Kotikaljasta

yksi kysymys

Vaikka kysymys on jonkun mielestä tyhmä, niin arvostaisin suuresti jos joku antaisi asiallisen vastauksen... Kiitos siitä etukäteen.

Laitoin kotikaljaa tulemaan, mutta aloin pohtia niitä prosentteja... miten kotikaljan käymisen voisi pysäyttää? Ajattelin kokeilla siten, että siinä vaiheessa, kun käyminen on tapahtunut ja kalja pitäisi pullottaa, niin jos kuumentaisi sen kaljan tuonne 70-80 asteiseksi ja sitten vasta pullottaisi, kun on jäähtynyt.

Järkeilin tätä siten, että kun sen kuumentaa, niin käyttämäni kuivahiiva tuhoutuu ja käyminen lakkaa varmasti... onko kukaan kokeillut ja jos on, vaikuttaako makuun?

19

10634

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mallaspussin

      kyljestä.Kylmässä yleensä käyminen loppuu.

      • mutta kun

        siinä vain tahtoo käydä sillä tavoin, että ei lopu. Eli kun pullon avaa, niin kuohuu vallan mahdottomasti, eikä ole lopettanut käymistä.

        Täytyy nyt vain katsoa ja maistella, että mikä on kaljan kunto, arvaako tarjota autolieville vai ei.


      • Anonyymi

        Itse teen kotikaljan uutteesta.

        Ohjeenmukaisilla määrillä kalja saa käydä kunnes se ei ole makeaa.

        Pullotan sen Ruskeisiin muovisiin kotikaljapulloihin, sekaan kaksi sokeripalaa.
        Pollot kylmään ja kun mieli tekee juomaan.
        Viikolla löysin kahverista viimevuotisen pullon joka oli aika piukka, varovasti paine laskemalla pullosta tuli kermamaisesti vaahtoavaa kotikaljaa.
        Kalja on "kuivaa " ja maukasta.


      • Anonyymi

        Kotikalja on tarkoitettu nopeasti valmistuva perinteinen ruokajuoma, ei juopumistrkoitukseen tehty.

        Aloittaja haaveilee vaahtoavasta kiljusta.
        Tee mallaskilju ja lisää ohjeen mukaisen sokerin määrä 5 kertaiseksi.
        Alla käydä loppuun ja pullota, pulloon tiputa 2 tai 4 sokeripalaa.
        Siinä sinulla on alkoholipitoinen kotikalja (kotikilju).

        Ostin matkalta Saksalaista olutta jota kuvailisin kiljuksi.
        Kuin maltaista tehty kotikalja ja 5,4%, maku ei mieltä ylennä.


    • turhuudenjumala

      eihän siihen tarvii sitä sokeria laittaa kuin kiljuun... n.1.5 kg riittää n. 40 litraan nestettä ihan mainiosti. eikä tollanen sokerimäärä nosta siinä määrässä alkoholimäärää kovinkaan korkeaksi. ei sitä nyt lämmittelee kannata ruveta, jäähdyttää vaan hyvin ennen ku pulloihin laittaa...

      • vaikeampaa tosin

        kuin sokeriliemen teko, mutta kannattaa opetella se konsti. Tosin (koti)kaljassa on usempien mielestä oltava yhtä paljon sokeria kuin limsassa, mutta ei siinä tarvitse olla. Meistä ainakin ilman sokeria tehty kalja on parasta.


      • Annabelliina
        vaikeampaa tosin kirjoitti:

        kuin sokeriliemen teko, mutta kannattaa opetella se konsti. Tosin (koti)kaljassa on usempien mielestä oltava yhtä paljon sokeria kuin limsassa, mutta ei siinä tarvitse olla. Meistä ainakin ilman sokeria tehty kalja on parasta.

        Hei, saisinko ohjeen tuon sokerittoman kotikaljan tekoon?

        Kiitti etukäteen.


    • Ei ohjeen mukaisilla sokerimäärillä saa kotikaljaan milloinkaan mainittavampia prosentteja. Voin kertoa tämän useamman vuoden kokemuksella.

