Varsin moni maahan (jollakin verukkeella) tulleista ulkomaalaista kokee Pohjolan sivistyksen pariin päästyään gastronomisen herätyksen ja halun alkaa valmistaa suomalaisille joko jotakin etnistä ruokaa tai pikaruokaa. Hyvin usein näillä uusilla ”yrittäjillä” ei ollut vielä kotimaassa ollessaan mitään muuta kokemusta ravintolabisneksestä kuin maleksiminen jonkin kebab-kojun tai -baarin kulmilla. Heti Suomeen päästyään näistä entisistä autonkuljettajista, rakennusapumiehistä ym. joutilaista tulee ravintola-alan ammattilaisia.
Merkillepantavaa näissä ”kebabbiloissa” on se, että kaikki asiakkaat ovat aina suomalaisia. Mikähän siinä on, että yhden maahanmuuttajan valmistama ”ruoka” ei kelpaa toiselle maahanmuuttajalle? Olisikohan se, että ruoka tehdään varta vasten suomalaisille. Ylivieskassa toimi 90-luvun alussa pizzeria, jota pitivät maahan tulleet ulkomaalaiset. Monet varmastikin muistavat hieman aikaisemmin moniin kaupunkeihin ilmestyneet oudosti pukeutuneet ja käyttäytyneet tummat jugoslaavit, jotka kulttuuriinsa kuuluvan tavan mukaisesti kaivoivat ja raapivat persettään julkisella paikalla. Pizzerian pitäjät olivat samaa kansallisuutta.
Moni pizzerian asiakas oli jonkin aikaa ihmetellyt joidenkin pizzojen kummallista makua, kunnes asia päätyi viimein paikallisen lehden mielipidepalstalle. Kiivaan yleisökeskustelun jälkeen lehden toimittaja päätti alkaa tutkia asiaa ja tekikin sitten erittäin mielenkiintoisen havainnon: pizzerian roskalaatikosta löytyi suuri määrä tyhjiä kissanruokapurkkeja. Balkanin pojilla ei kuitenkaan ollut ainoatakaan kissaa, joten toimittaja päätteli, että kissanruoka päätyi pizzoja täyttämään. Kissanruokahan muistuttaakin erehdyttävästi kebab-lihaa.
Toimittajan tehtyä lehteensä jutun asiasta, se meni kaupungin terveystarkastajalle, mutta byrokratian hitauden vuoksi pizzapojat ehtivät "siivota" jälkensä, eikä mitään näyttöä kissanruoan käytöstä pizzoissa saatu. Tarkastuksen jälkeen pizzat paistuivat (ja maistuivat tyhmille asiakkaille) jälleen entiseen tapaansa.
Vastaavia tapauksia on tapahtunut muissakin kaupungeissa, ja se kuvastaa vain maahanmuuttajien moraalia tai pikemminkin sen puuttumista ja ylenkatsomista ja halveksuntaa "uuden kotimaansa" kansalaisia kohtaan.
kebabbia
15
1784
Vastaukset
- Että Ylivieskalaisilta
Puuttuu halu pitää silmällä kyseisiä "kebbuloita", sillä uusintatarkastukset ovat mitä parhain keino seurata tilannetta jatkossa. Tarkastukset tulee tehdä, kuten normaalistikin, ennalta ilmoittamatta, jolloin käryvaara on suurin.
Valitettavasti kirjoittaja on paljolti oikeassa väitteissään, että maahanmuuttajat eivät ole alan ammattilaisia.- ....
>Tarkastukset tulee tehdä, kuten normaalistikin, ennalta ilmoittamatta,<
Terveystarkastaja ei nykyään tule koskaan ennalta ilmoittamatta. Ei edes silloin kun joku ulkopuolinen on tehnyt tarkastuspyynnön, saatikka sitten rutiinitarkastuksen ollessa kyseessä. Tämän tiedän työskenneltyäni eri ravintoloissa sekä muilla elintarvikealan sektoreilla jo 25 vuotta. Elintarvikealan yritykset noudattavat (pitäisi ainakin) omavalvontaa, jonka toteutumista valvoo terveystarkastaja. Joillakin paikkakunnilla terveystarkastajat ovat erittäin aktiivisia ja joillakin sitten hyvinkin passiivisia. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että tarkastuskäynnistä ilmoitetaan aina hyvissä ajoin etukäteen. Rutiinitarkastuksesta ilmoitetaan jopa viikkoja ennen käyntiä. - Tässä onkin kyse?
.... kirjoitti:
>Tarkastukset tulee tehdä, kuten normaalistikin, ennalta ilmoittamatta,<
Terveystarkastaja ei nykyään tule koskaan ennalta ilmoittamatta. Ei edes silloin kun joku ulkopuolinen on tehnyt tarkastuspyynnön, saatikka sitten rutiinitarkastuksen ollessa kyseessä. Tämän tiedän työskenneltyäni eri ravintoloissa sekä muilla elintarvikealan sektoreilla jo 25 vuotta. Elintarvikealan yritykset noudattavat (pitäisi ainakin) omavalvontaa, jonka toteutumista valvoo terveystarkastaja. Joillakin paikkakunnilla terveystarkastajat ovat erittäin aktiivisia ja joillakin sitten hyvinkin passiivisia. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että tarkastuskäynnistä ilmoitetaan aina hyvissä ajoin etukäteen. Rutiinitarkastuksesta ilmoitetaan jopa viikkoja ennen käyntiä.Jos noin on, kuten kerrroit, voinemme piakkoin odotella myös poliisin ilmoittavan tulevista ratsioista, onhan jokaisella autossaan nopeusmittari, eli omavalvonta pitäisi toimia.
Joka tapauksessa asiain noin ollessa, paskajuttu! - vai viisautta?
Tässä onkin kyse? kirjoitti:
Jos noin on, kuten kerrroit, voinemme piakkoin odotella myös poliisin ilmoittavan tulevista ratsioista, onhan jokaisella autossaan nopeusmittari, eli omavalvonta pitäisi toimia.
Joka tapauksessa asiain noin ollessa, paskajuttu!Kun annetaan aikaa korjata tilanne niin ei löydy mitään huomautettavaa. Silloin ei myöskään tarvi asiaa viedä eteenpäin ja oma työ on helpompaa.
- tapaan.
Ollessani aikoja sitten työtehtävissä huoltoliikkeen päivystäjänä sain hälytyksen paikallisen kebab-yrittäjän kiinteistöön.
Kokit olivat levittäneet halvalla hankittuja pakastekanoja huoneistoon liittyvän kylpyhuoneen lattialle. Sulattelivat tuota löyhkäävä kanavuorta kuumalla suihkulla ja irtoava mönjä tukkesi lattiakaivon.
Eipä tuohon huvittanut enempää puuttua muuta kuin sörhin viemärin auki ja kebabmestarit jatkoivat
herkkuruokiensa esivalmisteluja. Ällötti . - aika paljon
kulttuurieroja, siis kun esim. turkkilainen tulee tänne, niin kotouttamisajan päättyttyä hän avaa kebab/pizzerian. Äyritilastoissa ei varmaan komeile, rahat lähetetään kotimaahan.
Ja kebab-yritys on ihan siitä syystä, että heidän kulttuurissaan on häpeällistä olla jossakin palkattuna työntekijänä. Pitää olla itsenäinen yrittäjä, vaikkei osaisi yhtä ainutta kebabia vääntää. Sitte kirjoitetaan kotimaahan, että nyt on oma firma pystyssä.
Ajatelkaas niitä satojatuhansia basaaripuoteja, jokainen on oman yrityksensä herra siellä Turkissa. Ei kenenkään palkollinen, mitä nyt joku pikkuveli voi olla auttamassa. Nämä tyypit ei osaa alkeellisinta englantia tai mitään muutakaan kieltä. Sitten tulee veljiä, serkkuja ja muita sukulaisia avuksi. Ja me senkun maksamme kaikkien kotouttamiset. Jotkut tulee väärennetyillä passeilla jne. Että hurraa globalisaatio, kyllä maahan tulemisen syitä saisi tiukentaa.- siksi...
Kun on monta omistajaa (lue koko suku) ei ole juuri verotettavaa tuloa ja tuet juoksee, sitten kahden vuoden välein vaihdetaan nimeä, ja vaikka serkku vuorostaan pomoksi niin taas säästettiin... kusetusta koko touhu... Ei ne mitään kokkeja ole ikinä ollu eikä niistä sellasta tule!!!
