Kokkausmokat

Suvi1234

Kertokaa tänne ruuanlaitto/leipomismokianne! :)
Itse olen mokannut niinkin yksinkertaisessa asiassa kuin puuron keitossa. Laitoin liian vähän hiutaleita ja puurosta tuli vetistä litkua. Puuro on myös palanut kattilan pohjaan.

12

1094

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • en ole

      ikinä epäonnistunut ruoanlaitossani.

      • Sillä olet

        Melkoinen mestari, edellyttäen että olet yleensä ikinä tehnyt ruokaa!


    • maustamisessa on

      tullut mokia äitemuorille vuosia sitten.
      Älä ikinä lisää maustetta suoraan purkista, ota vaikka kämmenelle tai lusikkaan se tarvittava määrä tai hiukan vähemmän.

      Joskus kävi näin, että maustepurkin reikäkansi irtosi ja tuli yliannostusta reippaasti.
      Hyvä ruoka meni pilalle.
      Mausteet on siitä lähtien ollu lasipurkeissa ja niihin sitten ostan useinkin irtomausteita.

      • spaissivan

        Jos liikaa maustetta livahtaa ruokaan suoraan purkista kaadettaessa niin älä sekoita sitä ruokaan vaan ota se klöntti lusikalla pois ennen sen liukenemista - oikeastaan vain suola sulaa melkein heti nesteeseen ja sen kanssa saakin olla varovainen - muut mausteet yleensä jäävät klöntiksi nesteen/öljyn päälle ja liiat voi poistaa helposti.

        Maustamisessa kannattaa olla varovainen - aina voi lisätä, mutta on vaikeampi poistaa - ja ruokaa tulee maistaa aina koko valmistuksen ajan paitsi ei tietenkään raakaa sian- tai kananlihaa salmonellan ja muiden haitakkeiden takia.

        Parempi on ottaa maustetta ensin kämmenelle ja ripotella sitä siitä tarvittava määrä ruokaan kuin kaataa suoraan purkista ruokaan - näin välttyy vahingoilta maustamisen suhteen aivan kuten joku jo edellä mainitsi.


    • elliivo

      Vieläkin joskus sattuu vaikka muutaman vuosikymmenen harjoittelun tulos yleensä takaa kiitettävän lopputuloksen.
      Yhdessä vaiheessa en saanut pullataikinaa nousemaan, en sitten millään.
      Useamman kerran tuli kivipullia enkä oikein syytä saanut selville.
      Ainut mahdollisuus oli että neste oli liian kuumaa ja poltti hiivan. Siitä asti olen leiponutkin kuivahiivalla.
      Maustemokia joskus sattuu.
      Aikoinaan tein niin "hyvän" keiton että sitä ei saatu syötyä loppuun koskaan.
      Syynä oli pippurimausteseoksen liika-annostus.
      Kerran halusin varioidan vähän erilaisen muhennoksen.
      Paistoin jauhelihan ja laitoin Lidlistä ostamaani taco-maustetta siihen. Lisäsin papuja ym.
      Siitä tuli niin pahaa että oli pakko heittää se pois ja käydä kaupasta hakemassa uudet ruokatarpeet.
      Nuorena miniänä entisen , nyt jo edesmenneen anoppini luona maustoin jauhelihapihvit vähän reilulla kädellä. Harjoittelin silloin cayennepippurin käyttöä.
      Kaikilta valui hiki naamasta syödessä mutta kukaan ei kehdannut valittaa :/
      Kerran meille oli tulossa ammattileipuri kylään ja päätin leipoa raparperipiirakkaa kahvileiväksi.
      Se kuori ei maistunut miltään, ei edes ranskanleivältä. Vähän hävetti.
      Surkuhupaisin kuulemani ruokajuttu sattui siskoni perheessä joskus kultaisella 70-luvulla.
      Hän oli silloisen ukkonsa kanssa ollut ongella ja olivat saaneet paljon pikkukaloja. Kotiin tultuaan hän oli värkännyt niistä kalakukon uuniin.
      Ilta oli lipsahtanut viihteen puolelle ja jatkunut baarissa yöhön asti.
      Aamulla hän heräsi hirveään paukkeeseen ja kömpi keittiöön katsomaan kuka on alkanut remontoida heti aamulla.
      Kahdeksan vanha poikansa siellä yritti saada aamupalaa itselleen.
      Kukko oli ollut koko yön uunissa ja paistunut niin kovaksi että lapsi yritti saada vasaralla sitä rikki mutta ei onnistunut.

      • Maaliskuun Idus

        vai vasaralla. =:)

        Onhan noita sattunut, kaikkia ei edes muista. Kerran laitoin makaronilaatikon uuniin ilman munamaitoa. Puolisen tuntia kai se ehti paistua ennekuin muistin että jotain hyvin oleellista puuttuu.

        Oli tulossa vieraita, ja olin ajatellut tehdä voitaikinasta sellaisia jauhelihatäytteisiä hyrriä. Töistä tullessa totesin että olin unohtanut ottaa taikinan sulamaan. Siihen aikaan ei tainnut vielä olla olemassa niitä ohkasia levyjä jotka sulavat muutamassa minuutissa, tai sitten niitä ei sillä kertaa ollut kaupassa saatavilla.

        Neuvookaana tyttönä lykkäsin taikinan mikroon sulamaan. Olihan se aika näky sellainen korpuksi kuivahtanut klöntti kauheassa rasvalammikossa.

