Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen

Siirukkas

olen huhkinut yksin näitä hommia nyt kolmisen vuotta toiminimellä ja nyt olisi ajankohtaista ottaa ensimmäinen työntekijä, että pääsisin edes joskun nauttimaan vapaa-ajastakin...
en vaan nyt tiedä mistä aloittaisin.

eli mitä tulee ottaa huomioon työntekijää palkatessa? mistä saan selville palkan suuruuden? en välttämättä haluaisi ottaa työntekijää työvoimatoimiston kautta, joten minne muualle voisin olla yhteydessä? mistä saisin neuvoja asian tiimoilta? Suuri kiitos jos joku asiasta tietävä viitsii auttaa =)

30

11114

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osuuskunta

      Jospa jollakin osuuskunnalla olisi tarjota tarvitsemiasi henkilöitä. Toisin kuin henkilöstövuokrausfirmat, niiden katteet menevät työntekijöiden käteen, eli jos hyvin käy saatat saada alihankintaa tuntitaksalla ilman ylimäääräisä kuluja. Maksat vain osuuskunnan laskun tehdyistä tunneista.

    • Älä ota

      Mikäli yhtiömuotosi on toiminimi on voittosi liian pieni työntekijän palkkaamiseen tai yhtiömuoto väärä.
      Sinulle palkka tarkoittaa minimissään bruttopalkka x 160%= sinulta lähtevä raha. Maksat myös lomien aikana palkan, vaikka työntekijä ei tuota mitään. Huomioi, että se lisää maksettavaa alvia, koska mikään palkkakulu ei ole vähennyskelpoinen.

      Jos otat älä vaan ota työtöntä, eikä sellaista kuka sairastuu, eikä sellaista kenen lapsi sairastuu, eikä sellaista kuka tulee isäksi tai äidiksi, eikä asevelvollisuutta suorittamatonta, eikä liittoon kuuluvaa, eikä sellaista kuka ei ole ollut itse yrittäjänä, ne pilaavat asiakassuhteet, eikä osaamatonta joudut itse korjaamaan huonosti tehdyt työt jne.

      • yrittäjä itsekin

        Sellasen neuvon annan, että mieti vielä palkkaamista uudelleen. Itselläni ollut aikoinaan 2 työntekijää ja kun niistä olen erooon päässyt, en enää koskaan palkkaa ketään. Jos eei itse kerkiä, voi nostaa hintoja tai oppia sanomaan ei, jottei kaikkia hommia tartte tehdä.

        Monia hyviä syitä tuossa edellisessä viestissä jo olikin.


      • Siirukkas
        yrittäjä itsekin kirjoitti:

        Sellasen neuvon annan, että mieti vielä palkkaamista uudelleen. Itselläni ollut aikoinaan 2 työntekijää ja kun niistä olen erooon päässyt, en enää koskaan palkkaa ketään. Jos eei itse kerkiä, voi nostaa hintoja tai oppia sanomaan ei, jottei kaikkia hommia tartte tehdä.

        Monia hyviä syitä tuossa edellisessä viestissä jo olikin.

        ei ole jäädä paikalleen junnaamaan, vaan yritystä on tarkoitus kasvattaa ja aikanaan muuttaa Oy:ksi.
        Sanotaanko nyt vaikka niin, että I have a DREAM, eikä siihen yhden ihmisen työpanoksella tulla pääsemään.

        Suurin osa yrityksistä kai on alkuun lähteneet pienestä ja siitä kasvaneet, en oikein nyt ymmärrä näitä teidän vinkkejänne, että pitäisi alkaa itse laittaa kapuloita rattaisiin, että työt eivät tästä enää lisääntyisi, vaikka kysyntää tuntuu olevan... Mielestäni aika omistuista puhetta yrittäjiltä(kö?)...


      • on taitolaji
        Siirukkas kirjoitti:

        ei ole jäädä paikalleen junnaamaan, vaan yritystä on tarkoitus kasvattaa ja aikanaan muuttaa Oy:ksi.
        Sanotaanko nyt vaikka niin, että I have a DREAM, eikä siihen yhden ihmisen työpanoksella tulla pääsemään.

        Suurin osa yrityksistä kai on alkuun lähteneet pienestä ja siitä kasvaneet, en oikein nyt ymmärrä näitä teidän vinkkejänne, että pitäisi alkaa itse laittaa kapuloita rattaisiin, että työt eivät tästä enää lisääntyisi, vaikka kysyntää tuntuu olevan... Mielestäni aika omistuista puhetta yrittäjiltä(kö?)...

