Hirvipaistia..

tonppaaa

Eli. Sain appiukolta vajaan parin kilon kimpaleen vasan sisäpaistia. ei ole aiemmin tullut moista laitettua ja nyt ajattelin yllättää emännän. onko ideoita miten saisi maistuvaa..

9

10924

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiedän, että tosi suomalainen hirvimies hakee seuraavan reseptin jälkeen kaatolupaa minulle ensi kaudeksi, mutta kaiken uhallakin kerron, miten viimeksi tein hirvipaistin:

      hirvipaisti
      varsiselleriä
      porkkanaa
      sipulia
      valkosipulia
      suolaa, pippuria
      oliiviöljyä, voita

      pullo punaviiniä
      lihalientä - fondista mieluiten

      Metsäsieniä - kuivatut käyvät oikein hyvin

      Sido paisti, jos on vaara, että se menee rikki. Hiero suolaa ja pippuria pintaan. Paista pinnat kiinni pannulla voin ja öljyn seoksessa.

      Ota paisti pois pannulta. Viipaloi selleri ja porkkana, samoin sipuli ja valkosipuli. Paista pannulla tovi.

      Pane sellerit ja porkkanat pataan ja paisti niiden päälle. Huuhtele paistinpannu vedellä ja kaavi kaikki jäämät myös pataan.

      Kaada viiniä pataan siten, että paisti peittyy yli puolenvälin. Kaada lihalientä siten, että paisti peittyy juuri ja juuri.

      Pane pata uuniin ja lämpö siten, että neste padassa ei missään vaiheessa ala kiehua - aloita vaikka uunin lämmöllä 120 astetta. Katso paistia silloin tällöin ja jos neste kiehuu lisää kylmää vettä ja keskeytä kiehuminen.

      Paisti saa olla uunissa ainakin 4-5 tuntia, jotta sen sisälämpö saadaan noin 85 asteeseen.

      Hauduttamisen loppuvaiheessa lisää sienet.

      Kun paisti on kypsä, ota pois ja anna rauhoittua folion sisällä. Kaada kastike siivilään ja painele kauhalla siivilän läpi kastikkeessa olevia juureksia yms. kastikkeeseen. Keitä kastiketta kokoon lähes puoleen.

      Viipaloi paisti tosi terävällä veitsellä - vanhakin liha on nyt tosi mureaa, mutta ei hajoa, jos sitä ei ole kiehautettu.

      Lisää kastikkeeseen nokare voita ja valele lihaviipaleet sillä - aseta loppu kstikekulhoon pöytään.

      Tämän kanssa uunijuurekset tai juuresmuusi ovat paras lisäke.

      • tosi hirvimies

        Minkästakia crudoa pitäisi saada kinkkiin roikkumaan, reseptihän on hyvänoloinen.
        Minä itse ainakin käytän hirvenlihaan kaikkia löytämiäni naudanliha reseptejä, hirveä kun tulee syötyä niin paljon ettei siinä minusta maistu mikään riistanmaku, vaan se on perus käyttölihaa.


      • ohje, mutta

        miksi ihmeessä se pitää ylikypsentää 85asteeseen? Varsinkin vasan paistin ottaisin uunista 58 asteisena, korkeintaa 65asteisena, jotta paistista tulisi mehukas ja antaisin 10-15 minuttia vetäytyä ennen leikkaamista.


      • porkkanapää

        Mutta eikö vajaa kilonen paisti ole aika pieni
        kokonaisena paistettavaksi ? Varsinkin kun se
        vielä kutistuu vähän paistettaessa ja todennäköisesti siitä joutuu poistamaan kalvoja.
        Minä tekisin muuten samalaisilla aineksilla
        mutta palapaistiksi, siinä ei ole paljon erehtymisen varaa.
        Varman päälle siis.


      • tosi hirvimies kirjoitti:

        Minkästakia crudoa pitäisi saada kinkkiin roikkumaan, reseptihän on hyvänoloinen.
        Minä itse ainakin käytän hirvenlihaan kaikkia löytämiäni naudanliha reseptejä, hirveä kun tulee syötyä niin paljon ettei siinä minusta maistu mikään riistanmaku, vaan se on perus käyttölihaa.