        Ensimmäinen Boston-kakku syntyi sillä tavalla että pyöreä vuoka tungettiin niin täyteen taikinaa kun vain mahtuu. Aika näky sekin.


      • Leipuriveli

        Ei nyt ihan mulle, mutta perhepiirissä sattui. Pikkuveljeni sai kouluikäisenä työtä lähileipomossa. Oli innostunut. Kotona äidin ylpeydeksi teki valtavan pullataikinan, jonka letitti ja paistoi. Ole meillä nyt pullaa. Jere oli vain unohtanut innoissaan hiivan taikinasta. Äiti kuitenkin kehui ja kaikki me tietysti söimme, ettei pojalle olisi tullut paha mieli.

        Pari yötä sitten näin unta, että tämä samainen pullanleipojapoika letitti pitkon, joka oli täydellinen kerrassaan. Pohdimme siinä kanssaan, että pitäisi perustaa oma leipomo.

        Tämä uneen ilmaantunut entinen leipojapoika on kuollut jo jokunen vuosi sitten. Leiponeeko nykyisessä olinpaikassaan? Pitko oli niin herkullisen näköinen!


    • Mä kerran poltin nakkikastikkeen pohjaan tai jotain. Siis lisäsin jauhot aivan liian aikaisin ennen muita aineksia ja siitä tulikin hitonmoinen käry. Onneks se kastike oli kuitenkin ihan hyvää 😋

      • praunsoossi

        Perinteinen suomalainen ruskeakastike tehdäänkin ruskistamalla jauhot rasvassa (50/50) lähes palaneiksi eli hyvin tumman ruskeiksi (tumman suklaan väri) ja kun väri on saavutettu niin raikasta vettä (kylmää tai kiehuvaa) päälle samalla voimakkaasti sekoittaen tasaiseksi, sopivan paksuiseksi nesteeksi - maustaminen tapahtuu kastikkeen valmistuttua sopivaksi.

        Toinen tapa on ruskistaa liha/makkara jne ensin, lisätä jauhot antaen niiden kypsyä rasvassa jonkin aikaa, lisätä vesi ja antaa muhia tunnin kaksi (lisää vettä tarvittaessa) aina välillä sekoittaen - näinkin kastikkeesta tulee muhiessaan tummempaa pikkuhiljaa vaikka väri alussa näyttäisikin hailakan harmaalta.


      • antisalt

        Nakki/makkarakastikkeen kanssa saa olla suolan kanssa varovainen, sillä makkarat sisältävät hyvin paljon suolaa (noin 2 %).

        Tämän huomaa hyvin, jos antaa kastikkeen muhia pitkään makkaroineen - oikestaan suolaa ei tarvitse lisätä ollenkaan, sillä sitä liukenee makkaroista välillä liikaakin kastikkeeseen.


    • tunariminä

      Ruoka tai leipomus ym. epäonnistuu varmimmin silloin, kun niin ei missään nimessä saisi käydä. Teet vaikka miten hyvää ruokaa muulloin, niin silloin kun tulee vieraita, tapahtuu jotain.

      Leivoin sämpylöitä (ja tietenkin vieraita varten). Taikina ei noussut tippaakaan. Ihmettelin, mutta ajattelin tehneeni jotain väärin. Taikina roskiin ja uusi tekeille. Sekään ei noussut. Sitten vasta tarkistin hiivan, kuivahiivapaketti oli mennyt vanhaksi jo vuosi sitten. Olin kyllä ostanut ihan tuoreen, mutta käsiini osui kaapista se vanha, jota luulin äsken ostamakseni. Kolmas taikina sitten nousi, mutta koska oli jo kiire, unohdin laittaa taikinaan suolaa ja jo valmiiksi pusertamani valkosipulinkynnet. Vieraat saivat kuohkeita, mutta täysin mauttomia sämpylöitä.

      Olen oikea kääretorttumestari, ne onnistuvat minulta aina hienosti. Paitsi tietenkin sen yhden kerran, kun odottelin kaukaisia ulkomaisia vieraitani ja leivoin vieraaksi tulevan perheen tyttären syntymäpäivän kunniaksi kääretortun. Se näytti ihan hienolta, kun sen valmistin, mutta vasta kun otin sen sitten esille pöytään vietäväksi, se oli kummallisen matala ja lässähtänyt. Pohja oli kuin olikin jäänyt raa'aksi. Maistuikin siltä, kukaan ei ottanut kahta kertaa.

      Olen tarjonnut vieraille myös sisältä raaoiksi jääneitä munkkeja. Sitäkään ei ole koskaan tapahtunut ihan vaan oman perheen kesken.

      Juhannusvieraille olen onnistunut tarjoilemaan ihan kauhean makuista boolia. Jokin vaan meni vikaan kun oli mennäkseen.

    • Kotakokki

      Hämmensin perunoiden keitinvettä väärään suuntaan ja se muuttui vihreäksi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      26
      4298
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      299
      3574
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      33
      2530
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      37
      2459
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      141
      2102
    6. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      55
      1946
    7. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      120
      1821
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      8
      1535
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1423
    10. Sinulle, tahtoisin kertoa mitä

      ajattelen siitä. Ehkä olen väärässä, mutta minusta kuulostaa jonkin alulta, mutta ei kerro minkä. Se selvinnee myöhemmi
      Ikävä
      20
      1338
    Aihe