Tšuhna

mitä se

Mitä tšuhna oikeastaan tarkoittaa; mikä on tämän sanan etymologia?

12

4633

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Etsivä keskusmiliisi

      ”Mutta mikä on tämä maineikas tsuhna? Annetaan Maiju Lassilan vastata. "Tshuhnan, vot, tuntee siitä, että hän, tshuhna tarkoitan ... hän ei kiroa että: tshort, vaan: pjerkjele", Lassila toteaa riemastuttavassa kertomuksessaan Iivana eli Suomalainen venäläisen puhe-miehenä.

      Myös vähemmän tunnetulla Jakov Ozeretskovskilla oli vastaus valmiina. "Tällä yleisellä ja epämääräisellä nimityksellä tarkoitetaan likaisia, rääsyisiä, savupirteissä piileskeleviä puoli-ihmisiä, joiden ainoa elämäntehtävä on voin kirnuaminen", Ozeretskovski kirjoitti ja viittasi isoisoisääni ja muihin Pietarissa voita myyviin suomalaisiin.
      * * *
      Tsuhna-sana on yhdistetty likaan ja sikaan, mutta todellisuudessa sen taustalla on tshuudi, slaavien suomensukuisista kansoista käyttämä nimitys. Nestorin kronikassakin kerrotaan, miten merentakaiset varjagit kantoivat veroa tshuudeilta, sloveeneilta, merjalaisilta, vepsäläisiltä ja krivitsheiltä.”

      http://www.kaapeli.fi/svs/kulttuuri/kolumnit.htm#0306

      Wikikin antaa oman vastauksensa:
      http://fi.wikipedia.org/wiki/Tšuhna

      • Nimetön

        tsuhnasta.
        Yksi etymologinen selitys on tshuzhoi, vieras.
        Venäjä on ollut mongoliajoista lähtien hyvin eristäytynyt kulttuuripiiri. Saksalaiset ovat nemtsy, mykkiä. Eivät puhu heidän kieltään.


      • Nimetön
        Nimetön kirjoitti:

        tsuhnasta.
        Yksi etymologinen selitys on tshuzhoi, vieras.
        Venäjä on ollut mongoliajoista lähtien hyvin eristäytynyt kulttuuripiiri. Saksalaiset ovat nemtsy, mykkiä. Eivät puhu heidän kieltään.

        vain eurooppalaisesta näkökulmasta.
        Se ei ole ainoa oikea.
        Minusta Suomi on siinä suhteessa hyvässä asemassa, että suomen kieleen kääntyy venäjän aspektit paremmin kuin moneen muuhun kieleen.


      • Selitys_tämäkin

        "Chudes, often referred to as Tsuhna, are a pet name for Finns. Meaning a vicious fart that is soundless, yet smells like hell!"

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/11709350/sensuroitua

        Olisikohan eräässä taannoisessa RAuK-tupakaverissani ollut tsuhnan vikaa? Hän saavutti mainetta unohtumattoman atmosfäärin luojana. Vaikka leija olisi sattunut tavoittamaan ensimmäisenä aivan tuvan vastakkaisessa nurkassa makoilevan oppilaan, kohdistui tuomio suoraan ainoaan mahdolliseen epäilyksenalaiseen:

        "Koskinen! JumalAUTA!"


    • ylpeätsuhna

      Tsuhna on rasistinen haukkumasana, vastaa ryssä ilmaisua, jolle voi löytää russiasta tms., mutta joka on halveksiva ilmaus naapurimaamme kansalaisesta. Nyt kun Suomessa on noin 50 000 venäläistä, on syytä tietää eräs käyttäytymispiirre, joka on aika ominainen tämän suurvallan edustajille. He yrittävät osoittaa valtaa vuorovaikutuksessaan. Olimme ( 70-v. pariskunta) ruokailemassa Ikean ravintolassa. Istuuduimme vapaaseen pöytään, joka oli usean istuimen päässä lähimmästä ruokailijasta. Kun olimme syöneet jonkin aikaa, nuori emäntä huusi etäältä, että vaihtakaa pöytää, tähän tulee meidän ystäviämme. Totesin, että pöytää ei oltu varattu. Tyttö ei uskonut, vaan rupesi toistuvasti vaatimaan meidän siirtymistä. Nämä venäläiset haukkuivat meitä keskenään, mutta kuuluvasti tsuniksi (eli rasistista nimittelyä). Söimme kuitenkin ateriamme, vaikka se ei enää maistunutkaan. Lähdettymme kukaan ei tullut meidän paikoille, vaan asianomaiset siirsivät tuolini pois pöydän äärestä sitä tarvitsematta. Älkää siis alistuko tämän suuravallan edustajien vallan näyttämisen edessä, vaan osoittakaa, että suomalaisia on kunnioitettava samoin kuin muitakin.

