Lihattomat ryynimakkarat - itse tehdyt??

Joulumakkara

Aikoinaan äiti-vainaa teki jouluksi ryynimakkaroita joissa ei ollut lihaa ollenkaan ja jotka syötiin karjalanpaistin kanssa. Tämä lienee ollu itä-Suomalainen tapa. No nyt on ostettu muutama metri sian suolta mutta mistään ei tunnu löytyvän ohjetta miten tehdään itse lihattomat (ohra)ryynimakkarat. Kellään kokemuksia moisesta? Vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan / vatsaan!!

21

5571

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lihaton liha

      ei semmosia ookkaan, unta oot nähnyt.
      Lihaton makkara-- eikö oo paempaa tekemistä
      kun miettiä tuota.

      Tottakai voit tunkea ryynimössöä suoleen mutta
      älä kutsu sitä sitten makkaraksi vaan joksikin
      kasvispötköksi.

      • peruna-ryynimakkaroita

        perunasta ja ohraryyneistä tehtiin. vähän varmaan savusilavaakin oli mukana, maku oli hyvä.


      • siansuolta

        sisältävää ruokaa kasvisruuaksi...

        Suomalaiset makkarat kuuluu tuonne sekaosastoon kuitenkin - viljaa enimmäkseen sisältävät.


      • Anonyymi
        siansuolta kirjoitti:

        sisältävää ruokaa kasvisruuaksi...

        Suomalaiset makkarat kuuluu tuonne sekaosastoon kuitenkin - viljaa enimmäkseen sisältävät.

        Olisipa enemmän viljaa tai vaikka perunajauhoja ihran sijaan, mieluiten tietysti oikeaa lihaa, mutta sitä ei ole pahemmin ulkomaisissakaan, paitsi rakkien makkaroissa.


    • haluat

      syödä jotakin noin kammottavaa pula-ajan hätäruokaa?

      Yhtä hyvin voisit syödä pettuleipää tai matoja.

    • Ei länsisuomalainen peruna- ja laukkamakkara ole suinkaan ollut - ja ole - mitään pula-ajan ruokaa vaan juhlaruokaa. Sitä on myytävänä vieläkin - tuoretuote, joka on käytettävä lähes heti.

      Nämä ovat niitä lähes ainoita - siskonakkaroitten lisäksi - tuoremakkaroita, mitä meillä on olemassa. Meidän pitäisi olla ylpeitä tästä makkarasta vaikka siinä ei lihaa olekaan. Maailmalla on paljon erilaisia makkaroita, joiden lihapitoisuus vaihtelee nollasta lähes täyslihaan.

      Näitä makkaroita ei vain tahdo olla ollut Varsinais-Suomen ja Satakunnan ulkopuolella, missä suomalainen makkaraperinne on aina ollut monipuolisin ja laajin.

      • Kesäasukas

        Kysynkin, kun en kauheasti tunne noita ostopaikkoja ja Porin lähistöllä asustellaan vain kesäisin, että mistä noita herkkuja voi ostaa. Porin kauppahallista on ostettu mm. hirvimakkaraa, mutta olisko sieltä saatavilla myös mainitsemiasi?


      • Kesäasukas kirjoitti:

        Kysynkin, kun en kauheasti tunne noita ostopaikkoja ja Porin lähistöllä asustellaan vain kesäisin, että mistä noita herkkuja voi ostaa. Porin kauppahallista on ostettu mm. hirvimakkaraa, mutta olisko sieltä saatavilla myös mainitsemiasi?

        Enpä taida tietää Porin osotopaikkoja - Vanha kokki tietänee. Turusta saa hallista ja Turun Mestaripalvista, mutta sieltäkin vain torstaina ja perjantaina, koska kyseessä on tuoretuote,sitä ei voi varastoida.

        Wurst Fennica teettää ko. makkaroita myös ja näitä saa myös Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Linkki ohessa http://www.wurstfennica.fi/?sivu=ostopaikat - tosin näyttää siltä, että Wurstin perunamakkara sisältää myös lihaa. Askolan Savuliha näyttää myös tekevän ja tässä on lihaa 0% - http://www.makkara.info/aks3_tiedot.php?1673


      • Kesäasukas
        crudo kirjoitti:

        Enpä taida tietää Porin osotopaikkoja - Vanha kokki tietänee. Turusta saa hallista ja Turun Mestaripalvista, mutta sieltäkin vain torstaina ja perjantaina, koska kyseessä on tuoretuote,sitä ei voi varastoida.

