Blinejä venäläiseen tapaan

Matikka

blinitaikinan valmistamiseen kannattaa varata kosolti aikaa. Taikinaa pitää nostattaa useamman kerran. Vasta sitten saat kuohkeita, rapeita ja herkullisia blinejä. Kevyttä apetta ne eivät ole, jos ne tehdään keisarillisen ohjeen mukaan. Lisäksi ne imevät voisulaa ja smetanaa kuin sienet.
Sipulisilpun, mätien ja smetanan lisäksi voit tarjota lisäkkeeksi silli- ja anjovisvoita tai sillikaviaaria, joka on sekoitettu hienonnetusta, liotetusta sillistä ja keitetystä kananmunasta sekä silputusta ruohosipulista ja tillistä.
Mateenmäti ja keitetty, hienonnettu mateenmaksa on sipulisilpulla maustettuna herkullinen blinien lisäke.
Venäläiseen tapaan myös kuului nauttia viimeinen blini makean hillon kanssa.
-Keisarilliset blinit
-1l maitoa
-50g hiivaa
-suolaa
-4dl vehnäjauhoja
-6dl tattarijauhoja
-1/2 l kermaa
-6 munaa
-400g voita
-2cl viinaa
Liuota hiiva haaleaan maitoon ja anna sen herätä. Lisää suola ja jauhot. Anna taikinan nousta vedottomassa paikassa noin tunti.
Lisää halea kerma ja anna taikinan levätä jälleen tunnin ajan.
Vatkaa sulatettu voi munankeltuaisiin. Lisää seos taikinaan.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne viinan kanssa taikinaan juuri ennen blinien paistamista.
Paista blinit kirkastetussa voissa blinipannussa mollen puolin kullanruskeiksi.

Sillivoi
-300g liottettuja sillifileitä tai anjoviksia
-200g pehmeää voita, musta- tai valkopippuria.
Laita liotetut ja kuivatut fileet voin kanssa monitoimikoneeseen. Sekoita aineet sileäksi tahnaksi ja mausta pippurilla.

13

3993

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aitoon venäläiseen tapaan blinitaikinan teko aloitetaan jo edellisenä päivänä jolloin erotetaan munista valkuaiset ja keltuaiset. Lämmitetään puolet maidosta kädenlämpöiseksi. Lisätään hiiva, jauhot, keltuaiset ja voisula. Taikina jätetään kohoamaan yön yli.

      Hyvissä ajoin ennen paistamista kiehautetaan loppu maito ja lisätään se lämpöisenä taikinajuureen. Vaahdotetaan valkuaiset kovaksi ja lisätään taikinaan juuri ennen paistamista.

      • sentään

        kj.mattila alias entinen Kiril voi syödä hiilareita tihkuvia blinejä? Älä sitten auta muitakaan syömään niitä!!!


      • Blinitaikina tulee hapattaa - ei siis vain nostattaa vaan hapattaa. Hapatukseen tarvitaan riittävä aika eli siis mieluummiin yön yli kuten kj.mattila kertoo.

        Kaksi muuta huomionarvoisaa seikkaa: blini kohoaa pannussa lähes tuplaksi joten huomioi tämä taikinaa kaataessasi. Samoin taikinaa ei enää saa sekoitella valkkuaisvaahdon lisäämisen jälkeen. Taikinan tulee säilyä kuohkena, muuten blineistä tulee liian raskaita.

        Ja ehkä vielä kolmas: älä säästele voissa paistaessasi bliniä. Reunasta tulee tulla rapea ja voin maistua.


      • mieleen, kun
        crudo kirjoitti:

        Blinitaikina tulee hapattaa - ei siis vain nostattaa vaan hapattaa. Hapatukseen tarvitaan riittävä aika eli siis mieluummiin yön yli kuten kj.mattila kertoo.

        Kaksi muuta huomionarvoisaa seikkaa: blini kohoaa pannussa lähes tuplaksi joten huomioi tämä taikinaa kaataessasi. Samoin taikinaa ei enää saa sekoitella valkkuaisvaahdon lisäämisen jälkeen. Taikinan tulee säilyä kuohkena, muuten blineistä tulee liian raskaita.

        Ja ehkä vielä kolmas: älä säästele voissa paistaessasi bliniä. Reunasta tulee tulla rapea ja voin maistua.

        anoppini äiti teki lättytaikina happamen kerman sekaan ja siitä paistettiin ne lätyt vasta seuraavana päivänä. Ei ne blinejä olleet, kun ei olla lähelläkään venäjää. Mutta tosiaan hyviä oli ja voissa paistettuja. Jos vain ostan alekuohukretaa, niin sitten teen samat lätyt.


