Hirvipaistia..

tonppaaa

Eli. Sain appiukolta vajaan parin kilon kimpaleen vasan sisäpaistia. ei ole aiemmin tullut moista laitettua ja nyt ajattelin yllättää emännän. onko ideoita miten saisi maistuvaa..

9

10804

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedän, että tosi suomalainen hirvimies hakee seuraavan reseptin jälkeen kaatolupaa minulle ensi kaudeksi, mutta kaiken uhallakin kerron, miten viimeksi tein hirvipaistin:

      hirvipaisti
      varsiselleriä
      porkkanaa
      sipulia
      valkosipulia
      suolaa, pippuria
      oliiviöljyä, voita

      pullo punaviiniä
      lihalientä - fondista mieluiten

      Metsäsieniä - kuivatut käyvät oikein hyvin

      Sido paisti, jos on vaara, että se menee rikki. Hiero suolaa ja pippuria pintaan. Paista pinnat kiinni pannulla voin ja öljyn seoksessa.

      Ota paisti pois pannulta. Viipaloi selleri ja porkkana, samoin sipuli ja valkosipuli. Paista pannulla tovi.

      Pane sellerit ja porkkanat pataan ja paisti niiden päälle. Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaavi kaikki jäämät myös pataan.

      Kaada viiniä pataan siten, että paisti peittyy yli puolenvälin. Kaada lihalientä siten, että paisti peittyy juuri ja juuri.

      Pane pata uuniin ja lämpö siten, että neste padassa ei missään vaiheessa ala kiehua - aloita vaikka uunin lämmöllä 120 astetta. Katso paistia silloin tällöin ja jos neste kiehuu lisää kylmää vettä ja keskeytä kiehuminen.

      Paisti saa olla uunissa ainakin 4-5 tuntia, jotta sen sisälämpö saadaan noin 85 asteeseen.

      Hauduttamisen loppuvaiheessa lisää sienet.

      Kun paisti on kypsä, ota pois ja anna rauhoittua folion sisällä. Kaada kastike siivilään ja painele kauhalla siivilän läpi kastikkeessa olevia juureksia yms. kastikkeeseen. Keitä kastiketta kokoon lähes puoleen.

      Viipaloi paisti tosi terävällä veitsellä - vanhakin liha on nyt tosi mureaa, mutta ei hajoa, jos sitä ei ole kiehautettu.

      Lisää kastikkeeseen nokare voita ja valele lihaviipaleet sillä - aseta loppu kstikekulhoon pöytään.

      Tämän kanssa uunijuurekset tai juuresmuusi ovat paras lisäke.

      • tosi hirvimies

        Minkästakia crudoa pitäisi saada kinkkiin roikkumaan, reseptihän on hyvänoloinen.
        Minä itse ainakin käytän hirvenlihaan kaikkia löytämiäni naudanliha reseptejä, hirveä kun tulee syötyä niin paljon ettei siinä minusta maistu mikään riistanmaku, vaan se on perus käyttölihaa.


      • ohje, mutta

        miksi ihmeessä se pitää ylikypsentää 85asteeseen? Varsinkin vasan paistin ottaisin uunista 58 asteisena, korkeintaa 65asteisena, jotta paistista tulisi mehukas ja antaisin 10-15 minuttia vetäytyä ennen leikkaamista.


      • porkkanapää

        Mutta eikö vajaa kilonen paisti ole aika pieni
        kokonaisena paistettavaksi ? Varsinkin kun se
        vielä kutistuu vähän paistettaessa ja todennäköisesti siitä joutuu poistamaan kalvoja.
        Minä tekisin muuten samalaisilla aineksilla
        mutta palapaistiksi, siinä ei ole paljon erehtymisen varaa.
        Varman päälle siis.


      • tosi hirvimies kirjoitti:

        Minkästakia crudoa pitäisi saada kinkkiin roikkumaan, reseptihän on hyvänoloinen.
        Minä itse ainakin käytän hirvenlihaan kaikkia löytämiäni naudanliha reseptejä, hirveä kun tulee syötyä niin paljon ettei siinä minusta maistu mikään riistanmaku, vaan se on perus käyttölihaa.

        Kiitos hyvästä kommentista - allekirjoitan kaiken, minkä sanot. Hirvenlihaa voidaan valmistaa samoin kuin naudanlihaakin. Usein vain kuulee näissä hirvenliharesepteissä jonkinlaisen perinteen havinan, joka saattaa estää lihan uudenlaisen käytön - kuten ym. reseptini.

        Asenneasia.

        Tuohon toiseen viestiin viitaten: alle kiloinen paisti on melko pieni, kyllä sen lähes kaksikiloinen kuuluisi olla. Tuolla reseptillä - matala lämpö, pitkä kypsytys - estetään juuri paistin kuivuminen ja pieneneminen herneen kokoiseksi.

        Kolmanteen viestiin koskien lihan sisälämpötilaa vastaisin, että tämän reseptin tarkoitus on saada lihasta mahdollisemmin murea - lähes haarukalla hajoitettava murkina, jolloin yhdessä hyvän kastikkeen kanssa saadaan lautaselle mukava, voimakasmakuinen "mössö". Näin tehtynä pysyy liha kuitenkin kiinteänä eikä hajoa padassa ja sitä voidaan viipaloida - mutta lautasella huomaa, miten mureaa siitä itse asiassa tulee. Ja se kastike, aijai!

        Tämä resepti on alunperin tehty naudanlihalle, italialainen resepti. Yhden version kuva löytynee profiilini kuvapalkista - tosin kovin pienenä kun en jostain syystä saanut sitä suuremmaksi millään.


    • Erä Erkki!!!

      Paras hirvipaisti tuli mökillä väännettyä rosvopaistina. Reippaasti mausteita pintaan, pippurit, valkosipulia, pekonia, juureksia jne... folio ympäri ja monttuun. N.4tuntia meni ja se oli lähes juotavaa olematta kuiva!

      • vähän epäkelpo

        resepti, kesällä varmaan toimii.


      • odotellaan...
        vähän epäkelpo kirjoitti:

        resepti, kesällä varmaan toimii.

        metsäpalo varoituksia...kevät ja syksy rulaa...


    • laitto

      paistin aina paistopussiin, perään pari lohkoo sipulia ja porkkanaa.. paisti maustettiin viiltämällä lovia ympäriinsä ja niihi tungettii kokonaisia valkosipulinkynsiä, sitten "vuoraus" pekonisiivuilla ettei kuivu(iha kaupasta löytyviä peruspekonii ja halutessa suolaus väliin)ja eiku uuniin, tuli joka kerta aivan loistavaa!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe