hiivaton

leipä

tartteis jättää leivistä hiiva pois mutt milläs sen vois korvata, eikä mielellää sais olla edes maitotuotteita, piimää yms.Kiitos vinkeistä jo etukäteen.Moni tulee tyytyväiseks jos löytyis hyviä reseptejä.

8

5866

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • monityydyttävä

      joten etsi itse.

      • asiallisia

        vastauksia.Jos sinun on vaikeata vastata asiallisesti olisit jättänyt vastaamatta kokonaan.Olen yrittänyt etsiä itse mut löysin yhden...


    • kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

      Kaupasta läytyy paljon hiivattomia ruisleipiä, mutta voi sen itsekin värkätä, tarvinnet leipäjuurta. Ohessa muuama resepti vaaleille leiville (ne on helppoja) sekä juureen tehty ruisleipä.

      Hiivaton leipä
      1 pussi Mielihyvä -perunamuusihiutaleita
      n. 4 dl vettä
      1-2 tl suolaa
      2 munaa
      2 rkl öljyä vehnäjauhoja

      Sekoita kaikki ainekset. Vettä sen verran että se imeytyy hiutaleisiin ja vehnäjauhoja sen verran että taikina pysyy kasassa (kokkareet eivät leviä pellillä)
      Nakkaa taikinamassaa ruokalusikallisittain leivinpaperin päälle
      Sirottele vehnäjauhoja kokkareiden päälle ja taputtele ne pieniksi rieskoiksi. Haarukalla rikiä päälle.
      Uuniin (225-250ºC) 5-10 min.

      -----------

      Ohrarieska (4 kpl)

      2 kkp ohrajauhoja
      2 kkp ruisjauhoja
      1,5 - 2 kkp kylmää vettä
      ripaus suolaa

      tai
      4 kkp ohrajauhoja
      1,5 - 2 kkp kylmää vettä
      ripaus suolaa

      Paista 10 minuuttia 300 asteessa. Taikina ei sitkoudu kuten vehnätaikina, mutta kauliminen on helppoa vaikka taikinan ei antaisikaan levätä. Rieskan nostattaa vesihöyry, joten paistamisen tulee tapahtua mahdollisimman kylmälle taikinalle mahdollisimman kuumassa uunissa tai pannulla.

      --------------------
      Teeleipä 1 (2 leipää)

      4½ dl vehnäjauhoja
      2 tl leivinjauhetta
      ½ tl suolaa
      50 g margariinia tai voita
      2 dl maitoa

      Sekoita kuivat aineet ja lisää pehmeä rasva. Alusta rasva jauhoseoksen joukkoon ja lisää lopuksi maito. Taputtele taikinasta 4 leipää ja jaa ne palasiksi taikinapyörällä. Pistele leivät ja paista niitä 225 asteessa n. 10 minuuttia.

      Teeleipä 2 (2 leipää)

      2 dl graham- tai sämpyläjauhoja
      2 dl vehnäjauhoja
      2 tl leivinjauhetta
      (1 tl sokeria)
      1/2 tl suolaa
      2 dl maitoa
      2-3 rkl öljyä

      Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää maito ja öljy. Sekoita nopeasti haarukkavatkaimella tasaiseksi, älä vaivaa. Muotoile taikinasta pellille leivinpaperin päälle kaksi pyöreää, 1 cm:n paksuista leipää. Leikkaa leivän pinta taikinapyörällä tai veitsellä neljään lohkoon. Paista 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.

      Kaurateeleivät (3 leipää)

      2 1/2 dl kaurahiutaleita
      2 1/2 dl vehnäjauhoja
      3 tl leivinjauhetta
      (1 rkl sokeria)
      2 tl suolaa
      1/2 rkl kuminoita
      2 rkl voita
      2 dl maitoa

      Sekoita aineista taikina ja muotoile siitä leivinpaperinpäälle kolme pyöreätä, matalaa leipää. Ristikoi leipä neljään lohkoon ja ripottele leipien päälle kumioita. Paista 225 asteessa kullanruskeiksi. Tarjoa lämpiminä.
      -------------------
      Naan-leipä

      500 g vehnäjauhoja
      1 tl leivinjauhetta
      ½ tl soodaa
      1 tl suolaa
      1 kpl kananmuna
      1 rkl voita tai gheetä (kirkastettua voita)
      1,25 dl jogurttia
      2,5 dl maitoa

      Siivilöi kulhoon vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda ja suola. Lisää vatkattu muna, sulatettu voi ja jogurtti sekä vähitellen maito, kunnes muodostuu pehmeä taikina. Peitä kulho kostealla liinalla ja anna vetäytyä lämpimässä noin 2 tuntia.
      Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaivaa taikinaa hyvin jauhoitetulla alustalla 2-3 minuuttia. Jaa taikina 8 osaan ja kauli osat noin 15 sentin pituisiksi soikioiksi. Sivele soikiot vedellä ja pane ne kostea puoli alaspäin voidellulle uunipannulle. Voitele sulatetulla voilla ja paista 8-10 minuuttia kunnes naan-leivät ovat kullanruskeita.

