perunalaatikko

missä Pito

Ohjeessa sanotaan, että paras perunalajike imelletyn perunalaatikon tekemiseen on Pito peruna.

Meillä ei viime kesänä Pito-sato onnistunut. Huomasin netistä, että se onkin hankala viljeltävä, koska se on niin myöhäinen lajike. Nyt en ole nähnyt kaupassakaan Pito-perunaa. Tämähän uhkaa koko tätä suomalasta perinneruokaa, varsinkin jos tää epäonnistuminen viljelyssä nyt liittyy ilmastonmuutokseen!

Yritin tehdä laatikon Van Gogh-perunasta, jonka myös pitäis olla jauhoinen lajike, mutta se ei imeltynyt, se maistui vaan väkevältä ja karvaalta, ei yhtään makealta.

Mitä neuvoisitte?

12

3330

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Seuraavaksi

      Rosamundaa.

    • jos osaa tehdä

      Harva vain osaa tehdä imellettyä perunalaatikkoa.

      • tärkkelystä

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.


      • turhuudenjumala
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        puikulassa on eniten tärkkelystä myytävistä perunalajikkeista. ainakin muusiperunana aivan lyömätön. ei ole tullut kokeiltua laatikkoon, mutta miksei toimisi loistavasti...
        lainaus wikipediasta: "kotitalouskäyttöön tarkoitettu pohjoisessa kasvanut puikulaperuna, joka luokiteltiin punaisella merkittyjä perunoita jauhoisemmaksi.Sen tunnusväri on musta"
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Perunalajikkeet#T.C3.A4rkkelysperunat


      • 65-75astetta
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        Kaikki perunalajikkeet imeltyy, kun imellyttämislämpötila on optimialueella 65-75 astetta.


      • Makealaatikko
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        Kaikista perunalajikkeista saa makean laatikon ilman siirappia tai muuta makeutusta.


      • Anonyymi
        tärkkelystä kirjoitti:

        Toi ei ihan pidä paikkaansa. Vain jauhoisissa perunoissa on tärkkelystä niin paljon, että niistä saa makean laatikon ilman siirappiakin.

        Tietysti tämä on myös makukysymys. Ehkä sun suuhun mikä vaan perunalaatikko maistuu tarpeeksi makealta, enkä minäkään tässä asiassa omasta puolestani nirsoile, vaan sukulaisten.

        Rosamundaa voisin kokeilla. Puikulaa sanotaan myös jauhoiseksi, mutta tarkoittaako se Lapin puikulaa? Ne on aika kallita! Van Goghiin en koske enää ikinä.

        Kaikki perunalajikkeet sisältää tärkkelystä niin että imeltämällä saadaan riittävä makeus.


    • KymmeniäLajikkeita

      Onhan perunalajikkeita kymmenittäin, mitkä sopii imelletyn perunalaatikon tekoon.

      • Anonyymi

        Kaikki suomessa viljeltävät perunalajikkeet soveltuu imelletyn perunalaatikon valmistamiseen - noin 60 lajiketta. Noin 20 lajiketta on yleisessä viljelyssä - kauppalajikkeina ja kotitarveviljelyssä.

        On täysin turha väittää että olisi sellaisia lajikkeita mistä ei voisi tehdä imellettyä perunalaatikkoa. En tunne ainuttakaan lajiketta, mistä imelletty perunalaatikko ei onnistu.


    • Anonyymi

      Tee sellaisen ohjeen mukaan missä sanotaan että "kaikki lajkikkeet imeltyy, mutta moni suosii jauhoisia lajikkeita".

      • Anonyymi

        Moni suosii kiinteitä lajikkeita, koska ne on helppo kuoria kypsinä, ne ei hajoa keitettäessä ja pysyy kasassa kuorittaessa.
        Jauhoiset perunat hajoaa jo usein keitettäessä ja siitä johtuen kuorten poistaminen mössöstä on monien mielestä hankalaa. Lopullisesti ne hajoaa kuorittaessa.
        Nykyisin onkin yleistynyt perunoiden kuoriminen raapoina ja ne keitetään täysin kypsiksi pienessä vesimäärässä ja soseutetaan suoraan keittoveteen. Näin vältetään myös kohtuuttoman suuret keittotappiot, kuorimistappiot ja liukenemistappiot.


