku muukin käy ku karjalan paisti. Poron käristys on kai jo liianki tunnettua ulukomaillaki nykyään.
- tyntäkää
Mielestäni tällaisen nimimerkin käyttäjä elää 1990 lukua silloin oli jotain kun käytti qwert-nimimerkkiä, mutta nyt olet ääliö olet pysähtyneisyyden ajan olio. etkö voi elää tätäpäivää vai oletko juurin saanut koneen ja oppinut näppäimiä käyttämään.-
Mutta ruuasta puheen ollen eikö läskisoosi ja perunamuusi kera stuuvinkin, ole aivan hyvä ruoka, maidolla ja ruis tai vehnäsellä. juustoa paksu skiiva lauantaimakkaraa. en sano HK:n sinistä koska sen maku on muuttunut aivan kamalaksi tässä parin, kolmenkuukauden sisällä, eivät vaan ole siirtäneet sen valmistusta johonkin eksoottiseen maahan maistuu kauhealle ei yhtään sille perinteiselle hk.n plöölle. Käyttävätkö märäntynyttä raaka-ainetta , jos valmistetaan villissä maassa, en syö enään sitä kaksi kertaa ostin aina sama ällöttävä maku. kertokaa muutkin onko teillä näin. - Ubiikki
tyntäkää kirjoitti:
Mielestäni tällaisen nimimerkin käyttäjä elää 1990 lukua silloin oli jotain kun käytti qwert-nimimerkkiä, mutta nyt olet ääliö olet pysähtyneisyyden ajan olio. etkö voi elää tätäpäivää vai oletko juurin saanut koneen ja oppinut näppäimiä käyttämään.-
Mutta ruuasta puheen ollen eikö läskisoosi ja perunamuusi kera stuuvinkin, ole aivan hyvä ruoka, maidolla ja ruis tai vehnäsellä. juustoa paksu skiiva lauantaimakkaraa. en sano HK:n sinistä koska sen maku on muuttunut aivan kamalaksi tässä parin, kolmenkuukauden sisällä, eivät vaan ole siirtäneet sen valmistusta johonkin eksoottiseen maahan maistuu kauhealle ei yhtään sille perinteiselle hk.n plöölle. Käyttävätkö märäntynyttä raaka-ainetta , jos valmistetaan villissä maassa, en syö enään sitä kaksi kertaa ostin aina sama ällöttävä maku. kertokaa muutkin onko teillä näin.Puhumattakaan henkilöstä, joka käyttää nimimerkkiä "tyntäkää"...
- Kirjaavu sissään
mykyrokka http://fi.wikipedia.org/wiki/Mykyrokka
todellakin poronkäristystä taikkapa karjalanpaistia, karjalanpiirakoita.. jälkiruoaksi mämmiä... vaikka ite en siitä tykkääkkään eli ite kannustaisin vaikka niitä lörtsyjä :D ruokajuomaksi maitoa. ku mun käsityksen mukaa muualla maassa sen juontia ei niin arvosteta
- ei maistu
ulkomaalaiselle. Tiedän, koska palattuani Suomeen vuosien jälkeen en tahtonut löytää mitään maukasta syötävää. E kalakukko, mämmi, karjalanpiirakat, makarooni laatikko y.m. sellainen miltään maistu.
Ainoastaan hyvin maustetut hitaasti paistetut uunirouat maistuu ulkomaalaiselle.
Nyt vasta neljän vuoden jälkeen voin taas jotenkuten syödä "perinteisiä suomalaisia ruokia".
- herkuttelua
menu
lohikeittoa ja karjalanpiirakoita munavoilla
poronkäristys, perunamuussi ja puolukkahillo
pannulla kermassa tai appelssiinisiirapissa lämmitetty leipäjuusto lakkahillon kera
nam
juomaksi olutta - SUOSITTELEE
Perinteiseen buffet pöytään laittaisin:
Metsäsienisalaattia
Sillikaviaaria
Sinappisilakoita
Graavattua siikaa
Lämminsavustettua lohta
Muikunmätiä, smetanaa ja sipulia
Savustettua hirvenpaistia ja
Mustaherukka hyytelöä
Keitettyä perunaa
Ruisleipää ja voita
*****
Paistettuja muikkuja
Haudutettuja kuharullia
Poronkäristystä
Karjalanpaistia
Perunasosetta
Uunijuureksia- Perlina
Jälkiruuaksi ehdotan suomalaisia marjoja, mustikkaa, vadelmaa, lakkoja, ehkä herukoita: marjasalaattia, marjahyytelöä, marjapiirakkaa ja vaniljakastiketta tai maustettua kermavaahtoa.
Leipäjuusto ja lakat voisi myös mennä. - idea!
Täähän on suoraan ruotsinlaivalta!
- AITOA SUOMALAISTA
Hyvä, että löytyi edes 1 suomalaisen ruoan asiantuntija.
Kaikki meidän kalaruokamme, silakoista alkaen ovat tosi hyviä ja niistä saa monipuolisia herkkuja.
Sitten, kun sais snakarilla karjalanpiirakoita munavoin kera, niin monelta jäis hampurilaiset ym pikaruoat syömätä. - hjk2kse
AITOA SUOMALAISTA kirjoitti:
Hyvä, että löytyi edes 1 suomalaisen ruoan asiantuntija.
Kaikki meidän kalaruokamme, silakoista alkaen ovat tosi hyviä ja niistä saa monipuolisia herkkuja.
Sitten, kun sais snakarilla karjalanpiirakoita munavoin kera, niin monelta jäis hampurilaiset ym pikaruoat syömätä.Hei, tuossa on huippuidea. Miksei nakkikioskeilla voitaisi myydä tavallista ruokaa myös? Siis juurikin karjalanpiirakoita tai vaikka voileipiä... rieskaa jonka päällä juustoa ja makkaraa, tai ruisleipää tomaatin ja paistetun kananmunan kanssa... Oikeastaan näitä saakin kyllä "pikaruokana", mutta silloin pitää mennä päiväsaikaan torille. Paistetut muikut... slurp! :) Olisiko nakkikioskeille liian suuri vaiva hommata esim. karjalanpiirakoita joita voitaisiin myydä illalla/yöllä kaupungilla? Tuskinpa.
- oikein oivallettuna
Kiitti nimimerkille taitavasta suomalaisesta menusta. Yksinkertaisesti kerrottuna ilman epäselvyyksiä. Lisähuomautuksena sanoisin tuosta metsäsienisalaatista, ja nimenomaan sekalaisista suolasienistä valmistettuna. Tässä joskus kun meillä oli amerikankansalaisia vierailulla, he olivat aivan myytyjä tuosta salaatista ja savumuikuista.