      Hiivaton leipä

      1 pussi perunamuusihiutaleita
      n. 4 dl vettä
      1-2 tl suolaa
      2 munaa
      2 rkl öljyä vehnäjauhoja

      Sekoita kaikki ainekset. Lisää vettä sen verran, että se imeytyy hiutaleisiin. Sekoita taikinaan vehnäjauhoja niin, että taikina pysyy kasassa. Nostele taikinasta ruokalusikalla leivinpaperin päälle nokareita. Sirottele vehnäjauhoja leipästen päälle ja taputtele ne pieniksi rieskoiksi. Pistele rieskat haarukalla. Paista 225 asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.

      Pannuleipä

      3 litraa venhäjauhoa
      5 rkl leivinjauhetta
      2 tl suolaa
      1 tl soodaa
      ½ litraa kirnupiimää
      n. 2,5 dl öljyä

      Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja sooda keskenään isossa kulhossa. Tee kuoppa keskelle, johon kaadat kirnupiimän ja öljyn.

      Sekoita haarukalla kuiva-aine hitaasti mukaan. Kun koko taikina on kostea, nosta se leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi ja joustavaksi.

      Leivo taikina palloksi ja taputtele 1,5 - 2 sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa halkaisijaltaan noin viisisenttisellä pyöreällä muotilla leipiä.

      Aseta leivät voidellulle pellille, sudi öljyä päälle ja paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
      --------------------

      ruisleipä ja JUURENKIN ohje:
      http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/1919/Ruisleipä
      -------------


      Juureen tehty ruisleipä:

      Ainekset

      Juuri:

      5 dl
      vettä

      4-5 dl
      ruisjauhoja


      Leipä:

      n. 750 g
      hapatettua juurta

      2,5 dl
      vettä

      1 rkl
      suolaa

      20 g
      hiivaa

      7,5 dl
      ruisjauhoja

      1,5 dl
      hiivaleipäjauhoja

      Juuri:
      Kiehauta vesi ja jäähdytä n. 30 asteiseksi. Sekoita siihen jauhot. Laita kulho huoneenlämpöiseen vedottomaan paikkaan (sauna sopii hyvin) 1-2 vuorokaudeksi liinalla peitettynä.

      Leipä:
      Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja yhdistä neste juureen. Lisää suola ja jauhot kokoajan taikinaa vaivaten. Taikina saa jäädä hieman tarttuvaksi. Ripottele taikinan pinnalla jauhoja ja anna sen levätä 40 minuuttia liinan alla. Leivo ruislimpuiksi ja paista 200 asteessa noin yksi tunti.. Kun rystysellä kopauttaa valmiin limpun pohjaa, kuuluu kumea kopsahdus.
      --------------------------

      • hiivaton

        leipäohjeista.Huomenna varmasti kokeilen.Voihan maidon korvata vaikka vedellä ja perunamuusihiutaleet jauheella vai voiko???


      • kkkkkkkkkkkk
        hiivaton kirjoitti:

        leipäohjeista.Huomenna varmasti kokeilen.Voihan maidon korvata vaikka vedellä ja perunamuusihiutaleet jauheella vai voiko???

        veden voi korvata maidolla, piimällä, kaljalla (pilsneri)kurrilla ja melkein millä vaan nesteelle - mielikuvituksen mukaan vaikka mehulla.

        perunahiutaleiden korvaaminen ei ainaskaan onnistu PERUNAJAUHOLLA, mutta muusijauheilla saattaa onnistua. Itse en muusijauhetta ole koskaan käyttänyt - en siis sen ominaisuuksia tunne.

        Kokeillahan kantsuu - leivän leipominen ei ole kallista.


    • leivinjauhe

      Leivinjauhetta voi myös leipätaikinassa käyttää. Nesteenä käytän useimmiten vettä, ei se maitoa tms. vaadi, maunkaan puolesta. Veteen leivottu leipä on maultaan myös tuoreempaa parin päivän päästä. Leipään saa makua mukavasti esim. ruisleseillä ja vehnärouheella. Kun osan valkoisista vehnäjauhoista korvaa hiivaleipäjauhoilla, tulee mausta täyteläisempi. Voinmakuinen rypsiöljy antaa oman säväyksensä.
      http://www.mildola.fi/FIN/product/retail/
      En kyllä ymmärrä tuota hiivattomuushakuisuutta, kun taikinan kohoessa hiiva palaa pois ja paistettaessa kuolee. Leipomassani leivässä ei maistu hiiva. Käytän kuivahiivaa (Lidl), 7 g:n pussi puolen litran taikinaan. Aiemmin käytin tuorehiivaa, josta helposti jäi leipään hiivan makua. Kuivahiivan lisäksi saatan leivinjauhetta lisäksi taikinaan hieman laittaa. Se edesauttaa kohoamista vielä enemmän ja kuoresta tulee rapea. Liikaa ei pidä laittaa, kun muuten maistuu leivinjauheelta valmis leipä.

