Arrowjauho ja

yrttimerisuola

Eräässä keittokirjassa kaikissa suurustettavissa kastikeohjeissa suurus on arrowjauho. Mikä on sen ero suurusteena muihin verrattuna ? Paljonko vaikuttaa ruoan makuun, näköön tms ?
Mikä suuruste olisi lähinnä arrowjauhoa, jos en sitä löydä kaupoista ?
Yrttimerisuola kiinnostaisi myös kalan mausteena, mistähän sitä saisi ? Täytynee lähteä Stockmannin Herkkuun ..?

7

6853

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näin on

      Kielitoimisto suosittelee yleensä vieraskielisten sanojen reilua suomentamista, joten monelle tuttu arrowjuuri on suomeksi nuolijuuri, englantilaisen nimityksen arrowroot suora käännös.

      Meillä tämä vain jauhemaisena tärkkelyksenä myytävä aine on peräisin trooppisesta kasvista Maranta arundinacea ja sitä käytetään keittojen, kastikkeiden sekä muhennosten suurustamiseen, varsinkin Amerikassa, jossa ruoanlaittaja ei varmaan tulisi toimeen ilman tätä apuneuvoa.

      Maranta-kasvisukuun kuuluu useita lajeja, joista eräs on suosittu ruukkukasvi nukkumatti eli Mooseksen lakitaulut.

      Kastikkeiden suurustamiseen käytetään monia muitakin tärkkelyksiä, kuten meillä vehnä- ja perunajauhoja. Toinen yleinen suurusjauhe on Amerikasta kotoisin oleva tapioka eli brasilialainen nuolijuuri, josta myös käytetään nimityksiä kassava ja maniokki.

      Eksoottisten ruokien keittokirjoissa mainitaan joskus taro tai taaro, joka on kosteiden trooppisten seutujen liljakasvin Colocasia antiquorum juurimukula.

      Karibian saarilla se tunnetaan nimillä eddo ja dasheen, Länsi-Afrikassa nimellä old cocoyam. Kosteissa tropiikeissa kasvaa lisäksi useita muita, vain paikallisesti käytettyjä tärkkelyskasveja.

      Nuolijuuren nimen alkuperästä on liikkeellä useita erilaisia tietoja. Dramatisointiin taipuvaiset yrttikirjat kertovat, että intiaanit valmistivat tästä kasvista nuolimyrkkynsä. Jauheesta olisi myrkky poistettu keittämällä juuria.

      Asiallisemmin asioihin suhtautuvat lähteet taas kertovat, että nuolijuurta on käytetty nuolimyrkyn vastalääkkeenä. Maailmankuulu gastronomi ja The International Wine & Food Societyn perustaja André L. Simon sanoo sanakirjassaan, että nimi tulee Amerikan intiaanien kielen sanasta araruta, joka on suomeksi jauhojuuri. Tätä sinänsä hyvin uskottavaa selitystä ei kuitenkaan mainita yleensä varsin luotettavassa Random House Dictionaryssä, jonka selitys on, että nuolijuurta käytettiin myrkkynuolien aiheuttamien haavojen hoitoon. Sanaa "vastalääke" ei kirja mainitse.

      Tärkkelysjauheet sekoitetaan ennen käyttöä kylmään vesitilkkaan ja kaadetaan hyvin vatkaten kuumaan ruokaan. Kylmässä veteen liukenematon tärkkelys hyytelöityy kuumassa ja saostaa kastikkeen. Jos kastiketta pidetään kauan tärkkelyksen hyytelöitymislämpötilaa kuumempana, keitetään tai vispataan rajusti, se hajoaa uudelleen ja kastike ohenee.

      Eri jauheet kestävät keittämistä ja vispaamista eri lailla. Siementärkkelykset, kuten vehnä- ja maissijauhot eli "Maizena" sisältävät myös valkuaisaineita ja antavat ruoalle jauhomaisen maun, jota juuritärkkelyksistä ei tule. Puhdas tärkkelys tekee kastikkeesta läpikuultavan, joka joidenkin kokkien mielestä on haitta, joidenkin mielestä taas etu.

      • Suurin ero lienee siinä, että arrowjuuri suurustuksessa ei maistu miltään ja on kirkas samentamatta lientä. Arrowjuuri kestää myös paremmin kuumuutta ilman, että menettäisi suurustusominaisuuttaan - toisin kuin Maizena ja perunajauho. Lpputulos ei ole myöskään "kiisselimäinen" kuten muilla suurusteilla.

        Näistä syistä arrowjuurta käytetään Kaukoidän keittiössä wokatessa.

        "Näin on" copypastasi Raholan arrowjuuri-kohdan sanasta sanaan, joka tältä osin on kyllä varsin vajavainen erityisesti tuon arrowjuuren kuumuuden kestävyyden osalta.

        Ikävä kyllä arrowjuurta ei tahdo löytyä enää Suomen kaupoista - ennen myytiin sellaisessa metallipurkissa vaan ei enää.


      • ;) ;) ;)
        crudo kirjoitti:

        Suurin ero lienee siinä, että arrowjuuri suurustuksessa ei maistu miltään ja on kirkas samentamatta lientä. Arrowjuuri kestää myös paremmin kuumuutta ilman, että menettäisi suurustusominaisuuttaan - toisin kuin Maizena ja perunajauho. Lpputulos ei ole myöskään "kiisselimäinen" kuten muilla suurusteilla.

        Näistä syistä arrowjuurta käytetään Kaukoidän keittiössä wokatessa.

        "Näin on" copypastasi Raholan arrowjuuri-kohdan sanasta sanaan, joka tältä osin on kyllä varsin vajavainen erityisesti tuon arrowjuuren kuumuuden kestävyyden osalta.

        Ikävä kyllä arrowjuurta ei tahdo löytyä enää Suomen kaupoista - ennen myytiin sellaisessa metallipurkissa vaan ei enää.

        https://www.prima-mausteet.fi/

        Kohta Muut tuotteet, Arrowjuurijauhe.


    • sano jos on nykyään

      Mutta Heinon tukusta löytyy.

      • mutta olisiko

        etnisissä ruokakaupoissa ja millä nimellä ?


      • jauhonmakuinen ?
        mutta olisiko kirjoitti:

        etnisissä ruokakaupoissa ja millä nimellä ?

        En ole paljon itse testaillut, muuta kuin vehnäjauhoa ruokiin ja perunajauhoa jälkiruokaan (kiisseliin).
        Etsin hyvää suurustetta kastikkeille, ruskealle ja vaalealle, Toistaiseksi olen suurustanut vehnäjauholla.
        Suurusteita on sen seitsemää sorttia kaupan hyllyllä, ei viitsisi joka pussia ostaa parin ruokalusikallisen takia, kokeillakseen.


    • soosia

      bugarestissä sain maailman parasta kirkastalimekastiketta grillatunbroileri fileen kera. Haen reseptiä mistä, tämän kastikkeen ohjeen löytäisi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitään järkeä?

      Että ollaan erillään? Kummankin pää on kovilla.
      Ikävä
      123
      1853
    2. Noniin rakas

      Annetaanko pikkuhiljaa jo olla, niin ehkä säilyy vienot hymyt kohdatessa. En edelleenkään halua sulle tai kenellekään mi
      Ikävä
      100
      1640
    3. Lasten hyväksikäyttö netissä - Joka 3. nuori on saanut seksuaalisen yhteydenoton pedofiililtä

      Järkyttävää! Lapsiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö verkossa on yhä pahempi ongelma. Ulkolinja: Lasten hyväksikäy
      Maailman menoa
      51
      1215
    4. Kumpi vetoaa enemmän sinuun

      Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?
      Ikävä
      49
      1098
    5. Multa sulle

      Pyörit 24/7 mielessä, kuljet mun mukana, mielessä kyselen sun mielipiteitä, vitsailen sulle, olen sydän auki, aitona. M
      Ikävä
      31
      978
    6. Nainen, olen tutkinut sinua paljon

      Salaisuutesi ei ole minulle salaisuus. Ehkä teimme jonkinlaista vaihtokauppaa kun tutkisimme toisiamme. Meillä oli kumm
      Ikävä
      50
      876
    7. Mies, eihän sulla ole vaimoa tai naisystävää?

      Minusta tuntuu jotenkin, että olisit eronnut joskus, vaikka en edes tiedä onko se totta. Jos oletkin oikeasti edelleen s
      Ikävä
      47
      876
    8. Olet myös vähän ärsyttävä

      Tuntuu, että olet tahallaan nuin vaikeasti tavoiteltava. En tiedä kauanko jaksan tätä näin.
      Ikävä
      37
      810
    9. Okei nyt mä ymmärrän

      Olet siis noin rakastunut, se selittää. Onneksesi tunne on molemminpuolinen 😘
      Ikävä
      56
      798
    10. Onko sulla empatiakykyä?

      Etkö tajua yhtään miltä tämä tuntuu minusta? Minä ainakin yritän ymmärtää miltä sinusta voisi tuntua. En usko, että olet
      Ikävä
      38
      797
    Aihe