    • laskiainen !

      mutkaton menu: hernekeittoa ja lettuja tai laskiaispulla !

    • porkkanapää

      tai laita matkahuollolla, kuulostaa niiin
      hyvältä.. varsinkin kun ei ole nyt itse juuri
      ehtinyt kokkailemaan ja kulutus on noin
      miljardi kaloria päivässä---

      NJAM :o))

      • No pitääpä tulla.
        Kyllähän tuommoseen kulutukseen saa niitä
        jo muutaman tehäkkin.
        Vai laitanko isännän matkaan, hän taitaa
        osata tehä nämä paremmin.


    • firman juhlissa

      blinejä muutamaan kertaan.
      Mielestän ei ole vaivan arvoista, mutta luulenkin että olen juntti.
      ja kohta se tulee todistetuksi :)))
      Moni on samaa mieltä.

      • Mielestäni tässä ruokamaailmassa on eräs hauskimpia asioita noudatella vuoden kiertoa: tiettyjä ruokia tiettyinä aikoina, syödä sellaisia ruokia silloin kun niiden raaka-aineet ovat parhaimmillaan, noudattaa juhlapäiväperinteitä luovasti soveltaen, järjestää kutsut jonkin tietyn sesongin ruoan ympärille....

        Blinit ovat monille kerran-kaksi vuodessa tehtävä sesonkiruoka - eikä edes ylivoimaisen työläskään, ihan totta. Vähän kuin jokavuotiset rapujuhlat.


      • Kiitos !!!
        crudo kirjoitti:

        Mielestäni tässä ruokamaailmassa on eräs hauskimpia asioita noudatella vuoden kiertoa: tiettyjä ruokia tiettyinä aikoina, syödä sellaisia ruokia silloin kun niiden raaka-aineet ovat parhaimmillaan, noudattaa juhlapäiväperinteitä luovasti soveltaen, järjestää kutsut jonkin tietyn sesongin ruoan ympärille....

        Blinit ovat monille kerran-kaksi vuodessa tehtävä sesonkiruoka - eikä edes ylivoimaisen työläskään, ihan totta. Vähän kuin jokavuotiset rapujuhlat.

        http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml#3


    • Mulkukka

      Siis 400 g voita???

      • Veikko'

        Pannariveikko laittaa pannariin kilon voita.


      • ei rasvankäryä
        Veikko' kirjoitti:

        Pannariveikko laittaa pannariin kilon voita.

        http://www.valio.fi/portal/page/portal/Valio/Keittokirja/Hakutulos/Ruokaohje?p_tunnus=13096&nimi=Tattaripannukakku (Blinipannukakku) (Laktoositon)
        http://www.prokala.fi/www/fi/index.php?we_objectID=274&pid=242
        ja rommimade kauppahallista ! Jos hankit kokonaisen mäti- eli rommimateen, saat kaupan päälle sen kahteen pussiin jaetun mädin. Irrota mäti varovasti muista sisuskaluista. Siivoa. Pakasta ja nauti
        http://www.hs.fi/keskustelu/aihealue/Ruoka/ketju/5712571/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      65
      3583
    2. Ruumis kanavassa

      Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan
      Suomussalmi
      28
      3041
    3. Pieni nainen, paras nainen

      Näin se nyt vaan on. Mieheltä
      Ikävä
      122
      2394
    4. Tapani Kiminkine n on ammuttu Helsingissä

      Kertoo poliisilähteet...
      Maailman menoa
      13
      1536
    5. Onko tässä paljon lääkettä..

      Keski-ikäselle 43v Ketipinor 100mg Brintellix 10mg Venlafaxin 75mg Xanor 1mg Propral 40mg Xatral CR 10mg Esomepratsol 4
      Ikävä
      228
      1452
    6. Ei mitään menetettävää

      Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo
      Ikävä
      163
      1346
    7. Oi! Jorma Uotinen ja Helena Lindgren paljastivat yllätysuutisen: "Rakkaudella"

      Professori, tanssija, koreografi, Tanssii Tähtien Kanssa -tuomari Jorma Uotinen ja Suomen meikkitaiteen pioneeri, laulaj
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1098
    8. Mitä sä ajattelet

      Musta tällä hetkellä? Onko vihaa, rakkautta vai halu vältellä jotta unohtaa
      Ikävä
      74
      999
    9. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      39
      932
    10. Riittäisi juoruakkoille puhumista tässä kylässä

      On mennyt mahottomaksi touhut. Taksi renki kuskaa akkaansa töihin lienekkö mitään lupaa yrittäjältä tähän touhuun. Kylän
      Hyrynsalmi
      13
      832
    Aihe