        Kenties arvomaailmasi on hieman väärä. Tunnen useita yrittäjiä jotka ovat tehneent asian oikeinpäin, eli niinkuin täällä on jo kuvattu. Eli henkilökohtainen vaurastuminen on olennaisempaa kuin yrityksen kasvu. Eli jos on markkinoita omalle työlle enemmän kuin ehtii tehdä, niin sitten hintoja vain ylemmäksi. Olennaisempaa on vapaa-aika.


      • fgrethyujikolpöä80ö9

        >Mikäli yhtiömuotosi on toiminimi on voittosi liian pieni työntekijän palkkaamiseen tai yhtiömuoto väärä.>

        Miten elinkeinotoiminnan juridinen muoto mielestäsi vaikuttaa työntekijän palkkaamiseen?

        Itselläni on toiminimi ja kolme palkattua töissä enkä oikein käsitä mitä ajat heitollasi takaa?

        Kuvitteletko että kaikki toiminimet on automaattisesti niin persaukisia ettei ketään voisi palkata töihin?


    • vastaajat

      eivät esitä kommenttejaan kasvuun suuntautuneen yrittäjän kannalta. Jos kasvuodotuksesi ovat realistiset, niin siitä vaan palkkaamaan työvoimaa. Eteenpäin ei pääse menemättä.
      Ensimmäinen asia tietysti on arvioida tulevat kulut realistisesti.
      Avustan suunnittelussa, jopa työntekijän haastattelussa (tosin maksullisesti) jos haluat jättää tänne yhteystietosi.

      • ei häpäissä......

        Mieti tarkkaan unelmiesi realistisuutta. Jos unelmasi on se, että yrityksessäsi on paljon työntekijöitä, firmasi tunnetaan ja samalla saat siitä kunniaa, olet pahasti väärrillä jäljillä. Kasvuun sisältyy yrityksen suurimmat riskit. En tuputa mutta kehoittaisin lähestymään unelmiasi toiselta näkökannalta. Ajattele vaikka hyvää yksityistä hammaslääkäriä. Hän tienaa hyvin voi valkata asiakkaansa, laittaa firmansa kiinni loman ajaksi ei huolia työläisistä, eikä heidän perheistään niin kuin oikean työnantajan ajattelumaailmaan kuuluu.

        Mikset kehitä yritystäsi niin, jotta etsisit niitä osa-alueita joilla tienaat parhaiten. Jätä ne pois, jotka vievät aikaa ja tuovat vain liikevaihtoa, ei katetta. Unelmat ovat unelmia, realismi iskee päin näköä hyvinkin pian laajentumishalukasta yrittäjää. Jos haluat laajentua käytä siihen muitten rahoja, älä omia. Niin tekee isotkin firmat. Jos et löydä rahoittajaa, tarkoittaa se sitä, että ne jolla rahaa on eivät usko laajentamisen järkevyyteen.
        Näin saat testattua unelmiesi järkevyyden.

        Muista, sinun tehtäväsi ei ole pelastaa suomea lamasta. Anna se niille jotka sen on aiheuttaneet, tai olleet mukana laman moottorina, siis rahoituslaitokset ja tuhlaavat kuluttajat.


    • tilapäisapu

      Jos et muuta halua kuin pitää vapaa silloin tällöin niin maksa mieluummin vuokratyöstä kuin ryhdyt työnantajaksi.

      Jos haluat turvata itsesi niin perusta edes osakeyhtiö, jolloin riskinä on vain yhtiön pääoma. Nyt vastaat koko omaisuudellasi (=henkilökohtaisesti) kaikista toiminimesi kuluista.

    • SoleCon

      Työntekijän palkkaamisessa on otettava huomioon koko joukko asioita, mieleeni tulee ainakin:
      Aivan ensimmäiseksi liiketoimintasuunnitelma on syytä päivittää ellei sitä ole vielä tehty. Senjälkeen huomioon otettavia ovat mm.
      - työsopimuslaki, vuosilomasäädökset jne
      - samoin alan työehtosopimuksen sisältö
      - työsopimus aina kirjallisena ja sen sisältö on syytä miettiä hyvin etukäteen
      - työnantajan sosiaaliturvamaksu eli sotu-maksu 2,771 %
      - työantajan työttömyysvakuutusmaksu
      - tapaturmavakuutus, joka vaihtelee toimialasta riippuen
      - ennakkopidätysten tilittäminen

      Tuossa aluksi. Apua tähän voi hankkia meiltä konsulteilta tai esim. yrittäjäjärjestöiltä.