Tämä rouva kertoi heillä siellä olevan myös metsäsuolasieniä, mutta ovat hurjan kalliita.
Suomalainen perusruoka – läskisoossi, ym. ovat huolella valmistettuna taatusti vaativaankin makuun erinomaista tarjottavaa - coolii
näin se on, lisäys: paistetut silakat muusilla.
- kaikki nakkikioskit
hjk2kse kirjoitti:
Hei, tuossa on huippuidea. Miksei nakkikioskeilla voitaisi myydä tavallista ruokaa myös? Siis juurikin karjalanpiirakoita tai vaikka voileipiä... rieskaa jonka päällä juustoa ja makkaraa, tai ruisleipää tomaatin ja paistetun kananmunan kanssa... Oikeastaan näitä saakin kyllä "pikaruokana", mutta silloin pitää mennä päiväsaikaan torille. Paistetut muikut... slurp! :) Olisiko nakkikioskeille liian suuri vaiva hommata esim. karjalanpiirakoita joita voitaisiin myydä illalla/yöllä kaupungilla? Tuskinpa.
vähitellen katoavat kannattamattomina. Halusin viime vuonna tarjota ulkomaisille vierailleni Forssassa suomalaista pikaruokaa, mutta se voitiin unohtaa koska kaikki nakkarit oli lopetettu.
- johtuu
hjk2kse kirjoitti:
Hei, tuossa on huippuidea. Miksei nakkikioskeilla voitaisi myydä tavallista ruokaa myös? Siis juurikin karjalanpiirakoita tai vaikka voileipiä... rieskaa jonka päällä juustoa ja makkaraa, tai ruisleipää tomaatin ja paistetun kananmunan kanssa... Oikeastaan näitä saakin kyllä "pikaruokana", mutta silloin pitää mennä päiväsaikaan torille. Paistetut muikut... slurp! :) Olisiko nakkikioskeille liian suuri vaiva hommata esim. karjalanpiirakoita joita voitaisiin myydä illalla/yöllä kaupungilla? Tuskinpa.
että kaikki nakkikioskit (pikkufirmat) lopettavat. Olisiko meidän tylsä yhteiskunta taas säätänyt vähän liikaa säädöksiä, näille pienille yrityksille, tai müuten tehnyt pienyrittäjyyden liian vaikeaksi= siis ei enää nakkikioskeja vaan vain Hesburgerin majoneesilihottavia hampurilaisia. Siis jos haluatte tätä lisää kannattaa äänestää hallituspuolueita.
- ja perunamuussia
tietysti!! puolukkahillon kera!
- vanha kokki
Saattaisi kannattaakin, sillä amerikkalaiset ovat kiinnostuneita myös etnisistä ruokapaikoista, jota on huikeat määrät suurissa kaupungeissa.
Kokeilemeninen maksaa, mutta yrittäjähän ottaa aina riskin, aloittipa hän liiketoiminnan missä tahansa.
Luonnollisesti kannattaa selvittää kaikki ravintolatoimintaan liittyvät lainkohdat ja paragrafit, koska säännöt ja määräykset ovat aivan erilaiset rapakon takana kuin meillä.
Itse asiassa jossain suurkaupungissa suomalainen perinneruokia valmistava ja tarjoava ravintola saattaisi olla eksoottinen nähtävyyskin. Ei meidän tarvitse hävetä ruokiamme missäänpäin maailmaa, eiväthän engelsmannitkaan häpeä, vaikka saattaisi olla jopa aihetta.
Henkilökohtaisesti en ymmärrä ulkolaisten ruokien hehkuttamista meillä, olisiko jonkinlaista alemmuuden tunnetta pelissä? - Jörnnikkä
Joku kai väittää että suomalaiset kulkee heiniä kengissä ja hassu värikäs hattu päässä kesät talvet
- oiva oivallus
.. sitä ei ole kukaan vielä maininnut. Itse pidän siitä melkein enemmän kuin puolukasta joidenkin ruokien kanssa.
Myöskin pihlajanmarjamehu on maistamisen arvoista. - ab1
vanha kokki kirjoitti:
Saattaisi kannattaakin, sillä amerikkalaiset ovat kiinnostuneita myös etnisistä ruokapaikoista, jota on huikeat määrät suurissa kaupungeissa.
Kokeilemeninen maksaa, mutta yrittäjähän ottaa aina riskin, aloittipa hän liiketoiminnan missä tahansa.
Luonnollisesti kannattaa selvittää kaikki ravintolatoimintaan liittyvät lainkohdat ja paragrafit, koska säännöt ja määräykset ovat aivan erilaiset rapakon takana kuin meillä.
Itse asiassa jossain suurkaupungissa suomalainen perinneruokia valmistava ja tarjoava ravintola saattaisi olla eksoottinen nähtävyyskin. Ei meidän tarvitse hävetä ruokiamme missäänpäin maailmaa, eiväthän engelsmannitkaan häpeä, vaikka saattaisi olla jopa aihetta.
Henkilökohtaisesti en ymmärrä ulkolaisten ruokien hehkuttamista meillä, olisiko jonkinlaista alemmuuden tunnetta pelissä?Vasinkin jos jos tarjoilijat ja muut olisi siellä kansallispuvuissa olisis eksotiikkaa lisää ja jokuhan maksaisi jo kokemuksesta kun taustalla soisi kalevala-aiheista jne. ja baari olisi kun Jukolan pirtti, vois olla kiinnostuneita, ainakin CONAN O´BRIAN vois käydä... ja hehkuttaa lisää mainosta.
- -nainen-
-madekeittoa
-paistettuja muikkuja muusi
-kalakukkoa
-kaalikääryleitä
-kaalilaatikkoa
-ruisleipää voita- Kebabman
Elämme Suomessa vuotta 2008. Mielestäni kansamme on monivärinen ja olemme kansainvälistyneet hurjasti. Jos ei ole pakko olla jotain 1970-luvun menua, niin tämän päivän menu voisi olla tällainen:
Limu, olut, sidu, jäävesi, maito, piimä
****
Kreikkalainen salaatti
Tonnikalasalaatti
Porkkanaraaste
****
Iskender Kebab
Kasvispizza
Kanafile keitettyjen juuresten ja parsakaalin kera
****
Vanilijakermajäätelöä Marianne-rakeiden kanssa
( Hyla vaihtoehto)
Kahvi
Café Frappe - p.p.p.p
Kebabman kirjoitti:
Elämme Suomessa vuotta 2008. Mielestäni kansamme on monivärinen ja olemme kansainvälistyneet hurjasti. Jos ei ole pakko olla jotain 1970-luvun menua, niin tämän päivän menu voisi olla tällainen:
Limu, olut, sidu, jäävesi, maito, piimä
****
Kreikkalainen salaatti
Tonnikalasalaatti
Porkkanaraaste
****
Iskender Kebab
Kasvispizza
Kanafile keitettyjen juuresten ja parsakaalin kera
****
Vanilijakermajäätelöä Marianne-rakeiden kanssa
( Hyla vaihtoehto)
Kahvi
Café FrappeTuo menu ei todellakaan kuulosta suomalaiselta, jonka voisi laittaa kokonan suomalaista kulttuuria ylistävään, hienoon ravintolaan. Siis, ei todellakaan.
