Helmiryynipuuro palaa pohjaan.

Nublet-kokki

Keitän helmirynipuuroa,pieniä annoksia - itselleni, ku vain kokkaan. Keitän sitä teräskattilassa. Se palaa pohjaan, vaikka sekoitan koko ajan. Mietin vain, että keitänkö vääränlaisessa kattilassa (pitääkö olla alumiinikattila, jos niitä edes enää on), vai mitä teen väärin?

11

6302

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehkä,

      Jos sulla on paksupohjainen kattila,se voi napata vielä pöydässäkin kiinni,varaa sen verran lämpöä.Ja onhan puurot aika hankalia yleensäkin.Mullakaan ei tota haudutuskattilaa ole,mutta hankintalistalla mannapuuron ystävänä.Pelkkää kehumista olen kuullut.

      • juha123

        Kannattaa käyttää haudutuskattilaa, niin pääsee helpolla. Muutoin saa olla tarkkana lämmön säätämisessä & ennakoida.

        Toisaalta esim. kaurapuuron voi keittää ilman hämmentämistä, kun vain ei lämmitä liikaa -- hellan ajastimen kanssa tuota tulee joskus tehtyä.


      • Anonyymi

        meillä sanotaan kaksikerros kattila lienee sama`? . on hyvä puurokattilana.


    • helmiryyneistä,

      siitä on aikaa kun viimeksi söin, eli mistä kaupasta löysit? Silmipuuroksi sitä meillä sanottiin. Pitää kait mennä ihan superhypermarkettiin, lähikaupassa ei ole. Olis kivaa vaihtelua kaurapuuron sijaan. Lukeeko pussin kyljessä helmiryynejä, meinaan etten olisi kävelly ohi. Riisipuurosta tuli jo kiintiö täyteen.

      Kaurapuuroa, mannapuuroa ja riisipuuroa haudutan sillai, että annan kiehehtaa ja sitten levy pois päältä. Kattilan alle teräsritilä (=n. 1cm:n paksunen pannunalunen), kansi kattilan päälle. Jonkun kerran hämmennän, eikä ole pohjaan palanut riisikään. Teräskattiloita käytän, ei mulla muita olekaan. Varmaan paksupohjainen teflonkattilakin käy.

    • näinkin

      Teräskattilassa saan helmipuurosta hyvää, kun laitan sinne heti alkuunsa n.1/2 ruokalusikallista oivariinia tms. muuta levitettä. Haudutuskattila olis tietysti paras, mutta pienin mitä olen löytänyt, on 5 litran kattila.. Jos pienempiä saa jostain, niin vinkki otetaan ilolla vastaan! Ja tietysti miedolla lämmöllä, ite pidän levyä ensin nelosella ja sitten ykköselle ja sekoitan koko ajan. Riittävästi nestettä pitää olla, kattila pois levyltä hyvissä ajoin, ja neste kyllä haihtuu ja puuro kypsyy. Hätähousuna oon monet puurot polttanut pohjaan joskun..

      • nublet-kokki

        ..esim Prismasta. Se pakkaus on aika pieni, että saat vähän etsiä.


    • maitopohjaisia

      puuroja ihan tavallisessa paksupohjaisessa teräskattilassa eikä ole koskaan palanut pohjaan eikä edes tartu pohjaan mitään. Riisipuuroa keitän joka sunnuntai ja teen sen näin. Käytän täysmaitoa, joskus kevyttäkin, mutta ei tule niin hyvä puuro.

      2 dl vettä kattilan pohjalle, vesi kiehuvaksi, siihen 2 dl riisiä, levy ihan pienimmälle ja haudutetaan niin, että vesi on imeytynyt riisiin. Kun riisi hautuu, niin sillä aikaa kuumennan toisessa kattilassa maidon kiehuvaksi sekoittelematta ja kaadan sen sitten riisin päälle, sekoitan, kansi päälle ja jätetään hautumaan. Välillä käydään hellästi sekoittamassa pohjasta saakka. Näin riisipuuro hautuu hiljalleen eikä pala pohjaan. Kun on valmista niin lisätään suola.

      Mannapuuron keitän siten, että kuumennan maitoa kattilassa täydellä teholla hieman sekoitellen vähän aikaa, sitten hiljalleen vähennän lämpöä kunnes levy on sammutettu ja maito on kiehumaisillaan. Lisään mannaryynit ja sekoitan. Kansi päälle ja jätetään hautumaan. Alussa tarkkaillaan, että ei vaan ole liian kuuma levy vielä, että tulee yli tai palaa pohjaan. Annetaan hautua väh. 15 min., lisätään suola ja naututaan.

    • eräs vaan

      Teräskattilaa parempi vaihtoehto Helmipuuron keitossa on teflonkattila. Maito ei pala pohjaan puoleksikaan niin helposti, kuin teräskattilassa. Myös alumiinikattilaa on hyvä maitoruuille, mutta on muistettava että siinä ei saa keittää mitään hapanta (esim. marjakiisseli). Haudutuskattila ei ole ihan parhaimmillaan helmipuuron keitossa, koska helmiryynit on lisättävä kiehuvaan maitoon tai ne paakkuuntuvat helposti.

      Muille kysyjille tiedoksi: Opalla on valikoimissaa myös pienempi haudutuskattila. (haudutusosa n.2 litraa). Helmiryynejä on myynnissä ihan tavallisissa ruokakaupoissa. Ne löytyvät usein joko mannaryynien läheisyydestä tai perunajauhojen vierestä. Joissakin kaupoissa myös gluteenittomien tuotteiden seasta (helmipuuro valmistetaan perunasta, joten se on luontaisesti gluteenitonta).

      • Helmi-puuro ja vadelmakeitto

        Keitän aina kattilanpohjalla vettä ja tippa voita tai öljyä kun vesiseos kiehuu lisään maidon ja kun maitokin kiehuu vispaan helmiryynit sekaan..ja pieni kiehautus ja pois levyltä- samoin teen Maizena puuron. Lapsena inhosin kalansilmäpuuroa ja velliä-nyt ihan nostalgiaa jo purkin näkeminen. Lopusta Helmipuurosta voi tehdä ohjeen mukaan vanukkaan..ohje purkissa..Vadelma sopii hyvin keiton aineeksi ...

        JOSPA HELMIn päivänä 7.5 kaikki söisimme Helmi-puuroa tai velliä!!


      • puuroton
        Helmi-puuro ja vadelmakeitto kirjoitti:

        Keitän aina kattilanpohjalla vettä ja tippa voita tai öljyä kun vesiseos kiehuu lisään maidon ja kun maitokin kiehuu vispaan helmiryynit sekaan..ja pieni kiehautus ja pois levyltä- samoin teen Maizena puuron. Lapsena inhosin kalansilmäpuuroa ja velliä-nyt ihan nostalgiaa jo purkin näkeminen. Lopusta Helmipuurosta voi tehdä ohjeen mukaan vanukkaan..ohje purkissa..Vadelma sopii hyvin keiton aineeksi ...

        JOSPA HELMIn päivänä 7.5 kaikki söisimme Helmi-puuroa tai velliä!!

        Enpä ole koskaan kuullut tuollaisesta puurosta. Mikä tai mitä se on ja millä nimellä kaupasta löytyy?


      • ryynit on tehty
        puuroton kirjoitti:

        Enpä ole koskaan kuullut tuollaisesta puurosta. Mikä tai mitä se on ja millä nimellä kaupasta löytyy?

        perunatärkkelyksestä ja perunatärkkelyssiirapista. Cittarista ainakin löytyi, on pieni sininen pahvipaketti 400 gr ja kyljessä lukee Helmi perunasuurimot.
        Ovat sellaisia raemaisia ryynejä ja turpoovat hauduttaessa. Aika riittosaa.

        Olen oppinut keittään neljäsosasatsin pienessä teräskattilassa, ensin kattilaan vettä pohjalle n. puoli senttiä ja palanen voita. Kun kiehuu, niin lisään maidon n. 2 dl ja annan taas kiehahtaa, sitten ryynejä n. alle puoli desiä vispaan joukkoon, levy pienelle. Välillä voi sekoittaa, ettei paakkuunnu. Ripaus suolaa sekaan. Voita voi sitten laittaa valmiin puuron päälle, ei sokeria.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hengenvaaralliset kiihdytysajot päättyivät karmealla tavalla, kilpailija kuoli

      Onnettomuudesta on aloitettu selvitys. Tapahtuma keskeytettiin onnettomuuteen. Tapahtumaa tutkitaan paikan päällä yhtei
      Kauhava
      165
      6084
    2. Ootko rakastunut?

      Kerro pois nyt
      Ikävä
      147
      1684
    3. Onhan sulla nainen parempi mieli

      Nyt? Ainakin toivon niin.
      Ikävä
      113
      1478
    4. Ujosteletko tosissaan vai mitä oikeen

      Himmailet???? Mitä pelkäät?????
      Ikävä
      51
      1240
    5. Suureksi onneksesi on myönnettävä

      Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️
      Ikävä
      43
      849
    6. Möykkähulluus vaati kuolonuhrin

      Nuori elämä menettiin täysin turhaan tällä järjettömyydellä! Toivottavasti näitä ei enää koskaan nähdä Kauhavalla! 😢
      Kauhava
      28
      824
    7. Älä mies pidä mua pettäjänä

      En petä ketään. Älä mies ajattele niin. Anteeksi että ihastuin suhun varattuna. Pettänyt en ole koskaan ketään vaikka hu
      Ikävä
      91
      785
    8. Reeniähororeeniä

      Helvetillisen vaikeaa työskennellä hoitajana,kun ei kestä silmissään yhtään läskiä. Saati hoitaa sellaista. Mitä tehdä?
      Kouvola
      5
      759
    9. Kävit nainen näemmä mun

      Facessa katsomassa....
      Ikävä
      41
      709
    10. Tarvitsemme lisää maahanmuuttoa.

      Väestö eläköityy, eli tarvitsemme lisää tekeviä käsiä ja veronmaksajia. Ainut ratkaisu löytyy maahanmuutosta. Nimenomaan
      Maailman menoa
      218
      692
    Aihe