      Menestystä! Kuten joku aiempi kirjoittaja osuvasti totesi: eteenpäin ei pääse menemättä 
      Ja kuten kirjoittaja, jota tässä lainaan, olen valmis auttamaan.

      • pääsee ilman

        palkkatyöntekijöitä jollet ihan ruokakauppaa pidä tai rakentele konsernia.

        Vaihtoehtojakin on olemassa, kuten vuokratyövoima kausiluontoisesti tai lyhyen aikaa, toiminimellä toimiva "työntekijä" sekä toisen yrittäjän työntekijöiden lainaaminen heidän sesongin ulkopuolella. Osan tehtävistä voi siirtää alihankintaan toiselle firmalle, kuten asiakaspalvelun, puheluihin vastaamisen tai vaikka logistiikan.

        Joskus omien toimintamallien ja työtapojen analyslointi voi auttaa ja voit löytää uusilla työtavoilla tai tekniikalla lisäaikaa itsellesi kun teet asiat toisin tai jätät ne koneen hoidettavaksi.

        Suomessa työntekijän asema on kaikesta huolimatta todella hyvin turvattu, ellei satu työskentelemään niin suuressa firmassa että yt-menettelyllä saadaan porukkaa pihalle. Työnantajana otat riskin ja vastuun työntekijäsi sairastumisesta, perheen sairastumisesta, perheenlisäyksestä ja vaarallisista harrastuksistakin. Ja mikä hankalinta, kun pitkä sairasloma tulee eteen, mistä saat hänen tilalle tekijän tuuraamaan? Aina se ei onnistu edes rahalla.

        Älä luota omaan intuitioosi työntekijävalinnassa vaan ota ammattilainen. Seuraa tarkkaan ensimmäinen 4kk ja tee heti alussa selväksi talon tavat ja puutu ongelmiin välittömästi. Se ei tarkoita mitään savustamista tai käskyttämistä vaan rajojen asettamista, ihan kuten hyvään kasvatukseenkin kuuluu. Jos vähänkään valinta alkaa kaduttamaan niin irtisanominen koeajan perusteella heti, älä neuvottele tai pahoittele vaan hoida homma nopeasti. Jos annat varoitusaikaa niin voi "löytyä" asioita jotka saatetaan sinun tietoon ennen kuin ehdit antaa kenkää, sitten on jo liian myöhäistä.


    • Hävettää'

      On ollut mielenkiintoista ja paljastavaa lukea näitä yrittäjien kommentteja. Niistä on saanut hyvän kuvan yleisestä yrittäjien arvomaailmasta ja suhtautumisesta työntekijöihin. Toki nämä mielipiteet ovat yleisesti tiedossa, mutta ei ole ihme, että maassa vallitsee suurtyöttömyys. Kansallinen kokoomus vain kovasti ajaa sitä asiaa, että yrittäjiä pitää kaikin tavoin suosia, että työntekijät työllistyisivät yksityiselle sektorille.

      Löytyi vain yksi yrittäjä, joka olisi halunnut palkata työvoimaa - kaikki muut torppasivat ajatuksen heti alkuunsa. Täytyykin tässä muistaa, että suurin osa suomalaisista yrityksistä on pieniä, kouluja käymättömien yrittäjien käsissä. Mitään kasvua ei tosiaan edes haeta kuten ketjussa kuorossa huudettiin. Mainitut yrittäjät ovat tietysti jotain lilliputtliyrittäjiä, jotka hankkivat tulonsa vielä 50% ilman kuittia.
      Kasvun hakemisen esteet löytyvät siis mainittujen yrittäjien taustoista. Ei toisin sanoen olisi edes edellytyksiä millekään kasvulle.

      Vastuunalaisena yrittäjänä kannustan sinua Siirukkas rohkeasti toteuttamaan unelmaasi kuuntelematta noiden koulun entisten takapenkkiläisten ohjeita. Paras tulos syntyy aina yhteispelillä ja vastuullisella työnantajapolitiikalla. Kukaan työntekijä ei edes viihtyisi tämän ketjun edustamien yrittäjien leivissä. Tuskin kenelläkään olisi edes varaa maksaa yhdenkään henkilön palkkaamista. Heille riittää, että on jonkinlainen vanha Mersu alla ja talvella maataan umpitunnelissa Pattayalla.

      Ketjun kuvaamilla suhtautumisilla työntekijöiden palkkaamiseen ei Suomessa olisi yhtään tunnettua eikä kansainvälistä yritystä.

      • ...

        Tällä palstalla keskustellaan nimenomaan PIENyritysten näkökulmasta eikä minkään suuryrityksen. Ongelmat ovat näissä ihan eri luokkaa.

        Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on aina riski koska yleensä siinä vaiheessa liiketoiminta on vielä pienimuotoista ja muutenkin ollaan muutostilanteessa. Liukuhihnalla 8-16 istuvan on vaikea ymmärtää minkälaisen riskin yksinyrittävä ottaa palkatessaan itselleen tuntemattoman ihmisen työsuhteeseen. Jos kaikki menee hyvin niin liikevaihdon pitäisi vähintään tuplaantua jotta palkkojen ja sivukulujen jälkeen siitä jäisi vielä jotain käteen. Jos tulee ongelmia niin voit joutua laittamaan lapun luukulle, itse joudut karenssiin kun taas työntekijä pääsee heti päivärahoille. Maailma ei ole oikeudenmukainen saatikka kannusta toisen palkkaamiseen.

        Yksinyrittäjällä kysymys usein omasta ja perheen toimeentulosta joten on täysin tervettä ajattelua tarkkaan harkita miten työvoimaa hankkii, osuuskunnat ja vuokraus on ehdottomasti harkitsemisen arvoisia tapoja hoitaa asia pienemmällä riskillä. Vaikka kustannukset olisivatkin omaa työntekijää hieman kovemmat, täytyy riskin vähenemisellekin laskea jotain arvoa.


    • verojamaksavakansala

      Jos tarve työntekijälle on vain satunnaista tai muutamia tunteja viikossa / kuukaudessa niin itse ainakin käytän henkilöstövuokrausfirmoja. Laskuhan on kokonaan vähennyskelpoinen.

      Jos työnjälki on huonoa tai naama ei nappaa niin työntekijää voi vaihtaa samantien.

      • Iisskka

        Älä palkkaa ketään vaan ota vuokrafirmasta joku. Pääset helpommalla ja vältyt turhalta byrokratialta.


    • Älä enää häpeä

      >On ollut mielenkiintoista ja paljastavaa lukea näitä yrittäjien kommentteja.
      >Niistä on saanut hyvän kuvan yleisestä yrittäjien arvomaailmasta ja
      >suhtautumisesta työntekijöihin.

      Sinä nimimerkki "Hävettää" siis lueskelit noita 3 vuotta vanhoja juttuja, ja aloit sen perästä häpeemään? Sitten päätit aloittaa oman moraalisaarnasi posmittamisen.

      > Toki nämä mielipiteet ovat yleisesti tiedossa, mutta ei ole ihme, että maassa
      > vallitsee suurtyöttömyys. Kansallinen kokoomus vain kovasti ajaa sitä asiaa,
      > että yrittäjiä pitää kaikin tavoin suosia, että työntekijät työllistyisivät yksityiselle
      >sektorille.

      Kokoomus on sellainen lukionopettajien ja valtiolla ja kunnassa töissä olevien maisterien puolue, ei ne yrittämisestä tiedä yhtään mitään. Kokoomuksen mielestähän maassa on suuri piilevä *työvoimapula*.

      Myös Hallituksen ja valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala haluaa tuoda 100.000 henkeä, etupäässä lukutaidottomia ihmisiä Afrikasta tänne työvoimaksi.
      https://docs.google.com/file/d/0B2Kwx5VN_R_3S1o3dy01bU1QYk0/edit?pli=1

      >Täytyykin tässä muistaa, että suurin osa suomalaisista yrityksistä on pieniä,
      >kouluja käymättömien yrittäjien käsissä. Mitään kasvua ei tosiaan edes haeta
      >kuten ketjussa kuorossa huudettiin.