Mutta.
Tuo kuulostaa kyllä herkulliselta oli suomalaista tai ei.
Tykkäät varmaan iskender kebabista? Se on minun mielestä ainakin maailman parhaiten maistuvaa ruokaa.
Jälkiruoka osuudessakaan ei ole pahemmin moittimista.
Hyviä herkuttelu hetkiä! ;) - Kebabman
p.p.p.p kirjoitti:
Tuo menu ei todellakaan kuulosta suomalaiselta, jonka voisi laittaa kokonan suomalaista kulttuuria ylistävään, hienoon ravintolaan. Siis, ei todellakaan.
Mutta.
Tuo kuulostaa kyllä herkulliselta oli suomalaista tai ei.
Tykkäät varmaan iskender kebabista? Se on minun mielestä ainakin maailman parhaiten maistuvaa ruokaa.
Jälkiruoka osuudessakaan ei ole pahemmin moittimista.
Hyviä herkuttelu hetkiä! ;)Joo, iskender kebab on mun lemppari-safka!!!
Eihän tuo olekaan perisuomalainen menu mutta tämän päivän Suomen jokapäiväistä arkea useissa lounasravintoloissa.
Kuin myös, hyviä herkutteluhetkiä! ;) - hyvä maku
ruoan suhteen, voitais ennä joskus yhdessä iltapalalle :-)
- sumalaista...
Kebabman kirjoitti:
Elämme Suomessa vuotta 2008. Mielestäni kansamme on monivärinen ja olemme kansainvälistyneet hurjasti. Jos ei ole pakko olla jotain 1970-luvun menua, niin tämän päivän menu voisi olla tällainen:
Limu, olut, sidu, jäävesi, maito, piimä
****
Kreikkalainen salaatti
Tonnikalasalaatti
Porkkanaraaste
****
Iskender Kebab
Kasvispizza
Kanafile keitettyjen juuresten ja parsakaalin kera
****
Vanilijakermajäätelöä Marianne-rakeiden kanssa
( Hyla vaihtoehto)
Kahvi
Café Frappeyök, ja pian rutkasti velttoaa ylipainoa tällä lnjalla.
- -nainen-
hyvä maku kirjoitti:
ruoan suhteen, voitais ennä joskus yhdessä iltapalalle :-)
Tehdään niin :)
- Jorma!
Olennaista on suomalainen raaka-aine. Keittokultuurit ovat saaneet vaikutteita toisiltaan iät ajat joten niissä löytyy paljon yhtäläisyyksiä ja siksi on vaikea erottua.
Suomen puhtaat ja maukkaat raaka-aineet ovat Suomalaisen ruoka-kultuurin perusta.
Kalat, marjat, sienet, ruis, ohra sekä riista voisi olla hyvä lähtökohta. Valmistus ja laitto paikallisille räätälöity.
Esimerkiksi kalakukko voi olla ulkomaalisille vaikeasti lähestyttävä herkku mutta jos uunissa haudutettu kala ja pekoni tarjoiltaisiin ruispaahtoleivällä niin vastaanotto voisi olla jo parempi.
Kermaisen lohikeiton voisi tarjoilla siten että peruna ja liemi soseutetaan ja päälle lisätään kypsiä kalakuutioita.
Poronkäristys ja puolukkavispipuuro voisivat kyllä toimia sellaisenaan.- caput.mortuum
Olen samaa mieltä.
Pikemminkin pitää pohtia suomalaista ruokakulttuuria eikä niitä raaka-aineita, joita täällä luonnonvaraisesti on ikiaikoja kasvanut.
Voiko kukaan suomalainen sanoa itseäänkään suomalaiseksi kun meidän suonissamme virtaava veri on saanut osansa muualta?
- Asiaan perehtynyt
Uunipaisti, V-Suomessa tunnetaan nimellä karjalanpaisti, vatruskat eli sultsinat ts. karjalanpiirakat, Viipurinrinkeli, mustikkapiirakka, aamiaiseksi kauramämmi ja puolukat, savustettu kala ja rahkapiirakka. Siinähän sitä.
- -------------
Omassa ravintolassa kun ei olisi ensimmäistäkään ruokalajia. Eihän täysin suomalaista ruokaa ole olemassakaan. Suomalaiset on valuneet tähän maahan vasta parin vuosisadan aikana ja tuoneet ruokaperinteet kuka mistäkin. Entäs suomalainen perinneruoka? Onko esim karjalanpiirakoita on tehty jo vuosisatojen ajan? Sanotaanko näin, että suomalaiset ruoat on vasta kehittymässä. Voi mennä vuosisata jos toinenkin.
- Mistäs luulet
Amerikkalaisten ruokien periytyvän?
- Pohjan-Akka
uuen potun aikoin suolasiikaa, eli graavi siikaa. Muinoin lapsena ollessain siiat oli sellaisia suuria, kuin nykyään istutuslohet. Lohi on sellainen kala, että siihen kyllästyy, jos syö pitkän aikaa. Siikaan ei kyllästy.
Talviaikaan on syöty kuivaalihhaa, se oon sellaista helmikuun pakkasissa kuviatettua suolaista lihaa.
Puikkopotut ovat pohjoisen ruokaa. Pyöreitä perunoita viljeltiin eläimille.
Ohrarieska...ja näkkileipä tehtiin itse.
kesäaikaan, mie muista, silloin ennen sotia syötiin kesäaikaan vain sitä kuivaa leipää: näkkileipää. Kesällä kun oli töitä paljon, niin ei joudettu leipomaan.
Hillakiisseliä oli ainakin jouluna.
Ruokajuomana oli kirnupiimä, pitkäpiimä, kotikalja tai maito.
Kesällä tehtiin niittyjuomaksi kaljaa, myöhemmin simaa.