- olet satuilija
Kaikkea en viitsi edes oikoa, mutta turkkilaisessa kulttuurissa ei ole häpeällistä olla palkallisessa työssä toiselle henkilölle. Häpeällistä on olla työttömänä ja siksi niin moni yrittää pitsan tai kebapin myymistä. Siinä kun ei tarvita pitkiä koulutuksia ja homman voi oppia käytännössä niin hyvin, että lettu kelpaa vaatimattomalle suomalaiselle. Se, että yrittävät ansaita työllä leipänsä ei näytä kelpaavan teille ruikuttajille. Totuus on kuitenkin se, että useimmat teistä valittajista jää kirkkaasti hännille kun aletaan mitata ahkeruutta suomalaisen ja turkkilaisen työntekijän välillä. Ikävä totuus, mutta ei voi mitään;)
- Finski!!!
olet satuilija kirjoitti:
Kaikkea en viitsi edes oikoa, mutta turkkilaisessa kulttuurissa ei ole häpeällistä olla palkallisessa työssä toiselle henkilölle. Häpeällistä on olla työttömänä ja siksi niin moni yrittää pitsan tai kebapin myymistä. Siinä kun ei tarvita pitkiä koulutuksia ja homman voi oppia käytännössä niin hyvin, että lettu kelpaa vaatimattomalle suomalaiselle. Se, että yrittävät ansaita työllä leipänsä ei näytä kelpaavan teille ruikuttajille. Totuus on kuitenkin se, että useimmat teistä valittajista jää kirkkaasti hännille kun aletaan mitata ahkeruutta suomalaisen ja turkkilaisen työntekijän välillä. Ikävä totuus, mutta ei voi mitään;)
Turkkilaisessa kulttuurissa ei hävetä yhtään mitään...
- siinpä
Finski!!! kirjoitti:
Turkkilaisessa kulttuurissa ei hävetä yhtään mitään...
toinen satuilija. Et taida tuntea koko kultuuria, joten palaapa HK:N sinisen pariin.
- tosta
jos kissanruokaa, mutta kun meidän kylältä on hävinnyt kaikki kissat sen jälkeen kun pizzeria ilmesty....
- ihme...
aika harvalla karvakämmenellä on mitään hajua mikä on tai miten tehdään pizza tai kebu, kyllä ne parhaat on ollut suomalaisten tekeleitä!!!
- kebap
ihme... kirjoitti:
aika harvalla karvakämmenellä on mitään hajua mikä on tai miten tehdään pizza tai kebu, kyllä ne parhaat on ollut suomalaisten tekeleitä!!!
Molemmat ovat jo Kalevalassa mainittuja perinteisiä suomalaisia ruokia. Kukapa muu niitä osaisi tehdä kuin suomalaiset!
- Finski!!!
kebap kirjoitti:
Molemmat ovat jo Kalevalassa mainittuja perinteisiä suomalaisia ruokia. Kukapa muu niitä osaisi tehdä kuin suomalaiset!
Siinä se taas nähtiin kumpi on sitä HERRASKANSAA!!!
- rengit
Finski!!! kirjoitti:
Siinä se taas nähtiin kumpi on sitä HERRASKANSAA!!!
ja muut palkolliset ne tekee safkat herroille. Niinhän se on aina ollut. Suomalainen kokki ja kyökkipiika ovat voittamattomia:)
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan aussikulta, missä?
Mihin katosi Martina Aitolehden aussikulta kyselee Seiska!4342668Helena Koivu menettänyt lapsensa. Onko Mikko Koivulla oma laki?
Voiko olla totta että äidiltä viedään lapset ja ei mitään syytä ole edes kerrottu äidille itselleen.?1911839- 571788
Pikkunaiselle terkkuja
Olet parasta koko maailmassa! Kaikkein ihmeellisin. Olisitpa täällä. 🧡 harmaasusi3031367Arto Satonen ja kokoomus 2020: Poliittiset virkanimitykset ovat koruptiota
2025: Kokoomus on junttaamassa Arto Satosta Kelan johtoon ohi pätevämpien hakijoiden. https://www.hs.fi/politiikka/art-1551169Voisiko olla jopa niin
Että kumpikin vähän pelkää totaalista heittäytymistä, koska tiedetään että se olisi menoa sen jälkeen. Samaan aikaan hal711076- 891033
Varkaita kuhmossa
Miksi kuhmolaiset ei tee mitään varkaille ja huumehörhöille, teloittaa pitäisi kaikki.331013Saara Aalto ja Teemu Roivainen paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaus kietoi meidän kohtalomme..."
Oho! Ex-pari on palannut yhteen musiikin merkeissä. He tekevät Rakkaustarina-nimeä kantavan 20-vuotisjuhlakiertueen syks12997K&T: Harvinainen haastattelu: Susanna Laine avaa suhdetta Petri Nygårdiin: "Olin sinkku vuosia..."
Susanna Laine ei ole kertonut suhteestaan Petri Nygårdiin (Petri Laurila) julkisuudessa juurikaan. Aktiivisesti sosiaali9969