    • Anonyymi

      Ei hätää Ei tarvi pelätä imelletyn perunalaatikon raaka-aineiden loppumista. Suomessa on kaupallisessa viljelyssä ainakin parisenkymmentä perunalajiketta ja lisäksi 40 muuta lajiketta. Ja kaikista lajikkeista voi valmistaa imellettyä perunalaatikkoa. Valittavissa on ainakin 60 lajiketta. Lisäksi harrastelijoiden spesiaalilajikkeet.

      Osassa ohjeita käytetään jauhoisia lajikkeita, osassa ohjeita käytetään kiinteitä lajikkeita, osassa ohjeita käytetään hyvin soseutuvia jauhoisia tai kiinteitä perunoita, osassa ohjeita käytetään kaikkia perunalajikkeita ja osassa ohjeita ei ole mitään mainintaa perunalajikkeista.

      Ja osassa ohjeita mainitaan että kaikki lajikkeet imeltyy.

      Mitä pitäisi uskoa ???

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. IL - PerSut tykittää - Vaaralliset tappajat vankilaan jopa loppuelämäksi!!

      Entistä rajumpi elinkautinen tulee – Vaaralliset tappajat vankilaan jopa loppuelämäksi Henkirikosten uusijat voidaan ja
      Maailman menoa
      188
      22442
    2. Some kuhisee Sanna Marinista: "Wau"

      Sanna Marinia hehkutetaan. Muun muassa Jodelissa kommentoidaan The Sunday Timesin julkaisemaa kuvaa Marinista. Hän ant
      Maailman menoa
      84
      9659
    3. Sannalla tänään vuorossa The Daily Show

      Eli nyt mennään jo satiirin puolelle. Tuohan on vähän kuten Lindströmin ohjelma Suomessa.
      Maailman menoa
      47
      7627
    4. Äärioikeistopurran nukke Petteri Lapanen paniikissa

      Kun Suomen historian paras pääministeri antoi vankan lausunnon, kuinka "keskustelu politiikassa on käpertynyt lähinnä va
      Maailman menoa
      88
      6418
    5. SIELTÄ SE TULI: Kepu-Kurvinen: "Emme enää lähde punavihreään hallitukseen"

      Nyt muuten nauretaan loppuviikko, että tähänkö kaatui Lindtmanin pääministerihaaveet. "Antti Kurvisen mukaan puolue ei
      Maailman menoa
      189
      6133
    6. Täysi ryöpytys Sanna Marinille ulkomailla.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f699d84f-fa53-4dba-8718-2c395017fc55 Sanna Marinin kirja saa todella tylyn vastaanot
      Maailman menoa
      49
      5122
    7. HS - Sanna Marinin kirja on priimaluokan vedätys!

      Kirja-arvio|Toivo on tekoja tulisi ensisijaisesti nähdä maineen rahallisen hyödyntämisen voimaannuttavana merkkipaaluna.
      Maailman menoa
      118
      4776
    8. Minja Koskelan "istumista" kertovassa uutisessa ei sanottu persuista mitään

      eli jälleen kerran äärivasemmistolainen valehtelee, hän kun väittää että juuri persut ovat lähetelleet Koskelalle vähemm
      Maailman menoa
      107
      4489
    9. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      32
      2669
    10. Pekka Visuri: "Suomen on aika irrottautua Ukrainan sodasta"

      Slava Ukraina-mölinät eivät enää auta. Ukraina on sotansa hävinnyt. Nyt tarvitaan poliittista selvänäköisyyttä, reaalipo
      Maailman menoa
      101
      2229
    Aihe