      Kylmyys lopettaa sen vähäisenkin käymisen, mitä olet saanut aikaan.

      Toinen asia on tietysti, jos olet sotkenut kaljan ja kiljun reseptit keskenään.

      • Anteeksi Turhuudenjumala - taisin toistaa asiallisen tekstisi pääkohdat. Lupaan jatkossa lukea kaikkien kommentit ennenkuin itse vastailen.


      • turhuudenjumala
        crudo kirjoitti:

        Anteeksi Turhuudenjumala - taisin toistaa asiallisen tekstisi pääkohdat. Lupaan jatkossa lukea kaikkien kommentit ennenkuin itse vastailen.

        taitaa kertaus olla se opintojen äiti :)


    • vastauksista

      mutta ei taida minusta panimomestaria tulla - ei tullut sellaista kivan kirpakkaa vaan aika platkua litkua... juomatta jää.

      Ja tein muuten täsmälleen mallaspussin ohjeen mukaan eli siinä oli 2 desiä sokeria 5:een litraan vettä, mittarin kanssa mittailin lämpötilat, ennen kuivahiivan (1/4 tl) lisäämistä mutta ei vaan onnistunut.

      Täytyy kokeilla toisen kerran paremmalla onnella.

      Mukavaa joulunodotusta kaikille!

      • kantapään kautta

        Kolme vikamahdollisuutta: Olet pannut hiivan liian kuumaan nesteeseen. Olet peittänyt alkukäymisastian hiivan lisäyksen jälkeen liian tiiviillä kannella. (vain pyyheliina). Pullo tai kanisteri, jossa olet vienyt kaljan viileään ei ole ollut tiiviskorkkinen. ( voit kuitenkin löysätä painetta joskus, ettei pullo tai kanisteri poksahda) . Jätä tarjoilukannu hieman vajaaksi ja ripsauta vähän sokeria niin kirpeys säilyy pidempään. Varo kuohumista. Älä säilytä pitkään avoimessa astiassa. Nämä ohjeet puuttuvat pussin kyljestä. Panen yleensä myös vähän suositusta enemmän maltaita. Tulee täyteläisempi maku.


    • Ruokajuomana

      Join mallaspussin ohjeen mukaisesti tehtyä hyvin käynyttä kotikaljaa vajaan puoli litraa, ja puhalsin virallisesti kalibroituun alkometriin välittömästi. Viisari värähti hieman. Tuulettelin mittarin testikelpoiseksi ja puhalsin 15 minuutin kuluttua uudelleen. Ei näkynyt yhtään mitään.

    • kaljaaaa

      Kotikaljan kuohuminen johtuu hiilidioksidista, joka antaa raikkautta kaljaan. Jos keittää kaljan, tulee kaasutonta litkua, kuten testaaja totesikin. Simahan tehdään samaan tapaan, eikä siitäkään kyllä känniin tule. Mitäs jos kysyisit maltaan valmistajalta kaljan alkoholipitoisuutta.

    • Anonyymi

      Tämä on vanha ketju, mutta kiinnostaa nyt joulunaikaan. Mitäpäs jos kotikaljan valmistuksessa käyttäisi 'käynnistyksen pysäyttäjäää', jota saa kaupoista. Kotiviiniharrastajille noita yleensä myydään.

    • Anonyymi

      Ääh... Sori.. tarkoitin tietysti käymisen pysäyttäjää. On joku suola tai muu kemiallinen aine.

    • Anonyymi

      Pitäisikö käymisen pysäyttäjää (E5) käyttää mahdollisesti vain pullotettuun kotikaljaan? Tapahtuuko niin, että jo muodostunut hiilidioksidi haihtuu pois ja kaljasta tulee väljähtänyttä?

    • Anonyymi

      Käyminen lakkaa sokereiden loputtua. Pullotusvaiheessa laitetaan Tl sokeria hiilihapon muodostamiseksi.

      • Anonyymi

        Mitä on TI sokeri ??


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2414
    2. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      57
      2264
    3. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      76
      2133
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      16
      1969
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      81
      1643
    6. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      20
      1281
    7. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      14
      1224
    8. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1199
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1023
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      29
      918
    Aihe