      Sadat kouluja käymättömien yritykset ovat nousseet pörssifirmoiksi asti. Ja toisaalta kymmenien tuhansien korkeakoulutettujen yrittäjien firmat kaatuneet, suunnilleen pian kun Starttirahan saanti loppuu. Ei noista voi mitään yleistä johtopäätöstä tehdä, että millä peruskoulutuksen tasolla ne nopeasti kasvavat yritykset ylipäätään nousevat.

      > Mainitut yrittäjät ovat tietysti jotain lilliputtliyrittäjiä, jotka hankkivat tulonsa
      > vielä 50% ilman kuittia.

      Pienten toiminimiyrittäjien normaalia toimintatapaa pitää firmansa pystyssä, ja välttää kortistoon joutumista. Kyllä näin on, ei tätä asiaa kannata kiistää.

      > Kasvun hakemisen esteet löytyvät siis mainittujen yrittäjien taustoista.
      > Ei toisin sanoen olisi edes edellytyksiä millekään kasvulle.

      Mitähän oikein ajat takaa? Ketä henkilöitä haluat nostaa nopeasti kasvaviksi ja paljon työllistäviksi yrittäjiksi, ja millä toimilla aiot ja toivot voivasi tällaista edistetää?

      >Vastuunalaisena yrittäjänä kannustan sinua Siirukkas rohkeasti toteuttamaan
      >unelmaasi kuuntelematta noiden koulun entisten takapenkkiläisten ohjeita.

      Toivottavasti tuoire kannustuksesi tuonne vuoden 2009 viestiketjun alkupäähän menee perille. Ja Siirukas saa sanoistasi pontta jolla aloittaa nopean kasvamisen yrityksensä tuota pikaa.

      >Tuskin kenelläkään olisi edes varaa maksaa yhdenkään henkilön
      >palkkaamista. Heille riittää, että on jonkinlainen vanha Mersu alla ja talvella
      >maataan umpitunnelissa Pattayalla.

      Montakohan "ensimmäistä henkilöä" sinä olet elämäsi aikana mahtanut palkata? Kyse on suuresta kuluerästä ja valtavasta riskistä pienelle yrittäjälle. Sopivasti lusmu ja paljon sairasteleva "ensimmäinen työntekijä" voi olla myös se viimeinen työntekijä, ja vetää SAK-palkkakuormallaan lopulta koko firman selvitystilaan.

      >Ketjun kuvaamilla suhtautumisilla työntekijöiden palkkaamiseen ei
      >Suomessa olisi yhtään tunnettua eikä kansainvälistä yritystä.

      Yksilöimätöntä ja perustelematonta tuohtumustasi en oikein nyt ymmärrä. Ja mistä ihmeen toisesta tai kolmannesta paikasta luulet niiden kaipaamiesi yrittäjien oikein Suomessa ylipäätään nousevan? Ihan samanlaisia kustannuspaineiden ja palkkaamisten ja korkeiden palkkakustannusten kanssa tuskailevia yrittäjiä ne menestyneetkin yrittäjät ovat.

      Esitä sinä malliksi muutamia omia ideoitasi, kuinka tätä PK-kentän palkkaamisjuttua kaiken kaikkiaan pitäisi kehittää.

      Pelkkä sivusta taivasteleminen ja moralististen juttujen posmituksesi ei anna mitään käytännön neuvoja, eikä yhtään kellekään tälle puolelle.
      Niitä käytännön neuvoja anna, jos osaat antaa.

      • Söderström III

        Meillähän on jo nyt olemassa erilaisia kannustimia, joiden avulla myös PK-yrittäjät saavat "ensimmäisen" (tai toisen jne.) työntekijän edullisesti. Kyse on palkkatuesta, joka liikkuu suunnilleen 500- 1000€/kk kieppeillä. Tätä voi saada, kunnasta riippuen, kuukausia tai muistakseni jopa 1-2v. Luulisi siinä ajassa jo näkevän, onko palkattu kykenevä vai ei. Koeaikahan on yleensä vielä käytössä 4kk:n ajan.