      • tosionkyllä

        Juuri näin. Venäläiset ovat täysin rasisteja. Senhän voi jälleen kerran nähdä siitä mitä venäjällä tapahtuu. Ei venäläiset joutuvat lähtemään venäjältä niin kuin Stalinin ajat olisivat palanneet. Ei mene kauaa kun rajat on suljettu. Sekin provoilun kautta jotta voidaan syyttää siitäkin muita.


      • Anonyymi

        Hyvä esimerkki venäläisten suhtautumisesta suomalaisiin. Venäläiset noin yleisesti eivät varmaan vihaa suomalaisia, mutta halveksivat ja pitävät itseään meitä tsuhnia parempina. Käyttäytyvät täällä kuin olisivat maan omistajia ja me heidän alamaisiaan. Jostakin syystä venäläisen kyllä aina tunnistaa kaupassakin matkan päästä.

        Mitähän olisivat pöytänaapurit tuumanneet, jos itse olisitte keskenänne puhuessanne käyttäneet r-sanaa?


    • Vinkuintiaani

      "Etstsivä keskusmiliisi" antaa väärän todistuksen tšuhna-sanan liittymisestä likaisuuteen. Saattaa olla, että joskus historiassa se on liittynyt siihenkin, mutta kyllä suomalaisuus yhdistetään Venäjällä nimenomaan siisteyteen. Erinomaisesti venäjää puhuva toimittaja (liekö peräti äidinkieli?) Maria Pettersson irvaili kerran radiossa venäläisten vahvoista mielikuvista. Kun venäläiset turistit tulevat varhain sunnuntaiaamuna Kampin viereen bussilla, he vaeltavat kaupungille läpi Suomen sunnuntaiaamun sikatörkeimmän paikan. Kun lähtiessä kysyy vaikutelmia, kaikki ylistävät Suomen siisteyttä. Pettersson puhui oppaana olleen kokemuksella.

      Kirjailija Olga Kovalskaja kirjoitti vuonna 1907 näin:
      " Tuo suomalainen mummo asuu laudoista rakennnetussa mökissä, mutta mökin ikkunat ovat puhtaiksi pestyt. Vasilisan aivoissa pyörii kysymys: miksi! Miksi hänen omassa kylässään on taloissa likaa, löyhkää, torakoita, lapset ovat pesemättä ja täynnä syyhelmää! Mutta Vasilisa ei kehtaa suoraan kysyä ja lisää vain: Eihän tuo mummo voi olla köyhä .. Eihän köyhällä ole aikaa harrastaa puhtautta!"
      (Siteerattu kirjasta Susiluoto: Työ tyhmästä pitää - Venäläisen huumorin aakkoset)

      • Libero

        >Kun venäläiset turistit tulevat varhain sunnuntaiaamuna Kampin viereen bussilla,...

        Neukkuaikoina länteen matkustaminen oli harvojen ja valittujen venäläisten huvia. Piti olla puolueen nuhteeton jäsen ja palvelija päästäkseen matkalle.

        Helsinkiläiskaupoissa nuo neukkuturistit ilahtuivat kovin tavatessaan tutun ja rakkaan nimen, tosin latinalaisaakkosin kirjoitettuna: Lenina-lastenvaipat!


    • tiedotusministeri

      -" tsuhna" tarkoittaa sosiaalisia tilanteista karsastava ,siis pälinän vastakohta ,ei juurikaan osallistu seuraelämään, eikä ole asiantuntijalausunnon antaja.

      • Anonyymi

        Mikä on "pälinä" ?


    • Anonyymi

      Pietarissa kerran Iisakinkirkon takapihan kaljakuppilassa olen antanut itselleni kertoa että se oli itse suuri Pushkin joka tämän sanan on kehittänyt. Se ei välttämättä viittaa pelkästään suomalaisiin vaan myös noin yleisesti inkerinmaalla asuviin suomenkielisiin: virolaisiin, karjalaisiin, inkeläisiin, suomalaisiin jne.

      Slangisanakirjassa se todetaan vanhanaikaiseksi ja loukkaavaksi mutta Pietarissa ihan yleisesti käytössä. Samaa sukua kuin Tsuhnalandia (=Suomi), Turmalai (=suomalainen) tai Finik (=suomalainen)

      Omasta mielestäni se on enemmän tai vähemmän ryssän vastine.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2926
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      106
      2490
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2250
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      22
      2082
    5. 177
      1886
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      44
      1883
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1817
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1756
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1558
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe