Helmiryynipuuro palaa pohjaan.

Nublet-kokki

Keitän helmirynipuuroa,pieniä annoksia - itselleni, ku vain kokkaan. Keitän sitä teräskattilassa. Se palaa pohjaan, vaikka sekoitan koko ajan. Mietin vain, että keitänkö vääränlaisessa kattilassa (pitääkö olla alumiinikattila, jos niitä edes enää on), vai mitä teen väärin?

11

6443

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehkä,

      Jos sulla on paksupohjainen kattila,se voi napata vielä pöydässäkin kiinni,varaa sen verran lämpöä.Ja onhan puurot aika hankalia yleensäkin.Mullakaan ei tota haudutuskattilaa ole,mutta hankintalistalla mannapuuron ystävänä.Pelkkää kehumista olen kuullut.

      • juha123

        Kannattaa käyttää haudutuskattilaa, niin pääsee helpolla. Muutoin saa olla tarkkana lämmön säätämisessä & ennakoida.

        Toisaalta esim. kaurapuuron voi keittää ilman hämmentämistä, kun vain ei lämmitä liikaa -- hellan ajastimen kanssa tuota tulee joskus tehtyä.


      • Anonyymi

        meillä sanotaan kaksikerros kattila lienee sama`? . on hyvä puurokattilana.


    • helmiryyneistä,

      siitä on aikaa kun viimeksi söin, eli mistä kaupasta löysit? Silmipuuroksi sitä meillä sanottiin. Pitää kait mennä ihan superhypermarkettiin, lähikaupassa ei ole. Olis kivaa vaihtelua kaurapuuron sijaan. Lukeeko pussin kyljessä helmiryynejä, meinaan etten olisi kävelly ohi. Riisipuurosta tuli jo kiintiö täyteen.

      Kaurapuuroa, mannapuuroa ja riisipuuroa haudutan sillai, että annan kiehehtaa ja sitten levy pois päältä. Kattilan alle teräsritilä (=n. 1cm:n paksunen pannunalunen), kansi kattilan päälle. Jonkun kerran hämmennän, eikä ole pohjaan palanut riisikään. Teräskattiloita käytän, ei mulla muita olekaan. Varmaan paksupohjainen teflonkattilakin käy.

    • näinkin

      Teräskattilassa saan helmipuurosta hyvää, kun laitan sinne heti alkuunsa n.1/2 ruokalusikallista oivariinia tms. muuta levitettä. Haudutuskattila olis tietysti paras, mutta pienin mitä olen löytänyt, on 5 litran kattila.. Jos pienempiä saa jostain, niin vinkki otetaan ilolla vastaan! Ja tietysti miedolla lämmöllä, ite pidän levyä ensin nelosella ja sitten ykköselle ja sekoitan koko ajan. Riittävästi nestettä pitää olla, kattila pois levyltä hyvissä ajoin, ja neste kyllä haihtuu ja puuro kypsyy. Hätähousuna oon monet puurot polttanut pohjaan joskun..

      • nublet-kokki

        ..esim Prismasta. Se pakkaus on aika pieni, että saat vähän etsiä.


    • maitopohjaisia

      puuroja ihan tavallisessa paksupohjaisessa teräskattilassa eikä ole koskaan palanut pohjaan eikä edes tartu pohjaan mitään. Riisipuuroa keitän joka sunnuntai ja teen sen näin. Käytän täysmaitoa, joskus kevyttäkin, mutta ei tule niin hyvä puuro.

      2 dl vettä kattilan pohjalle, vesi kiehuvaksi, siihen 2 dl riisiä, levy ihan pienimmälle ja haudutetaan niin, että vesi on imeytynyt riisiin. Kun riisi hautuu, niin sillä aikaa kuumennan toisessa kattilassa maidon kiehuvaksi sekoittelematta ja kaadan sen sitten riisin päälle, sekoitan, kansi päälle ja jätetään hautumaan. Välillä käydään hellästi sekoittamassa pohjasta saakka. Näin riisipuuro hautuu hiljalleen eikä pala pohjaan. Kun on valmista niin lisätään suola.

      Mannapuuron keitän siten, että kuumennan maitoa kattilassa täydellä teholla hieman sekoitellen vähän aikaa, sitten hiljalleen vähennän lämpöä kunnes levy on sammutettu ja maito on kiehumaisillaan. Lisään mannaryynit ja sekoitan. Kansi päälle ja jätetään hautumaan. Alussa tarkkaillaan, että ei vaan ole liian kuuma levy vielä, että tulee yli tai palaa pohjaan. Annetaan hautua väh. 15 min., lisätään suola ja naututaan.

    • eräs vaan

      Teräskattilaa parempi vaihtoehto Helmipuuron keitossa on teflonkattila. Maito ei pala pohjaan puoleksikaan niin helposti, kuin teräskattilassa. Myös alumiinikattilaa on hyvä maitoruuille, mutta on muistettava että siinä ei saa keittää mitään hapanta (esim. marjakiisseli). Haudutuskattila ei ole ihan parhaimmillaan helmipuuron keitossa, koska helmiryynit on lisättävä kiehuvaan maitoon tai ne paakkuuntuvat helposti.

      Muille kysyjille tiedoksi: Opalla on valikoimissaa myös pienempi haudutuskattila. (haudutusosa n.2 litraa). Helmiryynejä on myynnissä ihan tavallisissa ruokakaupoissa. Ne löytyvät usein joko mannaryynien läheisyydestä tai perunajauhojen vierestä. Joissakin kaupoissa myös gluteenittomien tuotteiden seasta (helmipuuro valmistetaan perunasta, joten se on luontaisesti gluteenitonta).

      • Helmi-puuro ja vadelmakeitto

        Keitän aina kattilanpohjalla vettä ja tippa voita tai öljyä kun vesiseos kiehuu lisään maidon ja kun maitokin kiehuu vispaan helmiryynit sekaan..ja pieni kiehautus ja pois levyltä- samoin teen Maizena puuron. Lapsena inhosin kalansilmäpuuroa ja velliä-nyt ihan nostalgiaa jo purkin näkeminen. Lopusta Helmipuurosta voi tehdä ohjeen mukaan vanukkaan..ohje purkissa..Vadelma sopii hyvin keiton aineeksi ...

        JOSPA HELMIn päivänä 7.5 kaikki söisimme Helmi-puuroa tai velliä!!


      • puuroton
        Helmi-puuro ja vadelmakeitto kirjoitti:

        Keitän aina kattilanpohjalla vettä ja tippa voita tai öljyä kun vesiseos kiehuu lisään maidon ja kun maitokin kiehuu vispaan helmiryynit sekaan..ja pieni kiehautus ja pois levyltä- samoin teen Maizena puuron. Lapsena inhosin kalansilmäpuuroa ja velliä-nyt ihan nostalgiaa jo purkin näkeminen. Lopusta Helmipuurosta voi tehdä ohjeen mukaan vanukkaan..ohje purkissa..Vadelma sopii hyvin keiton aineeksi ...

        JOSPA HELMIn päivänä 7.5 kaikki söisimme Helmi-puuroa tai velliä!!

        Enpä ole koskaan kuullut tuollaisesta puurosta. Mikä tai mitä se on ja millä nimellä kaupasta löytyy?


      • ryynit on tehty
        puuroton kirjoitti:

        Enpä ole koskaan kuullut tuollaisesta puurosta. Mikä tai mitä se on ja millä nimellä kaupasta löytyy?

        perunatärkkelyksestä ja perunatärkkelyssiirapista. Cittarista ainakin löytyi, on pieni sininen pahvipaketti 400 gr ja kyljessä lukee Helmi perunasuurimot.
        Ovat sellaisia raemaisia ryynejä ja turpoovat hauduttaessa. Aika riittosaa.

        Olen oppinut keittään neljäsosasatsin pienessä teräskattilassa, ensin kattilaan vettä pohjalle n. puoli senttiä ja palanen voita. Kun kiehuu, niin lisään maidon n. 2 dl ja annan taas kiehahtaa, sitten ryynejä n. alle puoli desiä vispaan joukkoon, levy pienelle. Välillä voi sekoittaa, ettei paakkuunnu. Ripaus suolaa sekaan. Voita voi sitten laittaa valmiin puuron päälle, ei sokeria.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannalla tänään vuorossa The Daily Show

      Eli nyt mennään jo satiirin puolelle. Tuohan on vähän kuten Lindströmin ohjelma Suomessa.
      Maailman menoa
      102
      8172
    2. Tanskassa lain vaatimana Bovaer tappanut nautoja ja sairastuttanut

      Samaa myrkkyä myös Suomen lehmiin ollut tuloillaan, miten teidän tilalla? https://www.agriland.ie/farming-news/bovaer-m
      Maailman menoa
      97
      7452
    3. Täysi ryöpytys Sanna Marinille ulkomailla.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f699d84f-fa53-4dba-8718-2c395017fc55 Sanna Marinin kirja saa todella tylyn vastaanot
      Maailman menoa
      78
      5602
    4. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      87
      5597
    5. Minja Koskelan "istumista" kertovassa uutisessa ei sanottu persuista mitään

      eli jälleen kerran äärivasemmistolainen valehtelee, hän kun väittää että juuri persut ovat lähetelleet Koskelalle vähemm
      Maailman menoa
      118
      4791
    6. Pekka Visuri: "Suomen on aika irrottautua Ukrainan sodasta"

      Slava Ukraina-mölinät eivät enää auta. Ukraina on sotansa hävinnyt. Nyt tarvitaan poliittista selvänäköisyyttä, reaalipo
      Maailman menoa
      124
      2561
    7. Mikaela Nylander: Jos pakkoruotsi poistetaan, niin ruotsin kielen asema romahtaa

      (Nylander on vanha RKP:nen) Mutta niin heikossa vedossa muumiruotsi siis on Suomessa, että vain tekohengityksellä se pys
      Maailman menoa
      57
      2459
    8. Ei välimatka meitä erottanut

      Vaan välirikko ja väärinymmärrykset. Oikeastaan henkinen välimatka on meidän välillä pieni, näin uskon. Näen koko ajan e
      Ikävä
      7
      1421
    9. Maajussi-Villen morsioehdokas Maarit ei halunnut Villeä - Tämä totuus valkeni kuvauksissa!

      Ohhoh, tekikö Maarit mielestäsi oikean ratkaisun Villen suhteen? Maajussi-Ville on herättänyt voimakkaita tunteita puol
      Maajussille morsian
      7
      1404
    10. Kohta taas mesikämmeneen

      Onneksi kaupunki ostaa mesikämmenen, niin päästään taas tekemään rahaa
      Ähtäri
      47
      1260
    Aihe