        Wurst Fennica teettää ko. makkaroita myös ja näitä saa myös Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Linkki ohessa http://www.wurstfennica.fi/?sivu=ostopaikat - tosin näyttää siltä, että Wurstin perunamakkara sisältää myös lihaa. Askolan Savuliha näyttää myös tekevän ja tässä on lihaa 0% - http://www.makkara.info/aks3_tiedot.php?1673

        No problems... Kyselen sikäläisiltä "alkuasukkailta". Siellä on monta tuttua herkkusuuta.

        Oikein mukavaa Joulua Sinulle!


      • Kesäasukas kirjoitti:

        No problems... Kyselen sikäläisiltä "alkuasukkailta". Siellä on monta tuttua herkkusuuta.

        Oikein mukavaa Joulua Sinulle!

        Tuli vielä mieleen, että onhan Porissakin kauppahalli - eikä yhtään pöllömpi paikka valikoimaltaan olekaan. Jos jostain niin sieltä pitäisi löytyä tietoa ryynäreistä, laukkamakkarasta ja perunamakkarasta.

        Laukkamakkaraa tekee myös muistaakseni Perniön Liha.

        Tässä Joulun kunniaksi laukkamakkaran valmistusohje - kopsattu Pauli Lahtisen täysin turhilta kotisvuilta, riemastuttavat tarinat -

        "LAUKKAMAKKARA

        tai oikkiammi
        LAUKMAKKAR

        Lait uunivuuam pohjal rasvassi sialihasiivui ja sem pääl laukmakkar, pistel makkara piäni reikki ja lait vuaka uuni. Paistolämpötila simmone 150 viiva 170 astet. Paistoaika 40 - 50 minutti. Sikku satsi o aikas uunis ollu, ot pois ja mausta pohjal jääny liämi makus mukka ja syä makkar ja soossi vaik perunamuussin kans ja tarjo samal vaik punajuursalatti tai etikkakurkui tai vaik pualukkahillo. Huam! Tää ruaka sisälttä mm. rasva ja kalorei...."


    • suoraan 30-luvulta

      Ne jotka luulee ettei lihatonta makkaraa ole, eivät ole perinneruokia maistaneetkaan. Tässäpä ohje 30-luvun "Keittotaito"-opuksesta, joka siis tosiaan ei ole mitään vegehörhöilyä, täällä esitellään kuvin lihakirves ja sian sisälmykset ja jäniksen nylkeminen ja makkarasuolien kaapiminen puhtaiksi.

      Ryynimakkara
      1/2 kg ohraryynejä,
      3 l maitoa,
      suolaa,
      sokeria,
      3 dl rusinoita,
      4 sipulia,
      200 g voita.
      Suolta.

      Ohraryynit huuhdotaan ja keitetään maidossa puuroksi, johon sekoitetaan kuoritut ja voissa ruskeutetut sipulit, rusinat huuhdottuina ja puhdistettuina sekä mausteet. Kun puuro on hyvin sekoitettu, pannaan se puhdistettuihin suoliin hyvin löysästi ja kumpikin pää pannaan kiinni. Jottei makkaroita tarvitsisi irroittaa toisistaan, niin sidotaan toinen lanka parin cm:n päähän edellisen makkaran päätelangasta. Makkarat paistetaan ensin oljilla leivinuunissa ja sitten voissa pannulla ja tarjotaan kuumina.

      Lisäruoat: Voisula.

      • nähnyt että

        mummot ovat ensin makkaran kettäneet suolavedessä ja sitten paistaneet vasta uunissa.


      • nähnyt että kirjoitti:

        mummot ovat ensin makkaran kettäneet suolavedessä ja sitten paistaneet vasta uunissa.

        Totta - näin ne vanhan reseptin mukaan usein tehtiinkin: ensin mieto keitto ja sitten pannulle. Näin valmistettuna ja sopivasti neulalla puhkottuna makkarat eivät välmistettaessa "räjähtäneet".

        Kevyen keiton jälkeen makkarat valmistetaan joko pannulla tai uunissa valmiiksi.