        Järkevin tapa helpottaa esimerkiksi työttömän ja työnantajan välistä kohtaamista olisi helpottaa byrokratiaa. Pitäisi esimerkiksi olla, että esimerkiksi 2000€/kk ansiosidonnaisella olevalle työttömälle taattaisiin vähintään samat palkkatulot. Eli jos palkka olisi 1500€/kk, niin työntekijä saisi sitten kassasta vielä tuon puuttuvanm 500€ niin kauan kuin ansiosidonnaista olisi jäljellä. Muutenhan tilanne on absurdi. Lopullisena ratkaisuna olisi viherpiipertäjien (ja työnantajienkin) suosima kansalaispalkka, joka siis tarkoittaisi, että kaikille suomalaisille taattaisiin esim. 700-1000€ perustulo valtion toimesta, ja jonka päälle saisi sitten tehdä lisää sen mitä tekee. Tällöin kitsaat työnantajatkin saisivat suorittavaa työtä tekeviä työntekijöitä 500-800€:n palkkakustannuksilla (olettaen, että vaikka joku kaupan kassa saisi luokkaa 1500 kuussa). Eikö tässä jo yrittäjäkin lyö kättä vihreiden ja työttömien kanssa.

        Työn tarjoaminen ja työn vastaanottaminen on tehtävä helpoksi.


      • jihou
        Söderström III kirjoitti:

        Meillähän on jo nyt olemassa erilaisia kannustimia, joiden avulla myös PK-yrittäjät saavat "ensimmäisen" (tai toisen jne.) työntekijän edullisesti. Kyse on palkkatuesta, joka liikkuu suunnilleen 500- 1000€/kk kieppeillä. Tätä voi saada, kunnasta riippuen, kuukausia tai muistakseni jopa 1-2v. Luulisi siinä ajassa jo näkevän, onko palkattu kykenevä vai ei. Koeaikahan on yleensä vielä käytössä 4kk:n ajan.

        Järkevin tapa helpottaa esimerkiksi työttömän ja työnantajan välistä kohtaamista olisi helpottaa byrokratiaa. Pitäisi esimerkiksi olla, että esimerkiksi 2000€/kk ansiosidonnaisella olevalle työttömälle taattaisiin vähintään samat palkkatulot. Eli jos palkka olisi 1500€/kk, niin työntekijä saisi sitten kassasta vielä tuon puuttuvanm 500€ niin kauan kuin ansiosidonnaista olisi jäljellä. Muutenhan tilanne on absurdi. Lopullisena ratkaisuna olisi viherpiipertäjien (ja työnantajienkin) suosima kansalaispalkka, joka siis tarkoittaisi, että kaikille suomalaisille taattaisiin esim. 700-1000€ perustulo valtion toimesta, ja jonka päälle saisi sitten tehdä lisää sen mitä tekee. Tällöin kitsaat työnantajatkin saisivat suorittavaa työtä tekeviä työntekijöitä 500-800€:n palkkakustannuksilla (olettaen, että vaikka joku kaupan kassa saisi luokkaa 1500 kuussa). Eikö tässä jo yrittäjäkin lyö kättä vihreiden ja työttömien kanssa.

        Työn tarjoaminen ja työn vastaanottaminen on tehtävä helpoksi.

        Nuo kannustimet on täysin vääristäviä. Ei missään nimessä pitäisi koskaan olla olemassa tuollaista järjestelmää. Lisäksi niitä saa vain "vaikeasti työllistyvät".

        Jos palkkaa työntekijän, niin totta hitossa sen pitää perustua siihen että sen työpanos tuottaa tulosta ilman tukiaisia. En voi väittää että olisin tyytyväinen näihin kaiken maailman sosiaalisiin yrityksiin. Eihän niissä ole mitään muuta järkeä kuin että ostetaan työpaikka jollekkin konsultille/projektipäällikölle tms.


    • Työvoimaa 1.8 miljoo

      "mutta ei ole ihme, että maassa vallitsee suurtyöttömyys. Kansallinen kokoomus vain kovasti ajaa sitä asiaa, että yrittäjiä pitää kaikin tavoin suosia,"

      Kataisen ja Kokoomuksen ilmoittama tarkka ihmismäärä joka tähän maahan tarvitaan työvoimapulaa torjumaan on kerrottu TV-haastattelussa jo vuonna 2008.
      Kyse on 1.8 miljoonasta maahanmuuttajasta jotka Kokoomuksen mukaan työvoimaksi on tuotava. http://www.youtube.com/watch?v=1H4byTP1q9s

      Mitään oikeaa suurtyöttömyyttä ei voi meillä yksinkertaisesti nyt olla, koska tuo määrä tarvitaan maahanmuuttajia työvoimaksi.