Pontikkaa ei meilä päin keitetty, mutta kahvit hamstarattiin ruottista. - --------------
Pohjan-Akka kirjoitti:
uuen potun aikoin suolasiikaa, eli graavi siikaa. Muinoin lapsena ollessain siiat oli sellaisia suuria, kuin nykyään istutuslohet. Lohi on sellainen kala, että siihen kyllästyy, jos syö pitkän aikaa. Siikaan ei kyllästy.
Talviaikaan on syöty kuivaalihhaa, se oon sellaista helmikuun pakkasissa kuviatettua suolaista lihaa.
Puikkopotut ovat pohjoisen ruokaa. Pyöreitä perunoita viljeltiin eläimille.
Ohrarieska...ja näkkileipä tehtiin itse.
kesäaikaan, mie muista, silloin ennen sotia syötiin kesäaikaan vain sitä kuivaa leipää: näkkileipää. Kesällä kun oli töitä paljon, niin ei joudettu leipomaan.
Hillakiisseliä oli ainakin jouluna.
Ruokajuomana oli kirnupiimä, pitkäpiimä, kotikalja tai maito.
Kesällä tehtiin niittyjuomaksi kaljaa, myöhemmin simaa.
Pontikkaa ei meilä päin keitetty, mutta kahvit hamstarattiin ruottista.Näistä ei saa ravintolaruokia tekemälläkään. Ruokaan kuuluu mausteet ja mielestäni Suomen luonnossa on yrttejä/mausteita vaikka millä mitalla. Kukaan ei ole niitä kuitenkaan koskaan käyttänyt. Nyt olisi jo aika. Näistä pitää kehittää suomalaisia perinneruokia jota voidaan myydä myös ravintolassa.
- Pohjan-Akka
-------------- kirjoitti:
Näistä ei saa ravintolaruokia tekemälläkään. Ruokaan kuuluu mausteet ja mielestäni Suomen luonnossa on yrttejä/mausteita vaikka millä mitalla. Kukaan ei ole niitä kuitenkaan koskaan käyttänyt. Nyt olisi jo aika. Näistä pitää kehittää suomalaisia perinneruokia jota voidaan myydä myös ravintolassa.
Uusien perunoiden kanssa suolasiikaa. Sitten oli "voikastetta", tai kuppikastetta. Se oli sulatettua voita, mihin oli lisätty sipulia.
Maustepuoli oli aikasen köyhää: mustapippuri, laakerinlehti, sipuli...muistaakseni äiti laittoi niitä kaikkeen. Pari, kolme pippuria.
Katahanmarjojahan voi käyttää lihan, ja vissin viinaki, mausteena. nokkosia myös...en tiiä muista.
Sieniä ei täällä päin ole käytetty, se on outo juttu.
Jos tulee herkkuruoka mieleen, niin kyllä se juontaa lapsuuteen.
- Sisily
Menu Sisily
Luumulla täytetty liharulla punajuurisiivu
juomana kossusnapsi
Uunilahna
(paistetut silakat, muikut)
vaalea sitruunakastike (puolukkasurvos)
kuoritut tilliperunat
kostea porkkana-lantturaaste
perunarieska
juomana olut
köyhät ritarit kermavaahto mansikkahillo
juomana kahvi t. mansikkaviini- sisily
Christmas-Joy
- Sillikaviaari
(2 sillifilettä, 2 sipulia, 2 dl luomusmetanaa)
- Lohitahna (kylmäsavustettu lohi,smetana,sitr.pippuri)
- Lipeäkala valkokastike
- 2 tilliperunaa
- Piparkakkurouheessa pyöritetyt aurajuustopallot
- Mausteinen punaviini
- Kinkku, villisikaa
(lammaspaisti mureutettuna maidossa)
- Porkkanalaatikko
- Lanttulaatikko
- Punajuurisalaatti
- Itsetehty kermasinappi
- Makea hyydyke (puolukka, mustikka)
- Olut
- Torttu
- Kahvi
- Lakkalikööri tai glögi - Sisily 3
sisily kirjoitti:
Christmas-Joy
- Sillikaviaari
(2 sillifilettä, 2 sipulia, 2 dl luomusmetanaa)
- Lohitahna (kylmäsavustettu lohi,smetana,sitr.pippuri)
- Lipeäkala valkokastike
- 2 tilliperunaa
- Piparkakkurouheessa pyöritetyt aurajuustopallot
- Mausteinen punaviini
- Kinkku, villisikaa
(lammaspaisti mureutettuna maidossa)
- Porkkanalaatikko
- Lanttulaatikko
- Punajuurisalaatti
- Itsetehty kermasinappi
- Makea hyydyke (puolukka, mustikka)
- Olut
- Torttu
- Kahvi
- Lakkalikööri tai glögiSisily III
- Herkkutattikeitto (tms. hyvä sieni Suomesta)
- Voilla sivelty ruiskuorinen karjalanpiirakka
- munavoi
- kevyt valkoviini ja vesi
- Kaalilaatikko ja puolukat
- Olut
- Marjarahka
- Kaurakeksit
- pitäisi
olla helposti toteutettavia ja raaka-aineet aina saatavilla....lähtisin siitä.
- Vara-Elmo
Ei meillä ole mitään perinneruokia olemassakaan! Eikä tuota paskahuusin takaa kannettua mössöäkään (mämmi) lueta ruuaksi, joka sekin lienee Ruotsista lähtöisin?
Kateus on meidän "ruoka" joka paikassa! - tämä on
Mutta perustaisin ravintolan, jossa ruoat ja menut vaihtuisivat suomalaisten perinteiden mukaan.
Olisi erikseen esimerkiksi joulunajan menu. Kesäisin tarjoiltaisiin tyypillisiä grilli ruokia, makkaraa, joitain alkoholijuomia ja olisipa silloin myös Turusta tuttu käsite, laivaravintolakin auki, jossa varttuneimmat saisivat baarissa käydä.
Kun suomessa olisi laskiainen, olisi laskiaispullia myynnissä myös ravintolassa, pääsiäisenä menu sisältäisi erikoisuutena mämmiä.
Koristelut sisältäisivät tietysti jouluna joulupukkeja, tonttuja, poroja ja erityisellä taululla korostettaisiin Suomalaisia perinteitä jouluun - tai pääsiäiseen, laskiaiseen jne. - liittyen.
Tälläinen todellisuudessa vaatisi paljon aikaa ja rahaa joten se tuskin on mahdollista. Tämä on vain pieni osa kuvitelmastani kyseisestä ravintolasta. Sinnehän voisi keksiä vaikka mitä!