        Jos joku on syönyt joskus skotlantilaisten haggista, niin parhaat ryynimakkaramme eivät isommin siitä eroa. Turun alueella on laajasti myynnissä - ja myös syönnissä - uunimakkaraa, possunmakkaraa ja rusinamakkaraa. Nämä ovat jo valmiiksi uunissa käyneitä herkkuja - vain enää lämmitys pannulla. Oliiviöljy ja rosmariinin oksa kavereina spetsaavat makua kummasti kohti Välimerta.


      • Anonyymi

        Johan on sekasotku, kuin jälkiruoka rusinoineen, mutta suolessa ja pilattu sipulilla.


    • jouluperinne

      Muutaman vuoden myöhässä, mutta kuitenkin. Meidän savolainen mummo teki jouluksi ryynimakkaraa, johon ei tosiaan tullut lihaa vaan todella tukeva ja rasvainen lihaliemi johon keitettiin ohrapuuro. Puuro ja kuulotettu sipuli valettiin suoleen, ryöpättiin ja paistettiin rapsakaksi. Makkara tarjotaan possunkyljestä tehdyssä paistissa. Eli sellainen kevyt kasvisruoka :)

    • Olisko se sitä

      läskimakkaraa ohraryynit sipuli jauhettupippuri.

    • Anonyymi

      https://savonmaa.fi/article/joulun-ohramakkara-on-paikallinen-tuote/

      Savonlinnan mummoni oli mestari kaikessa perinneruokailussa. Karjalanpaistit ja karjalanpiirakat olivat omaa luokkaansa. Hän teki myös itse tätä ohramakkaraa joka jouluksi. Makkarat ensin kiehautettiin ja sitten pannulla rasvassa paistettiin ruskeiksi. Enovainaalle tämä oli sellaista herkkua, että eräänä 70-luvun jouluna joutui yöllä keskussairaalan päivystykseen, kun oli ahtanut itsensä niin täyteen sapuskaa.

      Tuote Oy valmistaa Savonlinnassa edelleen erilaisia makkaroita ym. Se oli ennen merkittävä työllistäjä ja tuotteet niin laadukkaita, että niitä yritti moni kopioida siinä onnistumatta. Terveisisiä kaikille Savonlinnalaisille ja ympäristön immeisille.

      Mummoa ja enoa rakkaudella kaivaten -mies 57 vee .... nyyh

    • Anonyymi

      Eihän nuo ihraan tehdyt lihattomia ole jos tuoteselosteita uskominen kun ihrat laksetaan lihaksi, ennemin oikeaa lihaa kuin ihraa. Hyvän makuista kuitenkin oli kun mummo lapsena teki vaikka raparperin lehdelle jotain ohraryyni-sian?rasva paistosta.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ruokakilpailussa nyt mukana kalamakkara, varmaan pilaavat senkin sipulilla ja hinnalla, epäilyttää tosin muutenkin, vaikka esim kalamureke uunissa tehtynä parhaimmillaan erittäin hyvää.

    • Anonyymi

      Hei, miten lämmitän uunissa possunmakkaran, suunnilleen montako minuuttia, asteet?
      Entä hellalla?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannan kirja USA:n bestseller!

      "Congratulations to Sanna Marin's HOPE IN ACTION, officially a USA TODAY bestseller!" Kertoo Scribner. Mitäs persut tä
      Maailman menoa
      148
      11347
    2. Oikeistolainen luki Med mod att leda : en biografi

      ...ei tykänny Sanna Marinista
      Maailman menoa
      28
      8092
    3. Metsäalan rikolliset

      Jokohan alkaa vähitellen kaatua kulissit näillä ihmiskauppaa harjoittavilla firmoilla.
      Sotkamo
      56
      5854
    4. Ruotsalaistoimittaja: "Sanna Marinin saunominen saa minut häpeämään"

      Sanna Marinin kirja saa täyslaidallisen ruotsalaislehti Expressenissä perjantaina julkaistussa kolumnissa.....voi itku..
      Maailman menoa
      159
      4539
    5. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

      Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
      Maailman menoa
      31
      4312
    6. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

      Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
      Maailman menoa
      83
      4169
    7. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

      ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
      Maailman menoa
      9
      3934
    8. Missä vaiheessa

      Päätit luovuttaa suhteeni?
      Ikävä
      84
      3467
    9. Juuri muiston ne

      Rakastuneet katseesi. Huh
      Ikävä
      80
      3230
    10. Miten paljon

      Olet halunnut mun kanssa?
      Ikävä
      48
      1721
    Aihe