    • Jopa 2 v. koeaika

      > Koeaikahan on yleensä vielä käytössä 4kk:n ajan.

      Tuollainen 2-4 kk koeaika menee helpolla pelkästään uuden työntekijän perehdyttämiseen hommiinsa. Esimerkiksi IT-alalla aika voi äkkiä olla 6-12 kuukauttakin.

      Monet ammattilusmut ovat oppineet, että jos käyttäytyy luotettavasti sen koeajan verran, niin sen perään voikin alkaa sairastella. Vähän joka viikolla on jotakin krapula-aamua, taikka 1 pv kestävää flunssaa.

      Jos kyseessä on juuri se "ensimmäinen työntekijä", niin tällainen työntekijä on aikamoinen taakka yrittäjälle, ja hän mielellään vaihtaisi henkilön tilalle jonkun toisen.
      TES kuitenkin estää irtisanomisen, irtisanoa ei voi, ja tilalle palkata toista henkilöä.

      Se "ensimmäisen työntekijän" firma joutuu toimimaan ja kilpailemaan aivan samoilla ehoiilla, eli "mahdottoman irtisanomisen" säännöillä. kuin isommatkin firmat. Jos palkkalistoilla on kymmeniä ihmisiä, niin yhden sarasteleminen ei ole niin kohtalokasta kuin ainoan työntekijän sairastelu.

      Tältä kohdin yleistä työlainsäädäntöä pitäisi muuttaa joustavammaksi. Sellainen työnantaja jolla on max. 2 täysaikaista työntekijää, voisi irtisanoa työntekijänsä kevennetyllä periaatteella.

      Eli palautuisi takaisin se mahdollisuus, että työnantaja voi vaihtaa huonon työntekijänsä toiseen, 30 pv irtisanomisajalla. Esimerkiksi peräti 2 vuoden ajan siitä kun työsuhde alkoi.
      Vasta sen perästä alkaisi se normaali, nykyisenlainen tiukka irtisanomisen estävä työsopimusmalli.

    • Hoplaa!

      Ihmetyttää tuo kuvaamasi valtava työntekijöiden sairastelu. Voisin kuvitella, että jos tällaista ilmenee on syynä joko alkoholismi tai työperäinen stressi. Alkoholistit kyllä erottaa jo tuon 4kk aikana. Nykyään on myös keksitty puhelimet ja sähköpostit, joten edellsiin työnantajiin saa kyllä halutessaan yhteyden, jolloin työntekijästä saa ihan tarvittavat tiedot. Eri asia on tietysti, jos palkkaa jonkun nuorison edustajan - tällöin riski tietysti kasvaa. Heillä taitaa tuo työmoraalikin olla vähän hakusessa. Kassaneiditkin kuulemma sairastuvat aina kun on joku festari tulossa.

      Parempi palkata kokeneita työntekijöitä.

    • Eka työntek. vaikea

      >>Ihmetyttää tuo kuvaamasi valtava työntekijöiden sairastelu. Voisin kuvitella, että jos tällaista ilmenee on syynä joko alkoholismi tai työperäinen stressi. Alkoholistit kyllä erottaa jo tuon 4kk aikana. >>

      En minä yksin näiden asioiden kanssa pähkäile. Kyllä täältä löytyy monen muun kertomuksia sairastelevista työntekijöistä ja lusmuista.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9692203
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/8754718
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9321882
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9976330#comment-50220297
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9834506
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9256464
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/8806321
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/8754718

      >>Eri asia on tietysti, jos palkkaa jonkun nuorison edustajan - tällöin riski tietysti kasvaa. Heillä taitaa tuo työmoraalikin olla vähän hakusessa. >>

      Vanhemmilta vaan ei esim. IT-hommat oikein luonnaa, alle kolmekymppistä väkeä on palkattava jos uusilla välineillä tehdään.

      >> Parempi palkata kokeneita työntekijöitä.

      Niilläkin on ne omat kremppansa. Ja usein hinnoittelevat itsensä ylihintaisiksi, ja ylitöitä tai 08 - 16 ulkopuolella olevat työajat ei kelpaa, joustamisia ei suostuta tekemään. Muistellaan jotain ihme 80-luvun täystyöllisyyden aikoja ja sen aikaisia lepsuja työehtoja.

    • yrittäjä

      Herätetään vanha keskustelu henkiin...

