Aikoinaan äiti-vainaa teki jouluksi ryynimakkaroita joissa ei ollut lihaa ollenkaan ja jotka syötiin karjalanpaistin kanssa. Tämä lienee ollu itä-Suomalainen tapa. No nyt on ostettu muutama metri sian suolta mutta mistään ei tunnu löytyvän ohjetta miten tehdään itse lihattomat (ohra)ryynimakkarat. Kellään kokemuksia moisesta? Vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan / vatsaan!!
Lihattomat ryynimakkarat - itse tehdyt??
21
5323
Vastaukset
- lihaton liha
ei semmosia ookkaan, unta oot nähnyt.
Lihaton makkara-- eikö oo paempaa tekemistä
kun miettiä tuota.
Tottakai voit tunkea ryynimössöä suoleen mutta
älä kutsu sitä sitten makkaraksi vaan joksikin
kasvispötköksi.- peruna-ryynimakkaroita
perunasta ja ohraryyneistä tehtiin. vähän varmaan savusilavaakin oli mukana, maku oli hyvä.
- siansuolta
sisältävää ruokaa kasvisruuaksi...
Suomalaiset makkarat kuuluu tuonne sekaosastoon kuitenkin - viljaa enimmäkseen sisältävät. - Anonyymi
siansuolta kirjoitti:
sisältävää ruokaa kasvisruuaksi...
Suomalaiset makkarat kuuluu tuonne sekaosastoon kuitenkin - viljaa enimmäkseen sisältävät.Olisipa enemmän viljaa tai vaikka perunajauhoja ihran sijaan, mieluiten tietysti oikeaa lihaa, mutta sitä ei ole pahemmin ulkomaisissakaan, paitsi rakkien makkaroissa.
- haluat
syödä jotakin noin kammottavaa pula-ajan hätäruokaa?
Yhtä hyvin voisit syödä pettuleipää tai matoja. Ei länsisuomalainen peruna- ja laukkamakkara ole suinkaan ollut - ja ole - mitään pula-ajan ruokaa vaan juhlaruokaa. Sitä on myytävänä vieläkin - tuoretuote, joka on käytettävä lähes heti.
Nämä ovat niitä lähes ainoita - siskonakkaroitten lisäksi - tuoremakkaroita, mitä meillä on olemassa. Meidän pitäisi olla ylpeitä tästä makkarasta vaikka siinä ei lihaa olekaan. Maailmalla on paljon erilaisia makkaroita, joiden lihapitoisuus vaihtelee nollasta lähes täyslihaan.
Näitä makkaroita ei vain tahdo olla ollut Varsinais-Suomen ja Satakunnan ulkopuolella, missä suomalainen makkaraperinne on aina ollut monipuolisin ja laajin.- Kesäasukas
Kysynkin, kun en kauheasti tunne noita ostopaikkoja ja Porin lähistöllä asustellaan vain kesäisin, että mistä noita herkkuja voi ostaa. Porin kauppahallista on ostettu mm. hirvimakkaraa, mutta olisko sieltä saatavilla myös mainitsemiasi?
Kesäasukas kirjoitti:
Kysynkin, kun en kauheasti tunne noita ostopaikkoja ja Porin lähistöllä asustellaan vain kesäisin, että mistä noita herkkuja voi ostaa. Porin kauppahallista on ostettu mm. hirvimakkaraa, mutta olisko sieltä saatavilla myös mainitsemiasi?
Enpä taida tietää Porin osotopaikkoja - Vanha kokki tietänee. Turusta saa hallista ja Turun Mestaripalvista, mutta sieltäkin vain torstaina ja perjantaina, koska kyseessä on tuoretuote,sitä ei voi varastoida.
Wurst Fennica teettää ko. makkaroita myös ja näitä saa myös Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Linkki ohessa http://www.wurstfennica.fi/?sivu=ostopaikat - tosin näyttää siltä, että Wurstin perunamakkara sisältää myös lihaa. Askolan Savuliha näyttää myös tekevän ja tässä on lihaa 0% - http://www.makkara.info/aks3_tiedot.php?1673- Kesäasukas
crudo kirjoitti:
Enpä taida tietää Porin osotopaikkoja - Vanha kokki tietänee. Turusta saa hallista ja Turun Mestaripalvista, mutta sieltäkin vain torstaina ja perjantaina, koska kyseessä on tuoretuote,sitä ei voi varastoida.