        Kiitos hyvästä kommentista - allekirjoitan kaiken, minkä sanot. Hirvenlihaa voidaan valmistaa samoin kuin naudanlihaakin. Usein vain kuulee näissä hirvenliharesepteissä jonkinlaisen perinteen havinan, joka saattaa estää lihan uudenlaisen käytön - kuten ym. reseptini.

        Asenneasia.

        Tuohon toiseen viestiin viitaten: alle kiloinen paisti on melko pieni, kyllä sen lähes kaksikiloinen kuuluisi olla. Tuolla reseptillä - matala lämpö, pitkä kypsytys - estetään juuri paistin kuivuminen ja pieneneminen herneen kokoiseksi.

        Kolmanteen viestiin koskien lihan sisälämpötilaa vastaisin, että tämän reseptin tarkoitus on saada lihasta mahdollisemmin murea - lähes haarukalla hajoitettava murkina, jolloin yhdessä hyvän kastikkeen kanssa saadaan lautaselle mukava, voimakasmakuinen "mössö". Näin tehtynä pysyy liha kuitenkin kiinteänä eikä hajoa padassa ja sitä voidaan viipaloida - mutta lautasella huomaa, miten mureaa siitä itse asiassa tulee. Ja se kastike, aijai!

        Tämä resepti on alunperin tehty naudanlihalle, italialainen resepti. Yhden version kuva löytynee profiilini kuvapalkista - tosin kovin pienenä kun en jostain syystä saanut sitä suuremmaksi millään.


    • Erä Erkki!!!

      Paras hirvipaisti tuli mökillä väännettyä rosvopaistina. Reippaasti mausteita pintaan, pippurit, valkosipulia, pekonia, juureksia jne... folio ympäri ja monttuun. N.4tuntia meni ja se oli lähes juotavaa olematta kuiva!

      • vähän epäkelpo

        resepti, kesällä varmaan toimii.


      • odotellaan...
        vähän epäkelpo kirjoitti:

        resepti, kesällä varmaan toimii.

        metsäpalo varoituksia...kevät ja syksy rulaa...


    • laitto

      paistin aina paistopussiin, perään pari lohkoo sipulia ja porkkanaa.. paisti maustettiin viiltämällä lovia ympäriinsä ja niihi tungettii kokonaisia valkosipulinkynsiä, sitten "vuoraus" pekonisiivuilla ettei kuivu(iha kaupasta löytyviä peruspekonii ja halutessa suolaus väliin)ja eiku uuniin, tuli joka kerta aivan loistavaa!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Janne Ahonen E R O A A

      Taas 2 lasta jää vaille ehjää perhettä!
      Kotimaiset julkkisjuorut
      171
      3498
    2. Tekisi niin mieli laittaa sulle viestiä

      En vaan ole varma ollaanko siihen vielä valmiita, vaikka halua löytyykin täältä suunnalta, ja ikävää, ja kaikkea muuta m
      Ikävä
      85
      1516
    3. Miksi ihmeessä?

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek
      Ateismi
      25
      1259
    4. Ootko huomannut miten

      pursuat joka puolelta. Sille joka luulee itsestään liikoja 🫵🙋🏻‍♂️
      Ikävä
      158
      1222
    5. Pitääkö penkeillä hypätä Martina?

      Eivätkö puistonpenkit ole istumista varten.Ei niitä kannata liata hyppäämällä koskaa likaantuvat eikä siellä kukaan niit
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      978
    6. Kerropa ESA miten kävi tuomioiden

      Osaako ESA kertoa miten haukkumasi kunnanhallituksen kävi.
      Puolanka
      35
      971
    7. Erika Vikman diskattiin, tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek

      Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek https://www.rumba.fi/uut
      Maailman menoa
      16
      953
    8. Kuinka kauan

      Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?
      Ikävä
      57
      832
    9. Maikkarin tentti: Orpo jälleen rauhallinen ja erittäin hyvä, myös Purra oli hyvä

      Lindtman ja Kaikkonen oli kohtalaisia, sen sijaan punavihreät Koskela ja Virta olivat taas heikkoja. Ja vastustavat jalk
      Maailman menoa
      91
      788
    10. Se olisi ihan

      Napinpainalluksen päässä. Ei vaatisi paljon
      Ikävä
      62
      745
    Aihe