Ja itse ravintolakin olisi hyvin kotimainen. Tapetteja ja mattoja myöten. Niin joulunkin saisi tuntumaan oikealta, suomalaiselta joululta, kuusta myöten.
Jossakin taululla voisi esitteillä olla kolme tavanomaista suomalaista perhettä jossa he kertovat omasta joulunvietostaan kotisuomessa. :) - fish water
vaekkaki englaniksi
- pappa neuvoo
Liha-peruna kukko, karjalan piirakat, karjalan paisti keitin perunoilla tai muusilla, riisi- ja peruna pyöröt (=kukkoset), patakukko, ruisleipä, riisivelli, -puuro (keitettynä tai uunipuurona), perunavelli, hernerokka (uunissa haudutettu), naurishaudikkaat, aladobi, ruis-puolukkapuuro, läskisoosi, tirripaisti (=sirveli), liha-perunalaatikko, liha-makaronilaatikko jne.
- ichigo-79
Ehdottomasti ja sen kanssa höyrytetyt potun NAM NAM^^
Ja sitten tietysti kaali kääryleet puolukka hillolla,
unohtamattakaan silakka file pihvejä :D !!! - ansku81
perus suomalaista ruokaaa esim....
jauhelihakasiketta ja perunaa..lihakeittoa ..makkarakastiketta jne.... - kala kunniaan
Kala on ulkolaiselle parasta, mitä suomesta saa. Silakkaa paistettuna ja pihvinä, rullina, suutarinlohena. Muikut savustettuna. Lohi graavattuna. Ahvenfileet tai ahvenkeitto - nam. Karjalaiset uunipadat. Kaikki pitkän kypsennyksen vaativat jopa poro - mutta kylmäsavustettuna. Mäti.
... Siinä niitä aluksi - Toisinaan täällä
ovat valitettavasti mauttomia ulkomaiseen makuun, jo eurooppalaiseen, puhumattakaan muitten maanosien ihmisten makuun. Näin juuri esim. karjalanpaisti (huom. kirjoitetaan yhteen) ja karjalanpiiraat. Suomalaiset hienot graavatut ja savukalat arveluttavat. Mutta kun oppivat , tykkäävät. Myös meidän kaalilaatikkomme miellyttää. Suomalaisia hapanmaitotuotteita (niin piimää kuin kermaviiliä ym.)monet jäävät kaipaamaan. Täällä on moitittu poroa Eräs tuttavani maailtalta sanoi saatuaan poronfiletta, että parasta milloinkaan saatua pihviä.(Kokki en valitettavasti ollut minä). Kyllähän ulkomaiset ammattilaiset arvostavat meidän maukkaita juureksia, kasviksia, marjoja ja järvikalaa.
- aliarvioivat
Omaa ruokakulttuuriaan ja antavat muiden tehdä samoin. Joka jeesuksen pääsiäinen iltapäivälehtien toimittajat syöttävät ulkolaisille mämmiä potan näköisestä kupista, kertomatta mitä se on. Minusta se ei ole erityisen hauskaa.
Suomalaisten perinneruoat perustuvat aika pitkälle riistaan ja niihin kasviksiin jotka säilyvät edes jotenkin yhdeksän kuukautta. Suomessa kun sattuu olemaan suhteellisen pitkä talvi, eikä kaikkia eksoottisia kasveja voi poimia puista ympäri vuoden, on ruokavaliomme muodostunut olosuhteitten pakosta sellaiseksi kuin se on. Aika ihmeellisiä ruokia syö myös muut ääriolosuhteissa asuvat kansat, esim. Eskimot tai Austraalian Aboriginaalit.
Toisaalta ei Suomen talvessa menneinä vuosisatoina millään idulla olisi edes pysynyt hengissä, tulee sellaisilla safkoilla ulkona kylmä. - Valitettavasti
Suomi on niin pitkään ollut pula-ajan maa ja vasta niin hiljan lakannut sitä olemasta, että täällä myös omat perinneruoat ovat varsinaisia pula-ajan tuotteita. Pettuleipää ja talkkunajauhoja, puuroja, velleja, toki kalaa ja riistaa - mutta nekin varsin alkeellisella tavalla valmistettuna.
Ei noista ruoista mitään ravintolamenyitä rakenneta ulkomailla. Kaikki kansainväliseen makuun sopivat perinteisemmät ruoat Suomessa ovat peräisin varakkaimmista ja pitemmän asutushistorian omaavista naapurimaistamme, etenkin Ruotsista ja Venäjältä. Enkä nyt puhu nykyajan kotkotuksista kuten "pitsasta" ja "kebabista".- jam jam
Kokeiles joskus kuinka hyvää saat kun lisäät tilkan talkkunajauhoja pehmeän kermaisen puolukkarahkan joukkoon
- parasta.
on mikro pizzat ja hese ruoka.
- näitä
Paistetut silakat
Liha-juurespata
Graavi lohi
Paistettu kuha
Lihapyörykät
Kanaviillokki
Tilliliha
Kalakeitto
savusiikaa
hernekeitto palvikinkun kanssa
sopivat salaatit, perunat ja juomat (älä unohda piimää)
juustoleipää, ruisleipää, näkkileipää - vanha salakuljettaja
Suutarin soossi
ja
Läskisoossi - _jusssiiii_
no jotain suomalaisia ruokia..
peruna makaroni karjalanpaisti
särä(lampaanliha peruna puukaukalossa)
ruisleipä
karjalanpiirakat
normaalia perunaa tai muusia(ei ranskalaisia)
makaronilaatikko
kaalilaatikko
kalakeitto
jauhelihakeitto
nakit muusi
hernekeitto sipulimurska sinappi hk sininen=)
uunimakkara
lettuja hilloa
siinäpä noita muutamia.... - perinteikäs
kossua kyytipojaksi
- sano puliukko
vanhin tunnettu säilyke ruoka
- kokki.s
sano puliukko kirjoitti:
vanhin tunnettu säilyke ruoka
no voissa paistetut muikut ja peruna muusi....alkupaloina graavilohi voileipiä...jälkärinä..vadelma kohokas..ja noitahan riitää kotimaisia herkkuruokia joita ei esm:usassa saa koskaan...esm.ruisleipä.jota moni sielläkin ihanoi kun maistaneet.et silee
- kultivoitu
kokki.s kirjoitti:
no voissa paistetut muikut ja peruna muusi....alkupaloina graavilohi voileipiä...jälkärinä..vadelma kohokas..ja noitahan riitää kotimaisia herkkuruokia joita ei esm:usassa saa koskaan...esm.ruisleipä.jota moni sielläkin ihanoi kun maistaneet.et silee
tönkkösuolattuja muikkuja, rieskoo ja piälle kokkelpiimee.Jäläkiruuaksi talakkunoo ja tirri
paistia.