Wurst Fennica teettää ko. makkaroita myös ja näitä saa myös Turusta, Tampereelta ja Oulusta. Linkki ohessa http://www.wurstfennica.fi/?sivu=ostopaikat - tosin näyttää siltä, että Wurstin perunamakkara sisältää myös lihaa. Askolan Savuliha näyttää myös tekevän ja tässä on lihaa 0% - http://www.makkara.info/aks3_tiedot.php?1673No problems... Kyselen sikäläisiltä "alkuasukkailta". Siellä on monta tuttua herkkusuuta.
Oikein mukavaa Joulua Sinulle! Kesäasukas kirjoitti:
No problems... Kyselen sikäläisiltä "alkuasukkailta". Siellä on monta tuttua herkkusuuta.
Oikein mukavaa Joulua Sinulle!Tuli vielä mieleen, että onhan Porissakin kauppahalli - eikä yhtään pöllömpi paikka valikoimaltaan olekaan. Jos jostain niin sieltä pitäisi löytyä tietoa ryynäreistä, laukkamakkarasta ja perunamakkarasta.
Laukkamakkaraa tekee myös muistaakseni Perniön Liha.
Tässä Joulun kunniaksi laukkamakkaran valmistusohje - kopsattu Pauli Lahtisen täysin turhilta kotisvuilta, riemastuttavat tarinat -
"LAUKKAMAKKARA
tai oikkiammi
LAUKMAKKAR
Lait uunivuuam pohjal rasvassi sialihasiivui ja sem pääl laukmakkar, pistel makkara piäni reikki ja lait vuaka uuni. Paistolämpötila simmone 150 viiva 170 astet. Paistoaika 40 - 50 minutti. Sikku satsi o aikas uunis ollu, ot pois ja mausta pohjal jääny liämi makus mukka ja syä makkar ja soossi vaik perunamuussin kans ja tarjo samal vaik punajuursalatti tai etikkakurkui tai vaik pualukkahillo. Huam! Tää ruaka sisälttä mm. rasva ja kalorei...."
- suoraan 30-luvulta
Ne jotka luulee ettei lihatonta makkaraa ole, eivät ole perinneruokia maistaneetkaan. Tässäpä ohje 30-luvun "Keittotaito"-opuksesta, joka siis tosiaan ei ole mitään vegehörhöilyä, täällä esitellään kuvin lihakirves ja sian sisälmykset ja jäniksen nylkeminen ja makkarasuolien kaapiminen puhtaiksi.
Ryynimakkara
1/2 kg ohraryynejä,
3 l maitoa,
suolaa,
sokeria,
3 dl rusinoita,
4 sipulia,
200 g voita.
Suolta.
Ohraryynit huuhdotaan ja keitetään maidossa puuroksi, johon sekoitetaan kuoritut ja voissa ruskeutetut sipulit, rusinat huuhdottuina ja puhdistettuina sekä mausteet. Kun puuro on hyvin sekoitettu, pannaan se puhdistettuihin suoliin hyvin löysästi ja kumpikin pää pannaan kiinni. Jottei makkaroita tarvitsisi irroittaa toisistaan, niin sidotaan toinen lanka parin cm:n päähän edellisen makkaran päätelangasta. Makkarat paistetaan ensin oljilla leivinuunissa ja sitten voissa pannulla ja tarjotaan kuumina.
Lisäruoat: Voisula.- nähnyt että
mummot ovat ensin makkaran kettäneet suolavedessä ja sitten paistaneet vasta uunissa.
nähnyt että kirjoitti:
mummot ovat ensin makkaran kettäneet suolavedessä ja sitten paistaneet vasta uunissa.
Totta - näin ne vanhan reseptin mukaan usein tehtiinkin: ensin mieto keitto ja sitten pannulle. Näin valmistettuna ja sopivasti neulalla puhkottuna makkarat eivät välmistettaessa "räjähtäneet".
Kevyen keiton jälkeen makkarat valmistetaan joko pannulla tai uunissa valmiiksi.