      • pikkis

        No tässä on ainakin yksi ohje johon ei käytetä kaupan hiivaa vaan niin sanottua villihiivaa eli vaalea vehnäjuurta. Ohje ei ole niin vaikea ja työläs kuin miltä se aluksi vaikuttaa, tosin jos tänään aloitat sinulla on tuoretta leipää viikon päästä. Ja voin sanoa rehellisesti enkä pelkästään omalla suullani vaan myös muiden suulla, että tämä leipä pesee mennentullen kaupan leivät - ei lisäaineita ei mitään ihmeellistä, ainoastaan oikea menetelmä tehdä leipää niinkuin sitä on joskus ennen tehty - silloin kuin vielä oli aikaa nostattaa leipiä. Huomio että tarkat määrät ovat erittäin oleellisia leivontaohjeissa. Ja älä anna periksi jos ensimmäisellä kerralla ei onnistu. Ja yksi huomioitava asia on se että kuinka tuoreita sinun jauhosi ovat. Jaouhoissa on suuria eroja sen suhteen kuinka paljon ne tarvitsevat nestettä.
        niin siis tuolta löytyy ohje htto://www.pikkis.fi/?reseptit


      • pikkis
        pikkis kirjoitti:

        No tässä on ainakin yksi ohje johon ei käytetä kaupan hiivaa vaan niin sanottua villihiivaa eli vaalea vehnäjuurta. Ohje ei ole niin vaikea ja työläs kuin miltä se aluksi vaikuttaa, tosin jos tänään aloitat sinulla on tuoretta leipää viikon päästä. Ja voin sanoa rehellisesti enkä pelkästään omalla suullani vaan myös muiden suulla, että tämä leipä pesee mennentullen kaupan leivät - ei lisäaineita ei mitään ihmeellistä, ainoastaan oikea menetelmä tehdä leipää niinkuin sitä on joskus ennen tehty - silloin kuin vielä oli aikaa nostattaa leipiä. Huomio että tarkat määrät ovat erittäin oleellisia leivontaohjeissa. Ja älä anna periksi jos ensimmäisellä kerralla ei onnistu. Ja yksi huomioitava asia on se että kuinka tuoreita sinun jauhosi ovat. Jaouhoissa on suuria eroja sen suhteen kuinka paljon ne tarvitsevat nestettä.
        niin siis tuolta löytyy ohje htto://www.pikkis.fi/?reseptit

        niin siis http://www.pikkis.fi/?reseptit


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Koko familia taas lehdissä jauhamassa vanhoja asioitaan

      Nyt menee familialla lujaa. Martina ja äiti MeNaisissa (taas) ja Esko IS:ssa. Kuinkakohan monta kymmentä kertaa nuo sam
      Kotimaiset julkkisjuorut
      354
      1421
    2. Minkä ikäistä ikävöit?

      Minkä ikäinen hän on ja mitä hän sinulle merkitsee/merkitsi?
      Ikävä
      74
      1395
    3. Teemu Keskisarja (ps) loisti- ja hurmasi MTV:n tentissä.

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-keskisarja-sekoitti-pakan-suomiareenan-puheenjohtajatentissa/9180380 Kuten
      Maailman menoa
      311
      1164
    4. Taas syytöntä ja rehellisintä rangaistiin

      Ja vielä 13 000 euroa kaupungin oikeudenkäyntikuluja maksuun. Lisää tällaisia päätöksiä.😀
      Haapavesi
      46
      1087
    5. Aika pieni se on

      Joku sanoo että matala on suihku. Säätöä tarviaa nyt ruisku, että se ruiskuaa korkeudelle valopylvään Näin saamme näht
      Haapavesi
      32
      906
    6. Heh, Irvi-Riikka vie duunareilta nyt arkipyhätkin

      Voihan saksilla näköjään leikellä kalenteriakin. Irvi-Riikalla ne osuivat arkipyhiin. Että sellainen duunaripuolue 😆
      Maailman menoa
      231
      894
    7. vinkki miehille

      Jos on ollut erimielisyyksiä ja sun käytös on satuttanut naisya, et voi palata takaisin kevyesti niin kuin mitään ei oli
      Ikävä
      163
      868
    8. Kiitos siitä

      Kiitos siitä hahmosta jonka loit, ja jonka sain tuntea, ja kutsua ystäväksi. Se oli hyvä tyyppi ja siihen oli helppo rak
      Ikävä
      40
      835
    9. Ilouutinen: Teini-ikään ehtinyt Osmo Peltola TV:ssä! Tätä tiedossa Peltsi-isän kanssa tällä kertaa

      Mikä upea parivaljakko: Peltsi-isä ja Osmo-poika. Peltsin toisen luonto starttaa televisiossa ja mukana muutamassa jakso
      Tv-sarjat
      20
      807
    10. Pelekäätkönä mua?

      Älä turhaan. 😘 Unohdetaan säät ja ilmat ja muut turhat lätinät tai jos välttämättä haluat niistä keskustella, niin te
      Ikävä
      42
      804
    Aihe