      Elikkä itse pyörin keskustelun avaajan kysymyksen parissa. Tarvitsisin väliaikaisesti lisätyövoimaa, jotta pääsisin mukaan rahakkaaseen sopimukseen, johon yksin resurssit eivät välttämättä riitä. Minulla olisi sopivia tekijöitä mielessä, eli vanhoja työkavereita/muita tuttuja joista tiedän ettei tule ongelmia äitiysvapaiden yms kanssa. Mistähän tähän asiaan löytäisi oikeasti kattavan paketin jossa asiat neuvottaisiin?

      Itse olen ainakin aikoinaan työskennellyt tuntihinnalla ja tunteja on tullut sen mukaan minkä verran työtä on ollut tarjolla. Jos on ollut hiljaista niin tunteja on ollut 0 ja kun hommia on riittänyt niin niitä on sitten tehty. Tällainen sopimus työntekijän kanssa kuulostaisi hyvältä, mutta onko sille jossain joku este? Kyse ei olisi kenenkään hyväksi käytöstä vaan lisätienesteistä tutuille ja kun ei ole kiinteää työaikaa niin yhtälailla työntekijä voisi sitten kieltäytyä tarjotusta työstä. Tavallaan kuin siis vuokratyöt..

    • Elliiiina

      ÄLÄ palkkaa ketään vaan ota vuokrafirmasta työntekijä.

    • pitkä taival

      Olen toiminut yrittäjänä yli 40 vuotta ja viimeiset 15 vuotta käyttänyt vain alihankkijoita ja heidän työntekijöitään. Homma toiminut hyvin ei kuitenklaan sovi kaikille aloille. Kun oli omia työntekijöitä 8-10 oma tuottava työpanokseni väheni ja päivistä tuli pitkiä kun oli tuurattava poissaolevia ja omat tehtävät jäi ilta ja viikonlopputöiksi.

    • Esimerkkejä on

      samaa juttua minulla eli 24 vuotta yrittäjänä ja käytän vain laskuttavia työntekijöitä eli työllistän keskimäärin joka kk 20-25 työntekijää ja kaikki laskuttavat minua joko omala toiminimellä, oy:n kautta tai laskutuspalvelun kautta, vuokrafirmaa en käytä koska vetävät aika rasvaisia katteita välistä kuten jehovantodistajien omistama BARONA uskovaiset on ahneita!!!
      Paras on se parin ukon reppufirma, työmotivaatio on kohdillaan näillä laskutusmiehillä ja ei ole huolia lomarahoista yms sivukuluista, maksaa laskun van ja se on siinä!!!
      Suomessa ei kannata eikä pidä palkata koska sivukulut niin murhaavat!!! eli yrittäjät esimerkkinä Hft network jätefirma joka aikanaan kasvoi isoksi toimijaksi sillä toimintamallilla että se hankki kuljetukset ulkopuolelta eli ei yhtään omia autoja ja palkattuja työntekijöitä oli vain toimari ja pari toimistoihmistä tekivät laskulla, nyt se pystyi ostamaan entisen alihankkijansa environet oy:n eli sillä tehtiin rahaa kun ei omia pääomia eikä palkattua työvoimaa

    • SonjaK.Hoivayrittäjä

      Voi voi mikä ahdasmielinen niputtava asenne osalla yrittäjistä on ilmeisesti elämään ylipäätään... Osassa kannanotoista on ihmismäinen inhimillisyys kaukana.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kuulin, että yrittäjä voi vetää välistä toisten palkoista. Miten homma toimii? Minulla noin suuri keskiyritys, ja haluan saada voittoa yritykselle, ettei kaikki mene sos maksuihin ja muuhun. Siis miten vetää välistä?

    • Anonyymi

      Yrittäjä tottakai pyrkii vetämään "välistä" ns. Oman siivun joka alalla eikä se mitään taikaa ole. Esim siivoojasta laskutetaan 30e tunti ja kuluihin menee vaikka 10 ja palkkaan 10 jonka sivukuluihin 6e päälle ja tadaa 4euroa katetta välistävedettäväksi syntyi, siitä pitäisi kyllä maksaa yrittäjän palkka ja riskipreemio on siinä mutta jotakuinkin tuohon tyyliin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      662
      4906
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3529
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      155
      3268
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      169
      2518
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2339
    6. 257
      1923
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1477
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      99
      1373
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1359
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1140
    Aihe