Jos joku on syönyt joskus skotlantilaisten haggista, niin parhaat ryynimakkaramme eivät isommin siitä eroa. Turun alueella on laajasti myynnissä - ja myös syönnissä - uunimakkaraa, possunmakkaraa ja rusinamakkaraa. Nämä ovat jo valmiiksi uunissa käyneitä herkkuja - vain enää lämmitys pannulla. Oliiviöljy ja rosmariinin oksa kavereina spetsaavat makua kummasti kohti Välimerta.- Anonyymi
Johan on sekasotku, kuin jälkiruoka rusinoineen, mutta suolessa ja pilattu sipulilla.
- jouluperinne
Muutaman vuoden myöhässä, mutta kuitenkin. Meidän savolainen mummo teki jouluksi ryynimakkaraa, johon ei tosiaan tullut lihaa vaan todella tukeva ja rasvainen lihaliemi johon keitettiin ohrapuuro. Puuro ja kuulotettu sipuli valettiin suoleen, ryöpättiin ja paistettiin rapsakaksi. Makkara tarjotaan possunkyljestä tehdyssä paistissa. Eli sellainen kevyt kasvisruoka :)
- Olisko se sitä
läskimakkaraa ohraryynit sipuli jauhettupippuri.
- Anonyymi
https://savonmaa.fi/article/joulun-ohramakkara-on-paikallinen-tuote/
Savonlinnan mummoni oli mestari kaikessa perinneruokailussa. Karjalanpaistit ja karjalanpiirakat olivat omaa luokkaansa. Hän teki myös itse tätä ohramakkaraa joka jouluksi. Makkarat ensin kiehautettiin ja sitten pannulla rasvassa paistettiin ruskeiksi. Enovainaalle tämä oli sellaista herkkua, että eräänä 70-luvun jouluna joutui yöllä keskussairaalan päivystykseen, kun oli ahtanut itsensä niin täyteen sapuskaa.
Tuote Oy valmistaa Savonlinnassa edelleen erilaisia makkaroita ym. Se oli ennen merkittävä työllistäjä ja tuotteet niin laadukkaita, että niitä yritti moni kopioida siinä onnistumatta. Terveisisiä kaikille Savonlinnalaisille ja ympäristön immeisille.
Mummoa ja enoa rakkaudella kaivaten -mies 57 vee .... nyyh - Anonyymi
Eihän nuo ihraan tehdyt lihattomia ole jos tuoteselosteita uskominen kun ihrat laksetaan lihaksi, ennemin oikeaa lihaa kuin ihraa. Hyvän makuista kuitenkin oli kun mummo lapsena teki vaikka raparperin lehdelle jotain ohraryyni-sian?rasva paistosta.
- Anonyymi
- miksi makkaroita, kyllä kasvikset paljaaltaan, niin kyllä suoli toimii;
https://youtu.be/lH-FPxRVVrs?si=cga3FJdXsDR7GE-b - Anonyymi
Ruokakilpailussa nyt mukana kalamakkara, varmaan pilaavat senkin sipulilla ja hinnalla, epäilyttää tosin muutenkin, vaikka esim kalamureke uunissa tehtynä parhaimmillaan erittäin hyvää.
- Anonyymi
Hei, miten lämmitän uunissa possunmakkaran, suunnilleen montako minuuttia, asteet?
Entä hellalla?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen
KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.3633802Kuka on mystinen heppamies?
Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel1091413- 941267
Jäätävä epävarmuus
Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko651054Perjantaita!
Miltä kaivattusi tuoksuu? Tuli mieleen kun täällä usein mainitaan pahasta hajusta. 🤔58877Yksi iso yllätys luvassa The Summit Suomi -finaalijaksossa - Tiesitkö nämä Summit-loppukolmikosta?
The Summit Suomi on tarjoillut yllättäviä pudotuksia ja melkoisen määrän pelkkää kisaajien vaelluksen kuvaamista Norjass13871- 38860
Ei tullut konkurssia, tuli 3 karhua
Olipas hyvä uutinen. Näin sitä vaan tunnetaan. Persut eivät onnistuneet tuhoamaan.. tätäkään60839Voi että! Sergey Hilman paljastaa Race Across the World -kuvauksista: "Tämä oli se paras jekku"
Tykätään! Aikamoinen pari tämä Sergey Hilman ja Sini Sabotage - herättävät varmasti vahvoja tunteita suuntaan sun toise11837- 65831