- hjk2kse
Rieskaa ja suolalohta... auuh! :q
Kunnon ruuaksi voi olla pottuja jollain kastikkeella.
Jälkiruuaksi pullakahvit taikka jotain marjasoppaa.
Karjalanpiirakat on hyviä kanssa.
Tässä muita omia herkkuruokia: lummuusi (aladobi), karjalanpaisti, lohikeitto, hernekeitto, ...
Ulkomailla tein kaverille synttäribilelahjaksi makkarasoppaa, ja hyvin maistui.
Ihmeellistä että pitäisi jotain poropateeta jollekin Berlusconille syöttää, eihän semmoista kukaan syö täällä... :)- hjk2kse
Lisäksi... paistetut silakat ja muikut, savukala, riisipuuro kiisselin ja/tai kanelisokerin kanssa, sienisalaatti, kaikki marjat myös semmoisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa, paistetut sienet, lätyt, pannukakku, ...
Nämähän ovat kaikki näitä tämmöisiä aivan perusruokia joita osaa tehdä melkein kuka vain. Ja ovat vielä mahdottoman hyviä. On kummallista ettei niitä arvosteta kun puhutaan suomalaisen perinteen mainostamisesta ulkomaille. Hienot ravintolat pilaavat hyvät perinteet tekemällä näistä jotain erikoisversioita joita ei kukaan tee normaalisti... Erittäin paljon onnea matkaan jos meinaat Suomi-ruokaravintolan pistää pystyyn. :)
Ja jos neuvoa kaipaat lisää, kysy joltain perinteiseltä ison pohjalaisperheen emännältä, niin saat hyviä ruokavinkkejä. Omin voimin pidetään häät ja hautajaiset, eikä kenelläkään jää taatusti nälkä kotiin lähtiessä. :)
- ......
En jaksanu kahlata kaikkia tekstejä läpi mutta mutta...
Mykyrokkaa tarjoisin...kuullostaa kamalalle ja aineksia jos lukee niin vielä kamalammalle mutta AH niin hyvää...
Muikkukukkoa... karjalanpiirakoita(joita juuri ite tein)... Kaikkea mitä muu maailma vihaa:D- m.j.h
Rok, rok! Mualiman paras ruoka, joka on parhaimmillaan uudelleen lämmitettynä... vesi jo herahti kielelle!
- ........
m.j.h kirjoitti:
Rok, rok! Mualiman paras ruoka, joka on parhaimmillaan uudelleen lämmitettynä... vesi jo herahti kielelle!
uuvvellee lämmitettynä monasti ;)
- Silvuplen
Läskisoosi.
- mammamiiaa
Tietenkin ihana perunamuusi ja lihapullat ja paljon sipulia!!!!
- Spamia eli "nötköttiä...
Koska USA:ssa menee nyt tosi huonosti, he syövät
paikallista "nötköttiä", jonka nimi on Spam.
Amerikassa se on lama ajan perinne ruoka, säilyke, joka sisältää sianlihaa, perunajauhoja, sokeria, suolaa, vettä, nitraatteja ja mausteita.
Yksi Spam -tökki maksaa 1,90 euroa.
Spam tehtaan vieressä olevalla teurastamolla teurastetaan 19000 sikaa päivässä, ja yhdessä työvuorossa purkitetaan 150000 tölkkiä Spamia.
Samoin papujen, riisin ja makaronin kulutus Jenkeissä on nyt lisääntynyt ihmityen yrittäessä syödä halvemmalla. (Kauppoalehti 17.11.2008)- mitäpä
"nötkött" on suomeksi?
- sikanautaa?
mitäpä kirjoitti:
"nötkött" on suomeksi?
No eiköhän se nötkötti ole suomeksi sikanautaa. Sitä saa Suomessa tölkeissä. Aiemmin se oli paremman laatuista, mutta nyt mitä lie.
No vastaavaa kai on tämä amerikkalaisten Spam, tosin siinä kai lie vai sikaa.
Voise olla ihan hyvääkin, koska siellä se käy nyt hyvin kaupaksi.
Meikäläistä sikanautaa ei kai Suomessa enää syö juuri kukaan. - kunpa
sikanautaa? kirjoitti:
No eiköhän se nötkötti ole suomeksi sikanautaa. Sitä saa Suomessa tölkeissä. Aiemmin se oli paremman laatuista, mutta nyt mitä lie.
No vastaavaa kai on tämä amerikkalaisten Spam, tosin siinä kai lie vai sikaa.
Voise olla ihan hyvääkin, koska siellä se käy nyt hyvin kaupaksi.
Meikäläistä sikanautaa ei kai Suomessa enää syö juuri kukaan."nötkött" ei todellakaan ole "sikanautaa", vaan "nötkött" = naudanliha - kirjaimellisesti ja sananmukaisesti. "Nöt" on "nauta" ja "kött" on "liha".
"Sikanauta" olisi sitten ruotsiksi jotakuinkin "grisnöt", joskaan sellaista sanaa ei käytetä, kun ei koko tuota säilykettäkään Ruotsissa ole. Voisi olla myös "fläsk- och nötkött", mutta kun ei sikaa ja nautaa sotketa yhteen säilykkeissä, korkeintaan tuorejauhelihana.
"Corned beef" (englantia) tarkoittaa myös purkitettua naudanlihaa. - käännös
kunpa kirjoitti:
"nötkött" ei todellakaan ole "sikanautaa", vaan "nötkött" = naudanliha - kirjaimellisesti ja sananmukaisesti. "Nöt" on "nauta" ja "kött" on "liha".
"Sikanauta" olisi sitten ruotsiksi jotakuinkin "grisnöt", joskaan sellaista sanaa ei käytetä, kun ei koko tuota säilykettäkään Ruotsissa ole. Voisi olla myös "fläsk- och nötkött", mutta kun ei sikaa ja nautaa sotketa yhteen säilykkeissä, korkeintaan tuorejauhelihana.
"Corned beef" (englantia) tarkoittaa myös purkitettua naudanlihaa.Nötkötti on kansanomainen nimitys sikanauta säilykkeelle, joka ei myöskään enää ole pelkkää
sikanautaa, vaan jotakin sakeutettua
teurastamon jauhettua roipetta, siis täyttä paskaa, jota ei enää sivistynyt ihminen voi syödä.
Amerikkaan vaan kaikki tuo paska Suomesta.
Siellä ne köyhät mustat kuulemma syövät nälissään jopa koiran makkaraakin, ei pelkkää Spamia.
- atomi tai vety
yksi ateria voisi olla kunnon aito lihapiirakka kahdella nakilla ja mausteillan tai sitten kananmunalla ja kinkulla.Vaikka suomessa se mielletään usein grilliruoaksi. ulkomaalaiset ystäväni ovat pyytäneet niitä tekemään,kun ovat aikaisemmin suomessa lihiksiä syöneet.
- Antaumuksella
Porilaiset on kans hyviä
eli perinteisesti kunnon siivu jahtimakkaraa rapeiden paahtoleipäsiivujen väliin ! Ehdottaman hyvää olusen kanssa nautittuna illan hämyssä
Jos pitäisi suomalainen menu suunnitella, niin se tulisi sisältämään ainakin suomalaisia kalaruokia. Annokset olisivat reiluja ja yksinkertaisia, ei turhia hörsötyksiä koristuksina.
Kolmen ruokalajin ala carte-menu voisi koostua vaikkapa jostakin tämmöisestä:
Alkuruoaksi vaikka karjalan piirakoita munavoilla tai graavisiikaa, ruisleipää ja voita. Sesonkiaikana myös uusia perunoista voisi olla siian lisänä.
Pääruoaksi savuporoa, rosvopaistia tai Lemin särää. Tosin tuo särä on nykyään suojattu nimike, sen käyttäminen USA:ssa ei välttämättä olisi ihan yksinkertaista.
Jälkiruoaksi joku marjajäädyke, puolukkaa, karpaloa tai lakkaa kermavaahdon kera... Tai sitten mustikkakukko vaniljajäätelöllä.
Snapsiksi siian kanssa pontikkaa, ruokajuomaksi suomalaista olutta. Jälkiruoan kanssa kahvit.- Mämmeli
Mustaa makkaraa Tampereelta ja mämmiä jälkiruoaksi. Ei tule nälkä sen jälkeen, vaan huikea jano!
- tirisoosia
ainakin ja luusoppaa ja korviketta
- Tarkoittaako
etta ensin holomuusi, sitten holocaust?
- eurotettu
Kuusikymmenluvulla äidilläni oli tapana keittää lopuista hapanleivistä syötävää, kerran pari viikossa. Se oli yllättävän hyvää voisilmän kera ja ruokaa ei mennyt haaskuuseen. Jälkiruoaksi oli
talkkunaa kylmään piimään saostettuna ja päälle ripaus sokeria - olipa sekin hyvää! - pitää olla
pettuleipää, talkkunaa, nokkosia ja ohralimaa sekä suolasilakoita ja veriruispalttua! Siitäpä nykiläiset tykkäisivät! Rahantuloa ei voisi estää!
- Santeri X
Luonnollisesti suomessa kasvaneista raaka-aineista, hyvää ja laadukasta ruokaa.
Aitoa suomalaista tarkan määritelmän ruokaa tuskin edes onkaan, nykypäivänä eletään crossover-menttaliteetilla eli kaikkea sekoitetaan keskenään.
Hyvä suomalaisuudella myyvä keittiö jenkeissä olisi täten paikallisella tyylillä rakennetut annokset joihin on laitettu paljon suomalaisia raaka-aineita sisältäviä kokonaisuuksia. - .-.
perunamuusia ja lihapullia oi nams (:
tai sitte jotakii possunlihaa (jossa ei läskiä)
ja muussia ja jotakii pippurikastikejuttua, nam ! - dix
Poronkäristystä, ryynimakkaraa, karjalanpiirakoita, mämmiä, hernekeittoa, raparperipiirakkaa, karjalanpaistia, kylmäsavulohta (en kyl tiiä onko suomalaista vai missä keksittyä), pihlajanmarjapiirakka, puna- musta- ja valkoherukka mehut ja piiraat... käyttää vaa mielikuvitusta:)
- foodii2
Salmiakista valmistetuja jälkkäreitä, perinteiset joululaatikot ja maksalaatikko... apuva koko ajan keksii lisää!!! Ruisleipää, lohikeittoa, suomalaiset kalat yleensäkin. Paistettua siikaa/kuhaa/ahventa ja siihen kylkiäiseksi pannulla haudutettuja punajuurikuutioita, nam. Silakat, muikut....
- örh!
Tönkkösuolattuja muikkuja ja kossupakkasesta:))
- huh huijaa
---...---...---...---...
Perusainekset: marjat, sienet, kala, riista (voipi olla haastavaa poroa maailmalta löytää), ruis. Peruna, lanttu & nauris.
Eli esim. ruisjauhossa & voissa paistettuja muikkuja viimeisen päälle tehdyllä perunamuussilla. Graavilohi. Hernekeitto. Karjalanpiirakoita. Karjalanpaisti, riistawellington ruistaikinassa marjaisalla kastikkeella. Leipäjuusto, pannukahvi, yhden tähden jallu. Ja juuri uunista tullutta ruisleipää.
Ehkä joku rössypottu/mykyrokka/talkkuna jne. sinne menun väliin, mutta en odottaisi noille kovin suurta kaupallista menestystä.
Skandinavia tai Venäjä Suomi voisi olla varmempi valinta, luulen :)- borsh-keitto
Borsh keitto
- kullinaristi
Välilihaa valkovuoto kastikkeella,jälkiruuaksi
kakkelperin marjoja- jjkj
Mitähän siihen kuuluu alkuruoaksi?
- erä mies
koti ruokaa ei voita mikään kunnon peruna muussi ja mummon lihapyörykät
- hyväää
Uuniperunalanttulaatikko, johon kuuluu vielä porkkanaa ja sianlihankylkeä, sipulia, maustepippuria, haudutetaan uunissa 3 tuntia. parempaa ei ole! Ruisleipää vielä tietenkin kunnon täysmaidon kera
- K-pää
epäilyttävän näköinen rössypottu, huippua! Jankkia kans voitaisi tarjoilla?
Karjalanpaistilla ja muusilla aloittaisin. Piimä kyytipoikana. Ohraryynivelliä ainakin jossakin välissä ja limppimaitoa pitää jokaisen kerran elämässään maistaa:ihan maitoa ja vehnäjauhoklönttejä eikä mitään raskaampaa sekaan.
- Antaumuksella
Kiva että aiheesta keskutellaan ! Suomeahan ei tunneta kulinaristisena maana vaan meidät yhdistetään lähinnä Skandinaaviseen keittiöön.
Parhaita makuja meiltä on tietenkin marjat,sienet, kalat, jokirapu, viljasika JA HUOM OSAAMISTA näiden laittamiseen löytyy !!!!
Hyvin on maistunut Lipstikkakeitto, Loimu- tai savulohi keväisen korvasienimuhennoksen ja uusien tilliperunoiden kera, jälkkärinä kesän ensimmäiset mansikat .....- NÄLKÄNEN
UUNIMAKKARA JA PERUNA MUUSI. SE ON LYÖMÄTÖN MENUU . RUOKALASSA TYÖSKENNELLESSÄNI IHMETELTII TÄN RUUAN VETOVOIMAA , SILLOIN OLI KOKO KYLÄ LIIKKEELLÄ, JA TOINEN ON PYTTIPANNU .
- lonkkis
Se on niinkin herkullista kuin HK_sininen ja KARJALA
olut, nam - kurinanisti
mites ois perinteinen jauhomakkara päältä lämpösenä ja sisältä kylmänä huuhdottuna alas oluella. olis ainakin sitä kesän tunnelmaa.
- Maksis Masa
Koskenkorvaa alkusnapsiksi
Kotikaljaa tai kirnupiimää ruokajuomaksi
Muikkukeittoa alkuruoaksi
Ruisleipää & voita
Maksalaatikkoa & puolukkahilloa
Punajuurisalaattia
Korvapuusteja ja kahvia - aziraal
Pitsa ja punkku.. kui nii mukamas, siinä on ruoka verraton.. Tietty karvakäsien kepappi.. jälkkärinä on oivallinrn,,nam
- aziraal
Tiedätkö milaisen äänen pitää pimppakarva pudotessaan latialle ....thyi,,, et sillai
- hgjh
pitäs listalta löytyä ehdottomasti.
Jälkiruoaksi suklaatorttua mansikkahillolla ja sitruunakastikkeella. - vaha piika
Vanha suomalainen ruoka on suosinut juureksi. Vihannekset kasvoivat karusta ympäristössämme heikommin.
Maitokin on melko uusi tuote. Perinteisesti ainakin Savossa juotiin kaljaa, arkena kotikaljaa. Humalaa viljeltiin siellä täällä. Hassua, että kutsumme nykyään alkoholipitoisen kaljan tuomaa hilpeys tai potutustilaa humalaksi.
Perunat on varsin tuore keksintö. Nauriit ja kaalit olivat aiemmin suosittuja. Viljoista ruis oli ehdoton ykkönen.
Kalaa on syöty myös paljon, elämmehän tuhansien järvien maassa.
Marjoista mustikat ja puolukat ovat olleet ehkä pisimpään suomalaisessa ruokapöydässä. Puolukka säilyyy survottuna ja kylmässä hyvin talven yli. Lapset lähetettiin usein marjoja hakemaan, sillä välin kun perheen emäntä leipoi leipää ja muuta. Mustikkapiirakka tehtiin ruistaikinaan. - on samalla
kehitysasteella kuin Afrikan kaikkein alkukantaisimman kylän perinneruoka. Jotakin juuria ehkä.
- ovat:
- lihapullat
- lindströminpihvi
- pyttipannu
- lasimestarinsilli
- suutarinlohi
- kaalikääryleet
- joulukinkku
- maksalaatikko
- hernekeitto
- laskiaispulla
- graavilohi
- puikulaperuna
- poronkäristys
- ryynimakkara
- lenkkimakkara
- läskisoosi
- perunamuusi
- etikkapunajuuret
- mätitahna...
Kaikki herkullisia syötäviä.
Ja kaikki meille - RUOTSISTA tulleita...! - Vaikutus testattu
Kunnon kyrsä lenkkiä, joka olis tehty vain aisoista ja vauhtipusseista. Juomaksi pullo Kossua mieheen tai naiseen.
- ...
Mihin unohtui vanha kunnon mutti?
Niin hyvää, pannulla voissa paistettuna:)
- Matsutake
Tässäpä osuva kannanotto suomalaiseseen ruokakulttuuriin:
http://www.agronet.fi/cgi-bin/dcforum/Agronet_keskustelukanava.cgi?az=show_thread&om=2592&forum=DCForumID3- Totuudenpuhuja
Suomalainen ruoka ja ruokakulttuuri on surkeinta koko maapallolla! Mongoliassa ja Papua-Uudessa Guineassa sekä Amazonian viidakossakin alkukantaisilla heimoilla on korkeampitasoinen ruokakulttuuri kuin vielä puussa istuvilla suomalaisilla.
- Emigrantti*
Totuudenpuhuja kirjoitti:
Suomalainen ruoka ja ruokakulttuuri on surkeinta koko maapallolla! Mongoliassa ja Papua-Uudessa Guineassa sekä Amazonian viidakossakin alkukantaisilla heimoilla on korkeampitasoinen ruokakulttuuri kuin vielä puussa istuvilla suomalaisilla.
Täällä on tosiaankin niin surkea ruokakulttuuri, että olen päättänyt muuttaa Tallinnaan.
- eivät ymmärrä
ruoasta mitään.
- vaikkapa
kauralimaravintola Fifth Avenuelle. Ja jälkiruoaksi talkkunajauhoja.
- makumuistoja
Lapsuuden kodissani paistettiin kokonaisia nauriita syksyisin leivinuunin arinalla. Niitä syötiin suoraan tuhkaisesta kuorestaan voin ja suolan kanssa.
Uunituore ohrasta tai kaurasta leivottu hiivaleipä on myös jäänyt mieleen aivan erityisen maukkaana.
Kakkutaikinasta tehdyt leivokset, joiden pinnalla oli valkoista lohkeilevaa kuorrutusta. Pohja paistettiin uunipannulla ja leikattiin neliöiksi. Olen joskus yrittänyt jäljittää reseptiä, mutta turhaan, ehkä se on olemassa. Isöäitini leipoi niitä 50-luvulla, sen jälkeen ei ole tullut vastaan. - Suomi
Tarjoilisin poronkäristystä perunamuusin ja puolukkahillon kanssa.jälkiruokana olisi mustikkakukko kermavaahdon kera.supisuomalaista!
- Anonyymi
Esimerkiksi
Karjalan piirakka
Kalakukko
Salmiakki
Lanttulaatikko
Graavilohi
Leipäjuusto
Hernekeitto
Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä monista perinteisistä ruoista, joita etniset suomalaiset ovat keksineet. - Anonyymi
Karjalanpaisti ja karjalanpiirkat sekä kermainen lohikeitto.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.
Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.35088781 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!
Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit12581Viiimeinen viesti
Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill692358- 1791955
epäonnen perjantain rikos yritys
onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä161542Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"
Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie91401- 1121347
Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa
- Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 181841328RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.
Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j601310Kirjoitin sinulle koska
tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j421227